You can click on me :-)

Thursday, 29 August 2013

Sydney Opera House

No other words

Memandang keindahan design Sydney Opera House

Teaser : Sydney Opera House

Assalamualaikum,

Khas buat kwn kwn JM di luar sana baru lepas bergambar di Sydney Opera House, gigih update di Mc D coz free WiFi dan nantikan full story lepas balik nanti, jap lagi nk ke Bondi Beach .... muahhh syg semua hee

View sekitar Circular Quay

Friday, 23 August 2013

Preparation 4 : Itirenary - Gold Coast & Sydney

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua followers and readers,


"Last preparation & ready to flyyyyyyy"

Ewahhhhhhhhh...macam lah ramai sangat pembaca blog JM ni kan...ehehhe...tak kisah le ramai ke sikit yang penting ada pembaca setia..hoyeee...suka sangat...terima kasih you oulssssss...Kepada rakan-rakan di luar sana yang minat sangat bab-bab travel ni..ini lah blog yang paling sesuai untuk korang. Pada masa yang sama, rakan-rakan blogger JM pun minat travel dan kami berkongsi cerita yang sama.

Kepada yang sudah biasa travel sendiri, maksud JM yang suka travel tanpa travel agen, semua sedia maklum persiapan yang perlu dibuat seawal  mungkin supaya semua dirancang berjalan lancar. Berikut JM kongsi serba sedikit apa yang JM praktikkan selama ini sebelum travel ke satu-satu destinasi.

1. Tiket Penerbangan
Waktu bila nak beli tiket ni? Nak naik MAS ke Air Asia? atau MALINDO Air or Firefly? Tak kisahlah kan syarikat penerbangan yang mana satu pun yang penting tentukan dahulu hala tuju. Tanya pada diri sendiri nak pergi ke mana sebelum beli tiket. Kalau nak travel area Malaysia semua syarikat penerbangan menyediakan perkhidmatan tersebut tetapi sebelum buat keputusan perlu bandingkan dahulu harga tiket. Apabila dah berpuas hati baru buat tempahan dan cari tarikh dan masa yang bersesuaian.

Seperti JM katakan tadi, kalau nak travel ke negara yang mempunyai 4 musim tu pastikan pilih musim dan cuaca yang sesuai serta harga tiket yang di tawarkan berpatutan dan mampu beli (bukan rumah je mampu milik heeee).  Kalau musim di Gold Coast/Sydney/Melbourne :

Wednesday, 21 August 2013

Preparation 3 : Buy Ticket Online

Assalamualaikum dan salam sayang buat follower dan readers semua,


Bersiaran kembali...belum habis lagi story preparation ke Aussie tu..sila jangan bosan ye..

Ahaaaa, semua orang dah tahu kan, sedikit masa lagi JM akan terobang ke Australia. Yer ini adalah kali kedua JM ke sana coz last time JM ke Perth then tahun ni akan merasai keseronokan di Gold Coast dan Sydney pulak.

Sebut sahaja GC (Gold Coast) mesti terbayang di fikiran beberapa theme park dan tempat yang menjadi tumpuan pelancong seperti Sea World, Warner Bros Movie World, Dream World, White Water World, Wet n Wild Water World, Currumbin Wildlife Park, Cruise Sightseeing, AquaDuck dan Skypoint Observation Deck.

Semua orang tahu nak masuk ke semua attraction place ni perlu ada tiket harga tiket agak mahal mencecah puluhan AUD dan kalau di tukar kepada Ringgit Malaysia boleh mencecah ratusan ringgit. Jadi bagi mengurangkan kos tiket adalah lebih baik beli tiket online secara pakej/combo pass. Apakah kebaikan beli tiket secara online ni?..aha..sudah tentu harga tiket lebih murah dan tidak perlu beratur panjang di kaunter dan JM nasihatkan agar ikut cara ni ye.

Hari ni JM nak kongsi dengan semua kat mana boleh dapatkan harga tiket yang lebih murah dan beli secara pakej. Dalam itirenary plan kami akan ke Currumbin Wildlife Park dan juga nak naik Cruise menyusuri Nerang River untuk menikmati keindahan GC town pada waktu malam. Jika beli tiket secara berasingan agak mahal. Sebagai contoh harga Currumbin Wildlife Park entrance fee AUD49 (Adult) dan AUD33 (children from age 4-14 years old). Boleh refer di url ini http://www.cws.org.au/getcloser/tickets_and_bookings/general_admission. Agak mahal bukan , jadi why not guna kemudahan yang ada untuk mendapat tiket yang lebih murah. Bagaimana caranya :

Monday, 19 August 2013

Preparation 2 : Accom at Gold Coast & Sydney, Australia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,


Ishh..JM ni..tak abis-abis lagi ke citer pasal persediaan ke Aussie ni..last entry citer pasal ETA..hari ni nak story pasal tempat penginapan pulak. Alahh..noks..jangan lah marah..JM kan suka berkongsi info..manalah tahu di kalangan pembaca blog JM ni ada yang tengah mencari-cari tempat penginapan di Gold Coast dan Sydney, mereka boleh refer kat sini ye dok.

