Tuesday, 24 September 2019

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - One Link International Toys and Gift Wholesale Market

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM 💖

Hari kedua - 22 Nov 2018 (Destinasi ke -3)

Lokasi 1 : Yuexiu Park
Lokasi 2 : Masjid Abi Waqas
Lokasi 3 : Onelink International Toys and Gift Wholesale Market

Siapa ingat lagi..last entri JM cakap "11.30 pagi kami gerak dari Masjid Abi Waqas ke One Link Plaza"

One Link Plaza OR Onelink International Toys & Gifts Wholesale Market
Dengar jek Onelink International Toys and Gift Wholesale Market....korang tak teruja ke??? Mesti ada jual macam-macam mainan, souviner, fridge manet....ehh..memang antara tempat yang wajib pergi lah..JM yang taip ni pun masih terbayang kemeriahan kat dalam mall one link ni..

"Onelink International Plaza is a wholesale mall for homewares, kitchenware, costumes, hats, scarves, mobile phone accessories, toys, and gifts. There are several floors and you can easily lose a couple of hours in here." hahaha..korang rasa???? tak mau pergi? memang rugi laaa

Macam mana cara nak ke sini ek??? Nak tahu???

Nak pergi sini mudah je :

1. Naik train Line 2 (warna biru) atau Line 6 (warna purple) bergantung kepada lokasi korang pada masa tu.
2. Pastu Stop kat Haizhu Square Station
3. Cari EXIT B1

Nah..Exit B1
Exit ikut sini..Haizhu Square Station Exit B1
Bila dah Exit B1 tadi..korang jalan je terus ikut arah nyonya yang pakai baju hitam tu..mean jalan je terus...kiranyna main road nanti sebelah kanan korang..sorry gambar gegar plak
Bila dah jalan terus ke depan tu nanti dalam beberapa meter jugak lah..korang akan nampak building One Link Plaza dekat four junction.

One Link International Plaza..ada banyak pintu masuk...korang masuk ikut pintu mana korang suka..tetapi hati-hati semasa melintas jalan tu....building ni tinggi ada 7 floor
Bangunan ni memang tinggi ada 7 tingkat dan setiap tingkat jual bermacam-macam jenis barang. Tawaf la korang setiap tingkat selagi kaki tak sakit. Macam kami hari tu 2 kali pergi sini sebab kali pertama tu JM rasa macam tak cukup borang fridge magnet....so pergi lagi...try la ajak SS pergi utk kali ke 3 sebab tak beli t-shirt, bila balik hotel tengok t-shirt yang SS beli.."ehh..lawa la pulak"..Hihihihi...bila ajak SS..dia cakap..sape soh tak beli hari tu..nak beli t-shirt datang lain kali hahaha....padan muka! 

Nah! pilih tingkat mana nak pergi dulu..macam-macam ado
Topi, acessories perempuan, brouch, fridge magnet ehh macam-macam lahh
korang nak cari power bank, aksesori handphone, alat-alat jahitan semua ada. Kiranya alatan menjahit ke, kain lace ke, aksesori untuk pelamin ke...carikla kat sini
Tujuan utama JM pergi sini nak dari fridge magnet sebab suka kumpul pastu nak buat ole-ole untuk kawan-kawan kat Malaysia. Kat sini ada beberapa kedai yang jual FM tapi masing-masing letak harga yang berbeza. 

Tips dari JM, kalau korang ada jumpa barang yang berkenan jangan terus beli..survey harga dulu sebab ada kedai jual barang yang sama jenis tapi harga kedai ni agak mahal bila pergi kedai lagi satu murah pulak. 

Hari sebelum tu JM dah beli FM kat Yuexiu Park tau....beli 3 papan kongsi dengang HH, harga 100yuan dimana setiap papan ada 5 keping so kiranya 15 keping FM tu bersamaan 100yuan. Setiap satu keping dalam 6.70yuan. Ingatkan dah murah lah..pastu tak tahu kat mana ada jual lagi kan..so beli laa...

Sekali bila masuk One Link Plaza ni....nah hambek ko...bersepah kedai jual FM..pilih jek kedai mana yang jual murah..WADUH!!! memang frust sangat sebab ada satu kedai ni jual MURAHHHHH...murah sangat uolss...orang kedai tu pandai plak cakap melayu...boleh tawar menawar lagi..koranng rasa??? kalau dah orang Malaysia tiap-tiap tahun setiap bulan masuk kedai tu lelama..pekerja situ pun dah fasih bahasa melayu.

Nama kedai tu JC kat Gound Floor..korang pusing lah carik..memang JM recommend korang pergi beli kat kedai. Nak tahu kedai tu yang mana satu boleh baca kat SINI

SEBAB apa JM cakap MURAH??? harga FM 2 papan yang ada 5 keping setiap satu papan tu 15yuan!! maksudnya 10 keping FM bersamaan 15yuan!! korang rasa? banding dengan beli kat Yuexiu Park..3 papan yang mana setiap papan ada 5 keping, kalau tiga papan total 15keping tapi harga total 100yuan!! korang rasa?? Ya Allah..time tu rasa nak menangis nak melalak kat situ....menyesal tak sudah...

SALAH siapa???? siapa suruh gelojoh!! ahahahha..baru padan dengan muka. HAHAHHAHA memang meroyan tau masuk kedai ni..ada jual t-shirt, sarung kunci..kiranya semua jenis souviner ada jual kat sini.

Nah!!! pilih nak yang mana
Murah..murah..murah...mari mari mari...JM tak banyak ambik gambar kat dedai ni sebab teruja pilih FM murah..jangan kata FM Guangzhou jek..FM Macau, Hong Kong, Beijing, Shanghai, Shenzen....London, Paris....ehh macam-macam FM ada..tak perlu nak pergi ke sana kalau nak beli. Boleh terjah blog SS untuk tengok gambar lagi santek hihih
Dah puas menepung tawar kat kedai souviner tu..kita mengorak langkah kat kedai lain pulak. Banyak kedai yang kami terjah tapi JM tak share la semua kedai yang kami masuk kat dalam blog ni..

Nah..bagi yang minat anak patung
Beg tangan..orang pompuan macam JM suka la ladies type macam ni..kalau dak kacak macam SS tu tak sesuai hihihi
Kedai jual ni pun ada
Oh tidak..ni la tempat mainan SS....jangan kata SS..JM pun terjebak sekali..lama jugak kami kat kedai ni
Nampak tak tu...kereta mainan macam-mamcam jenis..JM pun terpikat..pegang letak..pegang letak..hihih..korang wajib pergi kedai ni..tak ingat tingkat berapa tapi korang pusing la tengok..heaven tau..kalau kat Msia mahal ni...

Kat One Link plaza ni, JM nak tegaskan seklai lagi..kalau korang nak caru luggage beg ke, sarung luggage ke, kereta remote control ke, handbag ke, barang hiasan rumah ke, DRONE ke..ehh penat la nak list..PENDEK kata "nak tahu kedai apa lagi yang ada kat sini boleh baca blog si kacak ni  KLIK SINI hihihih"  

PANJANG kata "Arghhhh tak mo gebang lebih..nak tahu apa lagi menarik kat sini kena PERGI..diulang..PERGI tengok dengan mata sendiri"

Silap haribulan..seharian kat sini jek...terutama yang bawak anak-anak..jangan marah dia nanti kalau dia tak mau keluar dari MALL tu...marah JM tak pe sebab sape suruh dia recommend tempat ni ahahha..

Jumpa lagi dalam next entri..waduh..banyak lagi entri nak update....entah tahun bila nak abis ni....hihihihi

EKEKEKE...memang bertahun la nak siap entri sati trip perjalanan kalau dah sebulan 1 entri...

55 comments:

  1. Hai JM 🌹🌹
    Miss u 🌹🌹

    ReplyDelete
  2. wah... menariknya JM... teringn nk p guangzhou lum sampai lg ni... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sheila..ada masa ada duit inshaa allah leh sampai

      Delete
  3. Kalau tak gelojoh takut tak jumpa yang lg murah..biaq nyesal beli jgn nyesal tak beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan!! Pastu menyesal duit abis labur kat tempat mahal

      Delete
  4. Perenggan last tu sati ye..new word haha jgn mrh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Typo teruk tu mak... Amik spm bahasa melayu sure fail... 🤣

      Delete
    2. Sati??? Ahaahha nasib baik bukan satey

      Delete
    3. Jom jadi kom..pisang jadi pisong ahaahha berat nanang

      Delete
  5. bahaya bawa budak2 kecik nih..hehe..nanti nangis2, guling-guling atas lantsi..
    mmg heaven ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaahah...kalau bwk kena beli apa dia nak klau x selagi tu x leh balik

      Delete
  6. Waaahh jeles tahap maksimum ni...
    kalau la dpt kesana..mau tak blk akak...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum kak JM. Lamanya tak baca blog akak. Harap kak JM sihat ye. Baca ni pun rasa teruja. Geram tengok kedai kereta mainan tu

    ReplyDelete
  8. Yelahh sis JM. kalau nak p sana nnti mcm nak buat 1 hri tu, lepak situ je hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak aihhh haahah jgn sampai dah nk tutup kedai x mo balik lg

      Delete
  9. Replies
    1. Ahakssss...sila gosok gosok mata..percayalah..lan ni entri more than 1

      Delete
  10. X masal nyonya baju itam jadi prop... ha ha ha... matik laaa kalu dia mintak royalty... he he he

    ReplyDelete
  11. Wahhhhh. Macam macam souvenir adaaa! Bestnyaaaa. Kalau saya jadi Sis JM saya pun rambang mata hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dilla..lama x dtg sini..i will visit back 😬

      Delete
  12. memang seronok pusing2 dlm tu, akak pun masuk 2 kali wpun tak memborong sgt. saja cuci mata..hehee

    tapi mmg beli ole2 fm keychain kat situ, sebab dah pernah baca org kata situ murah.

    ReplyDelete
  13. Pernah masuk sini dan sesat....hahahaha...ngek betul..seronok la pusing2 kat dalam tu...

    ReplyDelete
  14. kita pun minat kumpul FM ni..hehe

    ReplyDelete
  15. Heavennya.. lubuk toys dan segala mak nenek.. masuk poket penuh, keluar poket kosong..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha..betul Sha..bawak duit seguni pun boleh abis

      Delete
    2. jangan kata seguni, sebukit pun habis ini.. hahaha..

      Delete
  16. eh mood sis jm rajin ke ada entri baru hihihi

    ReplyDelete
  17. wahhh macam2 FM ada tu... kalau ekin duk sana memang gila nak pilih ni...

    ReplyDelete
  18. Wah, teruja tengok van combi tu. Macam cute jer

    ReplyDelete
  19. Hi kak JM nak tanya ni... Most of kedai2 kat Guangzhou accept Alipay or WeChat Pay Tak? Macam kedai2 dalam plaza or kedai makan ke hotel semua ni? Harap dapat reply drpd sis nanti 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mfaiq...waktu sis JM pergi hari tu still boleh bayar guna cash - yuan..so tak pak nampak device utk sesapa yg bayar guna Alipay or WeChat pay..mgkin belum diperluaskan lagi kat Guangzhou..Im not sure but mgkin boleh experience sendiri nanti. Yang pasti kat XIAN this year bln sept ri tu memang kat sana DAH TAK ADA CASH-YUAN..semua transaksi jual beli guna Alipay dan WeChat pay..sbb berlaku cetakan note yuan yang palsu

      Delete
  20. Fuhh kena bawak duit kepuk2 nih kalau singgah sini. Bawak anak2 lagi kena tambah kepuknya

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG