You can click on me :-)

Friday, 14 June 2013

Trip Candat Sotong di Pulau Kapas, Terengganu

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua pembaca,

Mohon maaf lah yer..cerita trip ke China belum habis JM dah tulis cerita baru. Kali ni JM nak kongsi perancangan untuk candat sotong pada hujung miggu ni.

"Jom! Ikut JM Candat Sotong di Pulau Kapas"

Lokasi Pulau Kapas
Pulau Kapas antara pulau peranginan yang paling hampir dengan pantai terengganu yang terletak dalam daerah Marang. Terletak kira-kira 18km dari Kuala Terengganu dan 6km dari jeti Marang. Pulau Kapas menjadi tumpuan pelancong untuk aktiviti snorkeling dan juga candat sotong.

Jom candat sotong
Perancangan untuk mencandat sotong telah di suarakan oleh salah seorang rakan travel JM sewaktu balik travel dari Hatyai bulan februari lalu dan kami bercadang untuk menjayakan aktiviti ni pada 15/06/2013 - 16/06/2013 (2H1M) dan akhirnya perancangan tersebut telah berjaya di atur dan maklumat detail serta pakej yang ditawarkan adalah seperti berikut :

Pakej :
Coral Heritage,
PT 158 Bandar Baru Marang,
21600 Marang,
Terengganu
Email : coralheritage@gmail.com
Tel : 014-500 6948 / 019-917 1656
fax : 09- 6181 533

Penginapan : Kapas Island Resort :

Penginapan RM175 seorang merangkumi
- Bilik berhawa dingin - sebilik muat 5 orang 9Deluxe Garden)
- Bot pergi dan balik dari Marang ke Pulau Kapas
- Sarapan pagi, tengahari dan malam
- Aktiviti Snorkeling di Pulau Kapas

Sewa bot untuk mencandat
- Sewa boat RM1000 untuk 5 orang....kalau ramai lagi murah
- Boat pick up around 6.30 petang
- Kelengkapan mencandat di sediakan
- Terdapat bilik air dan dapur untuk memasak

Pengangkutan :

Tiket Bas ( Kuala Lumpur - Kuala Terengganu)
Departure : Hentian Putra - Kuala Terengganu (Sani Ekspress)
Tarikh : 14 Jun 2013 (Jumaat)
Harga : RM40.00 per person (one way)
Waktu bertolak : 10.30 mlm

Tiket Bas ( Kuala Terengganu - Kuala Lumpur)
Departure : Kuala Terengganu - Hentian Putra (Sani Ekspress)
Tarikh : 16 Jun 2013 (Ahad)
Harga : RM40.00 per person (one way)
Waktu bertolak : 10.30 mlm

Budget Trip per person :
Peginapan = RM175.00
Sewa Bot = RM1000/5 = RM200
Tiket Bas pergi dan balik = RM80.00

Total : RM455.00

Itirenary :
Day1 
- 9.30 am : Boat tranfer to Pulau Kapas Island from Marang
- 10.00 am : Welcome Drink
- 12.00 pm : Check In
- 01.00 pm : Lunch
- 02.30 pm : Snorkeling
- 05.30 pm : Squid Fishing Trip (wait at the Kapas jetty)
- 08.00 pm : Dinner in the boat

Day2
- 8.30 am : Breakfast
- 12.00 pm : Check Out
- 02.00 pm : Boat to Marang

Banyak pakej yang di sediakan untuk mencadat sotong ni antaranya boleh layari website ni http://marangkapas.blogspot.com/ (makcik gemuk). Salah seorang rakan travel, DJ guna perkhidmatan ni.

Ok..sekadar itu dahulu info yang JM ingin kongsi bersama kawan-kawan semua dan jumpa lagi minggu hadapan ye. Hoyee (suka..macam lah tak pernah naik bas kan) malam ni nak naik bas gerak ke Terengganu. Iyolah..mana pernah naik bas ke Terengganu lagik biasa naik kereta kan.

Babai kawan-kawan..tunggu entry aksi JM mencandat lepas balik dari sana nanti...heeuuuuuuuuuuu..aksi katanya...netah dapat ke tidak heeeeeee

48 comments:

  1. mesti best kan buat xtvt macam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Miss Viva heee...
      Itulah tak pasti lagi best ka tak..tapi JM byk dengar dari kengkawan yang pernah pegi candat ni..dorang ckp best sbb tu JM nk try..asyik travel ke obesea je kan..nk try aktiviti laut pulak

      Nanti JM pegi dulu tgk best ke tak..kalau best mesti JM akn syor kan CV pegi ngan Irfa heee

      Delete
  2. Untung arr boleh candat sotong (*_*)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Zila, heeeeeeeee..untung lah ye leh mkn sotong segar katanya....nyummmyyyyyyyyyyyyyy...

      Delete
  3. good luck...jgn mabuk teruk sudah le...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihhihi...dear...risau jugak..nasib baik member dah beli ubat mabuk...

      Delete
  4. Selamat menyotong JM. Jangan lupa sekilo untuk saya siap goreng tepung... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. En Mie..rindu aaa sama kamu (matilah kalau org umah En Mie tahu ni hahahaha)..dh lama tak singgah blog En Mie..jap agi nak terjah heeeee

      Yer..menyotong katanya...ahahah..kalau yg sekilo tu maybe boleh bg kalau hasil tangkapan lumayan lah..kalau nk siap goreng tepung tu maybe dh tak best..sampai kat En Mie je dh lemau masuk angin..dh tak crispy heeeeeee

      Delete
  5. eh mcm trip PM buat. ke sama2 pegi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. PM dah pegi?..naper JM tak tahu ni..JM baru nk bertolak mlm ni...

      Delete
  6. tak sama HF, saya dah lepas, JM baru nak pergi. hehe. JM trip mewah, weols trip sengkek. hoho!

    JM, nape tak bgtau nak g candat sotong, kalau tak bleh kasi no tel bot candat yang murah, saya hari tu dapat bot RM600, pergi kapas jugak. papepun enjoy ye!

    btw, sayapun balik kg minggu ni. hehe. meh saya bawak jalan2 keliling KT. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. PM dah pegi eh..kenapa JM boleh terlepas info nih...huhuhhu
      Trip mewah katanya..ahahaha...ye lah tuh

      Alahh...rugi aaa tak tahu leh dpt harga boat murah..ni pun kawan JM yang uruskan..JM pollow jek....alahh..bagi lah no tel boat candat murah tu..mana tahu kalau trip kali ni best leh pegi lagi tahun depan heeee

      Apa?..ada kat kg..ni berita baik heee..psssttt..roger2 lah nanti heeeeeeeeee

      Delete
    2. JM, check email. ^_^

      Delete
    3. Dah reply..hooyeeeeeeeeeee..kwn2 lain jgn jeleszzzz tau hikssssssss

      Delete
    4. i see... sotong tu besar2 ke. boleh bakar terus. yum2!

      Delete
    5. Dear, bergantung kpd nasib jgk rasanya klau rezeki baik dpt yg beso2. Dh standby ngan arang dh ni :-)

      X ada plan nk mencandat ke jgn lupa kak anash tau heeeeee janggel tggal tak per matilahhhh heeeee

      Delete
    6. nih pehal plak petik nama akak ???
      ishhh...candat sotong??? ok akak tido dlm bot....
      sotong ntah ke mana
      candat ntah ke mana
      asyik tersimpul je tali candat tuh...
      (terus sambung tido)....

      Delete
    7. Ahahahahahah walau di mana sahaj kau berada kau sentiasa di hatiku gitewwww heeeeee

      Kak anashhhhh rugi aaaa kalau g candat sotong nk tdo, meh JM bg ubat mabuk gerenti segar bugar mata
      Makan sotong freshhh ma nyum nyum nyum kasi jeles sikit heeeee

      Delete
  7. JM, perut kena kental nk gi candat sotong...saya tak blh sbb tak tahan mabuk...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, JM pun jenis mcm tu jgk klau berombak ni kepala mula pening. Nasib baik member dh stanby ubat tahan mabuk :-)D

      Delete
  8. sonoknyaaaaa........ tapikan balik dr pulau JM yg jd cam sotong kena bakar...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha ye betul tu habislah dh susah nk buat kenyit2 mata heeeee pelu tggu 2 mggu bsru pulih

      Delete
  9. selamat mencandat JM.. wah .. tak sabar nak baca next n3 pasal sutun nih.. :)
    psstt.. dlm bas takde mamat leh kongsi ka..?? hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik DA,
      Mencandat?..ada cerita sedih di sebaliknya..nanti JM strory yer

      Delete
  10. Ada cerita sedih disebalik mencandat???Cepat2 tabah kan hati update blog, Akak tak sabar nk dengar ni..(baru pulih dari kehilangan mood memblog ni hah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Haneem, JM pun sama..kemasalasan nk update blog sudah terasa..tapi gagahi juga demi pembaca gitew hihihhi

      Ha'a tu lah..rasa cam dh lama kak Haneem tak update kan..

