Friday, 9 December 2016

SENARAI PEMENANG BERTUAH : Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis & Scdha Sein Travel

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM 😘


Yuhuuuuuuuuuuuuuu! berdebar tak bila baca tajuk entri ni..

SEBULAN ko! sebulan menunggu saat pengumuman SIAPAKAH PEMENANG yang BERTUAH!

Tapi sebelum tu JM nak ucapkan ribuan terima kasih kepada 103 orang blogger yang menyertai dan memeriahkan GA kami...jumlah penyertaan yang di luar jangkaan.

Sokongan kalian amat kami hargai. Pemilihan adalah melalui RANDOM.org dan tiada sesi pilih kasih, NO PESERTA yang di JANA...dialah pemenang...mereka memang BERTUAH!

Kalau tak ingat peserta yang ke berapa..boleh semak di sini Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis & Scdha Sein

BERITA BAIK 

Tuesday, 29 November 2016

Shopping Murah di Shanghai - Yuyuan Street

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM 😙,


Kepada yang belum JOIN GA dari JM dan SS boleh klik banner di bawah...last date on 7 Disember 2016. Tak rugi tau join GA ni leh tambah kenalan dan follower..percayalah..Page View (PV) pun akan meningkat 😆

 http://jarimanistravel.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
Jangan menyesal nanti kalau tak join 😀😁😂 
Ya Allah..lama betul tak update blog..hari-hari bukak blog tapi blog orang lain bukan blog sendiri 😄😄😄

Jeles tengok 'orang tu' update blog seminggu 2,3 entri ko!...kalau nak di bandingkan dengan JM..sebulan 2,3 entri....Adei!!! lelama bungkus la blog ni 😠

Monday, 21 November 2016

Shanghai Fridge Magnet Giveaway By Jari Manis & Scdha Sein Travel

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua rakan reader blog JM,

Entri baru boleh korek kat sini Penskaleran Gigi

Dap dig dug..dap dig dug...berdebar di dalam dada..ehh..kenapa tetiba Haiza plak menyanyi kat sini hihih...Ahakss..ye lahh...pertama kali nak buat GA...entah ada orang beminat join ke tidak..seram kot! hihih

Semasa trip ke Shanghai bulan lepas, SS ada bincang dengan JM.."nak tak kita buat GA, kita bagi Fridget Magnet Shanghai ni. Kita bagi dulu kepada 10 Pemenang, kalau penyertaan menggalakkan, kita tambah bilangan hadiah tu"

JM setuju dengan cadangan SS tu sebab FM Shanghai ni serious cakap sangat cantik, berkualiti, besar dan berkilat.

Ha..berminat ke tidak..rugi tau kalau tak join sebab ini julung-julung kalinya GA yang di anjurkan oleh 2 orang blogger Wa Ah Kak dan JM Rerupis ni....kah kah kah...sila jangan kecam kami!

Shanghai Fridge Magnet Giveaway akan berlangsung selama sebulan dari 07 November 2016 hingga 07 Disember 2016.

Banner Shanghai Giveaway

Bagaimana nak join GA ni? mudah aje!


SYARAT - SYARAT PENYERTAAN :


1. WAJIB FOLLOW blog Jari Manis : Travel List  dan Scdha Sein Photo And Travel .

2. BUAT dan PUBLISH satu entri bertajuk 'Shanghai Fridge Magnet Giveaway by Jari Manis & Scdha Sein Travel'.

3. TAMPAL BANNER penyertaan dan backlink kepada entri INI sahaja.

4. TAG sekurang-kurangnya seorang rakan blogger atau lebih.

5. JANGAN LUPA tinggalkan tinggalkan link penyertaan anda di ruangan komen entri INI sahaja.

6. Nota Penting : Pastikan follow syarat 1 -5. Jika salah satu syarat tidak dipenuhi, penglibatan TERBATAL.



INGAT!!!! Tempoh penyertaan dari "07 November 2016 hingga 07 Disember 2016 sahaja".

Pemilihan pemenang akan dibuat melalui random number service Random.org. 


Jadi hanya sesiapa yang bertuah sahaja akan dapat 10 hadiah yang di tawarkan, kalau nak tahu BERTUAH ke TIDAK, cuba lah dulu tak rugi pun heeee.

JM ucapkan jutaan terima kasih kepada semua peserta yang sudi join GA ini. Sokongan kalian amat di hargai. "We as a blogger we support each other".

***************************************

Senarai peserta 'Shanghai Fridge Magnet Giveaway By Jari Manis & Scdha Sein Travel'

01. http://nayfatimahrasyid.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
02. http://mommycici.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
03. http://www.kisahsidairy.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
04. http://hati-dan-bicaranya.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
05. http://azaleania.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
06. http://theathra.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
07. http://www.leaazleeya.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
08. http://starlavenderluna.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
09. http://kasihkuamani.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
10. http://realsviors.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
11. http://anzrarizalbuddy.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
12. http://syidamenulis.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
13. http://thezofiroh.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
14. http://adna2029.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
15. http://izzeyda.blogspot.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
16. http://galeriduniaku.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
17. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
18. http://mazuriah.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari_44.html
19. http://akulengluigojes.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
20. http://irdagarmin.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
21. http://cempakabiru-nieda.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
22. http://akuseorangkaunselor.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
23. http://nazatul-nashya.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
24. https://unnianje.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
25. http://www.efaothman.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
26. http://miamorzafirah.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
27. http://www.mariafirdz.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
28. http://norminieza.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
29. http://perniagaan-yuk.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
30. http://www.syuhadasalleh.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
31. http://www.siqahiqa.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
32. http://meinnameisthazrina.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
33. http://haslinyda-umairah.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
34. http://jackarcherpunyabelog.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
35. http://www.huhahuhajerr.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
36. https://azraq-hydrangea.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
37. http://cikkakyang.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari_8.html
38. http://ajussix.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
39. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
40. http://www.inanihazwani.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
41. http://azueriena.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
42.http://cahayakehalusankelembutan.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
43.http://vitamin-cerdik.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari-manis-scdha-sein-travel.html
44. http://jnjikita.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
45. http://www.aimisyahirah.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
46. http://duniakita94.blogspot.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
47. http://ifyfatqah.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari_61.html
48. http://www.budakpening.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
49. http://www.nadiaizzaty.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
50. http://duniakebahagiaanku.blogspot.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
51. http://www.syahidashukri.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
52. http://ciksukataip.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
53. http://farlynanatasha85.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
54. http://jombercontest.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
55. http://penggaliilmudunia.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
56. http://alyadina.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
57. http://famf-tower.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
58. http://www.sihatitunikmat.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
59. http://www.sallysamsaiman.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
60. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
61. http://www.sofieadie.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
62. http://presntisgift.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
63.http://inilahrealitibukanfantasi.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
64. http://sayazarulfarhana.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
65. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
66.http://www.izzatisuhaide.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari-manis-scdha-sein-travel.html
67. http://hnr318.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari_8.html
68. http://www.jiesusanos.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
69. http://aimanziyad.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari_64.html
70. http://seripelangidivra.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
71. http://notachentamummy.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
72. http://talktocayunkpinky.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
73. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
74.http://www.akifimtiyaz.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari-manis-scdha-sein-travel.html
75. http://masturanasarudin.blogspot.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
76. http://cilikeringmerah.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
77. http://littlechubbygirl.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
78. http://ainayazidstory.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-ga-by-jari-manis.html
79. http://nisanonsense.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
80. http://www.zukidin.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
81. http://al-pakri.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
82. http://sweetsourleyra.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
83. http://acikayda.blogspot.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
84. http://dorsettpink.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
85. http://deariescouple.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
86. http://www.rubiahkadir.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
87. http://www.aswaleyla.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
88. http://iamaproudmama.blogspot.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
89. http://min-mi.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
90.  http://mardiahdiana.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
91. https://intansaffyna.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
92. http://zitaomar.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
93. https://cikash.blogspot.com/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
94. http://madey09.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
95. http://solehahgirlz.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
96. http://blogashalya.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
97. http://blognisalpunya.blogspot.my/2016/12/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
98. http://lobaksusue.blogspot.my/2016/12/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
99. http://www.fiedaazmi88.com/2016/12/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html?m=1
100. http://www.sayidahnapisah.com/2016/12/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
101. https://missobsesi.blogspot.my/2016/12/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
102.http://kehidupanseorangbujang.blogspot.com/2016/12/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
103. http://nurul0306.blogspot.my/2016/12/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari_7.html

Masih ada kekosongan dan masa untuk JOIN GA ni..seperti JM war-warkan sebelum ni..ini adalah FIRST GA kami....tak rugi pun kalau JOIN boleh tambah kenalan..page view juga meningkat..percayalah..U FOLLOW ME..I'M FOLLOW U BACK...u came to me i'm going to u 😚

Entri pendek : Pengalaman penskaleran gigi

Assalamualaikum dan salam sayang buat reader blog JM 😍,

Ya Allah..lama betul tak update blog..hari-hari bukak blog tapi blog orang lain bukan blog sendiri 😄😄😄

Bila baca blog SS, ada features baru dalam blogspot ni iaitu EMOJI..alaaa icon yang biasa kita guna dalam whatsapp tu...jadinya JM excited lah nak apply dalam blog. 

Waktu draft entri, icon emoji tu terletak di antara "Insert a video" dan "Insert jump break"..ha klik situ dan pilih emoji...kacang jek!

Ishhhh rasa seronok pulak nak insert emoji ni..nah!!! 💓💕💖👀😚😝😋😍 hihihih..JM gian!

Kepada yang belum JOIN GA dari JM dan SS boleh klik banner di bawah...last date on 7 Disember 2016. Tak rugi tau join GA ni leh tambah kenalan dan follower..percayalah..Page View (PV) pun akan meningkat 😆

 http://jarimanistravel.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
Klik banner untuk JOIN
Sebenarnya bukan nak share pasal Emoji tapi JM nak kongsi pengalaman penskaleran gigi. 

Beberapa bulan lepas JM pergi klinik gigi waktu petang jam 2.30 petang kalau tak salah. Selepas daftar, dapat no tunggu sehingga no di panggil. Bila masuk bilik rawatan jumpa doktor tu cakap, kalau awak datang petang tak boleh buat rawatan hanya boleh check je..JM pun okey je lah..pas check doktor tu cakap seeloknya datang pagi untuk buat scaling atau tampal.

Maaf ye entri ni tiada gambar sebab JM pergi klinik sensorang...dan entri yang tiada kaitan dengan TRAVEL...

Wednesday, 2 November 2016

SETIA mu.... ku masih DI SINI

Assalamualaikum dan salam sayang buat reader blog JM,


Layan dulu gambar- gambar ni...cantik bukan? lokasi di kawasan luar Yuyuan Garden, Shanghai.

Yuyuan Garden, Shanghai
SETIA mu.... ku masih DI SINI..

JM merasakan inilah tajuk entri yang paling sesuai 'to express my feel right now'..syukur sangat ada kawan - kawan blogger yang setia bersama blog Jari Manis Travel List ni..RAMAI!!! sangat ramai, tak terbalas komen dan blog walking balas kunjungan.

Terima kasih kepada semua yang sudi tinggalkan komen, masuk list atau tidak..JM tidak pernah lupakan korang.

Tapi....trip baru-baru ni JM hanya mampu bawa beberapa orang sahaja jalan-jalan ke Yuyuan Garden, Shanghai...

*****Top Komen paling SETIA*****

Ada tiga orang blogger yang paling SETIA..tidak pernah missed..sentiasa masuk List Top Comment setiap bulan....di ulang! setiap bulan dari Jan - September 2016....JM pun tak mampu tau nak kekal dalam list...mereka memang HEBAT! Nak tahu? 

Friday, 28 October 2016

Teaser : Trip ke Hangzhou, Shanghai, Suzhou dan Wuxi, China

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,

Holla!!! Lama tak update blog

Entri teaser ni JM nak share tempat-tempat yang sempat kami terjah selama 7 hari di sana. Ada beberapa tempat perlu di 'cancel' sebab hujan sepanjang hari. Nak bergambar pun pegang payung ke sana ke mari. Adeh!

Trip yang penuh Drama dan Air Mata...tak percaya tengok ni...

Menangis di depan kedai beg..kenapa JM nanges..kalau nak tahu wajib follow entri trip China ni
JM tidak pergi berseorangan tetapi berteman...teman travel yang susah, senang dan gembira bersama..sayang korang dua ketat-ketat! Muah!!

Kenal tak ni heeeee
Lama betul nak habiskan entri travel, belum khatam entri Bangkok dah ada trip ke Jakarta dan China. JM masih lagi hutang entri Krabi, Phuket, Overland Thailand, India, Seoul, Hatyai, Lombok, Phonm Penh...Adeh! Bila nak start ni.

Komen dari kawan-kawan pun belum sempat reply apatah lagi blog walking buat kunjungan balas huhuhuh. Harap kawan-kawan faham dan JM akan buat semua tu step by step eh. JM tak pernah lupa kawan-kawan yang datang berkunjung ke sini.

Ahakssss! Cukup lah sikit luahan perasaan tu bukan orang baca pun keh keh keh.


Friday, 21 October 2016

Permohonan Visa ke China : LULUS!!!!!

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,

Kenapa JM letak tajuk entri seperti itu?

Visa China LULUS!!!
Sebab ada kes permohonan Visa ke China diTOLAK...diulangi...permohonan Visa ke China diTOLAK selepas beberapa kali submit permohonan.

YES! kalau ingin masuk ke Negara China perlu ada VISA! 

Part paling risau adalah samada permohonan Visa LULUS atau TOLAK..

Wednesday, 12 October 2016

Top Komen September di Kebun Raya Bogor, Bogor

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


JM is BACK!!!

Baru balik bercuti dari Jakarta, Indonesia (07 Oktober - 10 Oktober 2016).

Badan masih lemah sebab kurang rehat terus masuk kerja.

Kami sempat terjah Pasar Tanah Abang, Kebun Raya Bogor, Taman Topi, Monumen Nasional (Monas), Kota Tua, Toko Minyak Wangi dan Mangga Dua.

Ini adalah trip kali kedua JM ke Jakarta dan banyak kelainan dari trip yang pertama dulu. Tip kali ni sangat best sebab dapat travel bersama SS dan HH, pastu dapat borong banyak barang untuk reward kepada diri sendiri di Tanah Abang dan Toko Minyak Wangi.

Ada detik seram apabila kami berdua dah tidur tinggal HH sorang tengah baring baru nk baca doa sebelum tidur, lampu tidur di tutup oleh 'orang lain' 2 kali...kemudian 'org lain' tu main suis aircond pulak!! nak tahu kisah seram ni..nantikan cerita detail dari blog SS...heeeee (JM ngelat!)

Cerita penuh trip ke Jakarta?  hehehehe...JM tak boleh nak janji bila akan update.

Berbasikal di Kebun Raya Bogor
We are here - kasut siapa yang paling comel hehehe
Ini adalah entri pendek, entri penghargaan kepada Top Komentar September 2016

Hanya 9 orang sahaja terpilih sebab Top Komen Sept heeeee..boleh camtu?

Friday, 30 September 2016

Taman Negara Tanjung Piai Titik Hujung Benua Asia

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Nampak tak? nampak tak?...bukan gadis bertopi tu...tapi globe tu..itulah tanda korang dah berada di hujung dunia..keh keh keh...hujung Benua!!!!

Siapa pernah sampai sini angkat tangan...siapa yang belum jejak kaki ke sini, cepat angkat kunci! heeeeee.....

JM pun kalau tak kerana SS dan HH, jangan mimpi lah leh sampai sini...mungkin dalam mimpi je kot!

Terima kasih buat SS dan HH bawak JM ke sini, drive almost 1 jam 30 minit.

Penghujung Selatan Tanah Besar Asia, Tanjung Piai Pontian, Johor
Kalau nak tahu kisah trip JM ke Tanjung Piai, boleh baca entri ni Hingga Ke Hujung Benua With Jari Manis

Setiap kali ada trip JM akan bawak bersama reader blog yang tersenarai dalam Top Komentar sebagai penghargaan. Bagi Top Komentar OGOS, JM bawak korang ke sini..terima kasih kerana sentiasa memeriahkan blog picisan ni.

Tanpa reader yang setia siapalah JM di sini sob sob sob!

Ku akan setia bersamamu hingga hujung nyawa ehhh hujung benua heeeee

Mari kita tengok siapa yang kenaaaaaaaaaa!!!

Wednesday, 28 September 2016

Wordless Wednesday : Menari Tango ke ni?

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,

Entri kurang kata-kata

Cuba tengok gambar di bawah...Apalah dua orang gadis tu buat eh..menari tango ke? hihih

Sambung ayat ni : JM dan HH.................

Ayat yang paling menepati  will get something from JM after come back from this coming trip :-)

JM dan HH..................................

Tuesday, 20 September 2016

Trip Solo : Taling Chan Floating Market

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Entri BUSUK!!! kenapa BUSUK? kalau nak tahu kenalah baca keh keh keh!

JM masih disini..entah kenapa semakin malas nak update blog. Blog walking juga semakin kurang. Adeh!!!! ada yang masih ingat JM lagi tak...ke dah tak kenal siapa JM tu ;p

Terima kasih kepada semua yang tidak pernah jemu beri sokongan, tinggalkan komen dan ini memberi suntikan semangat buat JM untuk terus menulis di blog ini. Sudah tentu ada habuan buat mereka yang sentiasa setiasa bersama JM. In Sha Allah.

Jom!!! JM bawak korang jalan-jalan lagi sekitar Bangkok City...entah bila akan tamat kisah Solo Trip Bangkok ni...bertabah laah ye.

Sambungan dari entri ni Jim Thompson House Museum.

Kali ni JM nak share lokasi hari ke 3 trip di Bangkok.

Hari ni JM rancang nak ke Taling Chan Floating Market bukan Jackie Chan, pasar terapung yang paling dekat dari Bangok City berbanding pasar terapung yang lain. 

Sebenarnya banyak lagi pasar terapung yang lain lebih besar dan meriah, boleh tengok kat sini  Bangkok Floating Market.

Plan nak Taling Chan Floating Market selepas baca blog SS, dia makan udang besar kat sana, tetapi lain pulak jadinya.

Plan nak makan udang bakar di Taling Chan Floating Market, tapi dapat makan tom yam ni di Chatucak Market
Lain yang di rancang lain jadinya...adeh!!! FRUST tul..

Nak tahu kenapa jadi macam tu?

Wednesday, 31 August 2016

Trip Hatyai - The Great Serpent Nag in Songkla

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


"The Great Serpent Nag in Songkla"

The Great Serpent Nag in Songkla
The Great Serpent Nag adalah salah satu tempat menarik yang mesti di kunjungi jika ke Songkla. Monument The Great Serpent Nag ni di bina pada tahun 2006 terbahagi kepada 3 bahagian (Head, Navel an Tail).

The serpent’s head was erected at Laem Sorn Om (just along Samila Beach), Suan Song Taley. The navel at Lan Chom Doaw, Sabua Laem Samila. The tail in one area of Samila beach along Chalatad Road. The sculpture’s opening ceremony was officially set in 2007.

The first section is the serpent’s head which symbolizes the intelligence and wisdom of the people of the city. The second section is the serpent’s navel which symbolizes the city’s riches. The last is the tail which symbolizes the charisma and strength of community of the people. (sumber  Eagle - eyed Bucket).

Terletak lebih kurang 1 jam perjalanan dari Hatyai, boleh melalui jalan darat atau laut. Semasa ke sini dulu, kami naik feri untuk menyeberangi laut ke Samila Beach.

TAPI bukan itu yang JM nak share dalam entri ni..

Thursday, 18 August 2016

Trip Solo : Jim Thompson House Museum, Pratunam Mall, Pratunam Market, Terminal 21, On-Nut Night Market & Siam Paradise Night Bazar at Bangkok City

Assalamualaikum dan salam sayang buat reader yang JM ingati selalu,

Nampak tak nampak tak..tajuk entri pun dah panjang 5 gerabak keretapi, gara-gara nak habiskan story trip solo ke Bangkok City setahun yang lalu pada 23 Julai - 28 Julai 2015.

Perlu habiskan entri ni sebagai kenangan di hari tua nanti heeee..itu pun kalau umur panjang..aminnnn

Entri lepas sila korek kat sini Surau di Siam Paragon

JM tahu ramai yang beminat nak tahu kisah kena tinggal di tepi highway tu kan..so sabar ehh..nanti akan di kongsi cerita tu. Ni pun, dah lama tak update entri, page view dari 2 ribu sehari jatuh teruk ke 1000 sehari huhuhuh...ohh tidak!!!!!

Meh kita sambung!

Selesai solat di Paragon Mall, JM plan nak ke Jim Thompson House Museum, sebenarnya tak minat masuk museum ni, tengok peninggalan sejarah semua itu sebab waktu belajar sekolah menengah dulu pun JM paling tak minat subjek Sejarah.

Jim Thompson House Museum

Thursday, 11 August 2016

Servis Tuk Tuk TERBAIK dan MURAH di Hat Yai

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


"Hat Yai Trip bersama SS dan HH"

Best naik tuk tuk berangin jek - muka excited dalam perjalanan ke Grand Plaza Hotel dari Hat Yai International Airport
Baru - baru ni JM ada trip ke Hatyai bersama orang kesayangan SS dan HH, kenal tak? Mesti ramai yang kenal dengan 2 nama ni.

Awal nya mereka berdua dah ada tiket tapi dalam bulan 5 camtu kalau tak salah, JM suarakan hasrat kat SS nak ikut dorang travel bersama, pastu dia cakap pergi beli tiket. apa lagi hati berbunga-bunga cinta lah hihihih.

Ini trip kali ke 2 ke Hatyai, trip pertama dulu tahun 2013 naik keretapi dari Kuala Lumpur Central ke Hatyai Station. Trip kali ni dari 31 Julai - 2 Ogos 2016 naik kapal terbang.

Semua tahu Hat Yai sebuah bandar di Thailand yang terletak di sempadan Malaysia, sangat popular di kalangan pelancong terutama rakyat Malaysia kerana Hat Yai terkenal dengan makanan HALAL yang sedap terutama Tom Yam!

"Adeh!! masih teringat kesedapan Tom Yam di Restoran Salma..bertambah sedap dan selera bila makan bersama orang tersayang....ahaksss!!!!!"

Friday, 22 July 2016

Short Trip 2 Days 1 Night

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog,

"Semangat semakin hilang"

Mood malas melekat kat badan, adehh!! camne nak buat ni..kena mandi bunga ni hihihih...

Berapa lama JM tak update blog..ada yang perasan tak? semangat untuk update blog makin merudum..tolong!! minta semangat sikit..jeling SS dan Cikgu Ceketed yang rajin update tu.

Page view blog juga semakin kurang..i must do something. Bukan tak ada story nak share tapi nak mula menulis tu..adeh!!!

Nak 'jalan-jalan cari pasal' kat 'umah' kawan-kawan pun malas..huhuhuh

Hujung bulan Jun yang lepas JM ada urusan di Alor Setar, Kedah. Siapa masih ingat, JM ada update dalam IG..short trip 2 hari 1 mlm.

Bertolak dari KLIA2 seawal jam 7.00 pagi dan tiba di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim lebih kurang jam 7.45 pagi.

Dari airport ke bandar boleh naik teksi berkupon, beli kat kaunter di arrival hall, harga standard ke Bandar Alor Setar RM25.00.

JM stay di Regency Hotel Alor Star, Lokasi sangat strategik just walking distance je kalau nak ke Pekan Rabu, Istana Kuning, Menara Alor Setar dan Aman Mall (sebuah shopping mall terbesar di Alor setar dan baru siap di bina beberapa tahun lepas) if i'm not mistaken.

Sebagai rujukan bersama

Friday, 1 July 2016

Salam Lebaran dari Rakan Blogger

Assalamualaikum dan salam ramadhan buat semua reaer blog JM,


Alhamdulillah syukur kepada Allah s.w.t kerana kita masih lagi bernafas sehingga ke hari ini. Selagi hayat di kandung badan, perbanyak kan amalan-amalan baik terutama di bulam Ramadhan kerana pahala yang Allah berikan berlipat kali ganda kalau nak di bandingkan dengan bulan-bulan Islam yang lain.

Ahaksss...cam ayat buku tak? tapi belum boleh challenge entri Cikgu Ceketed kerana bahasa yang di gunakan sangat teratur.

Semalam JM pos beberapa keping kad raya untuk rakan blogger, balik umah petang tu tengok peti surat..mak aih!!! banyak nye kad raya...sambil senyum lebar kat peti surat tu...dan mula lah perasan diri tu RERUPIS ahakssss.

Berkeping - keping kad raya dari blogger

Friday, 3 June 2016

Trip Solo : Prayer Room at Siam Paragon Mall, Bangkok City

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,

Masih hari ke 2 di Bangkok City (24 Julai 2015)..

Meh nak sambung lagi entri Bangkok yang dah bengkok ni..tak nak tangguh-tangguh lagi kang tahun 2017 pun belum tentu khatan ehhh khatam.

Siapa ingat lagi last entri stop kat ne? haaaa? tak ingat ish ish ish..pergi ulang baca kat sini Trip Solo : Yana HALAL Restaurant keh keh keh..jadi cam Cik Manisah Lesung tu siap buat ulangkaji blog sis SS dia tu..jeles kita nok!!

Pas dah "gendang gendut tali kecapi kenyang perut cari bantal" kih kih kih

JM pun keluar lah dari Yana Restaurant tu sambil lambai-lambai tangan kat semua pekerja di restoren tu (yang ni jangan percaya..terang-terang JM tipu korang hihihi). Plan nak solat di Siam Paragon Mall..kat mana tu?

Senang je nak ke sini...

Map ke Surau
Ha mudah je, ikut je map yang JM share kat atas tu. Kat mana lagi korang leh jumpa map detail macam kecuali di blog Jari Manis ni kih kih kih....penuh informasi!

Wednesday, 25 May 2016

Wordless Wednesday : Submarine Museum Melaka

Assalamualaikum dan salam syaaban buat semua reader blog JM,

Cute tak kami heheheeh
Cuti hujung minggu yang lepas, JM jalan-jalan ke sini.

Kalau Mummy Julia baca entri ni matik lah kena KUTUK! sebab tak roger kakak kawasan.

Nak ke sini mudah je boleh guna Waze ikut arah ke Pantai Klebang dan kalau susah sangat minta tolong Mummy Julia jadi tour guide ;p.

Lokasi Kapal Selam ni berdekatan Dataran 1 Malaysia dan Pantai Klebang.

Eh eh eh..SS ada kat blog titew lahh..biasa gambar titew yang banyak kat blog dia tu (*icon tutup muka) ihihihih

Saturday, 21 May 2016

Trip Solo : HALAL Restoran - Yana Restaurant, Bangkok City

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM...muah!


Ini adalah sambungan dari entri ni. Sila jolok kat sini Trip Solo : Grand Palace, Bangkok

Sekarang ni mood rajin nak share kisah trip solo sedang mendidih, baik JM sambung...bukan senang tau mood rajin nak datang...

Keluar dari Grand Palace tu perut bergendang gendut tali kecapi..lapar gilos...pagi tadi sarapan pagi makan biskut dengan air milo jek..biasa kalau kat Msia, telan nasi lemak lah, bihun goreng lah..ni biscuit je..mana cukup.

Pernah dengar nama YANA TKK? Yana The Kehalusan Kelembutan!

Kalau tak pernah dengar, sila ke blog cikgu Ceketed sebab dia adalah top commentar setiap bulan tau, jeling sama Yana TKK kerana telah merampas tahta kedudukan no 1 sis JM di blog tu uweek! Jelir lidah kat Yana hihihhi.

YANA!!!! Kalau bran! Meh la jadi first top commentar blog sis JM ni hehehehe

Ko tu JM, kalau sebulan satu je entri baik tak payah, baik gi merayap kat blog orang lain ;p

Okey meh nak sambung stori ni. Sebenarnya bukan nak cerita pasal Yana TKK tu tapi nak cakap pasal Yana BKK.

Ehh dua beradik ke dorang ni? kembar tak seiras ke? Ke kembar siam? Ngeh ngeh ngeh Yana tolong jawab!

Ahaksssss mereka ni sah tak ada hubungan adik beradik pun mak bapak pun berlainan then apa yang special sangat tentang Yana BKK ni.

Nak tahu? Terus lah membaca coretan yang membosankan ni heeee kalau malas nak baca entri baca komen pun tak pe no hal kih kih kih

Ingat lagi tak pas balik dari Grand Palace tu perut laaaaaapppppar sangat, jadi JM rasa cam nak makan orang hihihhi

Apa aku meraban nih heheheeh

Belek itie cari cara nak pergi jumpa Yana BKK ni lah. Why BKK? BKK for Bangkok hokey!

Haaaa inilah Yana BKK..comel tak? Heeeee ada yang tertipu tak?

Yana BKK - Yana Restaurant Bangkok

Saturday, 14 May 2016

Trip Solo : Grand Palace, Bangkok

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader,


Ada yang masih setia berkunjung ke blog JM ke..

Hampir sebulan lebih blog ni di abaikan, tuan blog sibuk kan diri dengan hal lain...tiada mood nak menulis sebenarnya. 

Bulan April hanya mampu keluarkan 1 entri je..bulan ni...harap- harap lah lebih ek.

Entri yang lepas boleh gomol kat sini Trip Solo : Reclining Buddha Di Wat Pho, Bangkok

Sementara ada mod nak share cerita ni, JM up satu entri pendek je...kalau panjang bukan orang minat nak baca pun apa yang ko tulis JM oi hihihhi.

"Ayat mengelat sebenarnya hihihih"

Bila nak start sambung trip ni puas cari kat mana pulak JM campak itirenary hardcopy ni..nak refer...puas cari tak jumpa..last refer itie alam komputer je...itulah ko JM..tak nak buat KITAB BUSUK cam SS tu..kan senang....

Keluar je dari What Pho memang dah plan nak ke Grand Palace ni sebab ia salah satu tempat menarik dan wajib kunjung jika ke Bangkok City.

Grand Palace, Bangkok City...pic ihsan google
Pic ihsan dari google? WHY???

Sebenarnya kan JM tak masuk pun tau Grand Palace ni...

Dah tu kenapa nak up entri pasal Grand Palace ni..sah - sah picture pun tak ada...

Kalau nak tahu kenapa?

Monday, 11 April 2016

Ku bawa NAMA mu ke sana!!!!

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM yang masih setia,


Lama tak update blog rasa kekok lak nak taip..korang tahu tak kekok tu apa? tak tak tahu? carik sendiri....ahakssss....mengada!!!

Last update entri 23 Mac hampir 2 minggu JM tak sentuh blog...kasihan my blog kurang kasih sayang dan sudah tentu kurang juga kunjungan dari kawan-kawan reader blog yang setia.

Bulan lepas SS menjuarai tahta di blog JM...terima kasih SS kerana sentiasa menemani JM di alam maya, begitu juga reader yang lain terima kasih kerana setia mengomen.

JM mohon maaf kerana akhir-akhir ni kurang blog walking dan balas kunjungan, harap korang tak merajuk ye.

Bulan lepas blog JM di boom oleh insan-insan yang memang sinonim dengan kaki bomm!

Scdha Sein (82)
Farrah MF (53)
Ikhwan (44)
Mummy Julia (43)
Yana TKK (38)
Siti Yang Menaip (38)
Cik Ash (31)
Huda (25)
aRz MoHa (19)
Suida (14)

Kepada senarai nama di atas, oleh kerana mereka rajin KOMAIN di blog JM, jadi ada habuan buat mereka termasuk juga Top Komentar bulan Jan dan Februari. Apakah habuan nya?

Wednesday, 23 March 2016

Trip Solo : Reclining Buddha di Wat Pho, Bangkok

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua sahabat reader blog JM,


Pejam celik pejam celik almost 3 month JM tak kongsi kisah travel...ke lebih dari tu..Ada yang masih nak follow my travel trip tak?

Meh JM sambung story percutian SOLO ke Bangkok City.

AMARAN!!! entri ni panjang dan banyak gambar...

Semuanya bermula di sini..ehhh cam TV Al Hijrah lak hihihi

Wordless Wednesday : Do Not Miss Me!!!
Trip Solo : Dari Don Mueng Airport ke Bangkok City
Trip Solo : Bus No 29 to Mo Chit BTS Station, Bangkok
Trip Solo :Cabaran Mencari Silom Avenue Inn Hotel, Bangkok

Semua link di atas kisah hari pertama di Bangkok City. Baru hari pertama 4 entri, kalau 7 hari di Bangkok, agak-agak berapa lama baru habis kisah trip ni kih kih kih...sabar lah ye.

Hari ke -2 di Bangkok City - 24 Julai 2015 (Jumaat)

Kebanyakan pelancong akan ke sini jika ke Bangkok. Hari ni plan nak ke Wat Pho dan Grand Palace yang terletak di sepanjang Chao Phraya River tu.

Wat Pho

Wednesday, 16 March 2016

Entri Blog di Copy Paste? - Bagaimana nak REPORT?

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Ramai yang dah tahu kes blog Jari Manis : Travel List telah di Copy & Paste sesuka hati oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

Semua entri dari tahun 2013 sehingga Feb 2015 dari blog JM telah di 'masukkan' ke dalam blog beliau tanpa rasa bersalah. Tajuk entri juga sama dengan blog JM ibarat copy link blog.

Semua artikel yang di tulis dalam blog ini adalah untuk perkongsian dan rujukan bersama dan BUKAN untuk di "Copyright" tanpa kebenaran. terutama di publish di dalam blog persendirian terutama gambar-gambar di dalam blog ini.

Korang nak tahu siapakah gerangan invidu yang JM maksudkan? Mencuri artikel tanpa kebenaran?

Sila klik blog INI (Pencuri Artikel) blog travel lah sangat...

Cuba korang teliti betul2..sama ke tidak...

Kalau uolss di tempat JM....apa uoulss patut buat?

Patut tak uouls berdiam diri? takkan nak tengok je ..... Dan tidak bertindak apa-apa?

NO!!!!! perkara seperti ini tidak boleh di biarkan! Lebih-lebih lagi jika artikel yang dicuri itu memaparkan gambar diri kita sendiri.

Even JM bukan artis tetapi RERUPIS tetap tak boleh ambil tanpa kebenaran!!! ha ha ha ha

Even muka JM tak semulus Cik Ta, badan JM tak sado macam Aeron Aziz, hidung tak mancung macam Zizan Razak....tetap tak boleh curi...dengar ke tidak...tak boleh curi!!!

Kalau nak jugak...cakap lah...

JM ambil isu ini sebagai perkara yang serius.

Apa tindakan JM? sengih je bila artikel dan gambar kena curi.....jangan HARAP!!!


Saturday, 12 March 2016

Entri Blog Jari Manis : Travel List di DUPLICATE!!!!! huhhh..mendidih ni!

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Apa perasaan korang bila dapat tahu ada blog lain atau ada blog orang lain 'COPY' bulat-bulat, kau tulis A dia tulis A, kau tulis B dia juga tulis B....kira nya A - Z dalam blog korang ada dalam blog orang tu.

Senang cerita bukan dia tulis tetapi dia copy entri blog korang tanpa rasa bersalah tanpa minta izin!!

Takkan nak senyum sengih macam kerang busuk!!!

Itu yang berlaku ke atas blog JM! Ada sorang rakan reader message me

Reader : "JM!..u ada 2 blog ke? i tengok semua entri dalam blog tu sama dengan entri blog u!"

JM : "2 blog? satu blog ni pun dah lama x berupdate....nyawa-nyawa ikan, inikan nak buat 2 blog?"

Reader : "Cuba u pegi URL blog ni #$%^&&%##.blogspot.my"

Bila JM buka je blog tu...perghhh!!! menyirap darah!

Cuba korang teliti betul-betul memang SAMA!!!!

Wednesday, 2 March 2016

Wordless Wednesday : Masih ada yang SAYANG!!!

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Fuhh!...fuhh!...fuhh!....pergi jauh-jauh MOOD malas update blog tu!

Bulan lepas memang mood sangat merudum, berjaya siapkan 2 entry je. 

Walaupun hanya 2 entri, blog JM tetap meriah!!! Meriah dengan kehadiran kawan-kawan maya.

"Jadi JM, bulan Mac tolonglah sambung kisah travel ko yang tertangguh tu...kalau tak ada yang baca pun at least ada kenangan dan bukti ko pernah ke sana." Bisik hati kecil JM. 

Terima kasih buat semua yang masih setia bermain-main di blog sendu ni....terutama buat Scdha Sein (SS) yang mengungguli carta Top 1 setiap bulan sejak dari tahun 2015.

Blogger yang suka MENGEBOM! Yang pasti ada nama baru muncul dalam list tu.

Wednesday, 17 February 2016

JM!!!! oooo JM...mana entri baru?

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM


Hallllloooooooooo! i'm back! (BOLD sikit hehehe)

Entah berapa lama nak bertahan ni..sabarlah ye kawan-kawan

Ehh!!!! ada yang masih follow story kat blog ni ke?

Ke ramai dah mula 'melarikan' diri... ngeh ngeh ngeh....rasain loh!

Itulah ko JM...orang nak tulis blog..ko pun nak tulis blog...pastu asyik malas je...asyik tak de mood je..apa nak jadi ngan ko ni!

Haaaa...tengok bila hati kecil JM bersuara!

Yes!! almost 2 weeks blog ni bersawang...ohhh TIDAK!!!! wakeup JM wakeup..jangan lama sangat 'berehat'..ramai yang rindu tu heeeeee (tutup muka)

Mehhhh...nak vacum sikit sawang tu...

Ingat lagi tak? JM masih hutang ole2 Top Commentar dan Pengomen Setia 2015..ni haa hadiah nye...belum siap lagi huhuh...belum bungkus lagi...sabar ye pembaca kesayangan sekalian

Fridge Magnet design sendiri selepas puas belajar dari SIFU SS
Hasil memancing di Busan dan Korea hari tu
Bukan itu je...JM juga nak ucapkan terima kasih kepada mereka ni....SIAPA? Semua kenal mereka ni...

Monday, 1 February 2016

Ohsem Januari 2016 - Terima kasih SEMUA!!!!

Assalamualaikum dan salam sayang terakhir dari JM,

Entri penghargaan kepada semua yang sentiasa support blog Jari Manis : Travel List

Terima kasih kepada semua yang tidak pernah bosan klik blog Jari Manis

Buat masa ni JM sudah tiada MOOD untuk kongsi My Travel Trip...My SOUL is GONE!!!!

Maybe this is my last ENTRY

Bilakah MOOD itu akan datang kembali..entahlah...biar masa menentukan...

JM Dalam Kenangan

Tuesday, 26 January 2016

JOM!!! ikut JM main SALJI!

Assalamualaikum dan salam sayang dari Busan hiksss,

Gigih taip entri dalam bas kah kah kah. 

Tajuk entri menarik tak? heeeee..siapa yang akan JM bawak untuk main salji tu?

Cuba tengok list tu...top commentar hingga 14 jan 2016. Nak main salji kat mana? Tunggu!!! ke ada yang dah tahu :-)

Ye! waktu entri ni di publish JM dalam bas dari Busan Dongbu Gyeongnam Intercity Bus Terminal to Sokcho Intercity Bus Terminal. Anggaran perjalanan 7 jam 30 min so memang tidur dalam bas malam ni.

Cuaca kat luar memang sangat sejuk, cakap pun mulut kuar asap tapi di dalam bas sangat selesa sebab ada heater. Seat juga besar memang tidu nyenyak lah malam ni.

Nah! belanja gambar selama 2 hari di Busan. Esok akan ke Mount Seorak dan nantikan life update darii JM okey..muah!

Top Comment from 01 Jan - 14 Jan 2016

Wednesday, 6 January 2016

Wordless Wednesday : Buku Merah!

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Terima kasih kepada mereka yang masih sudi jengah blog JM yang semakin suam-suam kuku ni.

This year JM sangat sibuk, bila balik rumah badan penat, so mood untuk blog walking semakin ke laut. 

But akan slow-slow terjah semua reader my reader blog.

Ini kan pula update blog..mmg tak lah..tunggu weekend je itu pun kalau rajin...adoooi!

Habislah! semua peminat lari hahahahaha...SILA MUNTAH DALAM BALDI PINK!!

Sebab hari ni RABU so x nak blog terus sunyi sepi nak share story ni.

Semalam, 5 Jan 2016 JM pegi renew Buku Merah...RM200 untuk tempoh 5 tahun uoulssss

Makin jauh JM melangkah pasni. Semoga Allah berikan kesihatan yang baik dan permudahkan segala urusan....amin.

Tempoh 05 Jan 2016 - 29 Jun 2021
Tengok! nampak tak buku merah yang ke 5! Buku Merah pertama tahun 2009!

Siapa yang belum pernah ada Buku Merah lagi..sila angkat tangan!

Nak buat Buku Merah ni mudah je...nak buat kat mana? kedai buku? kedai gambar? No...no...no!

1. Pergi ke kaunter Pejabat Imigresen, tak kisah mana-mana cawangan yang berdekatan dengan tempat tinggal

2. Bawa bersama Kad Pengenalan dan Passport Lama bagi yang pernah ada Passport sebelum ni. Jika pertama kali nak buat Passport, bawa Kad Pengenalan sahaja.

3. Ambil No Giliran, tunggu no giliran di panggil

4. Ingat!...passport SIAP 1 jam selepas bayaran di buat.

Tu je nak share..dah nama pun WW kan.

NUFFNANG