You can click on me :-)

Wednesday, 31 August 2016

Trip Hatyai - The Great Serpent Nag in Songkla

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


"The Great Serpent Nag in Songkla"

The Great Serpent Nag in Songkla
The Great Serpent Nag adalah salah satu tempat menarik yang mesti di kunjungi jika ke Songkla. Monument The Great Serpent Nag ni di bina pada tahun 2006 terbahagi kepada 3 bahagian (Head, Navel an Tail).

The serpent’s head was erected at Laem Sorn Om (just along Samila Beach), Suan Song Taley. The navel at Lan Chom Doaw, Sabua Laem Samila. The tail in one area of Samila beach along Chalatad Road. The sculpture’s opening ceremony was officially set in 2007.

The first section is the serpent’s head which symbolizes the intelligence and wisdom of the people of the city. The second section is the serpent’s navel which symbolizes the city’s riches. The last is the tail which symbolizes the charisma and strength of community of the people. (sumber  Eagle - eyed Bucket).

Terletak lebih kurang 1 jam perjalanan dari Hatyai, boleh melalui jalan darat atau laut. Semasa ke sini dulu, kami naik feri untuk menyeberangi laut ke Samila Beach.

TAPI bukan itu yang JM nak share dalam entri ni..

"The Great Reader in Jari Manis Blog"

We as a blogger we support each other....itulah prinsip yang JM pegang sejak menulis blog mulai tahun 2012, empat tahun sudah berlalu. blog picisan tetap ada pembaca yang sentiasa memberi sokongan....Alhamdulillah...

Agak sukar untuk kekalkan pembaca yang setia, ada yang datang dan pergi itu perkara biasa.

Mohon maaf ye kawan-kawan sepatutnya awal bulan Ogos dah ada entri Top Komentar Julai, ini hujung bulan Ogos belum timbul-timbul lagi entri top komentar bulan lepas.

Terima kasih tanpa had buat mereka yang telah tersenarai di dalam b, boleh di katakan setiap bulan orang yang sama terutama SS, top 1 every month..Love u SS!!!! hehehe

Syukur sangat sebab 2 entri sebulan tetapi komen berpuluh....sayang kamu! kamu! dan kamu dan sayang semuanya. Bagi mereka yang tersenarai, JM akan hadiahkan 'something' di penghujung tahun nanti....boleh? Kalau setiap bulan orang yang sama je..so banyak lah dia dapat.

JANGAN anggap JM pancing korang untuk terus setia bersama blog JM...TIDAK! niat memberi itu ikhlas sebagai tanda penghargaan meluangkan masa bersama JM di alam maya.

Kepada yang tidak tersenarai JANGAN SEDIH ye, JM tetap hargai komen-komen yang di tinggalkan, JM akan buat kunjungan balas tanda terima kasih.."Jangan cakap AHKAK tak payung hihi"

Sebagai penghargan JM bawa mereka ke sini...

Top 1 - Bilangan komen (43)
Top 2 - Bilangan komen (41)
Top 3 - Bilangan komen (28)
Top 4 - Bilangan komen (14)
Top 5 - Bilangan komen (12)
Top 6 - Bilangan komen (12)
Top 7 - Bilangan komen (11)
Top 8 - Bilangan komen (11)
Top 9 - Bilangan komen (8)
Top 10 - Bilangan komen (7)
Terima kasih semua yang masih setia bersama JM Blog - blog picisan yang hanya share story pasal travel jek. Terima kasih kerana tidak jemu-jemu komain kat sini...muah!!!!

psst :  kepada Nayfatimah...JM masih hutang hadiah...tunggu!!!!

Nak tahu siapakah gerangan Top Comment Ogos 2016? Adakah masih orang yang sama? Jeng! jeng! jeng!

333 comments:

  1. la... igtkan nak cita pasal hatyai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Nina..bila nk update blog..kalau nk ke Hatyai..terus ke Songkla tau..singgah kat Serpent Nag tu

      Delete
    2. ada pertandingan ke sapa yg 1st? hahaha..
      hebat blog JM ni sampai macam tu skali org berebut nk komen.. hahha

      Delete
    3. Pha Is...terkejut tadi tgk bilangan komen..terima kasih atas sokongan..adehhh! bila ntah nk up entri baru..sibuklah lately..balik rumah dh penat ;p

      Delete
  2. Uishhh... Entry baru laa... Asah asah jari nak komain kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom komen....tengah warm up ni

      Delete
    2. Jari SS cute, Jari JM Manis :)

      Delete
    3. ehehehehe...Jari Zie Has? Jari Chef ;p

      Delete
    4. hahahaha.. belakang jari diasah lagikan tajam.. eh.. hahaha

      Delete
  3. Replies
    1. Betul pe..sendu jek..bilangan entri pun nyawa2 ikan dah

      Delete
    2. wpun bilangan entri dah nyawa2 ikan ... tapi still dapat banyak komen lagi tu JM :)

      Delete
    3. alhamdulillah..nasib baik ada PAMOGA heheheh

      Delete
    4. JM punya entri.. PAMOGA dapat nama ! jahahahaha

      Delete
  4. Rugi laa sape x drop komen... Hua hua hua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. drop komen dapat g jalan-jalan kan SS

      Delete
    2. ArZ..pastikan kekal dlm carta eh

      Delete
    3. betul tu ... ni dah terasa rugi dah ni ;)

      Delete
    4. Zie Has..camne..dah deliver lom..ke menunggu hari

      Delete
    5. saya lagi la rugi.. dulu pernah masuk carta kejap.. mastu masuk hospital sibok kerja BW pun x de masa.. skrg dah x kerja hospital dah.. yea..!

      Delete
  5. Nak amik gambar kat dragon ni... Bukan senang! Terkena tempias air laut... Camera basah... Dan terpaksa berpanas terik! Terima kasih Jay Emm... Teman SS ke sini! Love u!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian kamera....kesian kena tempias air....terima kasih semua yang menjayakan pengambaran ini...

      Delete
    2. Betul cakap SS..air masin terpecik kat mulut..pastu puas cari angle nak ambik pic yg best, panas lagi..harungi juga demi penghargaan kepada peminat..kih kih kih..peminat katanya..Love u too!

      Delete
    3. ahakss..Firahh..OMBAK katanya..mane de

      Delete
    4. fuh.. begitu sekali pengorbanan JM.. hahaha

      Delete
  6. Yeay yeayyyyy! Nama kita adalah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss..nama Cikgu Ceteked tiap2 bulan ada tau..macih! muah!

      Delete
    2. nama kite tak de, jadi dok tepi sambil cabut kelopak bungeee

      Delete
    3. Firah..x susah pun nak masuk list top comment blog sis JM ni..entri ciput je kot..

      Delete
    4. tu la kan.. tara zafirah pun dok tepi, saya ni melukut tepi gantang je.. hmm..
      hahaha

      Delete
  7. Replies
    1. Sorry Farrah..lambat reply..Happy Merdeka Day too

      Delete
    2. tu la.. menyepi pergi melancong lama sangat.. hehhe...

      ni buat ucapan jugak la..
      salam merdeka
      salam aidil adha
      salam hari malaysia

      Delete
  8. Dont worry,...saya akan tetap setia hihihi leh buat lirik lagu ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tetap setia....cewahhhh

      Delete
    2. setia mu di sini menemani ku setiap hari..boleh giteww?

      Delete
    3. ecececece...terima kasih ArZ

      Delete
  9. Terima kasih pada Sis JM kerana sentiasa sudi meriahkan blog saya juga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun ingin mengambil peluang ini untuk sama-sama mengucapkan terima kasih kerana sudi memeriahkan blog saya (skema tak?)

      Delete
    2. ye Farrah..sama2..we as a blogger we support each other

      Delete
    3. mak aih..skema kupu-kupu lah aRz hihih

      Delete
    4. saya pun nk ucapkan terima kasih atas segalanya.. :)

      Delete
  10. Great serpent ni malam2 dia ada lampu tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawak lampu picit kalu blackout... he he he...

      Delete
    2. kalau datang malam teraba-raba

      Delete
    3. Berani ke SS datang sini waktu mlm ;p

      Delete
    4. SS je yang berani kan ? hakhakhak

      Delete
    5. SS macho Firah mestilah berani ;p

      Delete
  11. Replies
    1. susah kalau nk ucap selamat bercuti kat sis JM.. sbb sisi JM Always pergi bercuti.. hahahaha
      nk kna ucap sedia.. hahaha

      Delete
  12. WAH JM DH SAMPAI KE SINI...MENARIK TEMPATNYA TU

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak PI..ramai yang tak tahu tempat ni

      Delete
    2. songkhla bukan popular ke..?

      Delete
  13. SELAMAT HARI MERDEKA JM
    HARI NI BIRTHDAY AKAKKK JUGA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari merdeka kak Nieda..Ohh..anak MERDEKA lah ni..happy belatad besday ehh..semoga kak Nieda sentiasa sihat dan dpt menunaikan ibadah dgn sempurna..aminnn

      Delete
  14. eh ,...jgn kata akak tak payung

    ReplyDelete
    Replies
    1. keh keh keh keh..kak Nieda guna payung besar

      Delete
  15. bila bergambar di sini jgn tak tahu boleh basah baju dek tempias air dari mulut naga

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak Nieda..berlari2 kami kat situ nak elak basah

      Delete
    2. boleh bayang sis JM berlari-lari.. hahahaha

      Delete
  16. Replies
    1. wah! kak Nieda siap tinggalkan pesanan :-)

      Delete
  17. Wahh nama nama bertuah yang dapat ke sana. Hehehhe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bertuah diorang ni kan.... :p

      Delete
    2. Nani..x nk ikut sis JM jalan2 ke

      Delete
    3. arZ pun bertuah jgk..sentiasa teman sis JM jln2..terima kasih tau

      Delete
  18. Wahh tahniah buat semua terutama ss

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih hehe...walaupun umi laya tak sebut nama saya hehehe

      Delete
    2. * Jeling jeling aRz... Sambil asah2 kuku... he he he...

      Delete
    3. kak Umi alya..tak nak teman JM jenjalan ke

      Delete
    4. ehehehehe...ArZ sentiasa setia

      Delete
    5. ss ni kejap asah kuku, kejap asah jari.. hahahaha

      Delete
  19. navel mmg selalu dikaitkan dgn richness ea? sy rasa mcm pernah baca sebelum ni kat tmpt lain. cuma tak nampak kaitan navel & richness haha

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanis : ye aaaaa..kalau perut kenyang org kaya lah ;p

      Delete
  20. Replies
    1. Hai Nia..entri tenggelam timbul ni

      Delete
    2. tenggelam balik nampaknya nih.. dah pertengahan bulan september dah nih.. hahaha

      Delete
  21. mana ada blog JM picisan ... banyak info pasal travel boleh refer =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nia..yang minat travel mmg sesuai sgtlah blog ni byk info..kalau minat memasak? heeee

      Delete
    2. minat memasak, pergi la memasak.. hehehe..

      Delete
  22. Nak jugakkkkk.....JM bawa nama ku travel ...hihihi..Nia kena rajin lagi lah drop komen =D ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kegigihan anda... kebanggaan anda... chaiyokkk... ha ha ha...

      Delete
    2. Nia..chaiyok! tak susah pun nak masuk list..ringan kan jari jek

      Delete
  23. Terima kasih jugak JM selalu singgah blog Nia yang tak seberapa tue =D ..* muax *

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama kasih..not to worry Nia..we support other eh

      Delete
    2. Jm mmg rajin singgah.. kat luar dia singgah negara orang.. kat dalam maya dia singgah blog orang.. hahaha

      Delete
  24. entry pengomen tegar ni mmg awesome bila dibaca..

    smoga terus sukses..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke Jie Susanos..nampak cam biasa jek..entri penghargaan :-)

      Delete
  25. Bertuah betul nama-nama yang tersenarai tu. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azzahairi : bila nk masuk list :-)

      Delete
    2. saya pun teringin nk masuk list jugak.. hahahaa

      Delete
  26. Tahniah buat semua yg berjaya.. mummy jugak terkeluar carta.. huhuh Sobsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagipun susah nk maintain carta sis Jm.. persaingan ramai..hahaha

      Delete
  27. yeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

    nama saya ada...hehehe

    SS jangan jeles hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS jeles? SS? SS???? He He He...

      Delete
    2. SS top sekali mana mungkin jeles kan SS :)

      Delete
    3. ytudia.. eksaited betoi arz..

      Delete
  28. pandai sis JM ambil gambar...saja bodek skit....hehe

    ReplyDelete
  29. Duk tunggu entry India ni JM....mana mana mana???

    Hahahha

    ReplyDelete
  30. menarik Songkhla ni..

    tahniah SS, mengungguli carta...

    ReplyDelete
  31. sis ke hatyai lg?hehe..terigt ice cream kelapa kt samila beach..sedappp sgt

    ReplyDelete
  32. alaaaa nama CT sah sah kena tendang keluar carta dah.. nak manage blog sendiri pun tak terkejar sekarang T.T huuurm jangan dilupakan diriku ini sob sob..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SYM buat ayat sedih plak.. hahahah.. nk tagih simpati lettew.. hahaha

      Delete
  33. nak kejar balik masuk carta.. gigihla.. carta Kak Farrah da terkeluar.. carta SS pun da kena jentik gak.. carta Kak JM pun sama.. nangeh la gini..

    ReplyDelete
  34. diorang komen pakai internet apa pun tatau la.. ni pun stay back bilik guru nak online punya pasal lama daaaa tak lepas gian mengomen...

    ReplyDelete
  35. huurm agak2nya bila dapat masuk carta balik.. heee citer carta x abes lagi.. and yes.. kita support each other. hope friendship terbina di dunia maya ikhlas kekal selamanya =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun harap macam tu jugak..amiin..

      Delete
  36. Sis JMmmmmm mishhh uuuu so much
    Sihat ke lamaaa jgk x jengah sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni senyap ni.. mesti tgh bercuti sakan nih.. sihat lettew.. hehehe

      Delete
  37. SS , memang takleh challenge macam JM kat blog SS la

    ReplyDelete
  38. Masih lagi tersenarai walaupon online malas

    ReplyDelete
  39. tahniH semua....
    SS sentiasa ditangga pertama..hihi

    ReplyDelete
  40. Sis JM apa khabar.. Ros lama jugak tak bw blog kengkawan lain. hihi. ada kekangan sikit. sekarang baru dapat rentak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe.. take ur time.. kan JM? hehehehe

      Delete
  41. lama tak datang jalan-jalan blog JM..sihat ke?

    ReplyDelete
  42. ingat nag tu, JM nak taip Naga tapi typo

    ReplyDelete
  43. tahniah kat u olls..aku jelah yang dah hilang macam naga tasik chini...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha iols hilang gak kak.. kena tendang keluar da..
      ramai lagi rajin dari kitee inilaaa akibatnya hehe..

      Delete
  44. blog pasal travel memang sedap dibaca..kalau harap nak melancomg lambat cerita

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. nk travel malas kumpul duit.. mampu baca blog travel je la.. hehehe

      Delete
  45. alahai ... dah lama tak masuk list :(

    ReplyDelete
  46. Tahniah kepada semua top komentator, anda memang terbaik.

    ReplyDelete
  47. Lama x jenguk JM... sihat ke?
    Apa travel list terbaru untuk tahun depan? Maklum la AA tgh buat promo tu...
    Takde buat solo travel lagi ke?

    ReplyDelete
  48. heloooo kak.. iols datang lagi ni knock2.. tunggu entry baru =)

    ReplyDelete
  49. nak inform dah dapat dah TUK TUK tue ;)

    ReplyDelete
  50. I was very appreciated what U do ;) arigataou gozaimasu

    ReplyDelete
  51. actually JM x der pon utang ape- ape

    ReplyDelete
  52. cikbunga jew rasa dihargai sesangat ,

    ReplyDelete
  53. selalu komen yang sikit sikit jew hahahahahaha

    ReplyDelete
  54. I always wish you happy and meet or know good people ;)

    ReplyDelete
  55. I'm glad to be apart team heheheheeee

    ReplyDelete
  56. JM.... saya dtg cari entry nak baca ... kikiki =)

    ReplyDelete
  57. tahniah semua.. lama tak masuk carta balik ni. hehehe
    time datang songkhla laut bergelora. xdpt p patung ni

    ReplyDelete
  58. Asalam..teman blog selamat hari raya ya...maafkan jika pernah menyakiti hati..
    Hebat nya paparan travel dalam blog JM..tahnia ya

    ReplyDelete
  59. Selamat hari raya aidil adha , JM . =D

    ReplyDelete
  60. Cantiknya permandangan. Terpukau tengok =D

    ReplyDelete
  61. Asalam Jm..selamat hari raya ya..tak ada rezeki ni kat sini...terbaik

    ReplyDelete
  62. Salam aidiladha JM..
    Lama akak tak singgah blog ni..
    Rindu juga nak baca kisah travel JM..
    Nanti akak tengok balik ye..
    Bz sekarang nak BW..
    Sempat buat entri tu pun kekadang entri CP jer huhuhuhu

    ReplyDelete
  63. haii singgah sini sambil follow JM
    kalaulahh jm sudi follow balik~ follow back ye jm #1064
    keep in touch JM muahhh

    ReplyDelete
  64. JM kat mana JM kat mana JM kat mana ?

    ReplyDelete
  65. nanti sat tengah fikiaq buat lirik ...

    ReplyDelete
  66. waaa.. sebulan 2 entri tapi pembaca setia raaamaaaaiii sangat.. nk komen pun jenuh kan skroll jauh.. hahaha.. tahniah..

    ReplyDelete
  67. dan tahniah juga kepada mereka yang tersenarai.. next time saya maybe? hahaha

    ReplyDelete
  68. tu tandanya ramai sayang sis JM.. hehehe

    ReplyDelete
  69. rajin HAKAK JM payung.. hahaha

    ReplyDelete
  70. fuh,, setel komen semua komen.. hahahahahahaha (gelak jahat..)

    ReplyDelete
  71. Tengok gambar mmg menarik, kan best dapat melancong hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elih Japahar : memang best sgt..sediakan duit je

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352