You can click on me :-)

Wednesday, 11 June 2014

Spring at Japan : Day 8 - Universal Studios Japan (1)

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM yang anggun dan kacak tu,


Hai JM!...ayat bodek nampak?...
Ehh..mana der? Betul aper...semua makhluk ciptaan Allah itu ada kecantikan tersendiri heee KECUALI...lempar coklat cat burry

Hai rakan-rakan readar dan blogger sekalian..rindu sama entry dari JM tak?..apa?...tak kesah pun..eheheh...tak pe lah..JM tulis je kalau rasa tak BEST tak perlu lah baca..at least kalau JM rindu kat tempat ni boleh refer semula.

Yang pasti pasti JM suka dan rindu baca entri dari semua blogger yang JM kenal, kalau nak list kat sini memang ramai..so kalau JM terjah dan komen kat blog kalian jangan marah ek..itu adalah satu hobi..hobi suka baca blog di samping main game Farm Heroes.
Universal Studio mesti sinonim dengan GLOBE nih

"Hoyeeee!!! hari ni kami nak enjoy di USJ selepas duka lara di Huis Ten Bosh"

Mood untuk sambung story Japan makin ke Laut China Selatan nasib baik belum lagi ke Lautan Hindi. Jadi untuk entri kali ini JM tulis seringkas mungkin..Malas!!!!...Tolong!!! minta ubat RAJIN sikit!

Ahaa..kawan-kawan nampak tak Globe kat atas tu, so hari ni kami akan ke Universal Studios Japan (USJ). Tiket telah di beli semasa Matta Fair hari tu dengan harga RM217. Boleh juga beli online bagi mengelakkan kesesakan di kaunter tiket. Sila klik USJ Ticket berharga 6,980 yen including tax.

Semasa di Msia lagi kami sedang pertimbangkan sama ada untuk ke Disneyland atau USJ, memandang hero berdua tu lebih excited ke USJ, so kami berdua juga setuju. 

Kepada yang ingin ke Tokyo Disneyland boleh juga beli tiket online di Disneyland Ticket berharga 6,400 yen. Bie! berapa harga tiket yang di beli hari tu...di Odaiba..lagi murah ye dak?

"Universal Studios Japan (USJ) was the first theme park under the Universal Studios brand to be built in Asia. Opened in March 2001 in the Osaka Bay Area, the theme park occupies an area of 39 hectares and is the most visited amusement park in Japan after Tokyo Disney Resort."

More about Universal Studios Japan boleh refer USJ Japan Guide    
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JM memang exited gila kalau nak pegi Theme Park lebih excited dari budak-budak rasanya. Walhal sebelum ni memang pernah ke Movie World dan Sea World di Gold Cost serta berberapa kali ke Universal Studio Singapore. Cuma ingin merasai sesuatu yang berbeza di Japan. 

Bila sebut berbeza..yer memang berbeza kerana berlaku sesuatu yang MENGECEWAKAN dan MENYEDIHKAN HATI JM di sini sehinggakan pernah cakap pada blogger DJ, jika di beri RM1000 untuk minta pergi ke USJ...JM akan TOLAK!!!!..SERIK!!...tak nak PEGI LAGI...CERAI TALAK 3 ahahaahha...Hai JM!..kenapa sampai begitu sekali...kalau nak tahu perlu baca sampai habis. Nko ni kan JM ..tak habis-habis dengan DRAMA ko tu kan...

Kawan - kawan semua mesti dah baca USJ Versi blogger DJ kan..meh baca Versi JM pulak!! Tempat yang sama tapi pengalaman berbeza.

Lest's start our journey today!

As a Muslim..don't forget our responsible to the great creator - walau di mana sahaja kita berada..jangan lupa kompas perlu sentiasa di bawa bersama
Oh..lupa pulak nak cakap..semalam adalah hari terakhir penggunaan JR Pass so hari ni kami akan guna Kansai Pass Area. Juga beli di Matta Fair untuk penggunaan selama 4 hari. Kansai Are Pass boleh cover route dari Kansai International Airport to Osaka, Kyoto, Kobe, Nara dan Himeji. Unlimted rides on Kansai-Airport Express "HARUKA" dan JR Rapid dan Local Services Line. Seperti biasa perlu tukar kepada Kansai Area Pass di kaunter berkenaan di Shin-Osaka yang terletak same level dengan kaunter Shinkansen.

Nak ke USJ mudah je, naik tren on JR Yamanote Line stop at JR Nishikujo Station, tukar tren yang ada pic kikut seperti di bawah dan stop di Unversal-City Station.

Tren ke USJ mesti kiut macam ni..cantik nya kaki ladies ni..Abg Meng jgn tengok
Stop at Universal - City Station
Keluar sahaja dari Universal City Station, jalan dalam 500 meter akan jumpa pintu gerbang seperti di bawah. Kiri kanan jalan di hidangi dengan deretan kedai dan pilih je mana kedai yang menarik perhatian. Juga ada Hard Rock Cafe di sebelah kanan. Oleh kerana malas tahap dewa...tengok gambar je dulu.

Deretan kedai sebelum sampai ke pintu gerbang Universal Studio Japan
Hoyee...dah sampai
Tak sabar nak naik Roller Coaster Riverse kat belakang tu
Jalan terus masuk ikut pintu gerbang ni akan nampak kaunter tiket dan sebelah kanan adalah Globe USJ yang menjadi icon utama di setiap Universal Studio. Kalau dah sampai kat sini tak ambik gambar memang tak sah..dah jatuh hukum WAJIB.

Kaunter tiket..tak ramai orang time ni sebab bukan weekend
Haish..ramai betul orang..ketepi- ketepi..Diva JM nak buat pose-pose maut plak...ada org heran..diva lah sgt kan hayook!
Akhirnya turn JM pulak :-) suke lah tuh
Jom kita masuk 
Tak habis lagi tempek muka nko kat sini ke JM..hadoiii lah :-)
Sekali pandang view nya lebih kurang Universal Studio Singapore je cuma bezanya semua penerangan dalam bahasa Jepun. Layan je walau tak faham sepatah $%$^^&%.

Jangan lupa ambil USJ Guide Map di information counter di sebelah kiri entrance. Kami melalui depan kedai-kedai gift dan souviners, takkan datang terus nak menyopping kan...so balik nanti lah singgah.

Dari entrance kita akam masuk Hollywood Area yang terdiri daripada :
- Hollywood the dream backdop (backward roller coaster), Ride ni yang JM palin sangat nak naik
- Space Fantasy the ride
- Universal Monster Live Rock and Roll Show
- Shrek 4D Adventure
- Sesame Street 4-D Movie Magic
- Animation Celebration.

Tempat pertama yang kami nak terjah adalah Space Fantacy Ride. Sebelum datang sini JM dah dengar angin sepoi-sepoi bahasa Jepun mengatakan bahawa Ride ni memang best antara ride yang ada so perlu lah mencuba nya. Nanti boleh compare dengan Transformer Ride di USS tu.

Space Fantacy Ride
Jalan arah ke kiri untuk simpan semua barang dan beg ke dalam locker yang disediakan. Perlu masukkan syiling 100 yen dan space agak besar. Kami pun masing -masing memang dah start terujua ni terumata JM lah. Selepas simpan semua barang terus beratur. Di sini lah bermula nya drama hari ini. Semasa beratur menunggu giliran masuk tu, bila sampai turn JM je staff tu tahan tak benarkan JM masuk.

Staff : No..no..you cannot going inside
JM : Why? why not..sambil buat muka tak puas hati dan blur
Staff : dia tak tahu nak explain..pastu dia tunjuk gaya yang JM tak boleh masuk sebab BERTUDUNG
JM : ohh..never mind..it's ok..no problem..JM bertegas jugak nak masuk..

Pastu terus je jalan masuk tak toleh ke belakang...maybe staff tu tak puas hati..datang pulak staff lain kepada JM..

Staff lain : You cannot going inside..if you want..you have to remove your scarf...sambil buat aksi suruh JM bukak tudung..

Argghh....gila ke apa..semata-mata nak naik ride ni perlu bukak tudung..tak sanggup...better lagi tak naik dari kena bukak tudung tu.

Kawan-kawan yang lain pun hairan..ehh..kenapa tak boleh masuk bukan open ride..extreme sangat ke

Entahlah..dorang tak bagi..perlu bukak tudung huhuh...JM reply dengan nada sebak...terus berlalu ke pintu keluar

Waktu jalan keluar tu perasa hiba, sedih, frust semua ada..Allah sahaja yang tahu sambil menitis air mata..mula lah pikir..aku bayar mahal-mahal tak boleh masuk..haihh..memang geram sangat lah..terus pergi ke tandas nangis sepuas-puasnya macam budak-budak kecik. OVER sangat kan..tak boleh naik pun nak nangis!..buat malu je lah JM nih..mestilah sebab nama pun Space Fantacy..mesti view cantik kat dalam tu like berada di Aerospace kan.

Dah puas nangis jenjalan kat luar, bebudak tu belum keluar lagi. Termenung lah JM sensorang kat situ. Tengok jugak kalau ada orang bertudung yang beratur masa tu memang tak ada. Selepas 15 minit - NH, SY dan Mrs A pun keluar dengan senyuman. Dorang tak nampak JM pada masa tu..tercarik-carik jugak lah..JM pergi ke arah mereka dan solan pertama yang JM tanya...

JM : Best tak?
Mrs A : Biasa je (maybe dia nk jaga hati JM kot)...boleh je kalau nko masuk bukan extreme sangat pun...tak tercabut tudung nko tu

**Pssst : kepada rakan reader yang bertudung, korang pernah alami experience ni tak..nanti kongsi lah ye

Lepas kejadian tu...hati JM mula berbelah bagi dan tertanya-tanya bagaimana pulak dengan ride lain...mesti tak boleh naik jugak kalau bertudung. Memang CUAK aahh..masa ni.so berjalan sambil membawa hati yang duka lara.

Bersebelahan Space Fantacy adalah Terminator 2 3D yang terletak di New York Area. Kami masuk sini tengok show dorang dan bagi JM show nya biasa je tidak meningkatkan hormon adrenalin yang ada dalam badan. Tetapi amat sesuai kalau Abang Meng nak bawak hero, PohCik nak bawak Adam dan Pak Lang Mie dengan 3 bodygurd nya.

Belek-belek gambar tak ada yang x ada muka sendiri..terpaksa tempek jugak kat sini
Sesuatu yang menarik perhatian..korang letaklah caption sendiri heee
Berhadapan dengan stage ni ada persembahan drummer yang terdiri daripada orang kulit hitam...suara mereka memang boleh membuat semua bulu di badan berdiri tegak...bukan meremang bulu roma..itu kes lain. JM tak ambil gambar sebab 'orang kulit hitam' eheheh..jahat kan.

Next is Spider-Man Ride. Kat sini memang ramai dan beratur panjang. Waktu ni JM serba salah nak masuk ke tak ride ni pastu si NH keluarkan dia punya winter cap minta JM pakai untuk cover tudung tu. JM pulak tinggikan colar spring coat tu kekonon dan cover bahagian kepala.  SAmbil beratur sambil pandang kiri kanan depan belakang cari orang lain yang bertudung nan hado. Eh! Mereka ni tak minat ke atau memang tak boleh masuk. Almost 30 minit beratur baru sampai turn kami.  Waktu ni doa dalam hati supaya lepas naik ride tu jangan nanti kena halau keluar tak berbaloi beratur sampai sakit-sakit kaki. YeZzzzAAA!!! JM boleh naik ride ni dengan senang hati...baru lah boleh senyum sikit. Ride ni memang best lebih kurang Transformer Ride di USS.

Spider-Man Ride..kalau ke Movie World Gold Coast ada SuperMan Escape
Hati tetap tak puas hati sebab tak dapat naik Space Fantacy antara Ride yang ohsem berbanding semua ride yang ada disini. Keluar dari Spider-Man ride ni jalan terus ke depan nampak pulak Back to the Future Ride. Apa lagi jom kita naik ride ni. Dalam hati telah berbisik naik ride yang tadi lepas, so in sha Allah ride ni mesti lepas punya. Still dengan winter cap atas kepala....terima kasih NH kerana penyelamat situasi JM ni. Sebernya rasa enjoy dan selamat je jalan dengan jejaka-jejaka ni sebab mereka yang lead, JM dan Mrs A follow je. Jadi memang sesuai lah sangat kan lelaki adalah ketua keluarga.

Beratur almost 15 minutes untuk naik ride ni
Ahakss..konon yang tulis seringkas mungkin dah jadi panjang berela-ela sudah. Jika nak tahu DRAMA apa lagi yang berlaku tunggu dalam next episod. JM akan kongsi ride yang ada di San Francisco, Jurassic Park, WaterWorld dan Amity Village Area.

Bersambung!!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Penutup entry..

Beberapa hari lepas JM telah menerima ole-ole dari Blogger merangkap reader yang setia iaitu Dzuliza (blog take a breath aand enjoy the view) dan Pak Lang Mie (blog Jalan-Jalan). Terima kasih kepada kalian berdua kerana sudi mengepos ole-ole buat JM…ini akan menambahkan lagi koleksi FM yang sedia ada. Walaupun kita hanya kenal di alam maya tetapi persahabatan yang diwujudkan telah menimbulkan kemesraan…tak gitew Abg Meng heee…

Ole-ole dari blogger Dzuli - beliau baru pulang dari percutian ke Perlis..boleh terjah blog beliau untuk cerita yang di kongsi
Yang ini pulak ole-ole dari Pak Lang Mie...ada yang panggil beliau En Mie atau Mie...itu adalah blogger yang sama..blog beliau juga menarik untuk di terjah terdapat perkongsian tempat-tempat menarik untuk travel

Nantikan sambungan Universal Studios Japan (2) dalam next entry

Assalamualaikum!!

179 comments:

  1. Replies
    1. Hamboooiiii!!! hahahaha...nasib baik tak sediakan hadiah..kalau x mmg Afif yg menang

      Psst : Nak sambung belajar katanya?...akak sokong penuh...waktu muda remaja dan bujang ni ambil je peluang yg ada tambah ilmu..bila berilmu cara bercakap dan penyampaian juga nampak berbeza :-)

      Delete
    2. Akhir nyer dapat jugak hahahaa... tak ada pun saje je kan hehehe..

      Hurmm... ada la plan jugak tapi tengok la mcam mana sebab nak fikir kat mana, tempat yg sesuai dan kewangan lagi..
      Itu la kalau bujang lagi nanti kan.. upsss hahahaa :P... insyallah kita akan menyemai ilmu di dada untuk org lain :D

      Delete
    3. In sha Allah Afif..kalau dah ada niat tu..your dream will come true dengan izin Allah
      Ehem2...akak dah boleh 'bau' sebenarnya tapi biarlah dia menjadi rahsia kan...tak pe..menda2 baik ni tak boleh tangguh lelama..paling penting jgn lupa akak JM udah leww

      Delete
    4. Amin... insyallah ... niat lama dah ada dari sekolah redah tapi tak come true pun hahaha :p

      Insyallahh apa nnti Kak JM akkan tahhu jugaak... kuat hidung kak jm bau yet :D

      Delete
    5. Ahaksss jgn x tahu TTBoy, hidung akak ni ada six sence

      Delete
    6. eleehhhhh.... akak tak datang pun huhuhuhuhuhu.....................

      Delete
    7. Minta maaf Afif akak x pergi sbb tak de yg nk temankan..huhuh..jauh di sudut hati sedih sgt!!!

      Delete
  2. La kesian kak JM tak boleh naik ride tu sebab pakai tudung..tak pernah pulak dengar masalah macam tu dengan orang lain.. tak apa la ada hikmah tu Kak JM.. nanges sorang2 dalam tandas...boleh tahan akak aku sorang nie.. huhuhu... dulu pun terfikir nak ke USj tau Disneyland.. last2 decide Disneyland sebab Universal Studio kat singapore pun ada huhuhuu :D

    Makin famous dan bertambah peminat Kak JM nie.. dapat hadiah ajer setiap masa .. terus kan maju berblog untuk negara..!! * eh boleh ker hahahaa.. :P (dengar citer nak pi amsterdam... Betul ker? hehehe..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..kepada mereka yg pernah ke USS..BETTER tak perlu lagi pegi USJ..lebih kurang je antara 2 nye. Akak ni nampak je muka garang tapi dalam hati ada taman...cukup sensitif dan mudah menangis...tengok citer sedih je..air mata dah kuar teresak2..

      Ahakss...Alhamdulillah kerana allah pertemukan dengan kawan-kawan yang baik-baik seperti Afif jugak..sama2 beri nasihat antara satu sama lain..backup each other..nak dapat pahala tidak semestinya hanya melalui amalan harian sahaja...melaui blog juga boleh dapat pahala janji betul caranya :-)

      Armsterdam?..hikss..niat tu memang ada..jadi masih mengumpul untuk ke sana..in sha Allah dgn keizinan nya :-)

      Delete
    2. Yes betul Kak JM nak pi Amsterdam... terbaik la.. :D
      Betul tu kak.. dalam menolong orang kan ia mendapat pahala.. janji betul nak niat dan ikhlas.. :D
      Hati Kak JM ada taman ker?? waa..... ada pokok bunga sakura tak ??? hehhee :D

      Delete
    3. Afif : hati akak sentiasa ada taman..ada byk jenis bunga cuma si kumbang belum sudi utk hinggap heeee

      Delete
  3. eiiii.....kejam sungguh depa ni...tak kan sebab pakai tudung tak leh naik! choiiii sgt nih >_< eh! kita plak ter'emosi' hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopiolimauice : itu yang pelik..bila try naik ride Superman dan Back to the future boleh pulak...waktu dia reject tak boleh naik tu mmg sedih giler lah..rasa cam..ehh bayar mahal2 tapi tak boleh masuk

      Delete
  4. Ni yang baut patah semangat nak gi USJ.Tapi ride yang tu je ke tak boleh pakai tudung atau ada lagi yang lain.Tiket bayar mahal mahal kalau banyak ride tak leh main rugi lor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik cerita : akan ke jepun ke? Klau pernah masuk USS, Jm x rekomen masuk USJ terutama bg mereka yg suka naik ride yang ada tu. Bg Jm USS lagi best. Sebenarnya ada lg ride yg Jm x boleh naik nanti akan d kongsi dlm next entri

      Delete
  5. ehemmm...minggu mengumpul cenderahati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Jm dpt sahabat2 alam maya yg baik2 termasuklah kak nieda tuee :-)

      Delete
  6. Harga online & beli kat Odaiba sama je. Aritu murah sikit sebab xde gst lagi.

    Eh kejam gak eh sampai orang bertudung xleh naik. Kot demi safety. Diorang takut tercekik tau jelah Japanese ni serba serbi risau. Tapi kan Bb rasa JM nangis bukan mainly sebab xdapat naik ride tu. Benda tu mustahil boleh buat hati kaca berderai. Based on ur previous Japan entries, banyak dah terbuku dalam hati. Tu yang bila benda kecik macam tu jadi, teruslah jadi over sensitip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bie mmg memahami Jm lah :-) x boleh naik ride tu ye jgk sbb boleh nangis sampai giteww bila d pikir blk pesal boleh nangis cam budak2 pasti situasi di awal enttries jgk berlaku pada hari tu huhuhu. Jm pun rasa tuk safety tp dorang x nampak ke yg Jm bertudung kemas x mgkin boleh tertanggal

      Delete
  7. ehhh takleh pakai tudung?tak pnah dgr plak...tapi sndiri nak verify mmg takleh la sbb tak naikkkkk!hahahaha sian JM...bersabar je la....eh ada drama lagi?haaaaa cepat....cepat update!hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha rugi lah Dj x try naik ride tu Jm dgr ride tu antara yg best compare yg lain. Adik2 Dj pun x naik eh. Mmg malu jgk time tu bila dah masuk sampai ke dlm pastu kena kluar blk. X ada lak sign kt luar org bertudung x boleh masuk.

      Delete
  8. sampai parcel tu ek, ah malu la tayang dlm blog...souvenir dari local je hahaha
    eh, takleh naik ride sbb pkai tudung? tapi kawan sebelah bilik ni selalu p jepun dia citer ada sesetengah Japanese ni racist sikit kt wanita bertudung. masa dlm tren, wife dia bertudung dukung anak takde org offer seat pun, tapi org lain diorg offer. case JM ni x sure la sbb racist or betul2 bahaya kalau pkai tudung.
    lepas ni jangan nangis2 dah, backpacker kena tabah hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzuli: x kisah ole2 dari manapun yg penting tanda ingatan im really appreaciate :-) Jm mmg guna sabun tu heee
      Ohhh part tu Jm x pernah dgr pulak yg dorang racist coz hari tu ada seat tuk org tua2 so kami x duduk then auntie yg duduk kat c tu beriya suruh kami duduk kat seat tu
      Maybe jgk dorang x bg naik for safety tp Jm masih x puas hati huhu. Jm ni nampak je garang tp hati sensitip mudah sgt nangis ahahaaha backpacker kena tabah yek? Ok ok

      Delete
  9. Kesihan Mbak JM ngak boleh naik The Ride, sudah bayar mahal, sampai nangis kesedihan. Untung ada tandas yang mau mendengarkan curahan hati Mbak JM. Drama betul nangis di tandas. Mungkin kalau ada orang lihat Mbak JM nangis di Tandas, merasa pelik juga. Apa yang buat orang menangis di tandas ? tak mungkin kepergian kotoran ditangisi kan ? hehe. Untung lah tak ada orang yang tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi : waktu tu x ada bahu utk meratap tangisan tu sbb tu cari tandas then x ada org nampak, malu pulak nk nangis kt depan tu. Ahaha ade ke org nangis lepas buang 'kotoran' tu! Busyuk ahhhh

      Delete
  10. Omaiii..napa cenggitu?? Kat luar tu mmg ada tulis ke ride tuh tak seswai utk org bertudung?? Omaii..apa nak jadik nih...sedeh la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syieda : klau Jm berkelubung x kemas lain lah kan, ni mmg masukkan tudung dlm winter coat tu dia tetap x kasi, mmg x paham. Kt luar tu x ada pulak sign bertudung x bolrh masuk. Mmg frust gile ahh time tu

      Delete
  11. Cis sampai begitu sekali diskriminasi orang Jepang! Teruknya Jepang! Sangat berdukacita mendengarnya.

    Teruslah membaca Al-Quran banyak-banyak untuk menenangkan jiwa. Bersabar boleh mengalahkan orang kafir.

    Semoga Allah memberi mereka kefahaman tentang Islam.

    Saya tak ke Universal Studio masa di Osaka, sebab dah tak berminat lagi ke tempat begitu. Mungkin kerana dah pernah ke Universal Studio di USA, Kings Island, Cincinnati, Luna Park Melbourne dan Pesta Pulau Pinang. Cukup dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prof NA: sblm beli tiket usj tu Jm dh dpt info yg space fantacy tu antara ride yg best compare ride lain yg ada d usj, so mmg excited lah nk masuk bila jd mcm ni mmg frust betul lah. Jm pun x pernah dgr pulak pengalaman org lain yg bertudung x dpt naik ride ni. So Jm take it positive maybe as a safety kot. Tp time Jm naik ride superman dan back to the future boleh pulak! Mmg x paham tul

      Delete
  12. Kalau saya pun mungkin sama dengan NA, dah tak mahu masuk taman tema macam ni lagi. Takut tanggal sendi-sendi. Tapi saya selalu berjalan dengan bodyguard yang muda remaja... camna tu. Terpaksalah jadi penonton saja...

    Alhamdulillah dah sampai buah tangan dari Melben tu... alah seciput je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau Jm seusia pak lang mie dan prof NA maybe x naik jgk ride ni tgk tu Jm perasa muda lah tu heee. Klau bwk bodyguard tu ofcoz lah PLM jadi penonton je idak pun x perlu masuk langsung coz lebih kurang USS je dh le semua ckp jepun

      Wlaupun ciput tp ia begitu berharga bg Jm tau. Terima kasih Pak Lang Mie :-)

      Delete
  13. Tak apalah JM tak dpt janji maruah agama dan iman tak tergadai.
    Kakak pun baru tahu hari ini yg bertudung tak boleh masuk - kalau di S'pore boleh aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Zakie, di USs naik je mana ride nak naik samada berani atau x je kan. Nyesal pulak beli tiket masuk Usj hari tu tp bila fikir balik maybe ada hikmah d sebaliknya kanBet

      Delete
  14. lain kalai pakai helmet full faced ! kalau dia tak kasik.. hentak jerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain kalai?...Abg Meng!...ahahaahah...sakit peyut i......good idea! tapi maybe dh tak der lain kalai..kasi org lain lak cube

      Delete
  15. hadoila..kesian kak JM..soal safety agaknya, takpun ada sejarah orang bertudung masuk before this yang jadi apa-apa ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sal Bee Yah : maybe jgk kot tp dorang kan kreatif bg je sesuatu yg boleh di ikat d kepala bg yg bertudung ye dak agar x tercabut tudung tu. Mmg frust lah sbb sampai ke sudah x dpt lihat apa yg ada dlm space fantacy tu

      Delete
  16. lorrr..bleh plak camtu..ngada betul japanese nie..tapi kalau Lan ade kat situ, lan akn terima dorang punya arahan tapi lan akan request nak jumpa manager (yang boleh cakap english) dia and mintak explain kenapa perempuan pakai skaf tak boleh naik...baru puas hati sikit..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau Lan ada time tu mesti setle prob coz kwn2 yg lain x der lak nk persoal, dorang diam je huhuhu siapalah Jm bg mereka kan huhuhuKl

      Delete
    2. kalau lan ada, lan dah flying kick bulu idung dia..hahahaha..mesti dia menyesal nak tegur orang dari malaysia lagi..hahaha

      Delete
    3. Ahahahah...kira ganazzz jugak si Lan Strider sorank nih...rasa selamat pulak kalau kita jenjalan berdua kan...ahaha..matilah kena kutuk dgn Sobyie kalau dia dgr statemant nih

      Delete
    4. hahaha...memang selamat pun...jangan risau JM...hahaha..shhhh, jangan bgtau sobri..hahahahaha

      Delete
    5. ahaahahah...lain kali kalau nk pegi tempat2 yg kurang selamat JM perlu minta Lan temankan heee....Sobyiee..jgn jelezz tau...selamat berHOLIDAY di BELUM ek

      Delete
  17. putri x masuk USJ ni hari tu...ambik gmbr wajib depan globe tu je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. X masuk pun x pe putri x rugi apa2, Jm yg masuk ni rugi huhuhuX

      Delete
  18. JM,
    ermm pelik arr takkan la x bole pakai tudung???

    Masa gi Fuji Q aritu, sumer ride kitrg naik, derang akan suruh pakai sweater/raincoat, siap suruh ikat kepala nya sekali...
    Masa kat Disneland Tokyo pun macam tu juga tapi xde la strict sangat pun.

    Tu yang pelik klu universal studio berkira2 x bagi org bertudung naik rides...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako! Ride space fantacy tu tak boleh naik bg yg bertudung huhuhu pelik kan? Ni lah hakikatnya mmg bukan rekaan
      Jm rasa ride d fuji Q tu lagi ekstream klau dorang bg pakai sweater bagai baru adil bg golongan mcm kita ni kan. Bukan tu je ada lg ride yg Jm x leh naik huhuhu mmg frust ahhhh

      Delete
  19. Ish..sian JM T_T racist tul. pelik jugak..Hong Kong ngan Singapore ok jer. Dekat Hong Kong pun mmg susah nmpk org bertudung tapi ok jer kan. Tapi mungkin pernah ade case safety ker. Klu ikutkan, JM leh mintak explanation daripada USJ tau. Bayar mahal2 kan. Klu camtue baik letak clause awal2 bgth orang bertudung tak leh masuk huhu (Ezan pulak yg hangin/ over haha)

    Sabar ek JM..mungkin betul kate kwn2 JM. Mungkin tak best ride tue kan ^_^

    Ezan tak sabar nak tggu next entry nie :) hopefully happy ending k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ezan: bg yg x minat naik semua ride yg ada tu x terasa sgt kan bg Jm yg minat dan teruja ni tiba2 x dpt naik mmg frust nonggeng lah. X terpikir pulak nk tanya kenapa x leh naik kluar dari tempat tu ngan perasaan hampa. Klau tahu dari awal mmg x beli tiket ke USJ tu. Ahahaha ezan plak yg hemo yek
      Heppy ending on next entry? Tunggu :-)

      Delete
  20. Uishhh!! Bia tol yg btudung tak boleh naik??teruknya pragai dia orang.rugi lah macam ni..macam tak adil la kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nun : maybe sbb keselamatan or something else akak pun x pasti. mmg frust sampai kaki ke atas kepala ke bwh boleh giteww hehehe

      Delete
    2. Fuh...macam crita hantu juon dah kak JM..hahaha..xtream sgt ke games tu sampai jaga keselamatan bagai

      Delete
    3. Ahahaha cik nun klau frust sgt semua citer hantu kluar pilih je klau d indon akan jadi hantu sundel bulong
      Ntah lewww, kwn yg naik tu ckp biasa2 je x lah sampai nk tercabut tudung bagai arrgghhh frust lg sambil asah tapak tgn cam nk lempang je org yg x kasi naik tu...ahahaha hover kan! Ckp je buat nye idak x berani eden

      Delete
  21. JM,
    High boots mu sangat la cun melecun.
    Jaket pun teramat la gojezz.

    Alhamdulillah.. K.Sham biasa bawak sejadah kecik je.
    && la ni kan dah ada application utk arah kiblat.
    Kut masih lg banyak alasan.. tak tahu la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak sham! Jaket dan boots tu pakai bila travel ke tempat sejuk je pastu blk msia bersemadilah ia dlm gobok tu. Gojes ke hiksss kembang montot eden nih. Jaket tu beli d guilin dan boots pulak beli d guangzhou murah banget :-)

      Betul tu kak, bwk sejadah kecik nk jimat space katanya. Betul tu x boleh beri alasan dlm menunaikan perintah Allah :-)

      Delete
  22. salam JM
    kesian kat JM tak boleh naik The Ride tuh. tapi PohCik amat bangga dengan JM sbb lebih pertahankan tudung (baca aurat) tuh dari naik menda alah tuh. insyALLAH didoakan kesejahteraan & kebahgian bagi JM sentiasa...

    err..nak bawak Adam ke sana maunya takmo kluar dah dari situ hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam PohCik! dorang x paksa suruh bukak tudung tp klau nk naik jugak hukumnya wajib x leh pakai tudung so Jm sanggup x naik dari kena bukak kan, x pe lah klau x jd mcm ni kawan2 lain x tahu

      Tempat ni mmg sesuai jgk tuk kanak2 tp ada jgk ride yg x sesuai tuk adam tp tuk abahnya pun ada jgk. Risau nanti abahnya yg lelebih dari adam, camno tu?

      Delete
  23. Replies
    1. Acik: ada ape? Universal studio ke? Haa ade mestilah ada tp bg Jm tempat ni x sesuai utk perempuan bertudung yg jenis suka naik ride yg ada sbb nanti rugi. X semua ride boleh naik lain lah klau sekadar nak masuk je. So better pegi USSAcu

      Delete
    2. aahh uniersal studio...ooo macam tu ke

      Delete
    3. Acik : tu je heheeh...saje je tau

      Delete
  24. Gitu pulak kisahnya jm... x patut sungguh la sampai nk kena bukak2 tudung. Huk aloh...ku pahami kekecewaanmu!

    Blogger anggun katanya... ♥♡

    opsst... reply komen : bekeng tu lebih kurang macam garang la jm...muka xleh blah... masam kekdahnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheq sue: mg Jm frust time tu coz hati dh melonjak teruja nk naik, ride yg best yg ada kat sana sekali x boleh naik sbb bertudung...mmg kuciwa bangat sihhh, rasa mcm nk terjun laut pun ada time tu aahaha x lah lawak je

      Blogger anggun? Ahahaha bila dh kenal jauh panggang dari api bertahun baru masak ahaha

      Delete
  25. makan hatinya tgok jm p.. us kat jepun..
    teman ni singopre punya USs pun tak sampai..
    masih tertanya kenapa kai tudung x boleh naik binantang tu>>>?
    why2..why..

    eh tapi rasanya baca review kat blog laun uss lg brst dari usj ..
    btul ke jm :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la saya jm..
      setia dgn blog bloggers
      travel thebat jm :P

      Delete
    2. sobyieee! I like u opsssss ahaha sorry lambat reply komen, dh masuk 2x nih heeee
      Jm ni mmg suka sgt masuk theme park terutama yg ada extreme ride tu boleh menjerit sepuas hati dan hilang stress tau, Alaaaa cianya nye x pernah masuk USS lagi ke meh Jm temankan nak? Aoe? Bimbang Lan Strider jelezz! X pe moh kita pegi bertiga heeeee. Bsgi Jm better pegi USS dari USJ menyakitkan hati je huhuhu

      Dorank x kasi naik space fantacy tu risau tudung Jm tercabut nanti!

      Mmg betul tu USS better than USJ!

      Delete
    3. Ni reply komen yg ke 2, ape Sobyiee setia dgn blog blogger? Termasuk Jm lettew ahaksss nampak x Jm ni kuat perasan
      Travel tu mmg hebat tp blog Jm belum sehebat blog Sobyiee dan rakan2 lain susunan ayat teratur, menarik dan tertarik utk baca. Bolg Jm ni susunan ayat berterabur tulis ikut suka je tp harap2 reader d luar sana suka dgn perkongsian ni :-)

      Delete
    4. taj lamemg suka blog jm..first sah2 la master travel..
      x leh dipertikalkan.. info detail stiap lokasi...pling
      penting rajin blas komen.. teman ni lg org blas..
      lagi la teman komen memanjang ha..ha..
      memenuhkan ruangan komen.. :P

      Delete
    5. Ahaks...Sobyiee ni...ni puji ke perli heee
      JM ni bukan saja suka balas komen...juga suka memberi komen..ye lah baru ujud interaksi 2 hala...dengan cara tu baru kita tahu org suka baca blog kita ke tidak ...terima kasih Sobyie suka baca dan komen di blog JM ni..baru lah ujud kemesraan di alam maya hikss

      Delete
  26. Sedihnya bayar mahal-mahal tapi tak boleh naik memanglah rasa macam nak nangis+marah+tak puas hati kan. Tapi macam tak sangka plak kat Japan macam ni gayanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mg sedih cik Z, dh jln separuh pastu d minta keluar mcm2 perasaan time tu rasa cam x jejah tanah pun ade huhuhu
      Jm x pernah dgr pulak dari blogger lain berkenaan perkara nih ke mmg dorang x naik ride tu atau time Jm je staff yg jaga tu strict sgt. Lepas kejadian tu dh x nk masuk USj huhuhu

      Delete
  27. Adoiii...bace je pun dah buat hati dup dap inikan pula JM dlm situasi begitu kwang..kwang..kwanggg .Kene fikir 2,3 kali kalau mcam nih huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seri pelangi : huwwaaaaaa no other words mmg frust tertonggeng2, klau jenis x suka naik ride yg ada boleh je masuk klau x say hai hai bye bye je lah

      Delete
  28. nape JM tak membengis "I want to see you manager !" and demand explanation.
    nak juga tahu kenapa dia tak bagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aana : I kan perempuan melayu terakhir so x sampai hati nk buat cenggitue hahaha sila pekak kan telinga hokey!
      Rasanya klau Nana yg x dpt naik, matilah budak2 jaga tu kena sound kan baru pueh hati :-)

      Delete
  29. sonoknyer tgk JM g jenjalan....bile la kt plak dpt g ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha allah Aein, skrg dh mudah x perlu lagi ada visa so simpan duit sikit2 boleh sampai punyer. Di mana ada kemahuan d situ ada flight :-)

      Delete
  30. Sob sob sob...akak pun sedey dengan citer JM ni. Iye la...datang jauh jauh, bayar mahal mahal tup tup tak boleh masuk..Mau berdrama juga akak kat situ..Mungkin dia org ingat tudung tu boleh tercabut dan menjejaskan keselamatan kot !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ita : Maybe kot dorang rasa camtu tu..tapi kita sendiri yg nak naik ride tu mesti takkan biarkan tudung terbang kan..itulah akak..org Jepun kan tak faham..so JM accept je lah huhuh

      Delete
  31. Hmm, rasa2 nasib JM aritu tak baik kot. Akak penah pi sampai Universal Studio US di LA, tak ada problem apa2 pun, semua rides boleh naik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Nori : entah le nak ckp mcm mana..tapi time JM nk naik ride tu mmg tak ada pulak org lain bertudung beratur nak naik..kalau tak leh tahu mereka akan terima nasib yang sama...sebelum ni pun pernah jugak pegi theme park kat tempat lain like Disneyland dan Ocean Park Hong Kong, Movie World Gold Coast..boleh je naik tanpa halangan...huhuh

      JM rasa nak tahu je...ada x org lain terima nasib yg sama

      Delete
  32. aaa tak pernah dgr lagi takleh naik ride sbb bertudung. Kan kita boleh ikat ke tudung tu. Org rambut panjang dia tak kata pulak tak boleh? hehe. teringat pergi USS. yg sorang anak gajah. yg sorang anak zirafah. bila dh smpai turn nak naik ride the mummy tu pekerja tu suruh pergi duduk row paling belakang sbb lebih lebar dan luas hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naz : betul tu..klaau ride di USS tu exclude org tua yg ada penyakit 2 serangkai je tak boleh naik...siapa yg berani boleh je naik tanpa halangan...tapi di USJ..no..no...yang JM pelik...SPACE FANTACY je tak boleh..bila pegi beratur nak naik Spiderman Ride dan Back to the FUTURE ride tu boleh pulak..ke sbb waktu tu JM pakai winter cap..sembunyikan tudung?

      Delete
  33. USSingapore pun tak pernah sampai, inikan pulak nak ke USJepun... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sVs : Ruginya tak pernah ke USS lagi...ahahaha..gelak jahat!...ahaks...sVs!..cer try pegi..sekali pegi nak pegi lagi :-) TAPI jgn coba2 masuk USJ...ni kes FRUST lah ni..semua di larangnya pegi USJ kan

      Delete
  34. eeeee sampai hati diorang kan tak kasi JM masuk situ..tapi nasib baik lah yang lain still bole masuk..
    kalau tak memang sadis sampai ke sudah lah jawabnya!

    mrs dapat rasa..trip nie mcm ada sesuatu yg buat JM tersentuh sangat,
    insya Allah next time repeat make sure semuanya hepi hepi aje yer :)
    takmo dah nangis-nangis! nanti tak comey heeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs : heeeeeeeeeee.....dah tak sedih2 lagi..kalau repeat nanti nak ajak Mrs lah...leh senyum2 selalu bila jenjalan ngan Mrs Smile...tak giteww hhihihhii

      Delete
  35. dulu kat disneyland HK ms naik rollercoster yg kat kawasan mines (apantah nama rollercoster tu, rollercoster yg patah balik ke belakang tu), kawan saya pakai snow cap, dorg suh tanggal. tapi kalau pakai tudung takde masalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jea : mana2 theme park yg JM dah masuk tak pernah jadi kejadian mcm ni..kat USJ Jepun je..maybe dorang risau tahap keselamatan riders nanti..tak apa lah JM redho (tapi dlm hati geram jek)..wlaupun begitu..Jepun tetapi di HATI den heee

      Delete
  36. JM...lan baru perasan yang iklan Nuffnang JM tak keluar langsung..box pun xde, u might wanna check pout coding dia..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Lan Strider : Wah! perihatin betul..i likessssss....tapi kotak iklan yang mana satu yunk..opssss...heee....rasanya ketiga2 kota iklan ada je ni ha..

      Delete
    2. its okay yunk...opsss..hehehe..mungkin aritu tu line internet problem kot...aritu tiga-tiga kotak tak kuar..hehehe

      Delete
    3. Terima kasih Lan...ini baru di kira kawan yang perihatin..kalau ada yg kurang tu tegur2 lah ye..JM sudi menerima dengan hati terbuka heee

      Delete
  37. Uih...JM pakai tudung letak dlm jaket, should be okay la kan? Kalo ai mmg sure tak lepas...tudung jenis selendang.....belit2 sampai leher pun terbelit kira logik la tak kasi masuk...ini...ishhh saja buat org sedih kan? Sabo ek...nnti kita gi NZ hahahaha.....sure syieda ngamuk lg ni...kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeng jeng....tak nak ajak letew..kiciwa...

      Delete
    2. Liza : itulah..JM pun rasa tak mungkin tercabut kecuali kalau angin puting beliung yg datang maybe tak boleh nak nolong...huhuhu..mmg sedih time tu..malu pun ada sbb dh masuk kena keluar balik

      ahahaha...yeayy...New Zealand...tak sabar nyeeeeeee...Hai Syieda..sambil lambai tangan dari jauh

      Delete
    3. Syieda : Mana boleh syieda tak join trip tu...nanti hilang serinya..kan Liza kan?

      Delete
  38. menarik ni... nak masuk jugak la nanti tahun depan. Abam Meng nye nama selalu kena seru dalam blog JM. Hehe... okies.. x sabar nak dengar sambungan perkongsian coz since kami akan ke Jepun tahun depan so kena start wat reserch :D aaa... best juga kasi kawan2 survinior... saya baru nak start kasi kat kawan2 tapi kna tunggu ada tripping ke luar negara lah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hafiz Azmi : Aha....dah ramai rakan blogger ke sana...Jepun memang BEST...kalau HA..rasanya boleh je masuk USJ..tapi bagi perempuan melayu terakhir mcm JM ni akan agak frust lah ahah...perempuan melayu terakhir katanya..sila muntah kat situ.

      psstt : hari tu try add dalam FB..tapi muka org lain yg kluar..so add JM punya lah..nanti JM email yek

      Delete
  39. olololo.. so mana best? USS sg ke japan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aima K : of coz and definitely lah USS hiksss

      Delete
  40. Thanks for sharing JM. Next time kalau saya dan isteri ke Japan, tak nak pergi ke USJ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Indra : Kalau isteri Mas jenis yg x suka naik ride tu boleh je pegi..kalau jenis excited mcm JM ni semua ride nak naik..better pegi Disney Resort Japan :-)

      Delete
  41. Amboii mengada tol diorg nih sampai nak soh bukak2 tudung bagai!! Kuang asam!!

    Takpe JM, jangan sedih2 yer!! Eh kte nih USS singapore pun tak lepas lagik!! huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mysha : Cer bawak iA tu ke USS..memang suka sgt dia nanti hiksss...kita yg dewasa ni pun dh teruja yak amatss

      Delete
  42. geram betul bila diberi pilihan mcm tu..nak masuk-buka tudung....!!
    jgn sedih2...awak mempertahankan nilai dan maruah wanita muslimah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kham : Org Jepun ni dorang tak faham dengan tuntutan agama Islam..so JM can accept..bila tak boleh masuk tu yg frust..bila kwn kluar dia ckp..tak extreme sgt lah..kalau ko naik pun tak tercabut tudung ko tu..huuwwwaaaa!!!

      Delete
  43. seronoknyer JM gi USJ : )
    tapi rugi nyer tak dapat naik ride tu… kesian dengar cerita JM
    pelik pulak orang jepun nie… tak kasi naik
    aapa-apa pun JM dah jejak ke Jepun…. seronoknyer : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miesha : Ke mana menghilang..dh lama tak update citer Melben tu...belum habis lagi kan :-)
      Ha'a..tak boleh naik ride tu...huhuhu..Dont wori Miesha..maybe next time turm Miesha pulak

      Delete
  44. suruh bukak tudung? u should write to them. ada ke rules and regulations kata head should be uncovered for certain rides? kalau takda...kalau bukak kes boleh menang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. GB : Woowww....speaking like a lawyer heeee...JM ni ikut je arahan..tak berani nk melawan huhuhu

      Delete
  45. Nak masuk USJ kena pakai tudung gaya Ninja laa kot... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS : Tudung gaya Ninja...Ninja Turtles ke?..ahakss...dah tak nak lagi masuk USJ tu dh mkn hati tau :-)

      Delete
  46. maaf ya JM zura cuma singgah sekejap je tk smpt nk baca entry JM ni betul2...nanti zura akan datang balik dan baca semua ur previous entries ok syg. Miss u sangat-sangat JM....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Zura : ok..ok..no prob...JM ada baca entri sedih baru2 ni..sabar ye Zura...semoga redho dgn pemergian nya...marilah berdoa yag terbaik utk Arwah ek

      Ala...Zura tak baca pun tak pe..dah drop komen kat sini pun buat JM tersenyum...syg kamu jugak :-)

      Delete
  47. Estou passando para semear amor
    é tudo que sei fazer ,
    e tudo que posso fazer de melhor na minha vida.
    È semeando amor que cultivo amizade ..
    È semeando amor que encontraremos
    a paz tão sonhada
    Deus abençoe seu Domingo
    beijos e meu eterno carinho.
    Evanir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evanir : bonjour la vesda :-) can u write in english please :-)

      Delete
    2. jmlps ni kenalah blajat bhasa ni see..
      peminat jm sampai kat ovesea pun nak komen..
      sungguh fames anda ha..ha :P

      Delete
    3. Ahahahaha....Sobyie..kalau kita tak sombong..semua orang suka..betul tak? BOnjour esparada... :-)

      Delete
  48. Ingatkan kat USJ subang tu hehe.

    Lor syarat wajib kena bukak tudung?
    Hmmm tak apa lah kan.. terima kasih banyak2... hmmm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekdaa : ahakss...better USJ Subang dari USJ Jepang

      Tak lah wajib bukak tudung tu..tapi kalau nak naik jugak...haruslah bukak tudung tu maybe dorang risau tercabut nanti

      Delete
  49. Salam jm ;)

    Eh, usj ni sangat tak best ke? Baru plan nak pi..hihi
    Norh suka ja nak masuk uni studio..suka tengok 4d movie..n tengok bunga api..pastu layan rides yg comel2 ja..boleh jadi budak2 balik..

    Tq jm sbb rajin bertandang..norh ni yg selalunya tak buat kunjung balas...

    Jm nak p amstrdm ka? Bila? Nak ikutttttt
    Nak phone no jm boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Norh :-)

      Pegi USJ ni memang best..theme park katakan..ada jugak watak2 kartun yg comei tu..kalau Norh jenis tak suka naik ride yg extreme tu boleh ke pegi..

      Aha...JM ni mmg suka sgt baca blog org..ntah lah org suka ke tidak sbb JM pikir dgn cara tu je boleh mngeratkan silaturrahim dan boleh berkomunikasi secara tak langsung :-)

      Armsterdam?..mmg ada niat nk ke sana..masih kumpul duit lagi ni..nak ikut?...boleh je :-) Nanti JM email no phone ek

      Delete
  50. salam sis. wahhh bestnya ke sini ><..
    btw entry akak ni meningatkan sy dengan blogger akmal..dia pun ada buat entry pasal universal studio jepun ni :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Itah : mmg best kalau dapat pegi USJ ni tapi yang x bestnya ada ride yang tak boleh naik huhuhuh
      blogger Akmal?..share lah link kat sini nanti boleh akak terjah blog beliau :-)

      Delete
  51. Akak ke USS singgapore pun tak lepas lagi JM.. tak apa ada hikmahnya JM tak cabut tudung.. menjaga hak Allah itu lebih baik kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Yati..JM sanggup tak naik...USS pun best jugak kak Yati..cer try sekalii bawak anak2..byk jugak ride yg sesuai dgn dorang...ada jugak show utk mereka..

      Delete
  52. salam JM, USS pun akk tak pergi lagi. inikan pulak di jepun, kosnya sangat mahal kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam kak Yon..bagi JM..kepada mereka yang minat dengan theme park mmg berbaloi lah pegi tetapi antara USS dan USJ better pegi USS je lebih murah dan semua ride boleh naik bergantung kepada kemampuan sendiri. Mahal tu sbb rate matawang tinggi

      Delete
  53. Nice...
    Dunia Wisata Tour Organizer
    call 0341-456444
    web www.duniawisataku.com
    Enjoy travelling wit us!!

    Visit Bali, Jogjakarta, Lombok etc...

    ReplyDelete
  54. jgn sedih-sedih JM...tak pe next time JM pergi tempat yg lebih besttttt lagi. Tapi by logic, tak mungkin tertanggal kaan... Kita yang bertudung ni je tau mcm mana durability tudung yg kita pakai kaan. Kat Tokyo Disneyland haritu tak ada kes kena suruh tanggalkan scarf. kat Narita Airport masa nak balik tu officer tu tak suruh bukak tudung, cuma suruh tanggalkan brooch je tapi pin semua still boleh pakai. Tu kita pahamlaa utk security check.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fayreen : Betul tu...kalau ye pun nak tercabut..kita mesti akan be carefull takkan nk biar jer terbang camtu je..huhuhhu...JM mcm nk sgt baca review dari org lain adakah mereka face same prob as me. Ke mmg nasib JM x baik hari tu

      Delete
  55. tak patut... sebenarnya diaorang pun jalankan tugasjer mana dia tahupun...
    bos atasnyer lertu kena banyak belajar.. kot idak senang2 dapat pelancong dari timur tengah....
    inilah entri jepun ditunggu akak... tapi aklau akak mesti pilih disneyland.. anak pompuan dua orangler katakan...
    tunggu entri baru dengan drama yang baru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Cho Zila : Kalau tanya JM..better akak bawak 2 org anak dara akak tu masuk Disnyeland lagi BEST

      Delete
  56. Hi JM
    miss u lah (hehehe)
    Spiderman tu best kan
    kat USS singapore rasa takdek
    mmg enjoy semua percutian ang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dila : Miss u 2,3,4 - semoga sihat hendaknya..
      yang tak bestnye tak di benarkan naik Space Fantacy Ride tu sbb JM bertudung huhuhuh..x nk lagi repeat USJ!

      Delete
  57. sedihnya,sob sob sob. sambil mengelap air mata dgn tisu jenama Kleenex yang dibeli kat Mydin Selayang pada 30hb May 2014.

    Takpa lah, next time kut ada rezki, diorg tutup sbelah mata ke, tak strict sgt dgn apa yg org pakai.

    ReplyDelete
  58. Rei : Hamooiii haihh...ahahaah...siap ada tarikh tu 30 May 2014...jam berapa dong?

    Next time kalau dorang tutup mata sekalip pun x nak masuk lagi USJ...dh patah hati i oulsss

    ReplyDelete
  59. kalau dah nama Universal studios mmg gempak best gila.... SR baru merasa ke USS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam SR : kalau dah ke USS mmg sudah mencukupi sbb USJ lebih kurang USS je...tak bestnya dorang cakap Jepung..tak pehe

      Delete
  60. waahh siap ada drama swasta..kalau zura jdk JM pun hangen, pena2 beratur sekali tak dapat naik disebabkan oleh alasan bodoh. Sebbaik kat negara orang, kalau kt negara sendiri agaknya dah makin kecoh dh drama tu kan.. hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamooi Zura : nampak je kecik..pandai naik hangin jugak iyerr heeee

      Delete
  61. salam JM..
    wah..bestnya bestnya..
    hihi..ramai yg cakap selain dari disneyland kat hongkong tu,jepun diantara yg terbest...
    cma yg kat sg tu pun tak sampai2 lagi.wuwuwuwuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh tertinggal..
      tahniah dpt gift..murah rezeki :)))

      Delete
    2. Wkomsalam Cma : Cer try ke USS dulu dan rasai keseronokan berganda tu
      Gift tu?..dapat dari rakan2 blogger yg baik hati..kalau Cma nak..email JM alamat yek..ramai lagi yg JM belom ngepos

      Delete
  62. ruginya dh bayar, xpa mgkin ada hikmah disealiknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a...Zarul..FRUST jugak sebenarnya..tapi tak per..maybe ada hikmahnya tu ..mana tahu kalau JM naik jugak ride tu ntah apa yg akan jadi kat atas tu kan..so Allah lebih mengetahui :-)

      Delete
  63. salam.. boleh je naik. hari tu pun sama jugak masa nak naik kena tahan. ingat kan dia x bagi naik sebab pakai tudung. rupanya kene pakai klip khas yang diorang sediakn aje. jenuh gak le nak paham. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Sachiko..ye ke boleh..kenapalah tinme JM hari tu x de plak dia minta pakai klip ke apa..terus minta kluar..huhhu..mmg nasib x luck hari tu

      Delete
  64. tu hint nak suruh pergi lagi la tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sachiko : kalau pergi lagi x nak masuk USJ :-)

      Delete
  65. Assalamualaikuk JM! Salam kenal dari saya.. Jalan2 bw.. Tersesat samapi ke sini.. Terus follow.. #641.. Hehe.. Seronoknya jalan2 kat negeria orang.. Saya tak pernah lagi sampai ke obersi.. Jalan dlm Malaysia pun lom abih pusing lg nih.. Gugugu~
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Rosmiza : Salam kenal kembali..Hamaoii..nk kemana tu sampai tersesat2..tak guna Wave ke hikss
      Kalau dh tersesat tu rajin2 lah boleh tambah kenalan yg lain

      Hurrmm..kalau nk ke obersea tu perlu budget lebih sikit tapi kalau ada kemahuan boleh je. Dpt tahu impian nk ke Korea kan?...

      Delete
  66. Diorang patut letak notis ttg tudung tu jelas2 spy orang faham kan,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM pun x faham..sepatutnya letak NOTIS like Farrah ckp tu..ada certain org yg pernah pegi cakap boleh naik tapi dorang akan bagi PIN tuk pin kan tudung tu...tapi time JM pergi tu mmg org tu ckp x leh naik..FRUST!!

      Delete
  67. Kesiannya.. Memang tak patutkan.. Kalau pakai winter cap boleh masuk, pakai tudung tak boleh masuk apa citer.. Bukan winter cap lagi senang nak tercabut daripada tudung ba.. *bukan dia yang tak dapat masuk pun, dia yang frust lebih hehehee*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yun Sing : mmg frust tul hari tu...terkilan sgt

      Delete
  68. Kak JM, setahu saya klu ride yg lasak2 mcm space fantasy, roller coaster tak boleh pakai shawl. Tudung bawal n ariani boleh. Dlu masa nak pegi usj mmg kakak n abg saya pesan awal2 jgn pakai shawl kalau tak diorg tak bagi ride games yg lasak. So far, space fantasy best, dah 2 kali try space fantasy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hajar : mcm tu pulak...shawl x di benarkan sedangkan tudung bawal dan ariani boleh pulak..PELIK!!! sedangkan shawl yg di pakai tu kemas je..huhuh..mmg nasib sis x baik lah hari tu

      Delete
  69. EEeeee baru bac entri ni sebab nak cari info USJ, sedih sungguh, apa kaitan tudung dengan naik ride? tak faham. Dah lah bayar mahal - mahal kan? maybe ada hikmah tu JM. sabar yer. Saya... taman tema suka, tapi naik roller coaster..gulp.... masa ni dah ada HArry Potter tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Radin..mereka lebih utamakan keselamatan katanya..rugi oo tak naik roller coaster..rasa badan melayang di awan

      Delete
  70. sadis tul...sebab pkai tudung tak boleh naik? huhu sabar jela...kalau pkai snowcap lepas ke? kot la kena tanggal terus;p

    ReplyDelete
  71. Salam JM. first time komen kat sini. selama ni silent reader :)
    Baru baca masa tengah cari latest info USJ. Pelik pulak dia tak bagi naik space fantasy tu sebab bertudung. Saya dulu boleh je naik. Staff kat situ pun layan baik2 je. New rules kot. Next trip ni nak bawa member ke USJ. Risau la pulak kot2 sekarang dah tak boleh naik :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mawar_merah..mcm mana trip ke USJ..leh naik tak ride tu

      Delete
  72. keretapi nak pergi tu meriah ... kat luar kaunter pun meriah ... kat dalam lagi meriah. bestnya :)

    ReplyDelete
  73. dapat tengok gambar dan baca entry ni pun dah rasa best ... apatah lagi JM yang pergi kan, mesti best giler :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Zie Has...kalau byk duit nak pergi lagi..tamak!

      Delete
  74. Diskriminasi... Alasan je tu xleh pakai tudung.. haha.. bajet nak tercabut lah tudung tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. walhal kan Suida..tudung tu mmg di ikat kemas kot

      Delete
  75. I totally reject this place sebab takuttttttt... Tak datang pn xpa.. pergi genting dulu pun lepak2 luar ja x naik pun.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa Suida...baru nk ajak lepak atas roller coaster

      Delete
  76. good entry. refer entry ni, nak wat guide untuk ke US japan

    ReplyDelete
  77. Saya Ada terbaca pakai tudung memang x boleh naik bukan sebab diskriminasi tapi sebelum tu ade kes bila Ada kemalangan melibatkan tudung semasa naik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooohh ye ke Suhaizad..means before incident tu mmg boleh naik kan semua ride kat dalam tu

      Delete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang