You can click on me :-)

Saturday, 28 February 2015

Autumn at Seoul & Busan : Itaewon & Hangang River (Full Story)

Assalamualaikum and saranghaeyo my lovely readers,


This is LAST entry for Februari, esok 1 Mac 2015 cepat betul masa berlalu. Dua tiga hari ni Notebook buat hal..maybe perlu format. Frust tul tak dapat blog walking dengan lancar.

JM ada terbaca entri dari blog 'Ako' beliau baru balik dari Seoul selepas 'berwinter' di sana. Satu statement yang menarik perhatian JM adalah " patutlah ada orang pergi bercuti ke Seoul berkali-kali...senang, mudah dan murah..."

Yess!!! memang betul dan tidak dinafikan. Tiada masalah untuk jalan-jalan di area Seoul yang paling penting bijak membaca subway map, tahu cara nak pegi ke semua attraction place dan yang paling penting kaki mesti kuat jika tak, kaki akan cramp kerana perlu banyak menapak dan turun naik tangga subway. Itu sebab orang Korea kurus dan ramping serta kaki dorang juga cantik. Selama JM di sana, memang terasa penurunan berat badan, betis dan peha bak tiang lampu tapi bila balik Msia, tak sampai 2 minggu je badan seperti kayu balak.

Meh sambung cite jalan-jalan di Seoul entah bila nak tamat, semoga rakan reader masih bersabar ye. Hari ini hari terakhir di Seoul kerana esok kami akan ke Busan.
                         
Setelah puas berjimba di Namsan Tower, kami naik bus No. 3 stop di Seoul Station, dari sini kami akan ke Itaewon.

Sebut je Itaewon, kepada yang pernah ke Seoul mesti tahu, ini lah 'perkampungan' orang Islam kerana terletak Central Mosque of Seoul, kedai makanan HALAL dan kedai-kedai yang menjual roti dan barang masakan yang di jamin HALAL.

Perut dah menyanyi lagu Super Junior - MaMAcita!!!! jika tak pernah dengar sila cari dalam You Tube. Betul ke perut menyanyi? Sila guna imaginasi tahap tertinggi ahaahah.

Kami nak makan Korean Muslim Food. Rugi lah jika ke Korea tak makan makanan Korea..so kami ke Murree Restoran yang femes di kalangan Msian Tourist tu. Highly Recommended!.

Murree - Korean Muslim Food

Bagi mereka yang pernah ke Seoul, ia bukan satu masalah untuk ke sini tetapi JM tetap nak kongsi direction kat sini as a guide for myself.

1. Stop at Itaewon Station, take Exit 3
2. Jalan terus ke hadapan sehingga jumpa junction pertama selepas kedai Kebab
3. Ambil arah ke kanan dan jalan sedikit mendaki
4. Jalan terus ke hadapan sehingga jumpa junction ke dua, ambil/belok kanan. Sepanjang jalan terdapat kedai roti, kedai kek dan kedai menjual barang masakan HALAL
5. Selepas belok kanan, jalan terus lagi sehingga nampak Murree Restoran di sebelah kanan

Kami sampai kedai tu kosong hanya kami berdua sahaja. Boleh makan dengan aman. Tak perlu buang masa, dapat buku menu terus order. Lama juga belek buku menu tu sebab susah nak buat pilihan, semua nak!!! tapi duit ciput...so...

Suasana di dalam kedai - kosong! hanya kami berdua sahaja. Boleh pilih mana-maman kerusi untuk duduk
Menu paling murah 8,000 won = RM24...korang mampu nak makan kat sini hari-hari
JM pilih Spicy Solt Tofu Stew
My friend pilih Shin Ramyun
Agak lama juga menunggu, akhirnya sampai.

Jemput makan!!! Sedap....memang sangat sedap. Jika ada peluang ke Seoul lagi JM nk oder yang lain pulak
Tak percaya? tengok tu LICIN...kalau lah kulit lala tu boleh di makan...memang x de sisa
Perut dah kenyang hati pun senang. Jom kita ke another destinasi, Hangang River. Nak buat apa kat sana? just lepak-lepak buang masa dan tengok adegan orang 'bercium' hahahaha.

Hangang Park and Hangang River
Bunga-bungaan
my HEART leave here
Bridge
Ramai yang lepak di sini terutama pasangan muda mudi
Duduk melepak sambil menikmati udara yang sejuk dan nyaman
Dah PUAS, jom kita balik
Sedikit perkongsian :

Selama kami berada di Seoul terdapat beberapa kejadian lucu, suka dan duka.

1. Tersalah naik train, semasa berlari-lari turun tangga pada masa yang sama train dah sampai terus meluru masuk dengan confident dan bila tgk map salah arah.
2. Banyak sangat berjalan satu hari sehingga kaki kawan JM tu cramp, naik tangga subway sambil seret kaki
3. Terserempak dengan Ray, pengacara Super Spontan bersama isteri sedang membeli kerongsang di Namdaemun Market. Kawan JM nak tolong ambilkan foto tetapi JM malu.....pastu rasa menyesal pulak, jika tak boleh 'tayang' dalam blog ehehehe.
4. Kenangan paling manis bila dapat jumpa blogger femes Bibier Karim dan Hafiz Azmi
5. Berpusing-pusing mencari Dongdaemun Market sampai ke sudah tak jumpa
6. Pengalaman paling seronok dan lihat Oppa yang hensem-hensem ahahaha (syok sendiri)

Malam ini kami perlu berkemas kerana esok akan berangkat ke BUSAN. To be Continued

238 comments:

  1. Kak Jm, sempat mengarang entry. Yeayyy suka baca. Heeee.. Ros pulak mood dah ke laut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rose : mood dh kelaut? ntah-ntah jerung dah mkn heeee

      Delete
    2. eh Ros masih di sini. dah kembali di daratan :)

      Delete
    3. ahahaha kenapa eh.. asal xde mood aje 'kelaut' jehehe..

      Delete
    4. SYM : mood nk g cari ikang dugong!

      Delete
  2. Memang sedap tu hidangan yang Kak Jm pilih, sebab habis licin kan ;)
    tapi kenapa kedai tu kosong kak Jm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedainya kosong karena Devy belum singgah kesana nak makan, hehe..!!

      Delete
    2. dapat tengok gambar pun jadi lah SS :) hihi

      Delete
    3. Ros : Kedai tu kosong sbb tak ada orang heee

      Delete
    4. SS : nasib baik ada gak pinggan :-)

      Delete
    5. Kalau Devy masuk kedai kosong ni, after 5 min mesti orang datang minta sign heee

      Delete
    6. Ros : tgk gambar feel nyer lain..perlu try sendiri

      Delete
    7. tulah SS.. dia jamu kita tengok yang kosng ahaha..
      semua Akak JM bedal masuk perut..

      Delete
    8. SYM : lapor..dh x ingat org lain

      Delete
  3. Ssyangnya tak bergambar dengan 'retiss' kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oppa yang syok sendiri tu cemana ghupenya JM? hahaha.

      Sama le, kalu kita jumpa retis / celebrity / sport star.. kite malu nak bergambor hu hu hu.

      Delete
    2. Kalu gambo dengan retis masuk suat kabo muka depan penuh!

      Delete
    3. Ros pun sama. bila jumpa retis buat biasa je. tak pandai nak pi cakap nak ambik gambar bersama. hihihi

      Delete
    4. Rose : itu artis Msia tak lah teruja sgt..ce kalau artis Kpop haruslah sis JM terkinja2..opss...jaga tatasusila org melayu ye JM!

      Delete
    5. Dekdaa : alaa..buat2 tanya fulak hihih

      Delete
    6. SS : JM tak kenal dah kawan2 kat blog ni (nampak! lupa diri) hihih

      Delete
    7. Rose : itu bermaksud Rose seorang yang sopan santun..tak gelojoh hikss..nasib baik dah kawin jika tak ramai yg nak ambil buat menantu heee

      Delete
    8. hahahha.. ada -ada je kak JM.. menantu pilihan yer..

      Delete
    9. kalo kes kena pelok ngan oppa kat korea ada kena marah dak ? alaaahai retis dalam drama hari2 pelok sakan..
      dok kena tarbiyah pun.. miahaha.. over tau..

      Delete
    10. mesti SYM suka kena pelok kan..samalah kita heheheh

      Delete
  4. Perghhh! Licinnnnn! Tinggal pinggan jek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik dia tinggalkan pinggan..haha

      Delete
    2. Tengok pinggan licin pun terliur gak ni. Camner tu?

      Delete
    3. Abislaaa kalu dengan pinggan2 dia telan... Abis laaa gambo pinggan pon tak de... He He He...

      Delete
    4. nasib pinggan tak boleh nak makan jer.. kalau pinggan tuh jenis boleh dimakan dan ditelan dah lama kak JM makan dan telan.. hehehe..

      Delete
    5. kalo dak ngan pinggan2 lesap.. apa cer ? tu bukti lapar sangat tu plus sedap..

      Delete
    6. SS, Eyda dan SYM : kalau pinggan2 tu lesap..bukan JM yg mkn itu my 'SAKA' ahahah

      Delete
  5. selamat berhujung minggu...cantiknya bunga2 ditepi jalan tu...seronoknya bercuti di sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak PARIDAH : ajaklah abg ke sana walau sekali :-)

      Delete
  6. rasa nak pindah ke Korea la pulak supaya kaki boleh jadi tiang lampu...ahakkks

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Kak Nieda : percayalah...seminggu JM kat sana bukan kaki je jadi tiang lampu..PERUT dah jadi flat tyre heee

      Delete
  7. Entri baru yeayyy! Entri baru! OK nak baca jap ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi.... dah macam kanak2 rebenaaa dahhh niii...

      Delete
    2. ibarat menunggu novel baru Ramlee Awang Murshid..

      Delete
    3. ni mak kanak-kanak rebena,..so extra super happy!

      Delete
  8. Kenangan no. 6 tu...hikhikhik amboi, sis! Bukan main lagi :)

    ReplyDelete
  9. Saya komen lagi. Saya suka semua tentang entri sis yang ini. Suka food, suka gambar cantik2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka kat orang suar pink tu... He He He..

      Delete
    2. Yes..yes...kat orang suar pink tu suka kuasa tiga!

      Delete
    3. maknaan tu Ros pun suka. nampak sedap betul!

      Delete
    4. kita makan makanan korea kat mesia lah dulu.. nak pi seoul jauh sangaat..

      Delete
  10. Ramai gak blogger kata murah. Rm1000 je dh boleh backpack ke sana.

    Tgh fikir.jadi ke tak nk gi korea ni. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1000? 500 pon boleh kot... pegi sana puasa! He He He...

      Delete
    2. nak lagi murah, jalan kaki..haha..jangan marah Scha.

      Delete
    3. Ala, puasa di Korea?.. tak dapatlah merasa hidangan yang kak JM tunjuk kat atas ni SS...

      Delete
    4. Kite tengok gambo cengkerang lala aje... He He He....

      Delete
    5. ahahah SS ni.. ye ye aku ingat betul 500 aje cukup =D
      sekali dia soh posa.. hoi balik mesia kering melidi orang tak kedai da..

      Delete
  11. Bestnya JM.. bila lah akak boleh pergi ni... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak Yati : hurmm...nanti mana nk tinggal anak2 tu kan :-)

      Delete
  12. amboiii adegan bercium..hahhah.. nakal ye..ngeh3... kalau ade peluang...anis nak jugak pergi nanti.. :D syok tengok kak JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada org nak kena ciom nih... he he he...

      Delete
    2. tingin pegi nak tengok adegan comolot ke ? ehehe amboi Anis.. dalam diam2 =P

      Delete
  13. pehhhhh.licin sis JM makan.nampak lah memang sedap sangatkan. heheheh. suka tengok bunga tu. warna warni. cantiknyaaaaa ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sebab sedap sangat... tapi... sebab kelaparannnnnn! ha ha ha...

      Delete
    2. rugi xmakan habis.. mahal tu.. hehe

      Delete
    3. Kulit lala aje yang tinggal... He He He...

      Delete
    4. kulit lala tu kalau wat utk keychain pon ok gak kan....hahahahah

      Delete
    5. nasib kulit lala tak boleh nak makan.. kalau tak abis licin ditelannya.. hehehe..

      Delete
    6. nasib baik lala jadi penyelamat...

      Delete
    7. time lapaq semua bedal.. tapi makanan korea mmg sedap2 pun..

      Delete
  14. JM... ramai btul yg g mkn kat muree tu eh... aritu ada gak pasan tp mcm xde org so kitrg pun was2 gak nk msk... lg satu nmpk cam mahal je haha tp klu dh nama pun area itaewon kn... konpom laa byk won kena kuar haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako : habis tu g mkn mana? agak mahal tapi SEDAP!

