You can click on me :-)

Thursday, 19 June 2014

Spring at Japan : Day 8 - Universal Studios Japan (2)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,


Blank sekejap...tak tahu nak mula dari mana sebab rasa dah lama sangat tak update blog..ehh ye ke?

Hallo…halloo…hallooooooo….JM in the house…ada sesiapa kat sini yang rindu sama JM tak?...Ape..tak ada yang heran pun..huhuhhu…

Nak kongsi citer ape hari ni yek...ermmm...ha'a citer berjimba-jimba di USJ yang tak berapa nak inzal sangat tu...dah pandai guna perkataan tu...Abang Meng yang ajar ni...Mesti Hafiz Azmi jeles sebab asyik di seru nama tu di sini...Lan Strider dan Sobyieee jeles jugak kewww...ahahaah
Semua orang tahu JM tak dapat naik Space Fantacy Ride kerana bertudung dalam keberatan di hati redho. Maybe mereka lebih pentingkan keselamatan riders. Nasib baik masih boleh naik Superman Ride dan Back to the Future punya ride tu..kalau lah tak boleh jugak memang akan bertukar jadi incredible hulk kat situ.

So tak nak sedih-sedih lagi jom JM sambung citer USJ ni

Semasa cuba siapkan entry ni, JM terbaca Park Policy di dalam Guide Map

Attire :

1. Attire that may disturb other guests, such as nudity and clothing that excessively revealing or that conceals one’s entire face, is prohibited

2. The Studios may refuse admission to anyone wearing attire that could cause them to be mistaken for a Universal Studio Japan Entertainer or crew member

3. Those who have tattoos are requested to wear clothing to cover their tattoos
Korang ghase JM dalam kategori yang mana..maybe kategori 1 kot..tidak dinyatakan pulak muslim people yang bertudung di larang naik extreme ride.

Korang ghase JM dalam kategori yang mana..maybe kategori 1 kot..tidak dinyatakan pulak muslim people yang bertudung di larang naik extreme ride.

Ehem-ehem...tak de drama dah ke dalam entri ni?...Ape pulak tak der...belum habis lagi Drama bersiri tu!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Keluar dari Back To the Future tu (ride ni memang best..ala-ala Transformer ride di USS)...mesti masuk!..kami pergi ke Jurassic Park Ride. Sebelum tu SH dan Mrs A singgah beli churros di gerai berhadapan dengan pintu masuk...keras sikit..rasanya?..boleh lah.

A. Jurassic Park Ride

Ketepi-ketepi i nak lalu...sorang pun tak takut dengan binatang ni
Ramai pulak orang beratur nak naik ride ni. Pada mulannya JM dan Mrs A tak nak naik sebab nanti habis basah baju sebab kalau nak naik ride ni better sediakan raincoat atau beli di machine yang di sediakan. Lagipun kami pernah naik semasa ke USS dulu.

Kami tunggu di luar manakala SY dan NH je beratur, selang beberapa minit mereka keluar dengan senyum lebar. Rugi korang tak naik best sangat..cuba tengok baju kami..tak basah pun..pilih seat di row yang tengah jangan duduk row yang last. Kami pun apa lagi..JM pulak nak balas dendam sebab tak dapat naik Space Fantacy tadi so tak nak lah lepaskan peluang ni. Jom lah kita naik...JM ajak Mrs A...dia setuju.

Bila sampai giliran kami...JM berosa dalam hati..minta-minta lah boelh naik ride ni..jangan nanti dia cakap tak boleh naik sebab bertudung..Hoyeeee..bolh naik TAPI kami dapat row seat yang di belakang sekali..Alamak!!! Mrs A..mcm mana nih..habislah basah kita nanti....hahaha...time nak naik tu mana boleh pililh kan...so ikut turn dan nasib lah.

Ada ke yang tidak boleh bayangkan bagaimana ride tu...Alaaa..JM tak take picture pulak sebab waktu nak naik tak boleh bawak beg atau kamera...Jap nak cari dalam google.

Terima kasih Google : Kami dapat seat row belakang sekali
Nanti bot or kapal ni akan melalui terusan atau talian air ni..pastu nanti akan di sambut oleh beberapa jenis dinasour, trynasour dan sejenis dengan nya...bagi budak- budak teruja lah u ouls..kami kami ni tengok tanpa ada perasaan...begini rupanya :

Terima kasih sekali lagi kepada Google : beginilah lebih kurang
Part yang membuatkan jantung nak tercabut adalah apabila ride yang kita naik tu nanti akan jatuh dari tempat yang ketinggian dan kecondongan 45 darjah....waktu ni bersedialah untuk basalah...Waktu ride tu nak jatuh..terangkat bontot ni ha..pegang handle kuat-kuat pastu deboooshhhh jatuh ke bawah...JM dan Mrs A tundukkan kepala kenkonon dan elak dari basah....ahahaha...akhirnya basah jugak sikit...yang pasti BEST!

Beginilah gambaran nya ketika DROP nanti..jika ada sakit jantung ke better jangan naik
B. Waterworld

"Waterworld®," a film about the earth in the future that has changed into an ocean planet because of global warming. The city depicted in this film called the "drifting city Atoll" has appeared in the park. The tremendous battle scenes unfolding here are just like in the movie. Motor boats and jet ski bikes gliding in full speed and stunt person on fire making a 13 meter dive. Astounding stunts will take your breath away. An adventure show full of action will take you away into the world of the movie!

Ahahaha...penyakit malas..main copy paste je..korang translate lah sendiri. Show ni memang ngak ada beza dengan show di USS..beza nya hanya pada bahasa..kalau jenis tak faham bahasa ni tengok pun tak der feel. Ibarat tengok tv tiada suara....tapi bagi kami LAYAN jeee

Jom! masuk
Pentas persembahan
Ramainya penonton
Kalau di tanya cerita yang di paparkana berkenaan apa?...JM sendiri tak tahu nk citer
Bila dah meletup tank fuel tu...sho pun selesai
Kesimpulan nya show ni agak menarik bagi mereka yang first time tengok, seperti biasa JM sarankan better pegi tengok di USS, dialog dalam bahasa inggeris, so feel nya lebih sikit. Semua pelakon bukan orang tempatan tetapi mereka dari negara-negara omputih hiksss...tak ada nya orang jepun nak berlakon lagak ngeri bagai..mereka memang terlatih. Luna bagi 4 bintang!!!

C. Amity Village

A boat tour of fear, where a gigantic man-eating shark attacks! <--------------Ade Bran!!!

Seperti biasa...my routine...nak kerja mudah...copy paste jeww

A boat tour at a peaceful port town with a relaxed air. It starts out in a friendly mood, but suddenly a gigantic, man-eating shark appears, throwing everyone into the depth of fear. Rifles and wall of fire are no match to this unimaginably huge body. With its humongous mouth and sharp teeth, it can even bite a hole in the bottom of a ship. Will you be able to find the chance and escape from the repeatedly attacking shark safely?!

Kredit to http://www.usj.co.jp/e/attraction/jaws.html ----semasa naik boat tu nanti akan di sergah dengan ikan jaws yang besar nih
Ride ni biasa-biasa je boleh lah nak naik untuk kill the time.

D. Hollywood Dream - The Ride Backdrop

Backdrop ride Roller Coaster - kredit to http://www.usj.co.jp/e/attraction/hdr_bk.html
Ambil gambar entrace je lah...tak boleh masuk
Aha!!! inilah ride yang JM tunggu-tunggu nak naik, backward roller coaster. Kalau naik ni memang..hai tak tahu nak cakap lah....rasa seperti terbang di awan-awangan...TETAPI itu semua hanya dalam MIMPI. Sekali lagi JM di larang KERAS untuk naik ride ini kerana BERTUDUNG. JM dah boleh agak...nko jangan coba-coba berangan ye JM..Space Fantacy Ride indoor tu pun dorang tak kasi..ini kan pula backward roller coaster ride selama 3 minit tu...nanti karang tercabut nko punya tudung siapa yang susah...huhuhuh...dah tahu sebenarnya mesti tak boleh naik..tapi try juga beratur...sudah nya TUNGGU DI LUAR SAHAJA ya buk!!!!!!....patah hati sudah...

Pandang sayu je dari jauh kengkawan yang lain dapat naik...dan dengar jeritan dorang. JM termanggu sorang-sorang bersama beg-beg galas mereka huhuh...sedih seperti orang terbuang.

Tunggu lah JM sensorang kat depan kedai ni
Dorang dah start menjerit-jerit kat atas, JM pulak start menjerit-jerit kat bawah ni
Studio Style in Pink
Pink Panther yang kacak!!!
Sebelum balik jom layan beberapa keing gambar sekitar USJ Theme Park dan last sebelum keluar kami singgah di Universal Shop. JM shopping souniver khas buat rakan reader dan blogger yang setia bersama blog Jari Manis.

Merah itu saga
Susah betul nak dpt chance bergambar ngan watak kartun ni..akhirnya BERJAYA
Singgah sini sekejap beli souviner untuk kawan-kawan
Selamat tinggal USJ, ada kenangan tak manis di sini so maybe JM takkan datang lagi..next visit nak pegi DisneyLand or DisneySea pulak. Sebelum balik ke hotel singgah di HRC kerana Mrs A mau beli t-shirt.

On the way balik dalam tren JM tersalah bagi line direction dan kami terpaksa stop di satu station ntah tak ingat station, then tanya staff cara untuk ke station Nishimakajima -minamigata. Perlu cross jalan ke station lain dan on the way tu nampak kedai 100 yen dan juga Tsukentetsu Tower.

Tsukentetsu Tower - Sama tapi tidak serupa
End of Day 8...

Jangan tak tahu ada lagi story hari ke - 9 akan menyusul...masuk bulan Ramadhan pun belum tentu habis nih

153 comments:

  1. Haha atleast sy naik yg jurassic park.klo tu pun xleh naik, mmg sentap lerrr...hahaha tp mmg xpnh baca mna2 experience psl org btudung xleh main ride kt usj kan..bgus la JM bgtau...persediaan utk org lain yg ke sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau JM tak dapat naik jurassic park tu..akan mengamuk macam dinasour..biar semua org tak boleh naik...hahaha...berani cakap je tapi tak berani buat

      Tapi JM tak pasti lah..pernah tak org lain ada pengalaman yg sama..TAPI time JM ke USJ dulu..tak ada pulak org betudung Q utk naik ride yg ada..maybe dorang takut macam DJ jugak...ahahaaha...jgn marah aaaaa XOXO

      Delete
  2. assalammualaikum JM
    bestnyeee..tengok gambar pon dah kira teruja uja hihihi
    kalau pergi maunye tak kluar nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam PohCik,

      Ohh..tahu dah.PohCik tgk gambar je..tak baca ehh...hihihih

      Bagi JM..kalau bawak Adam better pegi DisneyLand or DisneySEA...kalau USJ ni better pegi USS lagi best...