"Menerjah penginapan di Gold Coast dan Sydney Australia"

Moh kita sambung..JM dapat rasakan ramai sudah rakyat Malaysia yang telah melancong ke negara Kanggaroo iaitu AUSTRALIA seperti Melbourne, Sydney, Gold Coast, Brisbane dan Perth. Tempat-tempat ini bukan asing lagi di kalangan kaki travel seperti JM nih kan.

Ke mana sahaja kita boleh pergi dengan syarat ada kemahuan, keinginan dan kemampuan. Bila sebut sahaja Australia mesti terbayangkan..wah...kadar mata wang Australia tinggi lah... AUD1 ~ RM3.00 above..mahal tu..yer betul waktu JM pergi Perth pada Mei 2012, AUD1 = RM3.18. Tapi itulah, kadar matawang ni pun ada turun naik jugak seperti bulan Julai 2013, JM check AUD1 = RM2.96. So ikut nasib lah kan kekadang dapat rate rendah kekadang dapat rate tinggi.

Kadar matawang ini perlu diambil kira kerana ia melibatkan budget kita kan. Sebagai contoh..katakan kita budget nak spend dalam RM2000, berapa kita dapat dalam Australian Dollar (AUD) kalau rate dalam AUD1 = RM3.00, maybe dalam AUD666 jer. Maknanya AUD 666 akan digunakan untuk transport, makan, entrance fee dan shopping (belum termasuk budget penginapan lagi kan).

Friday, 16 August 2013

Preparation 1 : Permohonan ETA Australia

Assalamualaikum dan Salam Syawal,


Di awal bulan Syawal, kemeriahan hari raya masih terasa dan aktiviti kunjung mengunjung dan ziarah menziarahi sudah menjadi tradisi masyarakatt melayu. Salam bersalaman di hari raya memohon keampunan atas segala kesilapan secara sengaja dan tidak sengaja sudah menjadi adat.

Penghujung bulan Syawal pula akan ada aktiviti rumah terbuka atau 'Open House"..part ni yang JM paling suka, pantang ada jemputan mesti takkan lepaskan peluang...boleh makan free katanya..di samping itu dapat mengeratkan lagi hubungan silaturrahim.

Ish..ish...Ish..dasyat ye ko JM..hari-hari keluar entry baru khenn..ahaaa..biasalah nok ..kalau ada benda nak di kongsi..kalau tak ada tu...sunyi je lah blog ni ahakssssssssss.

Thursday, 15 August 2013

Teruja sangat Mak Noks!!!!!

Assalamualaikum dan Salam Syawal semua,


Masih mood raya mehh...tak percaya...tu haaaaa...blog JM masih berkumandang lagu raya tueeee

Teruja?.........Teruja?............Teruja?....apa yang buat JM teruja sangat tu....Nak tahu tak..meh sini JM nak story.

" RM903 return ticket form Kuala Lumpur to Osaka, Jepun...Muraahhhhhhh takkkkkk??"

Apa...MAHAL?.....kalau mahal tepuk dahi lah jawabnya sebab JM dah selamat rembat tiket tu semalam you oulsssssss

Pagi semalam rakan travel JM message...dia tu rajin jugak explore laman web Malaysia Airlines (MAS)..kalau JM ni meemang setia dengan Air Asia je. Pastu dia cakap nak tak kita ke Osaka next year return ticket RM903 (all-in..it's mean meal's & luggage) . JM berfikir sejenak...Osaka dengan MAS..pastu dengan harga tiket sampai seribu ringgit...murah lah kot...so tanpa berfikir panjang JM pun mula lah buat tempahan. Melalui berita TV3 next week MAS ada buat tawaran discount sehingga 50% dan sekiranya ada trip ke Osaka lebih murah dari tiket yang JM beli hari..mahu meraung air mata darah la..huhuhuh.

