You can click on me :-)

Friday, 1 January 2016

2015 : Dalam Kenangan

Assalamualaikum dan salamavel  sayang buat semua rakan blog JM,


SELAMAT TAHUN BARU 2016


Terima kasih kepada semua reader yang sentiasa support blog Jari Manis : Travel List. JM sangat hargai kehadiran kalian.

Ada yang bertanya alamat dah di beri tapi ole-ole nya belum di terima, kepada yang bertanya harap bersabar ye 'JANJI AKAN DI TEPATI' in shaa Allah.

Terima kasih kepada mereka yang sentiasa berada dalam top list..uolss memang ohsem! Muahh!

Top Commentar Disember 2015


Top Commentar Year 2015



Syukur kepada Allah yang maha Esa kerana masih beri peluang kepada JM untuk meneroka bumi Allah yang sangat luas dan cantik ini.

Banyak kenangan manis dan pahit yang di lalui dan walau apapun yang berlaku hidup mesti di teruskan. Betul tak?

Mari kita imbau kembali perjalanan percutian JM pada tahun lepas.

2015 Dalam Kenangan

First Trip Seoul - Busan (18 - 26 April 2015)

Trip kali ke -3 ke Seoul (2 kali Spring Season dan 1 kali Autumn Season) an 2 kali trip ke Busan on Aumtum dan Spring Season).

Ehh JM ni...orang pergi Seoul setahun 4-5 kali tak bising pun. ko tu pegi setahun sekali nak heboh satu dunia hahahah..JM memang POYO!



Ilsan Lake Park Seoul
Yangdusan Park Busan
Second Trip ke Lombok (03 - 08 Jun 2015)

Trip paling mencabar semasa menaki Gunung Rinjani, kalau ada orang ajak ke Rinjani lagi..cukuplah sekali seumur hidup.

Sunset di Bukit Pergasingan
Track pendakian Gunung Rinjani yang sangat mencabar..satu tapak melangkah ke hadapan akan gerak 2 langkah ke belakang 
Gunung Rinjani dari atas awan
Third Trip ke Bangkok City an Ayuttaya (23 - 28 Julai 2015)

Trip Solo yang pertama, banyak kenangan pahit dan manis semasa trip ni dan jika ada peluang lagi, will travel solo again.

Hampir 2 jam perjalanan dari Bangkok City ke Ayuttaya
Berbasikal di bandar Ayuttaya...tiada basikal pink dan biru, kuning jadi pilihan
Wat Lokaya Suttha, Ayuttaya
Fourth Trip ke Redang Island (22-23 Ogos 2015)

Pengalaman khemah runtuh di pukul ribut dan angin kencang, terpaksa tidur dalam surau bersebelahan kubur, malamnya ada kawan tersedar dari tidur, nampak lembaga menyerupai kawan yang lain sedang nyenyak tidur. Semua cerita hanya di Redang Island.

Redang Island, Terengganu
Fifth Trip ke Surabaya - Yogjakarta (01 - 06 Oktober 2015)

Trip berdua bersama rakan blogger Maz, pertama kali jumpa di airport semasa nak depart ke Surabaya, mula nya agak kekok kerana selama ni kenal di alam maya je. Tetapi itu bukan penghalang  untuk enjoy the trip. 

Pemandu yang kami upah semasa di Yojga berkali-kali cakap tak percaya kami pertama kali jumpa dan pertama kali travel bersama kerana mesra seperti dah bertahun kenal. Terima kasih Maz sudi menjadi teman travel JM.

Mount Bromo, Surabaya
Pasir Berbisik, Surabaya
Batu Alien, Mount Merapi Yogja
Timang Beach Yogja
Six Trip ke Overland Thailand (17 - 26 Dis 2015)

Trip yang di sertai oleh 17 orang kaki travel, walaupun ramai semua berjalan lancar. Tido kesejukan dalam khemah, masak sama-sama, solat berbumbung kan langit, perjalanan 4 - 5 jam ke satu - satu destinasi. Trip yang sangat menarik.

Sri Dit Waterfall, Khao Kho
Sunflower di Lop Buri
Floral Park, Wang Nam Keaw
Jim Thompson Farm, Nakhon Ratchasima
Camping Site at Khao Kho
Caming Site at Phu Tap Berk
Red Lotus Lake, Kumphawapi Udon Thani
The BLOOM, Sukhumvit
Sunrise di Tung Salaeng Luang National Park, Petchabun
Ke mana kah destinasi JM untuk tahun 2016?

Tunggu!!!! first trip only around the corner ahakssss

JM masih hutang :

1. Small gift untuk rakan reader
2. Hutang Blog Walking

218 comments:

  1. Replies
    1. Sos JM? Product sos baru ke? Keh keh keh...

      Delete
    2. Happy New Year jgk buat Kay...thn ni balik 'kg' tak? Sos JM? mesti rasanya manis ni

      Delete
    3. Selamat tahun baru jm.. Sos jm macam sedap je jenama baru ni.. Sweet gitu.. Hehe

      Delete
    4. Wawa! Selamat tahun baru!!! sorry lama x singgah i blog...aa masa sis terjah ye..Sos JM? cam tak leh jual je nama tu...x de commersial value heheeh

      Delete
    5. muahahaha dalam diam2 eh Kak JM ada product brand sendiri =P

      Delete
    6. kih kih kih gara2 salah taip

      Delete
  2. Happy New Year 2016 Jay Emm! Muahhhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hay New Year SS...ahaks...merah pipi i

      Delete
    2. Happy new year Tajuk filem Hindustan kan

      Delete
    3. ye ke aRz..x pernah dgr pun

      Delete
  3. selamat tahun baru kak JM! ceria selalu :D

    ReplyDelete
  4. selamat tahun baharu cik JM yg manis lagi jeliterrr tewww ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha sudah ....mesti JM kembang hidung le teww

      Delete
    2. Selamat Tahun Baru juga buat Wak tu...semoga sentiasa sihat ye

      Delete
    3. JM dh tak hairan kak Nieda sbb hidung JM memang dah semulajadi kembang hahahaha

      Delete
  5. Replies
    1. Happy New Year BabyPose...masih aktif berblog ke..dah lama x muncul

      Delete
  6. Happy New Year 2016 sis JM...have a great year ahead,the world is yours to explore,Go Go Travel!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Ayda Awie...in shaa Allah amin...same goes to u okey

      Delete
  7. selamat tahun baru 2016 akak JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Tahun Baru Kang Jum...apa azam tahun baru ni?

      Delete
  8. Asalam apa khabar ..JM kat mana tu ? selamat hadapi tahun baru 2016..semoga ceria hebdaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Cikgu Etuza..alhamdulillah sihat...selamat tahun baru juga

      Delete
  9. salam SISJM, semoga segala urusan tahun ni dipermudahkan Allah . Aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Yana...terima kasih aminnnn

      Delete
  10. 1. Happy New Year sis JM!
    2. Next year harapnya dapatlah nengok plum blossom kat Seoul/Busan. Amin~
    3. Cantik view sari Rinjani
    4. Wah, ada kejadian misteri kat Redang? OMG
    5. Selamat travel untuk 2016! I nantikan post2 yang menarik 

    ReplyDelete
    Replies
    1. 5 komen dalam satu komen... Keh keh keh

      Delete
    2. Komen dh mcm jawab soalan exam kih ki kih

      1. Happy New Year SarahFJ!
      2. Moga impian Sarah tu tercapai aminn
      3. View sari Rinjani? kah kah kah kah jangkit penyakit typo dari sis JM ke
      4. Ye..sib baik ah bali ke Kuala Terengganu baru tahu
      5. In shaa Allah akan buat live update gittew heeee

      Delete
    3. kan SS...biasa dengar 3 dlm 1..ni 5 dlm 1...sib baik bukan 10 dlm 1

      Delete
  11. Satu tapak melangkah ke hadapan dua tapak ingatan kanda pada dinda... Cewahhh!!! Ada macam hang tuah? Keh keh keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Camne jadi gitu jm? Mendaki atas batu ke? Hehe

      Delete
    2. kih kih kih..kanda tetap di hati dinda

      Delete
    3. Wawa...batu tu bila kita pijak dia gelongsor ke bwh seksa tau

      Delete
    4. Sal..hang p mana kah kah kah

      Delete
  12. Gosok2 mata... Sape yang ohsem sangat nombor 1 tuh? Keh keh keh...

    ReplyDelete
  13. epy new year sis!moga tahun 2016 dpt travel lg byk tmpat.hehehe

    ReplyDelete
  14. Aikkkk?! Apsal saya gila kuasa kat pengomen tahunan tuh? ;)

    ReplyDelete
  15. Kalau campur jumlah komen saya no 5 & 11 tuh boleh caras ZF dah heheheeh ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melayu memang penuh dgn hasad dengki... Kah kah kah.. Sakit perut!

      Delete
    2. ahahaha komen SS hahaha.. kureng betul..

      Delete
  16. Moga 2016 akan catatkan banyak lagi kembara sis JM :)

    ReplyDelete
  17. Dalam banyak2 gambar yang sis tepek, saya tenung lama yg khemah2 tu. Rasa-rasa sayalah, kalau saya masuk & tido dalam tu, sekali say berkalih dengan khemah2 tu berkalih berguling hahahahaah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS takut bangun pagi Cikgu bergumpal sekali dengan rumput yang cikgu sangkakan selimut! Kah kah kah...

      Delete
    2. khemah tu sorang sbijik ke sharing2 ? ngeh2.. kalo sorang sbijik ok kot..
      kalo share mcm sempit je ??

      Delete
  18. Miahaha... x pe jm.
    .
    Kita jgn kn sekali setahun...
    Sekali seumur hidup pun tak pernah sampai koya...

    JM bila nk bwk kita g koya.

    Dh 450kali dh ty ni :-)

    ReplyDelete
  19. Happy new year mbak jm...
    Bnyk yg sy blajar dr blog JM...

    Kipidap... teruskn berkongsi dgn kami ye..

    ReplyDelete
  20. Sakura... laut... gunung... sunset...

    Hwaaaa... indahnya.

    Moga Allah beri kesempatan lg utk melihatnya... Insya Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Kak Huda.. kadang2 kita scroll blog2 orang suka jalan sbb dapat tngk gmbr2..
      rasa macam kita da smpai sekali..

      Delete
  21. Selamat tahun baru JM..azam baru ayu nak jaditop commentar blog JM la..hehe

    ReplyDelete
  22. happy new year.. wow, 2016 lagi gempak agaknya..

    ReplyDelete
  23. next trip just a round a corner? amboi, berjalan sungguh ni

    ReplyDelete
  24. Epi new year JM...moga 2016 mmberi sinar yg lebih bercahaya utk kita semua...aminnnn heheh

    ReplyDelete
  25. Ehhh...mcm ternmpk nama titew dicelah2 senarai tu...ahaakkkkkm haahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yah nak eh ehhh sangat... Ha ha ha

      Delete
  26. Byk senarai tpt yg JM dh pergi thn lepas...sy dh xsabar nk baca entry2 dan kisah2 semua tuhhh....heheeheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita bersabar hingga ke next koya! Ha ha ha

      Delete
    2. bilaaala Akak JM nak mula sambung cerita dia..

      Delete
    3. hahahah.....kannnnnnnnnnnnnnnnn.......sabar tol kita nihh kannnn

      Delete
  27. JM nk g mana lepas ni??? Nak ikut leh??? Tumpang dlm kotak...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muat ke kotak? Ke kontena? He he he..

      Delete
    2. muattt laaaa...kotak kontena...kah kah kah

      Delete
  28. JM Happy new year. Sunset sentiasa cantikkkkk kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai AjlaA..chasing sunset kat mana tahun ni

      Delete
  29. Byk trip tu JM utk 2015..Hepi New Year utk Swwet Fingers

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua sakan jalan ngeeee.. kita kaki jalan suam2 kuku =P

      Delete
    2. ahakss Mak!!!...cam nama kumpulan penyanyi lak sweet fingers

      Delete
    3. CT x leh jln kerap sgt byk komitmen

      Delete
  30. Sunset kat Petchabun tu paling cantik

    ReplyDelete
  31. SS rasa komain SS lagi banyak kot dari tu... Sebab sebelum ni SS guna Scdha Sein without (SS)... Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. komain SS menceriakan blog.. soookay..
      eh macam blog ceq plak bhahaha..

      Delete
    2. suka SS komain kat sini heee

      Delete
    3. kih kih kih..kan CT..kalau SS x komain rasa sunyi jek

      Delete
    4. Ekin!!! x nk komain gak ke

      Delete
  32. Salam JM....
    Bestnya jln2...nk ikut blh???
    Tp jgn tmpt mendaki..x lepas...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Lina...heeee..nape..ce try bukit bgoga

      Delete
  33. Happy New Year JM. seronoknya pengalaman 2015. semoga dipermudah segala urusan di tahun baru pula ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Ros Nordin..lama menyepi..ingat JM lagi tak

      Delete
  34. JM,
    hari ni baru 5.1.. dh around the corner ke utk first trip? hehehhe..
    happy new year JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai 6ky...camtulah kalau kaki jalan x boleh duduk diam

      Delete
  35. Happy new year JM! hopefully tahun ni lebih jauh lagi kaki JM melangkah

    ReplyDelete
  36. Ke mana plak sis jm tahun 2016 ni?

    ReplyDelete
  37. salam sis! 2016 singgah sini, moga 2016 rajin lah update pasal travel ye sis! :)
    hehe buat live update gitu hahaha :)

    ReplyDelete
  38. moga Allah permudahkan perjalan 2016 sis JM ^^

    ReplyDelete
  39. walau kemana je Sis JM pergi buat live update kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana..kalau buat life update dah x saspen

      Delete
  40. Salam singgah sini JM......Selamat tahun baru 2016 JM..

    ReplyDelete
  41. Alhamdulillah....tak sangka nama MD pun ada juga dalam senarai Top Commentar Disember 2015....terima kasih JM...

    ReplyDelete
  42. Tahniah juga kepada semua yang tersenarai dalam Top Commentar Disember 2015....

    ReplyDelete
  43. Tahniah juga kepada Top Commentar Year 2015...mereka semua hebat² lah JM...

    ReplyDelete
  44. Selamat tahun baru JM. Wahhh, seronoknya terbang-terbang :)

    ReplyDelete
  45. Replies
    1. huhuh...ntah bila nk share ni Firah...adeiii

      Delete
  46. Selamat tahun baru Jm..huuu!!! cantiknya....segala puji bagiNya

    ReplyDelete
  47. happy new year Akak JM.. semoga lebih murah rezeki untuk tahun2 mendatang =)

    ReplyDelete
  48. itew nampak nama itew dalam carta.. legaa hehe..
    ingat kena tendang keluar sebab lama juga tak singgah sini..

    ReplyDelete
  49. banyak tempat akak peeeegi.. bestnya =D

    ReplyDelete
  50. Nama mummy xde.. nangis bawah meja pink lahh.. sob sob sob..

    ReplyDelete
  51. Mummy tertunggu entry Ranjini.. teringin nak pi, tapi keadaan tak mengizinkan.. Dapat baca pengalaman JM pun jadilah..

    ReplyDelete
  52. Sunset cantik ..! kebaboom da...

    ReplyDelete
  53. relevan lagi tak nak ucap selamat tahun baru kat kak JM ni..hehe.semoga tahun 2016 ni dapat travel lagi banyak.kak JM insporasi we oll semua to explore the world.so, bila kita nak sampai Europe?wah, gitewwww

    ReplyDelete
  54. Seronok JM, dapat menikmati keindahan alam ciptaan Allah... Moga impian sy nak keliling dunia tgk alam yg luas terbentang ni tercapai... Insha Allah... Setakat ni, rezeki saya kumpul anak dulu ramai-ramai... Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maria Firdz...alhamdulillah..anak ramai pun rezeki tau

      Delete
  55. selamat tahun baru sis JM baru datang nak bom... semangat BW dah datang sebab dapat bom tangan baru hahhahahahahhahahahhahahahahahhha

    ReplyDelete
    Replies
    1. patutlah meletop kebabommmm Ekin hahaha

      Delete
  56. ala ekin dah tak ada dalam senarai disember la.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin..pat masuk list top ogos 2016 lak

      Delete
  57. alahmdulilah tersenarai dah top ohsem blogger hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin dah lama tak masuk top list sis JM..chaiyok!!!

      Delete
  58. Teringin sangat nak ke rinjani

    ReplyDelete
    Replies
    1. best Rinjani tau ArZ tapi cukuplah sekali seumur hidup

      Delete
  59. Moga ada rezeki satu hari nanti

    ReplyDelete
  60. rezeki JM diberikan kesihatan dan sumber kewangan untuk travel
    saya menumpang rezeki JM
    tak dapat pergi, dapat tengok pun jadilah!

    ReplyDelete
  61. seriously saya sangat suka semua gambar pemandangan dan bunga
    suka sangat!!! nak buat wallpaper boleh tak?

    ReplyDelete
  62. Semoga tahun 2016 ini dikurniakan kegembiraan dan pengalaman yg lebih luas lagi buat JM... aamiin... :) :)

    ReplyDelete
  63. dalam setahun..dh beberapa kali sis travel. seronok tgk...

    ReplyDelete
  64. ishhh mcm mna bole terselit nama saya jugak ya..mcm xcaya ja

    ReplyDelete
  65. Dia punya kenangan dah boleh buat satu drama 100 siri hahaha.. gud luck for 2016 pula yer :D

    ReplyDelete
  66. sekali lagi melihat..imej yang di beri tu sungguh luarbiasa...indahnya berjalkan jauh...nampak ZatNya kan JM...terima kasih Etuza ada jg tersenarai dal list

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu Etuza..sorry lama x jengah blog..free nanti JM say hi eh ;)

      Delete
  67. Sis JM buat la satu entri. Kenapa Sis JM kerap ke buhsan tak bosan ka? Jawab jawab

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz...Busan x penah bosan..kalau boleh tiap2 thn nk pegi ;p

      Delete
  68. alhmdullilah..
    heheheh at least pergi la jugak dlm setahun tu sis jm oii..
    ayu xdpt pergi dapat bace pngalaman sis pon da ckup bahagia da tau....
    eh ehhh selamat tahun baru buat sis jm jugak ye..
    walaupon da lewat sebulan da ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu...ape cite skrg..dak kecik tu dah berlari ke

      Delete
  69. yeay masuk list ... kalau Zie Has + Puteri Wanita up sikit kot hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama Zie Has x masuk top list blog JM..jaga kesihatan n kandungan eh

      Delete
  70. banyaknya memori travel JM sepanjang 2015 ... untunglah :)

    ReplyDelete
  71. Jelesnya, dalam setahun berkali-kali pergi travel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dunial Zumal...travel is my therapy :-)

      Delete
  72. 2015... rindunya.. meninggalkan banyak memori suka duka dalam kehidupan Ros!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thn 2016 Rose dah heppy kan..dah dekat ngan abg kan kan kan

      Delete
  73. banyak tempat yang dah Sis JM pergi yer sepanjang tahun 2015...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Rose..paling byk travel trip this year

      Delete
  74. Pelbagai destinasi kak JM dah jelajah.. tak ketinggalan 'kampung' kak JM.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda : mana leh lupa 'kampung' tu..adehh! ntah bila leh siap semua entri travel ni

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352