You can click on me :-)

Sunday, 30 November 2014

Autumn at Seoul & Busan : Shopping Time (1)

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader,

Cak!!!!
Sebelum JM sambung kisah percutian di Seoul, salah seorang rakan blogger, Cikgu Etuza mohon JM hebohkan satu segmen yang beliau anjurkan - Segmen Pencarian Bloggers & Bloglist Ikon Gratifying! By Etuza. Kepada pembaca yang berminat untuk join sila klik Pesona Etuza . Tarikh akhir segmen adalah 01 Disember 2014. Selamat bersegmen!

Hari kedua di Seoul (24/10/2014 - Jumaat)

Hari ni kami plan nak cari barang souviner terutama JM lah nak cari ole-oleh kepada rakan reader yang setia bersama blog JM dan juga untuk rakan pejabat. Malam tadi kami plan akan ke tempat-tempat ni :

1. Doota Mall
2. Dongdaemun Market
3. Insadong
4. Namdaemun 
5. Myeongdong

Bangun awal? lebih kurang jam 5.30 pagi baru bangun lepas mandi, solat dan makeup kami turun ke dapur untuk prepare sarapan pagi. Seronok nya stay di GH3 ni sebab ada dapur, kitchen ware jadi boleh masak. Tapi hanya sekadar menggunakan Oven/Microwave untuk panaskan nasi dan lauk kerana ada perasaan was-was untuk menggunakan periuk dan peralatan memasak yang lain.

Tuesday, 25 November 2014

Autumn at Seoul & Busan : Bukchon Hanok Village & Dongdaemun Ikan Bakar


Assalamualaikum dan salam sayang buat semua nya,


Terlebih dahulu nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua reader yang masih setia bersama blog Jari Manis dan tidak lupa juga kepada follower blog JM yang semakin bertambah. Terima kasih kepada kalian semua termasuklah mereka yang tinggalkan komen di setiap entri JM..tunggu kunjungan balas dari JM ye.

Kepada Top Commentar for every month, ada something untuk korang semua...Tunggu!!!!

Ok..Jom kita sambung. Masih lagi hari pertama di Seoul (23 Oktober 2014). Sila jangan bosan ye kerana banyak lagi entri akan menyusul.

Ingat lagi tak last entri kita stop kat mana? ye!!! keluar dari Deuksugung dengan perasaan tidak puas hati kerana daun belum tukar warna dan tak dapat lihat view yang di harapkan. Jalan balik ke City Hall Station. 

Dari City Hall Station kami tempat ni. Siapa tahu tempat ni sila jawap cepat...

Kat mana agaknya ye

Thursday, 20 November 2014

Autumn at Seoul & Busan : Yooganey Restaurant & Deuksugung Palace


Assalamualaikum dan salam sayang buat semuanya,


AMARAN !!! Wah...seram je kan bunyi nyer hahaha...x de menda lah, sebenarnya entri kali ini penuh dengan gambar kerana tuan punya  blog semakin malas untuk menulis.

Huhuuhu...sedih..kesan daripada malas nak 'up' entri pageview dari 3000 dah jatuh kepada 1,000++ je sehari, Apa nak jadi dengan nko ni JM..pesal malas sangat bukan sibuk dengan anak atau suami pun kan?

Perasaan malas tu datang tetapi memandangkan ramai yang beri sokongan dan baca blog JM ni, so semangat untuk sambung cerita tu datang.

Terima kasih semua yang sudi 'datang' sini dan tunggu kunjungan balas dari JM yek

Let's go...follow JM..kita explore lagi bumi Seoul, Korea
Hari ini 23 Oktober 2014 (Khamis)

Ini adalah entri sambungan dari Autumn at Seoul & Busan : Departure Day

Dalam entri lepas, selesai sahaja tunaikan tanggungjawab kepada yang maha Esa, kami plan nak cari tempat makan. Dari pagi kami hanya minum susu pisang dan makan sebuku roti ketika di dalam bas dari Airport ke GH.

Thursday, 13 November 2014

Autumn at Seoul & Busan : Departure Day

Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya,


RUPANYA trip Autumn in my heart kali ni memang "best" kerana ramai rakan blogger yang JM kenal telah berkunjung ke sana. Korang boleh terjah blog BibiEr dan Azra yang berkongsi cerita dan gambar yang boleh meruntun jiwa. Tak lama lagi entri dari blog Jea dan Kak Kiah akan menyusul. Blog JM? gambarnya biasa-biasa aja...amatur katanya hanya menggunakan Samsung Galaxy Tab 7 Plus, jadi gambarnya kurang menggoda plus tuan nya yang x pandai cari angle yang cantik..belasah je janji ada heee.

Tikat telah di tempah pada 24 November 2013 dan tarikh travel 22 Oktober 2014 jam 1.00 pagi almost a year menunggu..gigih kan..nasib baik Allah kuniakan kesihatan yang baik sehingga ke tarikh berlepas.

JM pertama jejak kaki ke Seoul pada April 2011 Spring Season (musim bunga), jadi second time ni ingin merasai suasana Autumn (musim luruh) ternyata berbeza sekali antara dua nya.

Picture taken on April 2011 (Spring Season)
Picture taken on November 2014 (Autum Season)

Monday, 10 November 2014

Autumn at Seoul & Busan : How To Book Your KTX Ticket


Assalamualaikum to all my dear friends,


MESTI ada yang akan cakap...alaaaa JM ni kenapa nak up entri yang bosan nih..kami nak entri yang ada gambar daun warna warni tu...sabar ye..nanti JM kongsi lah..Nah ambil dulu yang ini dan akan menyusul lagi dalam antri yang akan datang.

JM suggest kepada korang sila pegi Autumn Season kerana view yang sangat cantik

Monday, 3 November 2014

JM in the HOUSE!!!!

Assalamualaikum buat kawan-kawan kesayangan yg JM tinggalkan tu!!!!


" JM dah balik..rindu nak terjah 'rumah' korang"

Alhamdulillah pagi tadi jam 1.20 pagi 03/11/2014 JM selamat sampai di teratak 'bahagia' mana lagi kalau tempat kediaman selepas 11 hari berkelana di bumi Korea (Seoul dan Busan). Banyak story nak di kongsi tetapi entri permulaan ni JM kongsi sebahagian tempat yang sempat kami terjah kerana tidak semua plan dalam itirenary is fulfill. Kita hanya merancang Allah yang tentukan tul tak? Maybe next year akan cover the rest of the places..in sha Allah.

Trip kali ini seperti jejak kasih kerana terjumpa dengan blogger Bibie Karim dan Sifu Sempoi

Pelbagai kisah-kisah menarik yang ingin di kongsi dan juga kisah cuak pada hari terakhir di mana selesai check in di kaunter Air Asia nama JM di panggil semula ke kaunter dan diminta masuk ke dalam bilik scan luggage kemudian beg kena selongkar selepas security check. Semua itu akan JM kongsi dalam full entri nanti.

Tungguuu!!!.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang