You can click on me :-)

Monday, 29 July 2013

Holiday : From Shenzen to Hongkong

Assalamualaikum dan selamat berpuasa kepada semua pembaca blog JM yerrrr,


"Hong Kong...here we come"

Perjalanan di teruskan lagi dari Shenzhen ke Hong Kong. Selepas percutian 1 hari setengah di Shenzhen, kami menghabiskan masa di Dongmen Pedestrian Street dan Windows Of the World (WoW) sahaja. Petang hari kedua lebih kurang jam 4.00 petang kami mula bergerak untuk masuk ke Hong Kong. Meh JM nak kongsi pengalaman perjalanan ke Hong Kong melalui Shenzhen.

Ini adalah percutian kali ke 2 JM ke Hong Kong dan kali pertama adalah pada 06-10 Julai 2012. Apa yang best sangat HK ni sampai JM repeat..ada pakwe hensem ke kat sana..no..no..no..bukan itu reason nya. Sebab utama adalah untuk visit ada certain places yang JM tak sempat cover on last trip. Kiranya kali ni boleh khatam semua attraction place kat sana..gitteww kekdahnya heee. Yolah..alang-alang dah sampai Shenzhen takkan tak nak masuk sana..sempadan je kan.

04/04/2013 jam 4.00 petang From Shenzhen to Hong kong

Direction to East Tsim Sha Tsui by Subway dan MTR from Haifu Hotel:

1. Take subway from Lao Jie Station stop at Lou Hu Station Exit A (Fare : RMB3)
2. Exit A - Lou Hu Comm Shopping Centre
3. Follow signage ke Hong Kong (2nd floor)
4. Fill in entrance from at China Immigration
5. Seterusnya Hong Kong Immigration
6. Selesai urusan imigresen terus ke kaunter tiket untuk ke Hung Hom (last station for East Railway Line)
(buy actopus card at ticket counter - HKD100)
7. Naik train from Lo Hu to Hung Hom Station
8. Interchange to MTR and stop at East Tsim Sha Tsui

Setiap perjalanan di Guangzhou, Shenzhen dan Hong Kong, map subway dan MTR mesti sentiasa di tangan sebagai direction. Kat sini JM kongsi Hong Kong Metro Map

Wednesday, 24 July 2013

Holiday : Shenzhen - Windows Of The World

Assalamualaikum dan selamat berpuasa semua,


"Windows Of The World, Shenzhen"

Hari ni JM nak story sambungan percutian di Shenzhen untuk hari ke dua - 04/04/2013 dah basi kiranya citer ni tapi baru nak keluarkan entri. Walaupun dah basi tapi still lagi wangi tau heee...

Hari kedua di sini kami akan ke Windows Of the World yang femes emes di kalangan pelancong tu. Mesti korang nak tahu apa yang ada kat sana kan..sabar..sabar..jap lagi JM citer.

Windows Of  The World - Introduction
Shenzhen Window of the World is a fantastic replica park situated at the Overseas Chinese Town. Here you can see vivid replicas of the world's wonders, historical heritages and famous scenic sites. Within one day, you can visit many reproductions of famous sites from different countries. For example you can find the Mahamuni Pagoda of Mandalay and the Angkor Wat of Cambodia here. European architectural splendors, such as the Eiffel Tower, the Ancient Athens, the Leaning Tower of Pisa and the Tower of London will carry you back to the cradle of classical European culture. Source from travelguidechina

Senang cerita WOW merupakan replica park yang menempatkan bangunan yang menjadi tarikan pelancong dari negara-negara yang berlainan. Tapi sayang Menara Berkembar KLCC tiada kat sini kiranya Malaysia tidak termasuk dalam senarai.

Tanpa membuang masa seawal jam 8.30 pagi selepas sarapan roti dan minum pagi kami mula bergerak ke subway untuk ke WOW.

Monday, 22 July 2013

Holiday : Shenzhen - it's attractive?

Assamualaikum to all my readers blog dan selamat berpuasa jugak!!!!


Wollla weeiii...tajuk entry omputeh tu heeeeeeeee...buang tebiat ke JM nih..ahahaah...sekali sekala maaa...

Bulan puasa ni mood JM nak keluarkan entri baru makin menurun tapi dek kerana terdapat permintaan di antara rakan pembaca yang ingin tahu pengalaman JM di Shenzhen, so JM cuba cari ruang untuk keluarkan entri ni. Hambooi!!!..macam lah busy sangat kan..ahahah..malas sebenarnya...bukan sibuk pungggg...

Untuk pengetahuan rakan pembaca semua, sebenarnya ramai sudah rakan travel blog JM yang pergi ke Shenzhen dan sekiranya korang rajin, boleh scroll kat panel sebelah kanan blog ni dan terdapat cerita dan pengalaman yang berbeza. Jadi bila sebut je Shenzhen mesti trip tu akan bersekali dengan Hong Kong ..betul tak?..kenapa yer..siapa tahu :-)

Yer..memang rugilah kalau pegi Shenzhen tapi tak singgah di Macau dan Hong Kong dan selalunya 3 tempat ni boleh travel dalam 1 trip je. Kepada mereka yang plan nak travel ke Shenzhen, meh JM bagi suggestion route.

Route 1 : Macau - Hong Kong - Shenzhen
Route 2 : Shenzhen - Hong Kong - Macau
Route 3 : Macau - Hong Kong - Shenzhen - Guangzhou
Route 4 : Guangzhou - Shenzhen - Hong Kong - Macau
Route 4 : Guilin - Guangzhou - Shenzhen - Hong Kong (ni route yang JM buat lah) tetapi kenapa tak terus ke Macau coz JM dah pegi sebelum tu..malan nak repeat lagi.

Wednesday, 17 July 2013

Hoyeee!!! JM dapat sobiner

Assalamualaikum rakan pembaca semua dan selamat berpuasa.


Terlebih dahulu JM ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua follower blog JM walaupun tak ramai (mcm lah glamour sangat kan..nak ramai pengikut heee) tetapi terdapat pertambahan. Thanks you oulssss sudi baca blog ni, JM amat hargai...sambil buat  flying kissssssss heeee

Ahaaa...lama betul JM tak update blog kan...mesti dah ramai rindu nak baca entri baru, betul tak?...ke tak ade heee....tak pe di samping kesibukan kat opis ni JM ambil peluang nak keluarkan entri pendek agar blog JM ni tak sunyi katanya heeee. Tapi ia bukan berkaitan travel tetapi nak kabor JM dapat hadiah dari seorang rakan blog travel Ayu Fatarina. Kalau korang nak kenal siapa beliau boleh lawat blog ni yer http://ayufatarina.com/

Oh ya..korang mesti tak sabar nak tahu apa hadiahnya kan....sudah tentu sesuatu yang JM suka buat koleksi apa lagi kalau bukan fridge magnet. Bukan itu sahaja JM ada terima poskad dan juga keychain. Kepada Ayu, JM ucapkan banyak-banyak-banyak-banyak....berapa kali banyak lah heeee...terima kasih di atas ingatan dan pemberian hadiah ni...JM amat hargai. Walaupun kita belum pernah bersua muka dan hanya mengenali di sebalik skrin monitor akan tetapi hubungan silatrurrahim terjalin erat...wahhh ayatttt...power tak heeeeee.

Alamak lupa pulak nak cakap...hadiah ni datang dari jauh tau...europe sinun...walaupun JM belum berpeluang untuk ke sana..dapat hadiah pun jadi lah....maybe suatu hari nanti..In Shaa Allah. Beberapa bulan lepas JM dapat sobiner dari blogger Orga...wahh...memang baik dan pemurah betul rakan-rakan blogger JM ni.

In Shaa Allah kalau ada rezeki lebih JM akan cuba dapatkan sobiner dari tempat-tempat yang akan JM lawati untuk pengomen dan pembaca setia blog JM walaupun kecil ia sebagai tanda terima kasih di atas sokongan semua..gitewwww heeeee. Maleh lah nak cakap banyak, meh JM tunjuk hadiah tu...

Inilah souviner nyer..cute tak?
Ahaaa..betul tak cakap JM, pendek je entri nye...Sambungan story pengalaman JM di Shenzhen akan di sambung kemudian ye.

* berbuka  puasa kat mana mlm ni :-)

Monday, 8 July 2013

Holiday : Journey From Guangzhou to Shenzhen

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca blog JM yerrrr,


"Day 4 : Journey From Guangzhou to Shenzhen"

Sebelum JM mula penceritaan dan perkongsian travel JM ke China yang belum habis-habis lagi tu, JM nak ucapkan ribuan terima kasih tidak terhingga kepada semua rakan blogger dan pembaca blog JM. Susulan daripada Entri Blog JM kena Cilok tu, semua memberi kata semangat, perangsang dan keperihatinan di atas apa yang berlaku. I Love u oulsss...Walaupun JM baru kenali u oulss melalui alam maya tetapi seperti sudah bertahun lamanya heeeee giteww.

JM tahu ramai lagi silent reader yang follow dan support blog JM.. sokongan dari korang semua sangat JM hargai.

Kepada pembaca yang baru tahu akan keujudan blog Jari Manis : Travel List ni jangan segan silu untuk singgah dan baca yer dan kalau ada apa-apa nak komen baik ke buruk ke dialu-alukan kerana dari komen kalian membolehkan JM improve apa yang kurang. 

Bagi kes entri blog JM kena cilok tu, apa yang dah berlaku biarlah berlaku dan JM pun tidak simpan dalam hati dan JM maafkan blogger tersebut walaupun beliau tiada menyuarakan hasrat untuk mohon maaf. Kepada beliau JM nasihatkan jangan buat lagi perkara seperti itu.

Kepada pembaca setia terima kasih banyak-banyak dan teruskan membaca yer. Kepada new readers, blog ni lebih kepada travel story tau.

Hari ni AirAsia ada buat sale 5 SEN tu..ada tak antara rakan travel JM yang sempat grab tiket murah untuk travel next year..dengar khabar mmg murah betul harga tiketnya TAPI sayang coz JM tak sempat. Bila check harga tiket pagi ni dah mahal terutama ke Melbourne dan Tokyo. Try jugak tengok tiket ke Surabaya RM67.00 dan balik ikut Bandung RM37.00 total RM104.00...murah tuuuu..tapi JM tak beli pun. Nak tahu lebih lanjut boleh rujuk di laman web Air Asia tau.

Thursday, 4 July 2013

Entri blog JM kena CILOK?

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca budiman semua,

Ahaaa....ambik ko...satu hari 2 entri ...

Hari ni JM nak kongsi sedikit perasaan sedih dengan rakan blogger dan pembaca semua kerana JM mendapat info daripada salah seorang pembaca blog JM menyatakan bahawa entri Pulau Perhentian yang JM keluarkan pada bulan Feb 2013 sama seperti entri seorang blogger lain yang di keluarkan pada Mac 2013. Kalau sekadar sama tajuk entri JM tak kisah TAPI isi kandungan nya sekali.

Apabila JM check kat blog tu..memang SAH apa sahaja yang blogger tu tulis dalam entri tu sama sebijik sejiban ngan blog JM punya. So di sini siapa yang cilok siapa punya. Terang lagi bersuluh hasil tulisan JM telah di copy dan paste cuma tukar kata ganti nama dan gambar sahaja atau ada software yang boleh duplicate entry JM tak pasti. Terima kasih kepada informer tu.

Holiday : Summer at Guangzhou Day 3

Assalamualaikum dan salam sejahtera,


"Day 3 :  02 April 2013 Last day at Guangzhou"

Alamak!!!!! baru JM sedar rupanya cerita JM jelajah China belum habis lagi. Last sekali entri Summer at Guangzhou Day 2 Part II..pastu JM sambung cerita pergi mencandat dan mendaki kan. Moh lah JM Sambung cerita di Guangzhou pada hari ke tiga. Kalau simpan lama-lama dah tak menarik nak di baca kan.

Mana JM nak mula yer..dah lama trip ni JM pun dah lupa..kejap nak buka buku catatan trip..kalau hilang buku azimat ni habislah...tak ada backup lagi :-)

Pagi hari ke 3 di Guangzhou kami bercadang nak ke Sun Yat-Sen Memorial Hall, Guangzhou Zoo dan Beijing Lu. Seperti hari-hari sebelumnya JM dan rakan makan di restoran yang sama sebab tidak jauh dari hotel . Kami merupakan customer pertama yang masuk ke kedai pada pagi tu. Nak tahu apa pilihan menu JM pada pagi ni....taraaaaaaaaaa

Monday, 1 July 2013

No VISA to JAPAN

Assalamualaikum dan salam sayang semua,

Apa khabar you oulssssssssss...awal minggu bekerja ni selepas 2 hari berhujung minggu...masih ada mood bercuti ke. Minggu ni JM lepak je kat umah..dan macam biasa mendobi, menyapu, mencuci..semua MEN ada....hihhihi

Yeayy...dah tak berapa hari lagi kita nak sambut bulan Ramadhan, dah bersedia ke kalian..kepada rakan sejenis ngan JM ..korang dah ganti puasa ke belum....cecepat tau.

Kali ini JM nak kongsi info berkenaan berita baik kepada kaki travel yang ingin melancong ke Jepun tu..mulai 1 Julai 2013, VISA tidak di perlukan lagi untuk masuk Jepun....Hoyyeeeeeeeeee....tak perlu lagi nak memikir menabung sampai 6-7 ribu ringgit untuk buat VISA tu. Setahu JM ramai rakan travel yang sudah tahu berkenaan info ni dan kepada yang belum tahu boleh refer di blog Azra, Kaki Berangan dan DATT

Kebetulan hari ni JM masuk website Air Asia..yeeayy..ada sale ke Jepun..ada sesiapa yang sempat grab tak tiket tu. JM sebenarnya ada hati jugak nak beli tiket tapi bila di pikirkan semula jadual travel tahun ni dah penuh so perlu tunggu sale untuk tahun hadapan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang