You can click on me :-)

Monday, 30 June 2014

Salam Ramadhan khas dari Jari Manis (JM)

Assalamualaikum dan salam ramadhan buat semua,


Salam Ramadhan Al-Mubarak

Bila baca tajuk entri macam ucapan dari orang kenamaan pulak ye...ahahaha..tak de lah saje je..orang lain buat ucapan Salam Ramadhan, JM pun nak jugak heee

Dengan lafaz Bismillahhirrahmanirrahim, sempena bulan Ramadhan yang mulia ini (Allah lebih mulia) belum terlambat kiranya JM menyusun sepuluh jari menghulurkan tangan memohon ampun dan maaf dari segala kesalahan dan kesilapan, tutur kata dan sebarang komen yang JM tinggalkan ada yang menguris hati di kalangan rakan blogger dan reader sekalian.

Sedar tidak sedar almost 2 years JM menulis blog yang lebih kepada pengalaman melancong. Susulan dengan itu JM dapat mengenali ramai kenalan di alam maya yang mempunyai minat yang sama.

Walaupun kita tidak pernah bersua muka hanya kenal di alam maya kecuali blogger Bibie Karim, JM dapat merasai kemesraan yang wujud antara kita. Korang semua adalah pengubat hati dan pemangkin semangat untuk JM terus berkongsi pengalaman travel sedangkan kebanyakan tempat yang JM pergi ada antara rakan travel yang pernah jejak kaki ke sana. It's not about destination but its about journey.

Bentuk LOVE lambang kasih sayang JM pada kalian semua heeee

Salam Ramadhan dan salam sayang buat semua yang support blog Jari Manis : Travel List... Muaahhhh hiksss

"Cik nun, CT humairah, SuperMeng, Bibi Karim, Zura Lee, DJ, Mrs Smile, NanaTron, Pak Lang Mie, Syieda, Jea, Prof Naramas Aman, Dekdaa, Yong ASP,Fatt, John Kaki Berangan, Ren Janggeltrekker Life, Hang Dhamin, Pencerita Maya, niL, Yayan Rahman, Ayu, Time Traveller Boy, Zil@akulovetravel, Liza, Blog Malas, Sobri Yaacob, Azlan Strider, Miss, Cheq Sue, Lily Riani, Sal Be Yah, Kak Nieda Ramly, Mas Gunadi, Emy Takeshi, Muhammad Khairuddin Lim, Farikica, kak Yon, Schda Sein (SS), Miss Nazla, Hafiz Azmi, Beb, Sharleez, Norh, Shidah Ramli (SR), Lieya, Dila Bangi, Wak Gelas, Kopiolimauice, sukaxplo, Ezan, Aku Penghibur , Cho Zila, ♥ Cmª shIemª ♥, Rei, Kak zakie, Anak Omak, Zilla, Rozita, Kak Kiah, Lady Dreamer, Dzuchan, Fayreen Mizan, Farel, Orga Skampung, Aza, Azra, Datt, Hidayah @GM, aDYANi, Kak Nori Roppongi, Kak Anash, Cawanna, Gadis Bunga (GB), Cik Itah, cik Z, Mysha, Mak Jemah (MJ), ietams, Irfa, Cik Viva, Nara Rjay, Lily Purple, Zila Zainal, Fiza Rahman, Acik Idah, Sud@is, Kak Yatie, NekCik, Bunda, Luna Paris, Yan Ty, N. Aima K, Abe Kie, Si Jebat, Zarul Farhana, Irrayan, Kak Sham, Putri Maryam, Izza, Ajlaa, Eija, Kak Kham, Haneem Manaf, Ayu Fatarina, Hulu Balang, Mazuriah, Mazura, Defa Ramadhani, Dede Ruslan, Luna Paris, Reen Johan, Rostina76, Pai, Nur Amalina, Irene Ling, Noryatimah Idris, Zaza Alis Diana Teo, Zette, Linda Yusof, Liza Razak, Kak MP, Dwaty, Sai, seripelangi, LadyWa, Time Traveler Girl, Nornazuha, Hafizah Ayu, Frau Lisa,miesha-jept,Cik Nufa, Yong ASP, Intan Lavender, Farel, Cik-Anne, Ciku, aIEN, cik Cerita, NaZeck, Norjimat Mat, Den Dyen, Cinet, Lala Yusof, Azian Elyas.......(Ramai lagi tapi dah tak ingat...huhuh)"

Ada antara mereka masih setia bersama blog JM dari awal penulisan sehingga sekarang. Sebagai contoh SR dulu bujang sehingga sekarang dah ada anak sorang. Terdapat juga di kalangan mereka yang sudi mengepos ole-oleh seperti FM, beg makeup dan syiling beg dari pelbagai negara. Terima kasih kalian.

Jika ada nama tetinggal bagi tahu eh..nanti JM update :-)

Pesanan akhir : Jika ada buat kesilapan atau sesuatu yang kurang menyenang semasa JM menulis sila beri teguran kerana JM seorang yang "open minded" dan tidak simpan di dalam hati. 

Akhir Kalam....Selamat berpuasa dan lakukan lah sebanyak amalan di bulan ini kerana Allah akan gandakan PAHALA.

Wasalam.....Peace no war! hikss

224 comments:

  1. selamat berpuasa...semoga murah rezeki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL : terima kasih dan Aminnn...moh kita amalkan solat sunat Dhuha :-)

      Delete
  2. terlupa pulak ada masa dan kesempatan jangan lupa singgah ke rumah saya di Tg Malim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singgah umah di Tanjung Malim?..in Sha Allah..pelawaan tu takkan di lupa..nanti JM calling2 dulu risau karang Kaki Jalan tak ada kat umah heeeee

      Delete
  3. nak juga beritahu...hihihi...orang pertama komen di bulan puasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL...hamoii...bersemangat nampak..dah le org pertama...3 kali sekali gus ahahaah

      Delete
  4. Yeah!! Nama Cik Nun pertama..hehehe..kiss sikit..muuuuahhh..hehehe..slamat bposa kak JM...if melawak tlebih Cik Nun so so so so sooorryy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Nun : nama mu terukir teratas tidak membawa maksud apa2 ehehehe...nama dahulu ke kemudian ke..semua nya sentiasa di hati ahkak giteeww ...ahaksss

      Selamat berpuasa juga..jap lagi nak berbuka puasa ni...nk mkn ape mlm nih..

      Delete
    2. Nak makan aiskim..tapi kak JM dak blanja agi..hehehe..makan masak lemak..JM nak tanya..dpt tak FM dr Cik Nun?

      Delete
    3. Time bulan puasa x boleh mkn eskelim nanti peyut terkejut sbb time tu dia tgh tdo lama berehat x bekerja so lepas raya eh :-) ahaha janji lagi. Cik Nun ada hantar FM kat akak keww klau ada mesti akak up dlm entri. X sampai lg rasanya :-)

      Delete
    4. Hehe..pas raya ek..ok lah..Risau tak sampai..bab PLM nya dah sampai..

      Delete
    5. Cik Nun dah pos ke..akak ada email alamat ek?..kalau dah pos sepatutnya dah sampai
      *nampak sgt kalau org nak bagi ole2...laju je :-)

      Delete
    6. Haa..kak JM kan penah bg Cik Nun FM.kan sama2 tuka alamat..lupa ke..haha

      Delete
    7. Opss...hahaha...ok..ok...terima kasih Cik Nun..petang ni nak balik 'terkam' peti surat

      Delete
  5. selamat berpuasa JM. Jangan ponteng2 ya.. kalau nak makan.. jgn sampai mulut berminyak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Abng Meng...eheheeheh...BAIK!!!...JM ingat nasihat abg tu.."jgn sampai mulut berminyak" katanya heeeee

      Delete
  6. Selamat Berpuasa Jari Manis...semoga tetap manis :)

    I love you too <3

    Chewah nama saya pun masuk jugak...baris pertama pulak tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih prof! Jari je yg manis tapi JM x berapa manis sbb tu sampai skrg single n avalaible heee
      I love 2,3,4 :-) sambil cium laga pipi
      Mestilah ada prof x pernah missed singgah d blog Jm yg biasa2 je nih. Gambar d blog prof Cantik sgt!

      Delete
  7. yuuuuuhuuu akak JM patut CT dok tersedak rini haaaih ada orang dok nyebut :D CT nak eskrim cem Cik Nun jugak mailaaa Penang akak JM nanti Cik Nun banje makan ahahaha.. selamat berpuasa akak.. semoga ramadhan kali ini lebih baik.
    CT pun mintak maaf kalau gurauan tu melampau lampau.. nak duit raya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aik..asal lak Cik Nun yg blanja...CT la blanja kami..hahaha..kan kak JM???

      Delete
    2. iols tak kerja lagi uols.. mane ada duit kepuk kepuk lagi. :D

      Delete
    3. Ha'a...akak setuju dengan cadangan Cik Nun..sepatutnya CT Yang lanjer dia kan dapat byk CPUV dari Nuffnang....*matilah ada org merajuk nanti

      Delete
    4. CT : tak perlu kerja besor...tak keje pun boleh belanja..just minum teh tarik tuk hilangkan rasa dahaga pun dh cukup...yg penting niat yg ikhlas...ehehehe....beriya minta dalam bulan pose ni kan

      Delete
    5. Haaa..itu setuju...tak payah susah2 blanja mahal2.blanja sate sorang 20 cucuk.nasi kandar sorang sepingan.ais kacang 1 gelas pun jadi lah CT oi...tol tak kak JM???wahahaha

      Delete
    6. hahahah...Cik Nun...kalau minta byk cenggini TAUKE balak boleh rabak poket..ishh..kuatnya makan...tak padan dengan org yg tecik tu :-)

      Delete
    7. maaaak aaaaaih nafsu naga sungguh :p wakakaka.. hahaha boleh aja banje insyallah ada rezeki kita jumpa..
      CPUV tu nak beli kit kat tak lepaih akak JM ooooih..

      Delete
  8. nasib baik nama akak tersenarai . kalu tak kecik ati ooooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...Kak Nieda..mana boleh lupa..akak kan bagi JM ole2...

      Delete
  9. Terima kasih JM :) salam ramadhan dan semoga murah rezeki, sihat sentiasa dan dipermudahkan utk journey yg akan datang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Nana Rjay..In sHa Allah...dan ucapan selamat juga buat Nana Rjay..dan selamat berpuasa ye

      Delete
  10. Salam Ramadhan JM
    nanti RAYA follow kita shooting erk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan buat Dila jugak..tak nak shooting RAYA sbb JM tak pandai jadi model..nak makan kuih raya hasil air tangan Dila boleh?

      Delete
  11. eh nama kita ade la ;)
    Selamat Berpuasa JM. Doakan kesihatan kita pulih ya? miss u ☺️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam LindaF..sedang berehat ye sekarang..boleh puasa tak?..Ok..in sHa Allah JM doakan LindaF cepat sembuh seperti biasa ye..Amin..Ya Allah

      Delete
  12. ye ye... happy nama sekali lagi naik... ye ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hafiz Azmi : Mestilah ado..suka lah tu..gif me fife :-)

      Delete
  13. tq JM, Selamat berpuasa.. trima kasih coz nama naik jugak.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa Lily Purple..mestilah ingat walau Lily singah sini sekali sekala je..u ouls tetap my reader blog :-)

      Delete
  14. Alololo.... sweetnya ucapan puasa dari JM. Selamat berpuasa juga ya JM :) hugs ketat-ketat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fayreen Mizan : I'm huge u back...suami tak mrah kan hikssss

      Delete
  15. Selamat berpuasa JM.

    Ti raya ti buat salam perantauan plak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jea : Salam perantauan sesuai utk John Kaki Berangan je...so JM jangan dok verangan hokey heeeee

      Delete
  16. salam
    waaa..entry yg benar2 spesel ni...Selamat Menjalanani Ibadah Puasa juga utk JM. rebutlah byk pahala dalam bulan nih..hihihi
    ~esok nak gi ke Pejabat pos collect brg...huhuhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam PohCik..
      In sha Allah..sama2 kita tingkatkan amalan di bulan mulia ni yek..."nak collect barang di pej pos?"...alamak JM pun belum ngepos nih

      Delete
  17. tahniah cik JM. Wah! Dah 2 thn menulis? abe kie genap 2 thn menulis blog pd nov ni. tq sbb acknowledge abe kie kat entri di atas...keep in touch!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya nk try test whether aBe Kie buat kunjungan ke 2 tak di blog JM ni heee....ha'a dah 2 tahun rasa cepat betul masa berlalu
      Mestilah.. JM acknowledge semua reader yg singgah sini walau hanya sekali :-)

      Delete
  18. Dah bertemu wajah dengan Bibie Karim..ngan DJ bila lagi?hehehehe

    Selamat berpuasa JM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alang2..nak jumpa dj..ajak la aii sekali k....selamat berpuasa jm & dj.
      Ceh macam la aku x boleh wish kat ko personal kan dj?? Kikikikj

      Delete
    2. Selamat berpuasa to all u great ladies. Jom berjumpa beramai2.

      Delete
    3. heeey nak jumpa beramai ramai..jangan lupa ajak mrs sama!
      waaah boleh cengitu...nak menyelit gak hehehehe
      Selamat berpuasa untuk semua.......JM, Syieda, Bibie, DJ

      Delete
    4. Selamat berpuasa gak mrs smile...... ko pun sama mereng mate. Ha apa lagi.. joms gather2...

      Delete
    5. ahaahah...JM yang tak mereng pun terikut sama mereng ngan korang tau...dari otak bersih dah jadi otak gila-gila remaja u ouls (otak bersih lah sgtkan...kekadang 'blue' jugak)...walhal bukan remaja lagik....Love u ouls guyss...DJ, Syieda, Bie dan Mrs Smile..muuaahhh...(basah x pipi korang!)

      Bulan Syawal nanti kita buat reunion nak?

      Psstt : Bie..jelez sama percutian kamu di Bangkok nun..Santori, Swiss Farm bagai...nasib baik puasa :-)

      Delete
    6. hehehe hamboi nak reunion mcm kan pernah jumpa sebelum nih...hahaha nak ke si Bibie tu turun dari KK raya nanti?hehehe iols OK jer...syieda ko dari johor kan? mrs smile lagi...hamboih ramai reunion ni..kena cari tempat besar!hahahaha

      selamat berpuasa korang!

      Delete
    7. DJ..kalau x pernah jumpa x leh guna term reunion ek..ahahaha...kalau camtu JM tukar ke 'jom kita DATING'...DJ kan pakar bab2 tempat makan yg best so DJ yg akan lead nanti hikss....

      Delete
    8. DJ : Terima reunion tak sesuai ek..kalau mcm tu JM tuker kepada "jom kita DATING"...dek kerana DJ memang pakar bab cari tempat makan..JM serahkan kepada DJ utk LEAD..ahahaah...ini hanya perancangan je

      Delete
    9. Selamat berpuasa juga MS!

      Yo'oh kan nak gathering2, mentang2 iols jauh di seberang. Nextime kalau ada trip kena transit kat KL, harus jumpa korang. Mereng, ko kena turun KL xkira!

      Delete
  19. Selamat berpuasa kak JM! Kalau ada rezeki boleh aje nanti jumpa di alam nyata! Teruskan blogging ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Sha Allah Sal Be Yah..kalau ada jodoh nanti kita jumpa eh..kalau ada jumpa kat mana2..tegur tau..akak ni pemalu heeee

      Delete
  20. Selamat berpuasa akak JM! :)
    Wlpon br ja kenal akak. Tapi da mesra..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa juga buat Irra :-)
      Dah mesra?..maknanya akak tak SOMBONG kan hikss

      Delete
  21. Selamat Berpuasa JM! Have a great Ramadhon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa selama 20 jam jugak buat John nun jauh di sana tu...arhh...rindu sama kamu *ehh kau dh kenapa JM...
      Nanti kalau John buat salam raya dari perantauan jgn lupa sebut nama JM jugak kerana kau sentiasa di hati ku...ahahaha...matilah kena kutuk dengan Ren dan Kak Anash lepas nih

      Delete
  22. Replies
    1. Hai LD yang cute tu...jgn layan org 'asing' tau kalau travel solo tu...layan JM tak pe..selamat berpuasa...dah dapat "ABC" belum :-)

      Delete
  23. Selamat betpuasa... moga tambah slim macam model...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa juga buat Pak Lang Mie yang kacak tu..nak puasa makan senang PLM tapi nak puasa pancaindera lain tu..adusss....berat sikit tapi perlu buat jugak nak elak dari puasa kurus. Aper...tambah slim mcm Model?..mcm perli jek hihih...tak slim pun tak per janji sihat :-)

      Delete
  24. Selamat berpuasa juga utk JM. Salam ukhwah dari cik Z.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa jugak cik Z..Macam mana dengan Thesis dah habis tulis ke belum? Good Luck dalam bidang yang di ceburi tu ye..kalau tak der partner travel...JM kan ade hikss...Salam ukhwah kembali. Bulan puasa ni bukak puasa dengan Kopi O dan Teh O ke hikss

      Delete
  25. selamat berpuasa JM...semoga segala ibadah diterima ALLAH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa jugak buat Kak Khamsiah..terima kasih kerana masih suport blog JM yg bercerita kisah travel je :-)
      In Sh Allah..semoga Allah terima semua amalan kita di bulan yg mulia ni amin. Inilah bulan untuk tambah pahala yang sedia ada

      Delete
  26. selamat berpuasa untuk JM,semoga upload lebih banyak siri kembara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa cik Cerita...ke mana pegi dah lama tak bercerita..setiap kali JM terjah masih citer lama...FRUST di situ hihih...Siri Kembara tu...kalau ada rezeki lebih boleh le pegi kalau tak duduk diam2 kat opis hiksss

      Delete
  27. Fuhh..nasib baik nama 'nil' tu x kena ambik space bnyak sgt JM nk taipp..
    Btw.. Salam Ramadhan utk JM..

    Jangan lupa duit Rayaaa!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...nasib baik nIL tu bukan Not In List..salam ramadhan dan selamat berpuasa jugak buat nIL yg kelakar tu..ehh..kelakar ke hehehe..

      Kalau wit raya...meh datang umah beraya :-)

      Delete
  28. Bila baca tajuk entri JM teringat Pakcik kat TV yang selalu umum puasa dan raya tu... He He He... Eh! Nama SS ada sekali laa... (bangga sambil kembang kempis idung... He He He...)... Setuju sangat "It's not about destination but its about journey"...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a..lebih kurang sama dh tu..cuma pakcik dh tuo..JM mudo lagi...x habis2 perasan..walhal dah tua :-)

      Hai Scdha Sein yang jauh di selatan tu..smbil lambai2 tgn...HH mcm mana?.sihat? mestilah ingat..JM kan selalu erja blog SS tanpa di undang tu..x pasti org suka ke tak :-)

      Selamat berpuasa SS...ye..JM pun suka quote tu..same destinasi ttp experience yg berlainan

      Delete
  29. salam ramadhan
    singgah pagi....lama rasanya sy x blog walking
    hari ini ada peluang so singgah jap =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan dan selamat berpuasa jugak buat aIEN tu

      Delete
  30. Selamat beribadah puasa Mbak JM. semoga murah rejeki, murah jodoh, dan murah-murah yang lainnya juga. Andaikan suatu saat nanti Mbak JM sudah berjaya sejaya-jayanya, tetaplah rendah hati dan jangan lupakan kami ya..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat menjalani ibadah puasa jugak buat Mas Gunadi tu..semoga Allah murahkan rezeki kepada kita semua dan berbanyaklah sedekah dalam bulan Ramadhan ni yek. Peringatan kepada diri JM jugak :-)

      ahahaha...ayat berjaya sejaya-jaya nya tu..berjaya dalam apa tu..kalau JM berjaya ke tidak tidak..Mas Gunadi tetap di hati hihihih..kita kan semua makhluk Allah..sentiasa berbuat baik sesama manusia agar mendapat RAHMAT dari Allah :-)

      Delete
  31. gigih ok cari nama dalam list tu. last2 pakai control + F aja. ahahah

    Selamat hari raya JM,....eh silap. Selamat berpuasa dan collect point sebanyak yg mungkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks...yelah mmg susah nak jumpa nama REI tu terlalu unik dan 'kecik' mcm orgnya memang tenggelam dek yg lelain tu..hihihihi

      Selamat hari raya juga buat Rei maaf zahir dan batin..ehh...dh tak sabar nak RAYA Kewww...Selamat berpuasa ye Rei..thanks alot lot lot..sbb masih ingat akan blog JM ni..lap u...oopss puasa..puasa astagfirullah

      Delete
  32. wah jm.. i like nama saya ada dibarisan 3. barisan 3 ni selalunya ong gitu ha..ha.tak atas tak bawah? eh tetiba :P
    selamat berpuasa jm.. amin samalah kita bermaafan spanjang ada komen yg mnguris hati..itu smua main2
    nak menceriakan susana.he..he :) smoga dimurahkan rezeki dan smoga smua cita2 jm trcapai amin>:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyanny sikit 'namamu teratas....' (ha sambung!) hahaha..tak kisah lew nama atas ke bawah..yg penting semua nama2 sentiasa di hati JM..ha giteww..ada tak yang merajuk nanti...

      ye..ye..betul..betul..harap2 juga komen yg JM tinggal di blog Aku VS Kehidupan tu..tuan blog nyer tak terasa hati yek..itu juga hanya gurauan bagi mengeratkan hubungan silaturahim..kalau skema je tak ceria rasanya...hehe...give me five

      Delete
  33. Salamat berpuasa JM, akak rasa nak anugerah JM anugerah bloger paling rajin. kebanyakan blog yg akak tersinggah pasti komen JM da ada. Rajin berjalan di alam nyata jugak dialam maya...Terbaikkk. Enjoy baca pengalaman dan details sangat membantu,,,oh ye rajin menulis jugak,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa juga buat kak haneem, aper anugerah blogger paling rajin? Rajin update or rajin blog walking? Ahakss mestilah kak haneem akan nampak nama Jm d mana shj sbb Jm ni akan sentiasa balas kunjungan mana blogger yg singgah d blog Jm tanda menghargai kunjungan mereka tu termasuk kak haneem jgk. Barulah boleh eratkan hubungan silsturrahim. Almaklumlah Jm kan bujang x ade org nk kacau do mlm2 je terus merayap d blog :-)

      Delete
  34. salam ramadhan ..selamat berpuasa ^_^ happy dapat kenal Jari Manis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ramadhan acik, Jm pun hepy jgk acik singgah blog Jm then dptlah Jm baca blog acik yg penuh dgn story yg bermanfaat dan nasihat tu :-)

      Delete
  35. Luv u to JM ;p yeaaa nama kita pong ado teharu sgt nih! Salam Ramadhan ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wink wink sambil tersipu malu! KopiO! Mestilah ader, kan selalu jgk meriahkan blog Jm ni so mestilah i ingat :-) salam ramadhan tooo

      Delete
  36. Yess..nama kita ada..hihi
    SALAM RAMADHAN & SELAMAT BERPUASA JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. CV ohhh C V! Ahaksss mestilah ader i pun ingat kat u heeee selamat berpuasa dan jaga kesigatan jgk ye jgn lupa pegi terawikh. Mlm ni Jm dpt cuti Allah bg :-)

      Delete
  37. Salam ramadhan :)


    **SALE SEHINGGA 4 JULAI 2014!!!
    http://nadyabubble.blogspot.com/2014/06/sale-jualan-penghabisan-stok.html

    ReplyDelete
  38. Salam singgah Ramadhan
    selamt berbuka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sud@is selamat berpuasa :-) thanks tau sudi baca blog Jm

      Delete
  39. Salam ramadhan..moga ramadhan kali ini lebih baik dan bermakna dr sebelumnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ramadhan KD terima kasih kerana masih sudi singgah sini, dgr khabar baru blk holland bila nk update setiap kali terjah masih lg citer beijing :-) selamat berpuasa ye

      Delete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. salam ramdhan akk JM, nama saya pon ada jugak ker?hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ramadhan jugak buat mazura tu, mestilah ade pernah jengah blog akak sblm ni dlm entri seoul kan?
      Keep on writing about korea ek akak suka baca. Selamat berpuasa :-)

      Delete
  42. salam ramadhan . done follow sini ( 442) . selamat menjalani ibadah puasa .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal dan salam ramadhan Qasih Vee. Terima kasih singgah sini dan selamat berpuasa :-)

      Delete
  43. Terbeliak bijik mata jap..Eh...saya pun masuk list gak ke?.....i loiiikkeee ekekeke...Charyooo..charyoo..teruskan usaha JM, blog panduan neh wajib bace kuikuikui....apa-apa pun Selamat menunaikan ibadah puasa JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divra seri pelangi x percaya ke? Percaya lah! !!! Heeee mestilah ada wlpun ia hanya reader suam2 hikssss we r friend kan mestilah Jm ingat :-)Di

      Delete
  44. disebabkan masuk list, aku nak menconteng arang disini bahwanya salam ramadhon dan salah silap bergurau tu maafkan sayer ye kakak ? hee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. NanaT! Nasib baik nama u ouls ada dlm list kan klau x muka i kena conteng ahahaha. Mestilah ada dlm list u r my feberet reader :-)Nan

      Delete
  45. Selamat berpuasa JM... ekhhh nama kita pun ader... :D tengkiuu... ahaks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. testi mcm x percaya kan acik idah tu ahaksss mestilah ahkak ingat u ouls yg comei tu...selamat berpuasa

      Delete
  46. wah..bestnye..tringin rasanya nk backpcker..insyaallah..anyway selmat brpuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam nurul Aqidah, terima kasih sudi singgah sini, i likeeee :-)

      Delete
  47. oh JM..selamat berpuasa jugak :))
    terharu mak jemah tau sbb ada dlm list JM..love u la JM
    walaupun kita baru kenal..harap lepas ni boleh bersua muka plak :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam mak jemah ohh mak jemah belum balik terawikh keww :-)
      Love me? Hiksss love u 2 3 4 :-)
      In sha allah kalau ada jodoh kita jumpa yek tp Jm ni pemalu kang kelu lidah i :-)

      Delete
  48. semoga di bulan puasa ini mendapat barokah yang magfiroh amin ya alloh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Defa Ramadhani, unik betul nama defa tau :-) in sha allah aminnnn

      Delete
  49. selamat berpuasa JM....semoga dapat jodoh yg serasi ,murah rezeki untuk mudah travel lagi, sihat, dan mendapat berkat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih putri dan aminnnn jugak. Selamat berpuasa buat putri yg jauh nun d sabah, best x d sabah boleh bukak puasa awal tp tu lah yer bersahur pun harus awal

      Delete
  50. Selamat Menyambut Bulan Ramadhan moga Ramadhan kali ini betul2 penuh bermakna buat kita semuaa Jari Manih nooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal dan salam ramadhan montana, thanks a lot tau sudi singgah sini

      Delete
  51. Semalam kakak dah buat komen tapi tetiba N3 JM ini hilang tau...
    Itu yg kakak komen/wish di N3 bawah.

    Selamat menjalani ibadah puasa. Sementara solo-solo ni makan tak kisah kan. Kelak dah berdua lain pulak bila time puasa tau JM:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie, time tu ada masalah sikit tp jgn merajuk tau
      Ha'a betul tu kak, time solo ni mkn ape je sbb mulut dan perut sendiri tp bila dh berkeluarga perlu ambil kira perut pasangan pulak byk yg perlu fikir ek perlu ikut selera masing2. Salam ramadhan kak zakie dan keluarga ye

      Delete
  52. Salam Ramadhan Al Mubarak juga buat JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, salam ramadhan al mubarak jugak buat BUNDA ye dan Jm doakan agar Bunda sihat sentiasa hendaknya aminnn

      Delete
  53. Replies
    1. Salam ramadhan buat mohd billy a.k.a Jebat tu :-)

      Delete
  54. SALAM RAMADHAN DAN SELAMAT BERPUASA JUGA BUAT CIK JM!
    Semoga lebih ligat bertravel lepas ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Ren masih sudi singgah sini terus Jm lompat bintang tau. Bukan senang travelhollicawesome mau singgah blog picisan nie :-) Salam Ramadhan Al Mubarak jugak dan mohon maaf jika ada salah dan silap iyerrr
      *ligat travel? X kot sbb travel ikut kemampuan bukan nafsu :-)

      Delete
  55. salam ramadhan al mubarak. akak pun sama jugalah JM, minta maaf kalau ada komen tak menyenangkan hati. walau baru kenal kay maya ni..tapi rasa mcm dah lama kenal. patut JM panggil acik yon jer ehh! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mubarak kak yon, ehhh tak perlah Jm panggil kak yon pun baru rasa muda sikit heeee. Jm pun nk terima kasih pada kak yon kerana sudi tinggalkan komen d entri2 Jm tu walaupun hanya citer pasal travel yg agak bosan tu compare ngan blogger lain yg penuh dgn story warna warni kehidupan tp x per kita meriahkan dunia blog dgn pelbagai story. Dgn cara ini juga kita dpt ramai kenalan d alam maya. Ahakss Jm pun dpt rasa kemesraan dgn kak yon yg peramah tu, ehh peramah x? Jm ni pemalu :-)

      Delete
  56. ehhhh ada nama saya lahhhh~!! hehehehe naz pun tak sangka hanya kerana trip naz nak ke Korea haritu buat naz kenal beberapa bloggers. Memang korang sangat gigih. Terima kasih banyak banyak dari saya yg newbie ni. Salam Ramadhan juga utk JM sekeluarga. Raya jemput mai datang rumah kehhh :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naz!!! Suka LATTEW!!!! Heeee klau naz nk tahu dh ramai bloggers yg up story travel to korea mmg x perlu risau just terjah blog dorang byk info kat sana. Jm pun x sangka dari hanya suka2 tulis blog utk catat pengalaman travel sbg rujukan sendiri tp skrg dh jadi reference utk kaki travel d luar sana syukur kerana dpt mudahkan urusan org lain serta dpt kenal ramai ken baru termasuklah naz yg kiut tu :-)
      Jemput dtg umah? Jgnn!!!! Jm ni pantang d hajak tau hikss

      Delete
  57. yeaaah dapat l.o.v.e... dari JM.. .selamat berpuasa JM.. moga ramadhan ini kita diberkati olehNya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak cho zila, meh Jm bagi LOVE satu lgi heee, selamat berpuasa buat akak sekeluarga jugak. In sha allah itulah yg semua kita harapkan dan yg best nya skrg ni Jm dpt 'Allah bagi Cuti ABC' :-)

      Delete
  58. Selamat berpuasa JM..moga2 hubungan kita di alam maya ni berkekalan..ada rezeki kita jumpa ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila love travel, Jm love u heeee in sha allah semoga allah eratkan hubungan kita dan jika ada silap dan salah harap maaf ek. Klau jumpa kt mana2 tegur ye tp jgn terkejut bila tahu usia sebenar Jm tu harap2 jgn pengsan heeee

      Delete
    2. JM pun jgn terkejut sbb saya tahu umur JM..hehe. Kak Fauziah xde cter apa2 meh?? hehehe. jgn lah kesah dgn umur JM..sayapun tak pgl kak JM sbb bg saya JM ni sebaya saya je :)

      Delete
  59. Selamat berpuasa kak...tak sangka nama saya pun turut tersenarai kat dalam tu..rasa terharu sangat... :)

    Regards.
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebut je lan strider semua kenal, pastu tinggalkan komen bertalu2 mestilah akak ingat :-) mohon maaf tau ada komen terguris hati ke itu semya sekadar gurauan bg meriahkan suasana dan eratkan sikaturrahim. Lan x kesah kan kan :-)

      Delete
    2. gurau bergurau tu memang makanan saya kak..hehehe...sejak dari kecil memang diajar untuk bergurau senda..hehehe

      Delete
  60. slamat berpuasa JM, 1st time dtg blog ni, salam perkenalan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal ika, thanks tau sudi singgah c ni dan semoga perkenalan kita berpanjangan hendaknya :-)
      Selamat berpuasa :-)

      Delete
  61. salam ukhwah dari fifi.. salam ramadhan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ukhwah kembali fifi n terima kasih singgah c ni

      Delete
  62. salam JM..
    salam ramadhan yg ke-5 ye..
    maaf lama cma tak dtg singgah..
    terima kasih JM sudi jgk tinggal2 jejak kat blog cma..
    sayanggg JM :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkomsalam cma dan salam ramadhan kembali
      Alaaa x per klau kekadang singgah pun Jm faham masing2 kan ada komitmen lain yg penting ukhwah kita berpanjangan
      Syg kamu jugak cma :-)

      Delete
  63. Replies
    1. Salam ramadhan haura marissa dan selamat berpuasa..... terima kasih sudi singgah c ni :-)

      Delete
  64. Salam Ramadhan juga JM.... uish panjang betul list nama rakan alam maya tu... heehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nora karim : ahakssss nama nora nanti Jm update almost forget sbb ramai sgt hikssss salam ramadhan jugak Nora :-) :-ra kari

      Delete
  65. Salam ramadhan JM...ya Allah ingat ag JM kat ayu,sori dh kurg update huhu xbrape nak sihat la plak lepas trn hiking :-( moga JM sntiasa dirahmati & sihat sejahtera

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hafizah ayu!!!! Itulah akak tertunggu entri baru tau tp x pe blog tu x penting sgt yg penting kesihatan ayu perlu d jaga eh. Selamat berpuasa dan ceria selalu ehhh. Mestilah ingat! Kita kan sering saling balas2 komen :-)

      Delete
  66. Singgah lagi isi tabung JM :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakssss acik idah, terima kasih ye! Akak Jm belum sempat nk update citer baru so tggu tau hiksss

      Delete
  67. Selamat berpuasa JM...love u tooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Love u 2 3 4 5 6 7 8 9 10 kak ita heeeee nampak byk kan :-) selamat berpuasa jugak kak ita. Hai CK puasa tak? Hiksss ehh mana boleh puasa lagi kan CK masik tecik :-)

      Delete
  68. baru nak rasa kecik hati nama takder dalam senarai.... TETIBA...... scroll down ada gak nama SR.. hehehe

    Selamat berpuasa JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhh mana boleh lupa SR tue, kita kenal dari SR bujang pastu dh kahwin then sekarang dh ada Tiha we are still contact n connect on blog so u r still in my heart wlau d alam maya ha gitewww :-)

      Selamat berpuasa SR, kasi cium sikit sama Tiha tuh

      Delete
  69. Assallammualaikum JM,

    Salam Ramadhan Al Mubarak, semoga dimurahkan rezeki & diberikan kesihatan untuk berpuasa tahun ini.. Miss reading your blog JM, dah banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sangat yang Ayu tertinggal ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Ayu,

      Hoyeeee dlm kesibukan d opis baru sempat jgk singgah sini terharu sgt! X per ayu wlaupun dh lama x singgah sini yg penting ayu still remember me :-)

      Salam ramadhan al mubarak dan sama2 kita tingkat amalan ye

      Delete
  70. Assalamu'alaikum.. takleh cakap apa..antara travel blog yang menarik.. straight to the point. :) - Jom kritik blog saya :) stanzaku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam khamsi, Jm seringkali nampak nama ni d entri kawan2 blogger yg lain tp malu nak tegur :-)
      Ye ke travel blog yg menarik? Bg Jm biasa2 je klau nk compare travel blog y lain tu :-)
      Jm ni belum layak nk kritik blog org lain tp klau nk menyemak dgn komen merapu boleh jeww. Keep on support each other :-)

      Delete
    2. Saya duk perati je blog ni.. Blog lain yang kategori top tu ayat skema sangat la.. :P Blog ni, pastu blog http://throughmyglasseskacamata.blogspot.com/ baru2 ni pon ade duk tulis psal jepun.. tengah pasang niat gak ni.. cembest je klu dapat hanimung kat sane ;P

      Delete
    3. Ahaks...Khamsi..bukan blog tu je yg citer pasal Jepang...ada lagi 3 blogger yg cerita pasal Jepang ni..cer try terjah...lepas baca blog dorang nanti akan teruja sangat2...tak sabar nk g hanimung tu nanti. Masing2 kan ada gaya penulisan yg berbeza..blog JM ni lebih santai..tak pandai nk guna ayat2 skema...nanti kang JM sendiri pun bohsan nak baca :-)

      Delete
  71. Selamat berpuasa JM! Ape projek bulan puasa ni...? he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Fary! Selamat berpuasa jugak buat fary tu nasib baik dgr nsma fary Jm seru kat si i hiksss. Bulan puasa x de projek travel ke obersea tp projek lebih kpd meriahkan bulan ramadhan setahun hanya sebulan kan rugi klau lepaskan peluang tu :-)

      Delete
  72. selamat berpuasa sis. moga ramadhan kali ini bukan yg terakhir buat kita dan segala amalan kita diterima-Nya:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berouasa Eija, ehh nama eija ada dlm list kan hiksss. Marilah kita tingkat amakan dlm bulan mulia ini kerana setiap amalan baik yg kita buat Allah gandakan pahala. Banyak kan baca al quran ini peringatan utk akak Jm jugak :-)

      Delete
  73. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  74. Dah lama tak berkunjung ke blog sis JM ni, skali tgk dah kaler lain. Hehe..
    Salam Ramadhan jgk sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Cik Nufa eh silap Cik Nurul tu, ha'a mmg dh lama x dtg kan akak dh tukar cat umah baru ni prepsration nk rsya katanya heee
      Selamat berpuasa CN, senang2 nanti dtglah singgah baru lah kemesraan lebih debomm :-)

      Delete
    2. Hehe... wslm sis JM yg kiut miut. hee..
      Nurul ke Nufa, dua2 blh, takde masalah. :)

      Nice color cat baru rmh sis ni. hehe..
      Selalu singgah2, tp tak sempat tggl komen.. hehe

      Delete
  75. Uhuk-uhuk... ada org sebut jugak nama saya di sini lagi.Selamat berpuasa kak JM. Sori lama tak jengah blog ni. sibuk memanjang khennn... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss akak tertunggu2 jgk mana si Farel ni dgr ke tidak akak seru heeee rupanya ade pun :-) mestilah ingat wlau dh lama x tinggalkan komen. Itu bukan penghalang dlm eratkan dan panjangkan hubungan silaturrahim. Sibuk cari duit tuk ke melbourne kan mcm lah I tak tahu heeee i is jelezzzz u oulss

      Delete
  76. Sorrylah farel... PLM mengantoikan kau... JM jadi join ke.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farel! Sorry jugak sbb mention kat sini...x marahkan? PLM maybe Jm x join sbb Farel x hajak lagi pun dia pegi dgn 'ustazah' Jm ni pulak heee paham2 je lahh x sesuai u oulssss kan farel kan

      Delete
  77. wahhhh, dapat love la dari JM, ehehee
    x lambat lagi koot.
    selamat berpuasa JM. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Eiqa dan terima kasih sudi singgah sini, love tu khas tuk rakan blogger yg baik2 tu :-)
      Selamat berpuasa juga buat Eiqa, bukak puasa kat mana petang ni :-)

      Delete
  78. Sweet nyer Dear Jari Manis....hihihi :-) Next travel nak g mne lak? nak ikut...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur shuhadah : ahakssss gitew sambil buat aksi malu kucing dh nihh miaewwwww hiksss
      Akak nk ke Seoul! Nk ikut? Om jom jom jom :-)

      Delete
    2. wowwww seoul gitu..best nye JM :))

      Delete
    3. alamakkkk! Mak jemah dgr lah sambil pandang kiri kan harap2 org lain x dgr hahaha
      Mj nk ikut Jm jgk ke? Jommmmmmm :-)

      Delete
    4. kehkehkehkeh JM...dengan harapan moga MJ banyak duit mcm JM..hahhaha..bape bajet JM?bila nk p???

      Delete
    5. Mj email Jm ehhhh nanti leh discuss panjang leborrrrr :-)j

      Delete
    6. baru ni ada pm JM..JM x buka chat box kot..okeh..nnti kita discuss ye..:))

      Delete
    7. Boleh je Mj! Email je Jm sudi membacanya :-)

      Delete
  79. Salam singgah blog JM..dah 6 hari puasa baru berpeluang ke sini...selamat menjalani ibadah puasa Ramadhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam PCL! Rasa cam pernah singgah sekali sebelum ni kan d blog Jm, thanks tau..Jm ingat2 lupa :-)
      In sha allah sama2 kita penuhkan bln ini dengan amalan yg baik2 dan tambahkan amalan dan pahala :-)

      Delete
  80. assalamualaikum, irrayyan.com nak jemput join segmen raya
    Akak wajib join. Hehe. Irra menjemput sampai ke rumah ni :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks...Irra...bukan tak nak join..tapi akak tak pandai semua2 tu...pandai BW je heee...selamat bersegmen iyerrr

      Delete
  81. kak....i need your advise..saya nak pegi trip to melbourne. but zero. kawan2 are relying on me to create itinerary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak Ceq Mas...akak JM ni belum pernah jejak kaki ke Melbourne so nak beri advice tu susah sikit lah...cuba terjah my blogger travel buddies like blogger WanderlustDJ (DJ), blog Jalan-Jalan (En Mie) dan blog Penumpang Bumi (Cik Nun). Mereka pernah ke sana maybe mereka boleh tolong :-)

      Delete
    2. thank you thank you.....heheehe nice to meet u here...yeay!!!ada kawan baru

      Delete
  82. Replies
    1. Salam Ika, terima kasih kerana sudi singgah 2x dlm satu entri maybe sbb akak Jm lambat up entri baru so Ika bagi hint lah nih hee
      Tu ha dh ada pun entri baru cer check hikssss

      Delete
  83. Replies
    1. Salam Ramadhan buat Cik Itah yang kiut tu :-)

      Delete
  84. selamat berpuasa JM.
    jgn mmbazir di bulan ramadhan nie ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Zarul...selamat bepuasa jugak!! heee
      ahakss..BAIK!!!..In Sha Allah...selama 9 hari berpuasa ni belum jejak kaki lagi ke Bazar Ramadhan tu..nk elak pembaziran lah kononya heeee

      Delete
    2. Terima kasih..selamat berpuasa jugak buat Zarul tu :-)
      Ahakss....in Sha Allah...belum lagi jejak kaki ke Bazar Ramadhna nih..nak elak pembaziran katanya..so masak je kat umah walalupun tak sedap janji kenyang hiks...

      Delete
  85. salam JM...
    cma datang menyinggah..hohoh..
    masak ape utk berbuka hari ni..?
    selamat berpuasa yer.. :)

    #prayforgaza

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352