You can click on me :-)

Wednesday, 16 October 2013

From GC to Sydney, NSW : Arrival

Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan pembaca semua,

"Sydney ..here we come"

Lately...JM agak sibuk dan tidak berkesempatan untuk berkongsi cerita dan pengalaman bercuti ke Luar Negara tetapi hari ini JM ambil peluang yang ada untuk sambung story percutian ke Sydney. Siapa ingat lagi last entry JM stop kat mana...sila angkat tangan heeee.

TAPI sebelum tu JM nak kongsi sedikit info berkenaan Australia ni. 

Australia is divided into 6 states: New South Wales, Victoria, Queensland, South Australia, Western Australia and Tasmania and 2 territories; the Australian Capital Territory and the Northern Territory.

Map of Australia : Google
                                Cities                                    States / Territories
                                Canberra                                    Australian Capital Territory
                                Sydney                                       New South Wales
                                Darwin                                       Northern Territory
                                Brisbane/Gold Coast                 Queensland
                                Adelaide                                    South Australia
                                Hobart                                       Tasmania
                                Melbourne                                 Victoria
                                Perth                                          Western Australia

Nampak tak  route JM terbang dari GC ke Sydney..apa tak nampak..tak pe..tak pe..JM pun tak nampak
Aha...yang ini lebih jelas
Kita tinggalkan dulu citer pasal peta Australia ni..meh ikut JM pegalaman hari pertama di Sydney. Dari Gold Cost Airport kami menaiki pesawat Tiger Airway dan di jangka tiba di Sydney Airport pada jam 9.00 malam.

Bandar Sydney dari udara sebelum mendarat
Apabila pesawat mendarat sahaja terdapat shuttle bas yang sedang menunggu untuk di bawa ke bangunan Domestic Terminal. Sampai sahaja di terminal airport tidak perlu melalui pemeriksaan kastam bagai..terus je claim luggage pastu cari transport untuk ke hotel.

Bas yang akan bawak penumpang ke bangunan terminal
Nampak tak..masing-masing dengan beg yang dah beranak-anak
Sebenarnya kalau nak ke Sydney City dari aiport boleh naik Sydney's Airport Train, tambang AUD16 dan train akan berhenti di Central Station tetapi oleh kerana kami malas nak tarik beg yang berat ni, so ambil keputusan naik mini van dengan kadar tambang AUD32 return dan dorang akan hantar terus ke hotel tempat kita menginap. So tak perlu risau nak cari lokasi hotel lagi malam-malam buta tu kan..pastu time nak balik ke Airport nanti maklumkan tarikh dan masa untuk dorang pick up dari hotel.

Sydney's Airport Train
Ini lah kaunter unutk beli tiket mini van tu..tak susah nak cari kerana berada di arrival hall je
Satu je yang JM tak suka dengan servis mini van ni, lama betul kami mengunggu untuk bertolak ke hotel pada malam tu lebih kurang 30 minit menunggu tapi tak gerak-gerak lagi, so nak kill time sambil layan Candy Crush dan Facebook kerana dapat internet free di airport. Tapi sewaktu nak balik ke airport boleh pulak datang jemput on time..geram betul..kawan JM dah maki-maki kat dalam van tu..sabar je lah.

Kami menginap di Breakfree On George yang terletak di George Street, lokasi sangattttttttttttttt DEbommmm dan menarik kerana keluar je entrance hotel dan nampak Market City iaitu terletaknya Paddy's Market, bersebelahan China Town dan dalam beberapa minit sahaja jalan kaki untuk ke Darling Harbour. Kepada mereka yang ingin ke Sydney dan masih mencari-cari hotel yang Terbaeekkk..JM memang syorkan hotel ni. Jika nak tahu lebih lanjut berkenaan hotel ini boleh refer entry JM kat Accomodation

Sampai sahaja hotel, terus check in, masuk bilik..walllah wehh...bilik besar...yang penting ada tempat masak lagi..di sediakan pencuci pinggan, senduk, sudip, sudu, garpu, pinggan mangkuk dan oven. Wah..apa lagi memang tak rugi kami bawak rice cooker yang berat tu. Boleh save budget untuk makan macam ni.

Bilik besar dan bersih..ada balkoni
Bilik air pun besar
Ini lah kitchen tu
Dah masuk bilik..buat apa yang patut..pastu tidooooooooo...ZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzz...bila dah tidur habis lah story untuk hari ni...nanti JM sambung lagi story lepas bangun tido tu ek...oleh kerana entry kali ni pendek je..so tak bosan lah nak baca kan...

Nantikan sambungan Day 1 di Sydney..ke mana kami..Tunggu!!!

Kalau nak baca citer Sydney versi lain boleh terjah blog DJ dan Sharleez yer..

Selamat hari raya Qurban...byeee

54 comments:

  1. zura tengok yg ni dulu...zura banyak nk kena baca yang blkg2 nih.. miss u sesgt JM !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura..miss u too hee...ahaa..ada yg masih tertinggal eh..ok2 .takpe..slow2... :-)

      Delete
  2. Ya Allah JM makin lama makin membara nak jejak kaki ke negara koala ni...

    tp asyik la pegang kalkulator....buat masa ni + tahun depan tak mampu lagi...dah terbeli tiket lokasi lain plak hehe

    kalau tau, mmg utamakan australia ni dulu hoohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe Emy...ur turn will come..tak ke mana Asutralia tu...heee

      Tiket ke lain..ke mana tuuuu...

      Delete
  3. Tak lama lagi habis le meronda 6 States dan 2 Territory tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hiks....cam tahu2 jer..aahaaa...Adelaide, Hobart dan Melbourne je yg belum...Perth, Sydney, CG dan Brisbane dah ronda heee..pandai En MKL ni tau

      Delete
  4. wahh JM cantekknye bilik hotel...harga dia agak tercekik la tp kalo compare ngn quality bilik mcm tu, mmg berbaloi2...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahha...cekik darah ke cekik leher...ehehe..ha'a..agak mahal lah sbb betul2 kat central city kan..TAPI puas hati sbb dekat ngan semua tempat :-)

      Delete
  5. Ok gak kat bilik hotel ni boleh masak sendiri la nampak gayanya.... ada dapur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye SR..betul tu..sepanjang JM kat Sydney..mkn pagi dan mlm..kami masak..tgh je mkn kat luar :-)

      Delete
  6. besarnya bilik....cantik pulak tu...
    Psstttt..tak sabar utk tahu aktvti seterusnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye akak..bilik besar dan rate pun mahal..nasib baik lah time JM booking hari tu leh dpt rega offer..kalau x..hurmm..mmg tak mampu nak tdo sini

      Aha..aktiviti seterusnya mmg menarik tggu tau heee

      Delete
  7. bestnya dah sampai Sydney.....bilik tu cantik dan nmpk mewah...JM, pasal post comment tu, mgkn JM kena click tajuk entri dulu...tapi takpe la, bulan Nov baru ada entri baru...buat masa ni putri busy n asyik demam je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha...mcm tu eh..ok2..nanti JM try eh..Buln Nov baru ada entry baru..lama nya nk tggu..

      Demam?..ala sian nya dia...rehat2 tau..minum air byk..mkn ubat..semoga cepat sembuh aminnnn

      Delete
  8. first time terjah blog you...hehehe...busy tak sempat nak blog walking ...
    wahhhh...dia dah update sydney trip....
    nampak best hotel yg u stay tu....besar sungguh biliknya
    sy duk tempat murah ajer...budget namanya hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Leez..cam tahu-tahu je JM sebut nama Leez kat sini tau heee...sila rujuk blog Sharleez utk versi Sydney yang lain..cam ada aura plak heee

      Ha'a..mmg besar dan lokasi menarik..tapi itulah agak mahal..hari tu kebetulan booking time tgh offer..leh la tdo sana..kalau x..mmg mampu jugak hambo ni haaa

      Delete
  9. shuntek Hotelnya JM
    moga jadi informasi yang terbaik BLOG JM ni
    tq 4 sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a...cantik sbb rega pun mahal heee..kalau tak cantik mmg tak baloi lah byr nyerr

      Dgr kata nk pergi Mesir..balik nanti kongsi2 lah jugak pada kawan2 kt sini yer

      Delete
  10. AUD 32.00 tu return untuk seorang atau dua orang?? ok la naik van tu sebab terus sampai dpn hotel kan..
    kenapa hotel tu best siap ada tempat masak bagai.. heheheee... seronok nyer smpai beg beranak cucu hahahaa..
    ( oh itu jacket merah tu :D )

    Selamat Hari Raya Aidil Adha Kak JM :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. AUD32 retrun for one person..kalau naik Sydney train pun harga yg sama cuma dan perlu cari hotel sendiri..
      Mesti lah ada tempat masak..hotel mahal kan..so dorang bg kemudahan tu...RM300++ per night..kalau kt msia..tk tdo kat hotel mahal camtu...dek kerana nk cari lokasi strategik katanya..pejam mata je lah..

      Itu baru 5 hari di CG...kalau smggu mahu bercicit-cicit heee

      Selamat hari Raya Qurban jugak buat TTboy..mesti menghitung hari nk ke Borneo tu kan

      Delete
    2. oh harga untuk seorang.. but ok la.. :D Lupa lak harga dia RM300++ hahaha.. mmg la pun best sangat kan hahahaa.. Kalau kat Aussie mcm ni dah beranak pinak.. klau ke HCM tau bandung tak tahu la mcm mne hahahah :P

      Aah.. tgh fening2 nie.. cari info pasal Borneo nie.. Doakan la yer.. :D

      Delete
    3. Semoga selamat semua nya...dah biasa travel solo kan...Alah area Msia.no problem lah..tapi make sentiasa carefull tau..dan bawak balik story yg best2...Aminnnn

      Delete
  11. JM,
    ku rindu sama kamuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!
    selamat hari raya aidiladha ye JM!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu...

      Lama betul tak boraksama kamu sejak pindah opis ni...tak pe JM faham....sibuk kan...rindu jgk sama kamu...dah terima lom ole2 JM dari Aussie..ntah2 terima nasib yg sama spt kwn2 yg lain..

      Selamat hari raya Korban :-)

      Delete
  12. wow! biliknya mmg nampak menarik wlpn harga sedikit pitam bila baca balik. tak mampu ler nak stay macam ni. boleh rabak poket. hukhukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..harga RM300++ per night..lokasi kat centre kan....oleh kerana tdo hotel mahal jadi nya perlu korban tak mkn di Kasturi Cafe tu...masak sendiri kat dapur tu...huhhuhu

      Delete
  13. walaaah bestnya bilik hotel!!!!!!!
    paling best sebab ada dapur! boleh save bajet banyak....mana balkoni nya??
    view cantik tak?? sori JM...tetiba banyak soalan nak tanya


    ReplyDelete
    Replies
    1. Hotel mahalllllll...RM300++ per night...harusslaaaaaaaaa...pastu balik Msia makan meggi heeeee

      Bukak langsir tu..nampak le balkoni nyer..nampak view bandar Sydney..nampak paddy's market..terus tak sabar nk gi soping heee

      Delete
  14. cakk..!!

    hai JM..lama cikda tak berblog. singgah jap.. amboi makin jauh pengembaraan mu ye dik non.. akak suka..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cak..cak..cak...ahahaha...lama betul Cikda menyepi ye..tggu2 je entry baru tapi tak keluar2...JM ni kalau tak berjalan jauh..rasa cam tak lengkap je hidup ahahahah

      Delete
  15. bes nyer JM.. tu je lah leh kata as always hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha...kalau bab berjalan ni mmg best..TAPI..bila dh balik..duit dah kurang..itu yg x best ;-)

      Delete
  16. Beg memang beranak pinak, 1 of the content dah selamat sampai kat KK ni. Fridge magnet Sydney. Xsampai lagi tapi dah ada FM. Hihi. More updates please! Xpuas baca pendek sangat tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu maknanya..punya lah lama nak publish entry Sydney ni heee

      Delete
  17. ohsem view from the air!!!! nice!!!

    ReplyDelete
  18. Best hotel tu, siap ada mini kitchen lagi..haruslah save budget yeee....
    Thanks JM, dah dapat fm tu, sukaaaaaaaaaaa..sangat !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..sbb dh bayo harga bili hotel mahal heee

      Dh terima eh..sama-sama :-)

      Delete
  19. Bagus ek JM bilik hotel nih.. siap leh masak lagi.. akak pun klo travel ngangkot rice cooker chumell akak tu.. upload la lagik.. nak baca lagik nih ekekeke

    p/s: Minivan tu mmg kan.. klo akak pun dah marah2 da.. time balik laju jer menjempot ek

    ReplyDelete
  20. JM..Selamat Hari Raya Qurban...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Viva : sorry dear baru nk reply komen nih

      Delete
  21. Saya baca entri terbalik. Dah nak habis ronda Australia baru baca arrival hheheh
    Sis, penginapan nampak selesa bangat! Cantik & bersih!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : terima kasih dear, tak jemu2 baca entri marapu sis JM nih

      Delete
  22. Salam JM... kiranya setahun lepas saya pegi tu JM ke sana lah tu... sekarang baru saya nak hapdate... hebat tak? orang time tu pegi time tu jugak hapdate... saya dan berkulat baru nak hapdate... heyyyyy tinggal kat Chinatown jugak yer... sebelah Paddy Market yer... sama... jalan pun samaaaa... hotel jer lain... trip miskin kan... hotel pun kecik benor... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies

    1. Wkomsalam Jib...kalau JM jadi Najib ntah apa2 lah JM update...citer yg baru 2-3 bulan lepas pun dah hilang dalam ingatan inikan pula yg dh bertahun...letak gambar je lah jawabnya heheeheheh

      same to me...budget ciput tapi semua tempat nak pegi hikss

      Delete
    2. kan best tu... bajet ciput tapi banyak tempat boleh pegi... sampai tersimpul2 urat jalan ke sana ke mari...

      untung ada gambar lagi... sebenarnya dalam ribu riban gambar tu ada banyak jugak lah yg dah hilang.... cerita jer ada... jadi nanti entry bebel bebel jer... gambar takder... ni tengah gali sana sini... mana lah gambar kat paddy market tu... hilang cenggitu jer...

      Delete
    3. Jib..moral of the story...jgn simpan terlalu lama :-)

      Delete
  23. Wah walaupun dah beberapa tahun lepas...masih ada yang sembangkn trip ni.....

    Best lah bilik hotelnya boleh masak2 lagi... Okay letew..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye BUNDA...tak hilang dek masa heeee

      Delete
  24. sis JM, dr sydney airport ke central boleh naik bus tak? Sebab stay pon kat hotel dekat dgn central, so takyah naik van yg bawak direct ke hotel kan. TIA =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Honey!!! ye...ada bas..for more detail pls refer here :

      http://www.sydneyairport.com.au/go/buses-limousines-and-shuttles.aspx

      Delete
    2. ok sis thanks... last2 tak naik bus jugak sebab barang byk. kena naik train. tambang dah naik sikit jadi 17$...
      Btw, ada naik bus ke airport time nak amek kereta sewa. Pree jer sbb guna mymulti3. So sapa nak bjimat boleh naik bus la hihii..

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352