You can click on me :-)

Wednesday, 12 October 2016

Top Komen September di Kebun Raya Bogor, Bogor

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


JM is BACK!!!

Baru balik bercuti dari Jakarta, Indonesia (07 Oktober - 10 Oktober 2016).

Badan masih lemah sebab kurang rehat terus masuk kerja.

Kami sempat terjah Pasar Tanah Abang, Kebun Raya Bogor, Taman Topi, Monumen Nasional (Monas), Kota Tua, Toko Minyak Wangi dan Mangga Dua.

Ini adalah trip kali kedua JM ke Jakarta dan banyak kelainan dari trip yang pertama dulu. Tip kali ni sangat best sebab dapat travel bersama SS dan HH, pastu dapat borong banyak barang untuk reward kepada diri sendiri di Tanah Abang dan Toko Minyak Wangi.

Ada detik seram apabila kami berdua dah tidur tinggal HH sorang tengah baring baru nk baca doa sebelum tidur, lampu tidur di tutup oleh 'orang lain' 2 kali...kemudian 'org lain' tu main suis aircond pulak!! nak tahu kisah seram ni..nantikan cerita detail dari blog SS...heeeee (JM ngelat!)

Cerita penuh trip ke Jakarta?  hehehehe...JM tak boleh nak janji bila akan update.

Berbasikal di Kebun Raya Bogor
We are here - kasut siapa yang paling comel hehehe
Ini adalah entri pendek, entri penghargaan kepada Top Komentar September 2016

Hanya 9 orang sahaja terpilih sebab Top Komen Sept heeeee..boleh camtu?

Sebagai penghargaan, JM bawa bersama semua 9 orang komentar yang rajin tinggalkan jejak di ruang komen ke Istana Bogor di Kebun Raya Bogor.

Terima kasih kepada semua yang sentiasa memeriahkan blog JM yang sendu, tidak lupa juga kepada yang tidak termasuk di dalam list top komen, JM hargai kunjungan kalian, kunjungan akan di balas.

Top 1 - SS (116 Komen), SS sentiasa di hati JM heeee
Top 2 - Pha Is (109 Komen) , Pha Is semakin mengaum sekarang..takut hihihi
Top 3 - Cik Bunga (36 Komen) , Cik Bunga terus naik ke Ranking no 3...terima kasih CB
Top 4 - Arz MoHa (25 komen) , ArZ masih kekalkan kedudukan di dalam list...terima kasih
Top 5 - Cik Ash (11 Komen) , Cik Ash juga sentiasa setiasa setia bersama sis JM..terima kasih
Top 6 - Nia (10 Komen) , Nia dah mula masuk dalam list top komen..senang kan nak masuk list..entri ciput hehehe
Top 7 - Farrah MF (8 Komen) , Cikgu Ceketed sangat sibuk bulan ni dengan kerja-kerja beliau, kerja perpindahan lagi tetapi dalam masa yang sama masih boleh maintain masuk list Top Komen sis JM..terima kasih..muah!!
Top 8 - Mummy Julia (8 Komen) , terima kasih juga buat Mummy kerana sudah beberapa bulan berapa dalam list top komen..minta maaf ye lama tak terjah story Mummy
Top 9 - Huda CML (7 Komen) , Cik Huda CML...terima kasih juga kerana masih setia bersama sis JM....jangan suka merajuk tau ;p
Dalam trip akan datang, JM akan bawa reader yang paling setia, sentiasa masuk list top komen setiap bulan dari Jan - Sept 2016 sahaja ke tempat yang lebih jauh dan sejuk...In Sha Allah...tunggu!!!

Terima kasih sekali lagi buat semua yang rajin berkunjung ke blog ni..Love uols!! Peace no War heeee..

Mohon maaf kerana ada beberapa komen yang belum di balas, akan di balas bila ada kelapangan nanti.

Jumpa lagi!!!!!

189 comments:

  1. Replies
    1. setiap kali saya baca bogor tu bunyi nya nk sama dengan bongok.. ahahaha...

      Delete
    2. seronoknya SS, HH dan sis JM ke Bogor..

      Delete
    3. Mmg best kak PI sejuk sbb hujan 😬

      Delete
    4. Haip! Pha Is kena pakai spek ni 😜

      Delete
    5. Nyaman sebsb hujan kan SS 😬

      Delete
  2. Aduhhh... Nape plak SS yang kena citer psl kisah seram tu? Pengelat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..mana aci macam nih.. hehehe

      Delete
    2. kalau SS yang cite orang yang baca akan rasa SERAM...kalau JM yang cite org yang baca rasa menyesal hehehe

      Delete
    3. mmg seram Hanis..bila tutup lampu je ..'dia' main suis Aircond plak..byk kali...bangun buka lampu bilik air baru 'senyap' adeiii

      Delete
    4. Pha Is..aci-aci buka pintu!

      Delete
    5. menyesal.? aha.. belum cuba belum tahu.. hahah

      Delete
    6. nasib baik dia main suiz ekon je.. kalau buat macam dalam cerita pendekar bujang lapun, x ke naya,...

      "hai mambang, kau main pintu plak?"

      hahaha

      Delete
    7. nana balik pukul 1
      jangan takut burung hantu
      nana bawak tongkat semambu

      Delete
    8. dia nak cari bilik air tak jumpa agaknya.. hehehe..

      Delete
    9. Pha Is..jangan menyesal nanti keh keh keh

      Delete
    10. Pha Is..lagi seram kalau dia bertenggek atas TV..hadoi..x nak ingat..seram!

      Delete
    11. Tak ada nya nk guna tongkat..sembur terus dengan RIDSET heee

      Delete
    12. Kah kah kah..Eyda...betul jugak tu..hantu rabun malam

      Delete
  3. Jay Emm tak boleh nak janji katanya... Ampehhhh jekkk!

    ReplyDelete
  4. Tahniah kepada semua ngetop komen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah kat diri sendiri ker SS? Hahahahhahaa

      Ntah bila ler kita nak muncul ngetop nih hahahhaa

      Delete
    2. Bro Jali..tak masuk list pun x pe...jgn skip lawat JM kat sini tau

      Delete
    3. Terima kasih kepada yg sudi 'borak-borak' ngan JM eh

      Delete
    4. tahniah kepada semua yang menjadi top komentar..

      Delete
  5. Tahniah kepada 9 orang top komentator Sept. Cepat2 sambung kisah seram tu JM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue..kisah seram tu? kisah seram kena 'tindih' di Bangkok pun lum kluar ni adeh!!!

      Delete
    2. Pha Is : minta ubat rajin..ada x?

      Delete
    3. rajin ni bab psikology.. kna rujuk dengan doktor psykiatrik.. hahahaha

      Delete
    4. nanti sambung entri kisah seram plak ya..

      Delete
  6. Namanya dibawa ke Bogor
    Hihi... jadilah kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak bawak orgnya tak mampu kak Zakie..SS je leh ikut heeee

      Delete
    2. x dapat bawa orangnya, bawak hatinya cukup lah..

      kubawa hatimu ke .......... (sis sendiri sbb xtau lepas ni JM nk ke mana.. hehe)

      Delete
  7. Apa yang menarik kat Kebun Raya Bogor tu nampak sangat luas tu yang kena berbasikal ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat luar Mrs A..ada Istana, ada Rusa..tetapi tak sempat xplore semua!

      Delete
  8. sis....kasut sapekah di sebelah kiri itu...sama dgn kasut kitalah...wewitttt...kaler je lain..pintalan dia sama..hahahha.... mbak seekers takde ke kat sana mau siasat kisah seram suis lampu itu..hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erny Firdaus! Kiri..kasut warna merah tu? ahakss..sis JM punya!!! Kisah seram tu nanti biar Mbak Jambu yang siasat keh keh keh

      Delete
    2. org lain jejak kasih, diorg jejak kasut.. hahaha

      Delete
  9. Replies
    1. ZF..terima kasih setia berkunjung ke sini

      Delete
  10. stokin biru meati SS... purple HH..merah tu sis JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZF! pesal bijak sangat ni hehehe

      Delete
    2. dia ada kasyaf ke aper nih.. hahaha

      Delete
  11. Replies
    1. Hanis...senang je nak masuk list ni..entri ciput!

      Delete
    2. jom.. caiyok2...

      mmg entri ciput, tapi 1 entri beratus komen.. ka usaha lebih jugak.. hehehe

      Delete
  12. Replies
    1. Hai kak Nieda..rindu JM tak

      Delete
    2. igtkan dia nk hai hai bye bye tadi.. heheh

      Delete
  13. JM tak ngedate mas Gunadi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow.. siapa gerangan mas joko tersebut.. hahaha..

      Delete
  14. semakin mengaum? hehe

    aum! hahahaah

    ReplyDelete
  15. JM ...

    Semenjak dua menjak nih jalan sakan yaaaaa

    OK ... rasanya bulan 10 nih, nama kita lak naik !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Jali..sbb dah dapat travel partner yg BEST so makin ligat aaaa hihihi

      Delete
  16. Replies
    1. hmm.. x boleh duduk diam lgsung,... hahaha

      Delete
  17. balik2 terus masuk kerja..? konfom penat..

    ReplyDelete
  18. sampai dua kali ke jakarta.. saya sekali pun x pernah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah minat travel camni lah Pha Is

      Delete
    2. saya ni kurang minat sikit.. takat travel naik moto ride pusing2 malaysia tu minat la..

      Delete
  19. ala.. mana aci main pass pass cerita macam nih.. nk baca dari perspektif JM jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau camtu Pha Is kena tggu next year ;p

      Delete
    2. lambatnya.. nnti detail dalam cerita tu dah lupa.. hehehe..
      baik tulis cepat2.. hehehe

      Delete
  20. Alhamdulillah.. berjaya jugak masuk list.. hehehe... susah nau.. persaingan sengit.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x bleh tarik nafas lega lagi.. kna usaha lagi.. hahaha

      Delete
  21. ala.. no. 2.. sikit lagi. hmm.. x pe.. next target no. 1 hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. gigih la.. usaha tangga kejayaan..

      Delete
  22. ala.. no. 2.. sikit lagi. hmm.. x pe.. next target no. 1 hehehe..

    ReplyDelete
  23. tahniah buat pengomen tegar yg lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM la terbaik.. buat org nk komen kat sini.. hehehe

      Delete
  24. mengaum la.. dah free sikit.. dulu setahun keje hospital x de masa.. skrg nk balas dendam.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti byk masa FREE kan skrg...best aaa

      Delete
    2. xde la bnyak sangat.. dah kerja ofis x penat macam kerja hospital. balik kerja kat rumah pun boleh pi jonging lagi.. ada energy nk buat apa2 pun, nk update blog, BW, etc..

      masa kerja hospital dulu, balik kerja cuma tau nk tido je... penat gila yg amat.. penat badan penat otak.. hahaha..

      Delete
  25. wahhhhhhh nampak nama kita ada la... muahhhh sis JM bawa nama cik ash ke BOGOR....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...Cik Ash tu Ekin ke hehehe

      Delete
    2. hahhahahah.... bukan ekin kembar dia

      Delete
  26. Replies
    1. wa a'laikumussalam..

      meh nk tolong tuan rumah tolong jawabkan.. hhehe

      Delete
  27. yeeee ... kita pon ikut JM,SS and HH

    ReplyDelete
  28. Replies
    1. blog ni mmg berhantu pun.. 1 entri beratus komen.. hahaha

      Delete
  29. tue.. laaa sape pi suruh kaki menjulur kat tepi tasik tue

    ReplyDelete
  30. Replies
    1. dia minat kat JM tu.. tu yg ikut.. hahaha

      Delete
  31. kasut purple cantik.. hahhahaha.. siapakah?

    ReplyDelete
  32. tq coz jadikan kita satu team sob sob sob - tangis gumbira

    ReplyDelete
  33. Akhirnya nama mak naik flight huhuhuhuu

    ReplyDelete
  34. jap , jap , jap ..nie kali ke 2 fly with you all ;)

    ReplyDelete
  35. alamak....ada org lain....tkut la plak....sukanya bunga teratai...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat apa nk takut,, kita makhluk, dia pun makhluk jugak..

      Delete
  36. Tahniah semuaaa. Baca komen dkt sini pun dah terhibur sis JM. mesra betul pengomen and followers sis. bagus2. Saia suka *thumbs up* Alaaaaa sis jgn la ngelatttt nak baca jugak kisah seram dari sis JM. hehe have a nice day sis :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. jangan ngelat tau.. hahaha

      Delete
  37. best jugak pass-pass story ngan SS cepat skett sambung storynya...kena buat worklist nie..saper nak cover cerita apa...hehhehee...besttnya dpt sopink2 kat jakarta....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. dengar cerita barang sana murah2..

      Delete
  38. Assalamualaikum Sis JM. wahh tahniah buat yang tersenarai. dapat juga ikut holiday bersama :)

    ReplyDelete
  39. lama tak jalan-jalan sini. hihi. maaf Sis JM :)

    ReplyDelete
  40. kalau teka betul dapat hadiah tak?

    ReplyDelete
  41. dah lah janji nak deliver kasut dalam mimpi tapi tak sampai2///

    huhuhhu... majuk arh...


    eh tapi sapa yang janji ea? ss ke jm...

    ha ha ha

    ReplyDelete
  42. bestnya jalan2.. teringin nak jejak semua trip JM.hehe

    ReplyDelete
  43. cantik kebun raya..
    ada winter trip..main snow, best2..

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum JM lama tak singgah komen sini...

    ReplyDelete
  45. Tertiba rasa rindu pulak dengan JM... hihi

    ReplyDelete
  46. wah !! Bogor.. curlas la nama2 top komentar dah sampai Bogor tu.. hee~ suka baca blog JM !!!!

    ReplyDelete
  47. seronoknya derang dapat g Bogor walaupun kena "compress" masuk dalam beg Sis JM.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. kira macam zip file la nih.. hahaha

      Delete
    2. Statment compress Firah tu kelakar ;)
      Tak pe, rela je kena compressed,...

      Delete
  48. cepat la karang cerita.. nak baca niiii.. trip 3 beradik mesti lagi fun kan...

    ReplyDelete
  49. tedia... banyaknya bom Faiz... banyaknya mortar dia.. nak p pinjam sikit lah kat diaaa...

    ReplyDelete
  50. Fuhh ! Bertuah lah nama nama ni dapat ke Bogor. Hehehe :D

    ReplyDelete
  51. Wahh..cuti lagi JM...jelesnya..dgn SS dan HH plak tu

    ReplyDelete
  52. Cantik scenery kat sana..naik basikal lagi yer..sempatt

    ReplyDelete
  53. JM selalu kena usik ni..kena tukar jari tu..manis sgt

    ReplyDelete
  54. tahniah... fuhhh mcm best je bogor. tahun depan dh full pulak list travel

    ReplyDelete
  55. Hi jm tak seram ke? bila nak update tu.
    dah lama tak baca blog u ni

    ReplyDelete
  56. Kasut siapa yang paling wangi? he he he :D

    Wah sempat berbasikal di Kebun Raya Bogor ya?

    ReplyDelete
  57. Replies
    1. Yg purple tu lawo,leh masuk angin kurang sikit baunye,huhuu....;-)

      Delete
  58. tahniah semua! pergh nama siap ada dekat sana. bapa best! haha

    ReplyDelete
  59. huyoooo bestnya nama dimention di sana :D

    ReplyDelete
  60. Sis JM, baca tarikh travel 7 - 10 Oktober? Alaaaa,...I was there for a week,..kalau tau leh jumpaaaaa. Tak de rezeki... :(

    ReplyDelete
  61. Hikhikhik tak sangka berjaya juga tembus masuk carta bulan lepas. Thanks so much, bawa nama saya ke sana :)

    ReplyDelete
  62. Sob sob sob projek pindah2 tak settle lagi, melarat sampai 2 - 3 bulan! Sis JM nak datang tolong takkkkkk? ;)

    ReplyDelete
  63. wah bagusnya JM reward follower sampai oversea. Menarik marilah singgah blog kak hajah pulak. follow kita jugak ya.

    ReplyDelete
  64. Wah mbak JM ke Bogor ngak bilang-bilang ke saya. Lupa ya punya fans setia di Bogor. hehe.
    Kalau tahu mbak JM ke Kebun Raya, saya bawakan makanan deh...

    ReplyDelete
  65. sis JM sticker yg ada nama ekin kan kan ekin nak hahahahhaha tak malu mintak nak buat kenangan :P

    ReplyDelete
  66. mmg rajin sungguh JM ni...tahniah pada mereka yg tersenarai tu

    ReplyDelete
  67. Bogor..bila la nak travel macam JM ni ehh? hihihi

    ReplyDelete
  68. Dia buat cerita seram plak, klu cikna dh start main suis tu mmg tarik selimutla jawabnye....;-)

    ReplyDelete
  69. Terbaikla JM siap bawak top bloglist ke indon gitu....;-)

    ReplyDelete
  70. tahniah semua.. hehehe. alaaa napa JM xnk story kisah seram tu.. huuu

    kasut merah paling lawaa

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang