You can click on me :-)

Friday, 28 October 2016

Teaser : Trip ke Hangzhou, Shanghai, Suzhou dan Wuxi, China

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,

Holla!!! Lama tak update blog

Entri teaser ni JM nak share tempat-tempat yang sempat kami terjah selama 7 hari di sana. Ada beberapa tempat perlu di 'cancel' sebab hujan sepanjang hari. Nak bergambar pun pegang payung ke sana ke mari. Adeh!

Trip yang penuh Drama dan Air Mata...tak percaya tengok ni...

Menangis di depan kedai beg..kenapa JM nanges..kalau nak tahu wajib follow entri trip China ni
JM tidak pergi berseorangan tetapi berteman...teman travel yang susah, senang dan gembira bersama..sayang korang dua ketat-ketat! Muah!!

Kenal tak ni heeeee
Lama betul nak habiskan entri travel, belum khatam entri Bangkok dah ada trip ke Jakarta dan China. JM masih lagi hutang entri Krabi, Phuket, Overland Thailand, India, Seoul, Hatyai, Lombok, Phonm Penh...Adeh! Bila nak start ni.

Komen dari kawan-kawan pun belum sempat reply apatah lagi blog walking buat kunjungan balas huhuhuh. Harap kawan-kawan faham dan JM akan buat semua tu step by step eh. JM tak pernah lupa kawan-kawan yang datang berkunjung ke sini.

Ahakssss! Cukup lah sikit luahan perasaan tu bukan orang baca pun keh keh keh.


Mesti ramai tahu JM apply Visa untuk ke China, boleh baca kat sini Permohonan Visa ke China Lulus. Risau jugak tau sebab nak apply Visa ke China sekarang agak susah nak lulus tapi bila dah lulus rasa nak cium ibu kaki ahahaah. Sujud syukur uolssss.

Negara China ni besar, setiap region ada tempat menarik tersendiri memang sangat sesuai untuk kaki travel terutama yang suka sightseeing. Bukan itu je, syurga shopping jugak tau, harga barang kat China MURAH sangat-sangat. Seyes JM tak tipu. Itu sebab ramai pemborong pergi Guangzhou borong kain, tshirt, kasut, barang letrik dan pelbagai barang lagi sebab MURAH. Kalau yang jenis pandai bargain tu memang heaven lah.

Ini bukan trip kali pertama JM ke China tau sebab first trip JM ke luar negara adalah Beijing dan Tianjin pada tahun 2012 itupun pergi dengan agen bayar RM1000 all in bawak duit shopping je. Balik je dari trip ni minat travel tu tak boleh nak di bendung lagi. Bila Air Asia buat sale je mesti cari destinasi yang di tawarkan harga tiket murah.

So until now setiap tahun mesti ada trip walaupun hanya dalam negara. Bila dapat travel ni ya Allah nikmatnya, bahagianya bila dapat lihat ciptaan Allah yang cantik dan luas terbentang, dapat lihat budaya hidup orang kat sana, kemajuan dan kemiskinan negara yang di kunjungi, boleh beli ole-ole buat saudara mara dan kawan-kawan...memang tak rugilah!

Adeh! Ginilah kalau dah start taip membebel je panjang heheheehe

Untuk negara China ni, JM baru jejak kaki ke Beijing, Tianjin, Guilin, Guangzhou, Shenzen, Hangzhou, Shanghai, Suzhou dan Wuxi.

Kalau ada rezeki nak pergi sampai ke Hunnan, Kunming, Harbin, Chongqing, Xian (kenyit mata kat SS minta dia jadi tour guide keh keh keh) dan banyak lagi.

Tapi bagi certain person negara China ni antara negara yang tak termasuk dalam list untuk travel, ada pulak tu sebut je travel ke China, tak sabar - sabar minta JM update sebab dia minat story about China ni. Ahakss! Taste dan minat setiap orang kan tak sama. Cuma satu je lah kena hadap kalau ke China ni....toilet KOTOR, bau hancing, ada tahik kat mangkuk tandas sebab flush rosak. Banyak kali JM tengok semasa trip baru baru ni. Pastu asyik terpandang orang korek hidung pastu main jentik jek! Ada tu dah korek tak leh jentik dia main kesat jek kat dinding kah kah kah.

