Thursday, 1 February 2018

JJCM Penang - Wonder Food Museum

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM 💖💋


"We as a blogger we support each other"

JM suka tagline ni..kalau yang datang buat kunjungan tu blogger..kita balas balik kunjungan..kalau yang datang tu rajin tinggalkan komen..hujung tahun kita beri 'habuan' sebagai penghargaan tanda terima kasih. Kalau yang datang tu cari info, kita share info yang bermanfaat. Jadi jangan segan silu selalu lah ye datang ke 'pondok' JM ni 😚


************

WONDER FOOD MUSEUM Pulau Pinang!!!! Untung la penduduk di Pulau Pinang sebab apa tau..sebuah negeri dengan keluasan 1,033 KM Persegi berada di kedudukan no 12 berbanding Perlis kedudukan ke 13 dan negeri paling kecil di Malaysia adalah Kuala Lumpur kedudukan ke 14....hebatnya Pulau Pinang ni kecil-kecil cili padi. Kalau korang nak tahu terdapat 65 tempat menarik yang boleh di kunjungi tau..itu belum termasuk tempat makan yang sedap dan best. Boleh rujuk sini 65 Tempat Menarik di Pulau Pinang Yang Boleh Di Lawati. Siapa orang Pulau Pinang patut bangga tau terutama geng Blogger Utara kebanyakan dari Pulau Pinang kan heee.

Pada Julai 2017, JM, SS dan HH berkesempatan jalan-jalan di Pulau Pinang. Ini trip pertama JM ke sini kalau nak dibandingkan dengan SS dan HH mereka dah masuk kali ke 3uols!!!.

Dalam banyak-banyak tempat menarik di sini kenapa kami pilih Wonder Food Museum ni? sebab??? Harga tiket masuk RM15 seorang Dewasa dan RM10 Kanak-Kanak (hanya untuk pemegang MyKad sahaja) it's means entrance fee LEBIH MURAH dari tempat menarik yang lain tau...kalau Foreigner harga lain ye. Kami ni cheap traveller jek heeee.

Senang je nak ke sini, on google map atau waze cuma susahnya tu nak cari tempat parking. Kami hari tu berpusing-pusing cari tempat parking semua full..akhirnya dapat jugak la tempat parking di bahagian belakang bangunan wonder food museum ni, tempat parkir awam RM3.00 sekali masuk kalau tak salah.

Terletak di No 49 Jalan Lebuh Pantai betul-betul bersebelahan CIMB Bank. Waktu operasi 09.00 am - 06.00 pm

Pintu masuk ke Wonder Food Museum Pulau Pinang
Kenapa korang MESTI datang sini?????

Dari tempat parkir ke museum dalam 500 meter jek..kami pergi hari Isnin uolss..time semua orang pergi kerja..kiranya waktu kami sampai kat pintu masuk tu hanya kami bertiga uols!!! lebih kurang jam 9 lebih kot. Masuk je ada kaunter tiket, nak beli tiket, tunjuk MyKad pastu baru dapat harga RM15.00.

Apa yang menarik tentang museum ni? sebuah bangunan 2 tingkat yang mempamerkan replika-replika makanan masyarakat orang Melayu, Cina dan India dalam saiz yang sangat besar. Setiap replika direka bentuk sama seperti makanan yang asal dan ianya dibuat menggunakan lilin atau wax. Memang nampak real lah..

Setiap seksyen atau bahagian makanan yang dipamerkan tu akan ada sorang staff yang jaga tau. So korang jangan sebarangan nak sentuh makanan-makanan yang ada tu..waktu kami pergi hanya kami bertiga je jadinya memang mereka layan seperti Tuan Puteri Gunung Kinabauhulu la hihihih.

Staff tu nanti akan beri penerangan bagi setiap makanan yang dihidang dan jangan risau dorang akan tolong ambik gambar pastu dia akan tunjuk cara nak beraksi dengan makanan tu supaya nampak menarik..best kan???

Cakap banyak pun tak guna..jom tengok apa yang ada kat sini...

AMARAN KERAS!!!! sebelum korang datang sini pastikan kasi perut penuh dulu. Makan kenyang-kenyang sebab kalau datang perut kosong akan jadi macam budak ini...kih kih kih

Tengok tu..budak pelahap..badan gemuk sedih...makan tak ingat akhirat dah....makan macam tak ada hari esok hahaha
Hidangan masyarakat Melayu
Terliur tengok semua ni
Siapa tahu..ni hidangan masyarakat Melayu, Cina atau India?
PASEMBUR!!! my feberet
ABC!!! Awak Begitu Comel hihhii
Nasi lemak ada sayur kacang..nasi lemak negeri mana eh?
Ni Kuey Teow ke Char Kuey Teow..bukan ke Char Kuey Teow banyak kuah..bukan kering macam ni kan
Makanan busuk dan berkulat
Mari kita serang..Malaysia syurga makanan..alhamdulillah
Siapa boleh bagi CAPTION paling kelakar untuk gambar ni, JM akan bagi ole-ole..JM akan minta SS jadi juri kih kih kih
Ni laksa Johor ke laksa Penang?
Roti canai bapak beso..jemput tengok hihihhi
Durian gergasi..lagi sedap dari duria D24 dan Musang King keh keh keh
Si JM makan bola bowling si HH nak gigit bantal pelok hihihhi
Ehhhh korang dah kenapa hahahahah
The Worlds Most Expensive FOODS..tak mampu nak makan hidangan seperti ni..salut emas..siapa makan awet muda tau
Hidangan di raja..di saluti emas uolssss..tu sebab mahal USD1,100
Menu paling mahal uolsss...USD1,000 lebih kurang RM4000..siapa yang sanggup bayar untuk makan yang ini..Donald Trump? ke dia tak makan benda-benda macam ni..keh keh keh..Kalau Goh Tong masih hidup..bagi dia mesti murah kan
Sorang pegang pelampung..2 orang lagi tu pegang dayung kih kih kih
Gambar di sebalik hidangan..cuba teka :-)
Overall datang sini memang sangat best sebab kita dapat mengenali semua jenis makanan di Malaysia bagi masyarat Melayu, Cina dan India. Sesuai dikunjungi oleh semua lapisan masyarat dan juga bagi seisi keluarga dan murid-murid sekolah.

Cuti raya cina nanti nak bawak anak-anak pergi bercuti ke mana? Pergilah bercuti ke Pulang Pinang 😀

Bobaaiii!!!

179 comments:

  1. semua besar besar eeh replika dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih besar dari Rietta tau..dah pernah sampai sini?

      Delete
    2. tapi yang kecik pun ada kan? yg miniature tu..

      Delete
  2. Gambar di sebalik hidangan tu, bila tengok balik macam lukisan Monalisa kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. pandainya batik_pink ni..hihhi..kita suka warna pink ahaksss

      Delete
    2. Dekat sangat..tapi tak pernah sampai...nampak gayanya nak kena pi gak ni

      Delete
    3. rugi kalau dekat tapi pernah try masuk.. hehehe..

      Delete
  3. those ice cream looks so good even though bukan yg real. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Raydah...rasa nak jilat2 jek hihih

      Delete
    2. eee.. bekas orang lain jilat.. hahaha

      Delete
  4. nampak real sungguh replika makanan haa. cam nak makan semua ni .. pecah perut kalo yang real XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Wani..kalau yg real kena ajak sis JM join mkn sekali :-)

      Delete
  5. Replies
    1. memang meriah Abe MKL tapi SEDIH..boleh tengok jek tak boleh makan huhuh

      Delete
    2. lagi sedih kalau perut tengah lapar.. heheh

      Delete
  6. Replies
    1. mestilah cantik..photographer SS yang ambik gambo-gambo tu

      Delete
    2. boleh ambik upah jadi photografer nih.. heheh

      Delete
  7. Mestilah klu berkait dgn hasil seni si mona tu nk interframe jgk!!

    ReplyDelete
  8. Lebuh Pantai rasanya JM kalo dekat cimb tuuh..ke memang waze tulis mcm tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak!!!! terbaiklaaaa..JM saje je tulis camtu nak tengok ada orang BACA ke TAK entri JM ni...hahaha..betul la LEBUH PANTAI...maceh Mak sbb baca entri JM...dah betulkan..muah 1 juta kali

      Delete
    2. hmm.. x perasan sebelum ni tulis apa..

      Delete
  9. Caption :ini hidangan semeja aku yg punya..sekali aku lesing!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah...JM baca CAPTION MAK ni tergelak kuat hahaha...nanti minta SS jadi juri..mmg LAWAK!!! Terbaikla Mak..JM dok tunggu jek siapa nak bagi CAPTION tu sbb ramai x perasan kih kih kih..

      Delete
    2. perasan tapi x de idea..

      Delete
  10. Mak pun x pernah lagi sampai sini..dasat la geng jauh nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak dah sampai SAPA...kih kih kih..Mak dekat anytime leh pegi ye dok

      Delete
  11. Keluar museum ni mesti perut berbunyi..dah kenyang pn tgk semua tu mesti lapar balik

    ReplyDelete
  12. Mak mmg sapot ulls tau..klu blog lain mmg x wajib tp blog jm&ss mmg kena mandi wajib hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekeke...sweet sangat komen Mak yang ni..SS mana SS..harap2 dia baca komen Mak yang ni..hihih..LOVE U MAK berjuta-juta kali hihhihi

      Delete
    2. amboi.. mandi wajib.. hahaha

      Delete
  13. Kalau benda boleh makan mesti kenyang setahun kan JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. leh mkn byk ke Zumal..baru makan suku perut dah merayu minta berhenti..kih kih kih

      Delete
    2. Hehehe, sebenarnya bau pun dah kenyang...

      Delete
    3. Ade JM tapi bukan semua. Tak tahu la sekarang masih sama atau tak. Kalau tak silap barang tingkat atas tu ada bau macam makanan sebenar

      Delete
    4. ooohh..ye ke..susah woo nak buat yg ada bau tu kan

      Delete
    5. Hmmm tak tau la susah ke tak. Hahaha... JM dah terjah semua 65 tempat menarik kat Penang ke???

      Delete
    6. jgn kata 65...mampu jejak 5 je kot :-)

      Delete
    7. Jom kita jejak yang 60 lagi tu

      Delete
    8. Zumal pergi dulu...kalau best bagi tahu heee

      Delete
    9. zumal, nnti kita patut rojer JM kalau nk buat jalan2 penang lagi skali.. hehehe

      Delete
  14. Bestnya nanti ciktie pergi sana nak singgah la. mesti seronok

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila nak pergi Cik Tie...meh la singgah :-)

      Delete
  15. Mummy yg Penang Mali pun tak jejak lagi Wonderfood ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy balik kampung nanti boleh la bawak 2 org hero tu

      Delete
    2. hahaha.. standard org penang, tempat sendiri banyak tempat best2 tapi berapa kerat je yg penah masuk..

      Delete
  16. Banyak food ea kat situ.. Nanti kalau mummy rajin bolehla pi..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergila Mummy..memang tergoda tau tengok semua makanan tu..'REAL'

      Delete
  17. Korang posing dah macam duta Wonder Foodlah..hahaa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah..kami "in action"

      Delete
    2. JM memang duta wonderfood tu mummy...

      Delete
  18. SS di layan macam Baginda Masai... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. keh keh keh..untung kan pergi tak ada crowd lain..kita bertiga jek

      Delete
  19. Itu Char Kuey Teow x cukup kasih syg... Sebab tu kering jek... ha ha ha...

    ReplyDelete
  20. Alaaa nape SS kena jadi juri? SS pon nak masuk bertanding gak... Nakkkk hediahhhhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak masuk bertanding pun tetap dapat hadiah..itew hadiahkan FEFEN heeee

      Delete
  21. Aduhh durian! Terus rasa nak pergi cari. Mgoda sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Durian King of FRUIT kan ShirVen tapi tak leh makan byk nanti badan panas

      Delete
  22. OMGGG... GV tak tahu pula kat penang ada Wonder Museum ala ala muzium Madame Tussaud versi makanan. Tgk nasi pulut kuning dengan ayam goreng sedap kan kak JM. Tempat ni mmg rare la kak JM. GV rasa ramai tak tahu kewujudan tempat ini. Terbaik kak JM. hihi. :D

    ReplyDelete
  23. Muzium ni lahhh khai nak masuk masa ke Penang tahun lepas!! Tapi, Khai pergi sorang... sapa nak amekkan gambar?? hahahahaa. perghh tapi memang nampak sedaplahhh JM!

    Ok caption tu begini:

    Haaa, kau nak sangat kan makan semua ni kan, haaa amekauuuu!!! kih kih - khai kakijalans.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khai..kat sana da staff yang jaga setiap seksyen..dorang volunteer ambik gambar..kiranya tak masuklah ye..rugi arrr

      Caption tu : ehehehe..boleh tahan gak

      Delete
    2. aah tak masukkkk. la yekeee. ruginyaaa!! rugi2, hahahha. jap, dalam tu ada bau makanan tak? haha - khai kakijalans.com

      Delete
    3. Boleh tahan? Ok kira okay la kan? Okay nak hadiah!! hahahah - khai

      Delete
    4. ada bau tiak bucok je Khai hehehe

      Delete
    5. Okla dari tak de hihihhi..Hadiah? akan menyusul...ole2 jek

      Delete
    6. tiak bucuk makan nasi kandar tak? jahah

      Yeayyy ole2 pun okayy hahah - khai

      Delete
    7. tiak bucuk tak pakai deodorant keh keh keh...ole2 tu tggu eh..

      Delete
  24. Eeee.. menariknya tempat ni. time pergi penang haritu tak sempat pun nak singgah. aigoo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadhie..boleh repeat lagi..Penang ni byk tempat menarik tak cukup pergi sekali jek :-)

      Delete
    2. taw takpa sis. kalau pergi lagi ni mmg confirm nak abiskan semua. ahaha

      Delete
  25. sampai sini mau rasa lapar nak makan jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda pun dah sampai sini dgn anak-anak kan

      Delete
    2. ya dah sampai dengan anak-anak.. tapi keluar dari situ, perut masing-masing mula lapar

      Delete
  26. thanks JM sudi singgah teratak Eyda.. lama tak singgah kat sini kan.. dikesempatan yang ada nih, Eyda nak ziarah kat sini.. nak mintak ang pau, tak raya lagi.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih...terima kasih Eyda sudi singgah...muah! :-)

      Delete
  27. Untuk caption tu "SS cepat nganga mulut luas2, SS nak angkat meja ni bagi semua makanan ni masuk dalam mulut SS"

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih..lawak! tggu ole2 dari sis JM eh..alamat masih sama ek?

      Delete
    2. thanks, sampai dah ole-ole tu..

      Delete
  28. Gambar di sebalik hidangan tu : Gambar monalisa, cantik dan kreatifkan

    ReplyDelete
  29. Aduhhh mengapakah pi baca entry ni tengah malam buta. Lapaqnyaaaaa. Hahaha.

    Btw, tu laksa Penang pasai ada nenas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noor Maizan....kih kih kih..tak kena time la ni ehh

      Delete
  30. wow, dah banyak tempat best di penang. serius lama dah tak ke penang. best la entry ni. gambar sume super duper ohsem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sharminie..pergi la..mcm2 ada tau kat sana..standby duit jek

      Delete
  31. hari tu pi penang tak sempat singgah, huhuhu

    ReplyDelete
  32. yg ABC tu nampak macam betul..haha

    ReplyDelete
  33. roti canai tu pun nampak sedap...kakak den dah pernah datang sini dgn suami dan anak2 dia...den jer belum sampai lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang nampak sedap Hans tapi boleh tengok jek

      Delete
    2. itu penderaan emosi tu
      hahaha

      Delete
    3. so kena byk bersabar lah ye heee

      Delete
    4. hahahahaha sebelum masuk sini kena makan kenyang2 dulu

      Delete
  34. bestnyaaa JM...lama x jejak penang... one sweet day kene g ekeke

    rindu JM gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emy!!! ke mana kamu ni...tenggalam timbul..blog tu bila nak update :-) windu jgk..muahh!

      Delete
  35. Salam. sis JM saya dtg nak menyemak kat sini,,hihihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Ikhwan..WAH!!! lama betul x datang..ingat dah lupa sis JM..dah abis belajar lom ni?

      Delete
  36. Nampak reallah makanan ni.. tu yg kena isi penuh dulu perut.. hehehe..

    ****Nasi Lemak jugak yang meleleh liur ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss..Nasi lemak kena kurangkan nanti badan makin berlemak

      Delete
  37. raya cina ni plannya nak ke penang gak kalau jadik.. Blhlah dtg ni.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaa..kalau jadik share dalam blog tau..nak baca

      Delete
  38. Tetiba akak rasa betapa banyaknya tempat di Penang belum akak pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Kak Mahh..lama x bersiaran kat sini..sihat? trip bermotor ke mana lak ni :-)

      Delete
  39. saya lalu jer kat sini, tak singgah pun hehe

    ReplyDelete
  40. waaa..menariknyaaa....kena p nnt ni

    ReplyDelete
  41. Uiii bestnya! X larat nk tngkp gmbr tu kalo real la mknn tu heaven nya buncit perut kluar😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh makan...byr masuk mesti lagi mahal keh keh keh

      Delete
  42. We as a blogger we support each other"..ini yang win

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih..baru lah dunia blog meriah...

      abe MKL...dah turun dari LEDANG...mencabar tak :-)

      Delete
  43. Wahhh seronok dan sgt meriah. Bertambah best dpt bersama2 rakan ke tempat ni.. lagi happening. Klu btul2 kena makan mcm2 tu mmg pengsan bangun balik pun tak habis lagi hehee :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih...makan sampai pengsan eh?

      Delete
  44. ya allah sis jm
    apekah ini??
    teringin nak ke pineng...
    dengar sane syurga maknana

    ReplyDelete
  45. Lamanya tak ke penang. Teringat plak pasembor dan laksa yg sedap baca blog JM ni

    ReplyDelete
  46. berjiran dengan negeri ni, tapi tak sampai-sampai lagii.

    sedapnya tengok roti canai tu. kalau ada yang besar macam tu, kenyang sehari semalam hahahha.

    ReplyDelete
  47. kenyang tak makan kat situ sis JM... besarkan portion dia.. ngeh2

    ReplyDelete
  48. tak bangga la sgt tp suka sbb negeri sendiri byk tmpat mkn best !! tak habis tawaf. selfie puas2.

    ni mesti tgk entri pha is review tempat ni. hahaha.. lain kali mai sini bg tau i

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. hari tu da perangat sis JM masa entri sis JM buat JJCM kat langkawi.. dah kata kat dia, kalau nk buat JJCM kena mai penang baru puas.. hahahaha...

      len kali rojer kita, kan nina.. boleh bawak merata.. hahaha.. kita bawak hat sempoi2 punya.. hahaha

      Delete
    2. kan nina kan..lenkali rojer kitorang..hahaha

      Delete
  49. Hanya dpt katakan... Wowww..menarik sesangat.
    Hai jm, pekabo?
    Lama akk tak singgah sini, huhu

    ReplyDelete
  50. tengok gambar ni...seronok! seronok dgn makanan yg nampak sgt real dan seronok tengok aksi JM and geng! :D

    ReplyDelete
  51. tengok gambar pun dah terliur. bolehlah pergi. ni duk mengidam pasembur dah lama ni...

    ReplyDelete
  52. kita yang duk seberang penang tak sampai lagi sini.. rancang xjadi sokmo huhuhu

    ReplyDelete
  53. Banyaknyaaaaa makanan tapi sayangnya boleh ambil gambar je kan...hehe

    ReplyDelete
  54. Memang nak kena pergi jgk ni bila tgk gambar mcm ni... yuhuuu

    ReplyDelete
  55. alamak...terliur nya kiter..JM oiii..hik3

    ReplyDelete
  56. Penang mmg awesome sangat dengan makanan.. Thanx for sharing..

    ReplyDelete
  57. kat Penang , pagi pagi sarap dah pekena laksa ;)

    ReplyDelete
  58. dah lama tak jalan kat jambatan pulau pinang ;)
    caption : dulu siap turun nak ambik gambau punyer pasal

    ReplyDelete
  59. dan dah sampai sini mestilah makan nasi kandaq yer

    ReplyDelete
  60. sebelum balik carik buah asam jeruk, haaaaaa benda wajib

    ReplyDelete
  61. ok ..Penang nanti kita mai lagi okew

    ReplyDelete
  62. kalau sesapa teringin nak makan nasi kandaq Padang Kota boleh datang Melaka , kat Mydin MITC pon ade ;)

    ReplyDelete
  63. Salam JM.. lma x singgah... apa khabar? Bkn apa.. blog JM ntah mcm mna x blh nk buka di office... org lain blh... kna block... huhu... hr tu kwn saya pon p tmpt ni... suka tngk mknan2 giant...

    ReplyDelete
  64. best nya.. akak mmg dah lama tak ke Penang.. last rasa2nya 5 tahun lps kot. this place nampak seronoknya dgn food2 tu.. ABC mengancam... cam boleh terus sedut ice dia.

    ReplyDelete
  65. wonder food museum ni dah pernah masuk dah dengan geng Blogger utara.. memang best.. lagi best sebab masuk free.. hehehe

    ReplyDelete
  66. oh ya, hadiah JM dah sampai.. thanks..

    ReplyDelete
  67. bagus falsafah we as a blogger we support each other ni.. ibarat kata PM masa PRU13 yang epas, "u help me, i help u la.." macam tu ke..? hehehehe..

    ReplyDelete
  68. kami orang penang memang berbangga pun dengan negeri kami sendiri.. hahaha.. museum bersepah.. tempat makan pun banyak. taman tema pun tgh dok naik sekarang.. macam-macam ada..

    ReplyDelete
  69. wonderfood museum ni walaupun cheap, tapi not bad.. boleh bergamabar macam-macam sebagai kenangan, memnag berbaloi..

    ReplyDelete
  70. ala.. ingatkan layan macam puteri gunung ledang si gusti putri retno dumilah.. hahaha

    ReplyDelete
  71. hari tu masa saya dengan geng blogger utara ke sana pun, masa pagi banyak yang belum sarapan.. memang kebulur la dalam tu tengok gambar2 semua tu.. dah keluar museum pi cari nasi beriani ayam tandoori kat kapitan x jauh dari situ.. hehehe

    ReplyDelete
  72. tu char kuey teow asli orang hokkien kalau tak silap.. kalau dari segi sejarah asal, char kuey teow makanan cina ni mmg kering.. orng melayu ja bagi basah.. hahaha

    ReplyDelete
  73. tu laksa penang sebab ada nenas dalam tu..

    ReplyDelete
  74. menarik nyer, JM.
    penang ni byk benau tempat menarik nyer lately. wajib nak gi ni...
    last tu mcm ada gambo muka pompuan.
    yg pasir-pasir tu ke?

    ReplyDelete
  75. hi. jom la join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/wonderful-march-giveaway-by-raydah.html

    ReplyDelete
  76. Bpe kali ke Penang
    Tk pnh smpi sini

    ReplyDelete
  77. alololor... awat comey sgt Sis JM, SS n HH ni... kemain pose memasing... hehehe

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG