Monday, 21 October 2019

Trip ke Guangzhou Nov 2018 - Direction to Baiyun World Leather Trading Centre & Leather Market

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM 💋

Baiyun World Leather Trading Centre/Baiyun Leather Wholesale Market Second Phase
Perut dah kenyang makan di kedai Nur Bostan Muslim Restaurant, kami patah balik ke Ximenkou Station untuk pergi ke Baiyun Leather Wholesale Market ni. Waktu preapare itirenary tempat ni bukan dalam list fovourite pun tapi bila baca ada blogger share kat sini boleh dapat barangan kulit, handbag, purse dan barang-barang seangkatan dengan nya..kami decide nak pergi sini. 

Tips : Perut kasi penuh dulu baru boleh shopping puas-puas hihihi

TAPI yang tak bestnya..bila sampai ke kat building dalam gambar kat atas tu..ya Allah..KECEWA sangat..sangat-sangat KECEWA..dah la nak cari lokasi tempat tu pun agak tricky..ada refer map kat sini Direction to Baiyun Leather Market tapi kurang jelas..so kami plan redah jek. Tapi bila balik Msia, dorang dah update website tu dan bagi info detail..Adeh!!!

Kami hampir-hampir putus asa tau nak pergi Baiyun Market ni...sebab apa???
Kalau ikut info dalam itirenary kami :

1. Naik train Line 2 atau Line 5
2. Stop at Guangzhou Railways Station
3. Exit A

Nak tahu kenapa susah sangat nak cari walaupun dah ada map kat tangan????


Ini adalah Map yang kami dapat dari Google Maps..terima kasih SS preapare Map ni
Kalau korang tengok MAP tu leh faham tak...kalau cari tempat tu leh jumpa tak? Katanya kalau ikut map ni dalam 10 minit jalan kaki boleh sampai? are you sure??? Kalau kita dah biasa dengan jalan dan tempat tu boleh la..ni kalau pertama kali jejak kaki mesti tercengang-cengang..nak ikut lorong mana satu???

Map kat atas tu yang kami follow..JAUH!!! sekali lagi JM ulang..kalau korang follow MAP tu memang berpeluh ketiak di hari yang sejuk..kalau time panas....boleh basah baju hahaha.

TAK PERLU SUSAH HATI...kalau korang baca entri JM ni...ikut direction yang JM share ni in shaa Allah tak sesat tetapi korang kena pandai baca/tengok MAP. Jadi..baik korang follow MAP yang ini..ada shortcut..MAP ni SS dapat dari google selepas  balik dari Guangzhou..Terima kasih cayunk SS...I share kat sini ek.

Nampak sama tetapi berbeza..ini map shortcut..jauh lebih jimat masa dan tenaga
KAMI dah lalui kesukaran cari tempat ni sampai satu tahap dan nak patah balik..putus asa tak nak teruskan lagi....BERKAT KESABARAN dan instinct menyatakan route yang kami pilih tu betul....teruskan juga akhirnya jumpa. Tips dari JM...jangan malu bertanya....terima kasih kepada HH....bab tanya jalan ni, HH paling win....

Keluar sahaja dari Exit A, kami agak LOST..nak ke kiri atau ke kanan...kami pilih untuk ke kanan dan berhadapan dengan Exit A adalah Guangzhou Railways Station. Masih tak dapat gambaran lagi?? meh JM share MAP hasil karya kreatif imaginasi sendiri kah kah kah..

MAP yang JM share ni adalah direction untuk korang pergi Baiyun World Leather Trading Centre, Leather Market dan kedai Muslim Restaurant yang terletak beberapa meter sahaja dari Leather Market. Cakap pasal Leather Market ni korang WAJIB pergi..HEAVEN kat sini...ada macam-macam jenis BEG, LUGGAGE BAG, DOMPET, HANDBAG..MURAHhhhhhhhhhhhhhhhh sangat...memang boleh meroyan datang sini....Nanti JM share dalam entri lain pasal Leather Market ni.

Faham tak map yang JM share ni
Keluar dari Exit A korang akan nampak building yang ada jam tu..Guangzhou Railways Station, Stesen keretapi untuk ke bandar China seperti Guilin, Shenzen
Buliding ni plak bersebelahan building Guangzhou Railways Station. Korang jalan jek depan building ni
Jalan ikut map yang JM share kat atas tu sehingga jumla Bai yun City Hotel sebelah kiri
Kemudian korang kan nampak Inter -City Bus Station, so jalan ikut bumbung warna hijau ni. Sebelah kanan tu Bus sebelah kiri tu Bai Yun City Hotel
Terus lagi jalan melepasi Huanshi Xilu, korang akan nampak deret- deret jual barang kulit sebelah kiri dan Kedai Makan Muslim ni seperti dalam MAP kat atas tu
Ni adalah kawasan Leather Market yang jual macam-mamca produk seperti handbag, dompet, luggage..harga??? MURAHH
Pastu kalau nak ke Baiyun World Leather Trading Centre, naik jejantas ni...kat depan tu dah nampak building warna biru
DONE!!! dah sampai di Leather Market dan Baiyun Leather tu....korang pepandai la nak beli apa ye..Sekali lagi JM nasihatkan kalau budget ciput tak mampu nak beli barang mahal tak perlu la pergi Baiyun Leather Trade Centre tu, baik korang pergi Leather Market lagi heaven!!!

Next entri JM share apa yang kami rembat kat sini...Bobbai!!!

62 comments:

  1. Nak tengok barang leather yg Jm beli..huhu

    ReplyDelete
  2. bunyi mcm banyak je hasil rembatan tu JM...teringin nak tau. hihi

    ReplyDelete
  3. tak sabaq nak tengok, barang apakah yang dirembat itu, hihihi

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Map yang JM lukis tu pun susah ek nak faham hihih

      Delete
  5. Best hooo.... Barang kulit kottt 👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan!! janji bukan kulit babs or kulit manusia hahaha

      Delete
  6. Yang penting untuk pakai sendiri😍😍

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Lom shopping lagi Rietta..baru nk cari tempat shopping tu hihih

      Delete
    2. barangan kulit, mesti bestkan....

      Delete
  8. mesti shopping sakan ni kalau dah sampai tempat yang dicari

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss Fiza..kalau nak tahu kena baca next entri arrr

      Delete
  9. Shopping ni hobi yang paling best

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau duit berkepok lagi BEST :-)

      Delete
    2. Kalau berkepok-kepok tu hulur la sikit. Nanti jatuh rugi. Hahaha

      Delete
    3. duit kepok kepok bwk masuk bank hihih

      Delete
  10. Hai Jm.. Lama Sha tak singgah sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Sha...alamak Sha dtg serang la hihih...tunggu laaa..turn JM lak serang Sha ni hihih

      Delete
    2. kikiki.. mana ada kita serang.. kita tinggal komen je..

      Delete
    3. bertalu talu JM tepis sbb kena serang hahaha

      Delete
  11. Ada entry baru.. sha suka tengok blogger yang berjalan dan kongsikan detail untuk ke satu-satu tempat tu.. Baca pengalaman ini pun satu semangat untuk berangan.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihih..Terima kasih Sha...JM pun suka baca blog sha..ada cerita pasal buku, cerita pasal komik, ada cerita pasal korean drama...sgt menarik

      Delete
    2. tq JM sebab singgah blog Sha.. malu kita.. :)

      Delete
    3. kunjungan anda akan di balas hihihi

      Delete
  12. Kalau nak ke sini memang kena siapkan duit berbelanja dengan banyak.. barulah puas bershopping.. kalau tak, jamu mata jelah jawabnya.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss..betul..jamu mata sambil hati sakit

      Delete
    2. adoi.. tu yang tak sanggup tu.. Jamu mata dna hati sakit sebab tak boleh membeli.. hahaha..

      Delete
  13. akak nak pegi lah. akak takut meroyan. hehehehe

    ReplyDelete
  14. dua tempat shopping barangan leather..best nih..spoilt for choice..

    ReplyDelete
  15. Penat juga nak cari tempat ni ya JM..hampir putus asa tu..hihi..
    klu sy kompom dah nak teriaq..haha..
    tapi bila terkenang barangan kulit tu, menggoda jiwa..siap2 duit lebih ja..klu tak putih mata...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Atie..berkat kesabaran yang BERBALOI hihih

      Delete
  16. Manager saya selalu pergi china . Kalau diorang go travel mesti diorang akan bawak balik souvenir untuk staff lain . So , tak dapat pergi sana , dapat merasa ole-ole dari sana pun kire okey la . Hahahah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss..untung nya awak ada bos mcm tu...bos kita tak mcm tu heee

      Delete
  17. Tempat tu utk org2 yg berwang ja ke...kesian kt kita yg kurang mampu nk shopping ji..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faham kak Kham...kak Kham berwang tapi utk komitmen lain..JM berwang utk diri sendiri :-)

      Delete
  18. kita yang baca pulak terasa jauh bila blurr cari arah. tp at the end sampai juga kan. sure shopping byk balas kepenatan cari tempat ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana Suhana..itu sudah semestinya..ahaha...penat mencari punya pasal

      Delete
  19. Thanks kongsi info ni JM...!! Muahhh muahh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks...Mulan kiss kite ke..patut rasa pipi basah hahahah

      Delete
  20. Seronoknya baca perkongsian JM. Rasa macam bebetul ke sini. hehe

    ReplyDelete
  21. bestnya tengok JM asik jalan jalan ja. akk tak pernah sampai sini lagi. nak pegi sini nanti kena belajar dgn blog JM la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu Lala...alhamdulillah rezeki JM arah ke sana..bila dah start travel cannot stop..hihihih

      Delete
  22. Memang wajibul ghunah pegi leather market ni... at least 5 bijik bag dlm tgn... 🤣

    ReplyDelete
  23. Yunk... tlg jahitkan patches tu... hu hu hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lor..tak jahit lagi? dekat setahun lebih dah beli hahaha..bwk mari sini itew tlg jahitkan

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

NUFFNANG