Friday, 3 November 2017

Bercuti ke New Zealand - Harga Tiket Penerbangan

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM...


Jangan KECAM!!! ahahaha...dah berbulan blog ni terabai..sorry dear all readers..JM tahu ramai yang tertunggu-tunggu entri baru dari blog JM kan kan kan?....ehehe..perasan RERUPIS!!!!

New Zealand!!! Aku datang!!!!

AAX Flight D7 206 dari Kuala Lumpur ke Auckland, New Zealand
JM dah lama simpan impian nak melancong ke New Zealand tau..berangan nak cover North Island dan South Island..kekonon laa...nama pun impian kan πŸ˜€ boleh baca entri kat SINI

Tapi untuk trip kali ni hanya cover South Island sahaja dan kalau ada rezeki dan peluang pada masa depan kita cover North plak ek...jeling SS dan HH...kita pergi ke perkampungan orang asli Maori πŸ˜€

"Alaaa..JM ni..nak share harga tiket penerbangan je? baik tak payah update entri" akakaka...elok pe share at least ada juga entri dari blog ni berhabuk kan!

Kadang orang tak tahu tau berapa estimate harga tiket penerbangan ke New Zealand..so bila ada entri ni boleh jadi guide untuk sediakan siap-siap duit untuk beli tiket..betul tak?

Korang rasa..berapa anggaran harga tiket ke New Zealand?
Bagi JM la kan..kalau korang dah ada impian nak pergi ke satu-satu tempat tu like Europe ke, Turki ke dan tak kisah la mana-mana tempat pun...even ke Langkawi pun mesti ada duit simpanan betul?..sekurang-kurang nya ada Tabung Travel.

Ye la....kita ni kategori 'makan gaji' bukan usahawan yang hari-hari duit masuk..bagi orang yang sentiasa berduit ni..anytime je boleh terbang..duit bukan masalah. Jadinya..sila merancang dengan bijak. Nak travel ni pun bukan orang berduit je boleh travel..rakyat marhein macam JM ni pun boleh yang penting simpan duit untuk portion travel dan lagi satu MINAT..

Setiap orang ada minat berbeza..ada yang minat habiskan duit beli barang makeup, baju, handbag...bagi JM plak minat TRAVEL..then time travel baru lah shopping puas-puas sebab harga barang kat luar negara tu lebih murah dari Malaysia tau terutama Vientam, Indonesia dan China.

Bila bercakap pasal travel ni..kami bertiga (SS, HH dan JM) dah plan, tahun 2017 nak travel le New Zealand....Seronok cerita pasal travel ni bila kita ada kawan-kawan yang mempunyai minat yang sama tau..macam SS dan HH..dorang berdua ni memang kaki jalan..so apa lagi..semua menjadilah!

Trip ke New Zealand ni pun kami dah tempah tiket penerbangan setahun lebih awal..ye lah kalau nak dapat harga tiket murah dengan Air Asia ni kena tunggu FREE SEAT SALE which is waktu penerbangan satu tahun akan datang. Dalam tempoh setahun tu kita boleh la preapare itirenary, booking penginapan, kereta sewa, entrance fee dan simpan duit untuk tukar kepada New Zealand Dolar (NZD).

Tengok ni dulu..JM share sedikit gambar semasa di sana...Teruja tak nak pergi New Zealand?

Tiga sahabat selamanya..bontot sape paling lebo heheheh
Bunga-bungaan di Musim Bunga
Gunung - ganang....snap pic dari dalam kereta tengah bergerak
Sepanjang perjalanan di kiri kanan jalan korang akan dapat tengok kambing dan lembu 'sedap' meragut rumput...gemok-gemok tau..rasa nak curi sekor heeee

Apa tengok-tengok ada hutang ke hihihi
Ada lagi!!!!

Rakaia George River
Lake Tekapo
SS dan HH di puncak...tak gayat ke tu!!!
Sky Luge, Queenstown
Cantik tak??? Semua gambar tu guna Handphone jek!!!

Ada beribu gambar tau....sana cantik sini cantik...ehhh setiap tempat dan sudut cantik laahh....Selebihnya JM share dalam entri lain eh...

Bila tengok semua gambar ni..rasa nak pergi tak New Zealand..kalau nak..jom tengok harga tiket!

INGAT YE...Flight tike Air Asia X ke New Zealand adalah dari Kuala Lumpur (KLIA2) ke Auckland (AKL). Kalau nak cover North Island sahaja TIDAK perlu beli tiket Domestic Flight dari Auckland ke Christchurch.

Bagi kes kami bertiga, cover South Island dan sehari di Auckland, jadi MESTI beli Domestic Flight dari Auckland ke Christchurch..ada faham ka aci πŸ˜€

Perincian Harga Tiket Penerbangan AirAsiaX ke New Zealand : Kuala Lumpur (KLIA2) - Auckland, New Zealand (AKL)

Tix price return per person : RM956.08
(Including Guest, Airport Tax, KLIA2 Fee, Arrival Tax, Border Clearance Levy, GST)

MURAH ke MAHAL? RM956.08 tiket pergi dan balik tidak termasuk Seat, Meal dan Luggage.

Bagi JM..kalau harga tiket below RM1,000 still murah dan berbaloi dengan tempoh perjalanan mengambil masa hampir satu hari.

SEKIAN!! 

115 comments:

  1. Replies
    1. Dah selamat abe MKL 😬

      Delete
    2. SERONOKNYA JM TRAVEL KE NZ PULA

      Delete
    3. Ye kak PI..alhadulillah rezeki

      Delete
    4. SudopVS senduk..lama x bersiaran kat sini 😬

      Delete
  2. Replies
    1. Nak cite pasal harga tiket je tapi melalut ke lain ahaahah

      Delete
  3. SS nak link psl tiket ke entry ni boleh? ha ha ha

    ReplyDelete
  4. Bontot sape paling lebor? ha ha ha

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Cik mungeeeee!!! Windu kat awak..cantik? Sape? JM ke πŸ˜›

      Delete
  6. memang betul setiap apa yang kita buat mesti ade minat

    ReplyDelete
  7. selamat meneroka New Zealand yer JM, SS & HH

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Kan!!! Sedap mata memandang..biru mata hitam ku

      Delete
  9. Tahniah JM..hajat terlaksana sudah,seronok kan round NZ...rasa nk pergi lagi dan lagi dan lagii...wuhoo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakss! Ayda! Dah tulis lom pasal NZ..ke JM terlepas entri tu..nanti nk skodeng blk..dh lama x blog walking ni

      Delete
    2. Haha...nz tulih kt fb je,blum mmblog lagi...entri yindia pn tbengkalai nth bla nk smbung,kena perasap dulu bg seru mnulis dtg blik

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Itew yg keje biasa2 ni pun x sempat gak 😬

      Delete
    5. sibuk plan trip je koje nya...hehe

      Delete
    6. skrg rest dlu,iAllah nx yr ABC nepal,tp tkyah plan apa..folo je

      Delete
    7. ABC Nepal? Wowww! Tempat gittew better follow jek..abiskan entri India tu 😬

      Delete
    8. Betul,folo je..guide yg uruskn tp kna rajin training la pulak,bdebar gak rasa...iAllah one fine day akn kmbali bsiaran

      Delete
    9. In Shaa Allah..u can do it..jaga mkn dan juga kesihatan..kalau x mendaki pun pegi joging ke gim ke kasi stamina kuat..bestnya!!!

      Delete
    10. Fighting!!...amiin ats doanya,tq so much!

      Delete
    11. In shaa amin..ama-ama 😬

      Delete
  10. Akhirnyaaaaaa...lawanya view..jeles mak

    ReplyDelete
  11. Murah bg mak! Sb selalu try buat mesti seribu lima keatas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan!!! Kalau dapat harga tu jgn fikir panjang lagi..rembat jek

      Delete
  12. Replies
    1. Mak!! Buat buat x nampak tau πŸ˜‚

      Delete
  13. Rasa nk golek2 Δ·t rumput yg santek tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn!! Nanti lembu ngan kambing marah πŸ˜‚

      Delete
  14. Waahhh cantik nye kt sana JM.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Julia!!! Cantik sgt tau..kalau Ju yang ambik pic tu lagi berganda lawa

      Delete
  15. Cantiknya new Zealand Dari dulu mmg mama terpikat dgn scenery situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan mamapp..bentuk muka bumi NZ ni subhanallah!!! Cantik sgt

      Delete
  16. Replies
    1. Kan!!! Nak murah lagi kena beli tix ke Vietnam 😬

      Delete
  17. cantik cuaca masa kak JM pegi sana :D
    bagi saya harga tiket tu dah murah sangat, kena pandai ambil peluang je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazni!!! Lama x borak kan..alhamdulillah tp ada certain tempat tu hujan..sob sob sob nanti cite

      Delete
  18. kawan cikja pun ad yg baru balik dari new zealand ni JM, ramai yg pergi. maybe sbb tiket murah jgk ni haaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai cikja..ahaksss..kalau dh murah rembat jek

      Delete
  19. Asalam..tahnia selalu travel..rezeki JM tu..alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah cikgu etuza..rezeki JM arah situ..cikgu tulis blog lagi x

      Delete
  20. angan2 gak nak pegi.
    tapi tak tau bila.
    akak geram tgk gambar2 u. cantik2 sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak yan!! Pastikan angan2 tu jadi kenyataan..best tau lebih cantik dari Kashmir 😬..cite Kashmir dah habis tulis lom 😬

      Delete
    2. hee..heee... insyallahhh..dia lagi cantik tpt ni sebab bersih lah kan. no wonder lah.
      cite kashmir dah lama habis.. one day akak lak cerita pasal NZ ye..

      Delete
    3. Ahakss...nanti itew baca cite pengalaman Kak Yan di NZ lak sbb setiap orang alami pengalaman berbeza..cite Kashmir dah habis? nampak sgt JM dh lama x blog walking..tunggu!!!

      Delete
  21. Cantiknyaaaaaaaaa semua gambar! Aduh, bila nak sampai NZ ni T____T

    ReplyDelete
    Replies
    1. View di Canada lagi lawo kan 😬

      Delete
  22. Wow..sangat menarik ..terima kasih sudi kongsikan keindahan memang NZ terkenal lembu lembu2 tu ..

    ReplyDelete
  23. insyaAllah nina plan 2019 nak pergi NZ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina!! Mgkin thn 2019 x dpt price below 1K dgn keadaan harga minyak skrg..so akan libatkan kos yg tggi..menabung dari skrg..

      Delete
  24. cantiknye...semua pun cantik....return tiket dengan harga tu bg rietta murah berbanding normal rate....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Rietta..dpt harga tu jek terus grab

      Delete
  25. aduhhhh...cantiknya..giler rasa tengok gambar tu..serasa macam nak terbang terus jer..huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mama..CANTIQUE mcm Mama jgk kan hehehe..lama x muncul sini..mama sihat?

      Delete
  26. Bestnya tengok sis JM cuti sana sini. :) Yup setuju sangat sis, nak pi travel ni kena buat tabung travel lah nampak gayanya. Tp mmg kena displin lah. kalau tak takut terusik pulak . hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadhie..sis JM ni kalau x dpt jenjalan otak jadi beku hihih..kalau takut terusik bak sini sis JM tlg simpan kan heee

      Delete
  27. Same goes to me, dapat harga rm939 per pax, fly next year (autumn)
    Travel berdua je ni dgn travel mate.. Skrg tgh sibuk study..
    Abiskan entry NZ cepat2 plssssssss :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow!! Suhada..dah buat preaparation lom...booking accomodation dan kereta sewa awal tau..lelambat nanti full booking..ahaks..akan di usahakan ye

      Delete
  28. Tabung travel wajib ada kalau kaki jalan kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti WAJIB kak Nieda..kalau SUNAT belum cukup syarat hihihi

      Delete
  29. Jm p berapa hari ya nk cover semua tempat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha..8 hari termasuk perjalanan pergi dan balik..kiranya 6 hari solid di Christchurch dan Auckland

      Delete
  30. wow bestnya...teringin nak nengok lembu2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lynda..gemok2 dan ‘kacak’ plak tu heheh

      Delete
  31. Salam singgah sini dik JM....wahhh...cantiknya gambar-gambar adik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam MD..adik JM? Aahahah lawak! Awak tu adik MD...itew Kak JM hhihiih

      Delete
  32. Salam singgah sini dik JM....wahhh...cantiknya gambar-gambar adik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambo cantik? Ingatkan sis JM yg cantik heeee

      Delete
  33. mmg destinasi impian ni..

    tengok gambo cantik2 gini pun dah rasa excited!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ujie..macih masih ingat JM kat sini..JM pun dh lama x tanya khabar kak Ujie..sihat?

      Delete
  34. Nak jga pergi xde ksempatan lagi.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lisa..awak tu sibok kat koya nun heee

      Delete
  35. wah... macam murah jugak.. lepas add luggage n meal berapa tu..

    Jemput singgah baca entri terbaru saya ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaleha : around RM1,000++ ..terima kasih sudi singgah sini

      Delete
  36. kecik ati tak ajak pegi NZ...sobs sobs

    ReplyDelete
  37. seronoknyaaaa sis JM g NZ...gamabar2 lawaaaaa nyaaaa...i is jelos.hahah..moga ada rezeki Eija samapi NZ one day:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eija! Dah keje nanti leh la pegi 😬

      Delete
  38. Replies
    1. Org tu lagi manis..awak tu darah manishh skrg ni makin berseri seri heee

      Delete
  39. bila nak sambung entri berikutnyaaa ??? nak p NZ jugeksss

    ReplyDelete
  40. hmmmm I miss travelling. btw I followed u here #1150
    sudilah singgah n follow jugak nnt. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Raydah! Tq for drop here 😬

      Delete
  41. hahahahhaha bebetol update rege tiket je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emy!! Tq masih ingat sis JM! Pe cite skrg..dh lama x masuk blog emy tu..ekeekek..ni entri ngelat..kira tajuk memenuhi isi kandungan kan 😬

      Delete
  42. Assalamualaikum dik... apakabar JM...
    lamanya kita terputus hubungan... maaf ler kak ni...timbul tenggelam haha... kak pun dah lana tak nulis...
    Nnti2 kak hubungi lagi yer...
    Sayang dan rindu dri kak
    reenjohan7.blogspot.com

    ReplyDelete
  43. Ahkak jeles...cantiknya pemandangan

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG