Sunday, 19 March 2017

Haw Par Villa Singapore

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,



Ehem...ehem...ehem...fuhh lama betul tak tulis entri baru. SS berkali-kali tanya "bila u nak up entri baru ni..banyak cerita dah basi 😜"

Adehla...malas betul nak taip kekadang terfikir...ada ke orang nak baca apa yang aku tulis, apa yang aku share..pastu JM perasan bilangan follower juga berkurang (unfollow)....ahaksss! padan la dengan muka ko JM..malas lagi update blog 😅

Dah..dah..dah...tak nak mengarut lagi..ni JM nak share satu tempat menarik yang wajib dikunjungi jika pergi ke Singapura.

Nak tahu menarik ke tak...tengok ni...

Menarik kan!! Jangan tiru aksi ini..orang dah berusia je boleh buat aksi ni kah kah kah
HAW PAR VILLA? rumah siapa yang JM pergi ni?

Ahakss...kalau nak tahu bacalah dulu...

Haw Par Villa adalah sebuah taman tema yang terletak di sepanjang Panjang Road Pasir, Singapura. Taman ini mengandungi lebih 1000 arca dan 150 diorama gergasi yang menggambarkan adegan dari mitologi Cina, cerita rakyat, legenda, sejarah dan ilustrasi pelbagai aspek Konfusianisme. 

Haaa..faham ke tak? bukan Taman Tema seperti Universal Studio tu...

Ceritanya begini..11 Mac lepas JM turun Jay Bee...

Setiap kali balik 'kampung' ke dua JM kat Jay Bee tu...kampung ke dua katanya 😄😄😄😄..SS dan HH mesti akan ajak JM masuk Singapore..toy place dorang terutama Bugis Junction...kedai ABC Bargain menjadi pilihan kami bertiga...semua barang kat kedai tu di jual dengan harga serendah SGD1..korang rasa?

Ada pelbagai jenis produk seperti penyegar udara, bateri, biscuits, bijirin, coklat, cleaning supplies, clocks, rempah, dental care products, minuman, produk rambut, perkakasan, berlesen disney products, perfumes, pisau cukur, span, alat tulis dan banyak lagi memang heaven!

Kami masuk Singapore sehari je masuk awal pagi balik Malaysia lewat petang tapi hari tu kami balik awal sikit jam 7 malam dah sampai rumah sebab esoknya HH masuk keje tak nak dia penat.

Malam sebelum bertolak ke Singapore tu, HH google satu tempat yang agak menarik, No Admission Fee..Haw Par Villa..terus kami decide nak ke sana pastu baru pergi Bugis Junction dan solat di Masjid Sultan.

******Perjalanan ke Haw Par Villa Singapore******

Keluar rumah awal pagi jam 8 lebih kurang pastu pegi sarapan kat gerai bawah pokok. Berpusing jugaklah cari parking sebab penuh. Ramai yang nak masuk Singapore singgah makan kat gerai tu tak jauh dari Bangunan Sultan Iskandar (BSI). JM makan nasi lemak itupun dah last plate sebab dah habis, SS makan bihun goreng dan HH makan roti canai..not bad la rasa makanan kat situ.

Selesai makan terus ke Bangunan Sultan Iskandar parking kat sana. Kalau parking kat sini jangan harap leh dapat parking di level 1 tu sentiasa penuh tapi kami bernasib baik dapat parking level 4. Tapikan JM perasan tau..kat level 4 tu banyak parking kosong tapi dorang still nak parking kat level 3 sampai menghalang laluan..alasan? Malas nak naik turun lift sebab dari level 3 terus ke Immigration Check tu..itu lah punca rakyat Malaysia ni tak sihat tak suka jalan jauh sikit kalau boleh nak parking depan pintu masuk..adeh!

Bila dapat parking terus ke Malaysian Custom untuk scan passport pastu turun ke terminal bus, naik bas No 170 bayar RM2.10 atau SGD0.70 untuk sampai ke MRT Kranji Station. Pastikan jangan hilangkan tiket bas tu beli tiket bas semasa naik bas. Biasanya HH yang uruskan dia bayar tambang kami berdua cari tempat duduk dan ikut nasib kadang dapat la seat kadang berdiri lah sampai Singapore Custom.

Kebetulan kami masuk Singapore hari Ahad jadi tak lah terlalu ramai yang beratur untuk clear passport berbanding kalau masuk hari Sabtu...beratur untuk clear passport je almost 1 hour tau.

Dah siap cop passport turun ke terminal bas cari bus no 170 just tunjuk je tiket bus tadi duduk diam-diam dalam bas dan turun di MRT Kranji Station. HH pergi top pup kad MRT SGD10 setiap kad jadi tak perlu la nak beratur beli tiket boleh terus touch je.

Kalau nak ke Haw Par Villa ni mudah je dari Kranji Station turun di Haw Par Villa Station exit A tapi perlu transfer beberapa line. Haw Par Villa tu just bersebelahan dengan station di sebelah kanan. Bagi mereka yang ingin masuk Singapore dari Senai International Airport boleh naik Airport Shuttle Bus .

Dah sampai! Jom ikut JM kita tengok apa yang ada di sini.

Turun di Haw Par Villa Station Exit A, belok kanan
Haw Par Villa dulu dikenali sebagai Tiger Balm Garden
Masuk FREE!!!!!!!
Jom masuk tengok apa ada kat dalam
Kami disambut oleh lelaki ni..siapa dia ni? eh! lelaki ke perempuan
Jom jalan lagi
JM letak gambar ni kat IG..sorang pun tak boleh guess tempat ni kat mana hihhihi
BLUE!! kalau PINK mesti lagi sweet hihhihi
JM dan Merong Mahawangsa eheheehh
King Kong
Pakai lah makeup tebal macam mana pun kalau dah rupa mamcam tu...adeh!!!!
Sila letak caption sendiri hehehe
Ahli Sumo
Tok Janggut
Berebutlah ko heheheh
Batu bata
Pintu Gerbang
Taman yang cantik lagi berseri bila ada siput sedut kat situ keh keh keh
Hai! jangan tenung lama-lama eheheeh
Agak luas tau tempat ni boleh spend masa 1 jam kat sini...kami just ambil beberapa keping gambar kebetulan cuaca pulak agak mendung jadinya sebelum hujan turun kami terus ke Bugis Station.

Tamat 😐

223 comments:

  1. Tu diaaa... nyen nyen sape tu jay emm? 🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haip 😬 Ikan duyung cekci

      Delete
    2. Wah spore yg amazing xpernah sampaipun

      Delete
    3. Kak PI..mcm2 ada kat sana 😬

      Delete
    4. Hahhaha banyaknya gambar nen nen tu JM..
      JM tak hisap sama ke hihihi..
      Macam2 arca ada ye JM..
      Nampak luas tempat ni ..

      Delete
    5. Jay Emm pam masuk botol... Kah Kah Kah...

      Delete
    6. Ermm malu lah.. nenen depan publik... huhu

      Delete
    7. Kak yati..x selera ahaahah

      Delete
    8. SA..itiew nak buat bekal waktu dahaga keh keh keh

      Delete
    9. Bunda_Nora...time tu x ada org heeee

      Delete
    10. see..!!! bukan saya sorg je yg nmpak gambar tu dulu... org lain pun sama.. hahaha

      Delete
    11. Gambar apa pula pha is...

      Delete
  2. Yang pasti... milo singapore jauh lebih baik dari milo malaysia yg keladak tu...

    ReplyDelete
  3. Sape yg unfollow jay emm tu? Bangang naaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. X pasti siapa tapi yang pasti bilangan follower tu berkurang..mgkin follow just syarat nak join GA hurmm

      Delete
    2. Ekin pun ramai gak yg unfollow

      Delete
    3. Isu unfollow ni...biasa blog yang tak aktif blogspot mungkin tutup blog tu...mungkin disitu kehilangan follower

      Delete
  4. Replies
    1. Ye Mak! Tak leh cakap bebukan takut balik x leh tdo

      Delete
    2. seksi2 pulak tu... kan ..hehe

      Delete
    3. Ekeekek..Bunda x leh bwk dak kecik tu ke sini

      Delete
    4. mana banyak dengan kat bali? eh, Jm pernah ke bali kan? hehehe..
      sbb selalu nmpak gambar2 kat bali, mestio banyak patung2..

      Delete
    5. Bali perlu patung lagi ka? Hehe

      Delete
  5. Ohh..dh ngaku kampungmu kampungku jua ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakssss..bila Mak nak datang Jay Bee

      Delete
    2. JB entah bila nak sampai hehe

      Delete
  6. Siput sedut pakai tetek! Ha ha ha

    ReplyDelete
  7. SS dan HH tak jemu2 gi bugis street ye..mak ni nk g hatyai pun fikir byk kali bila rm merudum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa Mak..pegi je Hatyai tu sbb kalau di tunggu nilai RM tetap x pulih

      Delete
    2. hahaha.. betol2.. macam x de harapan je nilai nk naik dalam masa terdekat..

      Delete
    3. Tapi hari ni minyak dah turun hehe apa kena dengan RM kan

      Delete
  8. hahaha.. penat sume orang teka.. terjawab jugak akhirnya

    ReplyDelete
  9. hi Sis JM ~ lame no ilang.. siki lagi ilang lagi an.. ??? hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eheeheh Firah..sis JM datang sebulan sekali

      Delete
    2. JM ilang dia ilang pergi jalan2.. bukan hilang dok kat rumah saja2.. hahaha

      Delete
    3. Syok ilang pi jalan jalan

      Delete
  10. nanti kalau nak ilang, tinggal bekal kat sini bebanyak sikit tau.. jangan la bior bekal tu basi..:p

    ReplyDelete
  11. Amboi cekci-cekci patung kat situ, hahahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noor maizan..dah cukup umur lom sbb dak tecik x leh pegi sana 😬

      Delete
    2. cik mai terguggat ke? hahaha

      Delete
  12. tak jem ke masuk Singapore naik bus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina..jem dalam bas jek sampai gesel2 montot 😬

      Delete
    2. hahaha.. kawan saya kata sistem pengankutan awam sana ok, efisien, x macam malaysia..

      Delete
  13. macam macam ada kan...wah admission free erk...menariknye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rietta..ada byk naked statue 😜

      Delete
    2. mesti ada had umur nih..

      Delete
    3. habis tu, budak2 macam mana.. hmm..

      Delete
  14. kalo malam depa hidup tak ? jeng jeng jeng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik bunga berani ke nak masuk waktu mlm ngeh ngeh ngeh

      Delete
    2. Menarik juga masuk malam hehe

      Delete
  15. macam macam eh monument tue ... takut pon adeiii nie banyak mistik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik bunga...bwk lah en abe teman hilang la rasa takut tu 😬

      Delete
  16. Amboii cekci bebeno awek tuuu..hehhe

    ReplyDelete
  17. Ala kt kampung singapore pon xtahu ada tempat ni. Tq for review JM. Miss you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai nurul harnani..ke mana lama menghilang..miss u too..org kampung pun x tahu? Ni balik kg ke x 😜

      Delete
  18. haiiii sisturrrrr hehehe

    kita rinduuuu berblog mcm dulu...mcm nak start balik...

    ayuh kitaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Emy..pasal malas sgt ni 😜 Sis JM pun sama

      Delete
  19. siput sedut, ha3..

    Jenuh akak mencari tadi, adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. ha3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Umi Alya! Lama x bersiaran...ahahaah siput sedut cekci

      Delete
  20. perghh..banyaknya patung seksi meksi..yg tk tahan tu, baby ditinggalkan, nenek tua disusukan..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nohas ahahaahah mmg x menahan kan

      Delete
    2. Nenek tu kata orang tua lebih memerlukan kalsium dan omega 3... keh keh keh...

      Baby belakang tu kata masa disekolah mencabar sentiasa... Ibu jangan bimbang... Bekalkan tenaga! Bekalkan tenaga! Bekalkan tenaga!

      Ehhhh... Teriklan lakkk! Ha Ha Ha...

      Delete
    3. Ekekeek gigih saya baca komen SS, ingat-ingat lupa,..macam pernah dengar ayat nih.
      Bila sampai bekalkan tenaga tu terus ternyanyi sendiri! Bekalkan! Tenaga! Bekalkan! Tenaga! :)

      Delete
    4. Ahaahah...cikgu ceketed dah ingat eh iklan tu

      Delete
  21. Ingatkan kat Taiwan ka Hong Kong ka hehe

    ReplyDelete
  22. Takpe Sis JM, I tetap setia baca ur blog. Keep Bloggin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry SarahFJ..sisi JM x sempat blog walking blog kwn2 semua 😭 Tapi uolss tetap datang sini ..tq! Kunjungan akan dibalas insha allah

      Delete
  23. waa..seramnya ceksi tu..hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai ciku..eheeheh tu yang nk tgk sgt

      Delete
  24. banyak betul topless..ekekekeke. bila JM tulis, jangan tenung lelama, lagi ler rasa nak tenung lelama.. huwahahahaha.. apa pa pun.. terhibur baca blog JM. Windu... dengan tulisan JM

    ReplyDelete
  25. ala, tak sempat singgah kawasan bugis hari tu (2tahun lepas) ahaks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu siti..rugi tau x pegi bugis kena repeat tu

      Delete
  26. aissehh, nasib baik ada entri ni, memang saya tak masuklah kawasan patung2 nih, serammm

    ReplyDelete
  27. gambar first tu punyalah seksa hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu sitti..titiew dah pegang awak tu bila lagi ahahaah

      Delete
    2. eeeeeeeeeeeee xnak, kang tak leh tido malam kang haha!!

      Delete
    3. Ohh takut teringat eh 😜

      Delete
  28. Replies
    1. Cikgu siti..sorry tau lupa nak bg tahu...sis JM dah terima hadiah simkad tu..tq 💋💋💋

      Delete
    2. alhamdulillah selamat sampai ke destinasinya hehe

      Delete
    3. Sbb posmen x buat hal 😬

      Delete
  29. caption untuk gambar satu tu...anak orang disusukan...anak sendiri terbiar yaka hehe

    ReplyDelete
  30. hai JM lama juga taksinggah sini...FM sis JM bagi dah sampai lama...tapi lupa nak up entri...maklum dulu kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arz..x perlu la up entri..tu token kepada yg rajin sggah sini..this year pun ada lg tp cara pemberian lain sikit..tunggu!

      Delete
  31. pehh. dtg jb xbgthu pon.huhu
    smpai skg x jejak singaporee lg. xckup bajet lg. bhahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaah cik nadyya kat Jay Bee ke? X cukup budget? Sis pegi bwk 50SGD je tu pun lebih dari cukup tau

      Delete
  32. Tak pernah tahu pun ada tempat maacm tu kat singapore hihihi//

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss..kalau Wa nak tahu..byk lagi tau tempat best..ramai x tahu

      Delete
  33. kan,padahal kalau jalan kaki boleh bakar kalori. macam manalah nak sihat. tapi, patung2 tu kebanyakannya seksi yang menyeksakan 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nour Adieb kalau nak sihat kena rajin berjalan tau mcm Jay Emm 😬

      Delete
  34. Knock knock! Datang parking dulu Sis JM. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lamanya parking..dah byr tiket parking lom 😬

      Delete
  35. Assalamualaikum Sis JM.. Apa khabar.. lama tak datang sini. hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Rose..eh dah tukar nickname la..sihat!

      Delete
  36. Patung dia seksi. Takut tengok. Hahaha.

    Lama tak singgah sini. Sis JM terima kasih banyak bagi saya key-chain tu. Terkejut juga bila mak saya call kata saya ada dapat bungkusan. Rupa-rupanya dari Sis JM. Huhu. Terima kasih, Sis JM. Terharu rasa dapat cenderamata tu. [^__^]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Faa..lama x muncul..sibuk eh..sis un dh lama x update ni huhuhu

      Delete
  37. Tak pernah tau pasal tempat ni. Tp rasanya ana tak boleh masuk juga sbb ada anak kecik. Hehe. Tapi teringin nak pergi ke Singapore. Mudah-mudahan ada rezeki sampai ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana suhana..kalau anak kecik x sesuai pegi sini risau balik nanti dia x boleh tdo

      Delete
  38. amvoiii JM tuuu., wak tenok pon malu jugakk., hahar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak x boleh datang sini nanti terbang kopiah tu hik hik hik

      Delete
  39. Hep! Nakal eh! Akak babab nanti! Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak yon...itiew jeles kak yon jalan lagi jauh kitew mampu tgk jek

      Delete
  40. Patungnya pada ngak pakai Baju ya...hehe malu. untung pengunjung ngak harus buka baju juga...heuheu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi...kalau masuk sini kena tutup mata 😬

      Delete
  41. e.. gambar ape tu ? seme nampak nenen.. hahahahaha~

    ReplyDelete
  42. Assalammualaikum

    errrrrr.....errr

    terkezutt pokcik
    hahaha

    ReplyDelete
  43. spechless tgok patung2 tu.. terutamanya yg susu tu.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Phas Is...itu yg dia nampak dulu eh 😜

      Delete
    2. hahahaha.. dah gambar tu yg keluar kat page google+.. masuk2 sini pun cari gambar tu dulu.. hahahaha

      Delete
  44. Replies
    1. Cikgu ceketed..luas jgk laaa tp byk patung 😬

      Delete
  45. sis JM.. kampung kedua bukan korea ke..hehehe 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. FN..sejak duit jatuh ni dah lama x blk kg koya tu 😬

      Delete
  46. gambar first tu hahaha kelakar tengok.. hehhe
    seronoknya akak JM travel

    ReplyDelete
  47. ada 97 comment kira oklah sis non..macma iols ni komen pun sendu sebab almost 2 years ke 3 years stop..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ctsueraya...mood malas skrg..sian rakan reader x de entri baru huhuh

      Delete
  48. Replies
    1. Raihanah...baju dalam mahal ahaahh

      Delete
  49. Dasyat betul rupa arca-arca dekat situ eh. tapi berdasarkan mitos dia kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nashie wueen,..ha'ahhh tu sbb kami tergoda keh keh keh

      Delete
  50. Hoiiiii.. ganas lah JM ni.
    kemaluan Mermaid tu tau...
    Alaaaa.. followers makin berkurang tu biarkan lah. akak pun sama. google punya hal tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yan!!!ekeke...sape suh bogel..JM malas update sape nak baca kan hihihi

      Delete
  51. Melambak2nya pengkomen, sampai saya tak tau nak komen apa. Bimbang terkomen yg dah di komen orang lain.

    Ada susu ke tu? The 1st phito.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adam..komen apa2 je..susu? belum masak heeee

      Delete
  52. yang dekat ni pun tak pernah pi singapore JM..hehehe..aksi 18 tu bahaya..hahah
    ~ Kisahsidairy~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti Rohaida...sebut Singapore ingat Najib Ali ahaksss

      Delete
  53. wot wot, malu nengok bersepah nenen, tak boleh bawak budak2 ni hahaaa

    ReplyDelete
  54. sekssssiiiisss nyer patung2 itu..lembaga suntingan x kasik sunting ke..hehhehe...kesian JM ...siapalah yg unfollow tu...kekadang biaselah diserang penyakit M kan..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erny...kan! sian titieww...itew makin malas nk update..adeh!

      Delete
    2. jangan gitewww...tanpa entrymu, bagaimanakah kami mahu meneroka dunia tanpa perlu bayor tiket flight sendiri..gitewww...aci tak :p

      Delete
  55. Replies
    1. Lynda..bulan puasa jgn baca entri ni tau hehehe

      Delete
  56. waa.. tukar header baru..!!!!
    baru bleh nampak muka tuan rumah ...
    hahaha..

    ReplyDelete
  57. header siap posing kot.. hahahaha

    ReplyDelete
  58. banyak gambar yang boleh mendebarkan jantung ini..

    nasib baik tak tenung lama-lama

    ReplyDelete
  59. Assalamualaikum JM ... lama dah tak singgah sini :)

    ReplyDelete
  60. Amboi baiknya posing ... teringat susu ibu ke apa tu? hahaha :p

    ReplyDelete
  61. singapore ... tapi kalau sekali pandang dah macam negara cina terus :)

    ReplyDelete
  62. Foto terbaik yg pertama. Email kan kat saya tu.
    Lovely

    ReplyDelete
  63. Salam , lama nadia tak singgah sini. Baru perasan header pge JM dah tukar ... =)

    Nice !!!!

    ReplyDelete
  64. Nadia Pernah gie singapore tapi nie lah pertama kali dgr nama tempat nie setelah Baca entri JM =)

    ReplyDelete
  65. Happy betul JM kat sini ya!! heheh

    Nampak macam dah famous dan ramai balik ke sini. Masa Khai ke sini 4 tahun lepas, sunyiiii je. ehehe

    ReplyDelete
  66. lama tak singgah sini.

    terkesima tengok header baru. cun habis sehhh

    ReplyDelete
  67. gambar header tu, mcm puteri tunggu putera jer hehe

    ReplyDelete
  68. chop, nak teka...gambar header tu kat istana korea ek??

    ReplyDelete
  69. nice tapi gambar dia, tuk 18 tahun ke atas.. haha..

    ReplyDelete
  70. Tengok gambar JM yang first tu terus takut nak tengok gambar seterusnya hihih

    ReplyDelete
  71. Assalamulaikum sis JM.. Maaf lama menghilang tak datang blog ni.. Masuk jer blog sis ni x tinggao jejak hihihihi xcekak nak naip letih puasa

    ReplyDelete
  72. Seksi la patung tu ada nampak tetek hahahaha

    ReplyDelete
  73. Bahaya bawa budak ni nanti xpasal tiru aksi tu hahahahha

    ReplyDelete
  74. Last masuk Singapore rasanya masa kecik dulu. Aduhhhh..... malu pulak nak tengok gambar org tua tgh menyusu tu. Patung patung pompuan semuanya seksi meksi ek

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG