Friday, 17 November 2017

JJCM Langkawi - Seashell Restoran @ Laman Padi

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM!!!

Jom pergi Langkawi!!!

Langkawi!! Tunggu aku datang
Pada 14 hingga 16 Nov 2017, kami bertiga JM, SS dan HH pergi bercuti ke Langkawi..ini bukan kali pertama JM ke sana tapi kali ke 4! Kali terakhir tahun 2012!!! 5 tahun dah berlalu, banyak berubah..semua BARANG MAHAL!!!

Begitu juga SS dan HH kali ke 2 buat mereka. Trip kali ni memang tak prepare sangat pun just listkan mana tempat nak pegi cuma lebih kepada nak cari tempat makan dan shopping coklat je.

Bila google ‘tempat makan sedap’ atau ‘tempat makan best’ or ‘tempat makan menarik’ di langkawi..ada beberapa blog share tempat sedap dan menarik katanya..antara yang mereka suggest :
1. Seashell Restaurant@Laman Padi
2. Kak Yan Nasi Campur
3. Laksa Ikan Sekoq
4. Nasi Dagang Pak Malau
5. Medan Selera Nelayan Bukit Malut

Untuk entri ni JM nak share tempat makan tengahari kat Seashell Restoran yang di katakan sedap sangat tu. Selepas turun dari Oriental Village kami pun plan la nak makan kat Seashell tu sebab dapat review dalam blog macam best la sangat..tempat makan dalam kawasan sawah padi memang ada kelainan di situ.

Lokasi restoran tu arah ke pandai cenang..kalau korang waze laman padi atau seashell restoran mesti jumpa..kami memang dah kebulur yak amat..dah on google map boleh plak terlepas restoran tu..jalan area pantai cenang ni one way..jadinya kena buat satu pusingan lagi baru sampai ke restoran ni.

Dah sampai tu terus la nak order..adik cashier tu cakap la..'akak pegi pilih dulu tempat duduk..kat sana ada menu boleh pilih nanti saya datang'..

Tunggu punya punya tunggu..budak tu tak datang..perut dah lapar ni..bukan ramai orang pun..sudahnya si HH pegi semula ke kaunter oder kat sana.

Ini adalah menu yang mereka sediakan..pilih la set mana korang nak...

Chicken Set
Seabass Set tu Set Ikan...Tak kisah ikan apa korang nak
Beef Set
Duck Set
Bila dah belek-belek menu tu kami decide nak order Seabass Set, ikan siakap tiga rasa..set untuk 2 orang makan RM55...lama jugak tunggu baru makanan sampai..masing-masing oder air asam boi suam..manis gilak!!

Sementara tunggu makan sampai kita tengok dulu kawasan keliling..tempat makan dalam kawasan sawah padi..memang unik laaa..

Pokok padi masih hijau
Tempat makan seperti pondok kecil
SS tengah setting kamera heeee
Ce tengok menu yang kami order..kalau korang tengok teruja tak nak makan..ni baru tengok tau belum rasa lagi..

Seabass Set - Ikan Siakap Sweet Sour RM55 untuk 2 orang makan
Ikan siakap goreng tu dah sejuk..goreng dengan tepung..tepung tu tebal dan liat..isi ikan tu x fresh!! Ntah goreng dari pagi agaknya..pastu ada sup yang rasa seperti air kosong letak garam, perisa sikit, bawang goreng dan batang daun sup. Pastu ada sambal belacan, telur masin di belah 4 dapat 2 pcs, potongan kubis bulat, timun sikit, tauhu 3 potong..korang rasa berbaloi ke dengan harga RM55..ni je lauk nya..

RASA? Memang ke laut!!! Di mana yang sedap dan best nya tu..lain la kalau ada tomyam seafood ke, telur dadar ke, kailan ikan masin ke pastu siakap masak stim ke baru la berbaloi dengan harga tu...Seyes tak faham..kat mana yang sedapnya? Bagi JM la..memang tak recommend la tempat makan ni..tapi tak tahu la kan tekak orang tak sama but pls laaa..harap2 dorang improve la masakan ni kalau nak tarik lebih ramai pelancong datang makan kat sana..

