Wednesday, 30 January 2019

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - Beijing Lu Pedestrian Street

Assalamualaikum dam salam sayang buat semua reader blog JM ๐Ÿ’,


Cepat betul masa berlalu, sedar tak sedar dah masuk penghujung bulan Januari. Entri baru belum up lagi..adeh!..sibuk betul JM awal tahun ni..sibuk nak deco-deco rumah baru lah, sibuk balik 'kampung' kat Jay Bee lah..hihihih..

Akhirnya ada jugak entri bulan Januari ni..yahoooo! bukan senang tau nak siapkan 1 entri heeee.

Masih lagi cerita hari pertama di Guangzhou (21 Nov 2018)

Masih ingat lagi tak, last entri JM share tempat shopping di Shangxianjiu Street antara tempat yang korang boleh labur duit tapi tak semua barang kat sana murah kena pandai pilih kedai. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh baca kat SINI

Bila JM kongsi trip Guangzhou ni, ramai yang berminat nak tahu tempat-tempat yang best untuk shopping, semua tu nanti JM akan share-share satu persatu mungkin 2,3 bulan baru tamat kisah trip ni. Apa tidaknya kalau dah 1 bulan 2,3 entri jek maksimum..hahahaha..mampos!!

Jom sambung!!!

Dah puas pusing-pusing kat Shangxiajiu Street ni kami patah balik ke Changshou Lu Train Station tapi bukan ikut jalan tadi tapi kami ikut jalan lain sehingga la jumpa Exit A Changshou Lu Station. Sebenarnya tak kisah pun korang nak pergi ke Shangxiajiu Street ikut Exit A or Exit D tapi bagi JM lah korang ikut Exit D lagi mudah.

Dari Station Changshou Lu kami akan stop di Gongyuanqian Station Exit D untuk ke Beijing Lu tapi korang boleh jugak nak stop kat Beijing Lu station depend on korang dari mana..sebab macam kami lebih dekat kalau stop kat Gongyuanqian Station. Faham ke idok?

Dulu kali pertama JM pergi Beijing Lu tahun 2013 tapi turun dari Station Beijing Lu, bila kali ni turun dari Gongyuanqian Station, JM jadi blur..tak tahu arah mana nak tuju just tengok signboard jek arah nak ke Beijing Lu.

Antara building yang menarik perhatian di Beijing Lu
Jalan je ikut signboard, pastu nampak mall besar-besar tapi kami tak masuk pun sebab mall macam tu kat malaysia pun ada, kami nak cari kedai yang boleh jual harga mampu beli. Dalam pada tu si SS nak terkencing puas masuk mall cari toilet tapi tak jumpa. Jalan lagi ke depan ada public toilet..kat sana kalau kita tanya 'restroom ke', toilet ke..dorang tak faham kena sebut WC or Water Closet.

Sementara menunggu SS melepaskan hajat, JM ada nampak Tourist Centre kat seberang jalan, pastu JM cakap kat HH minta dia pergi tanya staff kat situ arah ke Beijing Lu sebab seingat JM kami dah betul kat Beijing Lu ni just nak confirmation jek.

Pastu HH pergi tanya, staff tu siap bagi map dan dia lukis dengan pen kedudukan kami sekarang dan list antara tempat yang menarik kat sana.

Ni Beijing Road Guide Map yang HH dapat dari Touris Center
Kalau refer MAP ni banyak lokasi menarik boleh terjah, bukan tmepat shopping je, boleh Discovering The History Of Guangzhou, Reliving Folk Custom, Gourmet Paradise, Leisure and Entertaiment
Nampak tak lorekan dengna pen tu..i tu Information Center, tandas sebarang jalan tu tempat SS lepaskan hajat hhih..so dah tak jauh dari Beijing Lu Station
Bagi JM la, Beijing Lu ni tak semeriah Shangxiajiu Street tau, kedai-kedai yang jual baju, tshirt, kasut dan alat-alat solek, luggage bag semua harga tak inzal. Kami tengok dari luar je. Waktu tu jam 5 lebih tapi hari dah mula gelap macam dah 7 mlm kat Malaysia.

Tak ada yang menarik di Beijing Lu ni boleh la sekadar cuci-cuci mata dan kill time.

Beijing Lu road sign
Deretan kedai kat Beijing Lu
Siapa boleh translate perkataan ni
The Site of The Ruin of Gongbei Tower
Bunga-bunga tu naik kan seri
Antara icon kat Beijing Lu..kalau korang nampak kolam bercermin ni maksudnya korang berada di Beijing Lu area
Hari pun semakin gelap, tiada apa yang menarik yang kami boleh dapat kat sini..so terus jalan balik ke hotel.

Sambung trip hari ke 2 esoknya..Nak tahu kami ke mana? tunggu next entri..

86 comments:

  1. CB singgah kejap...nnti dtg balik yer..

    ReplyDelete
  2. Senang ada geng travel...boleh kongsi bajet.jimat serba serbi lah berbanding kalu travel sorang

    ReplyDelete
  3. Si SS tu manjang asik nak kencing... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
  4. Kalu dtg sini mmg kena compare price... kalu x mmg rogi... Adehhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la rajin compare price.. laki ni kadang2 malas.. tengok rasa okay, terus beli.. tu yang kalau shoping, lelaki beli kejap je.. hehehe

      Delete
    2. Betul...compare dulu utk dpt harga terbaik kalau x nyesal nanges wooo ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
  5. Beijing lu ni barang dia mahal...umpama kita pi bangsar...jadi kita orang cuci mata je kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..x recommend la membeli kat sini..rakyat marhein x mampu mcm kita ni x leh borong situ ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
  6. Menarik betul dia buat kolam bercermin tu.. Jaga artifak lama dengan cara yang menarik..

    ReplyDelete
  7. RAMAI KE SINI UNTUK WISATA N SHOPPING JM PUN SELALU KE SINI KAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. jap nk tengok kamus maksud wisata.. maklumlah, PI ni kan penulis bahasa terhebat.. hehehe

      wisata = (ber)darmawisata.. [kamus dewan]

      darmawisata = 1. me­lawat sambil belajar beramai-ramai; 2. ber­kelah, bertemasya.

      owah, maksudnya berjalan-jalan makan angin la yer..

      Delete
    2. Baru 2 kali kak paridah ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
    3. Lor Pha Is x tahu ke wisata tu ape hihihi

      Delete
  8. Hai kak JM , busy deco deco eh , azam tahun baru ke hehehhe

    ReplyDelete
  9. boleh lah dari tak update langsung kak JM hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu!!!! Terima kasih sudi datang..nanti sis JM singgah blk ye

      Delete
  10. Nice blog post. Please visit to my blog Simakpedia

    ReplyDelete
  11. HH tak tergoda ke tgk brg-brg tu..

    ReplyDelete
  12. SS pergi kencing yek..iskk lps ni suh dia pakai pampers..haha jgn marah SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihih kalau cuaca sejok dia kerap la masuk tandas

      Delete
  13. cantiknya building yg bertingkat-tingkat tu. dalam tu hotel ke?

    ReplyDelete
  14. Tumpang seronok tengok trip ni.. Bestnya travel dgn kawan2 sama sejiwa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. M.u.l.a.n...lg best buat teip ke europe tp lom mampu hihih...ha’ah betul baru best ada kwn travel mcm tu

      Delete
  15. bagi menjawab persoalan JM kat blog saya... yes, alamat masih sama.. hehehehe

    ReplyDelete
  16. china kan memang terkenal dengan barang-barang murah.. sebut je "made in china" orang dah tau selalunya mesti barang murah2..

    ReplyDelete
  17. Shangxiajiu , Changshou Lu, Gongyuanqian.. tudia nama tempat.. nk baca pun berbelit lidah.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihhihi tu lom tulisan tamil terus x dok bunyi hihihhihi

      Delete
  18. cerita pasal ss nk terkencing tu, teringat cerita jamban JM.. kat mana entah x beberapa nak ingat.. hahahaha

    ReplyDelete
  19. tersembur bila baca JM tulis "harga tak inzal".. hahahahaha..

    ReplyDelete
  20. Replies
    1. In shaaa allah di mana ada kemahuan situ ada jln

      Delete
  21. cantik bangunan tu, berseni!

    staff kat tourist centre tu pandai english ke?

    ReplyDelete
  22. nampak macam tak berapa sibuk bandarnya ke area ini yg x ramai org? menarik gak travel ke sini.

    ReplyDelete
  23. Seronok Nye baca entry Ni...Kat mne nak shopping baju murah...yang Kita boleh beli retail?

    ReplyDelete
  24. Kolam bercermin tu nampak menarik... ๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  25. Salam Sis JM... Cik Mimie datang jengah sini, setelah lama menghilang..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik mimie...apa perkembangan terbaru skrg...lama tul menghilang

      Delete
  26. Masihkah Sis JM ingat diri ini :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mestilaah ingat..kenal cik mimie dari bujang samapi dah kahwin..lama kot hihih

      Delete
  27. seronoknya tengok orang travel2 ni.. bila ada rezeki kita pulak...

    ReplyDelete
  28. Best kalau travel ni ada geng travel ni kan sis jm..

    ReplyDelete
  29. lame tak jenguk JM. up la jalan jalan 2019 plak. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mek Yunie..dah update..rajin rajinla singgah ye ๐Ÿ˜ฌ

      Delete
  30. JM tak bawak balik orang Guangzhou ke?

    ReplyDelete
  31. Ada jual baju biasa fashion summer bulan November dan December?

    ReplyDelete
  32. Sha baru mula baca entry Guangzhou. Bismillah.... ๐Ÿ˜‰

    ReplyDelete
  33. senang bila ada tourist center tu kan. boleh dpt info yg tepat dan cepat.

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG