You can click on me :-)

Friday, 21 October 2016

Permohonan Visa ke China : LULUS!!!!!

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,

Kenapa JM letak tajuk entri seperti itu?

Visa China LULUS!!!
Sebab ada kes permohonan Visa ke China diTOLAK...diulangi...permohonan Visa ke China diTOLAK selepas beberapa kali submit permohonan.

YES! kalau ingin masuk ke Negara China perlu ada VISA! 

Part paling risau adalah samada permohonan Visa LULUS atau TOLAK..

Alhamdulillah permohonan yang JM submit minggu lepas LULUS!!!! Mohon sendiri di pejabat Chinese Visa Application Service Center.

Peringatan buat diri sendiri juga, bukan mudah nak dapatkan kelulusan Visa ke China.

Kenapa permohonan diTOLAK? perkara ini terjadi ke atas rakan blogger JM yang di kenali sebagai "Mak" bukan nama sebenar seorang penulis blog Lonesome Traveller.

JM terbaca entri beliau Visa China diTOLAK selepas beberapa kali submit dan kemaskini dokumen yang diperlukan tetapi still REJECT oleh pihak Kedutaan China katanya (merujuk kepada Chinese Visa Service Center Kuala Lumpur).

Beliau membuat permohonan Visa melalui Agen kerana menetap di Kedah, jadinya takkan nak datang KL semata-mata nak apply Visa kan, so buat lah melalui Agen. 

Bagi JM lah kan, alasan yang di berikan oleh Agen tu tidak munasabah sebab waktu JM submit sendiri form tu tiada langsung syarat perlu submit semua passport terdahulu, pastu di kaitkan dengan masalah Virus Zika, gambar tidak menepati saiz sebab semua tu karut.

Jika ingin tahu cerita lebih lanjut baca kat sini Visa China diTOLAK. Memang tragis, siapa tak frust kalau semua preaparation dah siap, tiket flight dah beli tetapi dek kerana Visa tak LULUS semua BURN!!!!!!!

Kalau Mak baca entri ni, JM amat-amat simpati dengan apa yang berlaku, JM harap Mak dapat bersabar, siapa yang tak bengang kalau berada di situasi Mak tu...Allah sahaja yang tahu...

Ikuti pengalaman JM memohon Visa ke China.  

Sediakan dahulu dokumen-dokumen berikut sebelum submit Application Form :

1. Passport original (tamat tempoh mesti melebihi 15 bulan)
2. Salinan passport muka hadapan (ada gambar)
3. Bukti pembelian tiket atau Flight Ticket Booking
4. Hotel Booking
5. Sediakan 2 keping gambar latar belakang putih (kalau pergi kedai gambar, cakap nak ambik gambar buat Visa China).

Bila dah sediakan semua dokumen di atas :

1. Pergi ke Pejabat Chinese Visa Application Service Center.

Nah! JM share direction..kalau sesat lagi tak tahu lah

Level 5 & 6, Hampshire Place Office,
Jalan Mayang Sari,
50450 Kuala Lumpur

Operating Hours :
Monday - Friday (closed on public holiday)
Submission Form (09.00 am - 0.300 pm)
Collection Visa (09.00 am - 04.00 pm)

2. Pergi ke Level 5 jika permohonan oleh Individu dan sila ke Level 6 jika permohonan melalui Agen.
3. Isi borang permohonan, boleh dapatkan di kaunter semak atau di meja tempat mengisi borang.
3. Terdapat meja untuk mengisi borang dan contoh mengisi borang dengan betul.
4. Bagi borang yang telah lengkap diisi, kepilkan bersama dokumen yang yang disenaraikan tadi.
5. Beratur untuk semak borang dan dokumen, sekiranya lengkap, petugas kaunter berikan nombor menunggu untuk submit borang.
6. Tunggu sehingga no di panggil, selesai submit borang di kaunter penyerahan, kerani kaunter akan berikan notis tarikh kutipan Visa.
8. Visa akan siap dalam masa 4 hari bekerja, bermakna hari ke empat boleh pergi ambil Visa.
9. Buat collection Visa di Level 6.

Nota penting :

1. Datang awal untuk elak dari menunggu lama.  
2. Sediakan dokumen yang di perlukan dengan lengkap. Jika tiada salinan passport, salinan tiket penerbangan dan salinan booking hotel, perkhidmatan tersebut disediakan tetapi akan dikenakan bayaran.

- Fotokopi passport : 20 sen sekeping
- Cetakan tiket penerbangan atau tempahan hotel : RM 2.00 sekeping

Kaunter semak borang permohonan dan dokumen 
Waktu JM pergi buat Visa hari tu, memang ramai sedang beratur di kaunter untuk semak borang. Masing-masing dah siap isi borang, JM plak tertanya-tanya kat mana nak ambik borang tu, tanya security yang bertugas, dia terus berikan borang untuk diisi.

Contoh borang yang telah diisi dengan betul
Tengok je contoh cara mengisi borang dengan betul di tempat yang disediakan, bila dah siap isi sila lah beratur. Semasa beratur tu, JM perasan ada beberapa orang di depan JM pegang 2,3 keping passport tau, baru JM ingat, SS dah pesan, nanti nak buat passport, bawak semua passport yang lama juga...LUPA!!!

Adeh!!! memang cuak dah time tu, kalau lah dia nak passport lama, nampak nya JM tak boleh nak submit form hari ni, kena datang balik..tapi tawakal je lah..beratur dulu...sambil tu memang berzikir je tau dalam hati tu...minta Allah permudahkan urusan.

Bila sampai turn, JM pun hulurkan lah form dan dokumen yang diperlukan...bila petugas kaunter tu semak, dia tak minta pun passport lama, hanya ambil passport terkini sahaja. Syukur!!!!

Petugas kaunter akan berikan no giliran untuk ke kaunter proses sekiranya borang dan dokumen lengkap
Jika terlupa bawa flight booking ticket atau hotel booking boleh cetak di sini dikenakan bayaran RM2.00 sekeping
Perkhidmatan mesi fotokopi juga disediakan dengan bayaran 20 sen sekeping. Gambar blur sebab risau kena marah dengan security
Kemudian baru dapat nombor untuk ke kaunter proses, agak lama menunggu hampir satu jam. Semasa di kaunter proses staff tu semak lagi dokumen yang dikepilkan pastu dia cakap "I accept your form" Fuhhhhh! lega!!!!

Kaunter proses untuk submit form dan dokumen
Selepas submit dan tiada masalah atau query, kaunter proses akan berikan Pickup Form yang terteta tarikh kutipan Visa
Pada hari ke empat datang semula ke Visa Service Center untuk buat collection Visa. Terus sahaja ke level 6, ambil no giliran, tunggu sehingga nombor dipanggil ke kaunter bayaran. Jangan lupa ye bawa bersama RM88.30  Visa for Single Entri.

Selesai bayar terus ke kaunter sebelah untuk collect passport yang ada printed Visa. Semak terlebih dahulu sebelum tinggalkan kaunter. SELESAI!

VISA Approved! Alhamdulillah!

Total cost penyediaan Visa

Hari submit :

1. Putrajaya Central ke KL Central (return) : RM28.00
2. KL Central ke Ampang Park (return) : RM5.40

Hari Collect :

1. Putrajaya Central ke KL Central (return) : RM28.00
2. KL Central ke Ampang Park (return) : RM5.40

Visa Fee for Single Entry : RM88.30

Total keseluruhan RM155.10

Itu belum sampai ke China lagi...bertabahlah demi keriangan berganda..ahaksss

Semoga entri ini dapat membantu bagi sesiapa sahaja yang ingin membuat permohonan Visa ke China.

Adios!

182 comments:

  1. Replies
    1. SELAMAT TRAVEL KE CHINA JM

      Delete
    2. Knock knock knock! Salam, Sis JM. Saya baru sempat datang buat kunjungan ke mari. Rinduuuuu :)

      Delete
    3. Wkomsalam..hai Yana..kenapa skrg dh x ligat cam dulu..sibuk eh 😬

      Delete
    4. Terima kasih kak PI..alhamdulillah dah selamat balik

      Delete
    5. Wkomsalam cikgu ceketed..windu jgk 😁

      Delete
  2. Wah alhamdulillah kak! Look forward to your next adventure :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojie! X de trip ke mana2 ke..nanti nk terjah blog lah 😬

      Delete
  3. Alhamdulillah, dah approved..mudahkan apply sendiri visa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuma dup dap dup dap nak tunggu lulus ke idak :)

      Delete
    2. Kak Nohas..nak apply senang je tp nak approved tu yang susah..Tq kak Nohas cpz masih setia bersama blog JM..i has something for u

      Delete
    3. Cikgu ceketed! Mmg cuak tau waktu on the way nak colect tu

      Delete
  4. Replies
    1. Kalau abe MKL nk ke China pastikan Visa lulus eh 😁

      Delete
  5. Replies
    1. X byklah sediakan semua dokumen tu kalau complete..settle! Tp kalau nak buat kek lagi renyah 😬

      Delete
  6. susah juga nk apply visa china ni..banyak cekadaknya
    kesiannya akak tu visa tak lepas :( habis semua benda burn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Mazni tp yg peliknya tu reason yg agen tu bg x masuk akal sepatutnya mudah je

      Delete
  7. tulah.. baca entri "mak", rasa tak patut derang buat camtu.. geram pulak baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu memang frust kan,...kita dah looked forward, dah incurred expenses,...

      Delete
    2. Kan! So Firah kalau nk ke China jgn guna Agen pegi buat sendiri tak pun sis JM leh tlg submit form

      Delete
    3. Ye Farrah byk cost lost sakit hati lg adeh!

      Delete
  8. adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii apa nak jadila visa kena denied ni. kita pun nak p China akhir tahun ni. risaunyaaaaaaaaaaaaaaaa T_____T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amy J x perlu risau yang penting pegi submit sendiri so x rugi byr agen. Nak ke mana tu? Saje nk kepoh 😬

      Delete
  9. JM ...

    Visa JM diluluskan sebab gambar JM yang chomel tuh !!!

    Hehhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Jali...puji ke ni ahaahah ntah2 ada betul jgk eh πŸ˜‚ Stmt minta penampor

      Delete
  10. Replies
    1. X kuasa i nak update time travel 😁 Autopublish

      Delete
  11. Saya pun baru buat visa nak pergi somewhere. Hopefully lulus jugak amin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnnnn. Mudah2an lulus. Dylla nak cuti2 jalan2 ye :)

      Delete
    2. In shaa allah Dilla kalau cukup syarat mesti Lulus..nak ke mana tu? India 😜

      Delete
    3. Kan Farrah sama2 kita doakan Allah permudahkan segala urusan aaamminnn

      Delete
  12. Ke Cina pulak kali ini JM.bestnya dpt jln2 selalu.
    ky takde pengalaman apply visa kemana2..sbb selalu ikut agen. Bagus juga entry JM ni..mana tahu suatu masa nnti ky perlukan rujukan camne nk apply..

    ReplyDelete
  13. Ehhhh.....susah plk yer nak apply visa china skrg...sib baik kita dah tak mo gi china....hahahhaha

    Selamat bergumbira yer JM...kem slm kat SS dan HH....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liza dah serik kd China? Rugi tau sbb byk tempat best 😬 SS dan HH, liza kirom salam 😬

      Delete
  14. owhh kena amek visa bagai nk ke China nie...leceh jugak yer...tapi nmpak kegigihan JM di situ...syukur smooth jerk perjalanan nk amek visa nie...suspen jugak ehh if visa x lulus nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azue! Wajiblah Gigih sbb semua preaparation done so x nak burn camtu jee..yes ingat ye nk ke China, India mesti buat VISA

      Delete
  15. Alhamdulillah. Yahooooo dpt p china

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Ain best kot! Maybe 2,3 tahun lg ke region lain lak 😬

      Delete
  16. JM nak p chinaaa ke fuyoooo bestnyaaaa

    ReplyDelete
  17. JM nak p chinaaa ke fuyoooo bestnyaaaa

    ReplyDelete
  18. Dah sampai ke Hangjo jangan lupa ke Shanghai dan Sujo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye PLM..kami ke Hangzhou, Shanghai, Suzhou dan Wuxi

      Delete
  19. Fuyoohh..orang lain termasuk JM visa dah lulus..kita ni reject..apakah???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak... adeiii camne nak ckp eh... mak jgn give up dulu... try laaa guna agent lain...

      Delete
    2. Mak!!! Jgn cepat giveup..thn depan try lg

      Delete
    3. Sokong saranan SS tu kalau x nak agen biar JM yg uruskan

      Delete
  20. Berdarah hati baca entry ni..almaklum kita tak suwit macam JM sb tu kena rejek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh eh eh stmt puji ke ni ahaahah. Mak! Bukan itu sbb nya agen tu PEMALAS

      Delete
  21. Chaiyok JM!! panduan lengkap terbaik punya siap flow chart

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! Mana nk cari blogger yang boleh share detail mcm ni πŸ˜‚

      Delete
  22. Selamat bergembira di China..hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn sedih2 Mak..u will got something from us

      Delete
  23. Wow menarik ni JM... slmt mengembara dgn ceria... bestnyaaa.. :) :)

    ReplyDelete
  24. Berlaku procedure tambahan sementara started 1 ogos sehingga awal oktober hari tu. Memang betul, kedutaan china mengetatkan kawalan masuk kerana security sepanjang G20 summit berlangsung di hangzhou. Salah sorang my grup member tak dapat visa sbb passport sebelum yg expired dah dibuang. Memang burn la tiket masa buat hujung bulan ogos haritu. Lepas habis G20 summit, procedure kembali seperti biasa semula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh kes tu ke Yong ASP no wonder lah iklan G20 tu bersepah tp nasib JM baik lah sbb dorang x minta passport lama

      Delete
  25. save travel and big happy to JM ...with SS and HH juga !!1

    ReplyDelete
  26. susah erk nak pi China , mak visa bagai , kalo diorng nak pi sini tak der visa pon kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg susah CB pastu harga Visa pun mahal tau

      Delete
  27. patutnya tak perlu visa sebab hubungan China ngan Malaysia cam adik begadik kan kan kan

    ReplyDelete
  28. pas tue kalau kena reject , nak apply lagi ...waste time sbb nak tunggu 4 hari lagiii ... kalau flight lama lagi ok ler

    ReplyDelete
  29. tapi China pon salah satu my wishlist to touchdown ;)

    ReplyDelete
  30. ape pon , semoga this journey will be a great ;)

    ReplyDelete
  31. best nyer jadi JM , asyik naik flight turun flight jew kan ;)

    ReplyDelete
  32. rietta pown bru taw ada kes visa xlulus...igtkan semua akan lulus...enjoy your trip JM...

    ReplyDelete
  33. selamat mengembara ke China;) I knowed this is not first timer you go there

    ReplyDelete
  34. lagi senang buat sendiri drpd agent kan..

    ReplyDelete
  35. susah juga nak apply Visa ni ye.. ada lulus ada tak.. (masih cuba menghadam kan apa tu Visa, HAHAHA...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tanya sis JM pun tak tahu nak jawab ni

      Delete
  36. Amacam travel ke Hangzhou? Best ke idak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suida : nak tahu kena baca blog SS 😁

      Delete
  37. lorh. senang je. haritu bukan main lagi saya sampai pakai agent.. adeh baik buat sendiri je pasni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uncle zuan: pesal senang2 je bg duit pada agen bak sini bg duit tu biar sis JM yg uruskan 😁

      Delete
  38. Huih ada jugak tak lulus eh.
    pada firasatku, sapa2 yg apply tu lulus. HUHu.

    Tp betullah meme dok masuk akal penyebab tak lulus tu..
    saje nak nyusahkan org.. grrrr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye dekdaa..kita yg baca ni pun berasap hidung tau geram

      Delete
  39. Gambo buat visa tu bukan main suweeeetttt lagi :)

    ReplyDelete
  40. Ni apply visa utk trip baru2 ni ye? Sudah selama pulang kah kalian sahabat kembara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat pulang ke reban memasing... ahaksss

      Delete
    2. Dah pulang ke sarang 😬

      Delete
    3. Ahaksss betul! Pulang ke reban pastu kumpul duit utk di labur kat tempat lain plak 😬

      Delete
  41. Ini kira trip Sis JM ke China yang ke berapa ye? Sebelum ni dah pergi beberapa kali kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : sblm ni dah ke Beijing, Guilin, Hangzhou, Shenzhen

      Delete
  42. Alhamdulillah dipermudahkan urusan JM, debar2 je baca entry ni..

    ReplyDelete
  43. Wah ke negara yang I blacklisted heheeee. Happy travelling!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SarahFJ..nape sampai blacklist ada x best experience ke

      Delete
  44. Alhamdulillah...
    Last yr akak pergi China, Visa agen yg buat. Alhamdulillah takde masalah. Rupanya..taklah mudah ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ujie..katanya ogos hingga okt ri tu ada G20 Summit di China jadinya syarat agak ketat utk lulus so pastu dh ok. Kalau apply this month mgkin lebih mudah x byk tapis

      Delete
  45. wah china dah ada visa...tq for the info JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amiizaa..dh lama kan syarat for malaysian citizen utk masuk ke China ni

      Delete
  46. Thanks sis JM.. sampai china dh perginya.. baru pas baca SS nye blog.. marah tul die..hehe.. anyway.. good luck kt sana..hopefully sume dipermudahkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha... Ada jugak org baca blog SS yang sendu tu...

      Delete
    2. Hai FN....best kan blog SS byk info dan kelakar 😬 Syukur dah selamat blk msia

      Delete
    3. Sendu katanya..baru publish beberapa min komen dah berpuluh masuk 😁

      Delete
  47. tq kak ros atas perkongsiaan info...sy pun nak buat visa ke china ni next week...nsb kat k.ros buat entry ni..cam tau2 je sy tgh cari info hihi...ari tu abg saya nk buat visa ke china pun pegawai tu minta passport yg lama...sbb nak tgk rekod visa ke china masa p beijing dulu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga hani nye Visa application lulus eh aminnn

      Delete
    2. Oooo nama sis JM ros ea Hahahahaha

      Delete
  48. hmmm JM banyak gak songehnya ya nak masuk China nie..take note untuk akak kalau nak gi China, bukan travel agent uruskan semua ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM pergi sendiri sis so semua buat sendiri

      Delete
  49. Alhamdulillah.. Terima kasih untuk info di atas. Dah tau dah proses nak apply visa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama Zeha..sis JM mmg suka share info bagi mudahkan semua

      Delete
  50. Amboi..nak bercuti ke china plak..best tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Jie..dah blk pun best sgt bila part shopping tu

      Delete
  51. Replies
    1. Membawak sampai ke sini bodohnya eh... ha ha ha

      Delete
    2. JM tak!! X nak mengaku 😝

      Delete
    3. Hhaha..kuat betul penangan BODOH tu

      Delete
  52. asalamualaikum kak JM.. lama sgt dah kabar tak di dengari... berjalan ke china pulak kali ni moga selamat semua nya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam TTboy..lama menyepi..apa status terkini..bila nk siapkan entri myanmar tu

      Delete
    2. Dah update la pasal morocco.. huhuu.. meh la dtg terjah.. rindu komen dri Kak JM..

      Delete
  53. asalamualaikum kak JM.. lama sgt dah kabar tak di dengari... berjalan ke china pulak kali ni moga selamat semua nya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh sampai 2x komen yg sama ni

      Delete
    2. Exsited sangat tu yg terkomen dua kali..

      Delete
  54. Replies
    1. Sesat sbb ikut cara org share salah!

      Delete
  55. Hopes Jay Emm x serik travel dgn SS... Al maklum... travel dgn SS kena sedia tisu bebanyak! Kah kah kah

    ReplyDelete
  56. Tahniah mbak JM, selamat jalan-jalan ke China. Jangan lupa bikin entry dong.
    jalan-jalan mulu, entrynya ngak pernah diupdate..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gun...kita tak pandai nk story 😜

      Delete
  57. Salam jm;)
    Wah, nak jalan2 ke china plak ye. Tumpang gembira, nnt tumpang tgk gambar ye.

    ReplyDelete
  58. permohonan ditolak..? apesal susah sangat pulak.. macam ketat je peraturan nk ke china..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yg ckp dalam tempoh ogos to okt this year ada function G20 di China so agak strict maybe pasni ok

      Delete
  59. renyah jugak proses visa china nih yer..

    ReplyDelete
  60. tudia cara nk apply visa.. lengkap..!

    ReplyDelete
  61. belum sampai china, visa dia je dah makan kos.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertabahlaaa demi keriangan berganda 😁

      Delete
  62. hmm.. lepas baca entri ni, rasanya lepas ni mmg tak la kalau saja-saja nk pi china.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh kalau nk ke China kena betul2 sbb nk buat visa pun kos dah tggi

      Delete
  63. JM lepas ni pi mana plak, nak join jugak

    ReplyDelete
  64. dah buat visa...ms pegi bawa si awliya, masa nak tunggu borang submit kat kaunter..kena tunggu dlm 30 orang lagi...nombor lak gerak slow..nasib pakcik guard yg melayu tu tolong...terus dpt potong Q sebab dia nampak bawa budak kecik...lgpun awliya mmg nampak tak sihat, baru lepas kena chick pox, parut2 kat muka ada lagi...hehe...alhamdulillah baik pak pakcik tu...klu tak mau berjammmm tunggu...esok nak collect visa..berdebar lak lulus ke tak ni...hrp2 lulus la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hani! Pakcik guard melayu tu mmg baik. Dulu time akak nk isi borang kejap2 dia dtg tanya ok ke x, pastu dia yg bg contoh cara nak isi. Kalau kaunter proses terima borang means lulus kalau x dia akan reject awal dan x bagi slip utk collect

      Delete
  65. jauhnya pergi bercuti hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin...tempat cantik dan shopping best mmg la jauh ;p

      Delete
    2. Sis jm berjimat cermat gak deh hihihihi jangan sakan shopping taw

      Delete
  66. details JM bagi...nanti noe nk buat visa ke China...boleh terjah blog JM je...

    ReplyDelete
  67. uishhh..susah jugak nak apply visa ni..banyak nau kena buat..

    ReplyDelete
  68. Cikna pun ade baca blog 'Mak' tu mmg kesian kot....;-(

    ReplyDelete
  69. servis permohonan visa china murah kat sini : check di fb provacations sdn bhd.. kami settle kan semua.. korang tak payah bazir masa menunggu lama2 di embassy. servis cas murah.

    ReplyDelete
  70. perggh manual panduan lengkap,mmg terbaikla info JM

    ReplyDelete
  71. cuaknyaaa baca tq sis !! sgt2 berguna tambah2 bkn dr kl ni. kalau ke india pon nk visa jugakkan. fuhhhh lap peluh

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352