      Delete
  3. laaa~~ tak abis lagi? Jeles pasal tak abis lagi. huhuhuh

    takpa la JM, tak dpt naik tu nak buat camne kan? At least rakan-rakan lain pun boleh pikir next time, nak masuk ke tidak, sebab takut keciwa dikemudian hari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Rei!!!...sambil lambai dari jauh...belum apa2 udah windu sama kamu sihh...opsss...

      huhuhuhhu...sedih bangat neh..tujuan utama nak naik RIDE tu sbb di USS nan hado..huhuuh..pinjam bahu!

      Delete
  4. bestnya JM.Dari pic tu saya tengok roller coster tu macam menarik je

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik Cerita : bila mau publish citer baru...lama i tunggu tau :-)
      Roller Coaster tu mmg BEST giler tapi dlm mimpi je ..org BERTUDUNG tak boleh NAIK huhuhhu

      Delete
  5. i la yg dapat souvenir from USJ tu haha..thanks. buat gantung je, tak guna pun sbb sayang. nak pergi USJ ni macam jauh lagi je sebab USS pun tak pernah p lagi. I is sad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzuli : ahaks..of coz...JM sentiasa ingat pada reader yg setia tu..sentiasa singgah kat blog ni kekadang citer yang membosankan...asyik2 siter travel..kalau ada citer rencah2 kehidupan dan gossip dan BEST...huhuhu...JM tak pandai nak kongsi part tu ..biar org lain yg buat..JM baca je :-)

      Kalau x kerana korang..blog ni sunyi sepi je tau..tima kasih korang

      Aik..rasa dh pegi Singapore tapi belum masuk USS?...nampak nya Dzuli perlu repeat..try masuk mmg BEST sgt terutama Transformer Ride..kalau rasa tak de teman hajak je JM...(psstt...macam lah ada org sudi)

      Delete
  6. wau syiok oooo kalau bawak anak tentulah seronokkan. tapi akak nak ke USS dulu.. husband akak duk kata tunggu anak besar sikit baru syiok main banyak bendakan.. so angan2 akak gi USS jer dulu.. yang ke Jepun ni memang takler.. dahler payah untuk orang bertudungnikan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Cho Zila : Good Solution hiksss...bagi JM, akak bawak 2 beradik tu ke USS sudah memadai

      Delete
  7. ooooo... Jurrasic Park Ride dia macam tu ye.. macam ni ok laa gak sebab macam kat USS tu kan dalam bentuk bulatan asyiklah berpusing-pusing sampai kepala pun naik pusing - ayat dah macam pantun! So sekarang dah taulah kalau bertudung ada possibility besar tak boleh naik certain rides kat USJ ni. Tak per JM, next visit JM pergi DisneySea eh... sana lagiiiiiiii best. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fayreen : Aha...ride tu lebih kurang je ngan USS..cuma x perlu fenin2 lalat :-)
      Repeat Japan? Belum hujung bulan dan menangis di mesti ATM...duit gaji tak masuk lagi...sob..sob..sob...camna nk travel lagi huhuhu

      Delete
  8. Alahai JM nak comment pun tak tercomment bila tgk gambo cantik2 JM nih.. sgt menarik tgk gambo show tu.. Klo betul2 jaws tu sergah mcm tu pengsan hik3.. Dari kecik nak jpe pink panther live heehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mysha : Gambar camtu cantik...gosok mata berkali
      Nanti try bawak iA ke USS...memang suka sgt dia nanti..Pink Panther tu?..kalau JM rasa nk cium2 je

      Delete
  9. Mungkin bukan sebab dua-dua reason tu JM tapi sebab dia tengok JM nie ayu sangat jadi dia takut nak bagi JM naik...takut nanti JM tak boleh handle roller coster tu..hahahaha...waterworld tu macam menarik jer, bukan hari2 boleh tengok orang letupkan something..hehehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Lan : Where r u...im gonna miss ur stori...mati lah kalau Sobyiee baca komen ni
      Ayu lah sgt kan....ahahah..terus pitam mak noksss...Show tu mmg best..real sgt....waktu letup tu terasa bahang nya..cer pegi USS

      Lovley person
      -JM-

      Delete
    2. Hai JM...

      im here dear..hehehe..this week a bit busy dengan kerja..dah laa seminggu tak masuk opis..hehehe..i try my best siap entry utk minggu nie..hehehe..miss me or my story???hahahaha... *larikk...

      Delete
    3. Hai Lan..sambil lambai-lambai tangan dari jauh

      Hamoi...hamoi miss u miss i semua keluar...kalau rindu kedua-dua nya BOLEH?...**Matilah di cop perempuan GATAL lepas nih..
      Mana mau lari? Meh sini nak kejar...ahahaha

      Delete
    4. hahahaha..boleh-boleh...mis dua-dua pun boleh... * larik towards you...hehehehe

      Delete
    5. Lan : nak lari towards me? Terus Jm depakan tangan *ngeeeeeee ngeh ngeh gelak gatal

      Delete
    6. sama laaaa...lari sambil mendepakan tangah...heheheheh...

      * JM sombong tak nak reply emai..hehehe :(

      Delete
    7. Alo lo lo...Lan cayang..jgn lah merajuk nanti cepat 'tua' heheheh. Jap nak check email tu :-)

      Delete
  10. Salam jm! wahhh bestnya gi usj! kita tak gi sebab jawohhh.. kita dok pusing tokyo je. harap2 next year dapat gi osaka pulak heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam ZZ!! tak best USJ ni..JM dah jatuh TALAK 3...tak nak pegi lagi..so JM nasihatkan better pegi USS lagi BEST huhuh

      Delete
  11. salam. jeles tengok huuuu seronoknya dekat sini :)) harap nanti akan ada rezeki datang sini hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cik Itah : pegi jgn tak pegi :-) tapi pastikan menabung dari skrg

      Delete
  12. JM...my sister ckp pernah ada kes kt malysia tudung tu tercekik dan meninggal.so betullah faktor safety tu buat org yg bertudung xblh naik certain ride...fikir yg positif jer la ek....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Liza : mena pigi lama tak update...windu ahhhh...Ha'a..pasal safety corcern tu JM mmg setuju

      Delete
  13. akak JM woooo akak JM.. tabahnya nak naik ride tuh semua..
    kalau saya memang tak naik hahahaha..
    tak kuat lah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ye CT! Akak Jm kat c niieeeee yuhuuuuuuuu heeee
      Alaaaa rugilah kalau x naik best sgt tau boleh jerit kuat2. Klau takut nak naik meh akak Jm temankan :-) Ye

      Delete
    2. adoi akak lemah lutut ni kalau naik mende alah tu semua. tingat dulu kat genting CT join trip sekolah.. naik roller coster pusing2 tuh.. lepas dah turun terus nangis. abg yg keja situ mai terpa sebab dia panik tngk CT nangis.. hahaha.. pastu dia tanya knapa.. "Saya idup lagi.. Huwaaaaa Syukur saya hidup lagi..' Terus kena cubit ngan cikgu sbb buat drama :D

      Delete
  14. salam k.JM..
    aduhai.. jiwa cma meronta2 nk nek roller coaster tu..
    bestnyer....bestnyer....

    jejak balas..thanks datang singgah..keep in touch

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cma shiema: terima kasih sudi sggah sini, keep on blogging, akak nk baca :-)
      Frustt sgt tau x boleh naik huhuhu

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tlg delete yg ni JM..salah taip tadi..hehe

      Delete
  16. Saya tgk JM ni memang suka theme park kan?? Saya ni penakut skit nak naik mcm2 tu..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila love travel hiksss ingatkan zila takut hantu je ke x takut heeee

      Delete
  17. Replies
    1. Cik Nun : tu je?...JALES katanya...heeee

      Delete
    2. Tak mampu bkata2..haha..sebab nampak best sangat.

      Delete
    3. Cik Nun : itu baru tgk je klau dh ada kt sana mmg dh x ingat akhirat tau dunia ini aku yg punya bukan ahmad albab yg punya ha ha ha gelak jahat

      Delete
    4. Nak soal sikit..ada tak amoi pakai skirt main rolerkoster tu??kalu ada ikot2 dia orang pun tak leh main.sebab apa taw??kang abey2 darah idung..bahaya gak kan kak JM?hehe

      Delete
    5. Cik Nun : Rasanya susah nk jumpa pakai skirt sbb time tu sejuk...berdiri semua bulu2 di badan....kalau ada yg pakai skirt akak sangup tak naik coz nk skodeng mereka dari bawah :-)

      Delete
  18. Ibarat kalau dlm court kakak akan kata "objection! tudung tak mungkin disturbs other guest!"
    Tattoo pun mereka nak kena tutup juga tu mungkin takut nampak garang kot... entahlah macam-macamlah or Jepun ni kan
    Tapi salute mereka punya etika penuh disiplin - kakak suka tang itu.
    Mungkin satu hari bila Islam dah berkembang di sana dia tahu JM.
    Apa pun yg pasti kakak suka tengok gambar-gambar yg JM tepek.
    Last tu tower tak mahu kalah pun ada juga hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie : kalau dh macam tu polisi dorang JM terima je dgn hati tarbuka (ye lah tu..sebernnya frust jugak hikss)
      Harap2 lah dorang boleh terima Islam dan dgn harapan juga ada org Islam Jepun mau ambil JM dari isteri dorang hahahah...*MATi lah verangan!!!

      Delete
  19. Saya pulak salute kat JM sebab berani naik segala ride tu. Bab-bab ni saya angkat bendera putih.. takuttt!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. LD : alala...tak 'rock' ahhh...ahahah...Ha'a betul tu tak semua berani kan...angkat bendera PUTIH?..bendera negara mana tuh heeee

      Delete
  20. Dari pagi hingga petang tadi kalau masuk blog JM... terus divert ke iklan...

    Cute je JM masa berposing dengan katun mulut besar tu... tak nampak macam orang kuchiwa... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu sebenarnya nk uji tahap kesabaran Pak Lang Mie tu hikssss x adalah mmg ada mslah sikit hari tu, tp jgn pulak mersjuk terus x nk singgah sini heeee

      Arghhhh itu luaran je dlm hati siapa yg tahu allah shj yg tahu huwwaaaaa air mata sebaldi

      Delete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Kami naik hollywood dream ride...yeay!!!
    ..tp bukan yg backdrop...
    dorg siap klip2 kan tudung kami....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lylie! Peeeeer? Boleh naik siap kelip2 tudung, arghhhhhhhh x aci mcm mana turn Jm dia tahan awal2 x kasi masuk sedangkan time tu tudung Jm d masukkan ke dlm baju mmg kemas je. Haishhhh x boleh jd mcm ni arghhhh tension i tau

      Terima kasih lylie singgah sini :-)

      Delete
  23. wah best nyerrrr.. agak2 bila la dpt pegi ke tmpat cm ni ye JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya: in sha allah boleh sampai tp jgn pegi sorang pegi ngan 'buah hati' baru best then x de scene merajuk dlm kes Jm nihL

      Delete
  24. bilalah nak merasa jejakkan kaki kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak per kak yon, thn ni ke maldives nanti thn depan ajak hj saleh ke sini pulak :-)Ta

      Delete
    2. travel cara JM seronok..tapi sesuai untuk orang muda. kalau akak ikut package jer..suka mana orang tu nak bawak..hehe

      Delete
    3. Kalau mcm Kak Yon bagi JM better ikut package trip pastu makan pun terjaga sbb kalau ikut cara JM ni perlu buat byk preparation dan kami makan ikut suka hati..megi adalah kemestian :-)

      Delete
  25. Rasanya mesti faktor safety tu. Tapi dalam 3 kategori JM bagi tu memang JM xde jatuh mana2 kategori. Confuse jap. Nampak Elmo! Teringat kejadian kejar Elmo masa kat USS haritu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha bie! Elmo tu cute kan cam nk peluk je tp x pasti org kat dlm tu cute ke tak

      Delete
  26. Banyak kali klik blog JM, tapi dia halakan iklan...kali ini baru betul tapi rupa-rupanya dah ada 34 comments... :(

    Saya pernah naik ride ET, Honey I Shrunk the Kid, Ghost Busters, Flintstones di Universal Studio Florida, USA..rasa sangat enjoy. Nampaknya sekarang ini ride dia ikut filem popular agak baru...

    Nampaknya kenalah tulis surat kepada orang atasan USJ kerana mereka melakukan diskriminasi terhadap Islam (sebab peraturan no1 tu ada kaitan dengan wanita Islam berpurdah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prof! Maaf ye sbb ada mslah teknikal sama like Komen dari Pak Lang Mie tp skrg dah okey. Ohh klau mcm tu baru Jm tahu prof pun suka baca blog Jm n same to me uka baca cter di blog prof tu :-)

      Wowwww hanya mampu melopong mulut je US Florida? Mmg belum mampu lah nk ke sana klau kejer gaji ciput nih hikss

      Jm rasa dorang pentingkan keselamatan tp kan Jepun kan kreatif mesti ada cara lain utk memboleh kan org bertudung ni merasai kegembiraan berganda kan huhuhu mmg x puas hati bab tu

      Delete
  27. wahh bestnya... aduhh ini jadi teringin nak ke sana... cantik tempatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik! Habiskan study dulu pastu baru boleh pegi :-)

      Delete
  28. USS belum sampai lagi...tak tau lah bile pulak akan smpai USJ nih..
    Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau niL jenis minat semua ride yg ada dlm theme park ni mmg baloi pegi tp bg Jm better pegi USS je x perlu ke USJ nun. Alaaa singapore tu dokek je hujung mggu pun boleh sampai :-)

      Delete
  29. Tak tanya ke elmo tu gigirl ke boboy?
    Sy kalau jumpa maskot, mesti tanya.. pastu dorg tak nak jwb, ada yg buat malu2 nak jwb.. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekdaa : kalau tanya pun dia mesti tak faham JM tanya apa...ntah org Jepun ke org apa yg kat dalam costume tu
      ahahaha...ntah2 dia tak faham Dekaaa tanya ape

      Delete
  30. kalau ada rezeki datang jepun memang mrs say bye-bye aje lah kat USJ nie,
    ride pun lebih kurang sama dengan USS so takde lah ralat sangat
    dah bayar mahal-mahal ada pulak yg tak boleh naik huhu
    baik gi disneyland kalau camni
    rasa macam nak peluk pink panther tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau Mrs Smile nak ke disyneland jangan lupa pada JM tau heeee

      Delete
  31. Assalam JM...am your new silent reader :) your travel list really inspired me, love to read it, very informative, wish can travel with you someday, hehehe... enjoy your journey ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai nana : lepas ni x perlu silent lagi heee
      Thanks for following my story n keep in touch yahh

      Delete
    2. thanks JM :) now planning nak gi seoul, Insya Allah... sbb tu asyik baca your blog as a guidance, hehe...

      Delete
    3. Nana Ray : best nye Seoul....tgk2lah ye mana2 yg boleh di jadikan panduan tu :-)

      Delete
  32. hehe....game yg mebuatkan akak surrender awal2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak kham : alaaaa akak! Belum cuba ngak tahu dong...ntah ntah lebih berani dari Jm heeeee

      Delete
  33. assalam.. thanks follow jebat.. :)
    dah fllw sini gak.. ok kwn@ jemputlah ke blog sy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Jebat, keep on writing n blog walking ok? Hiksss

      Delete
  34. as salam JM..semoga satu hari nanti abe kie dpt gak pi Jepun... abe kie follow sini ye? no 433. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam abe kie, in sha allah jika ada duit dan kemahuan mesti boleh sampai :-)
      Terima kasih abe kie coz follow blog Jm..im alreadu folow ur blog. Rajin2 lah singgah nanti yer :-)

      Delete
  35. sedih pula Jm kena tinggal . tak pa cool , Jm cool.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak nieda, Jm dh terima ole2 dari kak nieda tu...nanti Jm update dlm entri ni. Terima kasih akak. Jm punya x ngepos lagi..in allah nanti Jm pos ek
      Huhuhu bila masuk USJ ni mmg asyik kena tggal jd akak huhuhu

      Delete
  36. Salam JM...punah harapan sy bile baca entry JM ni coz yg b'tudung x blh naik ride...sy dah plan nak pegi USJ ni next year...huhu...
    Sy ade gak bace 1 blog ni, die mmg dah diberitahu x dibenarkan naik Hollywood Dream & Space Fantasy coz die b'tudung...x sure plak pihak USJ yg inform die or die tau dr org lain b4 msk USJ...
    Sebabnya b4 this ade kes scarf (bkn tudung pun, but similar la kan) visitor yg terbang (coz speed mmg supernova) then sangkut kat roller coaster tu...but sy x sure la ni true story or mitos belaka, x dpt disahkan kesahihannya...
    So that's why la USJ buat attire policy cam JM tulis kat atas tu, as a safety precaution...bile baca betul2 policy attire tu, sy rase USJ sedaya upaya b'laku adil & x sentuh pun sensitiviti mana2 agama...so jgn lah kite cepat buat conclusion yg diorg ni discriminate Islam ye...
    Sy pun dah ke laut ni, actually sy nak tanye bebrape soalan kat JM...hehe...mase JM nak msk Hollywood Dream tu, JM pkai snow cap kan, pun x lepas ke??...kot la pkai snow cap or beanie hat lepas, blh la sy pkai style ala2 Yuna ke sana...hehe...
    1 more thing, JM rase ok x kalo pegi USJ time winter??...coz sy dgr winter x brape ramai org...but ade yg ckp time winter ade ride yg tutup...ntah la...
    btw JM, sy enjoy sgt bace travel blog JM ni...good luck for your next trip...tq JM baca komen sy ni & sy hargai if JM reply...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'komsalam Miss Five : Ahaa...jadi memang betul lah org bertudung tak boleh naik 2 ride tu...maybe ada kes seperti yang Miss Five cakap tu. Tak pe lah JM pasrah maybe demi keselamatan

      Berkenaan 2 ride tu...jika nak naik jugak..pastikan tiada sebarang kain atau balutan di kepala termasuklah snow cap..

      Winter season tak ramai org?..tak pastilah pulak..yang pasti jgn pegi sabtu or ahad..nanti Q panjang..Kalau ada ride yg close on that season tu pun tak pasti...my fren DJ..leh tlg jawab bagi pihak tak hiksss

      Delete
  37. salam sayang utk JM, maaf dah lama tk datang sini..terima kasih sbb slalu dtg blog zura... zura tgh tunggu mood dtg semula nih..

    t-rex tu mmg dh tkde yg takut sbb dh selalu sgt tgk dlm movie kan..

    zura pulak teringin nk rasa naik backward rollercoaster tuh.. mesti syiok gile kan.. kalau sumbat tudung dlm baju rasanya tk tercabut kot tudung tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sayang kembali buat Zura...sabar ye...JM faham situasi Zura skarang. JM ni kalau satu hari BW..rasa nk pitam je heeee

      Ha'a..JM takut lagi hantu dari T-Rex tu :-)

      Mmg tak tercabut sbb kita dh pin kan..tapi kat sana tak boleh naik kalau ada sebarang kain atau penutup atas kepala..Hai!..berani ke nak naik? heeee (psst : jgn pandang sebelah mata katanya heee)

      Delete
  38. Walaupun Mbak JM sedih, karena nggak boleh naik roller coaster, tapi mbak JM masih nampak ceria dan semangat. Oh ya, Nggak ada watak kartun Ipin Upin di USJ tuh Mbak JM ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi yang gateng tu heee : haruslah sedih sekejap je pastu lempar jauh-jauh...baru awek muda hiksss
      Upin Ipin?...itu watak Universal ke hikss...

      Delete
  39. aiyoooo semua permainan tu scary la. dari tak sakit jantung, boleh terus mcm nak meletop jantung kalau main tu semua tauuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahaah Naz : kalau dh mcm tu jangan di Coba-Coba ya....nanti tak sempat naik pelamin

      Delete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. haaa... sekali ada namaku di seru tu.. terharu sih.... haha... sekarang misi nak masukkan nama dalam list U all memang DEBAK pulak :p US Jepun ni mcm Dream World Australia... tu cite lama dulu saya ingat lagi cite tu tapi ending dia best... meletup2... hehe... yer..... hehe... clear tul gambo2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HA : mana pigi..lama tak upload entri baru...merajuk bawak diri kewww...mesti dgr JM seru nih sebab HA sambut sahutan tu
      Tak nak seru nma JM jugak ke hiksss
      Gambar tu biasa2 je mana boleh challenge ngan gambar dari SIFU FOTO :-)

      Delete
    2. hahaha... HA dah berjaya naikkan satu posting.. malam ni x larat dah nak tulis... posting pas ni pasti akan seru nama JM pulak :D hehe...

      Delete
    3. Hafiz Azmi : Lama menghilang..ingatkan dah tak sudi singgah sini ...(JM merajuk terus lari sembunyi bawah kerusi - merajuk lah konon...ada org kesah..ahaha)...Jap..free nanti JM terjah entri baru tu...Hamooi...nak seru jugak katanya...nama JM ni tak perlu di seru..sbb sentiasa ada di mana2..pendamping malam katanya...matilahhhh

      Delete
  42. Backdrop roller coaster tu idok ler teman...gugur jantung mak ni ha...huhuhu.... JM ke USJ jugak yer...? saya x p kot agaknya JM... nampak lebih kurang USS jer (ayat menyedapkan hati)...tp in reality, wang tu yg x brp nak ade..he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fari : jangan pegggiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii USJ...haaa....gitew bagi amaran
      Pegi Disneyland or DisneySea lagi kebaboMMMM

      Delete
  43. berminggu-minggu entry jepang ko, DJ & Bibie ! hahahha ....pelis hapdet destinasi terbaruuuu~!!
    kang si Meng hapdet Nagoya after entry Bhutan plak...berterusan aku baca pasal JEpang....terbako ahkak tau takkkk... *uhuk

    1. Waterworld tu sejibik macam kat USS kan?
    2. Backward roller coaster tu gilerrrzzzz....time kat HK ada ride macam ni..tetibe dia backward..sekejapan je tapi dah tertinggal jantung di depan, grab balik jantung sendiri! hahahha
    3. Comel ko berganbo dengan elmo tu . ihiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana : ahahaha..bercuti 11 hari je..bila nak update almost 2 month baru nak siap...sabar je lah Nana iyerrr
      *peluk betis yg bunting padi Nana tu supaya setia ngan blog JM (matilah paksa2 orang)

      1. Memang sama sebijik sejebon...jalan citer pun sama cuma dorang cakap Jepunnnnnnnnn (tak paham..org gelak JM pun gelak)
      2. ahaahh,...nasib baik boleh GRAB balik jantung tu..kalau dia terbang TERUS..camno
      3. Elmo yang comei membuatkan I nampak comei wlau hakikat sebenar I x COMEI...hhuuwaaaaaaaaaaaa

      Delete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. tang scary2 game tuh berani masa belum kawin dulu. skarang? TIDAK LAGI ye.. menakotkan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau JM jadi Beb pun....bila dah kahwin akan say hai..hai...bye..bye ..jugak lah..bila byk urat dh putus waktu bersalin..semangat darah satria makin merudum :-)

      Delete
  46. Kesiannya lah hai JM, org menjerit kat atas ko menjerit kat bawah..jertan tangis kah tu JM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'Kakak" Reen yang comei tu...Huewwwaaa...JERITAN BATIN ku...tiada siapa yg dengar huhhuu

      Delete
  47. mana nk takotnya dinosaur tu siap senyum2 lgi....cute2 nya la kartun2 tu kan mcm nk lempang2 je... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheeh...Kopiolimauice..almaklumlah dinasour buatan orang..ala kenapa nak lempang..kesian org kat dalam tu hikss

      Delete
  48. ta ada apa yang menarik laaa USJ tuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bannister Road : Haa'....setuju sangat deng statement Cikgu Pencen nih heee...
      JM dah terjah blog Cikgu Pencen tu hiksss

      Delete
  49. Backward roller coaster tu cam menarik arr tp ermm pakai tudung x leh naik eh? Alahaii rugi byr mahal2 klu games asyik x dpt main je kan JM....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sabar nak baca pengalaman Ako naik Roller Coaster di Fuji Q tu :-)

      Delete
  50. salam jm.. wah namaku di seru.. sory x bkunjung ke sini..
    maklumlah baru balik royal belum smalam.. letih lagi..
    mendaki hutan je kerja hari..:)
    wah2 mau x mkan hati bleh p tempat mcm ni..
    comfrm jeles..tapi ada hikmah la..sbab isu tdung x leh naik..maybe sbab keselamtan
    kita redhajelah,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sobyiee : di sebabkan lama x singgah di sini lah namamu di seru..SERAM tak?
      Hamoi...i'm salute lah..lepas balik terus terjah blog JM eh..kiranya blog JM ni sentiasa di hat lah ek..**Matilah di cop perasan nanti
      Nanti free kongsi citer BELUM tu..nak tahu best ke tidak..nanti nk terjah sana jugak :-)

      Delete
  51. USS singapore lagi best kot....Macam sama dengan USS singapore je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL : ye betul...JM pun ada perasaan yg sama USS better than USJ...tapi bukan perasaan terhadap Abe MKL leww hihihi

      Delete
  52. Makk aiii.. nangis nak scroll down.. dah beratus komen..
    Entah la.. mcm sama jer la pulak ngan USS Singapore.
    Mcm Akuaria KLCC.. yg mcm nak sama dgn Akuaria Shanghai.
    Tapi pengalaman sure lain2 kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Kham...komen beratus?..itu komen termasuk JM nyer reply..tapi kalau komen dari rakan2 reader dan blogger dalam 50++ je
      Ye akak..nama pun lebih kurang sama cuma lokasi dan pengalaman je berbeda..Tapi kalau tanya pendapat JM..kalau pernah ke USS tak perlu lagi ke USJ :-)

      Delete
  53. lama nya tak singgah sini. heee, hari ni rasa nak bace sume pasal akak. hahaha. Selamat berpuasa jugak akk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Faten..ha'a betul tu..dah berbulan ta singgah sini tau..akak JM sentiasa ingat sama Faten..sob..sob..(drama je lebih nih)
      Ahaks..kalau nak baca semua mahu satu jam belum habis nih..Selamat berpuasa Faten :-)

      Delete
  54. rides macam tu GB tak berapa gemor sangat. sebab penakut kot. hahaha!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai GB...lama tak singgah sini..LAP uuuuuuuuuuuuuuu
      Penakut dan gayat ke? hahhaha..kalau mcm tu baik tak yah masuk RUGI jek

      Delete
  55. Hi JM :) selamat berpuasa...after Japan, where, next trip :) hehehe....can't wait your story :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Nana Rjay : selamat berpuasa jugak buat Nana tu...terima kasi singgah sini
      Aha..next trip ke Seoul In Sha Allah..can't wait my story?..so rajin2 lah singgah sini heeee

      Delete
  56. owhhh...ye ker...sya pun dlm planning nak gi Seoul, this coming Dec, In Shaa Allah :) tu yg rajin singgah kat sini, nak cari infor :) thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana Rjay : Ahakss...nampaknya JM pegi dulu lah yek pastu Nana pulak menyusul :-)

      Delete
  57. Tengah menunggu entri anda selanjutnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abe MKL...dah ada entri baru yg abe tunggu2 tu...free nanti terjah lah yek heee

      Delete
  58. teruja plak tgk.
    bestnya.. kalaula dpt peluang pegi sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zarul..kalau tak berkesempatan ke sana..boleh je Universal Studio Singapore, pun BEST jugak..sbb lebih kurang je
      psstt : email JM alamat umah boleh?

      Delete
  59. besnya dapat g Jepun...x dpt g jepun...baca n3 JM ni pun ok gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaks nOe...baca tak sama denga pergi merasai sendiri tau..in sha Allah kan kalau ada rezeki lebih try terjah Japan..mmg BEST sgt..sgt..sgt..

      Delete
  60. Di USS ada larangna yang sama untuk yang bertudung ka JM?
    Dah la minat filem Waterworld. dapat tgk pulak depan mata cara diorg buat rakaman tentu seronok kan"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz MoHa: di US Singapore..tiada larangan..boleh naik semua ride yg ada :-)
      Aha..kalau minat WaterWorld tu nanti leh bawa Family ke USS mmg best dan kelakar

      Delete
  61. Bestnya kak JM berjalan banyak tempat dilawati. Semua ni pernah tengok dalam tv je sblm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazeck : time bujang ni lah nk jenjalan jauh pun..kalau dah kawin nanti susah sikit heee

      Delete
  62. JM ... tak tau lak yang bertudung tak boleh naik ???? Sebab bebaru nih kami sekeluarga ke Universal Studios Orlando, tak ada pula larangan tak boleh naik ride yg extreme sebab bertudung , bukan kita ler, anak kita bertudung ... tapi selamba derk jer ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro Jali......x boleh..sob..sob..sob...

      Delete
  63. Huwaa..! Bestnya :D Extreme ^^" Pernah ke Sunway Lagoon saja.. Tengoklah bila boleh pergi USJ ni..

    ReplyDelete
  64. Bestnyer dapat masuk USJ tu... Teringin sangat nak pergi... Hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zumal : kalau gayat jgn pegi...RUGI nanti :-)

      Delete
  65. Shiannya sis tak dapat naik ride tuh. Tak pa, saya temankan. Jap lagi saya carik sis kat depan kedai pink tuh.

    ReplyDelete
  66. hahaha...nice... tapi malas mau pergi USJ...
    G"USJ" kat selangor tu jer dah lah... kah kah kah...

    apa hado? traffic jammed... ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. huda!!! USJ tu xde feel langsung...buat sakit hati je hehehe

      Delete
  67. pergh seronoknya dapat jejakkan kaki kat universal studio japan ni ... punyalah meriah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok tu seronok BW tapi x best nya ada RIDE x boleh naik sebab bertudung huhuhuh..frust di situ

      Delete
  68. rasa teringin la nak datang bila tengok semua gambar yg JM upload ni ... tapi USS yang dekat pun belum sampai lagi, ermmm :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. BWanita...USS pun menarik jugak...kalau bawak bebudak tu mesti menjerit2 seronok tapi perlu budget lebih sikitlah ...tiket for Chidr120++ kalau x salah

      Delete
  69. kecewanya lah bayar mahal2, dtg jauh2 xleh nak masuk.. Kalau pakai scaf pun kira tak bolehlah erk? paaki tudung belit kejap2

    ReplyDelete
  70. yang water world tu sama sebijik macam kat singapore

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang