You can click on me :-)

Tuesday, 28 August 2012

Travel to Bandung Indonesia : Last Day

Assalamualaikum...

Apa khabar pembaca semua..sihat-sihat hendaknya yer...nak tahu lagi apa yang menarik di Bandung?..ahha..mesti lah nak kan...ehehe

Ok..straight to the point..malas nak letak intro banyak-banyak..nanti kawan-kawan semua bohsan... :-). Hoyee..rupanya hari ni hari ke -3 di Bandung. Rasa macam belum puas shopping lagik...rasain kerana baak duit Rupiah sedikit, konon nya. tiada barang untuk di beli bila dah sampaiJM yang paling banyak nak membeli tapi apakan daya duit tidak mencukupi...huhuhhu...kepada kengkawan yang suka bershopping tu..baik tukar duit banyak-banyak...beli kain-kain pasang dan kain sulam balik jual di Malaysia..memang akan dapat untung berganda.

Seawal pagi selepas sarapan, kami ke kedai Kartika Sari yang terletak bersebelahan Unik Hotel. Kek Coklat dan Brownies yang dijual memang sedap.

Kedai kek Brownies Kartika Sari

Monday, 27 August 2012

Travel to Bandung Indonesia : Day 2

Assalamualaikum...

Jumpa lagi dalam entry hari ke dua aku di Bandung. Hari ke -2 19/06/2011 kami di bawa ke Tangkuban Perahu. Seawal jam 8.30 pagi selepas selesai sarapan pagi yang disediakan oleh pihak hotel, kami terus di bawa ke sana di mana jarak perjalanan lebih kurang 1 jam dari hotel. Pastikan sediakan Rp55 ribu untuk tiket masuk yer..bukan free tau...

Mount of Tangkuban Perahu

Tangkuban perahu is a volcano, 25 kilometers north of Bandung direction of Lembang. Its location is in between Sagalaherang village, Sagalaherang district, Subang regency and Cikole village, Lembang district, Bandung regency. This is Bandung's most famous tourist volcano just 28 km north of the city. This volcano offers many places to see and explore. Whether we look into the huge crater or hike down into it, stroll through the forest on its slopes, or simply enjoy the splendid panoramic scenery. Mt. Tangkuban Perahu is an interesting destination that everyone in the Bandung area is fond of visiting. When seen from Bandung, Mt. Tangkuban Perahu has a distinctive shape, like an upside down boat. Tangkuban Perahu means, in fact, "up-turned boat" This peculiar shape has stimulated the fantasy of the Sundanese people from early times as expressed in the Legend of Sangkuriang. Geologically, Mt. Tangkuban Perahu has played a significant role in the development of Parahyangan highlands. Eruptions have contributed immensely to the hills north of Bandung through lava flowing into the valleys and hardening into rock, thus forming big cliffs over which waterfalls leap. Likewise, mud flows have formed a semi-circular cone of gentle gradient (what geologists call "a fan"), which is now a mass that blocked the valley of the ancient Citarum River near present day in Padalarang (some 18 km west of Bandung), this caused a lake to form covering the whole Bandung plain.

Berikut pula adalah antara produk dan souvenier yang di jual di lokasi yang berhampiran. Pelbagai jenis t-shirt dan kraftangan yang menarik dan perlu bijak membuat pilihan dan sesi tawar menawar yer. Jangan mudah tergoda dengan harga yang di tawarkan kerana tedapat gerai lain yang menjual dengan harga yang jauh lebih murah.
Hampir 1 jam kami bercanda dan melihat kawasan sekeliling, kami mula bergerak balik ke Bandung City. Destinasi seterusnya kami di bawak ke factory oultlet lagi..hari ni kawasan jalan Setiabudi. Antara factory outlet yang adalah seperti :

- Rumah Mode
- Rumah Mode Plus
- Lafayete
- Zenetih
- Phantasi Barby Gallery
- Fiore
- Distro House

Seperti yang aku cakap sebelum ni ..memang banyak factory outlet yang berderetan di sepanjang jalan Setiabudi ni...korang pilih jer kedai mana yang korang minat. Apa yang pasti semua barang di Rumah Mode agak mahal di mana harga harga boleh mencecah Rp 1 juta dan travel budget macam aku memang tak mampu. Sekadar mencuci mata sahaja at least kalau ada kawan tanya..ko pegi tak rumah mode...aku leh jawab dah pergi :-). Ini buktinya ...

Kebetulan kawasan Rumah Mode adalah berdekatan dengan Pasar Baru..siap tak tahu pasar baru ni..alah lebih kurang Pasar Payang dan Pasar Khadijah tu ler...terdapat beberapa tingkatlantai yang menjual pelbagai pakaian, produk, hangbag, kasut, kain telekung dan boleh dikatakan semua barang ada di jual disini kecuali mak dan ayah...ehehe.. Kalau datang Bandung tetapi tak pergi ke Pasar Baru memang rugi. Setiap lantai menjual pelbagai jenis perkakasan dan juga peralatan rumah. Bagi aku kalau di beli masa, mahu 3 hari hanya di Pasar Baru sahaja kerana terlalu banyak pilihan...jadi perlu ambil sedikit masa untuk memilih.

Kami singgah sebentar sahaja kerana kawan aku hendak memilih kain untuk membuat baju pengantin. Beliau akan berkahwin pada ujung tahun 2011. Pelbagai fabrik menarik yang dijual..aku pun turut teruja memilih..eheheh....tapi bukan untuk diri sendiri..sekadar bagi pendapat kepada kawan aku tue...

Lana juga sesi pilih memilih..memasing dah keletihan dan kami diberikan minuman untuk membasah tekak..Teh Gelas..minuman ni memang tak ada di Malaysia -:)

Memang belum puan aku shopping kat Pasar Baru ni, esok hari ke -3 kami akan datang lagi. Kemudian kami terus di bawa kedai menjual barang-barang untuk sovernier perkahwinan pulak. Inilah peluang untuk beliau membeli barang-barang murah. Aku dah tak ingat di mana lokasi ni..tapi apa yang pasti..memang murah dan berbaloi. Kita boleh dapat khidmat pekedai untuk membawa kami ke pejabat pos untuk urusan penghantaran barang yang di beli ke Malaysia melalui kapal kargo.
Inilah bakal pengantin - tengah sibu memilih barang
Apabila selesai urusan mengepos barang, kami pergerak ke Toko Tiga..tempat menjual seluar jeans berjenama dengan kadar harga yang murah.

Aku tidak membeli hanya sekadar menemani kawan-kawan yang lain. Cuba korang bayangkan berapa lama kami kat kedai ni..keluar-keluar jer dah macam ni..ehehe.biasalah kan bila orang pompuan pergi shopping..

Adusss...sibuk menyoping sehingga lupa untuk mengisi perut..teruk kan..kalau dah dapat shopping dah tak ingat dunia. Kami ajak Pak Tono untuk makan malam di sini. Harga makanan kat tempat ni memang berbaloi dan murah berbanding kedai-kedai lain yang pernah kami makan. Untuk pengetahuan yer, package kami tidak termasuk makan yer..so kena tanggung sendiri. Pengalaman aku pergi Padang Indonesia, memang berbaloi kalau ambil package include meal.


Aku tak ambil pulak menu yang aku makan pada malam itueewww...apa yang pasti masakan agak menyelerakan adakah disebabkan kami kebuluran kerana seharian tak makan...ehehe...Selesai sahaja makan malam, kami mintak Pak Tono untuk menghantar kami pulang ke hotel.

End of day 2....ada lagi satu entry..last day aku di Bandung..


Travel to Bandung Indonesia : Day1

Assamualaikum pembaca semua...

Selamat hari raya....ada yang dah tak beraya ker....selamat berpuasa 6..JM baru nak mula berpuasa 6 ni...InsyaAllah nak habiskan sebelum kawan-kawan mula buat 'open house'....eheheh..kawan-kawan yang lain dah start ke belum... :-)

Bandung Map
Trip kali ini ke Bandung Indonesia. Asyik dengar cerita dari kawan-kawan yang pernah Bandung cakap its Shopping Paradise dan ini yang membuatkan bertambah teruja nak ke sana. Pada masa yang sama katanya harga barang amat murah.. Kepada kengkawan yang pernah ke sana..boleh la kongsi-kongsi pengalaman dengan JM yer.

Bukit Tinggi Indonesia : Mencari kain sulam Pt2

Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya semua...selagi masih di bulan Syawal..tak salah kan aku buat ucapan Selamat Hari Raya kepada pembaca semua...kalau ada yang nak buat open house tu...sudi-sudilah jemput aku sekali (hehehe...muka tak malu...)

Tak habis lagi story aku di Bukit Tinggi ni....dalam bulan puasa hari tu..mood aku nak menulis makin berkurang....idea juga makin kurang selari dengan kekurangan tenaga untuk menaip...Bulan Ramadhan la katakan hihihih.

Jadi aku sambung dalam bulan Syawal pulak sebab mood aku dalam bulan ni lain sikit...hihiih..

Ok..tak nak buang masa jom ikut aku pada hari ke -2. Kemana kami hari ke 2 ni..

DAY 02 : Bukit Tinggi ~ Minangkabau (Sarapan Pagi, Makan Tengahari, Makan Malam)
-   Sarapan pagi di hotel
-   melawat ke Panorama Ngarai Sianok
-   Melawat ke sulaman Hj Rosma di Kampung Baso
-   Melawat ke Tabek Patah, pembuatan kopi dan kerepek pisang
-   Melawat batu sangkar melihat Istana Silinduang Bulan
-   Makan tengahari di local restoran
-   Melawat ke Tasik Singkarak, kembali ke Bukit Tinggi
-   Sampai di Bukit Tinggi, acara bebas
-   Makan malam di local restoran

Aku tak boleh nak story detail perjalanan aku pada hari ni..almaklumlah ..ada driver yang bawak kami sambil dia berceloteh panjang kat depan..dan sesekali aku terlelap jugak dalam kereta tu. Pelbagai cerita dan sejarah dia nak kabor....mana seronok nak dengar kan...huhuh..jom layan gambar je lah..

Breakfast kat hotel


Shopping kat Pandai Sikek....Jubah kat sini murah sangat..kalau yang jenis menjual..memanng sesuai lah kalau borong kat sini.

Cantik kan jubah-jubah ni :-)
Kain pasang pun ada :-)
Demo cara menenun songket
Istana Besar Pagaruyung
Selepas puas bershopping, kami di bawa pulak untuk melawat Istana Basa Pagaruyung. Jom ikut aku :-)



Seterusnya kami di bawa untuk menikmati kopi umphhh di Tabek Patah.


Korang selera tak nak minum kopi tue.... :-)

Kemudian kami di bawa ke kedai sulaman Hjh Rosma di Kampung Baso. Tiada apa yang menarik di sini melainkan sulaman kain yang halus buatannya dan harga agak mahal. Kami sekadar melihat dan meninjau apa yang ada.

Sulaman pada kain telekung
 

Selesai sudah cerita aku pada hari ke-2. Esok seawal jam 4.30 pagi kami akan bertolak ke Airport. Kiranya kami di Bukit Tinggi solid untuk 2 hari sahaja. Kepada sesiapa yang ingin datang ke sini pesanan daripada aku..'make sure you all planning well' ok.

Selamat hari raya...jumpa lagi on next entry..byyeeeeee.. :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang