You can click on me :-)

Monday, 20 May 2013

Holiday : Summer at Guangzhou Day 2 Part I

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca blog JM yerrrr,


"Guangzhou...Yuexiu Park"

Ada yang nak baca lagi tak sambungan story JM di Guangzhou ni...meh ikut JM..ke mana pulak hari ke 2 kami di sini TAPI sebelum ni JM nak celoteh sikit.

Harap-harap semua sihatlah ye dengan keadaan cuaca di Malaysia sekarang yang panas dan kering ni..tido malam pasang kipas paling kuat..panas u oulsss...nak pasang aircond tak mampu. Bila cuaca macam ni mula lah verangan nak migrate ke negara 4 musim..gitewww.. Lebih advance lagi boleh terpikir nak kahwin dengan orang dari negara 4 musim tu..hahahaha...nko dah terlebih berangan JM, sodar diri tu..kalau nko tu santik macam retis..mesti lah ramai queue, ini nko nak dapat sorang pun susah..hihihhi (itu suara jauh di sudut hati) hihih. Udahlah mengarut sikit-sikit..jom kita ke topik sebenar.

Pada hari ke-2 ni kami nak ke :

1. Yuexiu Park
2. China Plaza
3. Haizu Square
4. Pearl River Cruise
Pagi ni lebih kurang jam 9.00 pagi JM dan member bersarapan di kedai makan Exit C, Ximenkou Station tu. Tak pasti lah owner tu perasan ke tak asyik muka kami je ke sana ataupun dalam hati dia suka sebab dapat pelanggan tetap.

Destinasi 1 : Yuexiu Park - How to getting there?

1. From Ximenkou Station Line 1 (warna kuning) stop at Gongyuanqian Station to tranfer line 2 (warna biru)
2. From Gongyuanqian Station Line 2 (warna biru), take subway to arah ke Guangzhou Railway Stn
3. Stop at Yuexiu Park Station just 2 stop from Ximenkou, Exit B1 to Main Entrance of the park.
4. Selepas exit B1, belok ke kanan, jalan terus ke hadapan akan jumpa main entrance Yuexiu Park sebelah kanan.

Jikalau korang exit B1 perlu jalan agak jauh untuk ke Five Ram Statue, jadi kalau tak nak buang masa, malas nak jalan jauh kat dalam park tu dan semata-mata nak bergambar di Five Ram Statue tu, cari Exit A, belok kiri, jalan terus ke hadapan sehigga jumpa Moon Boat Restaurant sebelah kiri. Jalan melepasi restoran tu dalam 100m di hadapan ada entrance untuk ke Five - Ram Status tu. Kalau ikut Exit A lagi dekat compare to Exit B1. So choice is on your hand..gitewww heeee.

JM dan member keluar ikut Exit B1, so berpeluh jugak berjalan nak cari Five - Ram Statue tu tapi enjoy juga walaupun cuaca panas tapi still sejuk tau. Alahh....tak best aahhh citer tak ado gambor..meh JM tepek gambo sikit.

Laluan Exit B1 - Main Entrance ke Yuexiu Park, cari yang mana satu JM heee

Misi JM ke Yuexiu Park ni adalah semata-mata nak cari Five-Ram Statue yang femes tu..sekali jalan punya jalan tak jumpa-jumpa, asyik nampak tanda sign je. Eh jauh ke lagi nak berjalan ni tapi apa boleh buat, jalan je lah kan. Sesambil tu ada je view cantik hala je kamera heee.

Yuexiu Park adalah salah satu tarikan pelancong kerana : The largest park in the city, gets its name from Yuexiu Mountain, which is located in the park. Yuexiu Park is famous for its beautiful scenery and its large number of historical relics such as the Five-Ram Sculpture, Zhenhai Tower, the site of the Ming Dynasty City Wall, and the Square Cannon Site.

Kenapa JM pilih nak ke Five Ram Statue ni :

The Five-Ram Sculpture is one of the most famous structures in Guangzhou. It has become the emblem of the city. Legend has it that more than 2,000 years ago, the city was a barren land with people who despite hard work were suffering from famine. One day five immortals in five-color garments came riding on five rams, playing their legendary music. The rams held sheaves of rice in their mouths. The immortals left the sheaves of rice for the local people, gave blessings to the city and left. The rams turned into stone and the city became a rich and populous place. Guangzhou got the name of the City of Rams and the City of Ears.

Ada jual souvinet kat sini tapi JM rasa korang jangan beli kat sini MAHAL
Tak pasti kenapa pokok ni di ikat dengan kain warna merah
Follow sign ni untuk ke Five-Ram Statue
Nak tahu kenapa JM follow pakcik dan makcik kat depan tue
Aha..dorang jangan berpegang tangan you oulsss..romantiknya..JM suka..nanti kalau JM dah kahwin nak feeling romantik cam gini jugak...dari mula kahwin sampai ke akhir hayat..boleh giteww ehehehe
Dah sampai, nak ke Five -Ram Satue tu perlu daki tangga kat sebelah ni ha
Naik tangga ni yer
Inilah Five Ram - Statue tu
Kat sini seperti biasa akan ada orang ambil photo di hadapan statue ni dengan bayaran RMB10 untuk sekeping tapi JM tak ambil photo tu cukup sekadar guna kamera sendiri je. Kat sini juga ada orang jual Fridge Magnet gambar Five - Ram Statue sudah tentunya dengan harga RMB5 (RM 2.50) sekeping..apa lagi JM borong 15 keping untuk kenangan kengkawan di opis.

Turun sahaja dari sini, belok ke kanan untuk ke jalan besar dan akan jumpa entrance yang JM kaborkan di awal tadi sekiranya Exit A memang dekat sangat. Tengahari ni kami nak makan di Moon Boat Restaurant.

Another Entrance from Exit A
Moon Boat Restaurant, Yuexiu Park, Exit A
Meal JM pada tengahari tu RMB50 (RM25) - agak pricy tapi SEDAP....
Inilah Yuexiu Park Exit A tu
Next destination China Plaza, Haizu Square dan Pearl River akan JM sambung dalam next enry...penat weihhh nak siapkan satu-satu entry ni heeee....

Ok lah..babai..sambil lambai tangan macam  retis (perasan)

54 comments:

  1. hhehehe..apa pulak de yg nak baca.. cikda tertunggu2 taw.. yelah cikda lom pernah jejak kaki kat sini nak dpt tgk gambo pun jadik la.. haa..cam gambo five ram tu.. kalau tak mana nak tgk n tetiba pulak nak gogle gambo kambin tu kan.. hahaha

    ko tetap dgn trade mark skodeng org eh.. hahahha... comel oke..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyer...wokeh..bertambah sengat JM nak update nih..hiksss
      Ha'a kan..JM pun tak tahu akan keujudan benda alah tu..nak pegi baru google apa yang menarik kat sana...

      Ahahaha...Cik Da..JM mmg suka skodeng..

      Delete
  2. giteww.. untungla dh jadik retis. mana entry kedai2 shopping? nak tengok! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,

      Dh tuko pic profile katanya...hiksss
      Retis perasan sensorang tak x peminat pung hehehe
      Ahaa...kedai2 shopping tu next entry..tunggu tau..

      Delete
  3. Yuexiu park? been there!! hehe

    memang penat nak menapak naik tangga sampai ke 5 ram statue tu. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear PM,

      Penat? X lah tak tinggi pun lagi tinggi tangga nak naik kl tower heeeee

      Delete
  4. nasik ayam ke tu? takpelah mahal sket sebab kat negara org kan..belasah je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,

      Nasi dia mmg sedap..tp bukan hati ayam..nasi bersama hati lembu :-)

      Delete
  5. aduiiii JM, fengsanlah akak kalau menapak jejauh gini.. kang tercabut tulang belakang akak ni.. huu..huu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihih...Kak Yan..kalau mcm tu kak Yan keluar ikut Exit A..tak jauh nk menapak

      Delete
  6. Waaa... meme very the romantiksss la uncle & aunty tu.. gitu la yg kita nak.
    Ni tak kapel2 skang ni.. masa kapel pegang2.. lps kawen tanak pegang2 plak huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..seronok tengok dorang tau..betul2..setuju sgt..Give Me FIVE..time tak halal..berebut nk pegang tak minta di suruh..kalau dh kahwin..bila nk pegang je..rimas lah..panas lah..malu lah..ahahaha..JM ckp mcm lah ada pengalaman ye...hehehehe

      Delete
    2. hehhehe sungguh!
      Meme gitu.
      Agaknya takut terlepas kat org lain, tu yg pegang kuat2.
      Bila dah kawen.. mesti pikir "dia hak aku.. bila2 je buleh pegang" dat's la kot yg tak pegang tu hehe.

