Friday, 28 December 2018

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - Shangxiajiu Pedestrian Street Shopping Area

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM 💖,


Mungkin ini entri terakhir sebelum tutup tirai 2018 dan welcome year 2019!!!

Entri terakhir 2018 tau bukan entri terakhir dari blog JM..JM belum mahu bersara hihihihi

Sebelum menjelang tahun 2019, kepada Top Komen Tahun 2018 yang termasuk dalam senarai pada banner sebelah kanan tu, minta emailkan alamat surat menyurat kepada JM boleh???? Ada sedikit ole-ole untuk mereka yang SETIA bersama blog JM.

Email ke jarimanis4ever@gmail.com

**********************************
Entri sambungan dari kedai makanan HALAL di Dishifu Lu boleh klik kat SINI

Perut dah kenyang jom kita cuci-cuci mata kat Shangxiajiu Pedestrian Street lak. Siapa tak suka shopping angkat tangan!!!

Wajib ambil gambar kat sini - Welcome to Shangxiajiu Pedestrian Street
Nak pergi tempat ni senang jek..korang follow jek MAP yang JM share kat bawah ni.

Follow jek MAP ni
Dari Dishifu Lu ni korang jalan jek terus....kalau nampak tanglung tergantung warna merah tu..dah betul la tu.

Apa yang menarik kat Shangxiajiu Street ni? Perlu ke pergi sini? Barang murah tak? Best ke tak? Mesti macam-macam soalan korang akan tanya kan? Sabar...sabar...let me share with you oulss..giteww hihih

Macam mana JM nak gambarkan kat korang ek? Pernah pergi petaling street??? Ha lebih kurang tu la..kiri kanan jalan ada deretan bangunan kedai dengan senibina lama Eropah dan Cina memang agak menarik la, pelbagai jenis product korang boleh dapat kat sini sebagai contoh T-shirt, sweater, stoking senang cerita pakaian harian, ada jugak luggage bag, handbag, kasut, kedai souviner tapi JM tak suggest korang beli souviner kat sini agak MAHAL. Kalau nak beli souviner baik cari kat One Link International Plaza.

Senang cakap..."SYURGA MEMBELI BELAH UNTUK WANITA" hahahahaha

Dari segi harga agak reasonable dan korang perlu pusing-pusing survey dulu semua kedai yang ada baru beli sebab ada kedai sale gila-gila.

Kalau korang nampak tanglung merah bergantungan ni..dah betul la tu
Nampak tak palang tu..kalau ada kenderaan nak lalu..palang tu akan tengelam ke dalam tanah...canggih kan
Senibina bangunan pun lawo
Meriah!! moh le jalan jalan cuti mato
Kedai souviner tapi harga agak pricey....JM suggest korang beli kat One Link International Plaza
Pelbagai jenis luggage bag..pilih mana korang nak
Hai uncle..minum sorang je Chinese Herbal Tea
Apa yang JM rembat di Shangxiajiu Street ni?

1. Stoking 3 pasang - 10 Yuan (RM6.45)
2. Dompet duit wanita (2) - 18.80 Yuan (RM12)
3. T-Shirt tebal sepasang - 39 Yuan (RM25)
4. Pen Doraemon untuk SS - 15 Yuan (RM9)

Dah habis pusing sini jom kita ke Beijing Lu pulak

----Berambung----

92 comments:

  1. Pergh!! Meriahnya.. Part palang tu memang canggih.. kikiki..

    (saya nampak nama saya di carta itu.. Terharunya.. Dah email kat JM.. tq ye..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Sha sudi baca blog JM..nanti JM pos ek

      Delete
    2. HARGA BARANGAN YG DIJUAL BERBALOI JUGA

      Delete
    3. YE kak PI..TAK MENYESAL TAU PERGI :-)

      Delete
  2. Agak murah harga barang-barang yang JM beli. Yang palang tu, saya tak pernah nampak lagi😂. Tak tahulah bila dapat menjejakkan kaki ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jannah..ada tempat lagi murah tau..nanti sis JM share

      Delete
  3. Replies
    1. Time shopping x pernah x best kak Nohas..kalau mengantuk time tu la mata jadi segar hihih

      Delete
    2. terapi minda..mata terus jd segar bugar..hihi..

