Monday, 30 September 2019

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - Panduan ke Masjid Huaisheng/Huaisheng Mosque

Asslamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ’–


Bila dah selesai di Canton tower kami gerak plak ke destinasi seterusnya ke HUaisheng mosque/Masjid Huaisheng

Hari ni 23 Nov 2018 (Hari ke -3 di Guangzhou)

1. Awal pagi kami melawat Canton Tower. Boleh baca kat SINI
2. Kemudian kami akan ke Huaisheng Mosque
3. Dari Huaisheng Mosque kami pergi shopping di Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre

Huaisheng Mosque Guangzhou
Bagaimana cara nak ke sini????

Friday, 27 September 2019

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - Canton Tower

Assalamualaikum dan salam sayang kepada semua reader setia blog JM,


FUUHHHHjika ada kemahuan di situ ada jalan..jika ada kerajinan..maka adalah ENTRI BARU hihihih..HAMBEK...bulan september JM berjaya siapkan tiga entri ko..ahahaha..3 entri pun nak bangga....orang lain setiap hari 1 entri..KO RASA? hahahaha

TENGOK!!!!! trip bulan Nov 2018...lagi 2 bulan nak masuk Nov 2019...almost setahun ko...entri Guangzhou abis-abis lagi..caiyok.....caiyokkk...kena tulis juga dalam blog ni sebagai kenangan....manalah tahu....tiba-tiba lagi 2 tahun nak pergi lagi boleh rujuk sini heeee.

Caiyookkkk JM .. CAIYOOKKK U CAN DO IT gitew hihihihihi

Jommmm start!!! Kalau nak baca entri sebelum ni sila klik pada side bar sebelah kanan ye..

Sebelum tu seperti biasa bangun pagi solat semua, makan breakfast dulu dalam bilik hotel. Nak jimat bawak bekal dari Msia terutama megi goreng sedap wajib ada, pastu sambal bilis kering, bawak oat ke tak kisah la apa pun janji boleh alas perut awal pagi. Kalau nak makan nasi, korang tapau siap-siap kat kedai makanan halal..esok pagi panaskan je sebab kat hotel kami booking tu..ada microwave dalam bilik. 

Hari ni 24 Nov 2018 hari ke TIGA kami di Guangzhou..Kami pergi sini seawal jam 7.30 pagi naik train di Beijing Lu Station untuk ke destinasi pertama CANTON TOWER. 

Trip pertama dulu tahun 2013 JM pergi canton tower ni waktu malam..lagi cantik sebab building tu colourfull bertukar-tukar colour. Boleh naik cruise dan tengok view waktu malam lagi cantik.

Canton Tower ni besar dan tinggi sampai tak muat kamera hihih

Tuesday, 24 September 2019

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - One Link International Toys and Gift Wholesale Market

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ’–

Hari kedua - 22 Nov 2018 (Destinasi ke -3)

Lokasi 1 : Yuexiu Park
Lokasi 2 : Masjid Abi Waqas
Lokasi 3 : Onelink International Toys and Gift Wholesale Market

Siapa ingat lagi..last entri JM cakap "11.30 pagi kami gerak dari Masjid Abi Waqas ke One Link Plaza"

One Link Plaza OR Onelink International Toys & Gifts Wholesale Market
Dengar jek Onelink International Toys and Gift Wholesale Market....korang tak teruja ke??? Mesti ada jual macam-macam mainan, souviner, fridge manet....ehh..memang antara tempat yang wajib pergi lah..JM yang taip ni pun masih terbayang kemeriahan kat dalam mall one link ni..

"Onelink International Plaza is a wholesale mall for homewares, kitchenware, costumes, hats, scarves, mobile phone accessories, toys, and gifts. There are several floors and you can easily lose a couple of hours in here." hahaha..korang rasa???? tak mau pergi? memang rugi laaa

Macam mana cara nak ke sini ek??? Nak tahu???

Wednesday, 4 September 2019

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - Makam Saad Bin Abi Waqas

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ˜


EEhhhhh ada lagi ke orang yang sudi singgah kat blog JM ni…almost 5 month tak update blog..hidup lagi ke si JM ni hahahahha

"YUNK" bila you nak update blog ni? itu soalan yang kerap kali ditanya oleh SS...JM senyum je sambil cakap 'adehh..malas betul nak taip..tak tahu nak cite apa..ada ke orang nak baca blog i hihihi

Padahal banyak trip yang belum dikongsi....seronok tengok blog orang lain sentiasa ber'update' ..follower beribu..komen beratus..blog JM???? sendu jek hihihi

SS cakap apa kat JM tau.."U ni tak update blog berbulan pun....page view cecah juta-juta"  ye ke?hahahah..lawak!!!!

So hari ni JM rajinkan diri untuk update..nak share sikit pasal makam Saad bin Abi Waqas ni. Makam ni memang unik yang tak ada lagi kat Malaysia makan seperti ini yang JM pernah tengok.

Kalau nak tahu apa yang uniknya Makam ni..sila skroll lagi ke bawah. Last entri JM share pasal Masjid Saad Abi Waqas

Masjid dan Makam Saad Abi Waqas ni berada dalam kawasan yang sama dan sangat luas, dikelilingi pohon-pohon besar dan kehijauan (skema rama-rama ayatnya) hahahaha, kiranya kalau masuk kawasan masjid ni...sejuk jek. Biasa kalau kita pergi Masjid kat Malaysia..Masjid di bina di kawasan lapang..betul?

Tapi Masjid Saad Abi Waqas ni dibina di kawasan penuh dengan pepohon hijau (sastera bafak)..pepohon yang rimbun katanya kah kah kah. JM dulu sekolah menengah masuk kelas sain tulen..memang tak reti nak mengarang ayat-ayah madah berhelah ni ahaha...

Boleh tengok gambo kat bawah.

Boleh masuk kawasan masjid melalui South Gate dan North Gate. Masuk melalui South Gate lebih dekat ke tempat solat
NAMPAK????? JM kalau dah start taip...intro pun dah panjang lebar..ni tengah ada mood rajin la ni ihihihi

NUFFNANG