You can click on me :-)

Wednesday, 29 May 2013

Holiday : Summer at Guangzhou Day 2 Part II

Assamualaikum semua......

"Guangzhou...........Shopping time & Pearl River Cruise"

Pertama sekali nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua pembaca setia dan juga kepada yang baru jengah blog JM ni terima kasih banyak-banyak ye. Di atas kesetiaan korang mengunjungi blog JM ni meh JM nak bagi hadiah sikit....Muaachhh...love you oulsssssssss..heeeeeeeeee

Arghh!!!!...demam malas nak update blog mula melanda..waktu awal-awal mula menulis dulu bukan main lagi rajin menulis pastu simpan sebagai draft. Tapi sekarang ni penyakit M sudah datang dan sememang nya tak ada ubat untuk penyakit ni.

Oleh kerana mood malas nak mengarang, jadi entri kali ni pendek dan ringkas je.

Misi hari ke dua Guangzhou di teruskan lagi di mana kami akan ke China plaza, Haizhu Square dan Pearl River Cruise.

Ini lah adalah sambungan daripada entri INI

Selepas selesai makan Moon Boat Restaurant (turkey style), kami terus ke Yuexiu Park Metro Station Entrance A untuk ke China Plaza Shopping Mall.

Yuexiu Park Metro Station Entrance A
Destinasi : China Plaza Mall 
Location : 33 Zhongshan Road, Metro 1 Martyr's Park. Located on top of a metro station, this is another large shopping mall with brand name department stores, clothing stores, electronics stores and restaurants.

How to getting there from Yuexiu Park:
1. From Yuiexiu Park (blue line) stop at Gongyuanqian Station, pastikan arah ke Guangzhou South Railway Station
2. At Gongyuanqian station, Interchange line to yellow line arah ke Guangzhou East Railway Station stop at Martyr's Park Station Exit A

Dah sampai - tak ambik banyak gambar sbb sibuk window shopping
Kat sini banyak barang branded so harga nya pun boleh tahan lah mahal nya..dalam dok survey-survey sambil window shopping tu JM tertarik kepada sepasang boot berharga RMM50 (RM25) sahaja, tamaknya pasal JM beli 2 pasang. Macam mana rupa boot tu nanti JM tunjuk dalam entri ke Shenzen.

Remaja kat sini lebih fashionable compare to Guilin, gambar gegar bimbang kena marah ngan amoi kalau dia perasan JM tengah snap gambar dia pakai seksi ;-
Antara kedai yang menjual handbag - amat sesuai untuk wanita :-)
Setelah puas berjimba di China Plaza, kami ke Haizu square pulak. Apa yang best kat sini..jom ikut JM..jangan banyak soal..eheheheh...jgn marah gurau jek..

Destinasi : Haizhu Square Wholesale Market

Yide Lu (一德路) and Haizhu Square (海珠广场) are well known to many locals and foreigners living in Guangzhou. Today, the area boasts over ten wholesale shopping malls selling a wide-range of items from shoes and clothes to home decorations and gifts.

Terdapat pelbagai mall yang menjula secara borong di sini so boleh pilih mana-mana kedai yang di minati

1. Highsun Binbin Plaza (海印滨滨广场)

The plaza was built in 1959 and was hosted the Canton Fairs between 1959 and 1972. The building now is a one-stop mall with 300 fashion brands.

Categories: clothing, restaurants, fake flowers, gardening items, KTV
Add.: No. 1, Qiyi Lu (起义路1号)

2. Onelink International Toys and Gifts Wholesale Market (广州万菱广场玩具精品批发中心)

Anyone who has walked through this wholesale market would agree it deserves the name of "heaven of toys." It is the biggest toy wholesale market in South China, with low prices and a wide range of choice. Many shops here directly import toys from Hong Kong and Japan. Many Guangdong manufacturers also have a shop here, guaranteeing the cheapest possible price.

Categories: toys, electronics, household decorations, stationary, gifts
Add.: Onelink Plaza, No. 39, Jiefang Nan Lu (解放南路39路万菱广场)

3. Taikang Wholesale Market (泰康仰忠精品饰品批发市场)

This market has become one of the main buying sources for a lot of Asian and African buyers. Accessories like earrings, necklaces, waist belts, wallets, key rings, head bands and bags are sold in bundle and retail.

