You can click on me :-)

Sunday, 23 February 2014

Siem Reap : Kingdoms of Cambodia (2)

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua reader tu,


Ini adalah sambungan dari Siem Reap : Kongdoms of Cambodia (1)

Oleh kerana malas nak tulis intro bagai, JM teruskan kepada kisah percutian kami pada hari pertama di Siem Reap ni ek. Dalam entry yang lepas, JM ada cerita perjalanan dari Airport - Check in Hotel - kami sarapan pagi di Muslim Family Kitchen Restaurant dan seterusnya singgah beli tiket bus ke Phnom Penh.

Aktiviti kami pada hari ini adalah kami akan ke War Museum yang terletak kira-kira 5.6 km dari tour agent tempat beli tiket bas dan mengambil masa lebih kurang 20 minit.

 Dari (A) Tour Agent  to (B) Siem Reap War Museum
The War Museum in Siem Reap is the only War Museum in Cambodia. It offers visitors a unique and insightful view of the perils that Cambodia faced during the last 3 decades of the 20th century. It gives also visitors an excellent opportunity to learn more about what actually occured during Cambodia’s ‘war years’.

It has a unique collection, you will also be able to see war machines like the tank T-54,  the jet fighter aircraft MiG-19, the helicopter Mil Mi-8 and the field artillery gun 85-mm divisional gun D-44. Before used in Cambodia, some of these war machines have even seen action during World War II. Among the collection there are also many sorts of landmines and rare photographs from the defined period of time in Cambodia.

You can take a free guide to lead you around. Each of the guides has his own unique background, e.g. a landmine victim and war veterans. Therefore, not only they could tell you about the last 3 decades of the 20th century history of Cambodia and about the collection of the museum, but also about their personnal experiences during the defined period of time.

You can hold small arms, from a M16 or a AK-47 (Kalashnikov) till a machine gun like the Browning Automatic Rifle (BAR). You can even hold a rocket launcher! Before used in Cambodia, some of these guns have even seen action during World War II.

Opening time : 8.00 am - 5.30 pm
Entrance fee : USD5 (foreigner) dan USD1 (Cambodian)
Free tour guide tapi kalau nak bagi tips, dorang terima je.

More information about War Museum can refer here : War Museum Cambodia

JM pernah baca satu blog ni bayaran masuk adalah USD3 pada tahun 2013, pada tahun 2014 dah jadi USD5, tapi jika tahun 2015 harga tiket akan naik.

Welcome to War Museum
Laluan/jalan ke War Museum - terus ke hadapan lagi
Biasanya bila sebut sahaja museum kita akan bayangkan sebuah bangunan yang menyimpan barang-barang lama yang mempunyai nilai-nilai sejarah pada zaman penjajahan sebelum merdeka. War Museum berbeza dengan muzium yang JM pernah pergi ini kerana ia di tempatkan di kawasan tanah lapang di pagari dan di penuhi dengan pokok buah mangga. Sayang sekali kerana semasa kami tiba di sana pokok buah mangga masih berbunga kalau pegi time berbuah mesti boleh makan free.

Masuk sahaja kawasan museum ni akan di sajikan dengan pelbagai jenis senjata dan peralatan perang yang pernah di gunakan dan juga pelbagai jenis kapal perang, kereta kebal dan jentera berat. Terdapat juga beberapa keping gambar mangsa-mangsa perang, Jika ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan cerita sejarah kemboja boleh minta tour guide tapi semasa kami sampai di sana kami just jalan-jalan sambil ambil gambar. Kebetulan terdapat 2 orang tourist from Australia sendang mendengar penerangan dari tour guide tu kami tumpang sekali ahahaha.

Citer panjang plak..jom lah tengok apa yang kami buat kat sini. Semasa kami samapi memang tak ramai orang just 2 orang tourist from Australia dan kami berdua je. Adakah kami sampai terlalu awal kerana waktu ni jam 10.30 pagi.

Helikopter  dan apa kebenda ntah JM tak tahu heee
Ini lah tour guide tu..kami polow je dorang sambil dengar penerangan secara FREE
Apo kobondo lah ni...siapa tahu...
Perang sesama sendiri hahahah...action je lebih...berat oooo senapang ni
Si Salim sedang beri penerangan...ye lah tu...ahahaha...tanya bila kemboja merdeka pun dia tak ingat..time sekolah dulu tak minat sejarah katanya
Dah tak boleh guna...just for display
Antara gambar mangsa perang
Macam mana...dah boleh bayangkan bagaimana rupa museum ni. Jika tanya JM, perlu ke pegi sini?...best ke tidak?...Bagi pendapat JM yang ikhlas ni, sekiranya korang tiada bayak masa boleh skip tempat ni kerana ia hanya memaparkan bahan - bahan sejarah dan nama pun muzium kan...jangan lah korang jangka yang lebih dari itu.

Let's go kita ke Angkor National Museum pulak...eh ko ni JM...minat sangat ke dengan sejarah Kemboja ni...semua tempat sejarah ko nak pegi...ahahaha...alaaa...just kill the time je..alang-alang dah sampai kita tengok lah best ke tidak...kalau tak best tak perlu recommend kawan-kawan datang ye dak. Sebelum naik tuk tuk untuk ke sana, Salim berikan kami air mineral sejuk FREE dari ais box beliau untuk basahkan tekak...yahoo...apa lagi...terima kasih Salim.

Dalam perjalanan ke Angkor National Museum. Nampak tong merah belakang Salim tu...selama 3 hari kat sini 2 kali sehari si Salim tu beri air mineral sejuk FREE....bestnya....tak kering tekak
Angkor National Museum dari pelbagai sudut.
Jom ikut JM kita lihat apa yang ada kat dalam, masuk ikut tangga seperti dalam gambar pertama tu ye.

Entrance - abaikan sorang minah yang sedang enterprame tu
Kaunter tiket - Ticket masuk USD12
Apa?...harga tiket USD12...biar betik..apa yang best sangat kat dalam ni..selepas bincang dengan kawan JM kami decide tak nak masuk rasanya tak berbaloi kalau ia hanya galeri yang memaparkan gambar-gambar patung dan kepala orang di mana ia menyimpan 1,000 Budha Images seperti :

Galery A : Kmher Civilization "The Origin of Khmer Empire"
Galery B : Religion dan Belief  "The Reffection of Khmer's Beliefs"
Galery C : The Great Khmer King " The Great Inventors"
Galery D : Angkor Wat "The Heaven on Earth"
Galery E : Angkor Thom " Tha Pantheons of Spirit"
Galery F : Story from Stones"
Galery G : Ancient Costume : The Fascination of Aspara"

Ini lah peta/map kedudukan galery dal museum tu...dek kerana kami tak masuk just lihat dari luar je
Tak masuk museum kita masuk museum shop
Curik-curik ambil gambar dalam museum shop sebelum kena tegur
Masuk je museum shop ni habis USD7.50 kerana membeli 6 keping FM...huhuhu..dah beli baru menyesal kerana harga agak mahal.

Kepada mereka yang ingin mengetahui maklumat lanjut berkenaan Angkor National Museum boleh rujuk di SINI .

Jam di tangan menunjukkan pukul 1 tengahari, jadi kami minta Salim hantar balik ke hotel kerana petang nanti dalam jam 3.30 petang kami akan melihat sunset di Tasik Ton Le Sap.

Nak tahu cantik ke tidak sunset di sana tunggu cerita JM nanti eh...

To be continue lagi

77 comments:

  1. Agak mahal juga kos nak jelajah siem reap ni... semua guna matawang USD...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sr, ha'a part tu yg x best klau nk save perlu pegi time rate usd jatuh tp ada ke nk turun, naik lagi ada kan :-)

      Delete
  2. Kala dah sampai sini buat apa nak masuk muzium Angkor tu... lebih baik tengok yang real...

    Nak ke Phuket dari sini???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atoi!!!!! Camna leh ke phuket lak ni ahahaah ni lah gara2 nk kesana next weekend, nanti Jm udate eh pak lang mie

      Delete
  3. Iyelah JM, i pon nak tnya yg sama...u nak ke Phuket or Phnom Penh? Rasa pd pervious post u belik tiket ke Phnom Penh... Kisah Tonle Sap ni yg dinanti2kan ni....Yeehaaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Feryyyyy hahahaahha i salah u oulsssss tertulis phuket lak coz pada masa yg sama sedang siapkan itirenanry ke sana, mesti conpius kan ok2 nanti jm update ek

      Delete
    2. Oh no...bahaya ni... JM nk ke phuket? Harus I tergoda nanti ni....

      Delete
    3. Atoii!!!!...Feryyy!...jgn tergoda..JM tak seksi ahahahaha...alahh...dh ramai rakan blogger kita ke sana...JM je tak jejak laie....mcm mana leh tertulis Phuket tu..baru nak berahsia...ehehe

      Delete
  4. War Museum tu nampak berbaloi nak masuk. Xsabar tunggu cerita Angkor Wat. JM gi tengok yang real kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie, yg paling baloi pegi adalah angkor wat mmg best nanti jm story eh :-)Bi

      Delete
  5. mungkinkah sbb JM tgh aim nak beli tiket phuket masa promo malam ni sampai tersilap taip phnom penh jadi phuket?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Dj ahahaha entsh mcm mana leh tertulis phuket ntah pastu x check cemula dblm publish hiksss sebenarnya dh ada tiket ke phuket tu so counting days skrg ni heeee

      Jom jom kita try hunting esok tp x tahu nk kemana lagi :-)

      Delete
  6. Replies
    1. Syieda...cantik Pic Profile u oulsss :-)
      ahahah...baru nk RAHSIA...terbongkar secara tak sengaja heeee

      Delete
    2. nak tiru jm punya profile pix la.. sembunyi muka kekdahnya. hihihi

      Delete
    3. Ahakssss syieda, sebenarnya jm nk tunjuk jari manis tu heeeee

      Delete
  7. national museumnya nampak boring..
    kalau kita.. kita pun skipped.

    apsal keco-keco pasal phuket ni..
    haaa next trip lerrtewww...~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a...Nana..better SKIP...kalau g aspara dance baru BEST leh joget ikut rentak dorang khennn
      Ahahaha...DRAMA tul...camna leh tertulis Phuket di awal entry tu...

      Delete
  8. Oh..tiket ke war museum dah naik harga rupanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..Mimie..bukan itu je..JM pegi ke Tasik Ton Le Sap..dorang cakap tiket USD13 cam tu je dlm blog...sekali time JM pegi ri tu USD20 per person...terdiam jap...

      Delete
  9. mesti jm dah tak sabar nak ke phuket nie :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs....ahahaha...TERBONGKAR rahsia i heeee...dpt tak tiket murah AA buat sale hari ni

      Delete
  10. gambo curik sebelum kene tegur adalah yang paling ohsem sekali kan?? hihihi!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihhiih...GB..ye ker ohsem...gambar gegar2 sbb takut katanya bila buat salah

      Delete
  11. Assalamualaikum JM.
    Kiranya Cambodia War Museum ni lebih kepada display dan bukan actual place P.O.Ws kena torture macam Penang War Museum tu ke macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.kosalam Fayreen...terima kash singgah sini ;-)

      Ha'a...just tempat display je...alaa...tak tahu lah pulak JM belum sampai di Penang War Museum tu

      Delete
  12. S.Salim..ingat SM Salim.......best ke kemboja ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Antara SR dan PP better pegi Siem Reap..bagi JM akan merasai pengalaman yang berbeza dari tempat lain..u should go heee

      Delete
    2. Saya dah ke SR dan PP tahun lepas..tapi xcover banyak tempat coz pi sekejap je..masa tu mashaallah cuaca panas melenting..kemarau terburuk SR katanya..mmg taubat lahum nak pi sana lagi hehe..xsempat lagi nak update citer ke sana

      Delete
    3. Ahahaha taubat lahum katanya kelakarlah MKL ni jm pun pun tak tahu camna tobat lahum tu heee. Sbb tu jm check cuaca dulu bila pegi bln jan tu best sgt sampai nk pegi lg heeee

      Delete
  13. JM, dah rembat free seat airasia? Ke pilih MAS ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Putri, jm masih setia dgn AA dan pg tadi sempat rembat 2 trip for next year heeeee x boleh tgk aje geram bila tgk free seat tu

      Delete
  14. Banyak nyer bom kat muzium perang tu.. tak takut tetiba meletop ke Kak JM huhuhuu.. :D
    oh ho dapat rembat 2 trip tiket kata nyer.. saya tak buka pun promo tu.. takut terbeli hahhahaa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ttboy dh namanya museum bom dh x aktif heeee cuba bygkan ek bom yg besar camtu boleh melumpuhkan sebuah padang sepak atau lebih kan. Ahakssss aksk ni pantang tgk free seat tu geram je klau x beli cam x leh tdo heeee

      Delete
  15. muziumkan.. tetap muziumler.. kalau tak minat ngan muzium memang tak payahler masukkan...
    akak pun kalau negara orangtu skipjer kot.. kena kejar masa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye akak zila dan kepada mereka yg nk tahu sejarah kemboja ni mmg baloi masuk sini sedih bila tgk mangsa2 perang dan rakyat yg x bersalah tu

      Delete
  16. JM tak minat sejarah ke ? suke2 suruh skip ekk. hikhik.. ^_^
    tapi si salem tu pon mcm tak logik ja tak tahu bila hari merdeka depa kan.

    ReplyDelete
  17. Lieya kpd yg minat sejarah tu d alu alukan ke sini lepas dgr story dari tour guide tu mmg sedih, haah salim tu boleh ckp x ingat buat malu je kan gelak kami time tuL

    ReplyDelete
  18. Isk masaelah sgguh salim nih... negara sendiri tak ingt bila merdeka heheh.

    Kami nak gi jgk war museum haritu lps tu abe nasir ckp takyah.. takde apapun kecuali bahan2 perang, maka kami tak gi lah.. ganti ke tempat lain sambil mkn ikan bakar :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah dekdaa..ketawa berdekah kami kat situ heee..sampai tanya betul ke awak ni org kemboja...

      Ha'a...betul lah tu...tapi Salim tak cakap camtu ..dia bwk je kami ke sana..so just bergambar je lah..kalau reapeat SR..maybe dh tak pegi kot museum tu

      Delete
    2. Suka jawapan selamba incik salim :)

      Delete
  19. Hemm... museum ni i termiss lak dulu. kenapa gi lagi? (excuse to travel je sebenarnya, ehhehheheh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks...Lily..SR ni bleh je nk repeat compare to PP..tapi dapat khabar dari saudara MKL dia pegi time panas sgt sampai dh taubat tak nk pegi lagi ahahah...kesian...JM gi bulan 1....nyaman je...

      Delete
    2. Masa saya ke SR, tasik tonle sap tu pun xpergi, sbb org tempatan kata air tasiknya hampir kering..mmg keruh habis la masa tu..musim kemarau kan..lembu2 kurus kering, tanaman semua kontang, tanah2 pun merekah..sedih tgk keadaan diorang..

      Delete
    3. MKL : bulan berapa ke SR ni...ruginya kalau tak dapat pergi ke tasik tu..musim kemarau teruk lah tu..mesti berdebu je

      Delete
  20. benda yg plg sy suka kat siem reap ni ialah angkor wat n tasik tonle sap.. Hari tu pegi rasa tak puas,nanti nak pegi lg ke sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intan...ye betul setuju sgt...2 tempat tu mesti repeat especially Angkor Wat

      Delete
  21. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks taufiq...ada masa free nanti akak singgah ye

      Delete
  22. Bila tengok USD macam tersentot ja dalam pikiran.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...Den..bukan Den je..JM pun sama...so pastikan kalau nk ke sana pegi time rate USD rendah :-)

      Delete
  23. Sekali tengok tak jauh beza macam Vietnam erk JM
    tapi kawasan sangat shuntek dan berseh je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Dilla lebih kurang je..paling ketara di Phnom Penh...wayar lampu di jln tu berselirat...moto atas jalan pun bersimpang siur...byk

      Delete
  24. ooo arini nye trip ke siem reap kt x pergi pon.sbb nya tak cukup masa....hehe

    tonle sap best gak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emy!...tak pegi pun tak pe..tak rugi..TAPI kalau tak ke tasik tu mmg RUGI heeeee

      Delete
  25. Bila pualk nak g phuket lak ni..hihi..selamat selamat bertravelling JM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakss...baru nk berahsia....tgh counting days ni...terima kasih Ciku :-)

      Delete
  26. Replies
    1. Ren..nak tiru?..boleh je sbb JM pun tiru bulat2 dari blog Janggeltrekker tu heee

      Delete
  27. Best dapat jalan2 luar negara ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aper blogger terkenal Hasrul Hassan singgah di blog JM ke...wah terharunya....terima kasih!!!!

      Sentiasa jadikan blog HH sebagai panduan :-)

      Delete
  28. Nak tunggu next entry la sbb nak tgk sunset di tasik ton le sap.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a CV..nanti akak publish eh..skrg ni bz sesangat

      Delete
  29. kalau orang yang suka sejarah, memang sesuai melancong ke sana kan? kagum sis ni rajin travel, saya nak travel 2 kali setahun pun payah..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza, betul tu..lihat senibina Angkor Wat tu mmg terpegun..alaahh..jgn compare ngan akak yang bujang ni...kalau dh berpunya nanti..akak pun mcm Liza jgk..tak boleh nk enjoy spt skrg :-)

      Delete
  30. hi JM! i baru je balik dari cambodia.. tapi kami pegi under guide, bukan bagpack.. due tempat ni kami tak pergi.. yang museum tu guide kami kate takde pape pn.. n kalau tengok dari luar pn macam kurang org masuk... maybe sbb mahal sangat kot.. bdaway.. nice to know u =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luna : tak best kalau pegi ngan tour guide ni, terbatas...ha'a..tak pergi pun tak pe museum ni tak menarik sgt
      Nice to knowing u too...keep on reading eh... :-)

      Delete
    2. Tapi orang yg tak biasa travel macam saya kena travel ngan tour guide dulu. Dah expert cam JM & SS takpelah :)

      Delete
    3. Farrah...sis JM leh jadi tour guide..FREE!!!

      Delete
  31. Kalau dah free, tak payah bayar dah, hehe kesian tour guide tu. Tapi tak suka ikut tour guide sebenarnya. Lagi best bebas jalan ke mana nak. Tapi kalau macam JM mmg dah selalu travel tak ada masalah lah kan. Kite ni kalau tak ado tour guide, memang sosat lee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur As..ambil sis JM jadi tour guide..FREE :-)

      Delete
  32. Saya personally kurang gemar gi tmpt macam war museum ni. Saya rasa seriau hihihi

    ReplyDelete
  33. apesal museum diorang semua mahal? ... kalau kat malaysia ni rata-rata museum USD1, banyak yang free pun ;)

    USD5 tu kalau convert sekarang RM20++, mahal-mahal :p

    ReplyDelete
  34. dah nak habis baca entry siem reap, baca dari belakang lak tu :p ... baru ni nak tanya. memang semuanya guna USD ke? apesal tak guna matawang diorang. mahal la kalau guna USD kan.

    harga tiket muzium mahal, harga barang pun mahal ... baik melancong europe gini. tak gitew? :p

    ReplyDelete
  35. bagus la dapat pemandu pelancong macam si salim... belanja makan snek ... bagi mineral sejuk free :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352