      Delete
  15. mak..oi bestnya dapat makan makanan orang korea!

    p/s :Happy blogwalking from admin blog Hero Borneo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanafi Abdullah : kat msia pun dh byk kedai makanan korea...ce try leh telan tak..ada kobis basi hehehe

      Delete
    2. kobis basi ek JM..thehehheheeh.....kimchi sdap!!

      Delete
  16. frust menongeng la kt Notebook tu...

    ReplyDelete
  17. deco kedai tu cantik...
    tapi ishh mahalnya makanan dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. convert duit mesia mahal kan.. ntah2 kat sana kira murah.. eehh, tul x sis JM..hehe

      Delete
    2. jangan makan... amik bau je...

      Delete
    3. kalo bab makan orang kata jangan berkira.. asal tingin beli aje..
      kang balik mesia ngigau sapa susah ?

      Delete
  18. ada ka foto adagen orag 'bercium' hehheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu ada pon photo tu.... JM simpan sendiri! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. JM tak nak share, takut ZF tengah tengok tetiba Mak lalu kat belakang..kantoi

      Delete
    3. kucing lalu pon terperanjat...

      Delete
    4. awat ZF ? ahahah nk tengok ka ? mesia pun banyak kekeke..

      Delete
    5. hahahhaah.... aihsss xleh xleh tgk... bwh umur lagi hihi

      Delete
  19. tak sabar tunggu entry busan pulak...hehe

    ReplyDelete
  20. Cara mudah dan pantas kuruskan badan,mengembara Korea or Japan...jalan banyak and makanan sihat,tp betulla blik msia kjap je top up balik yg hilang,,isk,isk.Acara wajib makan kat Murree ni kan...tbyang kesedapan kimchi chigae,kecur air liur :-)

    ReplyDelete
  21. jm belanja lah kat blog gambar oppa cantik kat blog lagi..

    psst jm..yan pun minat tengok
    oppa cantik :-P

    ReplyDelete
  22. asal org ke korea je, mesti kat busan.. hehehe...

    ReplyDelete
  23. tengah travel ke? amboi ofis dan rumah merata dunia. hehe.. ada org ajak pergi Korea tp kena tggu waktu sesuai. enth bila sesuai tu.. hihi^^

    lama dahx online tgk blog org

    ReplyDelete
  24. Nasib last entri utk Februari
    Nak citer Korea lagi
    Sedap sgt menu JM mkn sampai licin ya

    ReplyDelete
  25. Jm, saya keseoulmasa form 4, lepas tu langsubg tak pernah pergi dah. Dah 15 tahun berlalu, tengok gambar blogger 2 ambik skrang, seoul dah jauh berubah dari dulu.. hopefully dapat gak lah ke seoul suatu hari nanti (bak pujuk en.suami., hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow form4 dah sejak seoul.. CT sekali pun belom.. merangkak menabung..
      bolehla repeat lagi skrang ni.. ajak hasben pulak.. =)

      Delete
  26. Jm, akak datangg..
    nak kate apa ek, hrmmm..

    doa jelah..moga Jm terus suksess dalam hidup, dikurniakan jodoh yg baik dalam masa terdekat dan sentiasa mendapat rahmat dan kasih sayang Allah..aminn

    ReplyDelete
  27. ingat akan ada gambar adengan "bercium"....hehehehe

    ReplyDelete
  28. JM, nak ikut JM pegi korea jugakkk...hehehe...

    ReplyDelete
  29. MasyaAllah, cantek deko restoren tu, ala2 'less is more'..seb baik food-nya pun sedap ek, berbaloi JM tunggu hehe
    hamboih, sakan cuci mata skodeng oppa2 ensem ya? (untungglahh masih single hehe)
    *bila la aku lak nak smpai seoul ni ;p*

    ReplyDelete
  30. Bunga yg macam bunga tahi ayam kat Malaysia tu dipanggil bunga apa di Korea??

    ReplyDelete
  31. Wah ke Busan juga... best ni...

    ReplyDelete
  32. my heart leave here...hehe kalau mampu nak jugak kesana JM .,.:)

    ReplyDelete
  33. duh..duh...duh.. ke Hangang River lihat orang berciuman..xixi. Mbak JM ciuman dengan siapa dong ?? xixi

    ReplyDelete
  34. untung MUREE ni..rasanya kalau orang mesia mesti pergi carik makan kat Murree ni..nekcik pergi mula dulu siap dapat jumpa towkay dia..masa tu kedai dia kecik jer

    ReplyDelete
  35. kak JMmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm... jangan ditayang makanan kt korea !!!sedapppppppppp!!!!!! huhuh. tp ada satu lg restoran famos amos masakn korea, yg ni memg org korea betul tp diaorg dh convert. Nama restoran tu EID, kat itaewon juga. dh balik mesia baru tahu..hehe.. so harus kena pergi lagi sekali utk mkn...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama rasa sedih disini ehehe.. amboi pegi lagi untuk makan ? aigoo memang hebat penangan seoul ni..

      Delete
  36. oh... saya dpt rasakan kesengsaraan kwn kak JM heret kaki..huhu... nasib kami sama, tp sy bkn sb cramp tp sb sakit tumit. kasut tak best...

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  37. Cantik suasana persekitaran tempat tu.. panorama kota tu pun mengasyikkan. Tenang jiwa tengok suasana mcm tu.. Thanks sharing JM.. best.. :) :)

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum JM
    dpt jamu mata dgn view tmbh dgn juadah yg superr meleleh..
    alhamdulillah untunglh dpt jln2 kt tmpt org.

    ReplyDelete
  39. Salam JM,

    JM... anak bunda kan dia selalu tengok kawan2 ofis dia bawa bekal makanan ala2 Korea...ada sejenis makanan dalam botol dibeli dari supermarkrt....diorang makan biasa jer, sedap katanya...anak bunda pun terjumpa makanan yang sama kat supermarket...dia kata nak beli jugaklah...tapi bunda tak benarkan, takut nanti tak makan membazir.....belum tentu semua yang suka.....

    ReplyDelete
  40. one of my favorite restaurants kat seoul sane .... wajib pegi makan kat sini... seb baik JM pegi time takde org, takde la kene tunggu lame ... kalau pegi time full house, mmg lame gak kene tunggu

    ReplyDelete
  41. bestnya jalan2 kat sana.. pemandangan pun cantik..

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum kak JM!

    Saya pun singgah makan kat Murree ni hari tu, tapi saya makan bulgogi selepas tengok Azra recommend dekat blog dia. Memang sedap so next time kak JM pon silalah try ya!

    Lepak layan perasaan di tepi Hangang River sangat bestkan, dengan angin sepoi-sepoi bahasa dia tu...

    ReplyDelete
  43. Wahh.. jumpa artis xnk ambil gambar. Ruginya. Hehehe
    cantikkan korea xada sampah mcm malaysia. Kalau ada duit tiap2 tahun nk ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab retis Malaysia...cuba kalau retis Korea, mau kak JM ke depan dulu

      Delete
    2. selfieee together2 dgn artis korea

      Delete
  44. Alahai.. terbakau semangat ai nak ke sana one day..
    ntah bila la ekkk...
    menunggu peluang bercuti bagai menunggu bulan jatuh ke riba(agak over kan)..haha..
    Sis JM dah berkali-kali pergi.. ai sekali belum jejak kaki..haha..
    layan story org je la, n feeling2 mcm ada sana.. kekekeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..boleh lah.. xdak bajet nak bermalam... hahaha

      Delete
    2. one day tu sempat buat drama kat airport aje... he he he...

      Delete
  45. Thank you to all my lovely readers and commentars tu yang x jemu-jemu tinggalkan komen, Kehadiaran kalian membuatkan JM senyum sendirian...nantikan kunjungan balas dari JM ye..sorry sangat kerana aktiviti blog walking semakin slow, Notebook ada masalah...Terima kasih kerana masih setia bersama blog JM until now...terharu sgt!! love u oulsss...muah..muah..muahhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedai computer dah memanggil2 JM....

      Delete
    2. takpe kak JM.. Ros menunggu dengan penuh kesabaran. hihihihi

      Delete
    3. hehehe.. sila laa berkunjung ke kedai komputer berhampiran..

      Delete
    4. Ros tak pernah membeli di Lazada, Kak sal.

      Delete
  46. Wah, jumpa Ray..awat malunya Sis JM..hehehe..kalau tak dah boleh tayang kat sini..dapat jugak kami tengok..hikhik :)

    licin betul makanan tu..senang nak cuci pinggan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab ray kot. kalau Johan. mungkin bergambar.. hihihi

      Delete
  47. Bestnyaaaaaa! Saya baru plan nak pergi Korea, yeay ada pula yang post pasal Korea hehe. Btw done following blog ni, jemput lah singgah dyllarezan.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  48. sedap nya lauk dia
    akak ska lauk kuah macam ala2 tom yam ni
    kalau rasa tak sedap badan, makan ni
    insha Allah boleh recover cepat

    lawa bunga marigold tu
    kat sini kita panggil bunga tahi ayam kan
    tapi lawa tanam banyak2 gitu

    seronok baca entry jm ^_^

    ReplyDelete
  49. kat sini nak membayar rm 24 pun berkira , kat sana kena telan je la ... bersih je sungainya kan . kl nak compare dgn sg sini , malu lah nak citer ... bila travel , tu lah yg tak sanggup , kaki cramp ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini kalu boleh semua nak free...

      Delete
  50. siapakah oppa yang paling win sekali? adakah yg didalam subway?? hehehe

    ReplyDelete
  51. wah sis JM ke koya lagik! hehehe... annyonghaseyo..... best jln-jln kat koya ni. tempat yg harus direpeat kan.

    ReplyDelete
  52. waaa...menariknyer makanan kat kedai tuhhh....terngin lak nak rasa ramen dai tuhh...mseti sedap kann...terutama kalau hidang panas2......perghhhhh...heheheheh

    ReplyDelete
  53. macam tenang jerrr kawasan sungai tuuu...kalau sy mau termenung situ 2@3 jam.....hehehehe


    psstt....tgh2 melepask situ xde jupe oppa yg hensem ker JM?? hahahahha

    ReplyDelete
  54. Salam JM... kembali bersiaran kita...

    Orang Korea jalan kaki turun naik tangga yer sampai kurus macam tiang lampu... balik Malaysia terus naik macam balak... tu belum lagi gi Singapore... kat sana orang berlari mengejar subway macam orang giler... lagi lah boleh kurus... Malaysia biasalah, makmur dengan makanan, satu dunia punya makanan pun ada sini...

    best ker gi Korea nih... betul jugak tu... ramai member yang ke sana berulang2 kali... tapi hati belum terlintas nak ke sana... tunggu lah satu masa nanti...

    Nice restoran dan nice jugak tempat lepak tu... kalau orang bercumbu kat situ ada terasa tak hidup kita ni sendiri jer... boleh lah cari pasangan Korea satu kat kampung muslim tu... boleh selalu balik kampung sini....

    Lahai kesiannya sampai terpaksa seret kaki sebab krem... JM memang pengembara yang tegar... kalau sampai krem krem kaki tu respek tahap tinggi tu... kalau orang lain terus jer amik teksi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. panjangnya.. wat entrylah satu..hehee

      Delete
    2. Kalau dapat kat saya, Najib... Dah krem kaki tu terus duduk memerap kat bilik hotel.

      Delete
    3. kejar tren? boleh semput duduk singapore..

      Delete
  55. Hidangan dia nampak menggoda juga JM
    Harga pun berpatutan juga. Tapi hairannya kenapa tak ada org lain
    Halalan itulah agaknya dan nak bagi peluang JM berdua aje - ok juga kan

    Yg pasti environment di sana sangat sejuk mata memandang. Cantik.

    ReplyDelete
  56. no 1 dgn no 2 tu tak sabar sungguh naz nak rasa lagi hahahahaha. RINDU!! hehee poyo tak? oh tak lupa yang last sekali. cuci mata tengok orang orang kampung hehehe

    ReplyDelete
  57. Paling murah RM24 yer... Kalau satu family susah gak laa... Kena poket tebal tak pun bawa megi dari Malaysia laa ^-^

    ReplyDelete
  58. Sis JM...
    hahaha... kita pun sekapal lh ngn sis dlm bab berikut:

    Selama JM di sana, memang terasa penurunan berat badan, betis dan peha bak tiang lampu tapi bila balik Msia, tak sampai 2 minggu je badan seperti kayu balak."

    G jepun 3 mgu kurus... slim fit kurasakan...
    balik msia 3 hari cukup untuk "bad fat" again...

    Haha....

    ReplyDelete
  59. Sis JM bila nk g seoul lg... ajak lah kita... nk ikut...

    ReplyDelete
  60. JM, minta resepi tak? Meh le kongsi ngan akak

    ReplyDelete
  61. Cantiknya pemandangan kat sana.. makanan pun not bad ye..memang sedaplah namanya tu kalau dah habis licin gitu ye tak?hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Wanie...nasib baik mkn guna sudu..kalau guna jari...jari2 sis JM jilat hiksss

      Delete
  62. Kak, kalau makan kat murree tu, air dia bagi sekali set or asing2 or memang ada air kosong disediakan? Tak nampak gambar air pun.

    ha, situasi part terasa nak bergambar dgn artis tu pernah saya alami, malu punya pasal sampai sekarang menyesal.huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. FiZ : air kosong di sediakan.kalau nk air special boleh order berasingan ye. Itulah kan..kalau dh ada peluang jgn di TOLAK..peluang tu bukan selalu datang huhuh

      Delete
  63. kak JM.. paling lawak.. ayat.. kawan naik tangga sambil seret kaki.. tersenyum saye bace tau.. hahaha..

    akak.. makanan yang akak makan tu.. same tak macam dubudubu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fifi : dubu dubu? tak pernah try kat sini so x leh nk compare mana sedap tapi makanan sama

      Delete
  64. ceq tengah lapaq ni, aduhh... sedapnya akak...fuhh

    ReplyDelete
  65. memang lapor betul tu sis JM..licinnnn...
    eh tapikan...dalam byk2 makanan korea...Nad tak boleh masuk dengan kimchi...bagi Nad rasa dia pelik sikit la...
    so kalau ramen yang ada kim chi tu tak tahu la rasa camna...yang abes nad boleh telan bulgogi jer...huahuah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nad : rugi tak mkan Kimchi...SEDAP sgt...kobis basi tu heee

      Delete
  66. amboi, no 6 paling tak boleh belah. hehehhee...

    saya kalau tengok menu tu, memang kena ada coverter kat sebelah la... jenuh nak mengira satu-satu >.<

    ReplyDelete
  67. Restoran ni memang famous ya. Dah banyak kali saya tengok orang datang dan buat review pasal restoran ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Farah : masakan nya SEDAP walaupun agak pricey

      Delete
  68. Sampai licin sis JM makan. Memang sedap sangat tu. Haha. Nak kena jugalah pergi korea suatu hari nanti. >__<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faa : mkn tgh lama mmg licin..klau lah pinggan tu boleh mkn ehehe

      Delete
  69. alamak alamak tudiaaa CT lambat singgah.. ketinggalan sudah.. ramai komen =)

    ReplyDelete
  70. masuk dalam itinerary.. okay boleh menabung nak makan samgyetang.. target locked =) weeee..
    uish kalo la semua makanan kat korea tu halal.. boleh makan tanpa ragu2.. buat trip makan2 ajelah ahaha..

    nak kena fit la gamaknya kalo ke korea kan.. naik turun tangga..xde stamina pancit oooit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SYM : Samyetang tu mmg sedap sangat..sis JM makan di Jagalci Market..FUhhh...NIKMAT!!!

      YeS!! excercise your leg from now ye Siti heee

      Delete
  71. alahaiiii tang kaki kena kuat tu yg tak lalu sbb sy jenis malas nk bejalan hahahha.....tempat bercumbuan tu cantikkkk nye tenang je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KopiO : kalau ke Korea...JALAN adalah paling utama..kalau malas..habislah..itu sbb org suka bercumbu kat situ eheh

      psst : dah balik BERCUTI lum?

      Delete
  72. tgok orang bercium? HHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHHAHHAH sabau ajelaa.. ... nnti ida nak pergi gak la. nk tgok gak hahahhahahahahhahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. EIDA : FREE show maa..kalau kat TV tu tak real hehehe

      Delete
  73. sedapnyaaaa korean food ni... shin ramyun tu ada jual kat Astro Goshop hehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eny : ahahah...Astro Goshop? x mampu!

      Delete
  74. rindu nye nk ke Korea lg....lg suka time mkn...suka side dish ikan bilis tu...huhuhiiii...siap mntak top up

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rin Noku : dh pernah ke Korea...tapi naper x share dalam blog..nk tahu gak experience kat sana

      Delete
    2. teeheheheh....udh sgt lama pegi nye...segan lah...kikiki...baca citer JM, dpt citer yg tbaru ^-^ I suka uollsss!!

      Delete
  75. ooo....ni ke murre restaurant....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye RiN NoKu : restoran yg femes di kalangan orang Msia tu..sedap makanan kat sini tapi biasalah MAHAL sikit

      Delete
    2. hihiihi...mknan korea mmg mhl.... diorg pon salu mkn kt umah aje... jimat ^-^

      Delete
  76. cantiknnyeee . kite suke korean food

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352