Cite pasal korek hidung tu nanti JM share detail dalam full entri ni baru TEASER kah kah kah.

Satu lagi peringatan juga buat diri sendiri to make sure kalau nak buat trip ke negara 4 musim ni pastikan check dulu musim dan suhu jangan jadi seperti kami pergi musim Summer ko! Panas dan hujan seharian pastu JM lak beriya bawak kasut boot berbulu ko, thermal dan spring coat bagai, ingatkan Autumn! Hampeh! Bodoh tul! Kalau nak tahu tahap kebodohan tu boleh baca kat blog SS heheheehe.

Adeh!!!!

Jom tengok senarai tempat yang sempat kami terjah dalam cuaca yang sendu ni.

List Attraction at Hangzhou

1. West Lake
2. Hefang Street
3. Grand Canal
4. Phoenix Mosque
5. Three Pools Mirroring Moon - setiap kali tengok gambar ni mesti nak gelak adeh!!! Kredit to SS
List Attraction at Shanghai

1. Yuyuan Garden
2. The Bund
3. Pudong Mosque
4. Fuyou Mosque under construction
5. Shopping at AP Plaza
6. Shopping at Xinyang Fashion & Gifts Market 
7. Tempat menjadi tumpuan lokasi pengambaran - Doulu Street
8. Nanjing Street
9. Tabao Market
10. Oriental Pearl Tower  
List Attraction at Suzhou

1. Tongli Water Town Suzhou
2. Shilu Pedestrian Street
3. Taipingfang Mosque
List Attraction at Wuxi

1. Three Kingdoms City
2. Water Margin City
Bukan itu je......ada juga tempat shopping yang sangat heaven tetapi untuk tempat shopping ni JM akan share dalam entri berasingan. Sebab apa heaven? Murah bafuck ahaahah pinjam perkataan ni dari SS. Bayangkan eh shawl lebar dan besar jenama LV, Dior, Burbuerry 10 yuan sepasang lebih kurang RM6 pastu winter coat harga 400 yuan bila pandai bargain leh dapat 100 yuan atau RM60. Biasa orang share shopping di Yuyuan Garden kan? Tapi ada tempat lain lagi best orang tak tahu. So kalau nak tahu kena tunggu entri dari JM eh.

bersambung!!!!

312 comments:

  1. Rajinnya Jay Emm up entry... he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada orang seru titiew heeee

      Delete
    2. siap main seru2 nih.. ahahaha

      Delete
    3. Bila d seru baru dia dtg 😜

      Delete
  2. Replies
    1. x lain ni.. nanges tgok harag barang kat sana la nih.. hahah

      Delete
    2. Sape buat Sis JmM nanges? Meh kita babab2 manja dia,..

      Delete
    3. hahaha.. babab JM sama sbb kuat nanges.. hehehehe

      Delete
    4. Pha Is..nanges sbb lain lor

      Delete
    5. Cikgu ceketed mesti leh teka sape org tu 😜

      Delete
    6. Eleh! Kita nanges ada sebab..erkkk! Heeee

      Delete
  3. Replies
    1. eeeee yuck!!! bukan lelaki je pompuan pun sama ..adeh!

      Delete
    2. Aktiviti senggang dimana2...

      Delete
    3. JM korek jugak..pastu kumpul2 buat bola bowling kah kah kah

      Delete
    4. pas korek jentik! buat nya orang depan tengah menguap! kah kah kah sakit perut

      Delete
    5. Part paling horor... nyonya cengkuang kuar toilet... lalu depan kita... kentut! Barbieee jek perangai! Keh keh keh...

      Delete
    6. hahaha.. bagus aper.. boleh korek tanpa rasa malu dan bersalah.. hahaha.. heaven!

      Delete
    7. Pha Is..Sis JM duduk dlm tren sebelah lelaki tau pas korek dia jentik! Mencik!

      Delete
  4. Shopping heaven bafuck! Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagu bafuck best bila shopping ngan HH hehehe

      Delete
    2. Lps ni akn nmpk topi JM baru..jaket SS baru..HH dgn shawl pradak tuh..sila perasan model ye

      Delete
    3. Yang dlm je lama Mak yg kat luar semua baru sib baik la tshirt shawl murah kalau x berpeluh tiak masham la sorang2

      Delete
    4. To bad.. i tak beli shawl tulis peradak.. i beli plain jek.. takpe.. ley pinjam ss nya ..

      Delete
    5. Tny nak pinjam JM nye? I nye LV 😁

      Delete
    6. Haip Pha Is..jgn sebut byk kali πŸ˜‚

      Delete
  5. Kalau nk toilet bersih kena masuk soping komplex jual peradak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. keh keh keh..hanya yang mampu beli pradak, LV jek nampak bersih sikit..ye ke?

      Delete
    2. Kena jaga toilet.. sbb tu tempat org hado2.. yg mkn di cwn minum kat pinggan..

      Delete
    3. kita yang nan hado ni mampu tumpang masuk toilet je lah..jeling2 je lah Kevin Kelain, Luis Veton, Dior, Blackberry semua tu ihihhihi

      Delete
    4. sabor je la.. hahaha.. demi tandas.. hahaha

      Delete
    5. Tandas bersih lambang personaliti 😝

      Delete
  6. Melihat budaya... yes!!! Budaya sondol menyondol....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha...part tu paling geram leh nyumpah d buat nya..x kira tempat ada lubang ada ruang sempit pun nak sondol gak..mkn toot agaknya..so perangai sama hahahah

      Delete
    2. Betul! Asyik kena sondol jek! Geram

      Delete
    3. Betul Pha Is paling geram tu kita Q elok jek dia boleh suka hati jek potong Q x geram ke

      Delete
  7. perghh..China, part toilet tu yg tak tahan..nampaknya takleh masuk public toilet cenggini, boleh muntah kalu mcm tu..tapi part shopping, heaven...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kak Nohas ke Guilin..depan Tren Station Guilin tu ada public toilet tau..JM masuklah sbb tak tahan sangat..dh macam tempat pembuangan sampah..lalat, tahik dah kering..ya Allah..uwek! meluru keluar tak jadi nak melabur

      Delete
    2. Huhuhubkalau cenggitu keadaannya, memang kena cancel hajat nak melabur!

      Delete
    3. tu la.. hari tu saya dah kata.. kalau nk travel bawa botol air, plastik n tisu siap2.. hahaha,,..

      Delete
    4. Cikgu Ceketed! Tahik pun malu nak kluar haahah

      Delete
    5. Pha Is kalau dah tandas mcm tu x selera nak masuk..uwek!!

      Delete
  8. tailor kiter chinese dr jakarta...tiap2 tahun dier akan travel ke China nie...tp mmg dier bgtau...ada bln2 tertentu yg dier pergi....diorg suka pegi kampung2..gunung ganang...ziarah tmpt2 sejarah ler tuu...x bestnya kalau jmpa toilet mcm tu...spoil mood betul laaa haiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azue! kami travel lite2 je tak de nak nak masuk kampung sume..part toilet tu..di China mmg paling worse lah..adeh!!!

      Delete
    2. lpas ni kna take note.. hehehe

      Delete
    3. Get ready lah kalau ke πŸ‡¨πŸ‡³

      Delete
  9. wah wah wah.....ni dah macam cover separuh dunia ni...ke dah 3/4 dunia dah? hehehe

    incik hubby pun baru balik dari Beijing dan Shanghai...tapi sebab outstation, tak syok nak ikut

    ReplyDelete
    Replies
    1. MyLife Ria...baru suku jek! laa ye ke? ikut je lah pastu jln sendiri

      Delete
    2. try letak gambar peta n tanda negara mana yg JM dah pergi.. mesti nnti nmpak dah banyak.. heheh

      Delete
  10. Seronoknya... Jauh perjalanan luas pemandangan dan pengalaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Maria Firdz..tak boleh beli kat mana2..x de org jual heee

      Delete
    2. betol2.. mesti skrg JM ni dah macam "wise" person dah.. hahaha...
      sbb dah banyak berkelana.. eh.. hahaha

      Delete
  11. Baca entry sis jm mcm takdak apa jadi je. Hahahah padahal mcm2 ujian sebelum tu. Chaiyokkk sis hbiskan hutang2 trip yg tetunda. Ain tunggu πŸ™ˆ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ain..SS dah share ;p sakit hati bila di kenang ;)

      Delete
    2. Kalu Jay Emm yang citer rasanya sampai ke subuh x abis... Sebab... Jay Emm lagi berpengalaman.. he he he...

      Delete
    3. kah kah kah...SSShhhhhh! biarlah!

      Delete
    4. HAHAHAHAHHA itu lah. Ain dah baca dkt entry sis SS. Sis SS sampai subuh pun takpe. Sis JM punya hal sanggup baca :p

      Delete
    5. SS pun apa kurang nya 😬

      Delete
  12. Seronoknya tengok gambar2 JM! Mmg frust sikit bila cuaca sendu..gambar tak cerah. Tp mmg dah itu rezeki kita kan...huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Ujie..beli tiket salah musim..FRUST nonggeng Mak Limah hehehe

      Delete
  13. Bestnya jamu mata dengan gambar2 JM yg cantik ni..
    Walaupun tak berada disana..
    Tapi macam terasa akak pun joint sama JM hahahha..
    Tq share gambar2 menarik ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Yati..alhamdulillah rezeki JM ke sana so leh share ngan kawan2...so kalau ada yg minat nak ke sana leh pegi tempat2 ni

      Delete
  14. Replies
    1. tercabar Nina..bila baca komen kat IG kah kah kah

      Delete
  15. Sampai menangis kenapalah agaknya tu
    Atau menangis kegembiraan sebenarnya sebab dpt beli harga murah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah..Kak Zakie..dah hampir tepat tapi tak tepat

      Delete
  16. ha ha ha... up dah teaser JM...
    Cayalah ....

    cepat hapdet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huda..ni pun puas nak siapkan 1 entri..

      Delete
  17. sib baik pudong bukan puding

    ReplyDelete
  18. "taiping" pun ada... hahahaha

    ReplyDelete
  19. korang inter frame tak kat production tu?
    hahahaha... korang kan retis dan rerupis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena halau! Sempat curi ambik gambar artis jek..cantik n kacak sgt 😁

      Delete
  20. entri india bila nak up ni....

    up entri india dulu lah JM ...

    ReplyDelete
  21. meh kongsi part soping tu laju2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nieda pun suka shopping ke? Leh geng ngan HH

      Delete
  22. Jelesnya baca brg2 murah kt sana..dpt borong mmg puas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak! Jgn putus asa tau try lagi apply visa tu ni mgkin sbb pelancaran G20 kat sana

      Delete
  23. Ruginya berat luggage bw winter bulu2 tu hehe

    ReplyDelete
  24. Byk tmpt diterjah tu..puas la 7 hari kt sana bercong ceng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau x hujan byk lagi tempat rare kami terjah tau. X perlu nk cong cheng tunjuk je Q Card tp ada yg x layan bila kita tunjuk Q Card tu dorang assume kita nk minta derma ciss!

      Delete
  25. Sujud syukur kt epot shanghai lps touch down epik jgk kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh keh keh! Mak buat dulu pastu JM ikut, tp turun naik dari Hangzhou

      Delete
  26. Hefang street nmpk klasik..santik buildingnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan tu je Mak brg kat hefang st tu murah harga baju tdo kain satun 15yuan suar pendek 10 yuan cuba mak convert. X nk cite byk nanti Mak meroyan ahaahha

      Delete
  27. pengotor memang kena ngan depa.. mujoq la kawan2 cina kat opis ni xmacam tu.. toilet bersih walupun rupa buruk sikit.. xda bau-bauan memeningkan kepala..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg pengotor abis lah kuku simpan panjang dua2 belah lak tu pastu sanggup tau masuk kencing walau dia dh tahu toilet tu ada tahik..cuba byg 😝

      Delete
    2. Huhuhu ngeri saya membayangkannya!

      Delete
  28. Saya kan, lebih suka cuaca panas dari hujan dan sejuk...tak syok jalan gitu...so toilet mana lebih kotor? Negara India atau China??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sis JM ni suka elak musim panas kalau ke negara 4 musim ni rasa selesa je kalau sekuk. Toilet di Negara China sgt kotor tp bukan semua kalau dlm mall bersih

      Delete
    2. Adeh...kalau gitu kena cari mall lah kalau nak melabur...takut2 tak menyempat je dah terburai haha!!

      Delete
    3. Cikgu CT..elak melabur kat tren station tp kalau x tahan masuk tutup hidung

      Delete
  29. Semangat nak tahu pasal India.. Pat la cita.. hehe.. seringkas yg boleh, kalau nak details memang rasa masuk muzium semua2 cerita tu nanti.. he..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minat pasal India jgk? Adeh leh geng ngan huda

      Delete
    2. Saya pun nak tau gak nih pasal india...next trip mmg nak ke india in syaa allah ☺

      Delete
    3. Adeh! Cikgu CT..sis JM ke India dengan agen so x de byk cite nk share itu pun ntah bila nk up entri India. Entri Bangkok byk lg episod aduh!

      Delete
  30. Tempat2 kat sana memang best, tapi org2 nya menyampah kan.. suka tolak2, pengotoq ya amat.. Uweerrkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg pun x ada budi bahasa suka menyondol suka potong Q x dulik org lain ckp kasar adei!

      Delete
  31. tertanya-tanya kenapa kak JM menangis, hehe :p
    amboi, kemain gaya dia amek gmba macam photographer bergaya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss kalau nk tahu kena baca blog SS. Sbb yang ambik gambar tu pakar photography 😁

      Delete
  32. JM ...

    Jangan malas malas nak update !!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  33. Dah lama tak tinggal jejak kat blog JM :)

    Kura-kura dah grad. Alhamdulillah. Baru je balik dari Korea for the 4th trip. Hehe. JM nak alamat boleh? Ada ole-ole sikit nak pos ke rumah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kura2 slow sibuk x pe. Dh blk? Share entri eh. Nak alamat? Nanti sis JM email eh

      Delete
  34. gambar yang memul tadi nak tau crita... cepat sikittt critaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah! Ahakssss cite x best! Sedih!

      Delete
  35. banyak gilos entri sis JM yang tertunggak.. ni kalau TNB, dah tak de current ni.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada lg tau x masuk list..cite korea musim spring dan winter..adeh ntah bila nk start

      Delete
  36. take care sis JM, Wa Ah Kak and HH... balik cepat.. jibby rindu.... eh !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kihkihkih pesanan ni paling mahal! ;)

      Delete
    2. Firah! Dah blk pun tp tgh frust sama Jibby ni

      Delete
    3. Cikgu Ceketed..ha'ah mmg mahal hati mendidih je 2,3 hari ni...faham2 lah ye 😬

      Delete
    4. Pasni pegi keje nak naik basikal lah

      Delete
  37. okay, nk komen ni.. bismillah..

    ReplyDelete
  38. Replies
    1. China jek bukan London pun keh keh keh

      Delete
  39. Replies
    1. Tu pun x cukup tau kalau boleh 12 hari baru puas 😬

      Delete

  40. nangis sbb tgok harga beg2 tu ke..? hahaha

    ReplyDelete
  41. tudia, banyak jugak hutan entri travel nih.. pasti boleh la update banyak2.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hutan? Ingat sis JM je ratu typo adeh 😬

      Delete
  42. kami paham.. JM tak pernah kalau x balas komen dan kunjung punya.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye akan balas cuma lambat sikit..komen blog sendiri pun byk hutang 'reply'

      Delete
  43. macam mana nk cium ibu kaki tuh? tgh membayangkan JM cium ibu kaki.. hahahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce Pha Is try buat! Senang ke susah 😜

      Delete
  44. biasa la.. mau tak murah.. kalau beli kat malaysia pun, kalau murah2, bila tengok tag, mesti tulis "made in china". hahahahaha..

    ReplyDelete
  45. dahsyat betul JM.. tiap2 tahun ada travel... macam saya travle dengan moto je pusing malaysia.. hehehe

    ReplyDelete
  46. banyak betul tempat yg JM pi.. sampai 9 tempat.. yg saya pernah dengar cuam beijing dengan shanghai tu je..

    ReplyDelete
  47. macam saya la.. kalau org ajak ke china, tak rasa apa2 pun.. hehehe.. sbb x masuk dalam list negara nk pi singgah. skrg target jepun.. hehehe.. tapi target je la.. pi nya belum tentu.. x de keazaman yg kuat macam JM.. heheh..

    ReplyDelete
  48. bab toilet tu, rasanya kat malaysia ni pun lebih kurgang je.. cuam mgkin x teruk sangat la kot, cuma masalah tu ttp ada..

    ReplyDelete
  49. giler heaven kalau kat china boleh koreng depan khalayak ramai! hahaha.. mesti heaven! haha

    ReplyDelete
  50. hahahaha.. penting tu kna tahu kalau negara 4 musim.. macam mana la JM boleh terlepas pandang.. x sangka.. hehehe..

    ReplyDelete
  51. hangzhou? saya nk eja pun takut bunyi x betul. haha,.. tapi lawa bot tu.. macam tgok drama cina zaman dulu2.. hehehe

    ReplyDelete
  52. majestic giler nama masjid pheonix tu.. pergh.. lawa pun lawa..

    ReplyDelete
  53. gambar no. 5 tu menunjukkan kegigihan JM mengambil gambar..

    ReplyDelete
  54. wow.. kat shanghai dia eja "masjid"...

    ReplyDelete
  55. nama fuyou mosque tu style.. "fu yooo..." hahaha

    ReplyDelete
  56. eh, ada org pakai saree kat china.. hahaha

    ReplyDelete
  57. shilu pedestrian street tu dah macam kat area tepi sungai melaka la plak.. hehe..

    ReplyDelete
  58. Wahhh.. bnyk tempat di jelajah tu hehee... menarik sgt2 ni JM.. :) :)

    ReplyDelete
  59. Hai JM..Lama tak singgah sini.. Rajin2 update ya.. ADa orang bacalah..mcm saya..hihi

    ReplyDelete
  60. Byk tpt2 mnarik yg Jm pergi ni..

    Foto pn awesome..n nape gelak tgk salah satu foto tu..

    ReplyDelete
  61. Gambar hitam putih sis JM tu,...phewittttt! ;)

    ReplyDelete
  62. Tak saba nak baca entri,..teaser pun dah panjang berjela nih :)

    ReplyDelete
  63. Syokla sis JM dapat rakan travel yang sekepala :)

    ReplyDelete
  64. arrghh geliiiii lak terbayang bab korek hidung tu.....

    ReplyDelete
  65. negara china ni besar sangat. banyak tempat boleh pergi. sebulan pun tak habis jalan rasanya

    ReplyDelete
  66. Wah best...FN first g china pun beijing.. masa tu sejuk dh akhir2.. ikut agent gak.. mcm sis Jm gak.. kaki ni lepas tu nak melangkah je.. tp buddies utk travel tu xde sbb majoriti dh kahwin n ada anak kecik..susah.. but i need a vacation right now.. jeles dgn JM.. hehe πŸ˜…πŸ˜…

    ReplyDelete
  67. China kan besau , mesti banyak tempat nak terjah

    ReplyDelete
  68. Nabi pon suruh belajar sampai negeri China

    ReplyDelete
  69. so impak China dalam sejarah pon dah nampak

    ReplyDelete
  70. adei , s=dulu belajar sejarh China pening sikit nak ingat tempat huuhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  71. kalo nak borong pon kat sini juga tempatnya ;)
    kan ramai berniaga ambik barang kat sini

    ReplyDelete
  72. barang pon depends kat rate yg kita bayar

    ReplyDelete
  73. jeles taw ,JM dah nak khatam jelajah China

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352