Ini pertama kali JM nak travel dengan MAS, selalu naik flight MAS atas urusan kerja ke Sabah dan Sarawak..itupun ofis yang uruskan bukan dengan duit poket sendiri. Oleh kerana terlalu excited nak ke negara matahari terbit tu JM pun buat lah tempahan.

Wednesday, 14 August 2013

Kad Raya from SomeOne?

Asssalamualaikum kengkawan semua,


Dah start kejer ke belum ni atau masih dalam mood beraya. Ahaaa..JM..raya ke 5 dah start keje you oulssssss..Kebanyakan ofismate JM mula kerja on 19 Ogos..lama kan dorang cuti. JM tak boleh cuti raya lama-lama..end of Ogos akan bercuti selama 5 hari so perlu berkorban kat situ.

Meh sini..dekat-dekat sikit JM nak kongsi satu berita gembira nih heeeeee...Apa yang gembira sangat tu..ye lah..kalau korang nak tahu dah bertahun-tahun JM tak hantar atau mengepos kad raya kepada kawan karib dan sahabat handai ni..bukan itu sahaja dah lama tak terima kad raya pun..seingat JM last sekali waktu belajar di Uitm dulu lepas tu semua ucapan di sampaikan melalui khidmat SMS, Facebook, Twitter dan seangkatan dengannya.

Zaman sekarang ni orang lebih suka menggunakan media sosial termasuklah BLOG kan untuk menyampaikan Ucapan Selamat Hari Raya tu..semua di hujung jari je.

Bila dah lama tak terima kad raya ni...baru-baru ni bila bukak je peti surat...taraaaaaaaaaaaa..surprise JM tau..secret admire mana pulak yang hantar nih...JM ada peminat ke...ahahah...perasan..JM..JM..kalau ko tu selalu kuar paper macam blogger kaki berangan tu..baru lah boleh nak berangan kan..heeee

Kad Ucapan Selamat Hari Raya
Mesti korang tertanya-tanya kan..siapakah gerangan yang hantar kad ucapan tu...ehehehe..tengoklah sendiri..ada tertera kat bawah tu..terima kasih beribu lemon kepada yang menghantar yer...Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin jugak kepada blogger dan isteri tersayang yer. Kad ni telah JM gantung di dinding partition kat opis ni haaa.

Terima kasih kepada blogger ituewww
Alahh..JM ni baru dapat satu je kad raya dah nak heboh satu dunia kan.....bukan macam tu..sebenarnya JM amat hargai akan pemberian dari kawan-kawan so JM nak kongsi lah kat sini...betul tak?...Jangan jelessss tau heeeee.

Hari raya tempoh hari sempat jugak JM bergambar bersama beberapa orang adik kesayangan JM tu, adik lelaki tu adik kembar yang no 7, dua orang lagi tu adik perempuan JM yang no 4 dan No 6. So siapa tahu JM ni anak yang ke berapa?...cer teka...cer teka...hihhihi..kalau betul pun tak hadiah tau...just suka-suka je

With my younger sister and brother
Salam sayang from JM...muaachhhh

Selamat Hari Raya Semua....selagi belum habis bulan Syawal..suasana raya masih terasa kan...

Monday, 12 August 2013

Holiday : Ocean Park Hong Kong Part 2 & Last Day

Assalamualaikum dan Salam Aidil Fitri kawan-kawan,


Bagaimana raya tahun ni lebih meriah dari tahun lepas atau sama sahaja seperti tahun lepas. Kepada yang bujang kemudian waktu beraya sudah berkeluarga mesti akan terasa perbezaanya kan. Bagi JM raya tahun ni seperti raya tahun lepas jugak meriah seperti biasa kerana adik beradik ramai riuh rendah penuh rumah.

Hari ke 5 raya masih ramai lagi bercuti kan tetapi JM dah mula kerja dan suasana di ofis ni sunyi sepi je. Oleh kerana masih dalam mood raya, mood untuk update blog juga berkurang namun kuatkan jugak semangat kerana nak habiskan juga entry travel selama 10 hari 9 mlm bermula dari Guilin - Longsheng - Guangzhou - Shenzhen - Hong Kong bemula dari 23/03/2013 - 07/04/2013. Cuba korang bayang berapa bulan dah tapi entri ni belum berkesudahan. Jadi JM ambil peluang untuk habiskan cerita travel ni, tutup buku lama dan buka buku baru pulak. 

Ini adalah sambungan daripada entri lepas Ocean Park Hong Kong Part 1

Ingat tak dalam entri lepas JM ada kaborkan kami nak ride game yang lebih thrill. Turun sahaja dari Cable terus mengorak langkah mencari game yang menarik di hati. Kawasan tanah tinggi ni terdapat Polar Adventure, Thrill Mountain, Marine World, Rainforest dan Adventure Land.

Lokasi pertama kami ke Ocean Theatre untuk melihat pertunjukkan daripada ikan dolphin dan anjing laut. Sudah semesti perlu beratur panjang dan berasak dengan ramai orang tapi tak perlu risau tempat duduk banyak. Show time every one hour. Citer sahaja tak best kalau tak ada gambar kan.

Entrance ke Ocean Theatre
Nampak tak...penuh
Main Sage
Aksi-aksi dari Ikan Dolphin dan Anjing Laut
Persembahan lebih kurang 1 jam dan JM begitu teruja dan tertarik dengan kebijaksanaan ikan dolphin dan anjing laut yang pandai menerima arahan. Kita yang dewasa pun terpegun dengan persembahan tu..budak-budak bertambah lagi lah kan...selesai sudah show ni..jom kita Rainforest untuk ride The Rapids. 

Rainforest Entrance
Matahari mula menyinari...so dah kurang sejuk
The Rapids
Inilah rupa the Rapids Ride tue
Naik benda alah ni tak mencabar sangat..just ride tu akan berpusing dan mengikut arus air, pada masa yang sama akan ada orang sembur air dari atas..memang basah kalau naik bendar ni..so get ready ngan baju hujan. Kami belasah jer..basah..pun basah lah...kejap lagi kering lah kan....tapi enjoy jugak lah naik ni.

Bersebelahan dengan The Rapids adalah Hair Raiser..hahahha..dengar nama pun dah gerun kan...kalau yang tak bertudung tu..memang rambut akan terpacak dan bergebang lah jadinya..kalau yg betudung pulak mahu leh tercabut tudung tu hehehe. Kami bergambar je kat depan entrance coa malas nak beratur panjang. Kalau tak percaya seperti yang JM kaborkan tadi..cer tengok gambar kat bawah.

Cer tengok kalau tak percaya heee
Wokehh..let's go to the next stop is Whirly Birds, Rev Booster, Bumper Blaster, Artic Blast, Clown Corner, The Flash, Summit Station (to the waterfront) and Polar Adventure. Tak nak cerita panjang..meh la layan gambar lagi best.

Clown Corner and Whirly Bird
The Flash
Polar Adventure
Artic Blast...memang best naik ni..tapi perlu sabar beratur kerana ramai orang
Summit Station
Rev Booter
Aha..betul tak cakap JM..banyak betul games kat sini..memang berbaloi kalau datang jauh-jauh dan try semua game yang ada..tapi make sure jangan datang hujung minggu...ramai orang....itu belum habis lagi tau..ada lagi ni ha...jom JM sambung lagi..Dari Pola Adventure kami terus gerak ke Adventure Land san Marine Land. Hoyeee..belum puas lagi kiranya kan...Apa yang ada di Adventure Land nih...aha...Space Wheel, Raging River, Mine Train, Escalator terpanjang, Pacific Pier dan Ocean Park Tower. Seperti biasa JM tak pernah missed untuk ambil gambar setiap sudut yang nampak menarik di hati dan seperti biasa juga hasil kurang memuaskan. Perlu try semua ride yang ada ni..kalau tak memang rugi heee.

Space Wheel- Nampak tak JM kat dalam ride tu..best naik ni..tapi bila turun rasa pening sikit
Ride ni pun best jugak - Raging River....asyik menjerit je bila nak..eheheh
Inilah escalator terpanjang tu
Tinggalkan jejak di Pacific Pier
Ocean Park Tower
Selesai sudah di Adventure Land, terus gerak ke Marine World yang terdapat The Abyss, Crazy Galleon, The Dragon, Ferris Wheel dan Flying Swing. Ahaaa...kan dah cakap satu hari baru cukup untuk spent masa kat sini. Hishh..JM ni tak penat ker ko pusing semua tempat kat dalam ni..penat tu penat jugak tapi enjoy nyer pasal..hilang rasa penat tu. Sabar ye kawan-kawan sebab banyak sangat gambar yang nak di kongsi..layan je lah yer.

The Abyss
The Dragon
Ferris Wheel
Selesai sudah satu hari bertawaf di ocean park dan jam di tangan sudah pukul 5 petang, tunggu apa lagi jom naik cable car untuk turun ke tanah rata. Kemudian naik semula bas untuk balik ke Admiralty Station dan dari sana naik tren ke Tsim Tsha Tsui. Singgah beli makan malam, balik hotel berehat dan tido selepas kepenatan satu hari di OP.

Di pendekkan cerita, esok dam 9.00 pagi kami meraya-rayau di sekitar TST mencari sobiner dan perfume..kalau datang HK tak beli perfume memang rugi coz harga yagn murah..pure lagi. Lebih kurang jam 12.00 tgh check out hotel, naik bas A21 untuk bergerak ke Terminal 2 Hong Kong Airport balik ke Malaysia. Bagaimana nak ke aiport, JM dah kongsi info tu dalam entry JM ke HK untuk kali pertama..so jangan malas..boleh refer kat sana ye.

Dah sampai Airport Hong Kong - Ready to check in

Surau - tak perlu risau kerana surau di sediakan bersebelahan 7 eleven
Dalam waiting room - tiba2 nampak Qantas Airways - Spirit Of Australia..rasa macam nak ke sana pulak hehehee

Habis sudah entry 10h9m menjelajah beberapa negara dan hampir 3 bulan baru khatam entri ni. Terima kasih kepada semua pembaca kerana tidak jemu-jemu sudi membaca setiap entri yang di keluarkan walaupun agak bosan kan..Belasah je.

Ke mana pulak JM lepas ni..aha...ada beberapa rakan blogger dah tahu ke mana JM kan...hihihih...ia bukanlah rahsia lagi.

Sekian...byeeeeee

Tuesday, 6 August 2013

Salam Syawal 1434H dari JM

Assalamualaikum dan Salam Syawal semua,


Kepada semua pembaca blog JM dan juga rakan blogger sekalian,

Sumber : google - tak sempat nak create sendiri

Di kesempatan ini, JM ingin mengucapkan Salam Syawal, Salam Lebaran dan Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri yang bakal menjelma tidak berapa hari lagi. Kemeriahan sudah terasa di sana-sini dan lagu-lagu raya mula berkumandang di corong-corong radio termasuklah di dalam blog JM ni heeeee

Kepada rakan pembaca dan pengkomen dan follower setia yang tak jemu-jemu baca dan komen blog JM ni..dengan hati yang tulus Ikhlas ingin memohon maaf dari segala kekhilafan, kata-kata yang menyinggung perasaan korang semua samada JM sedar atau tidak. Seperti semua sedia maklum kita hanya manusia biasa dan tidak terlepas dari melakukan kesilapan. Walaupun perkenalan hanya melalui alam maya, tetapi kemesraan jelas terasa. JM amat terharu kerana mendapat sokongan daripada semua..

Meh JM senaraikan beberapa nama yang JM ingat antaranya Ayu Fatarina, Henry Fox aka John, Janggel, Kak Anash, Orga, En Mie, Shidah Ramli (SR), Dila Bangi, Zila, Yong ASP, Pencerita Maya, Aza (White Moon Riders), Zette, Lieya Von Jay, DJ, Dekdaa, Linda Yusoff, Mrs. Smile, Azra, Time Traveller, Syieda, Norh, DATT, Kak Haneem, Nina Hamdan, Farel, Kak MP, Kak Cho Zila, Kak Ita, Putri Maryam, BibiEr Karim, Emy tak kecik, Zaraab, Hang Dhanim, Zura Lee, Gadis Bunga, Supermeng, Irfa, Cik Viva, Wak Gelas, Fatt, Kak Nori, Intan Lavender, Zilla, Cik Da, Kak Kiah, Ciku, Ako, Dzuchan, Liza, Liz, Faricika, Myra Elmira, Hani, Bunda, Maya Dhira, Hafizah Ayu, Dedemoxx, Maya Dhira, TravellogAku, BlogMalas, Zura Ahmad, Syaral, Beb dan ramai lagi...kalau nama tak tersenarai kat sini JM mohon maaf dan kaborkan yer

Kepada silent reader di luar sana terima kasih sudi singgah dan baca blog yang tidak seberapa ini dari segi penyampaian dan olahan bahasanya..apa-apa pun JM harap korang semua enjoy dengan blog ni ye.

Kepada yang pulang ke kampung, hati-hati semasa memandu dan jangan lupa mulakan perjalanan dengan doa menaiki kenderaan semoga Allah pelihara sehingga sampai ke destinasi.

Akhirnya kalam..JM love you oulssss dan Selamat Hari Raya Aildil Fitri.

Jumpa lagi..bila tuan blog cuti..so tiada entri baru maybe sehingga raya ke -4 nanti. Kalau ada rakan pembaca dan blogger ada buat open house, sudi-sudilah jemput JM yer..hihihih...buat muka tebal nih

Wasalam.

Monday, 5 August 2013

Holiday : Ocean Park Hong Kong Part 1

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


To All my dear friend and blogger.....mood raya sudah terasa bahangnya..dah ramai cuti untuk balik kampung. JM pun mood untuk bekerja sepenuh hati sedikit berkurang dek kerana suasana seperti ini. Kawan-kawan sekeliling masing-masing cakap pasal raya..raya..raya..ada tu dah selamat sampai di kampung.

Okey..tak nak melalut panjang-panjang, sebenarnya JM nak sambung lagi percutian di Hong Kong dan hari ke 3 kami akan seharian di Ocean Park Hong Kong. Mesti ramai sedang menanti nak baca entry pasal ni kan..ade tak?..ke tak ada?..belasah jer..JM nak kongsi jugak kat sini.

Kalau ke HK tapi tak ke sini macam ada tak kena jer. Nak tahu apa yang ada kat sana..Jom..ikut JM!. Entry ini agak panjang kalau malas nak baca just scroll down dan tengok gambar :-)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entrance Ocean Park, Hong Kong
Ocean Park is a major attraction in Hong Kong, the luminous pearl of the Orient and world financial center in southeast China. The city's mild climate and coastal scenery, attracts throngs of visitors annually from all over world. Any visit to Hong Kong should include the world famous Ocean Park.

Hong Kong Ocean Park is located on the south end of Hong Kong Island. The larger of two sections is on the headlands of Nam Lang Shan Mountain. The smaller section is in the Wong Chuk Hang Valley lowlands. With an area of 170 acres, it's one of the largest ocean parks in the world. (source from: travelguidechina)

Official website : http://www.oceanpark.com.hk/html/en/home/

Kalau travel mana-mana tempat pun tak boleh bangun lambat nanti rugi tido awal tak pe. Hari ni kami akan ke Ocean Park dek kerana semalam hujan awal pagi maka agenda ke sana perlu di batalkan. Alhamdulillah nasib kami baik kerana hari ni cuaca amat baik, langit cerah dan sejuk berangin. Wahhh..ini sudah cukup baik..mahu seharian kami di sana nanti.

Apa yang menarik sangat di Ocean Park nih..kalau ke HK tapi tak singgah sini macam tak cukup lengkap jer..meh sini JM senaraikan beberapa attraction yang ada kat sana.

Marine World
  • Pacific Pier  – Mimics the rocky habitat of 20 resident seals and sea lions on the Northern Californian coast. Allows visitors to walk under the pier to view these marine mammals in the water, complete with simulated waves.
  • Atoll Reef  - A four-storey high aquarium holding more than 2,000 fish from 250 different species, including the Black Spotted Sting Ray, for which a second generation was successfully bred at Ocean Park.
  • Chinese Sturgeon Aquarium – Yangtze River Exploration – Houses rare Chinese sturgeon along with other native species of the Yangtze River in an educational exhibit on this fragile ecosystem.
  • Ocean Park Tower – One of the tallest observation towers in Southeast Asia. Rises 200 metres above sea level with a rotating observation deck at the top offering 360° views of the South China Sea.
  • Sea Jelly Spectacular – Showcases an underwater ‘garden’ of over 1,000 sea jellies from around the globe, set to the latest lighting, music and multimedia special effects.
  • Ocean Express  – A funicular railway system capable of transporting visitors between the Summit and the Waterfront in 3 minutes with a capacity of carrying 5000 people per hour. This themed ride utilizes multimedia effects to simulate the feeling of travelling into the depths of the sea. The Funicular was supplied by specialist ropeway engineering company Doppelmayr/Garaventa Group in conjunction with Swiss based Gangloff   who built the Funicular car, the themed multimedia effects  were designed and installed by UK based theme park design specialist Sarner Ltd.
  • The Dragon  – A custom Arrow Dynamics looping coaster.
  • The Abyss – Raises passengers up 62 metres (203 ft) in 20–25 seconds before thrusting them downward at speeds of up to 65 km/h, even faster than freefalling.
  • Flying Swing – Swings passengers up 7 metres (23 ft) into the air at 11 rpm in an undulating wave motion.
  • Crazy Galleon – A suspended ship that tilts passengers back and forth at a nearly 45° angle, 20 metres above the ground.
  • Ferris wheel – Standing 27 metres (89 ft) tall with 18 six-seater gondolas, the Ferris wheel offers views of Ocean Park and the South China Sea.
  • The Eagle – Hoists passengers 23.5 metres (77 ft) into the air and whirls them around at a maximum gyro drive speed of 22 rpm.
  • Marine World Games Zone – Features 20 classic arcade games that tests players dexterity and strength.
Thrill Mountain

  • Hair Raiser - A B&M Floorless Coaster that opened on 8 December 2011.
  • Whirly Bird  - A chair swing ride standing 30 metres (98 ft) tall.
  • Bumper Blaster - Bumper cars that can carry 2 in each car.
  • Rev Booster - A ride that spins and whirls you in a high speed.
  • The Flash - A ride that spins you up to 22 metres (72 ft) into to air, hitting 3.9G.
Adventure Land
  • Mine Train - A steel "mine train" roller coaster made by Zamperla perched on the edge of a cliff overlooking Aberdeen Harbour.
  • Raging River – A refreshing water ride that takes passengers through tropical waterfalls, narrow ravines and finishes by shooting them down a slide at almost 60 km/h.
  • Ocean Park Escalator  - At 225 metres (738 ft) long, this weatherproof escalator is the second longest outdoor escalator in the world.
Polar Adventure
  • Arctic Blast - A steel "power coaster" made by Mack Rides that opened on 13 July 2012.
  • Visitors can see king penguins, southern rockhopper penguins, and gentoo penguins at the South Pole Spectacular and walruses, snowy owls, and Arctic foxes at the North Pole Encounter.
Amazing Asian Animals 
  • Giant Panda Adventure – An impressive purpose-built habitat that houses rare giant pandas and red pandas, making their first appearance in Hong Kong.
  • Panda Village – Showcases clever Asian small-clawed otters and a variety of Asian birdlife in a woodland setting.
  • Gator Marsh - A wetland setting, featuring Chinese Alligators, grass carps and other Asian fishes
  • Goldfish Treasures – A goldfish pavilion featuring the latest and rarest varieties like the Black Oranda and Blue Phoenix Eggfish. Educates visitors on the history and importance of the goldfish in Chinese culture.
Lowland Gardens
  • Hong Kong Jockey Club Giant Panda Habitat  - Home to two of Ocean Park’s giant pandas, An An and Jia Jia. The Giant Panda Habitat also acts as a resource centre on the care and conservation of this species.
  • Sky Fair  – Ride a real hot air balloon that soars 100 metres (330 ft) into the air and see majestic views of southern Hong Kong. The area features a carnival setting with clowns, jugglers and acrobats.
  • Bungee Trampoline  – Enables visitors to jump very high into the air on large trampolines when strapped in.
Whisker's Harbour
  • Dolphin University – Dolphins introduce young visitors to marine life and the importance of caring for the ocean. Home to the Park’s dolphin breeding centre, which achieved a world’s first in breeding artificially inseminated bottlenose dolphins.
  • Balloon Up-up-and-away  – A gentle, colourful hot air balloon-themed Ferris wheel for very young visitors.
  • Clown a Round – This merry-go-round has funny clown cars for younger kids to whirl around in.
  • Frog Hopper – A kid’s version of a popular thrill ride. Young visitors strap into the mechanized ‘frog’, hop high into the air and land back on their feet.
  • Merry-go-round  – A classic children’s merry-go-round with gilded fairytale horses.
  • Bouncer House  – An inflatable, fully padded, covered house for children to bounce around in and get plenty of exercise.
  • Whiskers Harbour Playground  – A safe, child (and parent)-friendly haven for kids to run around and explore slides, see-saws, tunnels and jungle gyms.
  • Interactive Shadow Play  – Kids get to play simple spelling and skill games on interactive multimedia screens. Correct answers are rewarded with charming audiovisual presentations.
  • Animal Story Corner  – Children can explore interactive educational displays about different land, air and sea animals, and what makes each of them distinct.
 Source from : Wikipedia

Aha..betul tak JM cakap..memang rugi kalau tak pegi sini pelbagai ride dan game yang sesuai untuk semua peringkat umur. Pilih je nak naik yang mana..ada yang thrill..ada yang biasa-biasa je dan bukan itu sahaja ada juga showtimes. Memang teruja kan...Jom ikut JM ke sana..

How to get there :
1. Take a MTR stop at Admiralty Station Exit B, Terminus Bus to Ocean Park
2. Take bus 629 at Admiralty MTR Station or Central Pier No.7 to Ocean Park directly.

Kepada sesiapa yang belum beli tiket online tak perlu risau kerana sebelum naik bas nati terdapat kaunter tiket, so boleh beli kat sana.

Ticket Price :
One Way ticket bus : HKD10.60 
Two Way Ticket buas : HKD20.20
Ocean Park Ticket : Adult -  HKD280
                               Children from 3 - 11 years old : HKD140
                               Free for kids under three years old

Aqua City Gourmet Pass: HK$550/HK$280 for children (including Ocean Park Admission and special 3-course dinner at Neptune's Restaurant in Aqua City, dinner time 18:00-20:30)

At Admiralty Station, Exit B - Bus to Ocean Park
Bus No 629 - to Ocean Park
Tak susah, keluar sahaja dari Exit B - bus to Ocean Park, beratur beli tiket dan terus naik bas sebab bas sedia menunggu, penuh bas hadapan bas yang dibelakang akan gerak ke depan. Tak perlu risau dan memang efisyen, Kalau tak salah JM ingat-ingat lupa dalam 20minit dah sampai.

Sedikit info Citybus Route 629, sourse from oceanpark.com.hk :

The Citybus Route 629 runs daily from Admiralty MTR Station or Central (Star Ferry). The bus fares are $10.6 for adults and $5.3 for children (aged 4-11).

In order to provide better service for passengers, starting from 21 February 2011 (Monday), New Express Route 629A operating from Ocean Park to Causeway Bay (near Times Square) and Central (omit Admiralty) will be introduced.

Time table schedule : 

From Admiralty Station - Start Time : 9.00 am, Last Bus : 4.00pm
From Central (Star Ferry) - Start Time : 9.45 am, Last Bus : 3.45 pm

Sampai sahaja nanti, terdapat guard yang akan selongkar atau check bag bagi memastikan tiada bekalan makanan yang akan di bawak masuk tapi kalau nak bawak masuk jugak perlu pandai-pandai lah yer.

Dari pintu masuk akan nampak Aqua City yang terdiri daripada Aqua City Lagoon dan The Grand Aquarium. Terdapat banyak souviner shop di kawasan berhampiran dan jangan lupa ye ambil map di pintu masuk nanti senang nak tawaf heeeee. Kalau belum beli tiket di stesen Admiralty, pekhidmatan penjualan tiket turut di sediakan di sebelah kiri pintu masuk.

Ticket Counter
 Mari kita tinjau kawasan sekitar. Hoyeee...kami dah jejak kaki ke sini. You oulsss bila lagi?

My travel partner yang setia..ada sesiapa yang ingin berkenalan..masih single tu :-)
Yang ini kalau ada sesiapa yang tak kenal sila angkat tangan
The Grand Aquarium
Gift Shop
Jom kita tengok Panda. Inilah travel partner JM yang setia... :-)
Hai Panda...tengah buat apa tu...
Untuk pengetahuan semua, sebenarnya Ocean Park terdiri daripada 2 bahagian iaitu kawasan tanah rata yang terdiri daripada Aqua City, Amazing Asian Animals dan Wiskers Harbour. Ketiga-tiga tempat ini amat sesuai untuk kanak-kanak dan amat tidak sesuai untuk kategori dewasa macam kami ni, so tak perlu buang masa jom..kami nak ke kawasan tanah tinggi yang terdapat game yang lebih thrill. Kalau nak ke sana boleh naik Cable Car atau tren tapi kami memilih untuk naik cable car kerana ingin melihat view dari atas.

Amazing Asian Animals - Kami tak ke sini coz tak adventure
Nampak tak..kami akan naik cable car untuk ke bukit kat atas tuuu
Sebelum ke Cable Car Station akan melalui Old Hong Kong.

Cable Car and Old Hong Kong on one way direction

Welcome to Old Hong Kong


View sekitar Old Hong Kong
Jom kita naik cable car menuju ke puncak. Cable car kat sini cantik dan berwarna-warni dari jauh nampak seperti coklat..rasa cam nak makan je ahahaha..boleh giteww..tak Percaya?...

Cable Car Station
Jom naik cable car..kepada yang gayat dengan tempat tinggi...jangan naik yer
Cantik kan cable car tu..warna warni
View laut dari Cable Car
Penguin
Akhirnya kami sampai ke puncak di mana terdapat game yang lebih menarik dan adventure, boleh menigkatkan kadar hidranalin korang. Nak tahu senarai game yang boleh membuatkan jantung korang berdegup lebih kencang perlu untuk next entri dalam Ocean Park Part 2. Penat ehhh nak siapkan entri ni...ada sesiapa boleh tolong :-)

Selamat menyambut Syawal yang bakal tiba. Bersambung............
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang