You can click on me :-)

Tuesday, 1 October 2013

Journey to Gold Coast, QLD : Movie World part 2

Assalamualaikum dn selamat sejahtera semua,


Perkongsian pengalaman bercuti ke Gold Coast, Australia di teruskan lagi. Ini adalah sambungan daripada entry yang lepas di mana pada hari ke tiga kami ke Movie World. Last entry JM cerita pengalaman naik roller coaster tu..memang best gile...kiranya seronok sangat lah tu...nanti kalau dah agak berusia maybe tak naik dah kot..time muda remaja ni lah nak merasa aksi-aksi yang thrill ni...ahahah...muda lah sangat kan!!

Let's start the journey..entry yang penuh dengan gambar

Pastikan ambil Park Map di pintu masuk utama
Dari entrance tu arah ke kanan, kawasan berbumbung kerana kami akan melihat show Hollywood Stunt Driver pada jam 11.00 am dan kalau terlepas waktu ni ada lagi pada jam 1.50 pm. Jika rasa tak puas tengok boleh repeat pada sebelah petang tu.

Jalan terus ke hadapan sehingga jumpa entrance Hollywood Stunt Driver
Hollywood Stunt Driver Entrance
Hollywood Stunt Driver
The smell of burning rubber, the screeching of brakes, the roar of engines. Watch in awe how a movie set scene is put together right in front of your eyes. Performed by professional stunt drivers.

Show Times: 11am and 1:50pm

Ringkasan : Show ini memaparkan aksi polis menawan dan menangkap penjenayah, terdapat aksi kejar mengejar motor dan kereta, di selitkan juga aksi-aksi kelakar yang boleh membuatkan penonton ketawa. Jangan terkejut kita kalian akan dapat melihat kereta terbakar. Jom..citer je tak best..meh JM kongsi sedikit gambar boleh dapat sedikit gambaran nanti.

Kawasan persembahan
Ramai penonton hari itu..untuk 2 orang untie berkaca hitam..SMILeeeeee
 Meh kita tengok aksi-aksi pemandu profesional ni.

Aksi kejar mengejar antara polis dan penjenayah - terdapat kereta terpotong dua
Ada sesiapa yang boleh tiru aksi ni
Dan kemuncak persembahan adalah KERETA MELETUP

Kemuncak persembahan
Di luar tempat persembahan terdapat beberapa watak  dan mascot cartoon yang comei-comei tetapi perlu bayaran untuk sesi bergambar. So kami ambil je gambar dari jauh.

Maskot cartoon yang comei
Apa yang menarik kat gambar nih :-)
Jom, ikut JM kita tengok The 4D Experience of Ice Age Dawn of the Dinosaurs

Manny, Ellie and Diego are back in another sub-zero adventure as they stumble into a strange, subterranean world; meanwhile Sid the Sloth has found three eggs left out in the cold and decides to help them hatch and raise them himself. When the eggs hatch, the adventure really gets cracking in this mysterious world of dinosaurs. Shown in amazing 3D with all your favorite voices straight from the movies (Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary and Queen Latifah),

Ice Age Dawn of the Dinosaurs – The 4D experience is set to deliver chills and thrills along with a mammoth-sized serving of laughs for the whole family!

Ice Age Dawn of the Dinosaurs
Kepada ibu bapa yang bawak anak-anak tidak perlu guna gulana, selain dari show 4D ni, terdapat game untuk kanak-kanak di kawasan Warner Bros Kid seperti Sylveter & Tweety Cages, Yosemite Sam Railroad, Taz Hollywood Cars, Kid's WB Fun zone, Speedy Ginzales Tijuana TAxis, Looney Tunes Splash Zone, Looney Tunes Carousel dan Road runner Rollercoaster.

Warner Bros Kid's Zone
BATMAN - Shadows of Gotham
The Scarecrow and his henchmen are plotting against Gotham again – is all hope lost? Will the city fall, or will BATMAN show up in time to save the day? See all the action LIVE on Main Street! .
Show time: 1:00pm

Batman - Shadow of Gotham show
Moh, kita tengok Scooby Doo Disco Discovery

Will the mysterious Phantom disrupt Scooby Doo and The Mystery Inc's attempt at a film shoot, or can they save the day! Join the live set to see what happens.
Show time: 2:40pm

Scooby - Doo Disco Detective
Moh layan gambar-gambar ni pulak

Layan jewwww
Jom ikut JM naik Scooby Doo Spooky Coaster

Is based on the movie shoot at Movie World Studios on the Gold Coast.

It is completely indoors and features loads of scary ghosts and other strange creatures as you travel through an amazing journey full of weird dimensional turns and cutting edge special effects - and spooky.

Riders must be a minimum 110 cm
Children 110 cm - 120 cm must be accompanied by an adult

Scooby -Doo Spooky Coaster
Coaster ni dalam tempat tertutup dan gelap, pastu di pasang lampu seperti tempat disco tu..argghhh..memang menjerit-jerit kami kat dalam tu...dah la gelap, pastu boleh pulak coaster tu gerak ke belakang...ya ampun..seram...pastu stop secara mengejut...arghhh...eeeeeeeeeeeee....rasa hilang stress bila keluar..eheheh.

Kalau ke MW tidak perlu risau kerana terdapat SURAU yang disediakan bersebelahan Scooby - Doo Spooky Coaster tu. So dalam bergembira jangan lupa ye tanggungjawab kepada yang maha ESA.

Musolla or Prayer Room
Kemudian kami terus gerak ke Wild West Fall Adventure Ride tapi SAYANG, TUTUP sebab under reconstruction, so pose ala-ala retis je lah kat situ hahahaha...perasan tak habis-habis.

Wild West Adventure Ride
Oleh kerana tak dapat naik Wild West Adventure Ride tu kami pulang dengan perasaan HAMPA
Untuk pengetahuan semua pada jam 3.30 pm All Star Parade akan keluar untuk sesi bergambar di Street Ice Cream. Sementara menunggu, kami menghabiskan duit untuk beli beberapa keping souviner sebagai kenangan.

Don’t miss the 'All Star Parade', where you can see all your most beloved Warner Brothers characters, from Scooby-Doo and the gang to Bugs Bunny and all the rest of the Looney Tunes favorites! For a limited time, the parade includes even more of your most loved superheroes and villainous evildoers. The Parade begins by the Big Screen, marches down Main Street and returns. For everyone’s safety, we do ask that you remain at your Parade viewing spot until the Parade has passed you twice.

Antara souviner yang dijual
All Star Parade presented by Streets Ice Cream
Pada jam 5.00 petang baru kami balik ke Surfers Paradise dan singgah sebentar di Woolworth untuk beli sedikit barang dapur untuk masak malam nanti.

Expences for 3rd day :
1. Buss fee to Movie World : AUD4.11
2. Bus fee from Movie World to Surfers Paradise : AUD5.13
3. Locker Rent : AUD6
4. Groceris at Woolworth : AUD6.45

Total cost : AUD21.69

End of day 3...next day kami ke SEA WOLRD...

76 comments:

  1. wooo bestnyer blh tgk ice age 4D... mesti real gile mammoth tu kan,....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best..JM melompat kalah budak2 heee

      Delete
    2. excited nye zura baca JM tulis gitu... zura tgk yg 3D pn dh jakun gile, apetah lg JM tgk yg 4D kan... ape effect 4D yg JM dpt rasa ?

      Delete
    3. bezanya kalau 4D ni..ada effect cam kerusi yg kita duduk nanti bergoayang dan bergerak2 seperti dalam movie tu dan kalau dlm movie tu ada air..nanti kita boleh rasa percikan air

      Delete
  2. Wuhuu tak sabarnye nk pegiii..cpt la jm wat entry seaworld.huhu

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar ye..berchenta JM nk kuarkan satu2 entri ni hiksss

      Delete
  4. Takpe2 slow2.hehehe.saya pegi 10nov ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh lambat laie..buat I nebes je heee

      Delete
  5. done follow sini no. 236
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang@gmail.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha..timak asih..nanti JM terjah sana eh..selamat berkenalan :-)

      Delete
  6. bestnyaaa gold coast Australia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..best sgt...ada peluang nanti pergi lewww

      Delete
  7. Best gak dapat tengok live movie show....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..best..nampak real depan mater hikss

      Delete
  8. Mak aii posing JM kat Wild West Adventure Ride tu. Mengancam sangat eh.

    Wonder Woman dari belakang super tegap laa..hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bibie,

      No other words..just eheheeh...sambil tutup muka malu2 kucing.....wonder Woman tu kalau di lihat dari depan lagiiiii mengancam tau ahahahah

      Delete
  9. Salam JM

    Bagus nya disediakan surau. Makanan halal senang nak dapat tak kat sini ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kom Kak Yong ASP,

      Ha'a..ada..ada..Rick's Cafe..

      Delete
  10. I think kalau bwk budak2, syok lah..kalau saya yg dah tua ni,tak berapa nak enjoy dah pegi situ.btw,nanti bila saya ada anak,sy akan bawak diaorg dtg sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tua..haishh....rasanya JM lagi tua dari Intan tau...enjoy je hahaha..kes tak sedar diri lah ni..

      Ha'a..kalau budak2 mmg suka sgtlah kalau g tempat..In Shaa Allah..kalau ada rezeki tak ke mana..JM doakan yg baik2 je utk Intan eh..amin..

      Delete
  11. syok nye tgk pic JM kat sini...tp kalau kt plak yg pergi, mesti tak bergmbar sbb malas
    hehehehehe

    cun haih kasut tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lorrr...rugi aa kalau tak bergambar..tak ada kenangan hee...

      Kasut tu...hiks...dari Guangzhou tu

      Delete
  12. waduhhh...banyak sgt benda menarik nih.. Mmg ske entry2 JM nih.. yg paling besh tu bnyk maskot comey momey...klo ada peluang nk bwk iA dtg cni.. erk JM yang kete meletops tu leh ke bwk budak 3y masuk sana?.. marilynn monro pun ada hehehe teringat ms mat madame tussaude kat HK ari tu.. dok pakai rambot palsu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mysha,

      Kalau bawak budak kecik cam umur 3 thn tu boleh je coz JM tgk ramai je yg bawak...best tau ada Ride tuk kanak jugak

      Delete
  13. Nyesal masuk blog JMni .. takler .. takler.. ayat orang jelestu semuanyer JM... ala akak tak pernah gi tempat yang semenarik ituler JM... memang ni bukan anak2 jer suka orang tuapun suka sesangatni... memang bestler... ala bestnyer...
    yang penting akak paling suka tengok ada tempat solat.. syukur dia ambil peduli tentang itu.. kat Malaysiani pun ada yang buat bodohjer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja je akak tau...cuak jugak JM mula2..lepas baca..hoohohoh...peluk cium sikit heeee

      Itu lah akak..dah byk negara JM peri terutama negara not fully Muslim, mereka hormat org2 beragama Islam ni dah dari segi karekkor, budi bahasa dan sikap sopan santun jauhhhhhhhhhh lebih baik dari Rakyat Malaysia..sampai satu tahap tu JM bertekad nak kahwin dengan orang asing..ahaha..dasyat tak...

      Delete
  14. entry yang padat penuh info
    buat akak rasa cam
    kanak kanak riang di sana?

    teruskan blog
    nak tunggu kisah selanjutnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay..kak Anash dah datang....kak anash dah datang heee

      Samalah...JM pun enjoy sakan kat sana

      Delete
  15. ni soalan takde kena mengena ngan entry..
    JM tak bersosial media ke? FB/twitter/ig?
    senang sikit nak berinteraksi..gituhhh :-)

    btw..scoobyboo spooky ride tuh cam menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu JM aktif gak dalam FB dan IG ni..tapi lately dh malas cam tak ada menda yg menarik..dh lama tak active account tu

      Sccoby doo spooky tu SCARY...gigil lepas turun heee

      Delete
  16. Bestnya comei cartoon looney tu..hoho..Tgk pic sume ni aje la ciku..hihi..yg aksi kereta kejar mengejar dan meletup tu best a..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala...Ciku, ada peluang nanti leh tgk LIVE :-) ha'a..mmg bet cam tgk drama or tgk show di Istana Budaya tu

      Delete
  17. JM, syok baca entri anda. Saya suka sangat. Ada masa singgah le ke tanjung malim ye. Boleh berkenalan dengan blogger yang tersohor ni ? Adik di fakulti mana ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. En MKL, Aper..seronok..terima kasih..sheashiea ..ehh betul ke spelling tu..ehhehe..blogger tersohor?..ahaha...pengsan

      Adik JM di Fakulti Seni Komputeran dan Industri Kreatif

      Delete
  18. Movie World..?? menarik.. adakah saya akan ke sana suatu hari nanti :D huhuuu...
    Stunt driver Hollywood tu memang meletupp??? rasa tak boleh bawa kanak2.. sebab nanti diorang tak nak kuar hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay..TTBoy dah datang..tertunggu2 gak..mana mamat macho sorang ni heee..Alaa..boleh sampai nye..masuk kan dlm list travel tu.. Ha'a..meletup...tapi tak real la letup nya...mahu dia nk mati cepat ahahaha

      Ahahahaha..kalau dia tak nak kluar tggal je kat dalam tu sorang2..kejam tak...hiksss

      Delete
    2. Agak sibuk kebelakangan nie.. tak boleh nak stay depan PC ( sebab jadi baby sitter akak dekat shah alam hahaha..)
      insyallah akan masuk kan dalam bucket list untuk tahun... ??? erkk hahahaa.. :P
      Tinggal je kat dalam?? bagus cadangan tu huhuhuhuuu...

      Delete
    3. oh...patutlah...baby sitter?..tak per..belajar jaga anak akak dulu...dah ada experience nanti..dah senang nk jaga anak sediri ye dokkk heheheeh

      Delete
    4. heheheee... aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.. :D

      Delete
  19. wahh...mcm USS jugak eh. Saya ni umo2 gini cam xmampu dah nak naik segala permainan2 dlm tuh..kalo tgk show2 tu mungkin mampu lah..hahaha. Bila tgk orang naik ditambah jerit2 gitu...rasa nak jerit sama walaupun tgk dari bawah je..hahaha. Ingat lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh...naper lak mampu..MUDA lagi maaa...JM yg dah agak berusia pun belasah je ahahaha

      Ahahahaha...mmg betul...dgr org jerit pun dah seram dan naik HEDRANALIN heeee

      Delete
  20. eh macam mana leh terlepas entry ni. hehe tapi memang best la tempat ni kan JM.... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa..Lieya..tak per kalau terlepas komen kat entey..JM tahu Lieya reader yg setia...Kamsahapnida..Komapta..Komawo..eheheeh

      Delete
  21. mesti best kan masuk sini dengan cuaca yang tak panas tu....walaupun ramai orang!
    paling best disediakan surau..senang nak solat dah tak payah tercari-cari port nak solat lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MSSSS..ke mana kamu..lama betull menghilang..ingatkan dah tak sudi baca blog JM ni :-) Mcm mana kesihatan..sihat hendaknya yer...tunggu2 entry baru dari MS tapi non hado maybe sibok kot..

      Ha'a..betul tu..sbb tu JM jatuh hati ngan Aussie termasuk lah org2 nya...ahahah

      Delete
    2. heeee MS ada jer tak kemana-mana pun, cuma busy sket pastu terkena penyakit malas yang melampau-lampau tu yang terabai jer blog MS sampai takde new entry hehehe hatta nak BW pun takde mood acaner tu...heeeyy teruk kan MS nie

      tapi dont worry MS akan catch-up balik mana-mana entry JM yang dah terlepas tu!
      btw thanks JM sudi tanya pasal kesihatan MS...so far alhamdulillah sihat :) JM buat MS terharu tau uhukhuk

      Delete
  22. Wahhhh...best giler..kalau bawak anak2...konfem tak nak balik dia orang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer akak..best tempat ni..sesuai sgt tuk budak2 tu..JM yg dah dewasa pun teruja yak amat heee

      Delete
  23. doakan utk ku supaya dapat gi sini nanti erk JM (smile)
    Shuntek semua pemandangan disini

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah..nanti turn Dila pulak..boleh nyer tak byk cost pun dalam RM2000 - RM2500 all in boleh sampai

      Delete
  24. nice blue blouse. heheh.

    bagusnye sini sebab ada prayer room kan? bermaksud diorang aware siapa antara penyumbang terbesar bisnes diorang kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. GB, Ahakss....blouse tu beli di Guilin China...jauh kan..murah nyer pasal..

      Ha'a..bab ni mmg JM respect..dorang aware bab tu dan salah satu sbb ramai tourist muslim ke sini

      Delete
  25. Waaaa kereta terpotong 2?
    Berapa la agaknya dorg berhabis utk 1keta utk keta yg dipotongkan tu ye ehehe.

    Tgk gambar teruja.. sbb suka kartun2 ni hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekdaa, kereta utk persembahan tu dah di modified..ada seat tuk pemandu je..yg lain kosong..bijak kan dorang....untung yg dorang dpt dh boleh cover cost tu..tapi JM tak pasti lah berapa kos nya heee

      Ha'a..betul..kalau kanak2 lagi dorang teruja kan..

      Delete
  26. hye JM seronokkan g GC..anyway thnks coz bg info masa g HK ritu.selamat pegi n selamat balik.alhamdulillah...saya pnh g GC taun 2011.ms tu g sesorg je..gamble gile..haha..masuk movie world gak.masa tu Wild West Fall Adventure Ride tutup utk renovation smpi skrg x siap2 lg..saya selalu travel sesorg.next trip klu ada kosong ajakla sye skli ye..nak join gak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..JM pun turut gembira..best kan Honh Kong..

      Aha..nk join trip JM jugak ke..aha..kalau Jue ada plan nk ke mana2 dan kalau ada tix murah..email je kepada JM mana tahu kalau tak clash trip nanti..TAPI yg pasti JM ni memilih jugak partner travel ni..kalau tak serasi sekali tu je lah....hihih

      Delete
    2. hmm susah jgkla klu memilih ni..biasanya sye making friends ngan traveling.tapi klu travel jadi sebab putus kawan better x payahla kan.. :)

      Delete
    3. JM penah ada pengalaman ada kawan..time travel baru tahu the true colour....jln jauh sikit tak nak..pastu nk mkn on time..dah la travel tempat susah nk dpt mkanan HALAL..pastu bad mood..masam muka je..tak best lah kan..after that.. time travel mmg tak boleh sama2..tapi kalau bab lain ok jer...

      Alah..Jue..tak kenal maka tak cinta kan...kalau nk kemana2 let me know..boleh je..JM ni open minded :-)

      Maksud memilih tu..kalau dah x serasi nk travel sama2...next time travel tak nk hajak lagi kan..betul tak? kita holiday nk enjoy kan..

      Delete
  27. cantiknye tempat ni,sesuai sgt lau bw ank kan,mesti dia jerit2 (mama buka blog JM ni pun dia dah jerit2, hehehe) sbb karton yg dia tgk dlm tv tiba2 ada depan dia!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahah...comei je bila dgr...itu dia tgk dalam blog..kalau dibawak tgk live kat theme park..mesti seronok betul tu..ada peluang nanti bawak lah dorang jln2..mesti syg mama dia ketat2 nanti hikss

      Delete
  28. Budak2 JM ikhlas je hati diorg,walau bawa p giant belakang umah sentiasa xcted,hehehe..
    Insya Allah 1 hr bawa diorang,hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. best je dgr..bila lah agak nya JM nak merasa ada anak sendiri ni..mesti tak sunyi kan...

      Delete
  29. Saya pernah tengok show yg kereta meletup tu kat TV hihihi tu pun saya dah excited. Apa lagi kalau tengok betul2 depan mata kan, kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak!!! blog sis JM kena 'serang' hihihih...Farrah!!! yg real action depan mata ni lagi best tau..mcm nk jatuh jantung hihih

      Delete
    2. Itulah...mesti syokkkkkk! Saya excited terlebih sikit tengok benda2 meletup depan mata ni. Tapi yang showlah. Kalau betul2 lariiiiiii!

      Delete
    3. ahahaha..pesal lak nak lari...baru thrill Farrah

      Delete
  30. Saya datang sini balik, tengah jejak entri GoldCoast akak saya dah khatam ke belum,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah : woww!!! mmg rajin lah...terima kasih

      Delete
  31. Gambar akak pose kat dinding wild wild west tu cantik. Masuk theme gitu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waduh...gambar gedik tu Farrah hihihi

      Delete
  32. wah , mcm2 ada . mau satu hari klu nak tgk semua tu . klu bwk budak2 mmg seronoklah mrk ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. in Sha Allah semoga impian QV jadi kenyataan Aminnn

      Delete
  33. syoknya ... dah macam theme park, syok habis la :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg Theme Park Zie Has..mmg puas hati lah datang sini

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352