You can click on me :-)

Monday, 31 March 2014

Siem Reap : Kingdoms of Cambodia (8) - Last Episode

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,


"Artisan D' Angkor - Last Episode in Siem Reap"

Artisans Angkor was created in 1999 to help young people find work in their home villages, allowing them to practice their crafts while providing them with a vocation. It was created as part of a three-year project to integrate young artisans trained by the Chantiers-Ecoles de Formation Professionnelle - whose objective is to revive traditional craft skills (stone carving, wood carving, lacquering, gilding and silk processing). We place a strong emphasis on the authenticity of its products to the Khmer culture. In 2003, we became a limited company with minor public participation and are now completely self-financed.

We have created over 1,000 jobs for both artisans (657) and non-craftsmen in rural Cambodia, by investing in new apprenticeships and skills creation via continuous training and setting up new village workshops.

Thirteen workshops are currently operating in 12 villages in Siem Reap province, including silk, wood carving, stone carving and finishing workshops (polychromy, lacquering, gilding). Young apprentices aged 18 to 25 are selected from rural areas through skill and motivation tests, and undertake six to eight months of free training. They are trained in groups of 15-30 people, and receive a living allowance for the duration of their training.(sumber from : Cambodia Tourism)

Lepas korang baca statement kat atas tu, betul tak cakap JM kalau tak datang pun tak rugi sebab tiada apa yang menarik di sini, just Art & Kraft Centre.

Satu je yang membuatkan JM terpegun kerana usaha gigih mereka dan kreativiti serta tahap kesabaran yang tinggi untuk menyiapkan satu-satu hasil kerja.

Apalah JM membebel ni..tunjuk je lah gambar kami nak tengok heeeeeeee. Jika perlukan tour guide untuk explain semua hasil kerja kraftangan ni boleh tetapi perlu bayar tak mahal pun dalam USD1-USD3 ikut berapa nak bagi tapi kami kedekut so tak perlu tour guide.

Tempat ni lebih kurang di Vietnam tu...tempat orang membuat kraftangan dari kulit telur dan kebanyakan mereka terdiri daripada orang kurang upaya.

# Painting Workshop

Memang kreatif
# Rolychromy/Gilling/Lacquering Workshop

Lama-lama tenung benda ni naik mengantuk
# Silver Plate Workshop

JM ingat lelaki je..perempuan pun ada tau buat Silver Plate ni
# Soap Stone Workshop

Ukiran menggunakan batu tu...
# Wood Carving Workshop
Ukiran daripada kayu pun ada
Akhir sekali yang paling menarik perhatian adalah ukiran ni..

Which one is more sexy...Sshhhhh....cakap dalam hati je tau
Kalau korang rasa nak beli kraftangan hasil kerja tangan mereka boleh masuk ke dalam souviner shop ni.

D Angkor Artisan Souviner Shop
Oleh kerana USD makin berkurang, kami just masuk cuci-cuci mata je pastu jumpa Salim semula minta dia bawak pegi kedai makan. Cakap pada Salim, apa kata hari ni kita try makan tak tempat lain pulak asyik makan di kedai Kitchen Muslim Restoran (KMR) je kan...so dia pun bawak lah ke Cambodian Muslim Restoran di mana ia terletak di jalan yang sama dan beberapa meter sahaja dari KMR tu.

Tak jauh dari Cambodian Muslim Restoran ada beberapa buah hotel yang boleh di nginap seperti Holiday Villa dan Bliss Villa boleh google yang lihat rate per night. Kalau stay kat sini tak perlu risau untuk cari restoran HALAL.

Cambodian Muslim Restaurant
Dari pintu masuk ke Cambodian Muslim Restoran ni, pandang ke kanan akan nmpak Kitchen Muslim Restoran
Jika toleh ke kiri akan nampak Siem Reap Holiday Garden Villa dan Bliss Villa..boelh jugak menginap di sini
Jom kita lihat menu di restoran ni.

Menu dan dekorasi di dalam kedai
What i can say about this restaurant :
1. Dekorasi memang cantik
2. No wonder lah tiada orang even orang local pun tak makan kat sini sebab harga makanan MAHAL compare to KMR
3. Servis lembab, ambil masa untuk siapkan satu-satu menu.
4. Bila di tanya ada tak masakan gorengan, jawap nya tak ada tapi bila Salim minta untuk beliau ada pulak..kiranya untuk tourist dorang nak kita beli makanan yang agak pricy..kalau masakan goreng like nasi goreng ke murah sikit (jahat tak niat dorang)
5. Pekerja pun masam mencuka..senyum lah sikit baru murah rezeki
6. Not recommended...sekali cukup lah..tak nak masuk lagi kedai ni

Selesai makan, singgah solat sekejap di Masjid yang berdekatan dan kemudian minta Salim hantar kami ke Old Market untuk shopping kali terakhir. Orang perempuan ni kalau dapat pegi tempat shopping berjam-jam pun tak apa..sedar tak sedar keluar je dari tempat tu dah gelap...ahahah...Kesian si Salim tunggu tunggu kami almost 4 hours, lupa nak pesan ke dia kami lama kat sini, so boleh lah dia jalan-jalan ke tempat lain dulu.

Kalau korang nak cari t-shirt murah dan boleh tawar menawar cari kedai budak kecik ni..harap2 diatak pindah
Kalau nak beli alas meja dan FM murah dan cantik boleh datang kedai 3 beranak ni
Nampak tak dah gelap...shopping tak ingat dunia
Sebelum balik ke hotel Salim tapau kan kami mee goreng sedap katanya buat bekalan untuk makan malam. Caring betul si Salim ni tapi mee goreng tu kami bayar, tak nak kasi dia belanja lagi.

Jam 10.30 malam kami check out dan lebih kurang jam 11.00 mlm van datang ke hotel untuk ke tempat menunggu bas ke Phnom Penh. Kami gerak ke PP pada jam 11.30 malam dah di jangka tiba di Night Market dalam jam 8.00 pagi. Kami ambik tiket Sleeping Bed USD10, so malam tu tido dengan nyenyak walaupun keadaan bas yang agak sempit bagi orang yang berbadan agak gempal. Nasib baik JM ni saiz sedang-sedang je so memang selesa. 

Satu je kelemahan nya, kepada mereka yang nak terkencing semasa dalam perjalanan tu, driver bus akan berhenti di mana-mana sahaja kawasan, pandai-pandai korang nak bertenggek. Nasib baik sepanjang perjalanan tu perut tak buat hal kalau tak memang...faham-faham je lah kan.

Kiranya sepanjang perjalanan tu agak susah nak jumpa stesen minyak ke atau tandas awam. Bas ke Phnom Penh ni bukan sahaja bawak orang, even ayam, itik, kalau ada kambing pun boleh sumbat masuk. Hahahah...malam tu ada bunyi anak ayam..pastu di hujung kaki tempat kami baring ada basikal budak...semuanya nak di bawak naik bas..tak percaya...

Biar betiq JM ni...lembu naik bas...ahahaha...yang ni tak lah..gurau-gurau je
Suasana dalam bas - Nampak tak tu...basikal pun ada
Walaupun keadaan jalan yang tidak selesa, tetapi JM tido tak sedar diri dan sedar je dah siang. Driver akan cakap Phnon Penh...Phnom Penh....so bingkas bangun turunkan semua luggage. Kemudian kami di tegur oleh pemandu-pemandu  tuk tuk menawarkan perkhidmatan mereka.

Pada masa tu masih tercengang-cengang...kita turun di night market kan...nak jalan kaki je ke atau nak naik tuk tuk sebab jika tengok map macam dekat je dengan hotel yang di tempah tu.

Pastu kawan JM cakap kita try jalan kaki je dulu sementara tu tak henti-henti tuk tuk datang tanya nak ke mana tapi kami tolak dengan baik...Tiba..tiba....(Sambung dalam edisi Phnom Penh pulak ye)

Habis sudah percutian 3 hari 2 malam di Siem Reap dan nantikan edisi Phom Penh...

Friday, 28 March 2014

Siem Reap : Kingdoms of Cambodia (7)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,


"Hari terakhir di Siem Reap - Angkor Silk Farm"

Hahahah..kelakar tak, hanya 3 hari di Siem Reap tetapi ambil masa 1-2 bulan untuk menghabiskan cerita pengalaman bercuti di sana. Sabor je lah nak ye pastu lari sembunyi dalam lemari baju (ehh muat ke). Ehh..ko ni kenapa :-)

Hari terakhir kami akan ke...........

Angkor Silk Farm
Hari ini kami akan ke Angkor Silk Farm yang terletak kira-kira 20 min dari hotel.

Opening Time : Setiap hari mulai jam 8.00am - 5.00pm
Entrance Free : FREE

Dalam perjalanan tu minta Salim stop sekejap nak ambil gambar orang jual minyak motor dalam botol macam tu ha
Ini adalah laluan untuk ke Silk Fam FActory tu, so sentiasa bawa mask bersama je..jalan berdebu, tanah merah dan tidak berturap
Apa yang menarik dengan Silk Farm Factory ni - kepada yang tidak tahu secara ringkas nya adalah tempat penghasilan benang sutera sehingga menjadi produk yang cantik. Ini adalah penjelasan dari orang yang kurang arif seperti JM ni ahaha..jom kita lihat bagaimana penghasilan nya tu.

Cer baca ayat ni : "Cambodia silk is big part of the Siem Reap tourism industry"

Entrance to the Silk Farm
Sebaik sahaja kami sampai, suasana sunyi sepi je sebab apa?...tiada orang kami berdua sahaja pelancong pada pagi tu, maybe kami datang awal atau pelancong lain tidak berminat untuk ke sini. Peduli apa dengan orang kan..kalau tak ramai lagi selesa nak dengar penjelasan dari tour guide nanti.

Hokey..sebelum masuk ke kawasan silk farm ni, setiap orang akan di beri pass masuk setiap seorang serta seorang tour guide yang akan mencerita kan setiap proses penghasilan benang sutera. Menarik kan?..ke ada yang tak minat nak tahu.... 

Kami di bawa ke tempat pertama iaitu Mulberry plant yang di tanam di sebuah kawasan yang luas. Kami pun tidak tahu apa fungsi pokok-pokok mulberry ni...siapa tahu angkat tangan...ye..rupa-rupanya daun-daun pokok mulberry ini adalah makanan kepada ulat sutera tu (silk worms).

Mulberry Plant
Kemudian kami di bawa masuk ke tempat pembiakan ulat sutera. Menarik ni..jom kita lihat. Firstly kami di terangkan proses pembiakan ulat sutera dari rama - rama sehingga menjadi Cocoon.

Kitaran proses penghasilan Cocoons
Daripada Coccon selepas matang selama 1- 12 hari ia akan menetas menjadi rama -ramai tetapi bukan rama-rama yang bisa kita lihat di taman rama-rama tu ye..ini rama-rama bersayap putih, perut buncit dan tidak boleh terbang. Begini rupanya..

Cocoon yang telah bertukar menjadi rama-rama
Step 2 : Apabila Cocoon bertukar menjadi rama-rama mereka pun bercinta dan melakukan proses ehem-ehem selama 12 jam, kalau manusia yang mating selama 12 jam boleh tak?....PENGSAN...tul tak Nanatron...ahahah...LARIKKkkk....JM pun tak tahu nk bezakan jantina nya maybe yang besor sikit tu jantan dan kecik molek dan sweet tu betina..agak nye lah kan.

Step 3 : Apabila selesai prose mating tu, rama-rama yang betina tadi mengandung dan bertelur dalam putaran bulatan, telur kecil wrna putih dan dalam kuanti yang banyak sangat maybe hasil dari mating selama 12 jam tu ahahahaah.

Ia akan bertelur selama 12 jam jugak
Ramai-rama yang sedang bertelur, nampak cam mati bila sentuh dia bergerak-gerak
Inilah telur rama-ramai ia bertelur berpusing2 sehingga membentuk bulatan seperti ini. Warna hitam tu telur yang mati
Menarik tak...interesting kan..nak lagi...jom!!!

Step 4 : Apabila usia telur sudah matang maka ia mula menetas mengeluarkan ulat-ulat sutera yang berwarna hitam seperti gambar di bawah. Alahai JM ni ...dah macam Cikgu Sains pulak ye.

Telur mula menetas - nampak tak warna hitam tu
Nampak tak ulat tu semakin membesar dengan di beri makan daun Mulberry tadi
Daun mulberry di gunting kecil untuk di makan oleh ulat sutera
In the wild, I suppose it's the silk worm's job to find the mulberry leaves, but that's not so here at the farm. Here, the leaves come to them. All they need to do is eat and fattenthemselves up.

Nampak tak dari ulat sutera yang berwarna putih bertukar menjadi hijau kerana makan daun mulberry dan selama 28 hari ulat tadi akan bertukar menjadi kekuningan kemudian mereka akan di pindahkan ke sangkar seperti di bawah.
Semua ulat tadi akan bertukar menjadi kekuningan
Apabila di pindahkan ke dalam bekas ini, ulat tadi mula mengeluarkan sesuatu yang bertali dari mulutnya
Eh..lupa nak kenalkan..inilah tour guide kami tu
Ulat tadi akan berpusing dalam bekas ni sehingga terjadinya kepompong..ulat tadi ada dalam benda warna kunig tu
Eh..kawan-kawan faham tak apa yang JM explain ni.kalau kurang faham boleh datang sendiri ke Silk Farm ni...hikss.

A wery big thanks to http://www.holiday-in-angkor-wat.com coz JM share statement dorang kat sini.

Once they eat enough, the worms start making their cocoons and then rest inside. The worms think  they're going to have an undisturbed sleep and later metamorphize into beautiful butterflies. (hahaha...kelakar ayat ni)

Cocoon tadi akan di jemur terlebih dahulu sebelum di proses/di masak di kilang
Kilang memproses benang sutera daripada Cocoon
Sadly for them, it is not meant to be. Once the cocoon is at the right age, they are 'harvested' and sent to the factory. There, the cocoons are boiled in order to make it easier to pull the silk threads. There are kinder ways of extracting silk threads without killing the worms, but they don't seem to be practiced here.

Cocoon tadi di masak  dan pada masa yang sama keluarkan jaringan2 bertali pada luar Cocoon tu
Apabila habis di keluarkan tinggal begini - kesian ulat tu dah mati
Inilah hasilnya...ia sudah menjadi benang tetapi belum final lagi
Each silk cocoon can produce a rather lengthy thread. At this stage, the silk is still very rough and thick, unlike the ones we see at the market, but you can already see that shine that we all associate with silk materials. Once the raw silk is gathered, the next stage is to dye them into many different colors. Here they use natural dyes from herbs and plants.The silk threads are then dyed individually, submerged in these hot vessels. These colorful silk threads are the end result.

Colouring process
However, these threads are still raw silk. They will need to be thinned even more before they can be used. Technically, you can use rough silk, but you don't see many of those in the market. The girls below are preparing the silk threads for weaving, and they seem to have a good time doing it.

Gigih betul  dorang tenun benang sutera untuk menjadi kain
Kedai menjual hasil kerja tadi - di larang ambil gambar kat dalam kedai ni
When it comes to weaving, the farm does it manually, and they make some gorgeous looking silk materials which will be sold later for top dollars. After you're finished seeing the silk making process, naturally you are led to the exhibition hall, and the gift shop area.

It looks like silk is very much used for traditional Cambodian dresses, silk scarves, and also bed spreads (that would be a costly one!). Lastly..thanks again to http://www.holiday-in-angkor-wat.com kerana JM kongsi info mereka di sini...jangan marah ek

Akhirnya selesai sesi pembelajaran kita pada hari ini kalau tak faham banyak pun tetapi faham sikit pun jadi lah ek cara-cara pembuatan benang dan kain sutera.

Niat di hati nak habiskan je aktiviti hari ini dalam satu entry nampak nya perlu sambung lagi....so nak tahu ke mana kami lepas ni TUnggggu!!...

Tapi sebelum tu tema nak kabor pasal si Salim ni, sebelum kami sampai ke destinasi seterusnya dia belanja lagi kami makan ubi rebus dan buah apa ntah...jom kita tengok..

Nampak tak..dia belanja kami - orang dah bagi ambik je lah heee..FREE katakan
Ok..penat sudah...bila ada mood rajin nanti JM sambung hokeyy

Assalamualaikum!!!!

Wednesday, 26 March 2014

Siem Reap : Kingdoms of Cambodia (6)

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua giteww,


Almost a month but travel story to Siem Reap still.......never ending?  :-) Argghhh..cepat2 nak habiskan ni...TAPI ada lagi ke yang berminat nak follow story ni...kalau tak ada pun tak apa at least sebagai rujukan buat JM jika nak ke sana lagi :-)

"Cambodian Cultural Village"

Selepas balik dari Angkor Wat, pada sebelah petangnya kami ke Cambodian Cultural Village yang terletak di National Road #6, just 3km dari International Airport dan 5km dari Angkor Wat serta 1.5km dari Muslim Kitchen Restaurant.

Welcome to Cambodian Cultural Village
Apa yang menarik di sini?

"Cambodian Cultural Village (CCV) is a theme park and museum in Siem Reap, Cambodia. It is located on the road to the airport, 6km from the town. The theme park was constructed in 2001 and opened to the public on 24 September 2003. It covers a total area of 210,000 square meters. CCV presents miniature versions of important historical buildings and structures, together with local customs. There are eleven unique villages, representing the varied culture heritage of nineteen races. At each village are wood houses, carvings, soft skill in stone, traditional performances in the different style such as: Apsara Dancing, performances of ethnic minorities from Northeast of Cambodia, traditional wedding ceremony, Circus, Popular games, Peacock dancing, Acrobat, elephants shows, boxing, and more...

Cambodian Cultural Village is considered by some as "kitsch", but is popular with Cambodians and other Asian visitors.[2] It includes a wax museum displaying scenes from the culture and history of Cambodia. (Wikipedia)."

Opening Hour : 11.00 am - 08.00 pm
Entrance Fee : USD15 (Adult) & USD5 (Children)

Ticket Counter
Entrance - apalah orang tu tengah buat kat patung tu ek
Cambodian Cultual Village mempunyai 15 buah perkambungan atau lokasi yang mempunyai persembahan tersendiri mengikut jadual waktu program yang boleh di peroleih semasa membeli tiket. Kami tidak perlu risau kerana Salim menguruskan semua urusan pembelian tiket, kami duduk di atas tuk tuk seperti BOS BESAR hahahaha. Senang citer CCV ni lebih kurang Cultural Village di Kuching Sarawak tu.

Let's go ikut JM kita pergi ke tempat pertama iaitu Wax Museum/Patung Lilin yang terletak di sebelah kiri selepas pintu masuk. Kalau rajin baca lah je JM malas nak translate hikss.

Wax Museum - Exhibits the famous Cambodian Historical people from the first century up to the present. Showcases the antiques and lifestyle of Khmer people during the Angkor Period.

Antara Patung Lilin yang terdapat di dalam Wax Museum
Kamu sekadar jalan tengok-tengok je kerana masing-masing nak kejar show pada jam 2.30 petang di New Teater yang memaparkan Mixed Khmer Traditional Show yang merangkumi Drumming Show, Lotus Dancing Show, Take shower dancing show (hambik ko show macam ni pun ade), Khmer Boxing Show, Pestle Dancing Show, Aspara Dancing Show, Khmer Wedding Ceremorny Show and many more.

Boleh lah layan sambil melihat kehebatan mereka beraksi.

Antara tarian yang di persembahkan
Dari New Theatre kami beralih kepada Mini Theatre - It is a building roofted by "Khunna" leaves. At the Mini Theatre, there are performance like classical dance, popular dance and circus. Masa ni mood JM nak ambil gambar persembahan tu makin menurun, so tak ada gambar. Apabila di lihat, orang yang buat tarian di Mini Theatre adalah orang yang sama dari New Theater.

Khmer Village - Khmer are the main people of Cambodia. There are main models of house of Khmer People. Wood and stone carving, clay pot making, palm sugar making, crafting, fishing and more are performed here especially Khantremming  Dancing.

Ini lah antara rumah di perkampungan Khmer
Hai...hai...nak ke mana tu, belum habis lagi ni ha, jom kita ke Floating Village pulak. Malas JM nak story panjang - panjang, tengok gambar je lah BOLEH?

Ini bukan floating market seperti di bandung tu...tak ada orang jual makanan kat sini
Floating Village - Ton Le Sap Lake is the big source of fishes which are the main food of Cambodian People. The Villagers in these area are make their living by fishing. The believe in Buddhism. The village where the 'Fishing Show' is performed. Tapi kami tak lihat pun show ni macam tak menarik.

Jalan menyusuri jambatan di Floating Village untuk melihat persembahan perkahwinan campur di antara penonton Khmer people di Milionaire House. The Milionaire House is an ancient style of Khmer construction during the Ou Doung time. It is built from the fine wood materials. The place where the most popular and must see Traditional Khmer Wedding is performed.

Welcome to Millionaire House
Upacara perkahwinan sedang berlangsung..yang berpayung adalah pengantin perempuan dan di hadapanya adalah ibu dan bapa pengantin perempuan
Setiap satu persembahan mengambil masa lebih kurang 30 min sahaja dan yang pasti kebanyakan persembahan di lakonkan oleh pelakon yang sama tetapi watak yang berbeza.

Dari jam 4.40 - 5.25 petang terdapat Mixed Chinese traditional Show dan Happy Chinese Dancing Show di Chinese Village. Show ni memang agak menarik kalau terlepas memang rugi. Tak percaya, cer tengok ramai penonton ke tidak.

Jika tiada kemahiran jangan itu aksi ini - merbahaya
Nak tengok rupa Cham Village tak? The Origin of Cham people is from Champa, Vietnam. Cham people mostly live along the riverbank and make their living by fishing and blacksmithing. The principle religion is Islam.

Masjid melambangkan perkampungan Islam orang Cham
Pic head ni tiada kena mengena just sekadar hiasan - nampak tak walau dah kena tanam masih boleh peace lagi mati dengan aman
Dah puas tengok aksi acrobatic tu kami gerak ke Kroeng Village untuk melibat persembahan yang bertajuk "Choosing Fiance" mulai jam 5.35 pm - 6.05 pm. Bakal pengantin lelaki di pilih di kalangan penonton dan seperti JM maklumkan sebelum ini ramai pelancong dari Korea, China dan Jepun so untuk persembahan ini salah orang tourist dari Korea telah terpilih...hensem sangat you oulss...eeeee....eheheeheh

Sinopsis story Choosing Fiance ini berkisarkan seorang gadis muda sedang di pikat oleh 3 jejaka yang kurang tampan tetapi mempunyai kelebihan yang berbeza. Pelbagai usaha di lakukan oleh 3 jejaka ini untuk memikat hati si gadis. Tapi sayang si gadis tidak tergoda dengan mereka, so salah seorang penonton telah di pilih untuk menjadi tunang kepada si gadis tadi. Persembahan ini agak menarik dan kelakar so mesti tonton tau.

Show at Kroeng Village
Kemudian kami ke Kola Village - Kola people originally from Burma since 1876, are one of the minorities living in Pailin District, northwest of Cambodia where there are plenty of precious stones and peacocks. A dance called Pailin Peacock Dance is performed here highlighting the peacock's activities.

Persembahan di Kola Village
Tiada apa yang menarik sekadar melihat tarian mereka dengan aksi-aksi yang melucukan dan pada waktu ini jam menunjukkan pukul 6.45 petang. Last show pada jam 7.00 malam selama satu jam di Big Theater yang mengisahkan The greatest King Jayavarman 7 - The place where perform the Special Night Show including more than one hundred performers, is "The greatest King Jayavarman 7 Show". This show expressed the invasion of another country to Cambodia in 1177 subjects in Angkor Wat area. Unti 1181 Jayavarman 7 led the soldiers to liberate territiry from the invaders, Champa country and then ho got complete victory. After that, he got a crown and his unforgettable reputable achievements have remained for Cambodia, Kingdom of Wonder (ini sinopsis show tu yer).

Selesai persembahan kami keluar untuk betemu Salim di luar pintu masuk. Beliau tidak turut serta sepanjang show dijalankan, beliau pulang ke rumah dulu dan jam 8.00 malam kami bertemu semula dan terus balik ke hotel.

Selesai sudah aktiviti pada hari kedua dan tunggu JM sambung lagi story pada hari KETIGA di Siem Reap.

Hari ke dua : Angkor Wat & Cambodian Cultural Village
Hari ke tiga : ke mana pulak?...tungggu!!!

Bersambung!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang