You can click on me :-)

Thursday, 6 February 2014

Cambodia : Attraction Places

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua pembaca blog JM tuuuu,


"Tempat-tempat menarik di Siem Reap dan Phnom Penh"

Bagi JM biasanya sebelum melawat atau melancong ke satu-satu destinasi percutian, JM akan kenalpasti terlebih dahulu tempat-tempat menarik yang terdapat di sana. Kemudian baru lah sediakan itirenary and then identify how many days to spent time there.

JM nak kongsi beberapa tempat menarik yang boleh di kunjungi sekiranya melancong ke Siem Reap dan Phnom Penh, Cambodia. Jika ada lagi tempat menarik ynag tertinggal dalam entri ni boleh kongsi sama JM di ruangan komen ye. Komen-komen kalian amat JM hargai.

Place 1 : Angkor Archeological Park
Treng Village, Stor Kram Commune,
Siem Reap Angkor Cambodia,
Siem Reap 855, Cambodia


Kredit to Google : Angkor Archeological Park

The best way to getting to Angkor is by Tuk Tuk

Cost : USD 10 - 14 per day including driver

Admission Fee :
Kepada semua pelawat yang ingin melawat semua temple-temple yang terdapat di Taman Arkeologi Angkor akan di kenakan bayaran di pintu masuk utama

1 day pass : USD20
3 days pass : USD 40
7 days pass : AUD60

Waktu melawat : 5.00 am - 06.00 pm

Place 2 : Artisan D'Angkor

Artisan D Angkor Entrance
Artisan D' Angkor lebih kepada beberapa buah bengkel terletak di  Stung Thmey Street yang menghasilkan kraftangan tradisional Kemboja. Masuk adalah percuma dan terdapat tour guide yang akan memberi penerangan proses pertukangan semasa sesi lawatan di setiap bengkel. Boleh jugak melawat tanpa tour guide. Antara aktiviti dan kraftangan yang di hasilkan adalah seperti :

Lukisan Sutera

Silk Painting
Kebanyakam mereka yang terlibat dengan kerja-kerja kraftangan ini terdiri daripada mereka kurang upaya seperti pekak dan bisu.

Ukiran Batu

Proses Ukiran Batu
Batu pasir digunakan secara meluas semasa membuat uikiran kerana ia sangat lembut dan lebih mudah untuk potong berbanding dengan lain-lain jenis batu.

Ukiran kayu

Ukiran Kayu - perlu tahap kesabaran yang tinggi, kemahiran dan kreatif
Silver Plating

Silver Platting process
Artisan d'Angkor Shop - Di sini juga terdapat sebuah kedai yang menjual semua cenderamata dan produk-produk yang di hasilkan 

Place 3 : War Museum

War Museum Siem Reap
Entrance Fee : USD5

Kalau nak lihat pelbagai jenis senjata perang, segala jenis kapal perang dan helikopter dan pesawat yang di gunakan semasa berperang dan gambar-gambar mangsa yang terkorban boleh datang ke sini.

Place 4 : Tonle Sap Lake & Floating Market

Lawatan di Tasik Tonle Sap dan Floating Village akan dikenakan bayaran bagi setiap penumpang. Jumlah bayaran yang di kenakan semasa JM ke sana tempoh hari, Januari 2014 adalah USD20 seorang dan harga gak mahal bagi kami, so kami perluang juga mendapatkan harga yang lebih murah..nak tahu perlu baca entri berkaitan apabila JM update nanti.

Tonle Sap Lake
Floating Village
Sunset at Tonle Sap Lake
Place 5 : Cultural Village

Welcome to Cultural Village
Jika datang ke Siem Reap, salah satu tempat yang perlu di masukkan ke dalam Itirenary adalah Culural Village kerana ia merupakan salah satu tempat yang menarik untuk di kunjungi. Waktu operasi bermula pada jam 12.30 tengahari, so susun itirenary dengan baik agar masa tidak terbuang begitu sahaja. Jika masih tak pasti nak buat itirenary boleh refer pada itirenary yang akan JM kongsi dalam entri yang akan datang.

Tuk-tuk fee/rent : Around 10 - 12USD
Entrance fees : USD15
Weekdays Show : 12.30 pm - 8.30 pm

Menariknya Cultural Village ini adalah kerana terdapat 14 tarikan pengunjung seperti Wax Museum, Millionaire Hous, Farm Village, Cham Village, Chinese Village, Kola Village, Kroeng Village, KhmerAssociation Village, Khmen Village, Miniature, Floating Village, Phnorng Village, Mini Theater dan Big Theater.

Place 6 : Angkor National Museum

Come to see...get to know "The legend revealed"

Angkor National Museum
Kepada mereka yang minat sejarah dan ingin tahu Kher tedapat banyak galeri yang menempatkan pelbgai jenis budha image, the great king of Khmer, the reflection of Khmer's Belief dan pelbagai lagi. Sila datang untuk mengetahui lebih lanjut.

Entrance Fee : USD12   For more infomation can click here Angkor National Museum 

Adakah semua tarikan yang ada belum lagi boleh menarik minat anda untuk kunjung ke sana...fikir-fikirkan lah heee.

Shopping Place 

1. Night Market
2. Old Market

Old Market
Night Market
Jika ke Siem Reap tidak lengkap jika tidak singgah ke Phnom Penh begitu juga sebaliknya TETAPI jika pegi ke Phnom Penh tetapi tidak ke Siem Reap ia adalah satu kerugian kerana di Siem Reap lebih banyak tempat menarik untuk di kunjungi. Memadai menghabiskan masa 1 hari - 2 hari sahaja di Phnom Penh kerana hanya terdapat beberapa tempat sahaja yang boleh di lawati seperti :

Place 1 : Killing Field
Place 2 : SD21 @
Place 3 : Russian Market
Place 4 : Central Market & Night Market
Place 5 : Oddysey Market and Old Market
Place 6 : Wat Phnom
Place 7 : Royal Palace
Place 8 : Independent Monument
Place 9 : Museum

Jika ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tempat menarik di Phnom Penh, hendaklah sabar menunggu entri yang berkaitan ye..akan JM kongsi di sini untuk bacaan semua.

Peringatan : Untuk makluman harga entrance fee yang di nyatakan di sini adalah kadar pada tahun semasa, maybe pada tahun-tahun akan datang harga akan berubah

Sekian dahulu, terima kasih.

89 comments:

  1. Replies
    1. Ha'a Beb..asyik baca blog org je yg dah ke sana..so turn JM fulak.. hiksss

      Delete
  2. Replies
    1. Kasi cium sama Sarah bg pihak auntie JM ek

      Delete
  3. Salam perkenalan JM,
    Angkor Archeological Park tu memang saya nak pergi sangat sebab saya ni minat benda-benda berkaitan arkeologi.. maklumlah dulu-dulu berangan nak jadi Lara Croft! Haha...

    Btw, enjoy reading ur blog so much... Nak jemput JM singgah ke blog saya terasa malu pulak sebab baru blog baru je berusia 2 bulan.. masih di peringkat merangkak-rangkak lagi.. :)

    fayreenmizan.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jugak buat FM,
      Aha...Archeological PArk tu wajid pegi..mmg menarik tempat tu..luas sangat..kalau dh minat kan..1 hari tak cukup..so ambil pakej dalam 3 hari tu..baru leh cover semua temple dan wat yg ada kat dalam tu..mmg akan terpegun dengna senibina dorang

      Ahaks...tak yah le malu2...mestilah merangkak dulu, pastu berjalan baru berlari :-) , JM dah singgah dan follow blog FM tu tapi tak leh nk komen tak tahu kenapa huhhu

      Delete
  4. thanx cik JM yg jelitt tuuu.,, wak dh trime souvenir angkor watt yg ohsem tu jugakk.,ahHHKss

    ReplyDelete
  5. cantik tengok pic floating village dengan sunset dekat Tonle Sap Lake tu, banyak jugak tempat menarik di sini. noted! kalau pi siam reap kena singgah phnom penh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Orga..biasanya mereka yang ke tasik tu ...mmg nk ambik gambar sunset..mmg ohsem..JM pun terpegun bila linat ngan mata sendiri :-)

      Ye..yer perlu singgah ke Phnom Penh wlpun tak menarik compare to Siem Reap

      Delete
  6. saya suka kat bayon!hehehe JM pi tonle sap tu pi tak masjid org mesia bina tu?mesti dah siap skng ni...org kg tu kalo jupe org mesia mmg suka sgt la diorg...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat Bayon tu JM ambik gambar idung bersentuh idung heee...
      Ha'a..mmg singgah solat maghrib kat sana (tapi time tu JM cuti) so kwn je yg solat dan pada masa yg sama beri sedikit sumbangan...mmg ramah dan suka sgt bila kami sampai :-)

      Delete
    2. Saya suka baygon spray jek... keh keh keh...

      Delete
  7. pergh. main USD aje kat sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana dah tukar pic profile lah...sbb tu bila nak ke sana time rate USD mencanak naik..mahu pikir 10x heeee

      Delete
  8. Selalu cakap kat kawan rapat, nak gi Phnom Penh & Siam Reap tahun ni...mesti sampai. Tapi dah berapa tahun melepas sebab asyiklah terbeli tix tempat lain. Hai lah perangai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie, thn depan stop dulu balik 'kg' tu..tukar angin ke Kemboja lak..hihihhi

      Delete
  9. Cepat update story JM..

    Bagus entry ni, banyak tempat best kat Cambodia ni rupanya. Good job JM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Jea, mcm lah dia tak pernah sampai ke sana kan heee...itu lah JM kongsi kat sini manalah tahu ada kawan2 nk prepare itirenary takut tertinggal lak kan tempat2 yg mesti pegi tu

      Delete
  10. Awal betul taman arkeologi tu buka yer.. pkul 5 pg tuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Cik Nufa, harus awal untuk beri peluang kepada pengunjung menembak sunset di angkor Wat nanti...pengunjung beratus2 dlm satu hari..nanti JM tunjuk gambar pengunjung yg ke sana dlm next entry ekk

      Delete
  11. terbaik.....tungu itinerary JM utk copy n paste....ha hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tok Dad..tak yah tggu...dh boleh leh je buat sendiri hiksss

      Delete
  12. menarik jugak ye tempat2 kat sini :)

    ReplyDelete
  13. mcm best jer.. mcm kena pergi jer.. huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm cantik je..mcm comei je..opss...Hafiz...jgn tengoj je...pegi tau :-)

      Delete
  14. floating & night market tu nampak menarik JM
    mesti best kan
    banyak pengalaman JM ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..mmg menarik...sib baik duit USD tggi nilainya time pegi tu..kalau tak mmg dh borong sakan :-)

      Delete
  15. Singgah jln2. Sy blm pernah smpai lg ke sini. Tqsm atas info, ni dh boleh msuk dlm list cuti2 obesi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nza...selamat datang :-) pegi lah sekali mmg byk tempat menarik kat sana

      Delete
  16. Tu dia intro lokasi yang kasi bakar semangat oleh kak JM! hehehe... Tak sabar pulak nak baca next entri. everything i can find here la kak JM! tq so much! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farell!!!...akak buat khas tuk ko heheheeh....nk ke sana kan...

      Delete
  17. Jm,
    Waktu syieda pegi ritu kejap hujan kejap panas. Pastu bila naik tuktuk mak aiiiii habuk kat jln raya x boleh dimaafkan. Nasib baik cultural village & bayon temple mengubat kekeciwaan tu. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syieda, betul tu....waktu panas..jln berhabuk sgt..perlu pakai mask..kalau tak kerana angkor wat tu..JM pun tak pegi kot hiksss

      Delete
  18. Hobi kita sama sangat! Travel. Saya suka sangat travel semua tempat. Rasa menarik bila pergi tempat orang. Cambodia, belum pernah pergi lagi. Nanti kalau nak travel around Asia, boleh jadikan ni sebagai blog rujukan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Siti, kalau suka travel sesuai sgt partner ngan JM nih :-)
      Ha'a..boleh je nak refer..mana2 yg boleh di jadikan panduan tu..Thanks for reading..terharu tau :-)

      Delete
  19. kalu percutian secara proper planned, duit pun dpt jimat byk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Zura, bukan itu je...kita pun tak kelam kabut dan masa pun terisi :-)

      Delete
  20. baca blog jalan2 pun dah terhibur

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke...heee..JM pun sama..suka baca blog jln2 pastu bila blog tu ada lagu lagi terhibur kan hiksss

      Delete
  21. Hurmmm.. rasa macam nak pi lagi jer Cambodia nie.. dulu tak sempat nak pi banyak tempat.. huhuhuu..
    btw thanks kat JM suka fm tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..dh pernah ke sana..pesal akak belum baca citer TTBoy ke sana eh..dh terima eh?..itu je tanda kenangan :-) Sama2

      Delete
  22. Pandai JM ni kasi bakar semangat orang je bila lihat gambar yang cantik cantik ni...hehe...Akak belum pernah ke Kemboja lagi !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ita, ramai yang tak tahu sbb tu JM kongsi info kat sini..itu belum lagi masuk story JM jalan2 kat sana...lepas tengok nanti lagi akak teruja tau hikss...akak belum ke sana?..ok jap..nak cari ole2 tuk akak satu :-)

      Delete
  23. Salam JM, saya ade tngk Destinasi AA tomok ke Cambodia. mcm seronok... lps tu baca plak tmpt2 menarik yg u p.. lagikla menambah rasa nk p..he..he.. kagum tngk yg buat lukisan dan ukiran tu..cantik2 wpon ada yg kurang upaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Farikica, ye betul..Siem Reap menarik utk di lawati compare to Phnom Penh..haruslah ke sana nanti..itu belum baca entry JM ke sana..baru entry intro je ni..lepas baca entri perjalanan JM ke sana..mesti nk pegi heee

      Ha'a..org kurang upaya tu mmg tekun dan respect ngan dorang

      Delete
  24. Cultural Village is a must visit la... meme tak rugi.. kalau diberi peluang, nak gi lg.
    Tp sy masuk lambat haritu.. 2.30pm.. saje masuk lambat ehehehe.

    Kami masuk $11 sajo sbb salim yg tlg belikan.. Kalau kami beli sendiri kompim $15 heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Dekdaa..tak ke Cultural Village tu mmg rugi :-)
      Tak aci..hari tu Salim tak tolong belikan huhuhhu..so still perlu bayar AUD15

      Delete
  25. jm ble pergi ni?dah pergi ke blom..haha confius sudaa...btw byk info..best2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Sai..jgn keliru2 sambil nyanyi lagi Ajai dan Nurul heee..ini adalah entry permulaan..JM dh ke sana..so the real one akan publish tak lama lagi :-)

      Delete
  26. nampak ehm nampak banyak gak tempat menarik kat sana...
    tapi akak kalau berjalantu suka tengok budaya orang... nampak berlainan..
    unik dan menarik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..setuju akak Zila...cara kehidupan dan budaya mereka amat berbeza dgn kita...JM bersyukur sgt jadi rakyat Mesia selepas ke sana "-)

      Delete
  27. Subhanallah! Terpegun tengok gambar sunset tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik kan Farrah...Allah maha besar!

      Delete
  28. I/Allah, bulan 10 2014 saya akan jejakan kaki ke Siem Reap selama 3 hari dan begerak ke Phnom Penh selama 2 hari .
    Tq bg maklumat dan jemput singgah blog travel saya sis .. tq

    mamatselekeh.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry lambat reply...okey...jap nak jengah blog mamatselekeh ni...betul ke selekeh hihhi

      Delete
  29. @Farrah : kalau tgk live mmg ternganga je mulut sib baik x de lalat heee

    ReplyDelete
  30. @mamat selekeh : semoga trip ke cambodia success ye :-)

    ok..ok..nanti FREE sis terjah..lepas balik trip jgn lupa kongsi experience coz akak mmg suka baca kalau bab travel nih :-)

    ReplyDelete
  31. JM, nak travel ajak lah kite. Jealous nyeeee!

    ReplyDelete
  32. Berbagai kerjatangan yang halus dan kreatif..

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang Kemboja ni mmg kreatif BUNDA dan tekun dorang buat keje

      Delete
  33. setiap Angkor wat mmg berbayar lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha....heritage site...itu lah income utk dorang ZF..

      Delete
  34. banyak sungguh tpt blh dilawati ... klu setakat 3 hari , tak mungkin dpt pergi semua tpt la kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu CM...4-5 hari baru puas hati :-)

      Delete
  35. Dulu selalu jd 'silent reader' blog akk ni. Masa tu akk guna template yg lama lg. Baru-baru ni waktu dok search ttg Kemboja, jumpa semula blog akk JM nirh. Tp tertanya-tanya jugak, betul ke blog JM yg aku baca dulu lain mcm jea. Heheh, rupanya dah bertukar wajah. Cantik lah gambar profil akk :) Salam perkenalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Singa Laut....terima kasih sudi singgah sini...so x perlu lah jadi silent reader lagi pasni yek

      Delete
    2. Tu dia singa laut pon jadi silent reader... Ha Ha Ha

      Delete
  36. Bestnye JM ronda2 ngri org, Cikna ni kat mesia pun xhbis jln g..

    ReplyDelete
  37. dah lama tak travel blogwalking kat blog JM ni ... hari ni nak travel ke kemboja la pula :)

    ReplyDelete
  38. banyak juga tempat-tempat ... dan aktiviti-aktiviti menarik kat kemboja ni yer :)

    ReplyDelete
  39. apesal yang kemboja ni ... gambar JM tak muncul ni :)

    ReplyDelete
  40. Asalam JM..rindunya nak mencatat di ruang komen JM..huuu jauhnya berjalan travel..banyak betul memori kehidupan JM ni,.tahnia ya kena bersyukur..adanya itu milik JM

    ReplyDelete
  41. Ya lah kan Zie..tak ada satu pun pic admin..tapi JM ni ada sebenarnya tu sedang ambil gambar ..kameraman kadang tak muncul wajah hahahaha..rugi kan kameraman..tapi seronok

    ReplyDelete
  42. Hari hujan, perut kenyang. Mari mengebom disini. Hihihi

    Bila baca tentang kemboja, teringat pada sorang driver bas ni. Ada ke patot dia tanya Mekja ni org Kemboja ke. Hampeh betoi.

    Belajar sejarah ttg angkor wat dan tasik tonle sap tuu, hee. Cantik sunset disitu :)

    ReplyDelete
  43. SS nak pinjam Itenery Jay Emm boleh? He He He....

    ReplyDelete
  44. Jay Emm memang expert cari attraction... Tabik!

    ReplyDelete
  45. SS teringin gak nak smpi phnom penh...

    ReplyDelete
  46. Duhet USD skrg cam harommm nilainya... Sedih!

    ReplyDelete
  47. Dedulu nak masuk angkor wat 20 usd? Skrg dua kali ganda.... nanges!

    ReplyDelete
  48. Ukiran batu tu dah macam patung teracotta

    ReplyDelete
  49. Kalu SS.. Ukiran kayu tu akan jadi batu sebab tak sabo... Ha Ha Ha,,,

    ReplyDelete
  50. SS nak cari cincin silver ada tak? Dari jogja lagi mencari... Tapi tak tercari.. Adehhh

    ReplyDelete
  51. Macam dah boring nak gi museum2 ni... Nak nyoping je sebenornya.... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352