You can click on me :-)

Wednesday, 2 November 2016

SETIA mu.... ku masih DI SINI

Assalamualaikum dan salam sayang buat reader blog JM,


Layan dulu gambar- gambar ni...cantik bukan? lokasi di kawasan luar Yuyuan Garden, Shanghai.

Yuyuan Garden, Shanghai
SETIA mu.... ku masih DI SINI..

JM merasakan inilah tajuk entri yang paling sesuai 'to express my feel right now'..syukur sangat ada kawan - kawan blogger yang setia bersama blog Jari Manis Travel List ni..RAMAI!!! sangat ramai, tak terbalas komen dan blog walking balas kunjungan.

Terima kasih kepada semua yang sudi tinggalkan komen, masuk list atau tidak..JM tidak pernah lupakan korang.

Tapi....trip baru-baru ni JM hanya mampu bawa beberapa orang sahaja jalan-jalan ke Yuyuan Garden, Shanghai...

*****Top Komen paling SETIA*****

Ada tiga orang blogger yang paling SETIA..tidak pernah missed..sentiasa masuk List Top Comment setiap bulan....di ulang! setiap bulan dari Jan - September 2016....JM pun tak mampu tau nak kekal dalam list...mereka memang HEBAT! Nak tahu? 



SS..my sweetheart! sentiasa menemani JM, sentiasa kekal dalam carta di tempat pertama dari Jan - September 2016
Istimewa juga buat Cikgu Ceketed tidak pernah missed masuk carta top komen setiap bulan
Cik Ash or Ekin - percaya atau tidak..Ekin juga antara blogger yang rajin meninggalkan setia entri JM setiap bulan dan sentiasa masuk top komen
Terima kasih buat SS, Cikgu Ceketed dan Ekin di atas kesetian kalian bersama JM selama ini. Sayang korang ketat-ketat hehehe. 


*****Rakan blogger yang SETIA*****

Ini pula senarai rakan blogger yang masih setia bersama JM, tinggalkan komen dalam setiap entri walaupun mereka tidak berjaya masuk ke dalam top list setiap bulan

Kak Nieda - baru graduate dari USM..tahniah akak!
Mak! jangan kecewa Mak kerana Visa mu di TOLAK masih ada peluang
Zarul Farhana
Tidak lupa juga buat mereka yang masuk top list tetapi tenggelam timbul hehehe. 

Huda - jiran yang belum pernah berjumpa hehehe
Yana TKK - dah lama menyepi
Abe MKL - Kaki Travel


*****Berpuluh komen dalam satu entri*****



Pha Is yang lebih sinonim dengan kekasih hati bertudung biru
Cik Bunga a.k.a Cik Tim
Mereka berdua lebih sesuai di gelar Jejari Pantas sebab sejak sebulan dua ni mereka telah tinggalkan berpuluh komen dalam 1 entri...hebat tak? JM memang surrender..tak mampu ko nak buat mamca tu! Terima kasih buat Pha Is dan Cik Bunga kerana sentiasa memeriahkan blog JM

Ingat ye..JM pernah berjanji akan beri ole-ole sebagai penghargaan buat mereka yang telah masuk dalam list top komen dari Julai - Oktober 2016. In sha Allah coming soon!

Terima kasih semua..muah! muah! muah!

232 comments:

  1. Tu diaaa tajuk! Sastera bafuck! Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I budak sains keh keh keh😜

      Delete
    2. Ku masih disini tu.. tup-tup tgk dh pi obersi lagikkk..

      Delete
    3. Dlm hati JM ada sekebun bunga

      Delete
    4. Bukan tiap2 hari p obersea Mak..minyak dah naik harga tiket pun naik πŸ˜“

      Delete
    5. Sekebun cinta nan berbunga! Sambung πŸ˜‚

      Delete
    6. Matik ziana zain x leh carik makan πŸ˜…

      Delete
    7. Ziana zain kena berlakon je pasni heeee πŸ˜…

      Delete
    8. TAHNIAH PENGOMEN TEGAR..KAK NI XDAYE NK KOMEN BEBANYAK JM

      Delete
    9. kak PI..tak perlu komen banyak..akak datang setiap entri JM pun...syukur sangat..dah buat JM tersenyum...i'm still remember you

      Delete
    10. Yana tulis sis JM bg tajuk je boleh 😬

      Delete
    11. Bagi tajuk jer.. buat novel terus.. :P

      Delete
    12. Tajuk entri mengalahkan tajuk lagu hehehe

      Delete
    13. Afif! Nak update blog pun bercinta ni nk buat novel? Mmg karam di lautan laaa 😜

      Delete
    14. Ahakss..cikgu ceketed! Sesekali ku rasa teringin ...melewati hati mu yang dingin 😬

      Delete
    15. ingat buat entri lirik lagu hahaha

      Delete
  2. Sentiasa menanti entrymu..walopun jari jemari tk sepantas menaip komentar..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak Nohas...komen mu menyuntik hati ku dan ku rasa terharu 😬 Ni baru sastera bafak kan SS

      Delete
    2. Bila budak sains nak belajar sastera...

      Delete
    3. Upah? Nanti JM bagi servis urut..boleh?

      Delete
    4. cmna nak lawan komen SS...komen ni pun dia ja memang hehehe

      Delete
  3. Kekasih hati bertudung biru? Kih Kih Kih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye SS! Kekasih hati dia tu maintenance tinggi tau

      Delete
    2. Abislah budak maintenance kena keje 'keras'... he he he

      Delete
    3. gadis betudung biru tu....hehehe

      Delete
    4. Gadis yang bertudung biru la ekin masukkannya sis JM

      Delete
  4. Replies
    1. ini komen ka sembang whatsapp hahaha.....singgah juga la komen kat sini

      Delete
  5. WoW! dapat ole-ole jugak ya...
    Tahniah top commentator

    ReplyDelete
  6. yeay..! berjaya lagi masuk list.. yosh..!!! november pulak! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pha Is! Mestilah berjaya komen beratus2 lemon..terima kasih tau

      Delete
    2. tahniah pha is....sejak dia tukar superbike memang laju komen dia

      Delete
  7. Replies
    1. Done follow back n already leave a comment 😘

      Delete
  8. untung la ada pengunjung setia yang datang blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur alhamdulillah 😬

      Delete
    2. tahniah sis JM...sis pun rajin tinggalkan komen

      Delete
  9. hehehe.. jari pantas geng dengan jari manis lah kan ? jari jemari saleh nak geng ngan sape ? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jari jemari saleh geng dgn solehah 😜

      Delete
    2. CIk Bunga : guna minnyak masa ke minyak petrol pantas sgt ni

      Delete
    3. Power servis sokmo ni tu laju komen

      Delete
    4. Ekin x nk asah jari ke 😬

      Delete
    5. Ekin nak bersara asah jari dah sis JM

      Delete
  10. Mo satu and dua tu. Sis JM kena simpan dalam poket doraemon.. hehe.. dalam hati dah tentu kan kan kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mo? Keh keh keh x nak lah simpan dlm poket doraemon..nak simpan dalam rumah boleh 😬

      Delete
  11. Moga terus aktif dan suksess berblogging...
    Syabas bette...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Fidah Shah..dah selamat pulang dari Mekah? Dah lama x jengah blog

      Delete
  12. Nasib baik nama Mak ada..klu x nk majuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita dah tahu itu sbb JM bwk Mak sekali 😁

      Delete
  13. JM yg suwit kn ramai peminat...SS jeles tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pun apa kurang nya Wa Ah Kak kacak jelita..dia pun ramai peminat..JM yang jeles 😬

      Delete
  14. Tgn dan jari sapa yg cute sgt tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Mak cakap cute, JM cepat2 nak mengaku πŸ™ˆ

      Delete
  15. Memang lawa sgt yuyuan garden tu..boleh berenang x?hehe

    ReplyDelete
  16. kadang-kadang kita setia jugak...hehehe

    ReplyDelete
  17. Fuhh nama nama bertuah. Hehehhe :)

    ReplyDelete
  18. Lama tak datang sini. Nampak sangat mmg tak setia dengan JM kan haha....Nak tanya satu soklan boleh? Bila masa agaknya JM duduk kat rumah yeh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soalan yang sama org pernah tanya SS... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Kak hainom Okje...JM Okje no hal lah eheheh...im still remember u! Setahun kan 365 hari..JM g travel dalam beberapa hari je setahun lebih nya ada kat umah...nak datang ke 😁

      Delete
    3. SS pun dpt soalan yg sama? 😜

      Delete
  19. Replies
    1. Keh keh keh kalau x tahan lepaskan jek πŸ˜‚

      Delete
  20. Replies
    1. Kalau ada rezeki i bwk u ke tempat lagi jauh eh 😬

      Delete
  21. Dah merata sis JM jalan. Hehe. Kura-kura dah pi Korea 4 kali, dah capai target nak rasa 3 musim yg takde kat Malaysia. Winter, Spring, Autumn. So dah takkan repeat Korea lagi kot. Cukup lah tu. Hehe. Next target kumpul duit utk masa depan pulak. Klu agak-agak ada rezeki, pi negara lain pulak merata mcm JM. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa bagus tu cukuplah Korea tu try ke Jepun pulak not bad tau

      Delete
  22. Thank you utk semua entri JM pasal Korea. Kura-kura byk refer blog JM utk pi Seoul & Busan . Kikiki. Nanti ada rezeki sis JM boleh pi Jeju pulok :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama kura2..nanti nk ke Jeju sis JM lak refer blog kura2 eh

      Delete
  23. Cantiknya.. saya pun leh refer blog ni selalu if one day nak ke Korea :D

    ReplyDelete
  24. terima kasih JM..walaupun kenal di alam maya tapi terasa dekat di hati walau jauh di mata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wowww komen kat Nieda sgt menyentuh perasaan JM...harap2 kita dpt berjumpa one fine day amiin 😘

      Delete
  25. Umtumlaaaaa JM ramainyer peminat...kita nak masuk list jugak...tq JM sudi balas balik kunjungan Azue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azue! We as blogger we support each other 😬

      Delete
  26. fuhhhhhh dasyatnya dorg, apa2pn tahniah..

    akak gak 'silent reader', mood ke laut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Umi Alya...walaupun tenggelam timbul im still remember u...semoga sihat sentiasa aminnn

      Delete
    2. hai kak umi alya...saya pun komen dah kelaut sekarang

      Delete
  27. Igtkan entry sis nak nyanyi. hekhek.

    ReplyDelete
  28. Replies
    1. Tambah berseri bila nama abe Mkl ada di situ 😁

      Delete
  29. Hai JM!!!

    Ya Allah rindunya lama dah tak jengah ke sini. Blog sendiri pun berhabuk dah.. Hahah

    Ni Khai baru nak start aktif balik.. Hehehe.

    Lepas ni nak selalu datang sini lagiiii hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Khai..lama menyepi baru blk dari Brunei ke? Sis JM tggu kedatangan mu

      Delete
    2. Hehe dah lama dah pulangnya tapi entrinya yang tak balik2 hahaah..

      Delete
  30. Replies
    1. Taman tu sangat luas kami x abis explore..hujan!

      Delete
  31. gambar tu lawa, lagi lawa gambar jari jemari tuh hehe

    bila lah nama saya nak masuk dalam senarai? huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Siti...lagi lawo kalau tengok depan mata..senang je nak masuk list entri ciput 😬

      Delete
    2. jari dah manis, orgnya tentu lagi manis hehe...

      kalau nak masuk dalam list, kena bersilat + exercise jari jemari lah nampaknya hehe

      Delete
    3. Cikgu Siti..tak perlu silat bagai..entri ciput jek..anytime leh masuk list heee

      Delete
  32. FYI Yuyuan Garden kat Shanghai JM bukan di Hangzhou...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes betul. Yuyuan Garden di Shanghai not Hangzhou. Hangzhou femes dengan West Lake. Akhirnya ada orang baca apa yang JM tulis.

      Delete
    2. Takde apa.. saje nak senyum tgk komen2 kat sini..

      Delete
    3. Ada yg tersembunyi tu...bila nk sambung entri magribi

      Delete
  33. Tahniah kepada yang namanya tersenarai disebalik background semulajadi yang begitu indah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka memang rajin MF..so JM bawak dorang jln2

      Delete
  34. siyes sejak kecik idam nak sampai ke china..this entry feel like ve brought me to China ..heaven lah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Really Husna? so bila plan nak ke China ni

      Delete
  35. Utk la sape yg selalu komen kat blog kak jm ni hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Afif dah lama x masuk list kan..kalau tak masuk list pun sis JM tetap hargai...

      Delete
    2. Tgh bg komitmen penuh pada family.. once dh stabil insyallah akan terus kembali aktif..:D

      Delete
    3. All the best Afif..keluarga is priority

      Delete
    4. blog afif pun daha lama tak singgah semua cerita pasal travel...banyak ilmu yang dikongsikan...teruskan travel...

      Delete
  36. Replies
    1. Hai SarahFJ...sejuk mata memandang kan heeee

      Delete
  37. hai akak JM..singgah pagi ke sini hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Cik Itah..rindu sis JM ke ahakss..dah breakfast?

      Delete
  38. wahhh nama ekin ada gak.. muahhhh sisi JM.. namaku sampai di Shanghai jugak... syokkkk jalan2.. hahhahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin antara reader setia blog sis JM hampir setiap bulan masuk list top komen..tq for ur support

      Delete
    2. Ekin mai jah kak bila ada masa free tu pun lama hilang baru mai.. Sama2 kak

      Delete
  39. eh eh nama jiran ada ke? ha ha ha....
    tenggelam timbul jiran tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jiran tu x guna pelampung keh keh keh

      Delete
  40. gambar 1st tu cantik ...

    I loike...

    ReplyDelete
  41. Yuyuan Garden yang 1st pict tu cantik.

    SJM nanti magnet kan lah dia ...

    hihihi...
    tapi kalau boleh "clear" kan gambo orang2 yang ramai tu lagi cun...

    ReplyDelete
  42. Pha Is ngan Cik Bunga tu paling WIN lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka pengomen paling byk tggalkan komen..semput mak! 😬

      Delete
  43. Pha Is dengan Kekasih Hati bertudung biru?

    hihihi cam tajuk slot akasia je dah ni.

    jap nak g terjah blog dak ubat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dak farmasi..nak beli barang kosmetic pun leh minta dia scan dulu bhn2 kat dlm produk tu hehehe

      Delete
  44. hello akak jm, sibuk tak nyempat nak skodeng hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sibuk ke buat2 sibuk ahahaha matik lah dyen kasi penampor nanti

      Delete
  45. tahniah kepada semua.. tak mampu berada dalam carta buat masa sekarang.. sesekali jengah kat sini boleh laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda tgh sibuk ke? X pe x masuk list pun dtg jengah setiap entri pun dh buat sis JM tersenyun

      Delete
  46. maaf sebab sepi lama sangat ..
    maaf sebab lama tak singgah sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana ke mana? Dah x ingat sis JM ke? Ni yang nk merajuk ni 😜

      Delete
  47. Moga sis Jm sihat sokmo deh, dan dioermudahkan urusan harian

    ReplyDelete
  48. kalau ada masa yang jenguk jenguk entry lain eh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana! Entri blog sis JM x best 😬

      Delete
  49. haii JM πŸ˜€πŸ˜€ lama nya xdtg sknj jengok kamu .. miss u. tq sbb stil igt lieya hehheeheheee... harap dpt kembali aktif kat blog πŸ˜€

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai lieya! Mestilah ingat sbb JM ni cepat ingat muka cuma nama je kadang lupa...haaa pat aktif blk 😬

      Delete
  50. Replies
    1. Ye Sheila..mmg jadi tumpuan pelancong ni. Tak sudi join GA kita ke 😬

      Delete
  51. eeehh tengelam timbul saya pon ada dlm list gak noh... xsangka la plak.. hihi masihh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh eh eh buat2 terkojut pulak hehehe..ye ZF..mmg hebatlah

      Delete
  52. Bestnya kan boleh berblog dengan konsisten.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak juga Fatin..ni pun dh lama x update..x nk join GA sis JM ke 😬

      Delete
  53. Jeeeeeeeeeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy EEEEEEEEEEEEEEEEEmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...... Rindu JM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi panjang berjela ha nama Sis JM 'diteriak' Intan :)

      Delete
    2. Wahhh, dapat jadi one of the 'paling setia' hihihi

      Delete
    3. Terima kasih sudi bawak saya dalam poket, dalam bagasi gi jalan2 sampai ke sana :)

      Delete
    4. Ahaksss dari Kajang dengar sampai sini

      Delete
    5. Ye cikgu Ceketed...u mmg setia ...terima kasih muah!

      Delete
    6. Tanda penghargaan so bwk travel sama2

      Delete
  54. cantik gambar2 tu JM...tahniah pada yg tersenarai tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih juga buat nOe walaupun x masuk list tp masih ingat JM 😘

      Delete
  55. Nama cikna xde pun.... lupa plak kita dh lama xterjah JM so standby utk di boom ye....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss..ye CikNA...mehh sis JM ready je ni

      Delete
  56. bestnyeee..nak masuk top list JM jugak lahh..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je Izzati nak masuk top list sis JM ni..entri ciput...bercinta nk up entri baru adeh!!!

      Delete
  57. tahniah kepada semua...tahniah juga buat #gadisbertudungbiru hehehe

    ReplyDelete
  58. cantik semua gambar tu sis JM....

    tahniah kepada semua pengomen tegar....

    teruskan travel...dan kongsikan gambar yang cantik mantik...

    ReplyDelete
  59. Cantik garden tue !!!! Congratz semua .

    Dah lama jugak Nadia tak tinggalkan jejak yg banyak dkt blog JM =,(

    ReplyDelete
  60. wlaupon saya tengelam timbul.. xbrpa setia sgt... tapi sentiasa dtg melawat kat sini....

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352