You can click on me :-)

Wednesday, 16 March 2016

Entri Blog di Copy Paste? - Bagaimana nak REPORT?

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Ramai yang dah tahu kes blog Jari Manis : Travel List telah di Copy & Paste sesuka hati oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

Semua entri dari tahun 2013 sehingga Feb 2015 dari blog JM telah di 'masukkan' ke dalam blog beliau tanpa rasa bersalah. Tajuk entri juga sama dengan blog JM ibarat copy link blog.

Semua artikel yang di tulis dalam blog ini adalah untuk perkongsian dan rujukan bersama dan BUKAN untuk di "Copyright" tanpa kebenaran. terutama di publish di dalam blog persendirian terutama gambar-gambar di dalam blog ini.

Korang nak tahu siapakah gerangan invidu yang JM maksudkan? Mencuri artikel tanpa kebenaran?

Sila klik blog INI (Pencuri Artikel) blog travel lah sangat...

Cuba korang teliti betul2..sama ke tidak...

Kalau uolss di tempat JM....apa uoulss patut buat?

Patut tak uouls berdiam diri? takkan nak tengok je ..... Dan tidak bertindak apa-apa?

NO!!!!! perkara seperti ini tidak boleh di biarkan! Lebih-lebih lagi jika artikel yang dicuri itu memaparkan gambar diri kita sendiri.

Even JM bukan artis tetapi RERUPIS tetap tak boleh ambil tanpa kebenaran!!! ha ha ha ha

Even muka JM tak semulus Cik Ta, badan JM tak sado macam Aeron Aziz, hidung tak mancung macam Zizan Razak....tetap tak boleh curi...dengar ke tidak...tak boleh curi!!!

Kalau nak jugak...cakap lah...

JM ambil isu ini sebagai perkara yang serius.

Apa tindakan JM? sengih je bila artikel dan gambar kena curi.....jangan HARAP!!!


******STEP 1 - Laporan Polis******

Buat laporan polis di balai polis berdekatan. Nyatakan dengan jelas masalah dan isu yang berlaku.

At least JM secure diri dengan buat laporan polis. Sekiranya ada lagi blog lain yang cuba menyalahgunakan apa juga kandungan, artikel dan gambar dari blog ni, sekurang- kurang nya JM pernah ada rekod laporan yang sama.

Laporan polis

******STEP 2 - Buat ADUAN di Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM)******

PERINGATAN : Aduan kepada SKMM hanya boleh di buat sekiranya BLOG TELAH BERDAFTAR DENGAN KPDNKK atau terdapat kenyataan yang menegaskan bahawa blog adalah Hakcipta Terpelihara / Disclaimer atau sebarang kenyataan larangan keras tindakan Copyright dan tindakan akan diambil sekiranya terdapat individu yang cuba membuat sebarang salinan tanpa kebenaran pemilik.

Cara buat aduan di SKMM :

1. Masuk Website ni : Aduan SKMM
2.  Klik pada Aduan Baru seperti gambar di bawah

Pilih Aduan Baru
3. Lengkapkan Form di bawah

Lengkapkan Form ini
Selepas submit form tu, akan terima no rujukan aduan untuk semakan status terkini aduan
Buat semakan aduan kat sini
Selepas 2 hari, pihak SKKM akan telefon untuk mendapatkan pengesahan sebelum tindakan lanjut. Tapi malangnya, pihak SKMM tidak dapat mengambil sebarang tindakan ke atas individu tersebut dengan alasan blog tidak di daftarkan dengan KPDNKK dan tidak di nyatakan Hakcipta Terpelihara di dalam blog. Dengan kata lain pemilik blog telah membenarkan individu lain untuk membuat sebarang copyright atau salinan dengan apa cara sekali pun..

KECEWA!!!

******STEP 3 - Buat report kepada Google******

Cara buat Report ke Google jika entri di Copy Paste

1. Sila klik link ni Legal Removal Request
2. Kemudian akan display page seperti di bawah.

Page Legal Removal Rquest 
3. Klik Submit a Legal Request, pastu klik 'tool'

4. Kemudian akan terpapar page ini. "Removing Content From Google"

Page Removing Content From Google
5. Pilih "Blogger/Blogspot"

6. Kemudian pilih "I have a legal issue that is not mention above"


7. Kemudian pilih "Yes, I am the copyright owner or am authorized to act on the copyright owner's behalf"



8.  What is the allegedly infringing work in question?   Pilih "Other"

9.  Kemudian klik "this form" seperti gambar di bawah

Klik "this form"
10. Akhir sekali, lengkap kan form berikut dan SUBMIT

Lengkapkan Form ini
11. Selepas SUBMIT form tu, akan terima notification ni.

DONE!!!
Semak URL dalam senarai untuk remove kat sini
Nak buat laporan ni sangat mudah, jika ada yang tak boleh nak hadam step yang JM kongsi ni, jangan malu-malu kucing let me know...i will guide until end.

Feedback dari google sangat cepat, selepas 2 - 3 hari submit laporan, google team akan emailkan list of URL yang telah di REMOVE dari blog yang mencuri.

JM dah semak blog tu, ada berpuluh link entri telah di REMOVE. Ada lagi entri yang masih pending untuk tindakan.

231 comments:

  1. Replies
    1. ahakss..camne leh tahu JM nk publish entri ni

      Delete
    2. kalau JM yang telek nampak muka sendiri..how?

      Delete
    3. amboi.. jadi nujum da kanda berdua ni..

      Delete
    4. dekat SS punya blog Sis JM first ,
      kat sini SS first

      Delete
    5. di blog kak Farrah..Yana second kan...Yana..sorry..sis JM belum pos Yana nye ole2..tggu ehh

      Delete
    6. Tu namanya ada tindakbalas kimia.... keh keh keh....

      Delete
    7. bukan sebab ada MAGNET ke..Postive + Negative kih kih kih

      Delete
    8. hahahah eh ... takpe SJM take your time!:)

      Delete
  2. Susah jugak report Kat SKMM eh...APA pun harap org yg cuti tu aware yg dia sedangkan diperhatikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak report tu x susah SA...cuma isu or kes tu kena mantap

      Delete
  3. rasanya dia tak copy kot.. kalau dia copy mesti dia buang semua nama JM dalam tu dan watermark gambar.. tu dia biarkan.

    maybe just back up dia nak back up in case kalau dia nak refer senang...

    sebaiknya JM contact owner tu dulu and tanya sendiri... maybe dia peminat tegar la tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak backup x perlu publish... Draf pon dah cukup...
      * senyum...

      Delete
    2. setuju ngan supermeng..
      n teori konspirasi kite yg lain, dia nk blog dia ramai viewer...ramai viewer ramailah click2 iklan dlm blog dia..

      cuba jm tgk blognya via hp tp tgk dlm bentuk pc.. byknya iklan...

      Delete
    3. Entry top komenter dgn penghargaan pon nak backup jugak ke? Lawak! X logik!

      Delete
    4. entri penghargaan pun dia copy..

      Delete
    5. Ye dinda... Entry penghargaan pon dia copy... Segala tok nenek semua dia copy! Kalu orang curik motor... Lagi mahu tanya ke "eh napa ko curi motor ni... ko minat ke ngan motor ni?"... He He He... Bukan ke kalu dapat cekop pencuri tu kita belasah dulu? Kah Kah Kah... #Analogi #MotifIklan

      Delete
    6. tu lah pelik.. dia tak buang watermark pastu dia pn pakai nama JM.. dia nak naikkan blog reader la tu.. nnt banyak dpt duit iklan..

      Delete
    7. dia nk iklan ke, nak ranking page naik ke TETAP salah..JM x halal..walaupun semua entri tu x best..it's mine!

      Delete
    8. betul tu Akak JM.. mcm mana skali pun kita yng penat2 menaip..

      Delete
    9. terutama Siti Yang Menaip hihihi

      Delete
    10. Kalu Siti penat... Kena tuko nama... Siti Yang Memenat... he he he...

      Delete
    11. sib baik buat Siti Yang Menggoda ;p

      Delete
  4. So mmg kes curi lh ni?

    Bukan replicates?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Curi untuk BERIKLAN! Masyukkkkk x?

      Delete
    2. entahlah Huda..nak kata replicate pun ye sbb cilok bulat2

      Delete
    3. kalau betul dia dpt duit kerana iklan tu.....hurrmmm..ntah berkat ke tidak duit tu

      Delete
  5. Ke depa buat testing 33hours hackathon haritu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kena mengena ke ngan kes ni Huda

      Delete
  6. bagus JM...boleh jadi panduan pada blogger yg lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye akak...harap2 org lain tak terkena cam JM ni..beratus2 entri tu..

      kak nOe..dah terima lom ole2 dari JM?

      Delete
  7. Paling tak boleh blah tu... Bukan takat entry travel... Entry Top Commenter pon dia copy paste jugak! Lawak nak mampos! Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entri penghargaan utk reader blog dia lah tu hihihih

      Delete
  8. Baru mendarat kat sini. Fenin baca kes blog Sis JM kena copy ni. Susah gak jadi rerupis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah..x perlu tepis gossip tp kes mcm ni lak huhhu..sedih

      Delete
  9. Uishhh inilah blogger kopipes paling kopipes yg pernah saya jumpa! Hahaha rasanya dia nak tingkatkan trafik blog tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah masih hidup ke tak org ni sbb mcm blog x terusik pun

      Delete
    2. paling kopipes sekali kak farrah bagi! hahaha...

      Delete
    3. salam sis JM, bagus bagi panduaan cenggini ! :)

      Delete
    4. macam macam jenis orang ada mula mula yang tgok blog tu , yana ingat dia amek entri travel je, tapi entri top komentor ada

      Delete
    5. yana pernah la dengar yang kita ni kena daftar blog kita , dulu laa.. tapi tak pernahnya nak buat

      Delete
    6. kan Yana..jgn terjah blog dia tau..kita pulau!

      Delete
    7. sis JM malas nak daftar Yana

      Delete
    8. kan malas sanagt! leceh nau nak berblog je pun ... tapi bila jadi kes macam ni .. huhuhu .. payah 2

      Delete
  10. Tuan blog tu hanya main tepek2 entri ikut suka hati je. Takde interaction dgn blogger lain pun,....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah pasal Farrah...ntah apa motif dia sebenarnya

      Delete
  11. Mujur juga ada solution via Google. Tak boleh minta remove terus ke blog tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah...ada beberapa report sis JM ke google team kena reject coz x beri bukti kukuh...susah jgk sebenarnya nk buat report ni..itu sbb ada beratus lg entri belum boleh remove

      Delete
    2. Firah..sis JM x de lah sekejam itu hihih..psst : Firah dah terima lum small gift ari sis JM

      Delete
    3. mana leh ... dia telah berlaku zalim terhadap sis JM.. jangan biarkan dirimu diselebungi *kenapa macam eja salah* kopipes... huh !

      psssstt... dapat dah.. xie xie.. tapi kan.... sis JM nanti bagi alamat and no tepon kat email Firah naaa... zafitah1910@gmail.com

      Delete
    4. Google pun satu... nak kukuh cemana lagi ? haihhh.. tak paham den.. memang Google satu je pun... tai browser lain ado lagi.. *okey, ini tadak kaitan*

      Delete
    5. Kalau nak alamat tu nanti sis JM email eh Firah

      Delete
    6. entahlah...so x putus asa..sis JM buat report lagi..jgn main2 tau..google search antara yg terbaik tau

      Delete
  12. mmg sama semua entry JM,mcm mn JM dpt detect pencuri tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zie Azie..ada kwn reader bagi tahu...terus pegi check..rasa nk luruh jantung bila dapat tahu

      Delete
  13. Sampai ke ganti nama diri JM pun dia copy? Extreme jugak dia ni eh?
    Kesian pun ada...Adeiii...macam2 la peel manusia ni..bertabahlaa JM ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu niL..mcm mana lah JM x mendidih..mmg x leh duduk diam lah

      Delete
  14. betul lah dia peminat tegar JM...tapi malu2 nak tunjuk muka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Nasa itu bukan pemalu tetapi PENAKUT...geram lak rasa

      Delete
  15. entri penghargaan pun dia copy.. cukup lah klu dia nak copy kisah travel.. macam lawak plak baca kat sana.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Suida...ntah org tu siuman ke tak..tak tahu lah...huhuh..ke dia tak tahu baca

      Delete
  16. nak kata iklan banyak x pulak.. dia baru nak cari trafik rasanya ni tapi dah kantoi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. klau ye pun buatlah cara lain jgn susahkan org huhuhu

      Delete
  17. nampaknya blog u femes, rerupis katakan.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. i nak femes cara lain..x nk femes sampai entri blog kena curi huhhu

      Delete
  18. Detail penerangan JM. Semoga dapat membantu orang lain yang mengalami nasib yang sama seperti JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue...kalau ada org lain terima nasib yg sama..dorang leh refer sini

      Delete
  19. demi iklan kah blog itu? keji sgt.

    ReplyDelete
  20. Mak Ai dahsyat ni dik!
    Silap langkah dunia blog ni walau jauh mana pun akan dpt dijejaki juga akhirnya.
    Tak baiklah kan mencuri begini. Apalah salahnya minta izin. Bagi kredit pada tuan yg empunya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak Zakie...kalau minta dgn baik apa salahnya...kak Zakie dah terima lum small gift dari JM

      Delete
  21. tahniah JM kerana berani bertindak...berani kerana benar..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. perlu berani kak Kam..sbb beratus entri dia ambil termasuk gambar sekali...akak dh terima lum small gift dari JM

      Delete
  22. ISKK...apelah diorang ni...kalau rasa malas sangat tak payah berblog la...klu takat copy paste info dan letakkan link takpelah jugak kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah pasal Aida..x faham betul lah..ada jgk org mcm ni

      Delete
  23. haah la.. memang bulat2 copy yg sis JM punya.. adooii.. ade gak org mcm ni.. --'

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nak bersemuka je dgn org tu tapi dia x munculkan diri..Fatin Wawa..dah terima lum ole2 dari sis JM

      Delete
  24. kesian JM.
    jgn stress² ye.
    over sgt pengcopypasted tu. Jahat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Ietams..masih follow up dgn google team sbb masih ada lg yg belum orang delete..psst..dpt tak ole2 dari JM

      Delete
  25. Kalau mintak izin kan boleh, bukan kita tak boleh bagi langsung. Apa yang nak dikejarnya ntah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..nak kejar page ranking kot..ntah lah Aizamia

      Delete
    2. ehh...propa benar tu kah kah kah

      Delete
  26. Laaaa memang semua entry dia copy paste, sampai ke top commenters bagai pun copy aduihlah, yup setuju memang untuk banyakkan klik-klik nih rasanya. Good job sis JM! Memang kena ambik tindakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. SarahFJ dah terima ole2 ari sis JM?..ye sarah..mmg terkejut mak!!!!

      Delete
  27. Replies
    1. ye kak Nieda..supaya leh jadi rujukan org lain

      Delete
  28. bagus JM...details maklumat tu...mekasih...biar jadikan pengajaran..jgn ambik untung atas peluh ketiak org lain yang menaip kan sis...hehhehe... anyway, barang dh sampai sis...arigato... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erny..dah dapat eh..sama2...sib baik tiak JM wangi ihihih

      Delete
  29. Good sharing Kak JM. Kot kot in future kita terkena macam ni kan. Hmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojie..harap2 x de lah yg kena cam kes sis JM ni

      Delete
  30. thumbs up...semoga tiada lagi pencuri entry JM..
    thanks for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak Nohas..ehh..dah terima lum ole2 yg JM pos tu

      Delete
  31. Akak rasalah, emma ini baru nak belajar berblog, mungkin dia ingatkan boleh nak copy paste sesuka hati & menyangka ia tidak berisiko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia mula dari Feb 2015..pastu dh tak ada entri latest..almost a ar..ntah2 entri Bali tu pun dia cilok kak Umi huhuh

      Delete
  32. ada gak org yang jenis macam tu.... adessssssssssss sebijik tu copy paste

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye Ekin itu sbb sis JM marah sgt tu

      Delete
  33. Firah rasakan.... dia memang admire gilos dengan Sis JM.. so, sebab ti dia kopi dan pes adabi kan segalanya.. muhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Admire? kalau ye pun jgn copy entri huhuh..klau betul admire baik datang komen byk byk kat blog ni x gitew Firah :)

      Delete
    2. kalau dia kopi pes, dia dapat abadikan segalanya di sana.. so, kalau angau sensorang, boleh dia tengok entri sis JM.. muhahah

      tak patut2.. dah tau blognya, teringin pulak nak tengok orangnya...

      Delete
    3. blogger tu pompuan lah kah kah kah jgn nak mengarut eh Firah

      Delete
  34. Lor....ada gak yg perangai mcm ni ek?? sian JM....sabar ye... tindakan JM betul...perlu tegaskan hak kita!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Liza..harap2 x ramai lah org mcm ni jika tak dunia blog jadi huru hara

      Delete
  35. Bagus buat aduan macam ni. Kita susah susah buat entry dia pulak sesedap rasa copy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Nani kan...sesedap rasa lak...x leh jadi ni

      Delete
  36. Dia jadi klon JM la..kononnya JM ada blog lain la tu..Tak sangka ada jugak org yang macam tu kat dunia ni...Kalau minat sgt dekat JM..bagitahu je kan..tak payah la nak ciplak blog org...so lepas ni...kena hati-hati semua blogger kan..ada pelanduk pulak nanti

    ReplyDelete
  37. Replies
    1. itu lah pasal...JM pun baru tahu..ntah lah

      Delete
  38. Kenapa la sampai sebijik2 dia nak copy tu.

    Tapi tengok dia rilek je macam takde masalah. Sbb still ada page dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khayze..ntah2 dia dh tak ingat URL blog dia tu sbb dh lama x update

      Delete
  39. orang nak jadi blogger dia pun nak jadi blogger jugak..lepas tu tak nak buat kerja..main cedok idea orng je..memang orang macam ni tak boleh diberi peluang..kena ajar sikit..memang patut buat repot polis tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Diana..mmg patut di ajar org mcm ni..jgn beri peluang

      Delete
  40. Menjadi pengajaran kepada yang lain juga ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye PC..rah terima lum ole2 ari sis JM

      Delete
  41. Replies
    1. sungguh dahsyat...sagant ahsyat abe MKL..dah terima lum ole2 dari JM

      Delete
  42. Replies
    1. kah kah kah ..kejam betul abe MKL ni..marah benar nampak

      Delete
    2. Jangan marah nanti kena jual... he he he...

      Delete
    3. kah kah kah..risau tak ada yang nak beli nanti

      Delete
  43. Erk..speechless😮😮

    Sye punye itinerary ade org ambil senyap-senyap & follow bulat2 my itinerary before publish dekat blog pun bengang gile..
    Apetah lagi kes JM ni yg orang copy bulat-bulat.
    Thanks for info,sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. geram betul lah org yg suka ambil tanpa kebenaran ni kan Feeza..org penat2 buat dorang sedap2 je curik

      Delete
  44. uish ada jugak orang tak bertanggungjawab macam ni.. takutnyaaa lahai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Siti..jgn tak tahu...speechless

      Delete
    2. entri 'dia' dah tinggal 51 je..lain tu google dah delete..syukur

      Delete
  45. kita penat-penat menaip.. cari ilham susun ayat.. senang2 je nak cilok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik entri sis JM..kalau entri Siti Yang Menaip terus tukar jadi Siti Yang Mengamuk hehheeh

      Delete
    2. Jadi Siti Yang Meroyan... He he he

      Delete
    3. bila dah puas meroyan tukar jadi Siti Yang Menangis kih kih kih

      Delete
    4. ooooi amboi sedap membahan ya.. isk !!

      Delete
    5. ahahahah...jangan meroyan ek....

      Delete
  46. dalam pada ada watermark pun dia brani amek eh.. isk isk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia x faham kot maksud watermark tu

      Delete
    2. Watermark je bukan waterfall... He he he

      Delete
    3. waterfall!!! rasa nak mandi air terjun lak musim panas mcm ni

      Delete
    4. ehehe eeeeeh panas hati plak ngan SS ni.. jentik mau ?????

      Delete
  47. kena jagalah lepas ni.. takut jadinya huurm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cis hahaha...boleh jadi gak tu

      Delete
    2. hahahaha salah intonasi tu baca.. tu yg x faham.. ahahaha..

      Delete
  48. Tabik spring JM. Tak sangka ada yg mcm ni.. ya allah. Sabar ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ada nurul harnani..harap2 x ramai org mcm ni..psst : emailkan sis JM alamat eh

      Delete
  49. PERGHHHH...kalau saya...saya pun marah.. senang2 je... dah la kita ni bersusah payah nak buat entry.. dia copy paste je...hishh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izzati Amira...kerja paling senang is copy paste..geram kan

      Delete
  50. Manusia kaki copy paste tu harus dicincang lumat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa? cincang lumat? nak buat daging burger ke Zumal hihih

      Delete
  51. walaupun bukan retis pun,
    tetap hak org.

    mungkin org tuttt dah lama skodeng blog JM gamaknya kan.

    teruskan tanpa sengaja la kan.
    hehehe.

    terus terkopis paste semua2 lah. kikiki.

    ruby pernah kena jugak,
    kita punya poster,
    ada yg amik buh watermark sendiri.
    ish ish tragissss...

    pakcik Google tolong padamkan Url tu ye cpt2 ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh...luahan perasaan Ruby..terima kasih...cepat emailkan JM alamat eh..lssss

      Delete
  52. teringin pulak Yong nak tengok muka pencuri tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yong ASP..dah nama pun pencuri...mestilah takut nak tunjuk muka tu...nanti kena serang!

      Delete
  53. budak baru nak up kot akak, tu kejanya mengcopy ja.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den Dyen...budak tak faham bahasa agaknya tu

      Delete
  54. ahaks..bgus entry ni..

    kasi remove sape yang curi entry kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jie susanos..kalau lah kita boleh remove sendiri..ni perlu merayu kat google...erlu alasan dan bukti kukuh baru google take action..masih ada lagi entri pending google belum remove

      Delete
  55. ntah2 budak baru nak blajar blogging..zero knowledge then just know how to copy n paste

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nabila Syifa..bukan x pandai ni tapi nak mudah..pastu leh dpt untung..psst : emailkan alamat eh

      Delete
  56. jm, ena ada email ..JM cek email ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeye Ena..terima kasih...nanti JM pos eh

      Delete
  57. Salam singgah sini JM...... eyalah MD dah terjah kat blog dia....sampai top commenters tu dia copy juga.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye MD...dia copy tak de satu pun tinggal..MD ah terima lum ole2 dari sis JM..dh lama pos

      Delete
  58. Bertabah la JM. rerupis memang banyak orang stalk, eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jea!!! baik jadi kekapis je kalau camni hihihi

      Delete
  59. Apahal minah tu saiko.. copy & paste cerita orang tanpa sega silu. Harap JM akan menang kes ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak Kampung...Thank you for your support

      Delete
  60. Terima kasih JM...bagus entri ini...boleh tau cara-cara nak buat laporan jika blog dibuat macam blog JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Fida..semoga bermanfaat utk semua..harap2 x de lagi org jenis ni

      Delete
  61. hye jm.. dulu2 pun dah ada orngcopy entry JM ni kan... femes betul la jm

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..Intan...dia copy entri tukar gambar je..x faham betul lah org mcm ni

      Delete
  62. ada jugak yea yg curik entry JM...
    Jahatnye perangai... copy paste kene minta izin dululah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Bonde..x de rasa bersalah lak tu

      Delete
  63. Ada satu apps yg mana klu guna, apa yg owner awal publish je akan auto copy n publish kat blog tu... ada sistem copy yg masukkan url blog yg nak di copy. Apa pun semoga segalanya dpt dibentras... aamiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke bro KK..hadoi kalau mcm ni habislah...klau org tahu software tu..lelama stop ber blog lah kalau mcm ni...penat!!!

      Bro KK ah terima lum small gift ari JM..ah lama pos

      Delete
  64. uishh payah laa kalau skmm pun tak boleh ambil tindakan.. nasib laa boleh report kat google..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Eyda...report kat google perlu ada bukti kukuh jika tak report kena reject!

      Delete
  65. Sape pemilik blog tu? Memang dia tak ubah apa2 pun dalam entry yg dia copy... apa tujuannya

    Kalau tujuan nak compile entry travel.. maklumkan la tuan punya blog dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah makchaq..profail x dapat di kenali..geram sgt tu..main ambik je...bulat2..ambik senyap2 lak tu..sib baik ada kawan reader jumpa link tu..jika x..beratus entri lagi dia copy

      Delete
  66. La ada jugak kes macam ni rupanya. Terima kasih sebab share info2 tindakan yang patut dibuat. Tak sangka ada apps macam tu. Memang mudah sangatla nak copyyyyy semua content dalam blog! Azie tengok ada lagi entry JM yang masih ada di blog dia. Btw macam mana JM boleh kesan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azie..tggal baki 51 entri...jika tak sblm ni beratus entri...ada kawan reader blog JM lah...waktu google tu mgkin jumpa link tajuk entri yg sama tetapi blogger berbeza

      Delete
  67. Hi, JM ... Baru je tgk blog pencuri tue ... Aah la mostly sama ... Bagus JM buat aduan , moga-moga si pencuri sedar , bukan senang nak tulis blog kan? Dia sesuka hati je copy paste ... Hmmm .. Pape pun JM teruskan share info and blogging . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Nia..first time kunjung ke sini kan..selamat berkenalan...im already follow yours..
      ye..org mcm tu patut d ajar supaya x buat lagi kerja2 mcm ni..kalau dia ada email add ah lama beri 'nasihat'

      Delete
  68. Zarith haritu satu artikel kena copy tanpa izin pun dah sentap, inikan pula kalau dah bertahun punya entry. Isk3..sabar ye JM, itu menandakan JM ni retis hihi

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352