Wednesday, 6 January 2016

Wordless Wednesday : Buku Merah!

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Terima kasih kepada mereka yang masih sudi jengah blog JM yang semakin suam-suam kuku ni.

This year JM sangat sibuk, bila balik rumah badan penat, so mood untuk blog walking semakin ke laut. 

But akan slow-slow terjah semua reader my reader blog.

Ini kan pula update blog..mmg tak lah..tunggu weekend je itu pun kalau rajin...adoooi!

Habislah! semua peminat lari hahahahaha...SILA MUNTAH DALAM BALDI PINK!!

Sebab hari ni RABU so x nak blog terus sunyi sepi nak share story ni.

Semalam, 5 Jan 2016 JM pegi renew Buku Merah...RM200 untuk tempoh 5 tahun uoulssss

Makin jauh JM melangkah pasni. Semoga Allah berikan kesihatan yang baik dan permudahkan segala urusan....amin.

Tempoh 05 Jan 2016 - 29 Jun 2021
Tengok! nampak tak buku merah yang ke 5! Buku Merah pertama tahun 2009!

Siapa yang belum pernah ada Buku Merah lagi..sila angkat tangan!

Nak buat Buku Merah ni mudah je...nak buat kat mana? kedai buku? kedai gambar? No...no...no!

1. Pergi ke kaunter Pejabat Imigresen, tak kisah mana-mana cawangan yang berdekatan dengan tempat tinggal

2. Bawa bersama Kad Pengenalan dan Passport Lama bagi yang pernah ada Passport sebelum ni. Jika pertama kali nak buat Passport, bawa Kad Pengenalan sahaja.

3. Ambil No Giliran, tunggu no giliran di panggil

4. Ingat!...passport SIAP 1 jam selepas bayaran di buat.

Tu je nak share..dah nama pun WW kan.

121 comments:

  1. salam JM yg jeliter tuuuh,
    wak parking dulu matcham biasa., hehe2

    ReplyDelete
  2. dulu2 nak gi singapore pakai buku hijau jeer., hehe2

    ReplyDelete
  3. JM... BALI PINK tu apa.

    Ha ha ha

    ReplyDelete
  4. Wahh daha renew baru. Nak ke mana pula ni? Hehehe :D

    ReplyDelete
  5. Wah makin jauh tak sabar tak sabar ;))

    ReplyDelete
  6. terkedus tengok gambar dalam passport tu...

    nak sainnnn... :P

    ReplyDelete
  7. Passport pertama SS tahun 2006...
    * saje nak beritahu... He he he...

    ReplyDelete
  8. Kalu x nak amik no giliran tapi nak potong barisan boleh x jay emm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah blah boleh datang balik? ha ha ha...

      Delete
    2. Bolehhhh, nak duduk belakang kaunter terus pun boleh!

      Delete
  9. Nak wakilkan buat passport boleh x? Guna muka jay emm... He he he..

    ReplyDelete
  10. Nak bayo runcit runcit boleh x?
    * ehhh banyak lak tanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanya soalan2 urut dada lak tu! Kalau nak bayar kat kedai runcit pun boleh,.. Cer tengok apa reaksi tuan kedai ;)

      Delete
  11. salam sisJM, moga terus kasi semangat untuk update

    ReplyDelete
  12. first ,
    bali pink ke baldi pink?
    bali pink tu apa limau bali ke?

    ReplyDelete
  13. yana akan datang selalu datang sini jenguk sis JM , so kena la update jugak mcm gini ke..

    ReplyDelete
  14. tak pernah lagi buat buku merah :)

    ReplyDelete
  15. BOLEH BUAT KOLEKSI BUKU MERAH LEPAS NI

    ReplyDelete
  16. dan yana tak ada lagi buku merah ni, huhuhu hampir ada tapi trip ke luar cancel so sampai sekarang tak ada

    ReplyDelete
  17. cepat sekali bikin paspor di Malaysia...ya. Asyik banget dong Mbak JM

    ReplyDelete
  18. nak p mana pula JM this time? ;)

    ReplyDelete
  19. Asalam JM apa khabar? wah..sambung lagiu kam, pasport visa saya ad setahun lagi..rugi kan tak ada melancong tahun lalu..tak ada rezeki ...melancong..tahnia JM

    ReplyDelete
  20. Wah! Buku meraaaah. Bila nampak buku merah je confirm excited semacam. Anyway, happy new year sis JM!

    ReplyDelete
  21. saya ada dua je yg lama..huhu..

