You can click on me :-)

Tuesday, 23 October 2012

Tips Budget Travel

Assalamualaikum to all my readers,

Woowwww....macam lah ramai sangat yang baca blog aku kan...ahahaha (perasan sensorang)...apa-apa apun aku tetap nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang sudi singgah kat blog aku yang simple..se simple nih..aku ni tak pandai nak buat blog canggih-canggih..sekadar nak kongsi info dan pengalaman pasal travel jer...jadi korang sabar jer lah yer...

Last sekali aku travel bulan 9 yang lepas...ke Ho Chi Minh Vietnam..so bulan 10 ni aku rehat kejap...kena simpan duit dulu untuk aku travel pada bulan 11 dan 12 nanti. Kemana aku bln 11 nanti..tak jauh...ke seberang sahaja..nak bawak adik-adik aku yang belum pernah sampai ke sana..nanti aku update yer..tunggu!!!!!...

Antara pembaca setia blog aku ni..ada tak yang gila travel macam aku...aku ni kalau ada duit simpanan banyak..mau nyer tiap-tiap bulan aku nak terbang..tapi apakan daya kerja gaji ikut bulan..mau nyer kena marah dengan bos..mesti dia pun tak mau bagi cuti...ehehe..hanya orang yang pernah travel sahaja dapat merasai apa yang aku rasa..yer ker...ehehe...betul tau..bak kata pepatah melayu jauh perjalanan..luas pandangan.

Oh yah..hampir terlupa aku..sebenarnya aku nak kongsi sedikit tips kalau travel secara budget mcm aku ni. Manalah tahu boleh di jadikan panduan kepada budget traveller. Cerita pasal travel jugak membuatkan kawan-kawan sekeliling mengeluarkan statement seperti ini : nko boleh lah travel 4-5 kali setahun pun..orang bujang..banyak duit..mcm kami yg dah ada family ni mcm2 mau fikir.. Betul jugak cakap kawan-kawan aku tu...memang aku tidak nafikan. Itulah rezeki yang Allah bagi kat aku...dorang ada jodoh, ada anak-anak, ada suami dan isteri tersayang...rezeki jugak tu..so kira fair lah kan...eheeheh

Hishh..aku ni kalau tulis intro mesti panjang satu muka surat..sorry lah yer..terlebih excited. Moh aku kongsi sedikit info pasal melancong secara budget ni. Kalau korang perasan kebanyakan trip aku adalah sendiri tidak menggunakan khidmat travel agent. Trip secara sendiri ni memang banyak sikit pengorbanan nya...kena buat kajian, survey tempat-tempat yang nak di lawati, kena buat researh, baca blog kawan yang pernah sampai kat tempat yang kita nak pergi tu. Sekiranya pergi dengan travel agent...tak perlu nak sakit-sakit kepala memikirkan apa yang perlu disediakan sebelum travel..bayar duit jer duit..tunggu je nanti dorang uruskan semua pasal penginapan, makan dan lokasi mana nak pergi.

Aku bukan kata tak suka pergi dengan travel agent..suka....tapi kalau rasa boleh pergi sendiri..buat aper aku nak guna khidmat travel agent kan..jimat kos..Sekarang ni dah banyak travel agent yang menawarkan pelancongan dalam dan luar negeri..pilih sahaja travel agent mana yang korang suka dan pastikan harga dan service yang di berikan berbaloi..baru lah puas hati kan..Kekadang tidak semua tempat boleh pergi sendiri..perlukan juga khidmat pemandu pelancong..jadi bergantung kepada tempat yang hendak di lawati la kan.

Hokehhhh...dah melalut panjang dah aku ni..lest start...ehehe. Sebelum melancong kemana-mana tempat pun..perkara-perkara berikut perlu ada dalam senarai korang atau checklist.

1. Penerbangan/Airlines

Aku ni memang pelanggan setia AirAsia dengan motonya 'everyone can fly'..ini kerana ia merupakan syarikat penerbangan yang menawarkan harga tambang murah. Aku booking tiket pun time AA buat sale...aku cari sale yang murah dan rasa reasonable. Selalunya kalau dapat tambang murah ni travel nyer 1 tahun kemudian..so kena banyak bersabarlah yer. Kalau dari segi keselesaan dalam flight memang agak kuranglah ..dah nama pun syarikat penerbangan tambang murah kan.

2. Pemilihan tempat penginapan/Hotel/Apartment/Guesthouse/Hostel 

Kalau bab pemilihan hotel pun aku pilih harga yang murah tetapi selesa..ingat macam ni jer..ala..bukan nak duduk lama dalam bilik pun..time nak tido jer kan. Sebelum booking hotel tu kena semak dulu kat tripadvisor ker atau komen-komen orang yang pernah tinggal kat hotel tu...cari komen-komen yang baik baru buat booking. Selalunya aku booking online samada melalui Agoda.com. Booking.com, Hostel.com atau HotelCombined. Masa ni lah kredit card amat di perlukan dalam proses tempahan.

3. Pengangkutan/transport

Ini pun diambil kira dan berngantung kepada negara mana kita nak pergi. seperti yang aku cakap sebelum ni lah..kena buat survey dulu sebagai contoh melancong ke Perth Auntralia..semua lokasi menarik jaraknya dalam beratus kilometer jadi lebih sesuai dapatkan kereta sewa. Pengelaman aku pergi ke Indonesia pulak (Bukit Tinggi dan Bandung) lebih sesuai booking kereta sewa dan supirnya sekali kerana public transport yang sukar untuk dipercayai. Berbeza dengan Ho Chi Minh, public transport lebih sesuai. Jadi kesimpulannya pengangkutan apa yang kita perlu naik bergantng kepada tempat yang kita pergi. Pengalaman aku pergi Seoul Korea lebih sesuai naik TRAIN begitu juga dengan Hong Kong denga TRAM nya. Cuma bezanya kalau naik train atau tram perlu cetak setiap laluan dan pit stop, memang adventure tapi puas hati.

4. Tempat Menarik/Places of Interest

Aha...macam mana aku tahu negara yang aku nak pergi tu terdapat tempat-tempat menarik yang perlu di lawati atau dikunjungi..og course la aku dapat info melalui internet dan baca blog kawan-kawan. Kemudia buat itirenary sendiri bermula dari hari pertama sehinggalah pulang semula ke Malaysia. Kena sediakan proper itirenary supaya dapat cover semua tempat. Aku ada 2 orang kawan (Hani dan Erna) yang memang rajin research dan sediakan itirenary dan aku memang suka travel dengan dorang.

5. Membeli belah/Shopping

Aku ni bukan jenis yang suka shopping sangat..lebih suka melihat keindahan alam ciptaan Allah. Jangan tak tahu kekadang aku tergoda jugak dengan barang berjenama dengan harga yang murah dan tak dapat harga tu kat Malaysia.Benda yang wajib aku beli setipa kali melancong adalah Fridge Magnet untuk souviner kawan-kawan aku yang tak dapat sampai ke sana dan juga ole-ole untuk mak dan adik-adik kesayangan aku ler.

6. Makanan/Food

Kekadang aku bawak bekal dari Malaysia..nak save budget katakan..Instant Maggie memang aku tak pernah tinggal..mana-mana aku pergi mesti aku bawak..termasuklah sambal ikan bilis kering ker, milo 3 in 1 ker itu untuk tempat yang susah nak cari makanan HALAL la. Tapi kekadang nak juga merasa makan HALAL di negara luar tapi taste memang tak boleh challenge Malaysia...Malaysia syurga makanan.

7. Tabungan/Saving

Kalau nak melancong kena sediakan tabung untuk melancong tau..macam mana aku..setiap bulan memang aku dah tolak ke tepi siap-siap duit tabung melancong..aku tak nak usik duit tu...dan macam tabung bencana alam...ahahah....kalau aku tak buat macam tu nanti aku akan terguna untuk benda lain..kekadang benda aku tak perlu pun aku terbeli...ahaah

8. Tukaran Wang/Money Changer

Part ini pun aku ambil kira tau...aku akan survey semua tempat yang boleh dapat tukaran wang dengan rate yang rendah. Aku selalu follow rate kat website Bank Negara Malaysia...tips nya kalau rate USD jatuh...nilai matawang lain pun turut jatuh..tetapi bukan selalu lah kan, kena rajin check. Kalau di lihat trend bulan Oktober 2012 ni rate USD dalam 3.04 - 3.06..murah kan...IDR pulak dalam RM318 untuk satu juta. Waktu dan ketika rate matawang tengah murah..time aku capat-cepat pergi tukar dan simpan walaupun travel time aku lambat lagi....lebih jimat kan...ahahaha...macam aku cakap lah..kena rajin...eheeh

9. Passport

Satu lagi tips aku nak kongsi berkenaan passport antarabangsa. Bagi sesiapa yang suka travel seperti aku ni seelok-eloknya buat passort untuk tempoh 5 tahun bukan apa...kalau korang buat untuk tempoh 2 tahun denga harga RM100 tu akan rugi sedikit kerana 6 bulan sebelum tamat kena perbaharui kemudian tempoh sah lagi 6 bulan tersebut tidak akan dimasukkan kedalam passport yang baru. Lain kesnya kalau passport untuk 5 tahu dengan harga RM300 tu lebih untung. korang tak perlu kerap nak pergi imigresen untuk renew passport yang kekadang ambil masih sehari baru dapat passport baru, kemudian 6 bulan berbaki dari passport lama akan dimasukkan ke dalam passport yang baru. Lebih untung bukan...jadi tepuk dada tanya selera dan buatlah pilihan bijak...ehehe

Ini sahaja tips yang aku mampu kongsi dengan kawan-kawan semua. kalau boleh ikut..ikut lah yer...kalau ada lagi tips nak di tambah pun boleh. Sekadar berkongsi pengalaman kepada pembaca semua. Sehingga jumpa di lain siaran yer...Sayonara/Gracias ..

Thursday, 18 October 2012

Info berkenaan Gold Coast Australia

Assalamualaikum kawan-kawan,

Ada sesiapa yang pernah sampai ke Gold Coast tak?...aku pun tak pernah sampai lagi tapi dalam hati memang ada impian untuk pergi bercuti ke sana kerana banyak info yang aku dapat...kat sana banyak Theme Park dan tempat untuk bersuka ria.

Entry aku kali ini hanya sekadar ingin berkongsi sedikit info yang aku dapat berkenaan Gold Coast, manalah tahu kepada sesiapa yang ingin ke sana..boleh rujuk entry ni. Sekiranya aku sampai ke sana nanti aku akan tulis itirenary secara terperinci  termasuklah how to get there. Tapi korang kena tunggu lah..bila?..aku pun tak pasti lagi...eheheh...doa-doakan untuk aku yer...

Jom kita lihat di mana lokasi Gold Coast dalam peta Dunia ni..

Peta lokasi Gold Coast

Tuesday, 2 October 2012

Ho Chi Minh Again

Assalamualaikum dan salam sejahtera :-)

Holllaaaaaaaaaaa....aku baru jer balik dari trip ke Ho Chi Minh Saigon untuk kali ke -2. Kali ni aku bawak kawan-kawan opis pergi bershopping kat sana. Kali pertama aku pergi bulan 2 2012.

Apa yang menarik trip aku kali ni..tiada yang menarik pun..aku just bawak kawan-kawan aku pusing-pusing kat pasar Ben Than jer..dorang tak nak ke Delta Mekong dan Chu Chi Tunnel. Jadi masa 3 hari 2 malam tu kami menghabiskan masa di pasar Ben Than sahaja.

Hari pertama sampai di Tan Son Nhat International Airport dalam jam 8.45 pagi..awal kan...selesai semua urusan imigresen dan passport, keluar sahaja arrival hall to terus ke taxi stand. Kepada sesiapa yang first time ke Vietnam, cara terbaik untuk ke Ben Than Market adalah dengan menggunakan teksi meter. Aku suka rekemenkan Saigon Pink Hotel atau Hoang Hai Long 2 Hotel kerana lokasi yang amat menarik kerana berhadapan dengan kedai makan HALAL - Hjh Basiroh. 

Direction to Ben Than Market :
1. Keluar dari Arrival Hall
2. Taxi Stand sebelah kiri
3. Pilih teksi meter sama ada Mai Linh, Vinasun atau Saigon taxi

Aku pilih Saigon taksi bermeter sebab kali pertama aku ke sana aku naik Vinasun teksi seperti mana yang di rekomen oleh kebanyakan pelancong tapi aku kena tipu...katanya guna meter tapi bila dah naik..meter tak berfungsi pastu minta bayar 250ribu VND...terkejut aku...kami minta kurang kepada 160 ribu VND dimana itu adalah harga biasa dari airport ke pasar Ben Than tetapi dia menolak. Dah la tak pandai speaking..pastu dia nak turunkan kami kat tepi jalan kalau kami tak nak bayar tambang seperti di minta. jadi kami terpaksa setuju. Jadi aku dah blacklist Vinasun Taxi :-)

Untuk trip kali ini aku aku pilih Saingon taxi seperti name card di bawah.

Aku naik teksi bermeter ni tambang yang perlu di bayar adalah 150 VND sahaja...kira murah la kan. Exchange Rate waktu aku tukar adalah 1juta VND (Vietnam Dong) = RM157, 1USD = RM3.08. aku lebih suka tukar duit kepada USD kerana semasa urusan tawar menawar kita lebih untung. Tidak lupa juga ingin aku ingatkan bahawa duit Ringgit Malaysia juga boleh di gunakan di sana. Kalau ada sesapa yang terbawak duit Malaysia tak perlu risau..RM is accepted.

Kali ini aku menginap di Hoang Hai Long Hotel 2 bersebelahan Saigon Pink 2. Mudah sahaja, korang masuk je laman sesawang www.agoda.com, cari Hoang Hai Long 2 untuk buat tempahan. Cetak satu salinan bukti tempahan, sampai di hotel nanti just tunjuk kepada receptionist...mudah kan? Jom tengok view sekitar lobi hotel.

Jom aku tunjuk bilik yang kami tempah...besar, cantik dan bersih..

Berhadapan dengan hotel terletak kedai makan halal...kedai Hjh Basiroh..makan pagi dan tengahari kat sini pun not bad..paling aku suka kopi ais yang berharga 15ribu VND. Aku nak nasihatkan kepada korang yang jangan makan di kedai Kampung Melayu yang terletak di sebelah kedai Hjh Basiroh tu. Aku mendapat maklumat yang sahih dari orang Vietnam sendiri bahawa owner kedai tu orang Vietnam Non Muslim. Pada peringkat permulaan pembukaan kedai tu Nyona muslim dan tukang masak juga orang Islam Vietnam. Apabila Non Muslim Vietnam ambil alih, semua pekerja adalah non-muslim tetapi dorang dah belajar cara masak masakan melayu daripada nyonya tadi. Terdapat beberapa pelancong dari Malaysia masuk makan kat kedai tu tapi sekali masuk jer..pastu tak nak masuk dah sebab masakan tidak memenuhi citarasa. Kami nyaris-nyarins nak masuk makan kat kedai tu...harga pun agak mahal. Di bimbangi jugak sumber yang dorang dapat untuk memasak seperti ayam dan daging tu. Jom tengok kedai makan yang aku maksudkan. Tapi kalau kedai Hjh Basiroh tu di jamin HALAL....


Oleh kerana kami sampai awal, jam 2.00 petang baru boleh check in...we leave our luggage at the hotel untuk terus menabur duit kat pasar Ben Than.Wooww...cakap macam orang banyak duit tu...ahahaha. Kalau korang nak shooping kain Silk dan Cotton Vietnam dengan harga berpatutan...pilih kedai No 209. Silk Vietnam leh dapat dengan harga 14 - 15 USD dan Cotton Vietnam leh dapat harga 10 - 13 USD bergantung kepada jenis dan kualiti kain. Kedai ni juga menyediakan perkhidmatan jahit baju kurung dan jubah dalam 1 hari boleh siap. Aku ada tempat jubah sepasang..aku beli kain dan tempah terus dengan bayaran RM100 (upah + material) murah kan..yang best tu 1 hari siap. Aku suka beli dari kedai No 209..dorang boleh cakap melayu very well dan harga pun ok compare demgan kedai yang lain.


Nak tengok apa yang aku beli dari kedai ni tentu lah kain pasang dan juga aku tempah jubah dengan harga RM100 termasuk upah jahit dan material...murah kan..jom kita tengok..maaf gambar kurang berkualiti..batu-batu tu bersinar-sinar sebenarnya.


Kemudian aku tempah jubah kat kedai Mysang collection. Kedai terletak di laluan nak ke Ben Than Market dan bersebelahan sahaja dengan Hotel Hoang Hai Long 2. Ini kali ke dua aku tempat kat sana...upah jahit jubah termasuk lining adalah USD21...Ini lah rupa jubah aku :-)


Merah kan mak ngah..aku memang suka warna-warna terang-terang ni..nampa mengancam you...eheheh..

Hari ke dua aku bawak kawan-kawan seperjuangan ke kedai kain Hjh Basiroh ..tapi bukan kat kedai makan tue..ada jual kain tapi tak banyak..sebab yang ni cawangan yer..so kami pergi ke HEAD SHOP yang terletak seperti dalam kad nama dibawah....kat kedai ni sahaja yang ada menjual telekung design yg cantik dan banyak pilihan berbanding di dalam pasar Ben Than. Aku syorkan kepada sesiapa nak borong telekung nak buat jual..pergi beli kat sini. Bagaimana nak kesana...mudah sahaja..korang jangan pergi dapatkan teksi kat depan pintu masuk pasar tu..semua teksi tu cekik darah..dorang letak harga tinggi..pastu ada teksi yang tak faham english..susah nak komunikasi. Jadi korang pergi ke kedai Hjh Basiroh yang ada jual makanan hahal tu..minta dorang tolong panggilkan teksi..lagi selamat....Ini adalah alamat kedai tu.



Antara kain telekung yang dijual dan menjadi pilihan adalah telekung sulaman tangan...kain tebal dan berat tetapi sejuk. Harga antara USD26 - USD27 bergantung kepada jenis bunga sulaman. Tengok contoh yang aku letak kat bawah.


Bukan itu sahaja..kat sini pun ada jual baju kurung siap atau ready made siap dengan manik-manik lagi...kalau ada size korang boleh beli dan balik jual...memang untung. Kalau nak tahu berapa harga sepasang korang kena datang sendiri...eheheh...No contoh baju kurung siap tu.


Oh ya..aku lupa nak story..kat pasar ni bukan sahaja jual kain dan baju kurung siap sahaja..ada kedai jual backpack, t-shirt, souviner, alas meja, kasut sukan, kasut wanita dan macam-macam dengan harga yang agak berpatutan dan boleh dikatakan syurga shopping untuk kaum wanita.



Konon nya tak nak beli banyak dek kerana aku pergi untuk kali ke dua..so aku tukar duit USD sikit jer..dek kerana nafsu shopping aku ni...dah membeli terlebih budget...ahahah

Fligt kami adalah seawal jam 8.35 pagi pada hari ke tiga..jadi 2 hari tu kami penuhi masa dengan membeli belah. Korang jangan lupa yer...waktu Vietnam LAMBAT satu jam dari Malaysia tau...kalau jam tangan korang menunjukkan pukul 7.00 pagi jadi waktu Vietnam adalah 6.00 pagi. Walaupun jam 6.00 pagi cuasa cerah terang benderang seperti jam 7.00 pagi. Jadi waktu solat adalah lebih awal..alah...mamcam di SABAH tu kalau sesapa yang pernah sampai sana...sebagai contoh kalau di Malaysia masuk waktu solat Subuh jam 5.45 pagi...jadi waktu subuh di Vietnam jam 4.45 pagi waktu Malaysia..itu kalau korang tak tukar waktu pada jam tangan korang lah..Ehhh....korang faham tak apa yang aku cuba maksudkan ni..jangan confius yer....ehehehe

Oleh itu kami bangun seawal jam 5 pagi waktu Malaysia kerana kami akan berangkat ke Airport seawal jam 6 pagi waktu Vietnam. Kami minta hotel tolong panggilkan teksi untuk ke Airport dan tambang yang dikenakan adalah 210 ribu VND. You all tek perlu risau pasal luggage terlebih berat ...hotel ada menyediakan penimbang untuk ukur berat luggage supaya tak exceed weight semasa check in nanti...Okeh..cukup sekdar ini sahaja story mory aku untuk panduan kengkawan semua. Sebelum mengundur diri di sini aku letakkan beberapa tips sebagai panduan.

Tipsssss dan peringatan :
1. Naik teksi bermeter
2. Jangan ambil teksi di hadapan pintu masuk pasar Ben Than
3. Jangan makan di Restoran Kampung Melayu
4. Bawak bekalan makanan seperti roti, tuna atau maggi kalau nak save budget

Selamat bershopping...byeeeee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang