Monday, 31 December 2018

Goodbye 2018 ๐Ÿ˜ข WELCOME 2019 ๐Ÿ’–๐Ÿ’–

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ’–,



Goodbye 2018 L
Welcome 2019!!! J


Hari ni 31 Disember 2018, esok dah masuk tahun baru uolssss!! Tahun DUA RIBU SEMBILAN BELAS!!! Cepatnya masa berlalu....setahun 365 hari, rasa terlalu pantas masa bergerak...tak tahu la apa pencapaian JM tahun 2018 ni. Paling ketara rezeki dari Allah dapat mendiami sebuah rumah sendiri..Alhamdulillah.

Yang pasti umur dah tambah 1 angka..bukan makin panjang umur tapi semakin pendek umur sob sob sob. Angka usia makin besar tetapi hati tetap rasa muda keh keh keh..Siapa perasan muda macam JM hahahaha

Masuk je tahun baru mesti korang ada setup azam baru betul tak? ke tak ada? Yelah kot la azam nak beli rumah ke, kereta ke, nak beli perabut rumah ke (itu azam JM la hihihi) nak cari awek ke, nak cantikkan gigi ke..apa-apa azam lah!!! Nak turunkan berat badan ke (azam JM yang tenggelam timbul ahaha) Tak pun nak kurangkan hal dunia lebihkan akhirat ke..

Tak kira lah apa azam korang, JM doakan supaya Allah permudahkan semua urusan dan impian korang tercapai. JM doakan juga semua reader blog JM sentiasa sihat., murah rezeki dan hubungan silaturahim kita kat alam maya ni berpanjangan..Aminnn.

Sebut pasal hubungan silaturrahim ni, JM nak semua nama dalam LIST kat bawah ni, emailkan JM alamat surat menyurat ye....ada certain person JM dah ada alamat dorang tapi inginkan kepastian alamat masih sama or dah bertukar... kecuali alamat SS la hihihih

Friday, 28 December 2018

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - Shangxiajiu Pedestrian Street Shopping Area

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ’–,


Mungkin ini entri terakhir sebelum tutup tirai 2018 dan welcome year 2019!!!

Entri terakhir 2018 tau bukan entri terakhir dari blog JM..JM belum mahu bersara hihihihi

Sebelum menjelang tahun 2019, kepada Top Komen Tahun 2018 yang termasuk dalam senarai pada banner sebelah kanan tu, minta emailkan alamat surat menyurat kepada JM boleh???? Ada sedikit ole-ole untuk mereka yang SETIA bersama blog JM.

Email ke jarimanis4ever@gmail.com

**********************************
Entri sambungan dari kedai makanan HALAL di Dishifu Lu boleh klik kat SINI

Perut dah kenyang jom kita cuci-cuci mata kat Shangxiajiu Pedestrian Street lak. Siapa tak suka shopping angkat tangan!!!

Wajib ambil gambar kat sini - Welcome to Shangxiajiu Pedestrian Street
Nak pergi tempat ni senang jek..korang follow jek MAP yang JM share kat bawah ni.

Saturday, 15 December 2018

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - HALAL Restaurant at Dishifu Lu/Rd

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ’–,


Moh sambung entri Guangzhou...bulan Dis ni rajin sikit update blog hihih

Kalau nak tahu JM stay kat mana..boleh klik SINI

Hari pertama sampai di Guangzhou, lepas dah check in kami plan nak ke sini :

1. Kedai Makanan HALAL area Changshou Lu Station
2. Shangxiajiu Pedestrian Street
3. Beijing Lu

Waktu JM ke Guangzhou tahun 2013 dulu, pernah makan kat satu kedai ni...lokasi di Changshou Lu Station Exit D, dari exit tu cross jalan, masuk lorong sebelah kiri ada kedai HALAL tu. Kalau dari Exit D akan nampak dari jauh kedai HALAL tu signboard warna hijau.

Changshou Lu Exit D
Bila keluar Exit D tu, jalan arah ke kanan sikit pandang a seberang jalan..JM jadi BLURR...eh mana signboard hijau 'HALAL' tu? dah tak ada....pastu bangunan yang sepatutnya meriah dengan jualan pun dah tak ada, bangunan tu pun macam dah nak kena roboh..tiada lagi peniaga kat kawasan tu....dalam hati 

"Ehhh..salah tempat ke ni..tapi rasanya dah betul...." pastu SS tanya..
"Mana kedainya..u tahu ke tak ni?" JM makin blurr sambil bukak kitab busuk..masih blurr

Pastu SS ambik kitab busuk tu dia suruh HH tengok kat mana kedai tu..sebab ada letak info dalam kitab tu..HH dan SS cuba jalan ke arah kiri kalau-kalau kedai tu kat sebelah sana..Tapi JM dok la berdiri kat situ sebab confident kedai tu kat seberang jalan sana. Adehhh!!!

SS ajak cross jalan je pegi tengok dari dekat..JM cakap la "kedai tu masuk lorong sebelah kiri"

Korang nak tahu apa yang kami nampak??????

Monday, 10 December 2018

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - Sunny Private Apartment Hotel Of Grand Continental



Assalam dan salam sayang buat reader blog JM ๐Ÿ’–


Sambungan dari entri Departure Day

Masih ada yang berminat nak baca lagi tak kisah trip ke Guangzhou..moh kita sambung!

Selepas almost 1 jam dari South Airport Station (10.25am) ke Beijing Lu Station (11.20am) kami pun sampai di...

***Sunny Private Apartment Hotel Of Grand Continental!!!!***

Kalau baca lagi sekali nama hotel ni macam pelik jek bunyi nya..Sunny Apartment Hotel ke..Grand Continental Hotel?

Lokasi hotel : Beijing Lu Station Exit B

Bab tempah hotel/penginapan ni SS dan HH memang pakar..dorang bijak cari lokasi dan harga. Itu yang menjadi keutamaan dan paling penting bilik hotel tu boleh stay untuk 3 orang. Kalau travel bertiga ni agak susah tau nak dapat bilik katil bertiga kebanyakan nya twin sharing kalau nak juga kena minta extra bed.

Dorang booking kat booking.com untuk 5 mlm 1,392.08yuan (RM841.52) means satu mlm anggaran  RM168. Kalau dah stay bertiga setiap sorang bayar RM56.00 sahaja untuk satu malam..MURAH ke MAHAL?

Cara nak ke sini mudah sahaja :
1. Take a Metro Line 6
2. Stop at Beijing Lu Station
3. Exit B
4. Turn RIGHT and Cross the ROAD

Nak lebih jelas lagi JM share lokasi hotel tu seperti MAP di bawah. Kalau tak lukis map macam ni mesti tak tahu nak tuju arah ke kiri or kanan kan, so JM share bagi mudahkan rujukan trip akan datang dan juga mudahkan traveller lain yang berminat nak stay kat sini.

Map lokasi Sunny Private Apartment Hotel of Grand Continental

Thursday, 6 December 2018

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - Departure Day

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ‘„,


Ini adalah sambungan dari entri yang lepas Persediaan Trip ke Guangzhou Nov 2018

Bulan Nov ni JM agak rajin untuk update entri selepas beberapa bulan 'menyepi'. Paling best tu kawan-kawan lama kat blog masih ingat pada JM...sayang korang ketat-ketat.

Selepas setahun menunggu akhirnya tibalah waktu untuk berlepas ke Guangzhou. Ini kali kedua JM ke sana, trip pertama dulu singgah sekejap je 2 hari kalau tak salah itupun tak sempat nak explore semua tempat shopping so trip kali ni memang membeli gila-gila hihihhi.

Flight ke Guangzhou jam 5.10am pada 21 Nov 2018, jadinya perlu ada di Airport kurang-kurang 3 jam sebelum waktu berlepas. Jam 10.00pm macam tu dah gerak dari rumah sebab plan nak naik train ke KLIA2 jam 11.51pm. Lepas ambik sandwich order dari kawan untuk bekal esok pagi terus ke Putrajaya central parking kat sana.

Tiket train masih keras tau..belum ramai lagi pegang..masih DARA hihihih
Trip kali ni masing-masing bawak backpack je, sampai Guangzhou nanti plan nak beli luggage dan cabin bag sebab memang niat nak me'nyoping'. So masing-masing beli luggage balik 25kg seorang.

Alhamdulillah dapat parking betul-betul depan lift pastu plak sempat naik train jam 11.21pm, then JM cakap la kat SS..alhamdulillah lancar je perjalanan kita tadi semoga semua lancar sehingga balik ke Malaysia...TAPI ada sesuatu yang di luar jangkaan berlaku..ADEH!!! nak tahu apa tu? baca sampai habis hihhiih.

Wednesday, 28 November 2018

Persediaan Trip ke Guangzhou China Nov 2018

Assalamulaikum dan salam sayang buat semua pembaca blog JM ๐Ÿ’•,

Bismillahirrohmanirrohim

Five Rams Statue antara icon di Yuexiu Park, Guangzhou..ce kira berapa ekor RAMS..hahahaha
Meh sini JM nak kongsi RAHSIA dengan korang hihih. JM mula minat travel ni selepas join trip rombongan ke Beijing, China tahun 2010. Kawan satu kelas waktu study kat UKM dulu tanya “Nak join trip ke Beijing tak?"pakej RM1,000 je all in bawak duit shopping je untuk perjalanan 8 hari 7 mlm ke kalau tak salah. Terus la setuju sebab inilah peluang pertama kali nak travel oversea.

Saturday, 17 November 2018

Double Tripple Surprise on My Birth Day!!!!

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ’•


Masih ada yang sudi baca blog rerupis ni tak? hihihih

Lama betul tak up entri baru....last update pun bulan April!!! sekarang dah masuk bulan November..almost 7 month..kalau mengandung dah boleh beranak hahahaha.

Bukan tak ada cerita travel nak share...cerita trip ke Hanoi, Danang, Hoi An, Medan dan New Zealand masih belum draft...bukan tak ada masa nak taip tetapi MALAS...๐Ÿ˜…

Entri kali ni tak nak cerita pasal travel tapi nak share moment-moment yang boleh buat jantung JM jatuh ke lantai, lemah lutut dan saya nak pitam hahaha.

Tarikh 17 November merupakan tarikh istimewa buat JM...it's my BIRTH day...dilahirkan pada hari Rabu jam 7.30 pagi.

Malam tadi jam tepat 12.02am, sedang lena tidur JM terjaga terdengar bunyi message Whatsapp. Terus bangun bukak lampu..tengok voice message dari SS. Bila play..ada suara menyanyi "Happy Birtday to you!!!! Happy Birthday to you!!!! Happy Birthday to you!!!!Happy Birtday to you!!!!!!

Aduhhh...surprise uolsss...JM tak sangka plak dia nak wish awal pagi tu....tersenyum sampai ke telinga heeee. Pastu HH dan SS buat video call gelak-gelak usik JM tanya dah tidur ke belum...serious surprise tak jangka dorang nak wish awal pagi tu. Ingat semua dah tidur.

Pagi tadi lebih kurang jam 7.00am SS cakap la nak balik kampung nak ambik barang, so JM pun ok la....cakap kat dia hati-hati memandu, kirim salam kat kakak. Dalam jam 8.00pagi macam dia message nak singgah tempat makan untuk breakfast.

Hari ni plak JM memang kat rumah je, bangun seleaps subuh tu kemas rumah, cuci baju, vacum rumah, mop lantai. Meang tak keluar sebab SS pesan hari ni awak jangan ke mana-mana so JM ikut jek cakap dia. Rupanya ada sebab dia tak kasi JM keluar..nak tahu kenapa?

SECOND Surprise!!!!

Thursday, 19 April 2018

Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) Morib

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ‘„,


FFFuuuhhhhhhhhhhh...lama betul JM tak update blog. Jeles tengok SS, selang 2 hari mesti ada entri baru. "Itew jeles arr dengan SS...dia rajin..itew tak ada idea nak tulis ๐Ÿ˜€"

Tengok-tengok last entri 19 Mac..adeh..almost sebulan tak ada entri baru..mesti ramai tertunggu-tunggu jek entri baru JM kan ahaksss...jeling SS dan Mak...ehhh...Mak...JM pun dah lama tak skodeng blog Mak dan rakan-rakan blogger yang komen kat sini...adeh!!!!!!

Ntah macam mana malam ni terasa nak kongsi rumah penginapan yang JM stay bersama SS dan HH hari tu. Ada lah borak dengan SS, dia cakap ramai yang komen kat blog dia..dorang cakap susah tau nak booking rumah peranginan ni..ada tu setahun sebelum dah tempah, ada yang cuba tempah..tapi 'fully book'. 

Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) - Hanya kakitangan kerajaan sahaja yang layak membuat tempahan
Lain pulak kes nya dengan JM...alhamdulillah buat masa ni, JM dah tempat rumah RPP di Morib, Cameron Highland dan Bukit Fraser tak perlu tunggu lama..bila buka je tarikh untuk tempat terus JM cari tarikh..ada tu dah lama tarikh tempahan tu di buka..lagi sebulan nak stay..hari ni tempah esok check dah LULUS..memang rezeki kami lah kan.

Monday, 19 March 2018

Persediaan Trip Ke New Zealand 2017 – Bekalan Makanan


Jay Emm oooo Jay Emmm...pe nak jadi dengan ko ni..orang lain nak tulis blog..nko pun nak..enti baru mana..entri baru? ๐Ÿ˜…

Tak ada entri baru...blog walking pun dah kurang...adehlaaa

Pejam pejam celik..ehh..mana entri baru ni...hari tu bukan main lagi cakap 'nak rajin update blog..kalau boleh paling kurang 4 entri...ciss..hangat-hangat tahi fefen jek hihihih.

Setiap minggu SS mesti tanya "Bila nak up entri baru" adehlaaa...tak ada idea nak taip tapi entri nak update tu banyak....SS selalu pesan...upload dulu gambar pastu taip la sikit-sikit, entri tak panjang pun x pe janji ada entri...

JM nak sambung entri Trip ke New Zealand...entri sebelum ni boleh korek kat sini Harga Tiket Flight ke New Zealand

Bila dah dapat tiket flight, banyak persediaan perlu buat..

1. Senaraikan tempat-tempat yang akan dikunjungi dan Scenic Lookup
2. Dapatkan MAP New Zealand
3. Sediakan full itirenary
4. Buat tempahan tempat penginapan
5. Booking tiket flight dari Auckland ke Christchurch
6. Booking kereta sewa
7. Buat senarai semak item yang akan dibawa..jumlah tshirt, seluar, stoking, tudung, toiletories, winter coat dan barang-barang berkaitan
8. Senaraikan barang makanan yang akan dibawa

So untuk entri ni, JM nak kongsi barang-barang makanan yang kami bawa sepanjang trip ke NZ.

Bila dah ada bekalan makanan, boleh cari tempat rehat untuk berkelah
Nampak tak...nasi, sambal telur dan timun...sedap gilak! timun tu manis dan fresh jauh beza rasanya dari timun kat Malaysia
Walaupun berada jauh dari Malaysia, tetap boleh makan nasi..macam mana tu?

Thursday, 1 February 2018

JJCM Penang - Wonder Food Museum

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ’–๐Ÿ’‹


"We as a blogger we support each other"

JM suka tagline ni..kalau yang datang buat kunjungan tu blogger..kita balas balik kunjungan..kalau yang datang tu rajin tinggalkan komen..hujung tahun kita beri 'habuan' sebagai penghargaan tanda terima kasih. Kalau yang datang tu cari info, kita share info yang bermanfaat. Jadi jangan segan silu selalu lah ye datang ke 'pondok' JM ni ๐Ÿ˜š


************

WONDER FOOD MUSEUM Pulau Pinang!!!! Untung la penduduk di Pulau Pinang sebab apa tau..sebuah negeri dengan keluasan 1,033 KM Persegi berada di kedudukan no 12 berbanding Perlis kedudukan ke 13 dan negeri paling kecil di Malaysia adalah Kuala Lumpur kedudukan ke 14....hebatnya Pulau Pinang ni kecil-kecil cili padi. Kalau korang nak tahu terdapat 65 tempat menarik yang boleh di kunjungi tau..itu belum termasuk tempat makan yang sedap dan best. Boleh rujuk sini 65 Tempat Menarik di Pulau Pinang Yang Boleh Di Lawati. Siapa orang Pulau Pinang patut bangga tau terutama geng Blogger Utara kebanyakan dari Pulau Pinang kan heee.

Pada Julai 2017, JM, SS dan HH berkesempatan jalan-jalan di Pulau Pinang. Ini trip pertama JM ke sini kalau nak dibandingkan dengan SS dan HH mereka dah masuk kali ke 3uols!!!.

Dalam banyak-banyak tempat menarik di sini kenapa kami pilih Wonder Food Museum ni? sebab??? Harga tiket masuk RM15 seorang Dewasa dan RM10 Kanak-Kanak (hanya untuk pemegang MyKad sahaja) it's means entrance fee LEBIH MURAH dari tempat menarik yang lain tau...kalau Foreigner harga lain ye. Kami ni cheap traveller jek heeee.

Senang je nak ke sini, on google map atau waze cuma susahnya tu nak cari tempat parking. Kami hari tu berpusing-pusing cari tempat parking semua full..akhirnya dapat jugak la tempat parking di bahagian belakang bangunan wonder food museum ni, tempat parkir awam RM3.00 sekali masuk kalau tak salah.

Terletak di No 49 Jalan Lebuh Pantai betul-betul bersebelahan CIMB Bank. Waktu operasi 09.00 am - 06.00 pm

Pintu masuk ke Wonder Food Museum Pulau Pinang
Kenapa korang MESTI datang sini?????

Thursday, 25 January 2018

Value Dollar Shop, Singapore

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader setia blog JM ๐Ÿ’–


Siapa suka beli barang BERKUALITI dan MURAH???? Murah sangat ke? jom tengok!

Kalau SUKA..mari ikut JM ke Singapore ๐Ÿ˜ƒ

Di Singapore, ada 2 tempat shopping murah dan heaven bagi JM dan HH tetapi biasa-biasa je bagi SS. Kalau masuk kedai gadget, ia jadi biasa-biasa bagi kami tetapi syurga buat SS hihihih.

"Awak suka....dapat menan" itu antara usikan kami kepada SS...then SS pun jawab "yeerr aaarrr..iteww suka! dapat menan" ๐Ÿ˜Š

*********************

Setiap kali masuk Singapore je kami mesti pergi ABC Bargain di Bugis Juntion, semua barang berharga SGD1.00. Let saya SGD1 = RM3.02..tak murah ke setiap barang bernilai RM3.02???

Rupanya ada lagi satu tempat, harga sama seperti di ABC Bargain...nama kedai tu Value Dollar..semua barang SGD1.00!!!!! kalau kat Malaysia eCO-Shop yang jual barang RM2.12.

Kedai Value Dollat ni banyak cawangan tapi paling mudah access di Jurong East Station yang terletak di Basement 1 (B1), JCube CapitaMall, Jurung East Station.

JCube CapitaMall

Sunday, 21 January 2018

JJCM Langkawi - Minyak Gamat Langkawi

Assamualaikum dan salam sayang buat semua pembaca setia blog JM ๐Ÿ’‹

Siapa pernah dengar kata-kata ni "Waktu muda bau Minyak Wangi bila dan berusia bau Minyak Angin" hahahaha...yang pasti JM masih bau Minyak Wangi tau.

Mak aihh..TAGLINE.."Jangan Pulang Tanpanya!" Kalau pullaang jugak apa jadi? Sakit urat pepandailah sendiri hhihihi
Kilang Minyak Gamat Nusantara Maju Enterprise

Wednesday, 17 January 2018

JJCM Langkawi - Interactive 3D Art Museum

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua sahabat reader blog JM ๐Ÿ’–

Masih lagi kisah percutian ke Langkawi. Korang perasan tak, JM semakin rajin update blog tahun ni hahaha...AZAM baru ke JM tahun 2018 ni...jangan hangat-hangat tahi hidung jek ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

JM plan nak update 4 entri untuk bulan Januari..ahakss...agak-agak tercapai tak? 

Over tau si JM ni hihihi
Tak percaya tengok tu hihihhi
Kat hutan mana pulak JM ni pergi...hutan penglipur lara ke heheheh

Friday, 12 January 2018

Tempat menarik di Langkawi - Langkawi Cable Car

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM..๐Ÿ’‹๐Ÿ˜€


Wahhhh! tajuk entri..tempat menarik katanya..tempat menolak tak ada hehehehe

Kalau google kat internet tu..taip je "Tempat menarik di Langkawi" , bersepah orang share..pilih je nak baca yang mana....

Biasakan kalau nak melancong ke mana-mana detinasi mesti akan tanya "Apa yang best kat sana eh..nak sightseeing ke, nak cuci mata ke, nak mengorat ke hihih, nak main game ke, nak shopping ke, nak makan sedap-sedap ke, janji jejak ke" atas sebab apapun janji kroang enjoy!!!

Sama jugak kes pergi bercuti ke Langkawi, sebelum beli tiket lagi kami dah rancang nak pergi naik Cable Car sebab ada pakej 4 in 1 dan Shopping je. Lain-lain tempat tu masing-masing dah pernah pergi.

Oriental Village...macam-macam ada kat sini
Oriental Village ni antara tempat yang paling sesuai kalau bawak anak-anak.

Saturday, 6 January 2018

JJCM Langkawi - Jom Memborong

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM..๐Ÿ’‹๐Ÿ˜€


Cepatnya maca berlalu...rasanya baru je update blog..rupanya almost 2 weeks tak ada entri baru..sebulan nak update 2 entri pun susah..walhal baru je beli komputer...patutnya lebih rajin..dulu ada notebook bagi alasan keyboard rosak...Adeh!!!

Semangat JM..semangat!!! share je lah dalam blog ni..boleh simpan sebagai kenangan dan kalau ada orang cari info tu memang bonus la...

Kita sambung lagi cerita pasal Langkawi eh..Kalau bosan nak baca, tengok je gambar hihihi.

Sekarang ni kalau nak pergi Langkawi boleh dapat tiket dengan harga serendah RM15 sehala tau tapi kena beli time Air Asia buat FREE SEAT sale la eh.

Moh kita ke Langkawi
Sampai je Airport, depan tuntutan bagasi tu..ada banyak kaunter untuk sewa kereta..pilih mana korang nak..hari tu kami sewa kereta Viva baru 5 bulan on the road RM60 sehari

NUFFNANG