      Delete
    3. Hikssss meh JM nk ubah cara fikir tu, berpegang tangan salah satu cara menunjukkan rasa sayang kpd pasangan n we are concern about him or her. ..romantik sgttt hehehe ni mesti kes JM terlebih tgk citer korea

      Delete
  7. 5 ram statue tu melambangkan ape? meal tu RM 25..mahal2..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. The Five-Ram Sculpture is one of the most famous structures in Guangzhou. It has become the emblem of the city. Legend has it that more than 2,000 years ago, the city was a barren land with people who despite hard work were suffering from famine. One day five immortals in five-color garments came riding on five rams, playing their legendary music. The rams held sheaves of rice in their mouths. The immortals left the sheaves of rice for the local people, gave blessings to the city and left. The rams turned into stone and the city became a rich and populous place. Guangzhou got the name of the City of Rams and the City of Ears.

      Ha'a..nak telah pun rasa tercekik kat kerongkong... :-)

      Delete
    2. eh, ada kat ats ek.. tu la perangai suka tengok gambar dulu haha

      Delete
    3. JM pun suka tgk gambar dulu pastu baru nak baca ehehehe..samalah kita..give me 5 hiksss

      Delete
  8. Hurm nasi ayam kalau harga tu kat Malaysia memang tak kan masuk lah kan..tapi kalau kat negara orang harus belasah aje beli asalkan halal hehe..
    MS pun suka tengok pasangan yang dah berumur tapi tetap lovey dovey lagi...rasa sweet sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. AHa..menu tu namanya BBQ Lamb Liver..nasib baik sedap bebaloi lah mahal pun..time nak order JM carik yg paling murah tu..kalau kat sini RM25 tu utk JM buat sarapan pagi seminggu heee

      Ha'a...taste kita sama lah...give me five..heeeeeeeee

      Delete
  9. Banyak2 gambo yg JM post kat dlm ni... suka gambo pakcik makcik nih.... SR pun nak jadi macam nih dari mula kawin spi dah tua nanti..........ihik... biar cucu cucu jelez

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khennnnn...JM pun suka tgk dan nak mcm tu jugak...moh kita cari lelaki yg macam tu nak..tapi ada ker..hihihih

      Delete
    2. InsyaAllah ada.. tak jumpa lagi tu :-)

      Delete
    3. In shaaa allah amin amin amin

      Delete
  10. jauh pun berbaloi kan jm...unik view 5 ram statue tu...kalau tempat glamor tak singgah, rasa rugi pulak.pastu menyesal bila dah balik...

    ala, sekali sekala berangan apa salahnya jm...manatau kot jadik betul-betul nanti, amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Orga,

      Ye..ye..betul tu..jauh berjalan luas pandangan..kalau x singgah tempat glamour2 mahu repeat :-)

      Hik..hik..hik..maybe dalam mimpi je kot..tapi realiti susah nak jangka kan...JM ni mmg kuat berangan heeeee...tgk citer korea, nk kahwin ngan org korea..bila g China, tgk loving couple..dh terpikir nak cari yag romantik pulak...ahahaha...mcm2..

      Delete
  11. Wow ada statue kambing berguling2! Untunglaaaa...
    Eh itu je? sambung cepat! Jangan malas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi untung klau dpt bergambar ngan pasangan kt depan statue tu heeeee gatallllll
      Alaaaaa jgn lah marah2 penat tau JM nk abiskan entri ni heeee

      Cepatlah update citer kt yangshou tu dh gigil nk baca ni :-)

      Delete
  12. Waa.. jalan jauh untuk tengok five Ram tu.. bagus2 kekal sihat sentiasa :D

    By the way soalan kak Jm tanya hari tu dah di jawap di bawah comment kak JM.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sihat katanya heeee..yer..yer...kuar peluh kewanitaan akak ni hheheheh

      Iyer..ok2..tak ferasan lah tu..

      Delete
  13. baguihler yerk... ni antara destinasi rombongan yang jadi cadangan kami untuk trip akan2 dating...
    suami akak dah sampai sini tapi tuler orang lelaki bukannyer nak cerita lebih2 ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheeh...biasalah tu kak..org lelaki ni cara pikir nya tak mcm kita kan..heee

      ni antara destinasi wajib bagi kaum hawa tau...boleh rambang mata datang shopping kat Guangzhou ni :-)

      Delete
  14. ok..menarik gak tempat nih.
    tapi nak jln jauh???
    errr...ok
    (pegang lutut......)

    updet lagiiii!!!!
    (lambai jauh...kata artis/???...heheh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahhh akak kan muda lg boleh je nk jln cer tgk auntie tu selama je jln dok pun bawak ju tongkat heeeeee
      Klau x nk jln jsuh sampai yuexiu park tu ambik exit A

      Hahaha artis lah sgtttt perasan ye lebih ni heeee. Nk update tp ada penyakit M

      Delete
  15. Waaa nampak bestlah park tu JM. Akak tak pastilah nanti bila akak ke Ghuangzhaou nanti, kitaorng ke park ni ke tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak ke sana ikut travel agent ke sendiri klau ikut travel agent mesti dorang x bwk ke sini lebih kpd tempat shopping :-)

      Delete
  16. Cepat la sambung!!! Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. RR,
      Entahlah..makin malas sekarang ni bila kerja menimbun..nanti ada masa JM sambung yer.jgn tak baca pulak heeeee

      Delete
  17. Sy tak pergipun Park ni..ikut biznes trip semua cover shopping mall jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..kalau pegi ngan agent mmg perlu follow dorang nyer schedule pastu kalau guangzhou sah2 dia akan bawak ke tempat shopping je..sbb tu JM prefer pegi sendiri...kita leh buat jadual sendiri :-)

      Delete
    2. Tak berani g china sendiri.sy salute JM..setakat indon dan vietnam jer sy boleh

      Delete
    3. Ala...tak ada masalah..In Sha Allah..JM pegi Guilin dan Shenzhen pun sendiri je...In Shaa Allah selamat..lebih selamat dari Msia heee

      Delete
    4. Kagumlah tengok sis travel sendiri ke tempat2 begini. Betul tu, selalu ejen tak cover tmpt2 begini kan,..

      Delete
    5. Farrah : sis x gemar join agen sbb agak terkongkong...travel sendiri lebih bebas dan kita leh atur masa sendiri

      Delete
  18. dekat dengan restoran moon boat tu kan ada restoran cina muslim. masa makan kat sana tokey kedai tu cakap moon boat to tak halal. mmg orang arab yang punya tapi bukan muslim. klu cik JM perasan, dia ada jual minuman keras juga kat dalam tu. tapi saya pun x pasti sangat la statusnya. Wallahualam!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yer...alalmak...kami tertipu lah ni...seperti di Vietnam jugak...Restoran Kampung Melayu...ramai mkn kat sana dan JM pun dapat info yg restoran tu menyediakan sumber bahan basah tak halal...Ya Allah ampunilah doasa ku..mmg kami tak tahu..kalau lah betul...mohon rakan2 lain jgn mkn kat sana

      Thanks for the info

      Delete
  19. JM.. kalau la fifi diberi peluang pergi ke china.. memang kene byk tuntut dari JM.. kena byk study..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fifi : boleh je dear..FREe of Charge :-)

      Delete
  20. Menarik gak cerita five rams tu. Kiranya rams tu ala2 magical gitu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik kan Farrah five-rams statue tu...lagi cantik yg pakai baju merah tu hihihi

      Delete
  21. Bookmark this entry... Nanti sambung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti SS nk ke sini dalam next trip kan kan kan

      Delete
  22. agak mahal la makanan kat sana yer.. igtkan nasi ayam tadi. hehehe

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352