Susah betul nak cari tempat makan sedap di langkawi ni..bagi JM kalau harga mahal dan makan pun sedap tak kisah nak bayar tapi kalau harga tak berbaloi dengan rasa...ermmm! Cukupla sekali. TAPI...ada satu tempat makan memang di jamin sedap hingga menjilat jari harga pun berbaloi tak jauh dari airport langkawi..nak tahu kat mana? Tunggu next entri πŸ˜¬πŸ˜¬πŸ˜‚

Bobbai!!!

147 comments:

  1. Lamanya JM tak update blog (@ akak tak kemari???)

    Laksa ikan sekoq?? My feveret, ada bawa balik tak? Ngidam ni.. πŸ˜€

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingat kak Umi Alya dah lupa pada JM 😬...laksa tu x sedap..mari rumah JM masak lagi sedap..jgn kata sekoq..nak 2 ekoq pun boleh heee

      Delete
    2. It u kisah kat Langkawi ya JM ..kalau harga mkn kat situ mhl sgt rasa xsesedap mana alamat xramai yg nk ke sana lagi

      Delete
    3. ye kak PI..indah khabar dari rupa..leh minta kak PI cipta puisi satu hehehe

      Delete
    4. hahaha.. puisi kritik harga makanan di langkawi..

      tapi memang kawan saya cakap, kalau area2 pantai cenang tu, harga macam yahudi.. hahaha.. terutamanya time cuti..

      Delete
    5. harga mcm Yahudi? mcm mana tu..ce cite sikit heeee

      Delete
  2. Bila dapat makanan tak sedap, rasa tak berbaloi pula dengan harganya.. ralatkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adeh!! Rasa menyesal tau mkn sini..org viral kata sedap so try la pegi mkn..hhuhhu sedih!

      Delete
    2. diorang revew berbayar kot.. selalunya bias.. heheh

      Delete
    3. ye ke berbayar? kalau ye pun berbayar..review dengan ikhlas..adehh

      Delete
  3. makanan nampak banyak n kenyang tpi bab rasa tu tktaula kan hahah

    ReplyDelete
  4. hi JM!!! lamanya tak datang sini. JM sihat?

    ReplyDelete
  5. orang kata kalau time lapar, makan apa pun sedap, tapi kalau tengah lapar still tekak tak puas hati maksudnya memang hurmmmm lah. huhu. maybe restoran ni famous sebab ambiance dia. takpun masa JM pergi, chef dia MC. cuba lah nak bersangka baik..haha

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Lynda..brg langkawi makin mahal tau..rabak poket

      Delete
    2. alahai...dulu mkn kat sana murah2 je

      Delete
    3. jgn harapla nk dpt murah sekarang..huhuh

      Delete
    4. barang import je la kot yang mungkin murah.. barang local semua mahal. sbb nak kna kira transport feri nak bawak masuk makanan dari tanah besar.. contoh macam roti gardenea, megi, dsb kalau tak silap mmg mahal kat sana.

      Delete
    5. adeh..kalau ye pun jgn la mahal melampau

      Delete
  7. kenapa ikan masak sweet sour macam ikan goreng tepung je tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ce Ann tgk dlm mangkuk mcm sampan tu..itulah kuah sweet sour nye...sedih kan

      Delete
    2. kena tuang sendiri kot.. tapi dari segi presentation pun bagi saya dah nampak macam fail..

      Delete
    3. biasa sweet sour kuah siram suriram atas ikan kan..ni biar ikan kering kontang atas dulang..sian ikan tu tak boleh bernyawa hahahah

      Delete
  8. Hi kak JM! Lama dah tak singgah sini. Hehe.

    Makanan tu tak nampak macam RM55 pun T___T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Farah!! Dh blk msia lom heeee
      Kan!! Farah nampak mcm berapa hinggit? RM10? Heee

      Delete
    2. Hari tu dah balik Malaysia dah setahun. La ni, baru balik Canada balik. Haha :D

      Makanan tu nampak up sikit la dari RM10 but for sure tak nampak RM55!

      Delete
    3. eekeke..RM10 eh? kalau harga tu baru berbaloi kan

      Delete
  9. Langkawi sekarang ni memang over price! Tak berbaloi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg over sgt...kan SS..semua nak mencekik dara je 😬

      Delete
    2. konon sepatutnya murah la kan sebab bebas cukai.. tapi tak murah sangat sebenarnya.. banyak barang mahal daripada barang murah..

      Delete
    3. baik pergi memborong kat Singapore lagi puas hati

      Delete
  10. Langkawi makan tak sedap! Mahal pulak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju!!!! Kena pegi belajar masak sedap2 dulu baru bukak kedai

      Delete
    2. orang pergi langkawi tak buat JJCM.. hehehe.. langkawi utk sight seeing n bawak balik coklat ja.. hahahaha..

      nak JJCM kna mai penang.. hahahah

      Delete
    3. JJCM Penang dah pergi..Mee Pata Padang Kota mmg SEDAP!

      Delete
  11. Kalu kat Johor... 55 hengget tu... Tak nampak pinggan! Memacam ada!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekekeek...mkn nasi beriyani gam kat batu pahat tu lagi berbaloi sampai menjilat jari

      Delete
    2. kan.. kalau pi kat bigfood tu, puas makan.. hahaha

      Delete
    3. awak pergi pergi dengan gadis tudung biru ke

      Delete
  12. Sedapnya jjcm di Langkawi πŸ‘πŸ˜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Husniey...JJCM jek tp makanan x sedap huhhu

      Delete
    2. len kali nk JJCM mai penang.. hahahah

      Delete
    3. try la makan nasi kandar "nama dirahsiakan' sbb dapat review cakap sedap..pastu bila sampai memang beratur panjang la..bila sampai turn order dan pilih semua..suap masuk mulut je..adeh!! masin...kami mkn x habis..potong selera

      Delete
  13. akak dah cuba kedai yan ikan bakar.pilihan makanan banyak..tak tahu nak makaan apa.tapi harga tinggi sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak nieda.kami pun pegi tau kedai kal yan nasi campur tu sbb viral lauk byk mcm2 jenis berpuluh..tp syg..hari kami pegi tu kedap tutup! Dah agak..mesti mahal punya..mana de kadai mkn harga murah kat sana..baik mkn kat kl..lagi berbaloi sedap plak tu..adehh

      Delete
  14. Wow..mcm tak caya je JM up entry baru haha

    ReplyDelete
  15. Yep, langkawi semua dah mahal..dah crowded sgt skrg dgn pelancong china

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi lemak bangang2 nak cekik kita 20 henget sepinggan kat food court! Ngalah makan otel!

      Delete
    2. Maybe 2,3 tahun lagi makin kena cekik la sape ke sana Mak oiii..harga minyak almost RM3 ni

      Delete
    3. Nasi lemak sepinggan RM22..lain la kalau udang galah 2,3 ekor tonggek atas tu..adeh la..mahal sampai tak leh terima akal

      Delete
  16. Rugi nya mkn tempat cantik tapi tak sedap! isk isk..tertipu sungguh, kesian uolls

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ampehh jek rasa... x berbaloi...

      Delete
    2. Mak!! jgn pegi mkn kat sini eh

      Delete
    3. Masak Sup Ikan...berkelah kat sini lagi berbaloi hihih

      Delete
  17. 1st time sis singgah sini.. terus melekat sbbnya kebetulan Langkawi ni selalu sis pergi. Bab makanan di Langkawi mmg payah nk jumpa yg sedap dan bab harga mmg ya ampun kebaboom.. tambah2 time cuti sekolah. mahal giler! Dulu sis prnh pergi dr K.perlis, so kami beli siap2 makanan dr kuala perlis bawa buat bekal. selamat sikit kos utk lunchtime masa tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Siti Awadah!!! ahaksss..sampai mcm tu sekali..SETUJU sgt!! serba serbi mahal..nak kencing pun 50sen..adeh!

      Delete
  18. Hi JM..lama mummy tak dtg bertandang.. Tak pernah lg mummy kat sini walaupun dulu selalu pi Langkawi ..Yg mummy confirm tau sedap Nasi Dagang Pak Malau tu je, sbb kawan mummy yg dok Langkawi memang suggest tempat tu.. hhehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mummy!! ingat dah lupa kat JM heee..Mummy sibok!!! ehehe...Nasi Dagang Pak Malau? ada jumpa tak Pak Malau tu..sbb nk tanya..itu nama dia yang sebenar ke hihihi

      Delete
  19. Lamannya cantik.. makannya hampeh! Lain kali kalo tak sedap cakap je kat tukang masak tu, mana tau dpt diskaun, tak pun free..heheh :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nak komplen tapi takut nanti dia suruh masak sendiri

      Delete
  20. Memang makan ala2 pangkin kat situ ea... ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. angin sepoi-sepoi bahasa la Mummy hihihi

      Delete
  21. bestnye.....tpi sekarang semua mahal kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menangis dalam hati tau Rietta bila tgk harga barang tu

      Delete
  22. aduh sangat teruja nak makan.. lapaq tgh2 malam ni tau!

    Ketahui apa kelebihan vitamin kanak-kanak Shaklee berbanding vitamin kanak-kanak lain di pasaran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Zaleha..jgn mkn tgh2 mlm x baik utk kesihatan heee

      Delete
  23. Yang penting ada kedai kak yan..heee..

    Rm55? But costly kalau tgk dgn tpt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai kak Yan tu TUTUP time kami pegi..staff dia penat lama x cuti..adehh..rugi tul!

      Mahal! rasa x SEDAP! huhuhu

      Delete
    2. Mahal kalu tak.sedap, mmg x boleh nak recommend lah kan. Rugi je.

      Delete
    3. ye kak Yan..yang JM pelik tu..ramai tau recommend kedai ni..adeh..ntahla..ke dulu memang sedap

      Delete
    4. oo ye ke.. tak nampak gaya bila dah baca u punya ni, akak bakal tak akan jejak sana lah ye. heeeee

      Delete
    5. ahaksss...jgn kak Yan..nanti menyesal

      Delete
  24. salam kenal & singgah sini...
    lamanya tak jln2 ke langkawi..mesti byk perubahan dh kt sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai mama scha..salam kenal kembali..mmg byk mama...serba serbi mahal tau

      Delete
  25. CH pergi Langkawi pada 12-14 nov itu hari JM..
    Last gi tahun 2010..
    Mmg mahal dah skrg..
    Dulu tmpt tu pergi tak kena bayar skrg dah kena bayar huhuhu..
    Tapi enjoylah gi Langkawi ni kan JM.πŸ˜†

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Yati..kalau semua mahal..entrance mahal..makan mahal..mmg tak enjoy laa..asyik dok mengira duit dalam dompet jek hihih

      Delete
  26. tak best dah langkawi sekarang.. mmg mahal pun..barang mahal, makanan pun mahal.. hotel pun mahal..homestay buruk pun mahal.. menyampah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekekeke...kan Nina..jom pegi China la..dapat beli barang murah

      Delete
  27. Ya Allah dah 2 tahun tak Blog walking niii....apa kabar Jari Manis?sihat ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. NoorNazuha!!!! pe kabo..2 tahun? mmg dah lama menyepi..masih aktif berblog ke..JM sihat..alhamdulillah

      Delete
  28. Asalam JM..hebat di langkawi tu nanti nampak burung helang gambar dia lawa kan blog hehehe..mengada2 Etuza kan..Harap JM sihat2 ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Cikgu Etuza..Helang tu bertahun lebarkan sayap tapi tak terbang-terbang hihihi

      Delete
  29. Replies
    1. sedih tau Eija..paksa telan sebab lapo

      Delete
  30. wah bestnya jalan2 langkawi...lamanya tak jln2 sana...salam kenal & singgah sini...

    ReplyDelete
  31. Replies
    1. hai CB..ke pulau titew..pulau Langkawi jek heee

      Delete
  32. Replies
    1. Lor..pegila..bwk anak-anak naik cable car

      Delete
  33. lain kali panggil je adik cashier tue suh panaskan balik sebab dah sejuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sempat nak suruh sebab dah kebulur hehehe

      Delete
  34. bayaq mahai mahai tp x sedap , nie yg tak best nie ,

    ReplyDelete
  35. hai JM, lama tak datang sini. JM apa khabar? Seronok jalan langkawi, part cari choccolate je laa.. bab makan2, wawa pun sama. Tekak negeri sendiri jugak yang the best. Mungkin lain orang, lain taste kot.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Wawa..JM sihat..Alhamdulillah..kalau mahal dan sedap mmg berbaloi bayar

      Delete
  36. harga mahal nk mati hahaha bg nina la.. ada lg yg murah2 compare kt sabah. rasa ke laut tu ermmm redha jelah JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makanan kat Sabah lagi mahal ek Nina? bukan seafood murah ke

      Delete
    2. sabah murah laaa JM tp takkan nk duduk sana berbulan2 haha lain lah kalau kerja sana πŸ˜†πŸ˜†

      Delete
    3. lagi seronok kalau ada adik beradik kat sana hihih

      Delete
  37. Hai JM, lama tak singgah sini .... JM cuti-cuti malaysia dah sekarang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Zie Has..terima kasih sudi singgah blog JM..ahaks..sesekali

      Delete
  38. Tempat peranginan majority macam ni, harga mahal, rasa yang hado jer :)

    ReplyDelete
  39. alahai... semua orang cerita pasal holiday.
    i is cemburu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..jgn la cemburu..itew ni tahu cite pasal holiday jek heeee tak tahu nak cite pasal harga minyak hihih

      Delete
  40. adeh..mmg terbako rasa, mahal tu. Tambah pulak tak sedap. kuasa viral, yang tak sedap pun boleh glamer ya..hehee

    akak penah mkn kat Kilim - Hole in The Wall. Highly recommended! Sume mskn sedap2, harga berbaloi dgn free naik bot ke situ dan mkn dgn view kapal layar/batu kapur/laut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak Ujie..orang Viral nye pasal..tapi frust sbb Viral cakap sedap huhuh

      alahai...ruginya tak tahu ada tempat mkn sedap kat situ..pesal kak Ujie x Viral hehehe

      Delete
  41. Hai JM!.. makanan tu mmg nampak sedap.. suasana makan pun best.. seronok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai bro KK..jgn terpedaya dengan rupa..rasa nya? Menyakitkan hati sampai ke malam hhahaha

      Delete
  42. laman padi tu cantik kan.. hari tu lalu je, tak singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik Firah tak singgah..x sedap dan mahal

      Delete
  43. tak tau pulak dalam laman padi tu ada kedai best.. tengok memang ramai orang hari tu, tapi tak tersinggah la pulak.. heee

    ReplyDelete
  44. wah, sebenarnya, saya ada terfikir jugak nak ke langkawi...dah lama tak ke sana

    ReplyDelete
  45. haishhh, saya dah tak gemar nak makan2 kat tepi sawah sejak nampak tikus...eeeee remang bulu roma!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn kata makan tepi sawah..makan kat gerai x bersih pun tikus berkejar-kejar

      Delete
  46. saya pun jenis tak kesah kalau bayar mahal tapi sedap...kalau kelaut, saya pun hangin!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalahh..kalau mahal puas hati tak pe

      Delete
  47. wow.. sis JM travel local! hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. travel local kos lagi mahal dari travel luar tau..adeh

      Delete
  48. baru je hujung tahun lepas saya bawa family ke langkawi. ada plan nak ke Seashell Restoran tu tapi tak ingat dah kenapa tak jadi. hehehe.. tapi masa on the way nak ke cenang, memang nampak dah tepi jalan tu.

    ReplyDelete
  49. amboi komen kat Seashell Restoran tu... nampak sangat tak puas hati.. rasanya hari tu saya tak jadi pergi maybe sbb review orang teruk kot.. entahla, x ingat dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebila pergi try mkn kat sini baru tahu sedap ke tak

      Delete
  50. memang, hari tu masa saya ke sana pun macam susah nak cari kedai makan yang sedap. kalau kat area pantai cenang awal2 lagi kawan saya (orang langkawi) cakap cangan makan kat sana sebab konfom mahal gila tak berbaloi..

    ReplyDelete
  51. restoran ni yg masuk tv channel NatGeo People...nampak sedap je dlm rancangan tu..rupanya ke laut andaman kekdahnya.....

    ReplyDelete
  52. mgkin sbb viral slalu org post tu jdi ramai org p..dh tau xsedap so xperlu masuk list la klau nk p lagkawi nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntahla ZF..mgkin dulu sedap sekarang tidak..ke sbb tukang masak dah pencen

      Delete
  53. ALAHAI, SABor jelaa JM. tengok pun nak nangis ke nak makan. haha.

    Tips wawa kalau pergi mana2 nak makan kan, wawa & suami suka pilih kedai ramai orang. Biasanya nak waze pun tak tahu kedai tu kena dengan selera ke tak kan.

    Tapi, kalau ramai orang, insyaAllah sedap dan harga berbaloi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh guna gak tips Wawa ni...TAP pergi pergi Penang nak makan nasi Kandar..ramai tau orang beratur..bila sampai turn..order..bila makan..adehlaa...sedih! masin huhuhu

      Delete
  54. Huhu. Maknanya menu di atas indah rupa dari rasa la kan kak. huhu.

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG