Thursday, 19 April 2018

Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) Morib

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ‘„,


FFFuuuhhhhhhhhhhh...lama betul JM tak update blog. Jeles tengok SS, selang 2 hari mesti ada entri baru. "Itew jeles arr dengan SS...dia rajin..itew tak ada idea nak tulis ๐Ÿ˜€"

Tengok-tengok last entri 19 Mac..adeh..almost sebulan tak ada entri baru..mesti ramai tertunggu-tunggu jek entri baru JM kan ahaksss...jeling SS dan Mak...ehhh...Mak...JM pun dah lama tak skodeng blog Mak dan rakan-rakan blogger yang komen kat sini...adeh!!!!!!

Ntah macam mana malam ni terasa nak kongsi rumah penginapan yang JM stay bersama SS dan HH hari tu. Ada lah borak dengan SS, dia cakap ramai yang komen kat blog dia..dorang cakap susah tau nak booking rumah peranginan ni..ada tu setahun sebelum dah tempah, ada yang cuba tempah..tapi 'fully book'. 

Rumah Peranginan Persekutuan (RPP) - Hanya kakitangan kerajaan sahaja yang layak membuat tempahan
Lain pulak kes nya dengan JM...alhamdulillah buat masa ni, JM dah tempat rumah RPP di Morib, Cameron Highland dan Bukit Fraser tak perlu tunggu lama..bila buka je tarikh untuk tempat terus JM cari tarikh..ada tu dah lama tarikh tempahan tu di buka..lagi sebulan nak stay..hari ni tempah esok check dah LULUS..memang rezeki kami lah kan.

Monday, 19 March 2018

Persediaan Trip Ke New Zealand 2017 – Bekalan Makanan


Jay Emm oooo Jay Emmm...pe nak jadi dengan ko ni..orang lain nak tulis blog..nko pun nak..enti baru mana..entri baru? ๐Ÿ˜…

Tak ada entri baru...blog walking pun dah kurang...adehlaaa

Pejam pejam celik..ehh..mana entri baru ni...hari tu bukan main lagi cakap 'nak rajin update blog..kalau boleh paling kurang 4 entri...ciss..hangat-hangat tahi fefen jek hihihih.

Setiap minggu SS mesti tanya "Bila nak up entri baru" adehlaaa...tak ada idea nak taip tapi entri nak update tu banyak....SS selalu pesan...upload dulu gambar pastu taip la sikit-sikit, entri tak panjang pun x pe janji ada entri...

JM nak sambung entri Trip ke New Zealand...entri sebelum ni boleh korek kat sini Harga Tiket Flight ke New Zealand

Bila dah dapat tiket flight, banyak persediaan perlu buat..

1. Senaraikan tempat-tempat yang akan dikunjungi dan Scenic Lookup
2. Dapatkan MAP New Zealand
3. Sediakan full itirenary
4. Buat tempahan tempat penginapan
5. Booking tiket flight dari Auckland ke Christchurch
6. Booking kereta sewa
7. Buat senarai semak item yang akan dibawa..jumlah tshirt, seluar, stoking, tudung, toiletories, winter coat dan barang-barang berkaitan
8. Senaraikan barang makanan yang akan dibawa

So untuk entri ni, JM nak kongsi barang-barang makanan yang kami bawa sepanjang trip ke NZ.

Bila dah ada bekalan makanan, boleh cari tempat rehat untuk berkelah
Nampak tak...nasi, sambal telur dan timun...sedap gilak! timun tu manis dan fresh jauh beza rasanya dari timun kat Malaysia
Walaupun berada jauh dari Malaysia, tetap boleh makan nasi..macam mana tu?

Thursday, 1 February 2018

JJCM Penang - Wonder Food Museum

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ’–๐Ÿ’‹


"We as a blogger we support each other"

JM suka tagline ni..kalau yang datang buat kunjungan tu blogger..kita balas balik kunjungan..kalau yang datang tu rajin tinggalkan komen..hujung tahun kita beri 'habuan' sebagai penghargaan tanda terima kasih. Kalau yang datang tu cari info, kita share info yang bermanfaat. Jadi jangan segan silu selalu lah ye datang ke 'pondok' JM ni ๐Ÿ˜š


************

WONDER FOOD MUSEUM Pulau Pinang!!!! Untung la penduduk di Pulau Pinang sebab apa tau..sebuah negeri dengan keluasan 1,033 KM Persegi berada di kedudukan no 12 berbanding Perlis kedudukan ke 13 dan negeri paling kecil di Malaysia adalah Kuala Lumpur kedudukan ke 14....hebatnya Pulau Pinang ni kecil-kecil cili padi. Kalau korang nak tahu terdapat 65 tempat menarik yang boleh di kunjungi tau..itu belum termasuk tempat makan yang sedap dan best. Boleh rujuk sini 65 Tempat Menarik di Pulau Pinang Yang Boleh Di Lawati. Siapa orang Pulau Pinang patut bangga tau terutama geng Blogger Utara kebanyakan dari Pulau Pinang kan heee.

Pada Julai 2017, JM, SS dan HH berkesempatan jalan-jalan di Pulau Pinang. Ini trip pertama JM ke sini kalau nak dibandingkan dengan SS dan HH mereka dah masuk kali ke 3uols!!!.

Dalam banyak-banyak tempat menarik di sini kenapa kami pilih Wonder Food Museum ni? sebab??? Harga tiket masuk RM15 seorang Dewasa dan RM10 Kanak-Kanak (hanya untuk pemegang MyKad sahaja) it's means entrance fee LEBIH MURAH dari tempat menarik yang lain tau...kalau Foreigner harga lain ye. Kami ni cheap traveller jek heeee.

Senang je nak ke sini, on google map atau waze cuma susahnya tu nak cari tempat parking. Kami hari tu berpusing-pusing cari tempat parking semua full..akhirnya dapat jugak la tempat parking di bahagian belakang bangunan wonder food museum ni, tempat parkir awam RM3.00 sekali masuk kalau tak salah.

Terletak di No 49 Jalan Lebuh Pantai betul-betul bersebelahan CIMB Bank. Waktu operasi 09.00 am - 06.00 pm

Pintu masuk ke Wonder Food Museum Pulau Pinang
Kenapa korang MESTI datang sini?????

Thursday, 25 January 2018

Value Dollar Shop, Singapore

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader setia blog JM ๐Ÿ’–


Siapa suka beli barang BERKUALITI dan MURAH???? Murah sangat ke? jom tengok!

Kalau SUKA..mari ikut JM ke Singapore ๐Ÿ˜ƒ

Di Singapore, ada 2 tempat shopping murah dan heaven bagi JM dan HH tetapi biasa-biasa je bagi SS. Kalau masuk kedai gadget, ia jadi biasa-biasa bagi kami tetapi syurga buat SS hihihih.

"Awak suka....dapat menan" itu antara usikan kami kepada SS...then SS pun jawab "yeerr aaarrr..iteww suka! dapat menan" ๐Ÿ˜Š

*********************

Setiap kali masuk Singapore je kami mesti pergi ABC Bargain di Bugis Juntion, semua barang berharga SGD1.00. Let saya SGD1 = RM3.02..tak murah ke setiap barang bernilai RM3.02???

Rupanya ada lagi satu tempat, harga sama seperti di ABC Bargain...nama kedai tu Value Dollar..semua barang SGD1.00!!!!! kalau kat Malaysia eCO-Shop yang jual barang RM2.12.

Kedai Value Dollat ni banyak cawangan tapi paling mudah access di Jurong East Station yang terletak di Basement 1 (B1), JCube CapitaMall, Jurung East Station.

JCube CapitaMall

Sunday, 21 January 2018

JJCM Langkawi - Minyak Gamat Langkawi

Assamualaikum dan salam sayang buat semua pembaca setia blog JM ๐Ÿ’‹

Siapa pernah dengar kata-kata ni "Waktu muda bau Minyak Wangi bila dan berusia bau Minyak Angin" hahahaha...yang pasti JM masih bau Minyak Wangi tau.

Mak aihh..TAGLINE.."Jangan Pulang Tanpanya!" Kalau pullaang jugak apa jadi? Sakit urat pepandailah sendiri hhihihi
Kilang Minyak Gamat Nusantara Maju Enterprise

Wednesday, 17 January 2018

JJCM Langkawi - Interactive 3D Art Museum

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua sahabat reader blog JM ๐Ÿ’–

Masih lagi kisah percutian ke Langkawi. Korang perasan tak, JM semakin rajin update blog tahun ni hahaha...AZAM baru ke JM tahun 2018 ni...jangan hangat-hangat tahi hidung jek ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

JM plan nak update 4 entri untuk bulan Januari..ahakss...agak-agak tercapai tak? 

Over tau si JM ni hihihi
Tak percaya tengok tu hihihhi
Kat hutan mana pulak JM ni pergi...hutan penglipur lara ke heheheh

Friday, 12 January 2018

Tempat menarik di Langkawi - Langkawi Cable Car

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM..๐Ÿ’‹๐Ÿ˜€


Wahhhh! tajuk entri..tempat menarik katanya..tempat menolak tak ada hehehehe

Kalau google kat internet tu..taip je "Tempat menarik di Langkawi" , bersepah orang share..pilih je nak baca yang mana....

Biasakan kalau nak melancong ke mana-mana detinasi mesti akan tanya "Apa yang best kat sana eh..nak sightseeing ke, nak cuci mata ke, nak mengorat ke hihih, nak main game ke, nak shopping ke, nak makan sedap-sedap ke, janji jejak ke" atas sebab apapun janji kroang enjoy!!!

Sama jugak kes pergi bercuti ke Langkawi, sebelum beli tiket lagi kami dah rancang nak pergi naik Cable Car sebab ada pakej 4 in 1 dan Shopping je. Lain-lain tempat tu masing-masing dah pernah pergi.

Oriental Village...macam-macam ada kat sini
Oriental Village ni antara tempat yang paling sesuai kalau bawak anak-anak.

Saturday, 6 January 2018

JJCM Langkawi - Jom Memborong

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM..๐Ÿ’‹๐Ÿ˜€


Cepatnya maca berlalu...rasanya baru je update blog..rupanya almost 2 weeks tak ada entri baru..sebulan nak update 2 entri pun susah..walhal baru je beli komputer...patutnya lebih rajin..dulu ada notebook bagi alasan keyboard rosak...Adeh!!!

Semangat JM..semangat!!! share je lah dalam blog ni..boleh simpan sebagai kenangan dan kalau ada orang cari info tu memang bonus la...

Kita sambung lagi cerita pasal Langkawi eh..Kalau bosan nak baca, tengok je gambar hihihi.

Sekarang ni kalau nak pergi Langkawi boleh dapat tiket dengan harga serendah RM15 sehala tau tapi kena beli time Air Asia buat FREE SEAT sale la eh.

Moh kita ke Langkawi
Sampai je Airport, depan tuntutan bagasi tu..ada banyak kaunter untuk sewa kereta..pilih mana korang nak..hari tu kami sewa kereta Viva baru 5 bulan on the road RM60 sehari

NUFFNANG