Categories: accessories
Add.: No. 111, Taikang Lu (泰康路111号)

4. Yijing Yuan (艺景园玩具文具精品城)

Yijing Yuan was once a famous toy market in Guangzhou. Today, its sells gift and household decorations. This is the best place to buy festival decorations for Halloween, Christmas, and Spring Festival.

Categories: fake flowers, gift, household decoration, stationary
Add.: No. 85, Yide Dong Lu (一德东路85号)

5. Debao (德宝交易市场)

Categories: dried seafood, food, beverages, daily commodities, stationary, toys
Add.: No. 190, Yide Dong Lu (一德东路190号)

6. Trendy Wholesale Market (骏田精品批发市场)

Categories: underwear, accessories, feathers, pajamas, swimming wear, cosmetics, watches
Add.: Beijing Nan Lu (北京南路)

7. Metropolis Shoes City (大都市鞋城)

Categories: shoes
Add.: No. 88, Jiefang Bei Lu (解放北路88号)

Antara tempat-tempat diatas, Shoes City menjadi tumpuan JM dan rakan travel nih.

How to go to Haizhu Square/Yi De Lu from China Plaza:
1. From Martyr's Park (yellow line) stop at Gongyuanqian Station, pastikan arah ke Xilang
2. At Gongyuanqian Station, Interchange line to blue line arah ke Guangzhou South Railway Station stop at Haizhu Square Station. Just one station from Gongyuanqian Station
3. Exit B1 untuk ke Haizhu Square Wholesale Market, Gift, Sovinier, Guangzhou Metropolis Shoes City (semua tempat seperti JM senaraikan di atas)
4. Exit B2, B3 jika nak ke Shopping Mall

Jom kita tengok gambar baru nampak menarik kan..Harus di ingat yer..kalau wholesale market maknanya perlu beli secara borong dan kalau nak beli sepasang jek dorang tak layan.

Pastikan keluar ikut Exit yang betul
Pelbagai gift ada di jual dan boleh pilih mana yang berkenan
Shoes City - terdapat 2 tingkat dan setaip shop lot menjual pelbagai jenis patern kasut dan memang heaven untuk golongan elit dan yang suka bergaya
Kat Malaysia pun banyak patern kasut macam ni kan

Selepas dah puas menjamu mata dan window shopping serta beli sedikit souviner kami terus gerak ke destinasi seterunya kami akan naik Cruise you ouls menyurusi pearl river dan menikmati keindahan bandar Guangzhou katanya.

Destinasi : Pearl River Cruise
The Pearl River has a length of more than 2,000 kilometers (about 1243 miles) and is the third longest river in China. It is composed of four separate river systems: the Xi River (originating from the Yunnan-Guizhou Plateau), the Liuxi River (originating from Conghua City in Guangdong Province), the Bei River, and the Dong River (both originating from Jiangxi Province). These four rivers join up in Guangzhou, flow for about 70 kilometers, and then pour into the South Sea. The section flowing through Guangzhou City is the 'Pearl River' that most people are familiar with. In ancient times, the Pearl River was called 'The Pearl Sea' for its 2000 meters-wide (about 2187 yards) channel. Later, the channel gradually shrunk, and now it is only 180 meters wide (about 197 yards). Its name is said to derive from a huge boulder in the river bed. This rock, with the name of 'Sea Pearl', is so round and smooth that it looks like a large, shining pearl.

Tianzi Wharf: 


Address: Yanjiang Middle Road, Taikang Street
Bus Route: 1, 128, 131B, 194, 219, 238 and off at Haizhu Square (Qiaoguang East) Station. 
Subway: Take Subway Line 2 and get off at Haizhu Square Station

How to getting there from Haizhu Square:
1. From Haizhu Squre Station Exit A
2. From Exit A, jalan arah ke kiri untuk ke Tianzi Wharf

View sebelum sampai ke Tianzhi Wharf
Jom kita beli tiket dulu
Harga tiket Lower Deck RMB68, Upper Deck RMB128 - Minuman tea akan di sediakan, nak makan benda lain bawak sendiri :-)
Beginilah kualiti gambar kalau tak guna DSLR :-)
View waktu malam cantik sebenar TAPI dengan keadaan cuaca hujan renyai dan kamera yang kurang berkualiti, ini sahaja hasilnya
Dari dalam Cruise nanti akan nampan Canton Tower dari jauh- Cantik sangat coz lampu akan betukar warna selang beberapa second
Canton Tower is the tallest structure in China. In Additions to the observation deck, the tower features various restaurant, a 4-D theater and other entertainment venues. Addmission Fee RMB150. Take Subway Line 3 stop at APM Chigang Pagoda.

Dah puas menikmati keindahan malam di sepanjang pearl river, masing-masing sudah kepenatan dan kami mula bergerak balik ke hotel. Oh ya sebelum terlupa jangka masa naik Cruise adalah 1 jam 30 minit.

Nak tahu ke mana JM pada hari ke -3, tunggu next entry semingu akan datang yer...Ahaa..akhirnya berjaya juga siapkan entry hari ke 2 di Guangzhou.

byeeeeee...jumpa lagi......

72 comments:

  1. dah kira dah, kalo seminggu 1 entry pasal trip ni sempat siap sebelum i olls lak travel...hehehe

    chaiyokkkk.....rajin rajin siapkan entry :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emy,
      aha..sempat eh..ok2..nanti JM usahakan utk siapkan entry ni..hehe..ohh..nanti turn Emy lak eh..ok2 :-)

      Delete
    2. Naik cruise begini sebijik mcm di vietnam....sambil layan cahaya bertukar pd bangunan.

      Delete
  2. tower tu dah mcm crystal..wahh hebat sekali!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Zila..cantik sangat..nanti kalau ada peluang pegi tau Canton tower..masukkan dlm itirenary eh

      Delete
    2. Cantik tower tu diorang buat tukar2 warna gitu.

      Delete
    3. itu sbb perlu pegi waktu malam Farrah...siang x cantik :-)

      Delete
  3. ada pun JM, ingat g obersea tadi. heee

    best dpt tgk canton tower wktu mlm, weols dpt naik dan tgk siang je. jadilah daripada x sampai langsung kan. *pujuk hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear..eheheh...masih kat Msia..berehat dulu kumpul duit...

      Aha..lagi cantik kalau pegi waktu mlm..tapi tak per..at least dh sampai kan :-)

      Delete
  4. bab soping2 tu memang suka
    tengok kasut ajer dah syiok.....OH bestnya aok
    dapat jamu mata beribu lemon
    janji ongkos nya penuh kan JM
    menjanjikan kepuasaan....tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      Yer betul..org pompuan ni mana boleh pisahkan ngan bab shopping2 nih heeeeeee

      Delete
  5. Waaa bestnya..canton tower tu dh mcm ballpen hikhik tpi cantik wrna wrni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer Fizah,
      Tak rugi kalau pegi sini :-)

      Delete
  6. Owh, kat Guangzhou pun ada banyak line subway ye... senang nak jalan-jalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer En Mie,
      Tak perlu risau..semua attraction place easily reach by subway

      Delete
  7. shopping?
    ok..rambang mata nak memilih brg di sini
    apa? wholesale?
    mmm..tak jadi..
    (terus pegi Nilai 3...tu yg mampu...)

    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe..kak Anash...

      Ha'a kan..kat Nilai pun boleh dpt eh..tapi ni product from China..heheh
      Tapi kan kak Anash, JM tak syorkan beli barang kulit kat sana coz fake :-)

      Delete
  8. Waaa...tak sabar nak ke Ghuangzhou...Cantiknya canton tower tu waktu malam....lampu colourful (terus confirm dgn kenkawans, mesti naik cruise tu nanti...hehehe..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ita,
      Lagi cantik kalau kak Ita ajak kengkawan naik Canton Tower tu..kalau naik Cruise hanya leh tgk Canton Tower dari jauh je..

      Delete
  9. cantiknya view kat tasik tuuu......... nampaknya JM kena la beli DSLR satu lepas ni baru la gambar dia mabeles

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      Ada gak niat nak beli tapi..tak pandai guna..selalu photo profesional jek beli ni..Kalau JM beli cam rugi lak..tak pandai nak ambil angle yg cantik..amatur katanya heheheeh

      Delete
  10. Gitew shopping sakan katanya....
    Lawa pulak tgok canton tower tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      Dh nama nya pompuan kan..harus lahhhhhhhhhh...eheheh
      Canton Tower tu cantik coz lampu je kalau g waktu siang hmmmm..tapi yg pasti design dia mmg cantik kan....

      Delete
  11. omg!!!! giler tengok kasut kalerful tuuu...agaknya kedai sini import dari sana la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      Hikss...rambang mata kannnnn..kebanyakan dorang beli borong kat sini pastu balik jual kat msia :-)

      Delete
  12. tempat shopping untuk wanita je jm, untuk lelaki takde ker? majuk lah gini, hehe...seronok jer tengok naik cruise tu, tower tu pun unik, memang patut naik kalau datang sini kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ader..tp dek kerana yg pegi nyer sumer pompuan..so kami tak lah pegi ke bghn stuff lelaki nyer :-)

      Kalau pegi Guangzhou jgn lupa singgah Canton tower tau :-)

      Delete
  13. tanda2 nak beli camera baru lattew. samsung NX1000 superb . dslr berat kat leher jek.=)

    cantik canton tower *sambil banding ngan kl tower*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..DSLR berat..betul tu...Samsung NX1000 pun ok eh..ok2..nanti JM try survey...thanks dear

      Klau banding ngan kl tower..cantik lagi canton tower heeeeeeeeee

      Delete
  14. kelam mata tengok banyak sangat benda nak beli . huhuhu.. bangunan yang lampu bertukar2 tu cntik sesangat .. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, apa? kelam mata...eheheh..hati2 nanti jatuh tak nampak jalan heeee

      Canton Tower mmg cantik..itu lah mercu tanda Guangzhou like KL Tower or KLCC gitewww

      Delete
  15. rambang mata tengok kasut-kasut tu..kalau nafsu tak kuat mau rembat berpasang-pasang kasut kan! cantiknya view canton tower dari cruise tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ms, klau bwk duit byk ritu mmg JM dh rembat tp memandangkan nk spend tuk benda lain cuci mata je la :-)

      Canton tower lg meriah bila ada lampu klau view siang mmg x cantik lah :-)

      Delete
  16. awak ada beli boots lebih? saiz apa pakai? kalau taknak jual ke kite. ngeeee... *mode nyesal tak beli boots masa kat hongkong ituhari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boots?..ada beli tp satu jek..size 6...heee..kalau sama saiz dan beli lebih leh la jual
      Lohh..naper tak beli...rugi arhh..kalau lak leh bergaya ken...heeeee

      Delete
  17. bestnyer shoping uolss..dah selamat masukkan blog uols dalam my list..kalau rajin dtglah jengok blog ahkak diba :okeh pengsan:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ahkah Diba yeaayyyyyyyy...hihhi..i oulss gumbira nehhh heee
      Tima kasih sudi singgah blog JM yer..
      Jap nak singgah blog kat Diba jap heeeee

      Delete
  18. Oh mai gusssiii.. tak menahan le tengok kasut-kasut tu.. rasa meleleh air liur.
    Meme depa susun macam tu je ke kasutnya?

    Canton tower tu pun chantek.. sob sob.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      Sila lap dulu air liur tu heeeeeee....ah'a..dorang campak2 je atas lantai tu sbb byk kan..pastu leh beli secara borong..tp yg pasti design pun cantik dan warna warni

      Ha'a..mmg cantik Canton Tower tu..byk jugak JM ambil gambar kat sini :-)

      Delete
  19. lawa canton tower tuh!!! kasut2 kat sana cantik2 belaka tp kene tgk betol2 kang ade terbeli yg ade kulit babi. haru nnt! hiks,

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee....eeeeeeeeee..kulit BABs tu...ha'a Dear betul2..

      Delete
  20. OMG! OMG! OMG! OMG!
    Kasut!!!!! handbag!!!!!!!!!! pengsannnnnnnnnnnnnnnnnn! huhuhuhuhuhuhu

    Kalau nak gi sini saya tak boleh bawak duit banyak la JM, rambang mata, semua nak beli! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, ahahahaha

      Rambang mata yer...heeee..JM pun sama..sib baik ari tu duit tak byk..kalau tak mahu beli borong bwk balik jual :-)

      Delete
  21. alamak rambang mata sat... belum kita yang sampai situ...
    seornoknyer JM gi sana yerk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zila,

      Nanti kalau ada peluang ke sana..stanby duit byk2 tau..nanti rugi hee

      Delete
  22. Rambang mata tengok kasut tu.....macam2 ada...
    Memang seronok menyoping kat sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MP, lama betulvJM x singgah kat blog ni sibuk betul lately dan dh lama x ziarah blog kengkawan.
      Kalau g guangzhou mmg kena standby duit byk :-)o

      Delete
  23. JM, where are u? Sihat ke tidak ni.. Risau jugak tengok takder update apa2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayuuuuuuuuuuuu,

      JM masih di sini...heeeee
      Dh lama tak jengah blog sendiri dan juga jengah blog kengkawan. Kebizian melanda..aduhai..dh terlepas byk story dari kengkawan nih..ada masa free nanti nk rivew semua story tu :-)

      Delete
    2. Alhamdulillah, ingatkan ada apa2 hal kan sebab senyapppppppp je! huhu
      takpe2, paham sangat pasal kebizian tu.. buat apa yang penting dulu ye! take care!!

      Delete
    3. Dear ayu,
      JM dh kuarkan entry khas utk ayu tau cer baca heeeee
      Tak sabar nk baca entry arsterdam tu tp skrg dlm seminar pulak sampai 1 ptg

      Delete
    4. JM, terharunya! skrg jugak berlari2 comel utk baca entri JM! yippieeeeeeeeeeeeeee!!

      Delete
    5. Patutlah dari jauh dh nampak siapa lah budak comei itu, ayu rupanya heeeeeee

      Delete

  24. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  25. Hi jm, saya nak pergi guangzhou shenzhen 27/8 ni. Harap-harap tak hujan lebat sgt.

    Nak tanya, Jm barang kat shopping wholesale ni lg murah dr yg street shopping entry sebelum ni ke?

    Pastu, boleh ke tawar harga? Atau penjual garang ke? Hehehe. Dekat sini boleh beli 1 pcs tak?

    Harap sgt jm reply & bg tips utk sy pergi ngn husband dua org je :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Wholesale ni perlu beli secara borong..cthnya mcm kasut wanita tu..paling min 2 pasang...boleh tawar tapi terdapat juga kedai yg tak nak layan..

      Kat sini byk sgt shop lot yg jual kasut...ada gak penjual certain kedai nampak sombong..so pilih2 kedai mana nak masuk nanti..hargs leh dpt murah sikit sbb beli borong kan

      Delete
    2. Tq jm sbb reply, excited sgt jm reply ni!

      Lagi satu nak tanye. Kalau shopping better dekat shenzhen atau guangzhou yg lagi menarik & murah pada pandangan jm?. Excited nak pergi ni nak dekat dah. Minta2 semuanya di permudahkan. Thanks jm tips yg berguna! Suggest blog u! 😊

      Delete
    3. Dari pengamatan JM, antara Shenzhen dan Guangzhou tiada perbezaan harga yang ketara TETAPI di Guangzhou lebih byk pilihan dan shopping outlet. Di Shenzhen biasa2 je tapi boleh je kalau nk shopping..yg penting dua2 tempat ni perlu pegi nanti nyesal heee

      Delete
  26. masa gi shanghai ritu tringin nak naik cruise jugak.. tp kengkawan tanak :'( alaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT : klau travel ramai2 perlu dpt kata seoskat kan bila ada yg x nk tu yg x best. Bila jd cantu cam nk travel solo je atau cari kwn travel yg ada minat yg sama :-)C

      Delete
  27. selamat bace lmbt.. xpyh tggu seminggu.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah Fifi tapi x de rewardlah ye hihih

      Delete
  28. Oh my!!!! Tengok kadut, handbags,...bestnya shopping kat situ! Kena sedia duit tebal2 je kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : itulah..Guangzhou ni syurga dunia shopping selain HCM..paling sesuai untuk membeli secara borong

      Delete
  29. guazhou pun dah sampai...
    tapi errr... tak adalah suka sangat g china ni...

    orang2 nya kasar dan biadap - sombong gitu...

    cam aku hadap sangat nk menyumbang kat kdnk dia...

    huhuh.... mmg idak lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurul Nhhas : kiranya dah serik lah ni eh...ni kes talak berapa nih hihhi...kalau tanya sis JM maybe akan pegi lagi :-)

      Delete
  30. macam lawa je kasut2 tu macam cantik je JM, kalau dekat dpt beli utk raya yg tak lama nanti ni kan

    ReplyDelete
  31. eh, dah sampai cina..? ingatkan masih di korea.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pha Is : baru je balik dari Korea bulan Jan 2016 hari tu

      Delete
  32. Wahh JM shopping sakan ! Sah beli boot tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..beli BOOT kat sini...murah En AB

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352