You can click on me :-)

Friday, 3 May 2013

My Blog Has Been Removed?

Assalamualaikum dan salam sejahtera to all my lovely readers & follower termasuklah follower baru tu :-)

Entry kali ni nak off sekejap citer pasal Guilin..nak citer sesuatu yang berlaku pada JM malam tadi.

"Mutiara kata : Jikalau kita memudahkan urusan orang lain, Allah akan permudahkan urusan kita"

Mutiara kata diatas hanya sekadar selingan dan sebenarnya JM nak citer pasal benda lain..heee

Kehidupan JM bertambah ceria dan berseri-seri dengan kehadiran pembaca, pengomen dan pengikut blog JM ni. Pada awal penulisan adalah sekadar untuk suka-suka dan menulis pengalaman sendiri melancong ke luar negara dan pada masa yang sama ingin berkongsi tips dan panduan kepada semua pembaca yang suka melancong.

Bulan Mei 2013 adalah hampir genap setahun JM mula menulis blog sedangkan sebelum ni hanya sekadar blogwalking blog rakan-rakan travel yang lain dan sebagai silent reader sahaja. Terdetik di hati JM untuk mula menulis blog apabila salah seorang rakan mempunyai blog dan pengikut tersendiri, maka JM pun berhasrat untuk mengikut jejak langkah beliau. 

JM mula belajar dari zero dan hari demi hari mula buat sedikit perubahan agar blog nampak lebih ceria dan kreatif (hakikatnya masih perlu banyak belajar) dan cara penulisan perlu penambahbaikan agar pembaca tidak bosan .

Melalui blog ini juga JM mendapat ramai kawan di alam maya, walaupun kita mengenali di sebalik skrin monitor, JM amat bahagia kerana mendapat sokongan dari pembaca semua. What can i say..I LOVE OULss. Sekarang sudah menjadi rutin harian JM , setiap hari blog kengkawan akan JM terjah :-)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok..berbalik kepada tajuk sebenar, itu baru intro heee. Malam tadi semasa JM nak blogwalking blog sendiri tetiba JM dapat message seperti di bawah :

Blog Has Been Removed
Apa? Blog has been Removed... arghhh sudah kenapa tiba-tiba jadi macam ni. JM mula cuak dan mula berfikir tab kena hack ker, ada orang dengki ker dan pelbagai soalan bermain di fikiran. Kemudian JM try klik pada link 'I cant find my blog on the web, where is it?'....pastu kuar lak tulisan yang tak faham untuk di baca...ish apa dah jadik nih. Waktu tu jam 12.00 tengah malam. JM panik seketika dan try berkali kali keluar errror message yang sama. Try log-in gmail, incorrect password lah pulak..ish..kenapa jadi macam ni. Oleh kerana dah buntu, so JM ambil keputusan tido je dulu..apa-apa pun esok pagi cuba cari solution. Dalam hati Allah sahaja yang tahu dan pada masa yang sama mohon kepada Allah supaya bantu selesaikan masalah ni. Sampai macam tu sekali kan heheheh.

Tulisan apa ntah
Apabila keluar tulisan seperti diatas JM pun cari jalan bagaimana nak tukar tulis tu kepada English, so JM scroll down kat page tu ada stu combok box, try je lah klik pastu keluar senarai bahasa yang boleh di pilih. Ok, JM pilih English then klik pada link blogger dashboard, masukkan password dan hp number to get verification code. Then Alhamdulillah, boleh masuk dashboard seperti biasa dan JM try access my blog taraaaa...

Dah kembali normal
Alhamdulillah..syukur kepada Allah kerana blog boleh acces seperti biasa. Yahooooooo...barulah rasa hidup kembali berseri.

Kepada blogger di luar sana, kalau you all alami masalah yang sama jangan gelabah macam JM tau, ikut solution seperti JM buat tu yer.

Happy reading ok heeeeee....byeeeeeeeeeeeeeeee

46 comments:

  1. amvoiii matcham soh kawen kat siam je cikKak JM kaannns..,ehHHee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak ni..saje je tau..heeeeeeeeee...
      Kahwin kat Siam?..opssssss

      Delete
  2. huhu..cuak jap ciku baca entry ni..hihi.apapun settle dah.ciku suka lagu UNIC ni..teringat zaman zaman dulu..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Ciku..bila kuar error tu..rasa macam jantung terhenti sekejap heeee
      Alhamdulillah kembali normal

      Delete
  3. kelakar la JM ni. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, kelakar ke..eheheheh...JM cuak tau time tu..kalau ada penyakit lemah jantung maybe dah collapes hihih..Blog ni like my soul eheheeheh

      Delete
  4. igt kn betol2 kena remove dh tadi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM pun dah sangka mcm tu smlm..cuak betul..kalau lah betul2 kena removed mahu nanges tak berlagu heeee

      Delete
  5. Apasal tetiba tulisan siam tu... ayoooo. JM ni ada peminat misteri dari Thailand kot... hehehe. Saya pun sama la JM baru setahun ni yg aktif... blog saya dari tahun 2009... tapi baru setahun ni aktif. Sebelum ni pun asyik jadi pembaca senyap jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe...kalau feminat misteri tu dari Korea mau gak layan heeeeeeeee
      Ohh..ye ker..moh kita hidupkan blog ni hihhi

      Delete
  6. JM..
    nak dgr kisah saya tak?
    sblum kenal blog saya selalu rasa 'kenapa hidup org lain mcm best je..kenapa hidup aku biasa je'
    tp lepas kenal blog..baca kisah org lain..ada suka ada duka
    saya rasa kehidupan ini sgt indah
    kalau kita rasa kita senang..ada org lagiiiiiiiiii senang.maka jgn riak
    kalau kita rasa kita susah..ada org lagiiiiiiiiiiii susah.makanya kita perlu bersyukur
    tahun 2006 saya menulis dan smpi kini saya x penah jemu..hehe
    kenal ramai kawan ;)
    wpun sekadar berbalas komen tp rasa macam kenal dah lama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer setuju sangat..mari kita meriahkan blog dan dapat kenal ramai kawan :-)

      Delete
  7. Sena alam JM

    hehe...dugaan kecik jer tu..bagi sesak sikit dada....bagi pembuluh darah tu mengembang....tapi...tidor tu lena tak ?l

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sena alam..ehehehe..JM nk jawab apa ni
      Yong..hik..hik..hik..kecik ke..bg JM mcm beso jek..mcm2 dah pikir mcm mana lah nk contact ngan kengkawan kesayangan nanti coz nak masuk gmail pun tak boleh

      Tapi tdo tetap lena jerr..heee mengantuk nyer pasal

      Delete
    2. Apo ker bondo yang Yong tulih tu yer ???? Yong pun kompius....ngaper jadi cenggitu...maklum la...domam pilihanraya....

      INI KALI LAH....JOM UBAH....

      Delete
    3. Hehehe ye ye faham, jom kita keluar mengundi

      Delete
  8. phewww, header cantik lah JM. heee. bila lah dapat wt cmtu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, lama menyepi
      Sibuk ngan pru13 eh hehehe
      Cantik? Opssss biasa je tuh heeeee makacih :-)

      Delete
  9. Pernah jugak terjadi pada akak..punya laaa gelabah..masa tu mmng dah tak tahu nak buat apa..ingatkan blog akak akan berkubur jer....tapi nasib baik sorang kawan tolong sttlekan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya akak JM pun ada perasaan yg sama dan gelabah betul. Kat opis pepagi lagik dh check kt mana salah. Rupanya akak pun pernah alami ek so klau mcm tu is mmg terjadi sendiri eh

      Delete
  10. If kena benda yg sama, confirm cuak jugak nie! But Alhamdulillah, tak pernah kena lagik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 jgn lah jd lagi coz like my heart fly away hihhihiHa

      Delete
  11. Askm.blog yg ckp menarik utk travel guide..tq for sharing.. sy ni memg minat travel..duk plan2 nk pi tkut pun da gk..tp da baca blog2 ni..cam xcited lak..he2...pe pun tqvm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoyeeeeee akhir tujuan sebenar JM tulis blog tercapai
      Terima kasih coz bacablog ni n always follow me okey heee

      Delete
  12. Panik ya JM...hahaha. Serupalah kita, pgalaman akk dulu pasal nak upload picture...huhu penah gak camtu...gambo2 x boleh nak upload katanya dah full...nasib ada solution..alhamdulilah boleh smpi skrg....kita nih cepat gabra....kikkiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer akak mmg cuak dan panik betul
      Heeee JM pun penah alami nk add pic tu coz full memory cuak jgk time tu hihihih

      Delete
  13. Haih JM ni... saya yang baca pulok rasa berdebor.
    Ingat dah tak buleh access langsung dah huhuhuhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau lah tak solve prob gu mmg nangis JM tau coz dh tak leh berhubung ngan dekdaa lagik heee

      Delete
  14. Replies
    1. Yer bunda salam ukhuwah kembali :-)

      Delete
  15. sabo je la...hehehe pening kepala gak tuh...tp dulu ada member ajar import/export data dr blog...tp kena buat manual la..mcm seminggu sekali...so sekurang2nya if hilang takde la hilang semua...tp saya pun tak buat..hehuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyulah DJ mmg blank time tu cuak yak amats
      Nasib baiklah dh settle. aha leh but backup eh ok2 next time nktry. Tima kasih atas info tu :-)

      Delete
  16. Ye saya juga pernah mengalami perkara yg sama suatu ketika dulu! Macam nak luruh jantung masa tu, nasib baik dapat recover balik. Kesimpulannya, buatlah bekap. Hehhehehee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HOyeeeee org jauh dh balik, boleh la cit cat heeeee
      Oh yer ok2 kena be carefull n buat backup lah mcm ni :-)H

      Delete
  17. so sebab nyer jadi mcm tu? pape pun alhamdulillah la okey balik...
    so jom blogging balik hahahhaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahler..cannot find the root..cheee wahhhh
      Hai..kalau tak boleh ber blogging..rasa cam hidup tiada erti..boleh gitewww..heeeee

      Delete
  18. Alhamdulillah..haiish nasib baik tak hilang terus, kalau tidak mau meraung kan..
    kadang-kadang MS rasa blog ni dah macam diary peribadi rasanya,macam-macam rasa ada di situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a yer..Alhamdulillah syukur..mmg hampir nak nanges dah...heee
      ha'a..yer..setuju :-)

      Delete
  19. alamak.. kiranya nasib baiklerkan.. memang matilah akal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah akak..macam nak luruh jantung time tu....eheheh

      Delete
  20. BARU PERASAN BLOG JM ADA LAGU :)
    SUKA PULAJK DGR LAGU SO SESAJA BUKAK BLOG JM SBB NAK DGR LAGU
    HAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha gelak besar kelakar betul Irfa nih
      Tak pe nanti JM update lagu best2 eh heeeeee

      Delete
  21. salam JM, patut la cikda tak bole akses blog JM aritu.. cikda ingat JM dah blocl cikda..hehhe.. ada kisah di seblik kisah rupanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kom salam

      Ha'a..cuak jugak time tu..mcm2 JM pikir how to solve this prob..sib baik dah ok

      JM takkan blog pembaca2 setia blog JM ni..I really Love you oulsss tauh..hihhihi...kerana pembaca semua lah membuatkan JM terus bersemangat nak menulis nih..giteww...eheheehh

      Delete
  22. Hehehe dapat peluang tengok rupa blog sis dolu-dolu :)

    ReplyDelete
  23. Assalamulaikum... lapor diri awal paginhihih

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352