Wednesday, 29 October 2014

Last update from Seoul

Assalamualaikum kawan-kawan JM sekalian,

Adakah semuanya dlm keadaan baik sepanjang ketiadaan JM ni ke korang rasa aman sbb JM x buat bising kat blog korang ahahaha. Tunggu ye JM balik nanti habis lah korang semua tu hihihihi. Hari ni last day at Seoul esok pagi dah nak gerak ke Busan for four days before going back to Mlaysia. Doakan semuanya selamat ye.

Meh JM tinggalkan pic yg boleh menggugat iman korang semua ahaha. Budak bawah umur x boleh tgk.

At mount sorak dan trick eye museum

Tuesday, 21 October 2014

Teaser : This Coming Trip (Autumn Season)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuanya,

"MERAH MATA HITAMKU"

Pic : Ihsan from Google. MERAH mata HITAMKU

JM nak BOM!!! blog korang!

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader,


Yuhuuuuuuuuuuuuuu...JM in the HOUSE!!..Lama betul kan JM tak update entri...ada yang RINDU tak? Apa? tak ada ...huhuhhu sedihnya sob..sob..sobb

Sorry to all my dear friend coz lately JM bz sangat dengan preparation next trip just around the corner. Balik rumah settle down all preparation and blogwalking sikit-sikit. Ehh ko dah kenapa JM tetiba nak speaking bagai nko nak ke obersea negara orang putih kew hihihihi.

Orait!!! Sambung!!!

Terlebih dahulu JM ingin mengucapkan ribuan malah jutaan terima kasih kepada semua reader dan blogger yang sudi baca, terjah dan komen blog JM ni. Kehadiran kalian semua membuatkan hari-hari yang JM lalui penuh ceria dan bermakna sekali...hamoiiii ayat BODEK ke tuewww hihihhi

Ehh..tak lah..ini kata-kata yang lahir dari hati yang ikhlas heeee.

Wednesday, 15 October 2014

Top Commentar Sept & Ole2 dari blogger

Assalamualaikum to all my dear friends :-)


Kali ini tak nak story pasal travel tetapi ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Top Commentar bulan September. Kepada yang tersenarai sila emailkan alamat kepada JM kerana ada 'habuan' untuk korang semua. Bagi blogger yang pernah emailkan alamat kepada JM please don't email me again nanti penuh mailbox  ioulllss. Tajuk email - Top Commentar September.

Inilah blogger yang rajin tinggalkan komen tu

Jika ingin berkenalan dengan mereka sila terjah URL berikut :


Monday, 13 October 2014

Spring at Japan : Itirenary & Budget

Assalamualaikum dan salam sayang semuanya,


Pic : Ihsan Google : Mata wang Yen - jangan tak tahu syiling yang berlubang tu ada nilainya

Percutian dah tamat, jadi tibalah masanya untuk JM bentangkan budget secara keseluruhan sebagai panduan kepada mereka di luar sana yang mempunyai impian untuk 'makan angin' di Jepun.

Friday, 10 October 2014

Mencipta dan menambah Tab Menu di blog

Assalamualaikum dan salam ceria buat reader semua,

"eh...eh..JM masih wujud ke?..ingatkan dah hilang...lama menyepi kan"

Hallooooo!!! JM masih setia dengan blog ni tau...ada masa mesti akan BW kawan-kawan cuma belum sempat nak update entri baru.

Beberapa hari lepas JM menerima permintaan dari salah sorang rakan blogger untuk mengajar bagaimana cara mencipta dan menambah Tab Menu di blog. Korang tahu tak yang mana satu Tab Menu yang dimaksudkan tu. Bagi blogger-blogger yang otai,  alaaahhhh...senang je tu tetapi bagi blogger baru termasuk JM ni mesti tak tahu kan.

Ok, sila lihat rajah di bawah.

Home, Favourite Travel Blog List dan My New Reader Bloglist is call as TAB MENU

Wednesday, 8 October 2014

Popular ke tak blog Jari Manis : Travel List ni?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua,


Hai JM!!! nko nak kejar sangat ke KEPOPULARIAN blog tu? Kepopularian? bahasa alien mana nih?

Ahahahaha...perkataan paling mudah adalah famous atau glamour. Adakah blog Jari Manis : Travel List telah mula di kenali di kalangan pembaca di luar sana. Persoalan nya sekarang bagaimana nak tahu blog i tu femes ke tidak! popular ke tidak!

Adakah dilihat kepada jumlah pengunjung yang datang, atau jumlah komen yang di tinggalkan atau jumlah page view setiap entri. JM juga tiada jawapan yang khusus.

Tetapi yang PASTI ramai rakan blogger mengukur dengan cara melihat RANKING blog di http://www.alexa.com/

JM juga tidak ketinggalan telah menyemak RANKING alexa dan di dapati hasilnya seperti di bawah.

Friday, 3 October 2014

Spring at Japan : Last Day at Japan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Osaka Castle
Last Day in Japan – 14 April 2014 (Isnin)

Hari terakhir kami di bumi Jepun. Tapi sebelum tu nak ketawa kuat-kuat hahahaha...almost 5 month baru habis story Jepun ni.

Okey...kalau korang nak tahu sepatutnya waktu penerbangan balik ke Kuala Lumpur adalah pada jam 11.00 pagi tetapi kami terima mesej daripada MAS, flight delay kepada jam 3.30 petang. Jadi kami decide untuk check out pada jam 11.00 pagi.

Alhamdulillah!! JM orang yang paling gembira bila dapat berita ni kerana dah berangan nak pergi Osaka Castle. Jika berada di Osaka tapi tak ke sana rasa tidak lengkap. Kemudian hasrat di hati nak singgah juga di Hard Rock Cafe Osaka just 'take a picture'.

Selepas sarapan pagi, tanya kawan-kawan yang lain, dorang tak nak ikut. Ok! tak per lah JM pegi je sorang.

Wednesday, 1 October 2014

Spring at Japan : Day 10 - Meriken Park Again!! & Umie Mall

Assalamualaikum kawan-kawan reader semua,

Gambar sekitar Osaka
Aha...nampak tak gambar-gambar kat atas tu, ini bermakna entri travel sudah muncul kembali. Rasanya hampir 2 bulan JM x up entri travel kan..dah ramai tak sabar nak tahu kesudahan cerita di Jepun ni. Al-maklumkan ramai yang akan ke sana tahun depan, kiranya nak jadikan entri Jepun sebagai panduan lah ye..boleh haje!!!

NUFFNANG