      Delete
  11. wow.. sedap nya. Liya suker makan stong. kalo dapat pegi trip mcm ni memang besh! @_@

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya,
      Sama cam JM jugak..tapi trip kali ni mengecewakan..huhuhuh
      Nanti JM citer on next entry...yee

      Delete
  12. mesti jm dah balik ni, bila nak open table? mesti berbakul-bakul dapat sotong ni...pastu, cepat2 sambung pasal trip ke china...cewah, padahal jeles :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Orga,

      Berbakul-bakul...nehi..nehi..nehi...sikit lagi air mata nk meleleh..huhuhuh..ada cerita sedih..nanti JM story ehh..

      Delete
    2. dapat sotong goreng tepung pon sodap nih..hee

      Delete
    3. mkn time panas2..baru kluar dari kuali kan...mak mentua lalu pun tak nampak..

      Delete
  13. JMMMMMMM!
    Nanananananananana ganu kiteeeee!
    Amacam mencandat? Dapat sotong ke tidak? hik2... Tiba2 rasa cam bestnya dapat makan sotong bakar! huhu

    p/s: JM, kalau tak keberatan, tolong bagi nama & alamat ke email saya - lovelypresents4u(@)gmail.com - nak bagi hadiah dari seberang laut ;) ;) ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayuuuuuuuuuuuu ....JMmmmmmmmmmmmmm di sini

      heheheh...mencandat..sotong takut bila tgk JM terus dia tak timbul2..dh nanyi lagu timbul lah sotong..makan lah umpan tapi dia tak nak jugak huhuhuh

      Had emai...excited bila org nk bg hadiah hihihih

      Delete
  14. seronoknyer... akak tak penah lagi sebabnyer takut mabuk laut...
    tapi bestlerkan pengalaman baru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye akak...kalau tak tahan mmg boleh muntah coz mabuk..JM pun hampir masuk jugak..so mkn lah ubat mabuk laut..sekali mengantuk pulak lepas mkn ubat tu mmg tak sempat nk rasa mabuk laut lah heee

      ha'a..dpt pengalaman baru...belayar ke tengah laut giteww..hihihhi

      Delete
  15. serononya mencandat sotong... berapa ekor dapat? saya tak boleh la naik bot... sebab mabuk laut... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Nora coz sudi follow, baca dan komen blog JM..suka sgt heeeeeeeeee

      JM pun jenis mabuk laut jugak sbb tu standby ngan ubat masuk tu..berapa ekor dapat..huhuh..nak tahu ..tggu jawapan dalam next entry hihihih

      Delete
  16. Rasa2 baca dr entry terbaru jm tu..zura drive jela kut ke marang tu...at least leh jenjalan jauh skit haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..bagi JM bettwr drive ja..nanti boleh panjang kaki sikit..senang nk gerak ke mana2..bila nk pergi?

      Kalau nak mencandat mmg tak sesuai bulan Jun tapi pakcik Adam ada sebut time bulan penuh sotong byk

      Delete
  17. awat mai trg xhabaq. heeeee. rumah myra dekat sgt dengan pasar bandar marang tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loh..iyer..lain kalau kalau nk ke sana leh calling2 :-)

      Delete
  18. Seronoknye sis jm.. klu jmp blog akk sblm kawen rase mmg da join mcm2 da ni

    ReplyDelete
  19. rm 1000 mahal gak... tapi ok la sekali alatan... share ramai2 ok lah...at least ada pengalaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yessss, pengalaman yg kita dapat tu yg berharga. Dapat ke idak sotongnya belakang kira :)

      Delete
  20. Lai lai lai! Mari candat sotong ramai2. Lepas tu leh buat bbq :)

    ReplyDelete
  21. pergi ke hatyai lagi murah kosnya dr bercuti dlm negara sendiri ...

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang