You can click on me :-)

Saturday, 30 May 2015

Autumn at Seoul & Busan : Gamcheon Cultural Village Part2

Assalamualaikum dan salam sayang semuanya


JM dah rasa muak! rasa nak muntah! masam-masam manis, pahit masin semua ada...

Why? sebab..sebab masih belum berjaya habiskan entri Korea...JM sendiri rasa bosan nak mam*&%!

Kepada semua kawan-kawan blogger yang masih sudi singgah dan tinggal komen...TERIMA KASIH....kamsahamnida kerana masih setia dengan entri-entri korea ni kalau di buat jeruk, pekasam or kimchi dan boleh makan dengan enak!

Niat di hati dah malas nak habiskan entri ni..tapi mesti ada yang ingin jadikan rujukan so JM kongsi lah ye.

Ingat lagi tak pada hari ke 2 di Busan kami ke Gamcheon Cultural Village, waktu tu hujan so kami balik awal, tak habis explore. Boleh baca kat Gamcheon Cultural Village Part1

Jadi hari ke 3 di Busan, awal pagi kami plan nak ke sana lagi. Cara nak ke sana seperti pada hari sebelumnya.

Oleh kerana malas nak mengarang, JM kongsi gambaran secara jelas perkampungan ni ye.. AMARAN!!! entri byk gambar

Kami masuk ikut entrance yang lain

Saturday, 23 May 2015

Autumn at Seoul & Busan : Nurimaru APEC House & Jagalchi Market Busan

Assalamualakum dan salam sayang semua rakan reader blog JM,


JM nak sambung story Trip ke Busan sambungan dari Dongbaek Island, Busan

Nurimaru APEC House, Busan

Direction :
- Naik Subway dan stop di Dongbaek Station Line 2
- Kemudian Exit 1
- Jalan melintasi Busan Chosun Hotel
- Terus menyusuri Dongbaek Park (boleh refer entri Dongbaek Island)

Cantik kan view waktu malam
Tapi JM ke sini waktu siang
Apa yang menarik tentang Nurimari APEC House ni...berbaloi ke nak datang sini...it's depends on individu..kalau tanya JM boleh skip this place tapi kalau dah alang - alang Pak Lang dah sampai di Dongbaek Island..singgah lah ye...view di luar memang cantik.

Kami kat sini petang dalam jam 4.30 petang camtu. Masing-masing dah tak ada mood nak ambil gambar, kebetulan kamera kawan JM tu pulak habis bateri. Samsung Tab JM lak time tu lah nyawa-nyawa ikan,

Sunday, 17 May 2015

Autumn at Seoul & Busan : Dongbaek Island Busan

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Hari ni terlebih rajin...terus cari gambar dalam external hardisk, edit sikit terus upload dalam blog. Jom...JM nak sambung kisah jalan-jalan di Busan..masih hari kedua.

Harap-harap lah boleh habiskan story trip Busan sebelum Jun kan...

Last entri baca sini : Heundae Beach Busan

Dongbaek Park
Dongbaek Island ni bersebelahan je dengan Heaundae Beach ni...kira berjiran lah...alaa...seperti jiran-jiran di bandar sekarang ni...nama je tinggal berjiran kekadang tak kenal pun siapakah jira gerangann sebelah tu...itu contoh lah...contoh!!! bak kata Dr Fadzilah Kamsah.

Senang cerita, kalau nak ke Dongbaek Island ni....follow je direction ke Heundae Beach...ahaa...sampailah nanti.....jangan ikut direction ke Taejongdae Island pulak...sampai balik Msia pun x jupe. Kat mana pulak Taejongdae Island tu...nantilah...tunggu dalam entri lain.

Tapi kan..sebenarnya ada cara lain nak ke sini...kalau korang x nak ikut cara JM tu follow cara ni 

Friday, 15 May 2015

Autumn at Seoul & Busan : Heundae Beach Busan

Asalamualaikum dan salam sayang semua,


JM kembali bersiaran.

Perkongsian trip ke Busan yang belum ada penamat...bak kata SS..adakah seabad lagi baru habis. Entahlah.....balik rumah je tak ada mood nak menulis. Maybe sebab penat di ofis, jam 6.00 petang dan kekadang jam 7.00 malam baru sampai rumah.

Meh kita sambung..masih hari pertama di Busan

Pagi di Busan hujan, selepas balik dari Gamcheon Cultural Village kami naik subway di Jagalchi Station dan stop di Heundae Station Exit 3. Kami nak ke sini.....

Sun & Fun at Heundae Beach
Mencari Mermaid di Dongbaek Island
Nurimaru APEC House
Nampak tak Gwangalli Beach kat belakang JM tu dan juga JM dan PINK bagai aur dengan tebing
Ahaaaaa....dah puas tengok gambar? ke belum puas...kalau belum..sambung scroll your mouth mouse tu.

Friday, 8 May 2015

Autumn at Seoul & Busan : Gamcheon Cultural Village Part1

Assalamualaikum dan salam sayang semua,


Lama betul kan JM tak publish cerita travel, ramai tertunggu - tunggu sambungan story trip JM ke Busan. Meh JM sambung trip Autum di South Korea sebelum semua hilang dari ingatan dan bak kata beberapa rakan maya..harap-harap entri ni tak masuk museum hihihihhi.

Ini adalah sambungan dari Cappadosia Turkish Kebab House Busan

Hari ke-2 di Busan, tetapi hari ke -9 di South Korea...hari ke -9 uoulsss!!!!

Hari ni kami decide nak ke Gamcheon Cultural Village.

Gamcheon Cultural Village
Sedikit info untuk perkongsian bersama :

Perkampungan ni berpenghuni ye bukan rumah kosong. Mengikut cerita yang JM baca...nampak tak, JM study dulu sebelum up entri ni supaya rakan reader faham maksud yang di sampaikan.

Dulu perkampungan ni seperti rumah setinggan, tak terurus kemudian ada idea untuk majukan tempat ni menjadi salah satu tourist attraction. Jadi pihak berkuasa yang terlibat telah mengupah mereka yang mempunyai kebolehan dalam seni untuk membuat dekorasi dengan lukisan mural di dinding rumah, tembok, kedai-kedai makan dan kedai souviner. Semuanya di cat dengan cantik. Projek seni ini bermula seawal tahun 2009 ke 2010.

Monday, 4 May 2015

Korang MESTI baca entri nih!!!!

Assalamualaikum reader kesayangan semuanya,


Halloooooooooooooo...entri pertama dalam bulan Mei ya aaaa auwwww!

Namfak tu namfak tak tajuk tu..."KORANG MESTI BACA ENTRI nih!!"

Itu ayat faksaan tau..ahahaah...kalau JM tulis jangan baca mesti ramai yang akan baca so better tulis korang mesti baca so x ramai yang take note...biasalah...ferkara di larang itu yang nak di buat nya..siafa lagi kalau bukan si budak JM tu ngeh ngeh ngeh

Ramai tak yang tertunggu-tunggu entri baru dari blog Jari Manis Travel List ni?

Tak de...tak kisah fun...sob sob sob...ye ke? iyelah...asyik story fasal travel je BOHSSAN...

afa boleh buat..itu je yang JM nak kongsi dengan korang semua, kalau rasa dah bosan fegi main jauh-jauh hehehehee

korang perasan tak apa yang pelik dengan statement di atas tu...siapa perasan?

Yes!!! semua huruf 'P' telah di gantikan dengan huruf 'F'...why? keyboard worrier notebook Asus ROSAK...huruf 'P' ada problem...bila tekan huruf P tak muncul di skrin. 

Inciden ni berlaku beberapa hari lepas. sebelum ni kan JM asyik salah taip je pastu salah kan keyboard...haaaa..hambek ko...keyboard betul-betul rosak baru fadan muka bhahaahh

Sebelum dapat solution, semua komen yang perlukan huruf  "P" JM gantikan dengan huruf  "F" kerana bunyi sebutan paling hampir.

Habislah JM kena 'bahan' dengan rakan-rakan blogger lain sebab cakap pelat hahahaah

Bila jadi camtu terus mengadu pada my sweetheart, dia pakar bom bab komputer nih. Temporary solution try connect external keyboard. Baru JM teringat pernah beli external keyboard semasa trip ke Guangzhou dulu...Keyboard for Samsung Tab.

Sekarang masalah pelat huruf 'F' selesai bila adanya external keyboard ni.

Inilah External Keyboard tu..nampak tak SS....warna apa? heheheeheh

Tapi bukan itu tujuan utama entri ni..sebenarnya JM nak reveal siapakah reader paling banyak tinggalkan komen dari bulan Feb - April 2015.

Nak tahu?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang