You can click on me :-)

Monday, 27 August 2012

Travel to Bandung Indonesia : Day 2

Assalamualaikum...

Jumpa lagi dalam entry hari ke dua aku di Bandung. Hari ke -2 19/06/2011 kami di bawa ke Tangkuban Perahu. Seawal jam 8.30 pagi selepas selesai sarapan pagi yang disediakan oleh pihak hotel, kami terus di bawa ke sana di mana jarak perjalanan lebih kurang 1 jam dari hotel. Pastikan sediakan Rp55 ribu untuk tiket masuk yer..bukan free tau...

Mount of Tangkuban Perahu

Tangkuban perahu is a volcano, 25 kilometers north of Bandung direction of Lembang. Its location is in between Sagalaherang village, Sagalaherang district, Subang regency and Cikole village, Lembang district, Bandung regency. This is Bandung's most famous tourist volcano just 28 km north of the city. This volcano offers many places to see and explore. Whether we look into the huge crater or hike down into it, stroll through the forest on its slopes, or simply enjoy the splendid panoramic scenery. Mt. Tangkuban Perahu is an interesting destination that everyone in the Bandung area is fond of visiting. When seen from Bandung, Mt. Tangkuban Perahu has a distinctive shape, like an upside down boat. Tangkuban Perahu means, in fact, "up-turned boat" This peculiar shape has stimulated the fantasy of the Sundanese people from early times as expressed in the Legend of Sangkuriang. Geologically, Mt. Tangkuban Perahu has played a significant role in the development of Parahyangan highlands. Eruptions have contributed immensely to the hills north of Bandung through lava flowing into the valleys and hardening into rock, thus forming big cliffs over which waterfalls leap. Likewise, mud flows have formed a semi-circular cone of gentle gradient (what geologists call "a fan"), which is now a mass that blocked the valley of the ancient Citarum River near present day in Padalarang (some 18 km west of Bandung), this caused a lake to form covering the whole Bandung plain.

Berikut pula adalah antara produk dan souvenier yang di jual di lokasi yang berhampiran. Pelbagai jenis t-shirt dan kraftangan yang menarik dan perlu bijak membuat pilihan dan sesi tawar menawar yer. Jangan mudah tergoda dengan harga yang di tawarkan kerana tedapat gerai lain yang menjual dengan harga yang jauh lebih murah.
Hampir 1 jam kami bercanda dan melihat kawasan sekeliling, kami mula bergerak balik ke Bandung City. Destinasi seterusnya kami di bawak ke factory oultlet lagi..hari ni kawasan jalan Setiabudi. Antara factory outlet yang adalah seperti :

- Rumah Mode
- Rumah Mode Plus
- Lafayete
- Zenetih
- Phantasi Barby Gallery
- Fiore
- Distro House

Seperti yang aku cakap sebelum ni ..memang banyak factory outlet yang berderetan di sepanjang jalan Setiabudi ni...korang pilih jer kedai mana yang korang minat. Apa yang pasti semua barang di Rumah Mode agak mahal di mana harga harga boleh mencecah Rp 1 juta dan travel budget macam aku memang tak mampu. Sekadar mencuci mata sahaja at least kalau ada kawan tanya..ko pegi tak rumah mode...aku leh jawab dah pergi :-). Ini buktinya ...

Kebetulan kawasan Rumah Mode adalah berdekatan dengan Pasar Baru..siap tak tahu pasar baru ni..alah lebih kurang Pasar Payang dan Pasar Khadijah tu ler...terdapat beberapa tingkatlantai yang menjual pelbagai pakaian, produk, hangbag, kasut, kain telekung dan boleh dikatakan semua barang ada di jual disini kecuali mak dan ayah...ehehe.. Kalau datang Bandung tetapi tak pergi ke Pasar Baru memang rugi. Setiap lantai menjual pelbagai jenis perkakasan dan juga peralatan rumah. Bagi aku kalau di beli masa, mahu 3 hari hanya di Pasar Baru sahaja kerana terlalu banyak pilihan...jadi perlu ambil sedikit masa untuk memilih.

Kami singgah sebentar sahaja kerana kawan aku hendak memilih kain untuk membuat baju pengantin. Beliau akan berkahwin pada ujung tahun 2011. Pelbagai fabrik menarik yang dijual..aku pun turut teruja memilih..eheheh....tapi bukan untuk diri sendiri..sekadar bagi pendapat kepada kawan aku tue...

Lana juga sesi pilih memilih..memasing dah keletihan dan kami diberikan minuman untuk membasah tekak..Teh Gelas..minuman ni memang tak ada di Malaysia -:)

Memang belum puan aku shopping kat Pasar Baru ni, esok hari ke -3 kami akan datang lagi. Kemudian kami terus di bawa kedai menjual barang-barang untuk sovernier perkahwinan pulak. Inilah peluang untuk beliau membeli barang-barang murah. Aku dah tak ingat di mana lokasi ni..tapi apa yang pasti..memang murah dan berbaloi. Kita boleh dapat khidmat pekedai untuk membawa kami ke pejabat pos untuk urusan penghantaran barang yang di beli ke Malaysia melalui kapal kargo.
Inilah bakal pengantin - tengah sibu memilih barang
Apabila selesai urusan mengepos barang, kami pergerak ke Toko Tiga..tempat menjual seluar jeans berjenama dengan kadar harga yang murah.

Aku tidak membeli hanya sekadar menemani kawan-kawan yang lain. Cuba korang bayangkan berapa lama kami kat kedai ni..keluar-keluar jer dah macam ni..ehehe.biasalah kan bila orang pompuan pergi shopping..

Adusss...sibuk menyoping sehingga lupa untuk mengisi perut..teruk kan..kalau dah dapat shopping dah tak ingat dunia. Kami ajak Pak Tono untuk makan malam di sini. Harga makanan kat tempat ni memang berbaloi dan murah berbanding kedai-kedai lain yang pernah kami makan. Untuk pengetahuan yer, package kami tidak termasuk makan yer..so kena tanggung sendiri. Pengalaman aku pergi Padang Indonesia, memang berbaloi kalau ambil package include meal.


Aku tak ambil pulak menu yang aku makan pada malam itueewww...apa yang pasti masakan agak menyelerakan adakah disebabkan kami kebuluran kerana seharian tak makan...ehehe...Selesai sahaja makan malam, kami mintak Pak Tono untuk menghantar kami pulang ke hotel.

End of day 2....ada lagi satu entry..last day aku di Bandung..


39 comments:

  1. Assalam kak. Mmmmmm sy nk tanye la kan.. kalau pos barang dari bandung ke malaysia tuh, mahal ke? bp lame amek masa utk smpi ke malaysia yekk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...memang agak mahal sbb naik kapal kargo..dorang tak hantar guna terebang..ehhe...hari tu kwn akak pos barang perkahwinan dalam 2 kotak dan pengiraan bergantung kepada berat. Dh tak ingat sekilo berapa dia charge yg pasti kwn akak nyer kena bayar RM300. Pastu dlm tempoh 3 bln baru sampai.

      Delete
    2. Assalamualaikum...
      Tumpang tanya....Kawan akak tu mmg dah diberitahu ke sblm pos tu berkenaan 3 bln baru smpai barang or lepas pos tu tertunggu2 sehingga 3 bln baru smpai? Kat malaysia, pos malaysia ke hantar kt rmh?
      Tq in advanced.

      Delete
    3. Wkomslam..ye..doarnag akan mention berapa laa akan sampai...di Msia nanti Poa Msia akan hantar ke rumah

      Delete
  2. RM300?! Mak ai.. Dah la mahai, lama pulak br smpi yek. Bulan 12 ni nk g sana, engat nk anta brg guna kargo, tp mahai sgt pulak. Huhu ok akak ye.. Thanx!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..ok..kwn akak tu dah beli baru tanya..terduduk jugak time tu..apa boleh buat..barang dh beli nak tak nak ken hantor jgk..hmmmm..ok2..sama :-). Akak rasa better beli luggage besor sikit lagi jimat

      Delete
  3. smg 1 hr dpt jejakkan kaki ke Bandung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sha Allah...Farrah..kalau ada peluang mesti boleh samapi sana...syurga membeli belah..rasa cam org kaya je tau heee

      Delete
  4. utglah kwn tu dpt beli lace dgn harga yg murah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sbb dia borang habis2 habisan..preparation utk kawin lah sis CM!

      Delete
  5. Replies
    1. Nope... I bukan sesaja... I tengah buat itenary... Banyak tertangguh ni... Tak ada masa... Pening dah ni... Satu preparation tak buat apa lagi.... Yunk help me plz... Ni baru nak get info... Thats why I need urgent feedback... Kalu lokasi tak berapa menarik I nak cantas je tak perlu masuk dlm itenary...

      Delete
    2. hurmm....dulu pegi ngan supir so follow je dorang punya itie...biasa Tangkuban Parahu, Kawah Putih, Floating Market, Pasar Baru, Jalan Cineplas, Dago utk shopping...rumah mode jgn masuk dalam itie...x best..MAHAL!...nak beli jeans di Tako Tiga tu byk

      psst : alaaa..nk jalan2 lagi?

      Delete
    3. Mana citer pasal Kawah Putih?

      p/s : I gi jap je... Will update u everyday ok... Itu pon kalu dpt coverage internet kat sana... He He He...

      Delete
    4. hehehe... iols pn tgh gigih ni..... gigih bace komen korg... hahahhaha

      Delete
  6. Ok.. I suka kat orang yang baju biru tu... Sape nama dia? he he he....

    ReplyDelete
    Replies
    1. argghh...budak baju biru tu dah 'berpunya' heeeee

      Delete
    2. Abis laaa melepassss! Ha Ha Ha...

      Delete
    3. melepas ape..?? angin ke ss?? hehehe

      Delete
  7. Yang gambor muka orang bersusun tu dibuat dari apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah kepala....hehehee.....buah kelapa lah yunk!

      Delete
    2. Buah kepala? Ha Ha Ha... Ke buah pala? Ha Ha Ha... Macam unik laaa... Ada air lagi ke? Agak2 bawak balik Malaysia lepas tak? Ha Ha Ha... Tak memasal!

      Delete
    3. itu kelapa kering lah yunk...buat hiasan je..nak ke bawak balik msia..malam2 'dia' datang dari SS..nak? hehhe

      Delete
    4. SS anta kat Jay Emm... Kaco Jay Emm memalam... Ha Ha Ha...

      Delete
  8. Gehtar tu... Betul punya ke? Or just perhiasan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gehtar tu utk hiasan je...bila petik bunyi sumbing!

      Delete
    2. Tak leh buat chord laaa camni... Camne nak tuju lagu.... He He He..

      Delete
  9. Berapa lama barang post ke Malaysia tu? Ada sebulan? Ke sedekad? Ke seabad? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 bulan.....pos dengan kapal selam!...ehhh...kapal layar? bukan...kapal laut! heee

      Delete
    2. lame gilee... baru td tepikir cam nk anta gune kargo...

      Delete
    3. barang sampai dlm masa 2 bulan guna kapal laut, nanti sampai msia pos malaysia akan call bgtau..nak cepat boleh guna kapal terbang je seminggu dah sampai tapi kos dalam RM700 gitu....so pilihan di tangan anda :-)...

      Delete
  10. Ni yang malas nak tanya nih.. Tanya2 tak jawap... Adeiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woooot wooottt..jap yunk...baru siap lipat baju....jgn merajuk!

      Delete
    2. Patutlahhhhhhh lambat jawap... Rupanya sibuk buat entry! Ha Ha Ha.... Alamakkkkk!

      Delete
    3. ahahaha....buat entri tu jam 11 mlm la Yunk...ehh...suka tak JM buat entri tu ke x suka...kalau x..JM nk revert. Lupa nk tanya SS dulu...sbb JM terlalu excited huhuhhu

      Delete
    4. Nasib baik u tak publish belakang post card tu... Hati macam nak pecah dah nih! Berderau darah! Ha Ha Ha...

      Delete
  11. Tergugat rasa bila lihat factory outlet dan pasar baru. Huhuhu, dalam hati dah terdetik nak beli apa dan untuk siapa. Biarlah rahasia ~ hihihi

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352