      Delete
  4. Selamat tahun baru 2019 JM..semoga bertambah rezeki dan berbahagia selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat menyambut tahun baru 2019 Mak..Aminn!!!...JM juga DOAkan Mak boleh apply VISA China dengan jayanya dan dpt travel ke China aminnn

      Delete
    2. Masih merajuk dgn China okkkkk

      Delete
    3. jgn la merajuk lelama Mak hihihi

      Delete
  5. SS dpt tak sobenir tu?kan dia dh dpt pen doraemon hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dpt kasih syg jek mak.. Kah Kah Kah

      Delete
    2. SS dpt kereta transformers Mak! hihih

      Delete
    3. kih kih kih..SS dpt urutan kasih sayang sebelum tido

      Delete
    4. akakakak..mana de Mak..sebelum tdo kena urut kaki si SS tu..seharian jln..tak urut nanti dia tak leh tdo..urat bersimpul

      Delete
  6. byknya pilihan..mesti HH berpinau matani tgkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan berpinau... Dah berpanau... ha ha ha

      Delete
    2. JM pun dah suka shopping..bila shopping x ingat nak mkn hihih

      Delete
  7. Klau kt petaling street tu kan. . Dulu2 p pernah ada jual daging b*** ..situ ada jugak ka. ..

    ReplyDelete
  8. wow rajinnya update... kagummm! He He He

    ReplyDelete
    Replies
    1. hope next year more entry will publish kih kih kih

      Delete
  9. wow rajinnya update... kagummm! He He He

    ReplyDelete
  10. "klik kat SINI" tak boleh click... ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciss..kena EDIT balik..hahaha..x perasan ar tu

      Delete
  11. "klik kat SINI" tak boleh click... ha ha ha...

    ReplyDelete
  12. Kalu tanglung kene curik jgn marah JM taw kalu tak jumpa jalan... ha ha ha

    ReplyDelete
  13. Alamak kantoi SS ada pen doraemon... kah kah kah

    ReplyDelete
  14. "Berambung" tu apa Jay Emm? Ha Ha Ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. akakaka..adoi..nak kata keyboard ni kecik tak jgk

      Delete
  15. Negara2 China Jepun dan Korea ada persamaan seni ukir bangunan.Bangunan ja pun nampak unik dan sangat menarik..memang moden kat sana tu JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Cikgu Etuza..kalau ambil course senibina boleh la pegi negara2 tu buat rujukan

      Delete
  16. Salam berkenalan sis JM..... Kak plan nak pe Guangzhou mid Feb 2019 utk 7-9 days with family(adult kids, what will be ur suggestions utk AKak. Expect to hear from you soon coz nak buat permohonan ..thanks. Boleh Kak dapat kontek no sis JM ...

    ReplyDelete
  17. mengugat iman betoi tengok bag-bag tu

    ReplyDelete
  18. Bila gi free & easy sonok angat. Leh shopping dendang sayang. Lau ikut tour di bawaknya tempat klas2 ko Jah. Mana kita nak belinya harga macam nak beli kapal. Sehari tak shopping boleh stresss wooo kat JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm nak beli kapal???? beso sgt perbandingan nya tu hahaha..JM pernah follow trip ikut tour ke Beijing..adeh! di bawak nya pegi tempat jual ubat..murah x pe gak..

      Delete
  19. bestnya sis JM ni..travel around the world hehe btw happy new year 2019

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Cik Itahhh..lama x muncul sini...sihat keww??? makin sweet skrg heeee

      Delete
  20. Dah lama tak datang sini sampai tak ingat dah last post baca yang mana satu. Hehe ^^

    ReplyDelete
  21. Apeni ni kak JM pendeknya entry tak puas baca hahaha, baru acah acah nak travel sekali dah mendarat balik tak sempat fly hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhai adik manis Yana..masih ingat sis JM kat sini..muah ciket hihih

      Delete
  22. mana entry 2019 kak JM , yana tunggu ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. keh keh keh...Yana tu busy..dok sempat arr nk baca entri sis JM ni heee

      Delete
  23. part palang tu terbaik kat malaysia buat gitu jugak lah hahaha,

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat kat petaling street ke ngeh ngeh ngeh

      Delete
  24. Seronok.. salam ukhwah tahun baru 2019 JM! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam tahun baru bro KK..terima kasih masih sudi singgah sini :-)

      Delete
  25. Dah lama rasanya tak jejak kat sini.. Rindu pula nak baca semua perjalanan dik JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ahhh..Mardiah..lama tul tau...JM pun follow Mar kat IG jek..mari la bertandang selalu..FREE jek hihih

      Delete
    2. akak rasa, kat mana2 ceruk dunia pun pasti ada syurga beli belah utk perempuan. tak boleh blah lah.. hehehehee..

      Delete
    3. betul kak Yan..kalau x suka shopping bukan pompuan namanya hihihi

      Delete
  26. Bestnya tengok gambar2 sis dan baca pengalaman sis kat sana. Bila la saya pula yang nak g sana.. mm :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Carly Fifie..jgn sedih2 tau..ada rezeki nanti pergi ek

      Delete
  27. X sabar tunggu habes story jalan GUANGZHOU JM . Bulan 3 baru nk pergi.. TQ JM sudi sharing info.. bnyak trip yg kite pergi.. follow Dr blog JM.. Berguna sgt..

    ReplyDelete
  28. Onelink tu memang paling best shupping. Akak masa pi sini hanya cuci-cuci mata je sebab rasa macam mahal dan lagi takde yang berkenan. hehehehe Tapi kalau bawa pi kedai kain sutera hah tang tu rambang mata. sana nak sini nak.....haru sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami pergi 2 kali tau ke One Link Plaza ni kak Notie..cuma frust tu tak jumpa kedai jual kain sutera or kain pasang..huhuh

      Delete
  29. bila travel banyak shopping utk diri sendiri je. ye la nak sampai ke sana bukan senang kan.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shaminie..lama x muncul sini..awak sihat??? itu sebab tak menyoping kat msia simpan duit shopping kat China lagi murah katanya hihih

      Delete
  30. salam...JM...sihat ke??? kita saje jer tinggal jejak sini...heheheh....adehhh...rambang mata tgk barang situ...sehari xckup kalau nk menyoping situ....kena carik hotel situ laa kalau sy nk g...senang...celik mata terus turun nyoping...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam!!! Deanna!! ya Allah..lama tul kita x borak..sihat ke..mesti busy sgt tu...blog masih aktif lagi tak?

      Delete
  31. saya tgah angkat tangan nih, sebab tak beberapa suka shopping sangat.. hehehehe

    ReplyDelete
  32. cantik map.. boleh ambik upah lukis peta kad kenduri kahwin nih.. eh.. hahaha

    ReplyDelete
  33. mmg cantik seni bina bangunan dia.. macam tengok cerita cina shanghai zaman dulu2..

    ReplyDelete
  34. Bab syurga membeli untuk wanita tu kalau ekin g memang gila hahaha..

    Kalau ekin nak email gak boleh hahahah lama x dpt gift dari akak jm hahaha :p


    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin..nak gift?? tggu hujung tahun na hihihi

      Delete
  35. Saya baru balik dari Guangzhou. Thanks for sharing the info. Sampai jugaklah saya kat Shangxiajue Pedestrian Street ni...walaupun tak beli apa pun kat sini. Beli kat Onelink macam nak gila shopping...hihi 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihih..Alhamdulillah..mcm nak GILA shopping? hahaha...sib baik x GILA

      Delete
  36. Moga dapat pergi Guangzhou dalam mimpi jap lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan kata Guangzhou..EUROPE pun leh sampai kalau dalam mimpi hahahaha

      Delete
  37. Pakaian jual di Guangzhou ini ikut musim ke? Ada baju biasa fashion musim panas malaysia jual bulan November - December?

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG