Friday, 3 November 2017

Bercuti ke New Zealand - Harga Tiket Penerbangan

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM...


Jangan KECAM!!! ahahaha...dah berbulan blog ni terabai..sorry dear all readers..JM tahu ramai yang tertunggu-tunggu entri baru dari blog JM kan kan kan?....ehehe..perasan RERUPIS!!!!

New Zealand!!! Aku datang!!!!

AAX Flight D7 206 dari Kuala Lumpur ke Auckland, New Zealand
JM dah lama simpan impian nak melancong ke New Zealand tau..berangan nak cover North Island dan South Island..kekonon laa...nama pun impian kan ๐Ÿ˜€ boleh baca entri kat SINI

Tapi untuk trip kali ni hanya cover South Island sahaja dan kalau ada rezeki dan peluang pada masa depan kita cover North plak ek...jeling SS dan HH...kita pergi ke perkampungan orang asli Maori ๐Ÿ˜€

"Alaaa..JM ni..nak share harga tiket penerbangan je? baik tak payah update entri" akakaka...elok pe share at least ada juga entri dari blog ni berhabuk kan!

Kadang orang tak tahu tau berapa estimate harga tiket penerbangan ke New Zealand..so bila ada entri ni boleh jadi guide untuk sediakan siap-siap duit untuk beli tiket..betul tak?

Korang rasa..berapa anggaran harga tiket ke New Zealand?
Bagi JM la kan..kalau korang dah ada impian nak pergi ke satu-satu tempat tu like Europe ke, Turki ke dan tak kisah la mana-mana tempat pun...even ke Langkawi pun mesti ada duit simpanan betul?..sekurang-kurang nya ada Tabung Travel.

Ye la....kita ni kategori 'makan gaji' bukan usahawan yang hari-hari duit masuk..bagi orang yang sentiasa berduit ni..anytime je boleh terbang..duit bukan masalah. Jadinya..sila merancang dengan bijak. Nak travel ni pun bukan orang berduit je boleh travel..rakyat marhein macam JM ni pun boleh yang penting simpan duit untuk portion travel dan lagi satu MINAT..

Setiap orang ada minat berbeza..ada yang minat habiskan duit beli barang makeup, baju, handbag...bagi JM plak minat TRAVEL..then time travel baru lah shopping puas-puas sebab harga barang kat luar negara tu lebih murah dari Malaysia tau terutama Vientam, Indonesia dan China.

Bila bercakap pasal travel ni..kami bertiga (SS, HH dan JM) dah plan, tahun 2017 nak travel le New Zealand....Seronok cerita pasal travel ni bila kita ada kawan-kawan yang mempunyai minat yang sama tau..macam SS dan HH..dorang berdua ni memang kaki jalan..so apa lagi..semua menjadilah!

Trip ke New Zealand ni pun kami dah tempah tiket penerbangan setahun lebih awal..ye lah kalau nak dapat harga tiket murah dengan Air Asia ni kena tunggu FREE SEAT SALE which is waktu penerbangan satu tahun akan datang. Dalam tempoh setahun tu kita boleh la preapare itirenary, booking penginapan, kereta sewa, entrance fee dan simpan duit untuk tukar kepada New Zealand Dolar (NZD).

Tengok ni dulu..JM share sedikit gambar semasa di sana...Teruja tak nak pergi New Zealand?

Tiga sahabat selamanya..bontot sape paling lebo heheheh
Bunga-bungaan di Musim Bunga
Gunung - ganang....snap pic dari dalam kereta tengah bergerak
Sepanjang perjalanan di kiri kanan jalan korang akan dapat tengok kambing dan lembu 'sedap' meragut rumput...gemok-gemok tau..rasa nak curi sekor heeee

Apa tengok-tengok ada hutang ke hihihi
Ada lagi!!!!

Rakaia George River
Lake Tekapo
SS dan HH di puncak...tak gayat ke tu!!!
Sky Luge, Queenstown
Cantik tak??? Semua gambar tu guna Handphone jek!!!

Ada beribu gambar tau....sana cantik sini cantik...ehhh setiap tempat dan sudut cantik laahh....Selebihnya JM share dalam entri lain eh...

Bila tengok semua gambar ni..rasa nak pergi tak New Zealand..kalau nak..jom tengok harga tiket!

INGAT YE...Flight tike Air Asia X ke New Zealand adalah dari Kuala Lumpur (KLIA2) ke Auckland (AKL). Kalau nak cover North Island sahaja TIDAK perlu beli tiket Domestic Flight dari Auckland ke Christchurch.

Bagi kes kami bertiga, cover South Island dan sehari di Auckland, jadi MESTI beli Domestic Flight dari Auckland ke Christchurch..ada faham ka aci ๐Ÿ˜€

Perincian Harga Tiket Penerbangan AirAsiaX ke New Zealand : Kuala Lumpur (KLIA2) - Auckland, New Zealand (AKL)

Tix price return per person : RM956.08
(Including Guest, Airport Tax, KLIA2 Fee, Arrival Tax, Border Clearance Levy, GST)

MURAH ke MAHAL? RM956.08 tiket pergi dan balik tidak termasuk Seat, Meal dan Luggage.

Bagi JM..kalau harga tiket below RM1,000 still murah dan berbaloi dengan tempoh perjalanan mengambil masa hampir satu hari.

SEKIAN!! 

197 comments:

  1. Replies
    1. Abe MKL bila lagi ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
    2. abe MKL pun tak kurang hebatnya.. bukan biasa-biasa.. hahahah

      Delete
    3. kan..abe MKL tu tahun 2018 dah ada list untuk travel

      Delete
  2. Replies
    1. Nak cite pasal harga tiket je tapi melalut ke lain ahaahah

      Delete
    2. ok la tuh.. pembuka cerita.. hehehe

      Delete
    3. Nantikan sambungan nya eh..tggu..tahun ni rajin sikit dari thn lepas ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
  3. SS nak link psl tiket ke entry ni boleh? ha ha ha

    ReplyDelete
  4. Bontot sape paling lebor? ha ha ha

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Alhamdulillah..selamat sudah

      Delete
    2. JM kembali kejap je.. nanti dia pi keluar balik.. hahahah

      Delete
    3. Thn ni itew nk rajin update..jgn x caye ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
  6. memang betul setiap apa yang kita buat mesti ade minat

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya minat moto.. eh.. tetiba plak menyampuk.. hehehehe

      Delete
    2. Sib baik titew x minat moto klaau x leh konvoi ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
  7. selamat meneroka New Zealand yer JM, SS & HH

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Kan!!! Sedap mata memandang..biru mata hitam ku

      Delete
    2. ni mesti masa nk ambik gambar ni dia tekan dengan jari manis.. tu yg gambar semua sweet2 tu.. hehehe

      Delete
  9. Tahniah JM..hajat terlaksana sudah,seronok kan round NZ...rasa nk pergi lagi dan lagi dan lagii...wuhoo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakss! Ayda! Dah tulis lom pasal NZ..ke JM terlepas entri tu..nanti nk skodeng blk..dh lama x blog walking ni

      Delete
    2. Haha...nz tulih kt fb je,blum mmblog lagi...entri yindia pn tbengkalai nth bla nk smbung,kena perasap dulu bg seru mnulis dtg blik

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Itew yg keje biasa2 ni pun x sempat gak ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
    5. sibuk plan trip je koje nya...hehe

      Delete
    6. skrg rest dlu,iAllah nx yr ABC nepal,tp tkyah plan apa..folo je

      Delete
    7. ABC Nepal? Wowww! Tempat gittew better follow jek..abiskan entri India tu ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
    8. Betul,folo je..guide yg uruskn tp kna rajin training la pulak,bdebar gak rasa...iAllah one fine day akn kmbali bsiaran

      Delete
    9. In Shaa Allah..u can do it..jaga mkn dan juga kesihatan..kalau x mendaki pun pegi joging ke gim ke kasi stamina kuat..bestnya!!!

      Delete
    10. Fighting!!...amiin ats doanya,tq so much!

      Delete
    11. In shaa amin..ama-ama ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
  10. Akhirnyaaaaaa...lawanya view..jeles mak

    ReplyDelete
  11. Murah bg mak! Sb selalu try buat mesti seribu lima keatas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan!!! Kalau dapat harga tu jgn fikir panjang lagi..rembat jek

      Delete
    2. fuh, lepas harga ekzos moto full system sebijik.. hahaha

      Delete
  12. Rasa nk golek2 ฤทt rumput yg santek tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn!! Nanti lembu ngan kambing marah ๐Ÿ˜‚

      Delete
    2. baru nak buat style citer hindustan.. hahaha

      Delete
  13. Waahhh cantik nye kt sana JM.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Julia!!! Cantik sgt tau..kalau Ju yang ambik pic tu lagi berganda lawa

      Delete
  14. Cantiknya new Zealand Dari dulu mmg mama terpikat dgn scenery situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan mamapp..bentuk muka bumi NZ ni subhanallah!!! Cantik sgt

      Delete
  15. Replies
    1. Kan!!! Nak murah lagi kena beli tix ke Vietnam ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
  16. cantik cuaca masa kak JM pegi sana :D
    bagi saya harga tiket tu dah murah sangat, kena pandai ambil peluang je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazni!!! Lama x borak kan..alhamdulillah tp ada certain tempat tu hujan..sob sob sob nanti cite

      Delete
  17. kawan cikja pun ad yg baru balik dari new zealand ni JM, ramai yg pergi. maybe sbb tiket murah jgk ni haaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai cikja..ahaksss..kalau dh murah rembat jek

      Delete
  18. Asalam..tahnia selalu travel..rezeki JM tu..alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah cikgu etuza..rezeki JM arah situ..cikgu tulis blog lagi x

      Delete
  19. angan2 gak nak pegi.
    tapi tak tau bila.
    akak geram tgk gambar2 u. cantik2 sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak yan!! Pastikan angan2 tu jadi kenyataan..best tau lebih cantik dari Kashmir ๐Ÿ˜ฌ..cite Kashmir dah habis tulis lom ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
    2. hee..heee... insyallahhh..dia lagi cantik tpt ni sebab bersih lah kan. no wonder lah.
      cite kashmir dah lama habis.. one day akak lak cerita pasal NZ ye..

      Delete
    3. Ahakss...nanti itew baca cite pengalaman Kak Yan di NZ lak sbb setiap orang alami pengalaman berbeza..cite Kashmir dah habis? nampak sgt JM dh lama x blog walking..tunggu!!!

      Delete
  20. Cantiknyaaaaaaaaa semua gambar! Aduh, bila nak sampai NZ ni T____T

    ReplyDelete
  21. Wow..sangat menarik ..terima kasih sudi kongsikan keindahan memang NZ terkenal lembu lembu2 tu ..

    ReplyDelete
  22. insyaAllah nina plan 2019 nak pergi NZ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina!! Mgkin thn 2019 x dpt price below 1K dgn keadaan harga minyak skrg..so akan libatkan kos yg tggi..menabung dari skrg..

      Delete
  23. cantiknye...semua pun cantik....return tiket dengan harga tu bg rietta murah berbanding normal rate....

    ReplyDelete
  24. aduhhhh...cantiknya..giler rasa tengok gambar tu..serasa macam nak terbang terus jer..huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mama..CANTIQUE mcm Mama jgk kan hehehe..lama x muncul sini..mama sihat?

      Delete
  25. Bestnya tengok sis JM cuti sana sini. :) Yup setuju sangat sis, nak pi travel ni kena buat tabung travel lah nampak gayanya. Tp mmg kena displin lah. kalau tak takut terusik pulak . hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadhie..sis JM ni kalau x dpt jenjalan otak jadi beku hihih..kalau takut terusik bak sini sis JM tlg simpan kan heee

      Delete
  26. Same goes to me, dapat harga rm939 per pax, fly next year (autumn)
    Travel berdua je ni dgn travel mate.. Skrg tgh sibuk study..
    Abiskan entry NZ cepat2 plssssssss :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow!! Suhada..dah buat preaparation lom...booking accomodation dan kereta sewa awal tau..lelambat nanti full booking..ahaks..akan di usahakan ye

      Delete
  27. Tabung travel wajib ada kalau kaki jalan kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti WAJIB kak Nieda..kalau SUNAT belum cukup syarat hihihi

      Delete
  28. Jm p berapa hari ya nk cover semua tempat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha..8 hari termasuk perjalanan pergi dan balik..kiranya 6 hari solid di Christchurch dan Auckland

      Delete
  29. wow bestnya...teringin nak nengok lembu2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lynda..gemok2 dan ‘kacak’ plak tu heheh

      Delete
  30. Salam singgah sini dik JM....wahhh...cantiknya gambar-gambar adik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam MD..adik JM? Aahahah lawak! Awak tu adik MD...itew Kak JM hhihiih

      Delete
  31. Salam singgah sini dik JM....wahhh...cantiknya gambar-gambar adik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambo cantik? Ingatkan sis JM yg cantik heeee

      Delete
  32. mmg destinasi impian ni..

    tengok gambo cantik2 gini pun dah rasa excited!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ujie..macih masih ingat JM kat sini..JM pun dh lama x tanya khabar kak Ujie..sihat?

      Delete
  33. Nak jga pergi xde ksempatan lagi.hahaha

    ReplyDelete
  34. wah... macam murah jugak.. lepas add luggage n meal berapa tu..

    Jemput singgah baca entri terbaru saya ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaleha : around RM1,000++ ..terima kasih sudi singgah sini

      Delete
  35. kecik ati tak ajak pegi NZ...sobs sobs

    ReplyDelete
  36. seronoknyaaaa sis JM g NZ...gamabar2 lawaaaaa nyaaaa...i is jelos.hahah..moga ada rezeki Eija samapi NZ one day:)

    ReplyDelete
  37. Replies
    1. Org tu lagi manis..awak tu darah manishh skrg ni makin berseri seri heee

      Delete
  38. bila nak sambung entri berikutnyaaa ??? nak p NZ jugeksss

    ReplyDelete
  39. hmmmm I miss travelling. btw I followed u here #1150
    sudilah singgah n follow jugak nnt. hehe

    ReplyDelete
  40. hahahahhaha bebetol update rege tiket je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emy!! Tq masih ingat sis JM! Pe cite skrg..dh lama x masuk blog emy tu..ekeekek..ni entri ngelat..kira tajuk memenuhi isi kandungan kan ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
  41. Assalamualaikum dik... apakabar JM...
    lamanya kita terputus hubungan... maaf ler kak ni...timbul tenggelam haha... kak pun dah lana tak nulis...
    Nnti2 kak hubungi lagi yer...
    Sayang dan rindu dri kak
    reenjohan7.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomslaam kak reen..skrg kat kay el kan..sibuk la tu ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
    2. Kak reen sibuk dah skrg ๐Ÿ˜‚

      Delete
  42. Ahkak jeles...cantiknya pemandangan

    ReplyDelete
  43. Subhanallah, cantiknyaa pemandangan kat sana. Nak pergi tapi kedek dengan diri sendiri.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puan Wawa..kalau x boleh pergi jauh pergi dokek2 jo

      Delete
    2. Camera ape tu shap betul laa ambil gambar time kete bergerak.. ce share ce share.. hehehe

      Delete
    3. Puan Wawa : ahakss..itew guna camre Iphone jek

      Delete
  44. memang lawa tgk lake tekapo tambah2 musim panas sbb ada bunga lupin ๐Ÿ˜๐Ÿ˜ next time boleh refer entri JM cepat la sambung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina..ha'aahh..pergi musim panas pun ok sbb cuaca tetap sejuk

      Delete
    2. spring pun lawaaaa tp kan berbaloi tak drive sndiri? xsilap kna ada international license kan mana nk cekau

      Delete
    3. Nina..klau ke NZ wajib drive sendiri..x perlu international license...guna je le lesen memadu kite tu..accepted!

      Delete
  45. FN lagi 2 tahun nak plan g situ.. Nampak tak perancangan 2 thn tu..haha..lama bebeno..

    ReplyDelete
    Replies
    1. FN..kumpul duit dulu..2 tahun tak lama..jap je tu

      Delete
  46. bestnya JM ... teringin nak gi nz ... teringin nak naik motorhome ... tapi buat masa sekarang mimpi jer dulu hihi :)

    ReplyDelete
  47. nz ni walaupun dah berkali-kali tengok gambarnya tetap rasa cantik sangat ciptaan Allah

    ReplyDelete
  48. wah rm900++ murah lah tuh...saya ingatkan rm2000 tiket pergi balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu CT...kalau RM2000 tu leh dapat tiket ke Turkey

      Delete
  49. Replies
    1. nak dapat tiket murah mcm tu ah cikgu..perlu banyak bersabar heeee

      Delete
  50. ada jer tour guide yg dh lama di korea, diorng bertukar ke New zealand plak, sebab diorang kata ramai rakyat malaysia yg nak melancong ke NZ...wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi nisbah ke Korea lebih ramai dari yang pergi ke NZ

      Delete
  51. err.. rerupis tu menatang apa? hahaha

    betol2.. harga tiket tu penting.. antara sebab kenapa saya malas nak keluar malaysia sebab harga tiket flight je kadang2 dah separuh dari bajet.. hahaha.. so, baca blog JM je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rerupis tu adik beradik kekapis hehehehe...Pha Is tak boleh keluar melancong jauh-jauh..simpan duit tu untuk hari bahagia nanti :-)

      Delete
  52. setuju.. Setiap orang ada minat berbeza..ada yang minat habiskan duit beli barang makeup, baju, handbag..macam saya kebanyakan gaji habis kat barang moto je.. hehehehe...

    aper nih.. main lawan bontot pulak.. (-_-')

    ReplyDelete
  53. macam best je kat sky luge tu.. mesti boleh layan koner macam moto.. hahaha

    hmm... hampir RM1k... entah la.. bagi orang yang minat travel, mungkin murah.. hahaha.. tapi tak aci la kalau tgok tiket flight saja.. ongkos dan charge lain kat sana macam mana plak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. naik skyluge tu memang gilak..boleh koner baring wooo

      Delete
  54. ala bila nk sambung ni hahaha.. nk tau jugak apply international license mcm mna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina..kalau nak drive kat New Zealand tak perlu ambil international license...boleh guna lesen memandu yang kita ada sekarang

      Delete
  55. Kelakar juga kak JM ni. hihi. Kadang bila kak JM tanya mahal ke murah atau sedap ke tidak, GV tak tahu nak teka jawapan yg mana sebab mesti jawapan final unpredictable bg GV. hihi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen ni lagi kelakar..mesti salah komen kat entri lain kan hihih

      Delete
  56. Murah tu JM..

    flight ntuk anak bujang akak dr kuching ke klia2 pergi balikpn hmpir RM500, penangan cuti sekolah dan raya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Umi alya..tiket ke Sabah dan Sarawak mmg agak mahal..RM500? tiket ke Medan pun RM200 return boleh dapat

      Delete
  57. perghhh bawah RM1K pergi balik? bapak murah gila

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu sbb terus REMBAT!! alhamdulillah rezeki kami :-)

      Delete
  58. kalau ayu smpai kesudah la angan2 nye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss..Ayu!!! tak pe berangan..mana tahu bila si kecik dah masuk sekolah ada rezeki lebih leh bwk jenjalan

      Delete
  59. as salam....kami..suami istri dan anak gadis kami...akan ke nz pd 10 mac hingga 23 mac...inn sha Allah...main terjah aja ni...dari north ke south...then..baru naik flight utk kembali semula ke auckland...ok tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam En Halim.."main terjah jek"???? wowwww! mmg hebatlahh..kami yang pergi ni pun setahun buat preparation tau..oke jek dari North ke South but biar berlama di South sbb view sangat cantik

      Delete
  60. keren akak kapan aku bisa kesitu dan bisa nulis di blog aku ya https://aceh.xyz/

    ReplyDelete
  61. Kalau ambil penerbangan air asia utk ke auckland dari KLIA.. Akan transit dimana yer.. Harga kak JM dpt tu.. Mana mungkin dh nak dpt skrg ni huhuhuu...

    ReplyDelete
  62. Assalamualaikum kak JM...bila nak repeat NZ? Kasi roger ayu taw.

    ReplyDelete
  63. seronoknya baca n3 new zealand JM ni.
    walau pun ni n3 lama.

    ReplyDelete
  64. bila kak JM nak come back ni.. lama gak senyap

    ReplyDelete
  65. Wah seronoknya bila ada minat yg sama kan. SS,JM + HH!

    Cantiknya view NZ. Dari kecik Ruby memang ada simpan angan2 mat jenin nk pergi NW.

    Tiket tu JM book awal2 setahun sebelum pergi NZ lah ya untuk harga lebih murah.

    Lembu2 itu gemoks2 boleh tahan.kiki.

    Tak pa. Nak pegi North Island NZ jgn lupa bawak ruby sekali. Ehh tetiba. Hahaha

    ReplyDelete
  66. Cantiknya.. Sampainya entah bilalah..

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG