Friday, 27 September 2019

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - Canton Tower

Assalamualaikum dan salam sayang kepada semua reader setia blog JM,


FUUHHHHjika ada kemahuan di situ ada jalan..jika ada kerajinan..maka adalah ENTRI BARU hihihih..HAMBEK...bulan september JM berjaya siapkan tiga entri ko..ahahaha..3 entri pun nak bangga....orang lain setiap hari 1 entri..KO RASA? hahahaha

TENGOK!!!!! trip bulan Nov 2018...lagi 2 bulan nak masuk Nov 2019...almost setahun ko...entri Guangzhou abis-abis lagi..caiyok.....caiyokkk...kena tulis juga dalam blog ni sebagai kenangan....manalah tahu....tiba-tiba lagi 2 tahun nak pergi lagi boleh rujuk sini heeee.

Caiyookkkk JM .. CAIYOOKKK U CAN DO IT gitew hihihihihi

Jommmm start!!! Kalau nak baca entri sebelum ni sila klik pada side bar sebelah kanan ye..

Sebelum tu seperti biasa bangun pagi solat semua, makan breakfast dulu dalam bilik hotel. Nak jimat bawak bekal dari Msia terutama megi goreng sedap wajib ada, pastu sambal bilis kering, bawak oat ke tak kisah la apa pun janji boleh alas perut awal pagi. Kalau nak makan nasi, korang tapau siap-siap kat kedai makanan halal..esok pagi panaskan je sebab kat hotel kami booking tu..ada microwave dalam bilik. 

Hari ni 24 Nov 2018 hari ke TIGA kami di Guangzhou..Kami pergi sini seawal jam 7.30 pagi naik train di Beijing Lu Station untuk ke destinasi pertama CANTON TOWER. 

Trip pertama dulu tahun 2013 JM pergi canton tower ni waktu malam..lagi cantik sebab building tu colourfull bertukar-tukar colour. Boleh naik cruise dan tengok view waktu malam lagi cantik.

Canton Tower ni besar dan tinggi sampai tak muat kamera hihih
Harus di ingat ye..bagi yang pertama kali ke Guangzhou, korang masukkan tempat-tempat menarik di Guangzhou..rugi kalau pergi semata-mata nak shopping jek sebab most kedai buka jam 10.00am dan ada yang 10.30am pagi baru buka so sebelum korang tawaf kat semua kedai-kedai tu baik awal pagi  tu pergi sightseeing dulu.

Pagi tu kami nak ke Canton Tower, caranya :

1. Naik train Line 3 ( line warna oren)
2. Stop at Canton Tower Station
3. Cari Exit A


Sementara tunggu train sampai kita bergambar dulu..nampak tak..awal pagi memang ramai penumpang naik train pergi kerja
Nampak tak..yang kat dalam pun dah penuh..buatnya dorang tak keluar kat station tu....tunggu la next train..memang sangat ramai bersesak-sesak dalam tu. Tapi baik nya tu..kekerapan train cukup tinggi selang beberapa min je dah sampai next train
Hat-hati ye waktu kat train stesen awal pagi..orang sangat ramai semua nak pergi kerja, so pastikan jaga beg korang..sebab itu waktu puncak..kalau dalam jam 9.00am agak lengang sikit..dah tak ruang dalam tren tu dorang paksa juga nak masuk, kadang kita kat dalam belum sempat keluar dorang dah pusu-pusu masuk.

Dah sampai station Canto Tower
Cantik pulak lampu kat station ni
Keluar sahaja dari EXIT A tu, korang toleh je belakang..Nahh..welcome to Canton Tower

Cantik macam model tak i hihihih
 Kalau datang waktu malam lagi cantik....ada lampu kat building tu bertukar-tukar colournya

Nak masuk Canton Tower langkah mayat saya dulu ahahha...tak arghh gurau jek..nampak tak tu 2018..kalau pergi tahun ni mungkin ke tukar jadi 2019
Jangan TIRU AKSI ni BAHAYA hihiihh
Sebenarnya korang boleh naik Canton Tower ni dan tengok view dari atas tapi kena  beli tiket lah.....kami ke sini waktu pagi so malas la nak naik sebab view malam lagi cantik. Jadinya kami tak carik la info pasal harga tiket tu..kalau korang nak naik pergila carik info sendiri hihih

Dah puas bergambar kat sini jom kita tengok ada apa lagi kat kawasan sekitar tu. Rupanya berhadapan dengan Canton Tower ni laut tau, so kami seberang jalan arah ke Canton Tower Fortune Terminal. Ada juga tram station kat sini tapi kami tak tahu la destinasi tram ni ke mana.

Signboard..hihih tu pun nak bagi tahu
Ni view building di seberang sana...cantik design dan sekali pandang macam kat Hong Kong


Zoom sikit..ehh building sebelah tu macam Menara Tun Razak jek..ke tak sama hihihi
Waktu nak patah balik ke train station Canton Tower tu nampakla tram baru nak sampai..apa lagi terus snap pic...SS jerit marah-marah sebab berdiri tengah-tengah laluan tram hahahaha...

Cantik TRAM ni..bunga-bunga...
Kat hujung sana tu tram station

Tram Station
Selesai kat sini kami gerak balik ke station metro/subway nak pergi ke destinasi ke 2 iaitu Huasheng Mosque. Nak solat dan cari HALAL food in Guangzhou.

C U on next entry ya.

65 comments:

  1. ya, betul mcm office tower kt TRX...suka pula tengok tram munge-munge...so girlish..hehe..

    ReplyDelete
  2. Jay Emm makan vitamin R ke? Ha ha ha

    ReplyDelete
  3. Betul tu... berpusu pusu susu masuk train... keh keh keh

    ReplyDelete
  4. Jay emm memang suka lampu eh? Patut laa rabun silau..

    ReplyDelete
  5. Harus lah kena marah... takut SS kena kutip otak berkecai dilanyak motorcar... ehhh train... ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekekeek..syg ar tue kan kan kan

      Delete
    2. Adehhh SS hahaha tragis betoi tu nauzubillah min zalik la yee. SS jerit marah sbb syg tu

      Delete
    3. Ramainya manusia Ya Allah. Kalau ain emm tak masuk lah sesak2 mcm tu. nk kena himpit2 Wuishhh woshu woshu betoi kikiki

      Delete
    4. Hihihih nasib baik dia jerit..kalau x..Sis JM masih leka kat situ

      Delete
    5. Ye Ain...rakyat china ramai..byknya dorang naik tren sbb tambang murah...cepat pun cepat x jem

      Delete
  6. first nak ucapkan syabas sebab menjayakan diri buat N3. bagus tu. second i suka tgk tram tu. macam gerak atas rumput je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakss..kak Yan..tp JM x lah serajin kak yan tu

      Delete
  7. Hahaaa a... X per laaa janji ade entry JM 🌹🌹

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Iyo..antara building yg mesti pegi tgk bila ke quangzhou

      Delete
  9. Ingat tembok besar jew... Tapi tue la kan China kan besau 🌹🌹

    ReplyDelete
  10. Wish me will be here one day😘😘

    ReplyDelete
  11. Thanks for coming back JM... I always behind you🌹🌹👍👍

    ReplyDelete
  12. Comel gila tram nya.. bunga bunga gitu.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Comei mcm JM x? Ahaaha sila tadah baldi ye Sha

      Delete
    2. ish.. ada ke tadah baldi.. Sha tadah guna kolam angin je.. hahaha..

      Delete
  13. wahh ada entri baru la kita parking dulu hahaha

    ReplyDelete
  14. bab nak berebut yang paling benci hahaha ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungguh..himpit himpit montot sib baik x kemik ahaha

      Delete
  15. comel la bangunan canton tower tu.... berapa tingkat la ketinggian dia tu sis JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss..sis JM x kira la plak..berpuluh jgk rasa nya

      Delete
  16. Replies
    1. Dah macam dalam tin sardin tau ZF..

      Delete
    2. Ni lebih kurang naik bas time study dulu jugak ni. . Selagi boleh sua kaki. . Selagi tu nak masuk

      Delete
    3. ahaha..ye ke ZF..tapi sua kaki tu apa?

      Delete
  17. cantik juga senibina canton tower tu. guangzhou nampak makin maju

    ReplyDelete
  18. fuhhhh..................2 juta skodeng blog JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss....dah lama tulis nblog akak...nak cecah 2 juta pun bertahun hehehe
      kak Nieda..pesal nak masuk blog akak prob ehh

      Delete
  19. Berikan aku sedikit kerajinan itu...haha

    ReplyDelete
  20. nampak cantik la tram tu..sebab nampak bunga-bunga dengan rumput-rumput kot..kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. den.dyen..kan!!! sesuai untuk gigirl mcm kita kan hhih

      Delete
  21. Cantik bangunan-bangunan dekat sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa kenapa cakap CANTIK tak cakap KACAK ke..HANDSOME ke ahahah

      Delete
    2. Hahahaha handsome gila bangunannya

      Delete
    3. Tudiaaaa 😂😂😂

      Delete
    4. Orang kat sana handsome juga 😁

      Delete
    5. ye ke??BUSOK sbb malas mandi hahahah

      Delete
    6. Oh yeke. Sejuk sangat ye sampai dorang malas mandi 🤭

      Delete
  22. Kalau ramai ghope gitu memang tak naiklah.. sha tengok je train tu berlalu pergi.. Tak lalu rasanya nak bersesak-sesak.. hahaha..

    ReplyDelete
  23. Chaiyok2 U can do it kak JM. Pai2 terpaksa laa hadap berebut dengan orang yang nak pergi keja. Cantik laa Canton Tower tu. Sama laa ada ja entry basi dok dalam draf.

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG