You can click on me :-)

Saturday, 21 February 2015

Autumn at Seoul & Busan : Namsan Tower (Full Story)


Assalamualaikum dan happy holiday to all my lovely readers,


Dari mana nak mula eh...selepas Subuh terus buka blog nk update entri, sorting gambar then termanggu seketika...nak tulis apa ni eh...trip dah lama so apa yang berlaku pada hari ke - 6 pun JM dah lupa.

Tak nak buang masa, stop sekejap masuk dapur goreng bihun untuk sarapan pagi bersama adik-adik.  

Lepas sarapan terus cerate new post tapi masih tak ada idea nak tulis....sekarang sudah jam 11.30 pagi. 

Selepas Zohor baru boleh tulis dengan aman bila idea datang "mencurah-curah" ahahaah.....nak publish entri ni pun perlu ada idea jugak tau jika tak nanti entri tu 'kosong' je. Jom tengok gambar dulu.

Ihsan Picture from Google : View Namsan Tower pada 3 musim berbeza, Musim Luruh, Salji dan Bunga
The N Seoul Tower, officially the YTN Seoul Tower and commonly known as the Namsan Tower or Seoul Tower, is a communication and observation tower located on Namsan Mountain in central Seoul, South Korea. At 236m, it marks the highest point in Seoul.

Jika lihat 3 pictures kat atas nih which season korang nak pegi...kalau tanya JM semua season tu nak pegi kecuali Summer Season. So Seoul...wait for me on another trip...opppssss!!!

Last entri JM dah janji nak up sambungan full entri tapi tiada peluang kerana adik bongsu conqur notebook main game. Pagi ni minta dorang beri peluang untuk JM lak then dorang main game guna Tab dulu.

Semalam JM dapat messsage dari salah seorang Top Komentar Februari 2015, siapa tidak kenal SS...kalau korang tak kenal beliau memang rugi banyak bukan sikit tau...so sila terjah blog beliau untuk kenal lebih rapat lagi.

Message dari SS
Baca je message dari beliau semalam, hari ni JM bersemangat nak up sambungan entri yang lepas terutama bila part she's call me Yunkkk ooo Yunkkk ahaahahah.....gedik kan ko JM..

Moh kita sambung!!!

Hari ni kami plan nak ke Namsan Tower jadinya tak perlu tergesa-gesa nak keluar awal pagi. Turun dulu sarapan di pantri then jam 10.30 pagi baru keluar dari guesthouse. 

Kami stay di Namsan 3 GH, kiranya nak ke Namsan Tower tu boleh jalan kaki je, mendaki melalui Namsan Park sehingga ke Namsan Tower tapi kerana banyak hari lagi kami akan guna kaki ni, kita naik Cable Car je lah.

Jika korang berhasrat nak mendaki sehingga ke Namsan Tower tu, nampak tak dalam picutre kat atas tu ada Pasific Hotel. Okey! jika lorong ke kiri dari GS25 tu korang akan ke Namsan 3 GH kan tapi ambil lorong kanan betul-betul hadapan Pasific Hotel tu x jauh dari GS 25 tu....jalan je terus ke hadapan. Jalan nya agak mendaki lah.

Gigih JM lukis MAP bagi memudahkan reader dapat full view
Jika tak clear direction dalam picture di atas, tengok direction dalam picture yang ini
Apabila dah ready pagi tu kami kelaur ke Myeongdong Station Exit 7 untuk ke Korea Post Office. Kami ada urusan di sana, JM nak pos poskad manakala my partner nak pos beberapa helai baju dan pakaian bagi mengurangkan berat luggage. Sampai je terus tanya reception dalam bangunan tu kaunter post then kami follow her direction.Urusan di pos ofis pantas kerana tak ramai orang.

Korea Post Office - luas dan cantik
Pilih dulu saiz kotak dan harga kotak mengikut saiz. Biasalah lagi besar mahal lah sikit
Beli kotak di kaunter serta borang penghantaran kemudian, masukkan barang yang ingin di pos ke dalam kotak dan bungkus!!!...selesai terus kaunter untuk proses pengeposan..Easy!
JM pulak ke kaunter untuk pos poskad untuk rakan blogger di Msia - semua dah terima kan
Keluar dari post office lokasi seterunya Namsan Towerrr!!!!...senang je nak ke sana tu. Cuba lihat picture kat atas tu, jika dari post office jalan terus je ke hadapan yang mana Sinesage Department Store akan berada di sebelah kanan, korang jalan je terus ke hadapan sehingga jumpa lift untuk ke Namsan Cable Car.

Jika dari Myeongdong Station, take Exit 3 jalan terus ke hadapan sehingga jumpa Sinesage Department Store di hadapan jangan cross jalan tetapi belok arah ke kiri then jalan terus ke hadapan sehingga jumpa lift ke Namsan Cable Car. It's easy measy takkan sesat punya lah In Sha Allah. Direction ni untuk traveller yang first time ke Seoul bagi mereka yang sentiasa balik 'kampung' tu pejam mata pun boleh sampai (ahakss...JM lah tu).

Naik Lift ni untuk Namsan Cable Car
Keluar dari lift nanti korang akan nampak Namsan Tower nun jauh kat sana..nampak x?
Tangan parkinson...gambar gegar..ke kiri ada entrance untuk beli tiket Cable Car
Kami beli One Way ticket 6,00 KRW kerana turun dari sana kami akan naik bas. Jika korang nak naik dan turun dengan cable car return ticket 8.500 KRW
Ini kalau kedua JM ke Namsan Tower, kali pertama dulu..musim bunga...kami mendaki turun dengan cable car. Yes!! view totally different kerana pada musim bunga semua pokok-pokok sepanjang pendakian tu memutih dengan bunga sakura cantik sangat.

Selesai beli tiket terus ke aras 3 kalau tak salah, Cable car dah sampai...orang pun tak ramai dalam tu terus gerak ke atas. Sempat lagi JM jeling staff yang handle cable tu uolsss....cute sangat..ishh....ahaha...mula lah tu JM tu...

View dari dalam Cable Car
Jika mendaki korang akan lalu track seperti ini
Sampai je kat atas tempat pertama kami pegi ni ha...deck untuk melihat bandar Seoul tetapi di setiap pagar tu penuh dengan KUNCI!!!! kat sini pun dorang abadikan lambang cinta sejati.

Oleh kerana ini kali kedua JM ke sini so tak lah excited sangat nak ambil gambar banyak so just beberapa keping untuk update dalam blog je hikss.

Jika datang selepas 5 tahun berapa banyak kunci kat sini kan
Korang nampak apa yg JM nampak ahahaha
Kebetulan waktu kami sampai ada booth untuk pakai hanbok FREE selama 15 minit...ahahaah...yang best tu bukan 15 min kami ber'posing' dengan Hanbok tu tapi 30 minit...

Free traditional Hanbok experience
Macam puteri raja tak....ahahah..kasihan kan...kalau ada partner mesti lagi cantik gambar nih
Namsan Tower di sebalik pokok daun yang menguning tu
Haruslah ada aksi gedik kat sini hikss
KUNCI lagi!!!
Kawasan yang tidak pernah lengang dengan pengunjung
Dah puas jalan-jalan di kawasan sekitar, jom kita turun untuk naik bas pulak
Follow je track ni untuk ke perhentian bas
Sedikit info bagi mereka yang first time ke sini :

Entrance Fee : 
[Observatory]
Adults 9,000 won / Children 7,000 won 

[Alive Museum]
Adults 12,000 won / Children 6,000 won 

Teddy Bear Museum

[N Lobby] 
Lobby: Entrance to observatory, Information Desk, Alive Museum, N Gift, N Sweet Bar,Twosome Place Coffee, Nursing room 
Plaza 1F - The Best Burger in Seoul, N Terrace, N Gift, Ticket booth, Food O'clock 
Plaza 2F - The Place Dining (Italian Restaurant), Roof Terrace 
Tower 1F - Hancook (Korean Restaurant) 
Tower 2F - The Wishing Pond, Sky Restroom, Twosome Place Coffee, Nature Republic 
Tower 3F - Observatory, The B:ANG (Gift shop), Weenybeeny, N Photo
Tower 5F - n. Grill (French Restaurant)

Sedikit tips untuk korang :

1. Jika datang on Spring Season or Winter, better korang mendaki dari Namsan Park kerana view sangat cantik
2. Waktu turun boleh naik Cable Car or Bus
3. Jika nak dapat view cantik datang lepas Asar then tunggu sehingga malam kerana view bandar Seoul waktu malam lagi cantik, jika bernasib baik boleh 'tembak' sunset.

Kami tunggu bas di hentian tak sampai 5 minit Bus No #3 sampai, guna T-Money untuk bayar tambang..Ke manakah destinasi kami seterunsya...tunggu another entri..

364 comments:

  1. Alamakkkk... Terus tak tenteram baca... Kah Kah Kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks...org pertama komen tu...thank u lalink ahahaahah

      Delete
    2. Rindunya dgn seoul...huhu

      Delete
    3. Dah tak berbuih lagi la SS menunggu kan,... :)

      Delete
    4. Mak aihhhh, macam2 jenis dan rupa padlocks ada. Siap gantung atas pokok! Saya nak beli rantai besilah. Lilit kat batang pokok huhuhu

      Delete
    5. Sampai berjanggut pon SS setia menunggu JM... Ha Ha Ha...

      Delete
    6. DJ! sudah rindu ye...windu Seoul windu sama Oppa! heee..so apo di tunggu laie...cari tiket murah JOM!!!

      Delete
    7. Farrah : SS nye pasal sis JM sanggup harungi lautan api kah kah kah

      Delete
    8. Farrah : kalau dah beli rantai besi dh tak jadi kau kunci hati ku but kau sudah rantai hatiku hihih

      Delete
    9. Ce Farrah baca statement dari SS tu...sampai berjanggut katanya...x terharu ke hahahaah

      Delete
    10. Bertuahnya, sis! Itu setia hingga hujung janggut namanya ;)

      Delete
    11. kau kunci cintaku di pagar (nyanyi).. haha..

      Delete
    12. QA..kunci kat pagar mana...pagar rumah ke :-)

      Delete
  2. Akhirnya entri yang ditunggu-tunggu keluar juga!
    Kak JM, saya tak nampak apa yang akak nampak D: Hint please!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay Dolce : tak nampak ke pokok pun di gantung nye kunci...habislah pokok tu

      Delete
    2. CANTIKNYA SEMUA PIC XJEMU MANDANGNYA...

      Delete
    3. ye ke kak Paridah...terima kasih...gambar guna Samsung Tab 7.0 Plus je

      Delete
    4. cantik..lagi-lagi gambar si manis pakai hanbok tu..hehe.Kalau ada pakwe Korea kat sebelah lagi cantik...hehe

      Delete
    5. Sal : tolong carik kan hahaha...baru lepas baca entri pasal kahwin di blog Sal tu

      Delete
    6. Cik Sal... Pakwe Korea tu tak ada kat sebelah... Tapi... Ada kat BELAKANG! He He He...

      Delete
  3. terganggu jiwa raga bace ni Akak JM.. rasa makin nak gigih menabung..
    kalo winter kena mendaki eh ? baaaik kena fit kan badan supaya tak pancit ehehe..
    cantiknyaaaa kaler2 daun tu semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah fit Cik CT... Gi sana confirm boleh kurus! Jangan makan sepanjang kat sana...

      Delete
    2. ahahaha CT tak makan ? ahaaha bukan CT la namanyeee tu SS ahahahak..

      Delete
    3. Kat sana pon boleh jugak makan Cik CT... Makan angin sampai naik angin confirm kurus Cik CT... He He He...

      Delete
    4. makan angin jadi makin gemok la..!! tngk mojacko makan angin kembong terus terbang..

      tahu ke mojacko ?

      Delete
    5. ye CT! mendaki on Winter sanggup ke hiksss

      Delete
    6. kalau x mkn nk angkat ibu jari pun x larat nanti cik CT tuh hahahaha

      Delete
    7. Ce SS kongsi sikit....apa rasa angin tu...manis ke tawar ke...heeee

      Delete
    8. Mojacko tu apa Cik CT? SS tahu Jamu Makjun je... He He He...

      Delete
    9. mendaki ? ahahahak ahahahak.. iols mampu gelak saja Akak JM.. ada kemudahan cable kan..
      nape nak susah2 mendaki =P

      Delete
    10. mustahil si CT ini tak makan Akak JM.. mustaaaahil ehehe..

      SS ni mojacko dahla comel dia boleh tak tahu plak..

      Delete
    11. alaaa..SS ni Mojacko anak Pak Joko,,,cer google

      Delete
    12. mojacko cita kartun tu... makan angin ja kembong boolat

      Delete
  4. aaaa Akak JM.. mahal tak kawan tu post barang ? harga kotak x sama dengan harga post kan kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia ikut berat jugak ke JM? Kalu masukkan SS dalam tu agak2 sampai tak? He He He...

      Delete
    2. post hantar p mongolia..!! xpun p balik padang.. pakcik driver padang rindu SS

      Delete
    3. CT...harga kotak lain dan harga barang yang ingin di pos bergantung kepada berat tapi sis JM tak ingat RATE nye berapa

      Delete
    4. perlu awetkan dulu si SS tu baru boleh pos kalau tak dia x duduk diam dalam kotak tu hhahahaa

      Delete
    5. Hahaha klu SS ni kira special package. Banyak procedures nak kena lalu :)

      Delete
    6. Dari pos pegi ke Padang... Baik pos SS ke PUTRAJAYA! Betul tak Yunkkk? Ha Ha Ha... Dari PUTRAJAYA singgah plak RAWANG... Pastu baru terbang ke PENANG!

      Delete
    7. kalau harga post tak berapa nak mahal bleh borong banyak2 =P kalo dak kita beli sajalah berat luggage AA tu..
      amboih gaya ku berkata2 macam duit turun dari langit ahahah..

      Delete
    8. balut SS macam mummy.. sampai penang letak kat toy museum.. jadi pameran..

      Delete
    9. Letak kat Toy Museum nak kasi sape MAIN?

      Delete
  5. waaa......dah de dah full entry nyerrrr....gigih nak baca....hahahahhaahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deanna : pendek je...gambar je byk

      Delete
    2. yang penting, ada orang berbuih bontot tungu..acaner tu?haha

      Delete
    3. SS nak GIGIL baca... He He He...

      Delete
    4. hahahha....berjaya jugak baca sampai habis...lagi byk gmbr lagi sy suka....

      Delete
    5. Deanna : lepas ni nk letak gambar je lah...hihihi

      Delete
    6. gambar tanpa penerangan nnt xtahu lak

      Delete
  6. bestnyer laa pos opis diorang kan siap ada tpt utk kita packing barang...selotep pon disediakannnn....kat mesia pon cenggini jugak ker??? erkkk.....hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pos opis kite macam MONOPOS... He He He...

      Delete
    2. jgn kata pos office je Deanna...pejabat lain2 pun sama kat msia nih...sedih tul!! SIKAP kita perlu contohi orang Korea dan Jepun

      Delete
    3. SS : POS opis monoPOS? habislah dah x de zuriat lepas tu heeee

      Delete
    4. Hmmm pos opis kita,....hmmmm pos opis kita,...mengeluh over sikit kat sini. Sekali lagi! Hmmmm,...pos opis kita,...

      Delete
    5. Dah boleh buat lirik lagu tu Cikgu Farrah MF... Tajuk lagu "POS OPIS KITA"... Lagi sedap kalu monoPOS jadi chorus... He He He..

      Delete
    6. bila banyak merantau makin banyak yg dapat belajar dan lihat.. kemudahan kat negara ni banyak yg kurang kan..servis pos laju koi lama koi teruk..

      Delete
    7. hahhaha....SS...tajuk lagu tak menahan....monopos??? adehhhhhhh

      Delete
    8. lelama pos servis pos masuk museum lah QA kan

      Delete
  7. waaa....JM posing ala2 model gitewwww....lepas ni ada org pggil JM utk jdi model pelancongan ke korea...mana tau kannnn...rejeki...heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Model ratu kebaya pon mampu.... He He He..

      Delete
    2. Ratu kebaya waktu dolu2 SS tapi skrg dah tak boleh pinggang kayu balak bukan lagi kerengga :-)

      Delete
    3. Deanna : itu bukan pose ala2 model tapi pos gediks haahahh

      Delete
    4. Korea tu kampung kak JM..haha.next time nak ke Korea refer je sini. Upah Guide mahal

      Delete
    5. Untung laaa ada pinggang kayu balak... Takut2 dari kaki sampai kepala... Semua balak! Tak tahu mana satu pinggang.. mana satu leher.... mana satu peha... Kah Kah Kah...

      Delete
    6. eh..kayu balak mahal dah skg ni....hahahahhaah

      Delete
    7. batang mancis pos mahal! pencungkil gigi pon mahal!

      Delete
    8. Sal : tak perlu upah guide..senang je nk jln2 di Seoul tu

      Delete
    9. takut xkenal mana satu kayu balak..mana satu sis JM hahahaha

      Delete
  8. ni draf entry ni brapa lama plak sis...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM peram dai jeruk dulu... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. ZF : dari jam selepas Subuh until sebelum Asar...itu sbb malas nk up entri huhhu

      Delete
  9. indahnya ciptaan tuhan..tempat yang sama tapi 3 musim yang berbeza..semua musim punya keistimewaan yang tersendiri..wana paling suka tengok musim salji dan bunga..cantikkkkk!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. So apo laie Wana..sempat lagi menabung sekarang utk tahun depan :-)

      Delete
  10. hebat la sis..gigih lagi tu lukis map..hehe..terbaekkk la sis..senang la kan kalau rujuk..mana la tau 'ter' pegi sana kan..mana tau ada rezeki terpijak..heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wana : in sha Allah ada rezeki nanti..Wana kan byk buat kek jual...buat simpan sikit2 lama2 menggunung boleh lah pegi..kalau ada dalam tangan RM2,500 pun sudah mencukupi

      Delete
  11. banyak giler kunci tu..lambang cinta sejati..kalau wana ada peluang datang sana nak juga letak kunci bebanyak..heheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wana : letak bagi pihak sis JM satu yek :-)

      Delete
    2. wana...nnti kita leh kumpul lu mangga tu kan..senang nnti leh letak jer sana....hhhaahahha

      Delete
  12. bestnya dapat pakai baju tradisional korea..yang penting free pula tuh..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inilah masanya Wana nak melaram walaupun baju tu dah beberapa kali bertukar tangan :-)

      Delete
  13. bestla baca trip sis ni..rasa diri ni ikut mengembara juga..hehe..apapun, tq sis JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiranya Wana pun sama2 mengembara dengan sis JM lah ye...wahhh...daebak!

      Delete
  14. Dah xlarat nak ke NTower haritu. Sebab kena bawa kaki ke Haneul Park katanye. Tapi view autumn memang lawa ah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah Bie...semua tempat di seoul ni cantik lah time Autumn..rasa x puas...rasa nk repeat on Autumn..nk pegi semua tempat yg belum ada footprint lagi katanya hahaah

      Delete
  15. bila nampak mangga kat pokok tu , terfikir lak after 5 years nanti ... rasanya penuh pokok tu dengan mangga . nasib ko lah pokok ... dapat juga merasa meragakan hanbook ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lepas 5 tahun... Tak jadi pokok... Jadi gunung!

      Delete
  16. Jyeah. Lama juga proses kak JM nak tulis entri ya dari subuh sampai la ke tengahari hehehe. Di situ kita melawan rasa malas dan blur tak tahu mana nak start. Selalu terjadi macam tu. Kadang-kadang end up tak jadi update pun. Kah Kah!

    Saya pilih autum sebab colour lagi cantik dan menarik ala-ala dekat Japan juga. Huhu. Winter tak best sangat sebab sejuk dan kurang aktiviti (saya bukan jenis yang suka sejuk. Kulit cepat kering) bhahaha. Best sakan ya kak JM pose sana! Tetap suka pose dengan baju orang korean tu. Nice!

    Nice place. Effort dan kepenatan dibayar dengan keindahan alam yang begitu cantik. Bertambah curious dan semangat nak ke Korea cuma belum ada rejeki. InsyaAllah one fine day. Kalau dah confirm nak pergi, saya akan godek balik entri-entri by JM pasal Korea ni! Thank you so much!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojie : anda layak menerima anugerah komen yang paling panjang, sis JM really like it heeee...in sha Allah..your day will come :-)

      Delete
  17. Puteri raja tu mmg sempoiiii.. cantik suasana & suka tengok permandangan bandar dari cable car tu. Gambar2 tempat penuh kunci tu pun penuh dgn nilai2 artistik yg realistik hehee. Nice sharing JM. Ada info yg bermanfaat utk dijadikan panduan klu ke sana nanti.. Salam ceria selalu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Bro KK di atas komen yg bernas ni tapi bukan beras BERNAS ye hihihhi

      Delete
  18. hamboihh..dlm cable car smpt main jeling2 ye ;p
    knpa x snap & share gambo staf cable car yg kiut miut tu? hihihi
    sangat colorful kunci2 tu ..suker!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syahida : aahaahha...JM ni FE ma LU!

      Delete
  19. Cantiknya.. itulah yang bestnya bila berada di negara orang.. dapat merasai suasana dan pemandangan yang lain dari negara sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu baru sikit Eyda..paling best lagi CUACA yang sejuk nyaman spt berada dalam bilik aircond je...rasa cam nak baring2 je kat semua PARK yg ada tu

      Delete
  20. Rajin dan Gigih .... itulah JM hahahhahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro Jaliiiiiiiiii...yes!! now u know me heheheeh

      Delete
  21. Replies
    1. tak nak ambil utk buat kunci umah ke ZF...mcm2 bentuk ada tu ha :-)

      Delete
    2. Bak kata Ramlah Ram... Kau kunci hati ku.. dalam jamban mu... He He He..

      Delete
  22. Alamakkkk entry JM lmbt la kluar.... kita dh lps dh gi N Tower aritu.... jenuh weii daki tangga sbb lif dia tutup huwaaaa.. . Tp puas bila dh smp atas... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako!!! bila nk up sentri Seoul...ada gak skodeng tapi still entri lama...lift TUTUP? kasihan korang ahahaah tapi bolh je kan daki slow2 cuaca sejuk x lah berpeluh tetiak tu heee

      Delete
  23. countdown je ni nak g korea ni.... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bile nak gi? Hopefully terserempak! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. adus adus SS ni nak pergi korea plak keee...
      meh duit sket SS ahaha..

      Delete
    3. Nahhhh! 1 won! cukup tak Cik CT? Kalu tak cukup mintak JM!

      Delete
    4. ciskek..!! 1won nak buat apa..!! masuk toilet nak shi shi x lepas

      Delete
    5. TOilet di Seoul FREE CT wangi lak tu walau x de air.. x mcm kat Msia 30 sen tapi busyuk!!!!!!

      Delete
    6. Anil...bulan berapa nak pegi..bulan depan eh...enjoy your holiday...jelly meh :-)

      Delete
    7. Bulan depannnnn??????? Bileeeeee?? Dup dap dup dap...

      Delete
    8. SS : this coming Sunday katanya :-)

      Delete
    9. huuurm.. bestnya. adalah tu si SS tu.. tak lama lagi dia pula la up entry korea
      aigoo aigoo

      Delete
    10. Apabila Cik CT jadi Nujum Mak Belalang...

      Delete
  24. pehhh kak JM.. bestnyaaa.. part ade kunci tuu.. pehhh teringin nak bgamba kt situ,.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergambar bersama abe kesayangan baru best Nad..lepas gantung KUNCI tu baru tak pic as kenangan

      Delete
  25. sukalah..entry k jm ni buat kitorg trgedik2 nk pi sna..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa? korang tergedik2 ke Timm...jgn salahkan sis JM tau hihihhi

      Delete
  26. 5 bintang untuk kegigihan sis untuk lukisan map tu.. hehehe...

    cantiknya sis dalam Hanbok tu... macam retis dah... heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah : kan!!! gigih untuk rujukan rakan reader yg sis JM sayangi tu hihihih

      Ahakss..jgn puji lebih2...kembang lobang hidung den nih

      Delete
  27. tetina rasa nak pegi sana jugak. hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inani : TeTINA? ikan Tuna ke

      Delete
    2. SS : maybe adik beradik jejantan kot

      Delete
    3. ahahaha typo untuk tetiba =P

      Delete
    4. Nasib baik laa tetiba jadi tetina... Kalu jadi TETENUK?????

      Delete
  28. dah tak lama nak jejak sana semula hiks..

    ReplyDelete
  29. memang padat entry JM ke Seoul siap ada map lagi ...bebaloi sapa yg nak ke sana boleh buat rujukan di sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. yo lah mana tahu one day kak Nieda akan ke sana :-)

      Delete
  30. Akak nak komen view yg cantik ke @ pic menggoda admin di atas? ahakk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..kak Umi Alya nih..x perlu komen apa2...akak datang sini pun dh buat JM tersenyum tau

      Delete
  31. JM.. tetoma kasih di atas kiriman untuk Alya, dia suka sangat..

    Nnt JM pm nama, alamat n no tel ke umialeeya@gmail.com, ada sesuatu untuk JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Umi...tadi Inani tulis TETINA ini TETOMA pulak hahaha.,.,mcm2

      Aha..muat tak kak Umi...ke besar sbb JM main belasah, main agak2 je size dak kecik tu...alahh..kak Umi ni tak perlu balas apa2..JM beri ikhlas...

      Delete
    2. Ha3, tetoma=terima, jauh sgt mksdnya..

      alorrr bg jerlah dik..

      Elok jer Alya pakai, td dah ambil gmbar tp tgok pd mood ntuk up entri, mklm le mood TARAK ada..

      Delete
    3. alahh..akak nih...JM bagi ikhlas tu..tapi kalau kak Umi Alya berkeras nak jugak nanti JM email yek

      Delete
    4. SS tumpang tawa kekek2 ilai2 kat sini.. He He He...

      Delete
    5. shhhh....slow2 nanti PAPARAZI datang menembak!

      Delete
  32. Ohya, terima kasih di atas kiriman tersebut..

    ReplyDelete
  33. Finally, hehehe....macam biasa gambar2 yg buat I excited nak terjah Seoul and thanks again for the direction, akanku copy paste nanti :) btw, bangku kayu dekat love padlock tu sebijik macam kat Penang Hill, tapi kat Penang hill tu masih baru lagi, padlock pun tak banyak lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalam Nana Rjay : we wiitt....sedang counting days ke tu...happly holiday ye

      Penang hill pun ada bangku kayu tu eh...x lama nanti penuh lah kunci di sana :-)

      Delete
  34. salam kak jm.. wiken ni ade special promotion, tiket airberlin msia-german murah... cuba kak jm usha2 :D

    ReplyDelete
  35. Replies
    1. Assalam Aisya..sis JM ada check tadi RM3K return..so berapa harga anggaran tiket yg murah (return)..Winter bulan berapa eh di Jerman

      Delete
    2. Akak JM.. nak ikut *nada serious* sanggup gadai duit hasil bisnes kecil kecilan kalau nak pergi germen..

      Delete
  36. nak g ahad ni.. jom ramai2 antar kat epot.. ngeeee... jom jommm... SS, kalau terserempak nanti tlg amik gambar kita tengah sopan santun tau.. hahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Make sure jalan tu kepit2... He He He...

      Delete
    2. Ahad ni..around a week lagi kiranya....sedang counting days lah tu ye..enjoy jour holiday... Anil

      Delete
    3. SS,
      hahaha.. harus kepit2 kemut2 supaya nampak slim.. hahahahha...

      Delete
    4. JM,
      haah.. counting days dah ni.. tapi rasa macam tak ready nak pegi pun ado.. tgh2 nk finalize itinerary ni la keje bertimbun2... subway pun tak abis stadi lagi ni.. kang terserempak ngan sesape mohon guide ye.. egegegee

      Delete
    5. Wahh Anil...FM satu hehehe
      ku masih berdoa agar cita2 tercapai ...Amin

      Delete
    6. Anil...u can do it..subway line tu dalam flight pun sempat khatam..mudah je janji tahu lokasi..Guide lam mimpi je lah

      Delete
    7. Aha..nampaknya Anil perlu beli FM lebih utk kawan2 terutama utk kak Sofu..

      Kak Sofu..JM aminkan doa tu..in sha Allah your turn will come aminnn

      Delete
  37. singgah malam isnin.. tq sbb komen pukal kt blog nina dan join mini GA :)

    in shaa allah nina terjah semula nanti.. slmat berkenalan.. hehehe

    ReplyDelete
  38. Wah..Mbak JM ngak boleh lihat cowok korea yang cute itu mesti langsung jeling mata. Ngak kenalan sama si cowok itu Mbak JM ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas Gunadi..itu namanya mata KERANJANG hihihih....mau! tapi malu sbb nanti dia x layan heee

      Delete
  39. Salam JM,

    Nanti yanie nak g namsan tower nak cuba mendaki plak dari bawah tu.Naik bas sudah.Naik cable car sudah!hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Yanie...ada lagi another trip ke?..ohh...boleh! boleh..mendaki time sejuk mmg nyaman je tak sempat nak berpeluh teti tu ehehehe

      Delete
  40. Kau kunci cintaku didalan hatimu..hahaha..banyak betul mangga kat sna..Sis JM ada buat lock x? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Mimie : x ada gantung lock kat sana sebab x CINTA yg boleh di kunci huhuh..lain lah kalau CM tu heee

      Delete
  41. Modern sekali post office diorang kan...huhu..
    Best nyaaaa tgk....bila la nak sampai sini heeee

    ReplyDelete
  42. Kunci pun dah macam pokok bunga... Rasanya JM pun dah terkunci hati kat sana yer ^^

    ReplyDelete
  43. syida kan teringin nak p jepun.. xtau saipa.. tapi banyak baca travellog pasai korea berbanding jepun.. teringin nak rasa musim bunga kat sana.. cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu gi Jepon jgn lupa beli slipor jepon jadi ole2....

      Delete
  44. tak mahal ka pos dari sana sis JM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak nampak mahal kalu kite bayar pakai duit siling... He He He....

      Delete
    2. mestilah mahal QA..cuma tak ingat berapa kos hari tu

      Delete
    3. SS : kalau duit syiling sila masuk TABUNG ye....

      Delete
  45. RINDUNYA KAMPUNGGGGG!!!

    Naz memang betul betul jatuh hati tau dengan Namsan Tower ni. Tak sabar rasanya nak jejak lagi. Tapi takdela sampai tutup mata hehehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naz!!! Jom balik kampung!!!!

      ahahaha..kalau Naz tutup mata sampai esok tak sampai

      Delete
  46. bestnya kalau akak dapat peluang jalan-jalan macam ni
    oh, teringin sangat2 taw ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa..kak Tiha nih...cer ckp pada abg tu..Jom abg kita ke Seoul nak? eheeheh..mcm ajak ke pasar mlm je kan...

      Delete
  47. serius jeles..pic autumn...tapi kn ble igt balik sy tak pernah p namsan tower ni siang, seme malam..aish..next trip kene p siang plak..

    ReplyDelete
  48. Wah berhanbok di Namsan...ramai ler namja terpesona ni sis,kadang mmg payah tul nak masuk gear utk tulis entri,time macam tu mmg syok tavel ke blog-blog lain n ambik feel mngembara bsama..hehe..asyik berangan bila la next trip ni :-)

    ReplyDelete
  49. Waaa tgk gambar pon dah syiokk sangat2.kalau dapat pegi tak tau laa apa jadinya..maunyerr melompat2 kot hahaha..semua gambar cantik2..wah2 berangan jadi puteri dahh, tapi sayang putera tak dak ..kalau ada lagi la cun gambar tu hahaha..

    ReplyDelete
  50. Baru berkira-kira nak naik cable car jer ke namsam nati sbb last nov 2012 aritu dh berpeluh 3 baldi panjat tangga..insyaallah spring kena pnjat lagi la ni,view ohsemm ehh

    ReplyDelete
  51. Baru berkira-kira nak naik cable car jer ke namsam nati sbb last nov 2012 aritu dh berpeluh 3 baldi panjat tangga..insyaallah spring kena pnjat lagi la ni,view ohsemm ehh

    ReplyDelete
  52. JM .....tambah jeles lagi...
    cantik sgt masa winter...
    terus terbanyang pendakian ke tower tu..huhuhu...nak ke korea pleaseeee abg

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Sofu..JM dh plan nak mendaki time Winter..so sila tambah tahap kejelesan itu hahahah..jahat kan

      pegi urut2 dada ABG tu minta dia bawak ke sana heee

      Delete
  53. Yunkkk... Next entry pegi mana? Ada explore tempat baru ke? Ke sama je macam trip lepas? Ke just lepak2 sambil makan kobis? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lalink SS : manyaakk nye soalan..nak jawab yg mana ni nih? nk tanya next entri or next trip? ....kalau next entry lepak2 mkn kobis basi je kalau next trip? hurmm...x best lah kalau bagi tahu sekarang :-)

      Delete
    2. Next lerrr... Next.. Next... He He He... Next entry ler yunkk... Lepas gi Namsan Tower gi mana? He He He He He He...
      * Abislah dah macam bini pak mat tempe... ponnn ponnnn ponnnn keceperrr dilanggar motorcar... Keh Keh Keh...

      Delete
    3. SS : sabo yunk..sabor...lalink nk draft ni pun berkurun lama nih...nak nak pulak prossessing semakin slow...perlu tukar OS rasanya dari XP ke 7..ehh..pehe ke tidok nihh

      psst : itupun bini pak mat tempe tak do leseng..x pandei naik mutur hahahaah

      Delete
  54. Hahahahaah siap tolong lukis map yang tak menahan tu.
    Boleh cuba lagi next time ekekek.

    Rasa mcm cantek pulak pej. pos dorang.
    Asal tempat orang je nampak cantik :P

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352