    ReplyDelete
  22. Ala...baru teringat buku merah Mak pun dan nak expire. Terbang lagi la RM nak kena renew

    ReplyDelete
  23. woww, camne sampai 5 niii, buku merah 1st sy 2008, baru 3 buku hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik buku 5 merah... kalu buku tiga 5 hutang? ha ha ha

      Delete
  24. Wah kemana jauh nya tu jm..arab saudi ke jm

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum jm..hihi lupa bagi salam :-p

    ReplyDelete
  26. Mahal juga ye buat pasport..tapi macam jm mmg digunakan..macam akak kalau buat 5 tahun...sampai 5 tahun lom tentu terbang..huhu

    ReplyDelete
  27. Bz betul ye jm...take care tau..walau dimana jua jm berada moga dipermudahkan dan dilindungi Allah..amin

    ReplyDelete
  28. Wah...yg ke 5 tu! Dah jauh bjln melihat bumi Allah.

    ReplyDelete
  29. buku merah nina yg pertama tahun 2010 :)

    ReplyDelete
  30. JM....sy xde baldi pink....ada baldi biru jerrr hahahaaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun!!!! Kat rumah ni semua baldi warna biru! Tak kisahlah baldi besar ke kecik ke,..relevan ke baldi biru ngan buku merah? :D

      Delete
    2. Hahahaha..ntah laa farrah...ada kaitan ehh warna baldi tuu??

      Delete
  31. amboiiiii....byk nyer buku merah diaaa......sy ada jugak buku merah...tp derma darah pnya.....hahahahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dok berfikir jap kat sini,..saya ada buku merah ke idak? Ada ka? Hurmmmmm.

      Delete
    2. Farrah...jom derma darah...confirm dpt buku merah free...hahaahah

      Delete
  32. sy nk agkt tgn...sy xde buku merah yg boleh bwk merantau ke obersi....huhuhuhhuhu....sedihnyerrrr......jgn kan nk g obersi...buku merah pun xde lagi...ada buku hitam jerrrrr......berhuhuhuu la dulu

    ReplyDelete
  33. Passport kak Zai pun dah tamat tempoh. Rasanya nak booking ticket baru buat.
    Ke mana agaknya destinasi pertama JM ditahun 2016 ini.

    ReplyDelete
  34. Salam singgah sini JM....wahhh....banyak dah buku merah Jam ni....MD 1 pun tak ada....huhu...

    ReplyDelete
  35. Susah dah peminat nak lari ni JM...sebab ramai ni yang peminat setia Jam....hihi

    ReplyDelete
  36. Replies
    1. sekali baca bunyi macam "buku lima" hahha

      Delete
  37. eh kata harga untuk tahun baru bukan rm100 untuk 5 tahun ke ?
    still rm200 eh ? tapi okla tu still ok rasanya sbb untuk 5 tahun kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu harga warga emas kot Siti..huhu

      Delete
    2. Yelah,..yg 100 tu utk warga emas rasanya :)

      Delete
  38. amin.. mudah2an kita semua diberikan keafiatan kesihatan untuk berkelana di bumi-Nya..
    dimurahkan rezeki dan dipelihara oleh-Nya..

    ReplyDelete
  39. wahhhhh.dh byk koleksi pasport sis JM

    ReplyDelete
  40. Hehe saya pun suka kumpul buku merah. Best tengok balik cop2 tuh kan. Dah nak expire akhir tahun ni, kena renew :)

    ReplyDelete
  41. kita pun baru gi renew..baru tahu dah takde yang 2 tahun..huhu..tapi ok gak..takyah renew kerap2

    ReplyDelete
  42. Salam JM. Syok je kan pegi holiday. Sekarang buat buku merah mmg dh mudah. dan murah. Kalau mana2 tempat yang ada UTC lagi senang. Malam pon boleh..

    ReplyDelete
  43. Buku merah jangan lupa bawa moga-moga belum tamat tempoh..kali ini kita pergi lebih lama,pergi lebih jauh..eh!!termenyanyi pulak..heheh

    ReplyDelete
  44. untungnya JM, asyik makan angin jer..

    ReplyDelete
  45. Buku merah tak tau dah expired ker blm... adoii lama sungguh tak berjalan.. huhuhu :(

    ReplyDelete
  46. Baldi pink u!..hahahhaa ok mummy ada satu.. :p

    ReplyDelete
  47. Mood suam-suam kuku... ehh sama la kini.. tp mummy tgh warm up ni..hahaha

    ReplyDelete
  48. yeeaahh perkemaskan kekuda jm..pasti melangkah lebih jauh!
    happy travelling JM...bawa balik cerita share dengan kitaorang

    ReplyDelete
  49. Bila lah mekja dptbuat buku merah ni yer. Btw, xterlambat lg kan. Selamat Tahun Baru sis :)

    ReplyDelete
  50. Moga2 thn ni bermulalah pengembaraan bersama buku merah. Amin. Hee, murah rezeki hendaknya.

    ReplyDelete
  51. Dpt BR1M boleh la buat buku merah kan. Penjimatan dah dkt situ. Kihkih

    ReplyDelete
  52. wawa belum pernah ade buku merah ni... doakan wawa juga ada suatu hari nanti..")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wawa kena ada buku merah,..bukan target nak ke bangkok ke,...

      Delete
  53. wowww, JM dah 5 buku merah ni? hebat sangat..

    ReplyDelete
  54. buku merah saya masih ada sisa setahun..boleh travel..but sedih belum berkesempatan...

    ReplyDelete
  55. Nak buat juga nih... Tak terbuat lagi... Harap dapat buat tahun ni... Sebab nak pergi jalan seberang laut tak jauh dari Johor je ni... Hehe..

    ReplyDelete
  56. nahai akak, dah masuk 5 buke merah,, perghh, hebat... ;)

    ReplyDelete
  57. ekin belum ada lagi... mahal gak nak buat buku merah ni

    ReplyDelete
  58. Dah buat satu thn lepas kot tapi utk dua tahun je. Baru pegi Singapore je. hukhuk. In shaa Allah, pasni nak ikut jejak lgkah kak JM. Hihi

    ReplyDelete
  59. pergh.. sampai 5 tahun..


    "Oh Buku merah jangan lupa bawa
    moga-moga belum tamat tempoh
    kali ini kita pergi lebih lama
    pergi lebih jauh,ayuh"
    -bawaku pergi

    ReplyDelete
  60. JM ...

    JM muda lagi ... JM start buat buku merah nh dari lahir ker??? Kalau dah 5 - 25 tahun sama baya ngan umur JM !!!

    ReplyDelete
  61. buku bru dah?bleh la jln jln lagi....

    ReplyDelete
  62. Nurul ade buku merah.. tapi selalu habisnya ke seberang tambak Johor tu aje.. hahaa.. ok la.. lain dari tu ade lah ke Vietnam, Thailand ngan Medan je...jelez ngan JM tau!!

    ReplyDelete
  63. Hai kakak jari manis.... Baru singgah sini kali pertama 2016.

    ReplyDelete
  64. Kakak manis... Rasanya Wordless mana leh banyak-banyak kata... Mana aciii

    ReplyDelete
  65. Bestnya... Tak pernah ada lagi buku ni

    ReplyDelete
  66. Kakak jari manis nak kemana pula tahun ni... Kongsilah sikit

    ReplyDelete
  67. Tgk buku merah JM nie teringat plak buku merah lan pun dah hampir expired..dah tak boleh nak guna...tapi dalam situasi lan leceh skit nak renew sebab kena betulkan cip Mykad dulu baru boleh renew pasport..hehehehe....Happy New Year JM

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  68. Buku merah jangan lupa bawa moga-moga belum tamat tempoh =p

    ReplyDelete
  69. saya pun nk buat buku merah baru hujung minggu ni xD
    amboi kak JM, buat sampai 5 tahun. mesti nk travel banyak ni. hehe

    ReplyDelete
  70. saya lettew yang belum penah ada buku merah
    saya angkat dua tangan ni \o/ nampak dak? =)

    ReplyDelete
  71. Buku merah jngn lupa bawa, moga2 belum tamat tempoh... pasti kita pergi lebih lama, pergi lebih jauh... :) :)

    ReplyDelete
  72. Tak sempat lagi nak buat buku merah. Manjang asyik habis nombor je kat Imigresen tu T_T

    ReplyDelete
  73. buku merah kita dah 6 hahaha... tapi cop dalam meati kak JM lagi penuh..

    ReplyDelete
  74. KK dah tertarik ni JM hehehe...tak apa gurau2 sesama blogger kan KK

    ReplyDelete
  75. bila la saya dpt buat buku merah ni

    ReplyDelete
  76. Sis JM nak pinjam tips buat buku merah boleh

    ReplyDelete
  77. Okay, saya angkat tangan.. Tak pernah adaaa. Haha. Entah bila lah nak merasa ada.

    ReplyDelete
  78. ayu buku merah tak penah pon ade
    buku pink ade la
    cume bakul pink pon xde..
    sapa yang berani muntah hijauu tuu
    hehehehheh..
    xpe sis jm..
    slow2 la kite ye

    ReplyDelete
  79. banyaknya buku merah JM ... saya ada satu jer tu pun banyak kosong :p

    ReplyDelete
  80. memang sah lagi terbukti JM memang kaki travel :)

    ReplyDelete
  81. Zumal tak pernah ada passport. Hahaha...

    ReplyDelete
  82. Ros tak de lagi buku merah ni.... tapi nak buku pink! hihihi

    ReplyDelete
  83. tu dia banyaknya.. hehehe.. Eyda nih 1 buku pun belum pernah buat..

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG