You can click on me :-)

Monday, 7 October 2013

Journey to Gold Coast, QLD : Sea World Theme Park

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua,


Ohh yeayy....yeayy...dah masuk bulan Oktober tapi story bercanda di Gold Coast belum sampai ke penghujung dan banyak lagi ingin di kongsi, kepada reader di luar sana jangan bosan untuk terus bersama menemani JM yer..Macam mana JM nak tahu korang terus setia dengan blog JM ni...oh yerr..sudah semestinya melalui komen-komen yang ditinggalkan. Sayang semua..muaahhhhh!!!

Okeehh...let's start...Pada hari ke 4, 27/08/2013 (Selasa) seawal pagi kami jalan-jalan di sekitar Surfers Paradise Beach tu, so pagi ni berseluar tracksuit dan berkasut selipar yang baru di beli, bersantai di tepi pantai sambil berjalan tanpa kasut untuk merasai kehalusan pasir pantai yang putih bersih tu. Semalam dah datang tapi masih belum puas so continue hari ni. Sebelum ni asyik baca dari blog-blog kawan-kawan yang lain dan sekarang giliran JM pulak jejak kaki ke sini Alhamdulillah.

Suasana di Surfers Paradise

Menikmati angin laut dan pasir yang halus
JM jatuh hati dengan pantai dan langit yang cantik tu
Mari kita skodeng..siapa mereka ni
Aha..ada sesiapa kenal ke..siapa mereka ni...
Hoyee..we are here..nampak tak kasut baru beli ..made form China tapi ada tulisan Australia 
Dah puas menikmati keindahan di tepi pantai..jom balik mandi kita ke Sea World pulak
World Theme Park - Animal Adventures

Selesai aktiviti di tepi pantai, balik sediakan sarapan dan bakinya kami bawak sebagai bekalan di Sea World nanti. Let's go kita ke Sea World Theme Park. Seperti biasa kalau nak ke sana perlu tunggu bas di depan Apple Park seperti mana nak ke Dream dan Movie World. Korang boleh follow direction ni kalau menginap di hotel sekitar Surfers Paradise lah ye. Pastikan naik Bus No 750 dan tambang bas adalah AUD3.08.

Kalau nak ke Dream World Bus No TX2
Sea World Bus No 750
Yeay..dah sampai
Dari kejauhan dah nampak pintu masuk utama
Dah sampai haruslah tinggalkan jejak..kalau tak cam ada yang tak kena je hikss..nampak tak paper bag tu..penuh dengan bekalan
Ticket counter
Sampai sahaja kami tak tak perlu beratur beli tiket kerana dah beli tiket online secara pakej (Movie World, Sea World dan Wild & Wet World). Boleh rujuk kat entry Ticket Online . Cetakan bukti pembelian tu bagi je pada staff yang berbaju biru tu, pastu dia scan dan boleh masuk..pantas..dan pastikan ambil Park Map dan Show time schedule di pintu masuk sebelah kanan tu.

Opening Hours : 09.30am - 5.30pm
General Admission : AUD84.99
 Sea World Attractions : U can click HERE for more info

Animal :
1. Seal Harbour
2. Dinosour Island
3. Dolphin Cove
4. Penguin Encounter
5. Shark Bay
6. Polar Bear Shores
7. Penguin Point
8. Ray Reef
9. Seabird Rehab

Rides :
1. Storm Coaster
2. Castaway Bay
3. Jet Rescue
4. Sea Viper
5. Viking Revenge Flum
6. Beach Break Bay
7. Sea World Monorail
8. Sea World Resort Waterpark
9. Sky High Skyway

Kan betul..banyak aktiviti menarik kat sini dan rugi kalau datang Gold Coast pastu skip tak nak pergi Sea World terutama kepada parent yang bawak anak-anak tu. Cakap banyak pun tak best jugak..moh ikut JM kita explore kawasan sekeliling. Kami sampai dalam jam 11.30am dan show pertama adalah Spongebob ParadePants jam 12.15pm so sebelum show bermula kita jalan-jalan dulu.

Penguin Encounter - Get lost in your very own slice of Antarctica in this beautiful frozen exhibit, home to the second largest species of Penguin in the world, the King Penguin as well as the lively Gentoo penguins. Encounter these incredible birds up close in their icy wonderland as they dive in and out of the crystal clear water. You’ll see their playful nature on the snow through the topside viewing area, and their elegant underwater flight through the stunning underwater viewing window.

Comei betul..cam nak bawak balik buat bantal peluk
Kemudian kami ke Sea World Monorail - Sit back and relax as you take a trip around Sea World on Australia’s very first monorail system and enjoy a 2 kilometre scenic tour through the park. This is the perfect way to navigate your way to the next attraction, show or exhibit with an elevated view of the park, and is also a great way to get to Sea World if you’re staying at Sea World Resort, with direct internal access between the resort and the park.

Tapi tak naik pun sebab dah biasa naik kat Msia kan..takkan datang jejauh nak naik tu hehehe..kelakar pulak. JM memang puji betul dengan pihak pengurusan theme park ni kerana kepada Muslim Tourist tak perlu risau berkenaan tempat solat kerana kat bawah stesen monorel tu ada SURAU seperti gambar kat bawah.

Kat bawah stesen ni sebelah kiri ada SURAU
Inilah Monorail System tu
Surau
Dari sini kami ke Dinosour Island - Step back in time more than 65 million years and into a new interactive dinosaur attraction taking visitors on a journey into the prehistoric world. Including a stunning indoor display, a full sized skeleton and real dinosaur fossils along with an outdoor forest featuring 14 amazing life-size dinosaurs.

Jalan menyeberangi jambatan ini untuk ke Dinosour Island
Budak-budak suka lah tempat ni..kami just cuci2 mata je
Dinosaur Discovery Centre
Jalan terus ke hadapan akan nampak  - Dolphin Cove is a large natural sandy bottom lagoon system for dolphins and features the stunning show pool, as well as two other large lagoons. This wonderful area is home to our delightful Offshore Bottlenose Dolphins, and often houses baby dolphins in the nursery area. The 8m deep show pool is where the amazing ‘Imagine’ dolphin show takes place daily, and after the morning show, guests can take a walk through Dolphin Cove and discover the inquisitive and friendly nature of our beautiful dolphins. 

Dolphin Bay
Suka tengok aksi-aksi Dolphin ni
Selepas dah tengok ikan Dolphin tu kami terus ke pentas utama untuk melihat SpongeBob ParadePants jam 12.15pm yang terletak betul-betul di pintu masuk utama theme park tu. Kalau korang nak tahu, bersebelahan kedai makan dan souviner sebelum ke tandas di sediakan locker untuk simpan barang. 

Suka tgk kanak-kanak dari  Australia ni
Patah balik untuk ke pentas utama
Locker yang disediakan
Persembahan ni biasa-biasa je dan amat sesuai untuk kanak-kanak
Persembahan lebih kurang 30minit tu lebih kepada perarakan kereta comel dan aksi kejar mengejar antara spongebob dan Patrick, bagi JM persembahan ni biasa-biasa je kalau tak tengok pun tak rugi tapi kepada yang bawak anak-anak memang amat sesuai untuk mereka. Selesai persembahan kami bercadang untuk naik RIDES yang sediakan antaranya JetRescue...sampai je ....patah hati..nak tahu sebabnya :

Jet Rescue entrance

Semua rides close for today..frust jugak..kalau tak boleh menjerit kat atas tu heee. Bertabahlan kerana entry kali banyak gambar. Tiada cerita menarik untuk di kongsi. Let's ikut JM kita ke Polar Bear Shores is the only exhibit in Australia where you can see the world's largest land carnivore up close, and one that provides a unique educational experience that assists, through a wider public awareness, the conservation effort of this perfectly adapted marine mammal.

Polar Bear Shores
Selepas tengok Pola Bear yang malas nak gerak tu..asyik tido je, kami ambil keputusan untuk tengok persembahan Jet Stunt Exreme jam 1.30pm. Dari Pola Bear Shores ni terus gerak ke Sky High Skyway untuk turun ke pentas persembahan utama..malas nak jalan kaki turun kerbawah yang terletak bersebelahan Spongbob 3D entrance. Kami malas nak tengok 3D ni coz dah biasa lagipun lagi beberap minit show dah nak bermula..so let's go..

Spongebob 3D
Sky High Skyway
Oleh kerana belum sempat sampai ke pentas utama, persembahan telah bermula so kami dapat lihat dari dari  Skyway. Show ni memang menarik dan rugi kalau tak tengok.

Jet Stunt Extreme Show
Dalam jam 2.00 petang kami ambil keputusan untuk balik ke Suerfers Paradise, dah malas nak jalan -jalan lagi tapi sebelum tu singgah sekejap di Souviner shop di pintu keluar..kat sini JM habis AUD60 beli T-Shirt dan Sweater Sea World sebagai kenangan.

Souviner Shop Sea World
Sampai di Surfers Paradise jam 3.15 petang, so kami jalan-jalan kawasan sekitar untuk shopping termasuk lah souviner dan banyak kedai TAPI perlu survey dulu kerana harga setiap kedai adalah berbeza. Antara kedai yang kami masuk adalah Suprem kedai pakaian untuk wanita..memang sale time tu..murah betul..banyak pasang jugak JM borog dan habiskan AUD40 kat sini.

Kedai ni kami tak masuk
Balik hotel selepas maghrib keluar lagi mencari souviner untuk kawan-kawan di Msia. Nasihat JM kalau korang ke Gold Coast pastu dari sini akan ke Sydney, tak perlu beli FM yang tulis Australia banyak-banyak kat sini sebab boleh dapat lagi murah di Paddy's Market Sydney. 

Info : Jika sekiranya baki Go Card berkurang boleh Top Up/Add Value di kedai 7 Eleven

Cost for today :
1. Bus ticket return : AUD6.16
2. Souviner : AUD10
3. T-Shit & blouse : AUD106.65

Total cost : AUD122.81

End of day 4

70 comments:

  1. Banyaknya burung kat pantai...best JM ada gaya bersantai kat pantai. Best entri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow..org pertama komen tu heee...kat mana2 pun gaya mesti ada hehehehe

      Delete
  2. bestnya seaworld ni...salah satu tmpt idaman nakpi ni...hehehe ok yg last tu mmg lawak!hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..tapi tak se best Movie World...gambar last tu ke...ahahahah...JM pun tak tahu camna leh terigin nak ambik gambar kedai ni..sbb unik kot tak ada kat msia ahahaah

      Delete
  3. Saya paling tak boleh blah kalau nampak laut biru & pantai macam tu. Memang macam kanak2 sugar high terus. Berdarah je mata tengok entry JM kali ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berdarah mata?...nak ubat tak ehehehehe

      Delete
  4. 1st nak cakap.. tak jemu..hehehehe.. nak lagik dan lagik.. ekekeke

    Memana barang pun even coach pun sume made in China ngeh3x

    Adoii klo si iA nengok sponge bob tu mau meroyan takmo balik tu JM hehehhee

    ReplyDelete
  5. Eheehhe..terim kasih Mysha..jgn jemu2 tau...

    Betul tu..event pegi Mekah pun beli sobiner made in China..ahaha

    Hahahaha..itu lah..watak kartun kegemaran lah tu

    ReplyDelete
  6. bagus Australia ni kan. surau sentiasa ada.. ^_^ JM dua lelaki tu nampak mcm pelakon la haha.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahaah....badan tough kan...rupa pun ada...

      Delete
  7. hohoho......... yg ni lah idaman SR nak tengok penguin.. kalau lah jumpa rasa nak peluk2 jer pinguin yg kiut tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheehheh...cute kan..tu lah..JM nk bawak balik buat bantal pelok

      Delete
  8. Assalamualaikum JM,

    Antara bnyk2 theme park yg saya p, i paling suka seaworld... best kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam..alam betul JM tak jengah blog Farikica.... :-)

      Ha'a....best..rugi kalau ke CG tapi ke sini heeee

      Delete
  9. oooit memang padat dan sendatler JM nyer xtvt di sana... syiok membacanyer sambil berangan boleh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zila, ye betul tu setiap masa dan saat di penuhi dgn xtiviti..kalau tak nanti rugi heee
      alahh akak...berangan dulu..nanti maybe ada pelaung akak pulak :-)

      Delete
  10. Yang dua orang laki tu saya kenal.. tukang kebun and driver sekolah kuala langat dulu hahahaa.. :p
    Nampak mcm senang nak solat kat Aussie nie.. everywhere ada prayer room bagus la..
    Spongebob and Patrick tu kalau dapat peluk mesti best hahahaa..
    Ye ker Kak JM frust sebab semua rider tutup.. ke alhamdulillah selamat aku hahahhaa :P
    Kedai cheaper than duty free tu mmg menarik huhuhuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      - Hahahaha...tough nya tukang kebun dan driver tu...jauh dorang datang surfing yer
      - Ha'a...sbb tu ahkak jatuh hati ngan Aussie ni
      - Hahaha...lagi best kalau peluk org kesayangan
      - Haip...tgk kaki ler.. (hehehe...ada betul gak tu)
      - Panjang betul dia komen..akak suka...maksudnya TTBoy mmg baca entri ni bukan tgk gambo je terus komen..kalau tak penat je ahkak tulis panjang2 :-)

      Delete
    2. oh tidak.. tak kan nak tgk gambar jer.. macam mana nak feeling :P
      mmg kalau entry panjang akan baca sket and baki tgk gambar jer dulu.. pastu dtg terjah balik 2-3 kali.. baca balik abis kan semua :D

      Delete
    3. Wah..mmg berbaloi kalau ada reader mcm ni..thumbs up..ahkak LIKE 10x heee

      Delete
    4. thumb up kat akak JM la sebab mmbawa cerita yg menarik untuk di baca :D

      Delete
    5. Gitewww....alahai my dear TT Boy heeeee

      Delete
  11. Suka tgk gambar2 JM amik.menggambarkan suasana theme park yg menyeronokkan.cant wait for wet n wild waterworld entry.JM berani ke naik game yg tinggi2 tu huhuhu. coz saya still fikir lagi nk g ke tak wet n wild

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Chana...JM try gak cari blog Chana..kalau ada leh kongsi sini..mana tahu nanti JM nak baca :-)

      Aha..kalau Chana nak tahu JM tak pegi Wet N Wild Water World tu coz tak cukup masa..last day kami gi sopping :-)

      Delete
    2. Fyi sy tak ada blog.cuma suka baca blog org je.hehehe.ruginyaa JM dah ada tiket tapi tk masuk waterworld tu

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  12. 1. Tak kenal sape mamat 2orang bawak papan luncur tu.
    2. Suka tgk peguin tu. Teringat cerita Madagascar: I LIKE TO MOVE IT MOVE IT, I LIKE TO MOVE IT MOVE IT. Dorg ada menari camtu tak? ekekeke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Tak kenal?...eheehe JM pun tak kenal jugak
      2. eheheeh...betul2...comei kan

      Delete
  13. best dapat duduk bersantai kat pantai dengan langit yg membiru camtu..
    mamat dua orang tu bodigad JM kah?? hehehe
    nasib baik kedai yang bawah sekali tu tak masuk sama!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best sgt..pastu udara lak sejuk...mula JM terbayang2..kalau lah dpt jalan2 ngan kekasih hati (suami) lagi lebih romantik gitew eheheeh

      Ahahaha...mula2 nk jugak minta dorang jd bodyguard..tapi JM malu nk tegur

      Ahahaha...JM pandang sebelah mata je...takutttttttttttt

      Delete
  14. syok nye la p gold coast kan....

    tak sabar nak ttunggu entry sydney :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. YER..byk them park kat sini..Citer Sydney?..sabor yer..sikit lagi dah nak habis citer GC ni..pastu masuk Sydney pulak..

      Emy..bila nk sambung story Guangzhou tu :-)

      Delete
  15. comei penguin tu....fridge magnet yg ade tulisan GC agak2 berp ye JM...ada kwn nak gi GC Disember ni, putri nak minta member tu beli utk putri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Putri,

      Kenapa JM tak boleh komen kat blog Putri eh..tak ada link tuk komen...nk komen gambar autumn yg cantik tu

      Aha..FM tu serendah AUD1 seketul di kedai Duty Free dalam gambar kat atas tu

      Delete
    2. hehehe...cuba JM scroll ke bwh entri tu...

      Delete
    3. DAh..kalau guna Crome tak kluar langsung..pastu guna Mozila..klik post komen..tak keluar kotak..huhuh..PC JM ke yg prob nih

      Delete
  16. JM, nak tmbh satu lagi...klu ada cik abg utk bercanda di pasiran pantai lg best kan...hehehhe...saje nak usik JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..betul tu...dpt abg yg jenis ROMANTIK pulak...aduhai bahagia nya heee

      Delete
  17. cantik betoi pantanya jm, membiru je langit...pastu pulak ada mamat ensem, patutla jm nak sangat pegi pantai kan, hehe...jangan cakap budak-budak jm, orang tua pun minat jugak spongebob dengan patrick :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shhhhh...sambil tgk kiri kanan...JM ni mmg pantang tgk org ensem2 ni heeee

      Ha'a kan..nampak kiut dan bila tgk kat astro tu boleh terhibur

      Delete
  18. em bahaya lau bawak ank2 zaza, nnt kan terus nak menetap kat sana,
    sume yg diorg suka,dynasor,peguin& spongebob 2,
    kat opis baru bole baca entry ni,kat umh asal buka,ank jerit2!!!
    huish mama nak feeling pun xleh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe..bahaya tu kalau dah sampai tak balik..nati pueh le mama dia nak pujuk ehh

      Nak peeling2 time dorang tido lah yer...ahakss..budak2 camtu la..nak bermanja ngan mama dia tu

      Delete
  19. bukan nak manja2, over xcted tgk gmbr2 JM,
    siap tanye sape 2,bila ckp kwn mama,mulala... elok je kawan mama pegi,nape kita xpegi?(3tahun okey,dah bole tanye soklan cam 2) pitammmm!!!
    xpe layan gmbr dulu JM insya Allah 1 har bawa diorang!!
    Thnks JM awk berjaya hiburkan ank2 saya,, hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaha..so sweet...3 tahun petah betul..cerdik lak tue

      Delete
  20. rugi tauu jarimanis x masyuk kedai last tuuu., harhar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee...ye ke rugi...agak2 apa yg ada kat dalam tu :-)

      Delete
  21. boleh bawak ke mknn dari luar masuk ke dlm sea world tu ? dorang tk cek beg kita cm kt theme park kt msia yer..?

    ReplyDelete
  22. Boleh bawak..nampak tak paper bag yg JM pegang tu..currumbin wildlife tu..penuh ngan makanan dan air panas dalam termos..mkn sambil tgk show...best..kat Movie World pun boleh bwk masuk..dorang tak check..TAPI kalau ke Ocean Park dan Disneyland HK mmg tak BOLEH bawak masuk mknan

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum, JMMMM, saya akan ke gold coast hari rabu ni, tapi saya punya travel saya ikut JM, tapi kenapa blog yang masa arrival tu dah tak blank? sebab saya nak guidline masa sampai dekat coolongatta airport to Islander Resort.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, Ape?..dah tak blank?....cuba baca kat link ni :
      http://jarimanistravel.blogspot.com/2013/09/journey-to-gold-coast-qld-arrival.html

      Ada je...JM ada letakkan direction kat sana..cer tengok balik..guna Crome

      Delete
  24. i nak pergi ke Gold coast februari ni... best baca blog u ni... at least ade guideline.. eheheh
    salam perkenalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh...best..bestt..ahaks..JM tulis blog utk rujukan reader semua :-)

      Salam kenal Elya..so sedang counting days lah ni

      Delete
  25. JM akak nak tanye sket.. movie world boleh bawa makanan masuk gak ke? Diaorg tak cek kat pintu masuk ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Alin!!! .semasa kami tiba di pintu masuk Movie World tiu dorang cuma check tiket je..x de plak nka selongkar beg tapi kalau ke Ocean Park Hong Kong mmg doarang akan check bag

      Delete
  26. Alloooo comelnyya penguinn tuu. ><

    ReplyDelete
  27. Teringin nak pergi Dinasour Park tu dan bergambar dengan Sponge Bob dan Patrick ^_^

    ReplyDelete
  28. menariknya! memang puas hati layan gambar2 semua ni ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umi Nazrah : terima kasih kerana sudi singgah sini :-) itu baru layan gambar..kalau tgk depan mata mmg..syukur ya Allah

      Delete
  29. Indahnya view kat pantai!!!
    Alahai, geram saya tgk penguins & dolphins tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cute kan Farrah..rasa cam nak gigit-gigit je

      Delete
    2. memang cute. dahlah masing2 nampak friendly je.
      sis, saya baru je tengok dalam rancangan apa tah orang main Jet Stunt ni...mengah jugak hihihi

      Delete
    3. ngeri tgk aksi Jet Stunt ni....serah pada yg pakar kan Farrah

      Delete
  30. Datang tengok gambor pantai dan jejaka2 ala citer baywatch tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haip..Farrah,jgn tenung lama nanti tergoda hihih

      Delete
  31. ada surau tu yg best . gambar yg last tu yg x best ... adeh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis Vee..last pic tu jgn tenung lama2 heee

      Delete
  32. wow ... seronoknya. tapi tiket mahal kot kalau convert RM, berangan dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zie Has..jgn lama sgt berangan tu heee

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang