You can click on me :-)

Monday, 21 November 2016

Entri pendek : Pengalaman penskaleran gigi

Assalamualaikum dan salam sayang buat reader blog JM 😍,

Ya Allah..lama betul tak update blog..hari-hari bukak blog tapi blog orang lain bukan blog sendiri πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

Bila baca blog SS, ada features baru dalam blogspot ni iaitu EMOJI..alaaa icon yang biasa kita guna dalam whatsapp tu...jadinya JM excited lah nak apply dalam blog. 

Waktu draft entri, icon emoji tu terletak di antara "Insert a video" dan "Insert jump break"..ha klik situ dan pilih emoji...kacang jek!

Ishhhh rasa seronok pulak nak insert emoji ni..nah!!! πŸ’“πŸ’•πŸ’–πŸ‘€πŸ˜šπŸ˜πŸ˜‹πŸ˜ hihihih..JM gian!

Kepada yang belum JOIN GA dari JM dan SS boleh klik banner di bawah...last date on 7 Disember 2016. Tak rugi tau join GA ni leh tambah kenalan dan follower..percayalah..Page View (PV) pun akan meningkat πŸ˜†

 http://jarimanistravel.blogspot.my/2016/11/shanghai-fridge-magnet-giveaway-by-jari.html
Klik banner untuk JOIN
Sebenarnya bukan nak share pasal Emoji tapi JM nak kongsi pengalaman penskaleran gigi. 

Beberapa bulan lepas JM pergi klinik gigi waktu petang jam 2.30 petang kalau tak salah. Selepas daftar, dapat no tunggu sehingga no di panggil. Bila masuk bilik rawatan jumpa doktor tu cakap, kalau awak datang petang tak boleh buat rawatan hanya boleh check je..JM pun okey je lah..pas check doktor tu cakap seeloknya datang pagi untuk buat scaling atau tampal.

Maaf ye entri ni tiada gambar sebab JM pergi klinik sensorang...dan entri yang tiada kaitan dengan TRAVEL...

Jadinya pagi tadi JM pergi klinik gigi tujuan tu nak buat scaling gigi atau penskaleran. Tahu tak pe kebenda penskaleran tu 😜. Bahasa mudah penskaleran tu cuci gigi supaya bila senyum nampak berseri mcm ni πŸ˜¬πŸ˜πŸ˜†.

Sampai je klinik terus ke kaunter untuk daftar, selepas dapat no giliran tunggu lagi sehingga no dipanggil. Lebih kurang 10min macam tu tunggu, no dan nama terpapar kat skrin untuk masuk bilik no 38.


Tolak pintu masuk je, seorang dentist lelaki duduk atas kerusi menghadap komputer sambil berkata :

Dentist : Assalamualaikum puan, minta letak beg atas meja ni

JM : Waalaikumussalam. Jap eh (sambil masukkan handphone dalam beg) . JM pun letak lah beg atas meja seperti diminta.

Dentist : Puan nak buat apa?

JM : Saya nak scaling gigi

Dentist : Kenapa puan nak scaling gigi?

JM : dlm hati berbisik "eh dr gigi ni...aku nak scaling gigi boleh ko tanya kenapa? I bukan datang interbiuw nak ada soal jawab macam ni...datang nak cuci gigi pun perlu ada sebab ke? Macam nak tanya balik dr gigi tu...Dr cuci baju sebab apa eh? Kenapa nak cuci baju? Macam bodoh tak soalan tu...tapi tak jawab macam tu just senyum je lahhhhh hati memang sakit!

JM jawab begini : saya berus gigi tapi rasa tak bersih

Sebenarnya kalau ikutkan hati nak jawab begini :

1. Ikut suka saya lah nak scaling ke nak cabut ke nak tampal ke kenapa Doktor perlu tahu 😜 Takut nak jawab macam tu nanti tak memasal dia buat lebih kurang padan muka πŸ˜…

2. Tak pun nak jawab macam ni : mulut saya berbau doktor...bila bercakap dengan orang jauh sebatu orang dah tutup hidung πŸ˜‚πŸ˜œ ngok!

3. Plak dan najis kat gigi saya ni dah tebal 3 inci sama tinggi dengan tumit kasut saya ni jadinya better saya datang buat  scaling sebelum orang pitam bila saya bukak mulut kah kah kah nak sangat kan tanya mcm tu πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

4. Atau nak buat scaling gigi mesti bersebab ker Doktor? Saya bukan sesaja datang..seumur hidup saya belum pernah datang cuci gigi tau πŸ™ˆ

Kalau korang di tempat JM lah kan...korang nak jawab macam mana. Bila Doktor gigi tanya macam tu...

Okey balik conservation kami..

Dentist : Puan minta baring atas kerusi tu ye

JM : baring seperti diarahkan...pastu dia tanya lagi...

Doktor : Bila kali terakhir puan datang buat scaling ni?

JM : Seumur hidup saya...ini kali ketiga saya  datang klinik gigi tapi kali pertama buat scaling. Kali pertama waktu sekolah rendah pergi klinik gigi sebab nak cabut gigi dan kali kedua pergi nak tampal gigi. Kalau Doktor nak tahu dulu waktu sekolah rendah saya menang pertandingan gigi cantik tau tempat kedua, tempat pertama adik saya (yang ni JM cakap dalam hati je πŸ˜‚)

Bila JM jawab kali pertama buat scaling dalam seumur hidup dia terus diam

Dentist : puan buka mulut luas sikit...puan kena tahan sikit ye sebab nanti akan rasa ngilu...

Buka je mulut, lampu kat depan mata, JM terus pejam mata pastu Doktor mula proses mencuci dan korek plak dan karat yang melekat pasa gusi dan gigi. Ya Allah ngilunya gigi tapi tahan je dengan sabar beberapa kali telan air liur....tak sakit tapi ngilu bila dia korek pastu bunyi alat untik cuci tu..adeh!

Dentist : Bukak mulut luas sikit lagi puan

JM : bukak lagi mulut tapi sakit kat rahang....mcm nak cakap je kat doktor...saya bukan mulut buaya doktor ahaahah....😜😜😜

Tak sampai 30 min doktor suruh berkumur...bila kumur je banyak nye darah! Adeh! Pastu doktor cakap dah siap...JM pun rasa gigi dengan lidah....wahh!!! Dah bersih sambil cakap terima kasih kat Doktor tu terus blah! Tapi sebelum tu dia sempat pesan.

Dentist : Nanti bila puan free datang lagi untuk buat tampalan ye..ada beberapa batang gigi perlu di tampal tapi lubang nya kecik je

JM : Baik doktor....terima kasih 😬 Senyum sambil menampakkn gigi yang dah bersih

Ahaaaa..kawan2, korang pernah cuci gigi tak? Kalau tak pernah, JM nasihat baik pergi buat...tambah kerja doktor gigi tu πŸ˜‚

Sebaik-baiknya cuci gigi setahun sekali kalau rajin 6 bulan sekali sebab kita ni suka makan makanan yang bergula, manis, bercoklat, minum teh tarik la, nescafe la jadinya manisan tu mudah melekat di gigi dan lama kelamaan ia menjadi plak gigi.

Jadi nasihat dari JM, cari masa untuk pergi dapatkan rawatan gigi, pergi dulu klinik gigi dan minta doktor check sama ada perlu scaling, tampal atau cabut.

Tip penjagaan gigi dari JM :

1. Kurangkan pengambilan minuman bergas dan bergula termasuk susu contoh nya kopi panas, teh tarik, nescafe tarik

2. Banyak minum air kosong atau air mineral setiap kali selepas makan. Kita biasa minum air berais selepas makan betul? Teh ais la..nescafe ais..milo ais laaa...untuk dapatkan gigi yang sihat...kurangkan minum minuman sejuk atau kalau boleh avoid terus

3. Amalkan setiap kali selepas makan pagi, tengahari atau malam...kumur mulut dengan air kosong

4. Gosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari

5. Gosok gigi sebelum masuk tidur.....selepas gosok gigi kumur dengan air garam atau listerine untuk nafas yang lebih segar

Kalau kawan-kawan ada tip yang lain boleh kongsi di ruangan komen ye....

So sekarang JM boleh senyum dengan lebih lebar...gigi dah bersih dan mulut pun berbau harum πŸ˜¬πŸ˜¬πŸ˜¬πŸ˜πŸ˜…

Tu je nak cite....entri shopping best di Shanghai masih dalam draft...tunggu! 😝

162 comments:

  1. Replies
    1. keh keh keh..kita buat ukuran..skala bagai eh

      Delete
  2. emoji dengan gunung fuji adik beradik tak?

    ReplyDelete
  3. "Dentist : Puan nak buat apa?" Kalu SS... SS jawap... Saya datang sini nak cuci jamban!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezzzzaaaaa.... ss menjadi diri dia yang sebenar

      Delete
    2. ahahahaha...padan muka dentist tu

      Delete
    3. tak baik tau, saja dentist nak sembang2.. dia maybe tak tahu nak start camna.. :P

      Delete
    4. Wah menarik pengalaman JM TU

      Delete
  4. "Dentist : Kenapa puan nak scaling gigi?" Kalu SS... SS jawap... Tak kan saya nak cukur bulu kaki pulak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak minta doktor tolong cabut bulu ketiak boleh? matik! kena halau keluar hahaha

      Delete
    2. kan Intan..waktu dia tanya tu menyirap sirap lak darah ni...perlu ada sbb ke nak scaling..ishhh

      Delete
    3. Kenapa JM tak tanya, kenapa dr tanya saya macam tu..

      Delete
  5. LAgi satu boleh jawap... Saya nak JJCM kat klinik gigi ni... Jalan Jalan Cuci Mulut... ha ha ha..

    ReplyDelete
  6. Rasa sakit cuci gigi tu.. Ada rasa "Suuuuppppp naikkk ke atas" tak Jay Emm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS buat iklan sensodyne dkt sini hahahahahhahaha. Teringat caption dkt blog SS yg gambaq JM tu :') Beria baca pulak tu captionnya smpai hbis

      Delete
    2. ahakksss...rasa nak hempuk Doktor tu...ngilu yak amat...rasa badan dah melayang

      Delete
    3. Ain..itu yang di baca nya :p

      Delete
    4. tak boleh blah lah "suup naik ke atas" haha

      Delete
    5. Cikgu Hazreen pernah rasa Suuupppppp naik ke atas tak?

      Delete
  7. Lepas ni Jay Emm boleh jadi duta sensodyne... keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheeh...habislah...budak tu dah x boleh cari makan

      Delete
  8. Kalu mulut still bau jamban... Jay Emm ada tips tak? Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
  9. Baru jer lepas scaling gg hiii... tapi x de lah tanya macam dr tu tanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wani...Doktor tu mengada-ngada..mencik...buat je lah tak perlu byk soal....ish!

      Delete
  10. Replies
    1. heeeee...senyuman JM semakin menawan tau abe MKL...

      Delete
    2. Ada juga yg kata kalau selalu buat namti enamel gigi makin nipis mkn buah jadi ngilu.

      Kakak nipun lama dah tak pergi tau JM

      Delete
    3. kak Zakie..seeloknya setahun sekali pergi check dulu pastu kalau perlu buat baru buat..kalau byk plak nanti mulut berbau

      Delete
  11. Pernah pegi klinik gigi dekat kampus cakap nak cuci gigi dia cakap gigi awak takyah cuci ni dik.Taktau ada muslihat ke tak di sebalik ayat tu.. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana Fatihah...itu maksudnya GIGI BERSIH! tak pun Dentist MALAS!

      Delete
  12. Hihihi .... rasa nia dah buat scaling and tampal awal tahun ritu ... baca entry JM rasa mcm nak g jumpa doktor gg lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi Nia...ahaksss...better lah pegi dah nak masuk tahun 2017 pun

      Delete
  13. Floss sehari sekali! Acehh kata seorang hamba Allah yang jarang floss haha

    ReplyDelete
  14. Nak jugak pergi scaling tapiiii takut sangat sangat wuaaaa

    ReplyDelete
  15. gambar gigi sebelum selepas xda ka.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citer dia macam ni... Kawan ajak sarapan.. Masa keluar makan... Dorang ajak minum teh... Tak boleh nak minum... Sakit dia tu sampai ke atas... Dia punya tak tahan... Suuuuuppppppp  naik ke atas... Doktor suruh saya guna Sensodyne... Sensodyne banyak menghilangkan rasa ngilu... Kawan ajak.. Kita ikut je lah... Minum tehhh okkk... Rasa macam terima kasih Sensodyne.... Yahooooo!

      Delete
  16. pernah buat sekali ja.. tu pon last sem nk habis sem dh... nyesal xbuat time sem 1 dulu... l ni nk buat pon berbayar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cangkong pon bayo dik.... he he he...

      Delete
    2. ZF..kalau kena bayar pun tak mahal...RM2 jek..utk setahun tak berbaloi ke..bukan RM100 ;p

      Delete
    3. ahahaha...x ada servis FREE skrg ni

      Delete
  17. berus gigi tapi x bersih!! huhuhuhu ... uuni pun sllu cuci gigi klu boleh 6 bulan skli check up gigi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah macam cuci gigi rimau... keh keh keh...

      Delete
    2. Unni Anje...guna Colgate ke Sensodyne ;p

      Delete
    3. hihihih..kena guna berus cuci lantai baru bersih

      Delete
  18. Kenapa puan nak scaling gigi...soalan...alahai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. PC...kan! geram plak bila di tanya mcm tu

      Delete
  19. JM;

    Kalau kay sini, yg cuci gigi bukan Dentist, tapi Hygienist ... macam technician gitu ... dia orang belum tahap doktor lagi ...

    NIh klinik kerajaan ker?

    Sebab kalau kat sini, sekali cuci gigi, mau nak dekat ratus ratus ringgit gitu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Jali...hygienist? technician? patutlah harga mahal...selepas cuci tunggu bertahun lah datang cuci lagi eh..

      JM pergi klinik kerajaan...byr RM2 je TETAPI dek kerana JM ni staff GOMEN jadinya FREE!

      Delete
  20. Mungkin dentist tu nak buat buku mengenai patient dia.. tu yang dia tanya kenapa nak scaling tu.. ngeh2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah...rajin sgt la si Dentist tu..ke dia bukan dentist..adehh! masak!

      Delete
  21. Firah pun dah pernah buat.. regularly.. every 6 months.. tapi, orang cakap tak elok buat kerap2, nanti gigi nipis.. ye ke dentist JM ? ngeh2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah..patutlah gigi putih bersih jek...senyum pun comei jek heee..6 bulan sekali tu boleh depend on tahan ketebalan plak tu..kalau kurang minum air bergula dan manis..setahun sekali baru pegi check..sbb ramai yg kurang kesedaran utk pegi jumpa dr gigi ni..pergi bila gigi dah sakit minta di cabut..ntah2 dia tu pembantu..dentist g berak..matik!

      Delete
  22. last buat scaling dgn whitening sebelum kawen dulu.. sekali gi kaunter nak byr bill.. amik hang RM700... gila.. x mau buat dah.. hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak aih..mahal sgt tu...gigi tu putih seumur hidup ke ke keh keh..Amboi! buat whitening sblm kahwin katanya..ehehehe.....selepas kahwin x buat? pegi buat scaling kat klinik kerajaan baru RM2 je Nina

      Delete
    2. Orang kaya bayo tak tanya bil dulu... he he he..

      Delete
    3. ya allah rm700? apsal mahl bebenor?? pakai gigi emas ke?? hehe

      Delete
    4. kan SS..kita yang semekin semekot ni akan tanya dulu kalau mahal mmg tak aaaa

      Delete
    5. tak boleh pakai gigi emas cikgu..nanti pencuri aim jek heee

      Delete
    6. haha, tengah bayangkan mcam mana pencuri nak curi gigi emas!

      Delete
    7. Ce cikgu pasang gigi emas baru tahu 😬

      Delete
  23. Sepanjang2 entri JM kata pendek???? Jenuh akak nak perabihkan hingga ke noktah terakhir...

    Selfie jap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh..terima kasih kak Umi Alya sudi baca :-)

      Delete
  24. baru 2 kali cuci gg, tu pown sebab percuma...dan dah lame juga xcuci gg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rietta...percuma? wahh...best tu..kalau pergi klinik kerajaan RM2 je

      Delete
  25. Pernah byk kali buat cuci gigi ni..tapi lps tu takleh mkn benda masam mcm limau ke few days

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke Mak...JM boleh telan apa2 je ;p

      Delete
  26. First time buat..malu kat dentist..palk bertimbun mcm batu keluar hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah..kiranya Mak nye PLAK lagi byk dari JM laaa

      Delete
  27. Cube JM flash kan senyuman JM besau-besau dlm entry ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ce MAK share dulu gigi Mak yang cantik tu...senyuman JM banyak dalam blog SS...heeee

      Delete
  28. Nk kena gi dentist jugak ni..dah dua tahun tak gi klinik gigi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. siti Rohaida...baik pergi check kalau teruk nanti minta dentist tu buang..nanti risau jadi karang gigi

      Delete
  29. banyak tanya pulak doc tu kan hehehe berapa rm ya buat scalling ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Itah..itu sbb sis JM up entri ni..nak lepas geram hehehe..RM2 je tapi sis JM buat FREE..yahuuuu!

      Delete
  30. sis JM, apsal saya tak nampak sebarang emoji? adalah mata saya dihijab? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat laptop ni pulak, emojinya ada yang nampak dan ada yang tak nampak.

      Delete
    2. X nampak? Baca entri guna phone ke pc

      Delete
    3. ce update..mesti syiok byk icon Emoji comel2 tau

      Delete
  31. saya puas dok pikir, apalah yang dinamakan penskaleran itu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis JM pun tahu pas tanya pakcik google 😜

      Delete
  32. soalan cepu emas nih, doktor gigi tu hensem tak? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik tak hensem, kalau hensem, gerenti sis JM berhenti kerja dan jadi pembantu dia haha!!

      Delete
  33. cuci gigi nih, sebelum cuci berdebar-debar, masa cuci ngilu yang amat, lepas cuci lega giler weh haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tahan cikgu kalau nak gigi cantik dan bersih

      Delete
    2. wah boleh jadi model ubat gigi "suuppp naik ke atas!!"

      Delete
    3. ahakss...tunggu ehh..i masuk TV nanti

      Delete
    4. kalau JM masuk tv, habislah neelopak xleh cari makan haha

      Delete
  34. kalau perihal gigi mmg dr kecik sampai besaq ni mmg takut..dag dig dug pastu seram sejuk...keke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn takut mrs suzy x sakit mcm org nak beranak pun hehehe

      Delete
  35. Eh sama ler kita baru buat scaling gak..bulan lepas,rasa suci murni dan bersari je senyuman pastu kan,agenda sesuai before travel.Haha pelik la dentist tu,patut kan kta mmg kena regularly cek gigi n buat scaling...macam antar servis keta tapi kena tanya knapa nak servis,tkesima tk tau nak jawab apa...hhihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakssss suci murni katanya..mcm iklan minyak masak plak..kelakar la Ayda ni..betul tu kena regularly check..dek kerana x puas hati ngan soalan dr tu sis JM up entri ni 😜

      Delete
  36. Mummy pun baru test emoji..syokkk ! tak yah terkebil kebil nak susun huruf jadi simbol lagi kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay! Best kan mummy..patutlah JM tgk ada icon emoji dalam entri contest tomy ramas hehehe

      Delete
  37. Rasa mcm nak tepuk je doktor tu..boleh pulak tanya soklan tak masuk akal..hish! Ehh Mummy pulak emo..hahha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakss! Jgn kata mummy..waktu dia tanya JM ritu rasa angin satu badan..ko dah kenapa? Boleh plak tanya soalan mcm tu...x kan sesaja nk dtg buat scaling..tepuk dahi!

      Delete
  38. Mummy selalu buat scalling sbb mummy hantu kopi..kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hantu kopi x pe lagi mummy jgn hantu mak limah keh keh keh

      Delete
  39. Tapi kalo jarang cuci memang akan banyak darah.. its normal la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adeh! Seumur hidup baru sekali JM pegi cuci

      Delete
  40. Gigih tau mummy baca rupanya2 baca dalam hati... Ada yg kena jugak ni kang... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh keh keh! Tahniah sbb mummy baca..love u mummy 😬

      Delete
  41. itu pelik sikit, rupanya scaling. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM pun google cari makna scaling tu 😜

      Delete
  42. oo..scaling..ngilu dengar bunyi mesin tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nohas! Waktu dia gerudi tu pasang kapas telinga 😬

      Delete
  43. Replies
    1. Klinik kerajaan kak Nieda...x mahal pun byr rm2 je tp kalau goverment staff..FREE

      Delete
  44. nak putihkan gigi macam mana pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak putihkan gigi klinik kerajaan x sediakan servis tu sbb costly so kena pergi klinik swasta

      Delete
    2. Pakai qu puteh... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

      Delete
  45. wahh lama betul JM x up entry baru...bz ehh....banyak cerita tertunggak tu....scalling gigi memang terasa bersih jerk kan...kita pun lama x buat adalaaa dkt 7-8 tahun...makk aihhh banyaknya pengumpulan plak2 gigi..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azue!!! Bior betuk 7-8 thn bukan 7-8 bulan? Heeee pat pegi check Free jek sian gigi tu nk guna lama Kena servis gak tp JM lg win seumur hidup ni baru pertama kali buat πŸ˜œπŸ˜‚

      Delete
  46. saya dah 2 ke 3 kali buat scalling nih...gerenti lepas nih sis akan buat lagi...percayalah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Siti..sudah semestinya...kita-kita je tau jgn ckp kat org lain keh keh keh

      Delete
  47. hahaahah kalau jmpa dentist melayu mcm ni la tnya byk soalan. selalu jmpa doc cina. hensem pulak eh ����

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak aciNina..!!! nak juma Dr Cina jgk adeh! tu pasal lah..mencik la dr melayu macam tu

      Delete
  48. hahaha.. kelakar JM.. u make me smile petang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. keh keh keh...Wawa..entri luahan rasa sama Dr Gigi

      Delete
  49. wow dah bersinar-sinar gigi tu haa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liynda..pas dah cuci rasa nk senyum sentiasa bila jumpa kawan kawan heeee

      Delete
  50. ngeh3, pernah la scaling gigi..waktu memula mmg teruk smpai rsa nk trcabut gigi..
    dh lma2 tu, kli kedua scaling tak teruk dah..sikit2 jer..
    skrg dah ada braces, lgi kna extra care..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wowww pakai braces mesti gigi cantik mcm jihan muse lah pasni 😬

      Delete
  51. Hhhaaa.. win sangat jawapan JM yang dalam hati tu...
    Mrs. A pernah buat scalling seumur hidup ni baru 2 kali muahhhaaaaa...
    Rasa macam nak pi scalling gak nih! tapi tulah RM..RM..RM.. nantilah dapat bonus kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Komen mrs A ni kelakar sbb nk buat scaling tu RM2 je kalau gomen staff FREE lain lah kalau pegi klinik swasta 😜

      Delete
  52. Banyaknya ulasan.
    Saya tunggu yg kurang ulasan baru saya jawab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 ada la peluang tu ye Adam...x ulas tp hanya baca entri yg di kongsi dah buat JM tersenyum

      Delete
  53. gigi.. seriyau nau kalau bab gigi ni.. latest, last year I p tampal gigi.. selepas habis sekolah ni last year tu lah I p klinik gigi..

    ReplyDelete
  54. minum air kosong tu memang penting, tapi selalu lupa, nak-nak lagi kalau hari hujan, memang kurang minum air

    ReplyDelete
  55. kalau sis JM, nak jadi model iklan ubat gigi apa? sensodyn, colgate, mukmin, kodomo lion?? haha

    ReplyDelete
  56. percaya tak, kalau saya cakap, kawan saya dh umur 30++ belum pernah tampal gigi atau cabut gigi? sihat giler gigi dia huhu

    ReplyDelete
  57. Kalau doktor gigi tanya macam dia tanya JM, saya jawab "Saje je nak bagi gigi bersih lagi..."

    ReplyDelete
  58. Btw JM, saya baca title entri pendek.. Ini kira pendek ke... hahahah

    ReplyDelete
  59. Wah hebat JM seumur hidup 3 kali je g dentist.

    Pandainya jaga gigi

    ReplyDelete
  60. Jawab bg jawapan bukan2... mau dentist tu buat kasar2 kt gigi nnt. Ayoooo sakit

    ReplyDelete
  61. sampai sekarang takut jumpa doc gigi

    ReplyDelete
  62. ingat apalah penskaleran tadi, yana tak pernah buat.. pernah tampal gigi je

    ReplyDelete
  63. tak pernah jumpa dentist ... masa sekolah je dr check gigi tu pon berdebar bukan main

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352