You can click on me :-)

Wednesday, 16 September 2015

Exchange Rates? SERAM!!!!

Assalamualaikum dan salam sayang semua reader blog JM


SELAMAT HARI MALAYSIA
#SehatiSejiwa
selamat bercuti!

TO all my dear reader...i'm sorry belum sempat nak reply komen dari korang..
Acctually i'm really appreciate dengan kehadiran semua di sini...terima kasih...muah cikit!!!

"Nilai Ringgit Malaysia (RM) JATUH?"

Kepada kaki "travel" atau kaki jalan seperti JM terutama destinasi luar negara mesti tak senang duduk bila tengok kadar tukaran wang asing semakin tinggi.

Jika ada orang bertanya apakah penyebab atau punca nya, memang JM tak boleh nak jawab. I'm not the expert one.

Dulu sebelum mula terjebak dan 'beramas mesra' dengan dunia travel JM memang 'buta' bab tukaran wang ni...memang tak faham langsung dan tak pernah ambil peduli. 

Sejak mula berjinak dengan dunia travel pada tahun 2010 sehingga sekarang kaki ini agak sukar untuk 'berhenti'. Ia sudah menjadi satu 'event' penting setiap tahun. 

Sekarang JM ada penyakit 'KETAGIHAN' kepada 'travel'. Siapa ada 'ubat' u can share with me heeeee.

Apabila berpeluang 'travel' melihat dunia luar..ya Allah...luasnya bumi Allah...sangat bersyukur dan kagum dengan ciptaan nya. Allah maha BESAR!

Isu tukaran wang ni, JM menjadi resah!...why?

Cuba lihat dan teliti exchange rate yang JM dapat dari Bank Negara Malaysia kat BN Exchange Rates

Exchange Rates 2 minggu pertama bulan September 2015
Nampak tak rate USD/US Dollar tu? semakin hari semakin naik!

Apa kesan nya kepada 'traveller'......kepada yang tak minat travel mungkin kesan nya tidak ketara.

Sebagai contoh :

JM pernah ke Siam Reap dan Phnom Penh (entri belum habis update) awal tahun 2014. Rate USD pada ketika itu 1USD = RM3.01 tetapi sekarang 1USD = RM4.30. Ini exchange rate di Bank Negara jika di buat tukaran di Money Changer Berlesen tu lebih tinggi dan ada yang cecah RM4.40.

Bagaimana kadar mata wang yang tinggi boleh memberi kesan kepada traveller?

Contoh mudah nya begini....

Katakan harga 3 ketul FM adalah 3USD it's means dalam Ringgit Malaysia kita perlu bayar lebih kurang RM10 sahaja tetapi dengan kadar tukaran sekarang kita perlu bayar RM13.20 untuk dapat 3 ketul FM tu.....jelas tak?

Ini bermaksud jika kita travel 5hari 4 mlm dari SR sehingga PP, dulu kos yang di perlukan mungkin dalam RM1,500 tidak termasuk tiket flight tetapi sekarang mungkin cecah RM2,000 atau lebih.

Begitu juga kadar tukaran Japanese Yen...waktu JM ke Jepun last year...100yen = RM3.20 tetapi sekarang 100yen = RM3.60.

Meh kita lihat kadar tukaran yang lain pulak

Cer tengok...Korean Won - 1000won = RM3.60...aduss!!!!
Kenapa JM terlalu CONCERN dengan kadar tukaran wang ni?

Siapa tahu? hehehehe....elehhhh!!!!! JM nak jalan-jalan lagi lah tu kan!!!!!

Ahakssss...kalau ada yang jawab mcm tu JM bagi 100markah!

Yes!!! In shaa Allah, JM ada trip dalam masa terdekat. All preparation is DONE...tinggal nak tukar duit je.

Ke manakah hala tuju trip kali ini? nak tahu? Tunggu!!!!! yang pasti BUKAN SEOUL!

Isshh....JM ni kan..boleh tak duduk diam-diam kat rumah tu...asyik nak berjalan je...dah tahu rate tinggi, nak juga pergi.

Tiket flight dah lama beli, nak tak nak perlu hadapi jugak huhuhuhu

Jauh di sudut hati nak pergi buat umrah, tiada MAHRAM menjadi penghalang huhuh...mungkin Allah belum 'izinkan' JM ke sana..In shaa Allah one fine day....aminnn

Makin bertambahlah travel trip story tertangguh...adus!!!! JM oi!!! ce ko rajin sikit....

Jadi kepada semua kawan-kawan maya di luar sana doakan JM selamat pergi dan kembali. Jika ada rezeki lebih, adalah sikit ole-ole untuk kalian...In shaa Allah...amin.

Semoga keadaan ekonomi negara kita semakin pulih...amin!!!!

381 comments:

  1. selamat pergi dan kembali semula JM..amboii anak dara ni..tak lekat kat rumah langsung ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Kam...JM belum pergi lagi tetapi sedang menhitung hari hikss....in shaa Allah..doakan yang baik-baik ye..JM ni kalau 2-3 bulan asyik stay kat umah je rasa nak demam hihihih

      Delete
    2. hihi.. kena ambik angin luar ye kak Jm.. hihi.. alasan nak berjalan tu.

      Delete
  2. Beramas mesra dgn dunia travel tu yg mahal! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Farrah...nikmatnya lain sikit heeee

      Delete
  3. Wahhhhhhh! Jalan lagi?! Ni klu nak suruh Sis JM lekat kat rumah, kena ikat kaki tu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss...klau letak gam gajah agak2 lekat tak cikgu ceketed

      Delete
    2. entah-entah gam gajah pun dah tak lut. hihi

      Delete
  4. Saya dapat 100 markah! Jaga diri baik2 ye, sis. Have a safe trip. Do come back in one piece :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih....terima kasih dak Farrah...in shaa Allah....yang pasti sedang menghitung hari dan semoga semua berjalan lancar aminnnn

      Delete
  5. Selamat Hari Malaysia sis JM!

    Patutla senyap je, mesti tengah busy prepare itinerary ni kan. Saya teka sis JM ke Jepun kali ni! Kalau betul sila belanja onigiri satu ♡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay Dolce!!!! bukan Jepun...boleh try lagi hiksss

      Delete
    2. ala.. tak dak idea lah nak teka ke mana kak Jm kali ni

      Delete
  6. Assalamualaikum JM!lama ta singgah ke mar i..hahhahaha :D
    saya nak tanya utk confirmation ,nnt sy dtg lagi ..nnt JM reply ye ...
    yg gambar pertama tuh kalau dia tulis USD,GBP,EUR tuh that's mean tuh utk kadar tukaran utk 1 USD , 1 GBP AND 1 EUR ,right ?melainkan japanese yen ,JPY100.....JPY100 tuh merupakan nilai paling kecik negara diorg ke camana ?I mean ada k JPY 1,JPY 12,ETC macam tuh?huuhuuhuu...saya baru nak belajar pasal nilai mata wang nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaa Aiman!!! lama menghilang...hows your study?e
      ye ye betul lah tu USD mewakili 1USD dan seterusnya...dan JPY100 tu bukan nilai terkecil ada lg nila yg lebih kecil mcm Malaysia bias kita sebut RM1 sedang kan ada lagi 20sen, 50sen , 5sen da 10sen kan

      Delete
  7. tp kalau tgk AUD , is it right 1 aud bersamaan 3.05 bertarikh 14/9 ?? knapa nilai mata wang AUS dollar bole dikatakan murah berbanding Eur and GBP?bukankah Australia termasuk negara2 maju ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiman...soalan ni sis JM tidak dapat dapat dengan tepat -:)

      Delete
  8. Huhuhu merang serammm tgk nilai RM kita!

    ReplyDelete
  9. Semoga perjalanan selamat JM...
    Kalau pikir pasal tukaran duit tu..memang pening kepala especially sesiapa yang selalu gi obersea.
    Tak tau nak cakap apa dah....kesian kat kita...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Fidah Shah..kalau keadaan ni semakin teruk...nampaknya JM perlu 'puasa' dari travel huhuh

      Delete
    2. mampu ke puasa travel ni?. hihihi

      Delete
  10. selagi mampu lebarkan sayap mu...tiada yg larang . tinggal siapkan duit je.
    semoga selamat sampai ke destinasi.
    selamat pergi dan selamat kembali.....dengan ole-ole ...ahakss

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayat hujung tu yg tak menahannnn... ha ha ha...

      Delete
    2. Terima kasih kak Nieda...ole2? in shaa Allah pasti ada utk reader kesayangan semua nya

      Delete
    3. ole2 utk SS pun pasti ada...then something yg special lah heeeee

      Delete
  11. Ya JM... menggigil si kaki jengkit macam kita ni tengok exchange rate. Terasa sangat bezanya compare dengan dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan Fay....dari poket basah cepat je kering huhuhuhu

      Delete
  12. KADAR TUKARAN WANG KITA KPD WANG ASING NAMPAKNYA KAN TERUS MERUDUM...MUNGKIN AGAKNYA DIDASARKAN DARI KEKUHAN KEWANGAN NEGARA YG SEMAKIN LONGGAR LEMAH...MAKNANYA MUNGKIN NEGARA KITA SEMAKIN MISKIN KOT..NTAHLAH JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kasihan kita rakyat marhein ni kan Kak Paridah..nak tak nak perlu hadapi je lah....telan je lah kan

      Delete
  13. Nak jalan lagi? Apa2 pun my sista semoga dipermudahkan segala urusan..Redo ajelah tak dapat feeling cerita sebelum ni.. ntah2 JM dah lupa..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih....dah lama sangat Suida...dah 'hilang ingatan' macam SS gak ni rasanya

      Delete
    2. ahakssss...kita kan sehati sejiwa...ke salah?

      Delete
  14. Yang tak travel pun terasa apa exchange rate naik. Barang2 yg kita guna pn bnyak import maa.. Arrange jual beli utk company, ada terasa jugak diff harga tu.. w/pun DUIT company..Hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan Suida..lain lah kalau duit gaji kita puluh ribu sebulan..x lah terasa sgt...ni dapat gaji cukup2 mkn je lepas bayar hutang sob sob sob

      Delete
  15. sebenarnya kan JM nak cakap rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu JM.. macam lama ja tak merasa 'serangan bom' dari U..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tangan Jay Emm sibuk bom 'tempat lain' tu... keh keh keh...

      Delete
    2. Suida....rindu kamu juga!!!! ehh..Deanna mana eh...lama x dgr khabar dak kari sorang tu

      Delete
    3. BOM nye byk dah habis..pinjam SS nye boleh?

      Delete
  16. Rate tinggi sekarang, sebab JM dah beli tiket lama dah kan, mesti trip kali ni kena potong utk shopping.. Tapi harap u enjoy trip nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trip kali ni kan Suida..nak beli ole2 utk rakan2 reader je...byk hutang 'hadiah' nih

      Delete
  17. Rengsa tengok currency skrg,significant increase untuk kos travel ke luar negara...bertabah ajelah kan,kena tapau food banyak-banyak ni buat bekal,selamat mengembara lagi...be safe and have fun!

    ReplyDelete
  18. Bestnyaaaa travel sana sini! Jealousss T.T Nak ikut lain kali hehe main je

    ReplyDelete
  19. yang tak travel ni pun seram juga JM ... barang-barang mahal. sekarang ni tak ada hati dah nak usyar aliexpress, sbb bila convert jadi mahal:)

    ReplyDelete
  20. jadi gini ni sebab 1MDB, pemimpin buta ekonomi dan bodoh bertingket-tingket :p ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. opsss...ehehehe....apa boleh buatkan Zie Has..nasib kita lah

      Delete
  21. kenapa highlight korean won? ... JM nak ke Korea lagi? Seronoknya jadi JM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss...Korea Won tu as example je...yang pasti bukan Korea...ce Zie Has guess lagi hiksss

      Delete
  22. eh chop ... kalau pergi umrah dengan kawan pun takleh ke? (tak tahu pula bab ni). pergi sendiri la JM, ala-ala travel gitew, tapi kena belajar pasal umrah sampai betul2 paham dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana boleh dah sekarang... g haji n umrah kna ada mahram...

      Sila rujuk blog kita ye... haha..

      Dahcm kaunter tabung haji pulak cik manisah

      Delete
    2. Zie Has...dulu kalau nk buat umrah...bagi perempuan bujang boleh tumpang mahram tetapi sejak tahun 2012 or 2013 kalau x salah kerajaan arab saudi telah menetapkan tiada lagi kelonggaran utk perempuan buat umrah tanpa mahram.

      Delete
    3. Betul cakap cik manisah tu...perlu ada mahram tak kisah lah adik lelaki ke, abang ke, ayah or datuk ke...yanag penting ada mahram KECUALI jika perempuan itu berumur 45 tahun ke atas di beri kelonggaran pergi tanpa mahram...wallah hu a'lam

      Delete
    4. kena cari agent yang pandai la... ramai je lepas gi umrah tanpa mahram...

      Delete
    5. takut gak SS...kang kantoi camne...jom kita g umrah nak?

      Delete
  23. Tulah JM. Sejak Kura2 terjebak dalam dunia travel tahun 2014 (padahal Korea je pun. haha), memang kaki ni gatal nak travel je. Tapi rate RM = Korean Won semakin meningkat dan meningkat. Huhu. Sedihnya.

    * Kenapa fligkt ticket AA masa CNY terlalu mahal? Takde promo langsung masa tu. Huhu. Plan nak ke Kuching dengan family next CNY. RM400++ return per person! Tak tau nak beli je atau tak. Kang makin naik pulak. JM ada advice tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira-kura..jgn sesekali or elak beli tiket on public holiday or cuti umum ke...sah2 harga tiket mencekik....mahal tu....jgn beli

      Delete
  24. SS ada ubat ketagih tu... ikat kaki kat pokok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kerengga x pokok tu sss

      Delete
    2. kerengga x de! kera ada... ha ha ha

      Delete
    3. kalau ikat pun still boleh lepas melainkan SS sama-sama terikat ngan JM kat pokok tu heeee

      Delete
    4. kalau mcm tu baik KERA dari KERENGGA

      Delete
  25. duit jatuh bukan effect pada traveler je... tapi... brg yg kite import!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS : kalau duit jatuh dari langit kan best.....hihihih

      Delete
    2. kalau dari langit, Ros pun nak tadah :)

      Delete
  26. kena tunggu umur jejak 40an baru x perlukan mahram... :-)

    ReplyDelete
  27. bertabah dan bersabar la sabariah dengan ujian uji rashid...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semenjak kak nab jadi kak sabariah gara2 menonton teater..

      Delete
    2. Uji Rashid mesti lagi byk ujian kan

      Delete
    3. nanti kak Nab tukar jadi Saloma plak bila tonton p Ramle kat tv tu

      Delete
  28. Apa khabar JM...lama okje tak singgah sini. Apa? Nak jalan lagi?....ikut...ikut....hihi....
    Jalanlah JM selagi masih single.....nanti kalau dah double triple.....banyak pulak ongkosnya.... dah bertambah jadi 6k pulak....Tulah pasal okje duk diam jer kat Malaysia ni JM hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Hainom Okje!!! rindu...sorry tau lama x singgah di 'rumah' akak tu,,,sibuk menyebok nih hihihih....kalau rate mata wang mcm ni maybe trip JM akan semakin berkurang huhuhhu

      Delete
  29. ke korea jugak ke kali ni, which is selain seoul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aswadz!!! teka lagi...not Korea! negara lain :-)

      Delete
  30. Kecian mata wanh Malaysia makin merundum..moga urusan sis jm d prmudahkn nnt insyallah

    ReplyDelete
  31. Ambois sis JM, masih kuat jalan lagi eh! Hihi. Ana yang antu rayau ni pun dah takmo rayau. Risau dgn ekonomi skrg. Sekejap je duit bertukar menjadi resit. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ismi Ana.,,,kesat mata berkali2....lamanya menghilang...blog masih berhabuk ke heeeeee

      Delete
  32. Mmg ngeri... seram lagi menyeramkan rate tu...

    Tu tak masuk duka nestapa terpaksa bli flight tix pada harga boleh sampai LONDON...

    Kan SSS kan kan kan...

    Huhuhu...
    Nanges sebaldi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part "bli flight tix pada harga boleh sampai LONDON" tu.... SS dah alaminya... Bukan takat nanges sebaldi... Tapi.. Seperigi! Guling2 nangis macam Nyonya Mansur... Keh Keh Keh....

      Delete
    2. Huda..nampaknya x tercapai hajat sis JM nk ke Okinawa tu huhuhh

      Delete
    3. Untunglah SS berpeluang ke ham ster dam dgn nilai rate yg masih rendah sob sob sob

      Delete
  33. amiin...
    smoga nilai RM dapat bangkit semula
    agar sis Jm dapat bertravel dengan gumbira..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Pha Is...bila dpt travel dapat beli ole2 untuk kawan-kawan heeeee

      Delete
  34. haihhh.. tengok tu pun dah risau...

    RM sampai tak masuk list..

    Sis JM plan nak p mana pulak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Firah!! x boleh bagi tahu skrg..nanti dah x saspend hihihih

      Delete
  35. Currency sekarang memang buat saya geleng kepala sahaja.

    Nak ke mana lagi tu, kak JM? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah!!! kannn...terasa sgt....next trip jalan dekat2 je

      Delete
  36. Memang saja tak nak publish komen je JM? Kunjungan kedua hari ini..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm suka kumpul! Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Suida...jangan majuk...x sengaja.....huhuhuh

      Delete
    3. kih kih kih....i nak menabung SS..mana tahu leh buat budget travel

      Delete
  37. memang sunggug menyeramkan exchange rate..farah maybe ke UK bulan feb nih..tu pun nak pitam ari ari tengo ringgit makin jatuh nilainya..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah Farhana nak ke UK? besntya lah hai....tukar sikit2 lah...tapi kalau lihat kepada rentaknya tu bulan ni rate sedikit rendah compare to last month...semoga ia semakin baik next year kan

      Delete
  38. Semoga niat murni si JM tercapai

    ReplyDelete
  39. Kemana lak cuti kali ni... Untung dapat melihat dunia luar

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..itu rezeki sis JM...rezeki aRz dapat family yang bahagia :p)

      Delete
  40. Selamat hari Malaysia buat semua rakyat Malaysia... juga untuk sis Jm :)

    ReplyDelete
  41. Memang serammmmm tengok mata wang kita. Huhu. Sedihnya... makin jatuh. Ros bukan pakat ekonomi, tapi memang hari-hari ambik tahu hal ekonomi ni. Harap sangat mata wang kita jadi stabil ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ros bukan pakat ekonomi? samalah titeww...pakat pun x pakar pun x eheheeh

      Delete
  42. Agaknya nak ke mana tu Sis Jm..? Cer bagi hint.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih.....ros nak hint ke? hurrmmm tempat tu sis JM belum pernah pegi heeeee

      Delete
  43. Aaminn. Ros doakan sis Jm dapat juga ke tanah suci Makkah.. Ros pun mempunyai impian itu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn...sis JM juga doakan yg baik2 buat ros ehh....in shaa Allah...

      Delete
  44. Hrmmmmm mmg terlebih seram buat kami yg pape kedane ni pun, usah kata brg luar negara, brg dlm negara pun naik harga juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak Azie....mana dengan GST lagi...huhuh...sedih!

      Delete
  45. Nak kemana plak tu JM? Confirm jadual cuti JM penuh every year kan.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Wawa....selang 2-3 bulan mesti ada satu trip...adus!!! penyakit....JM pergi dekat je hiksss

      Delete
  46. Seronoknya dapat bercuti. Sejak nilai ringgit jatuh ni kene fikir 100 kali kalau nak berjalan. Kos dah jadi berganda.
    Anyway, selamat bercuti JM :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Farini...cukup ke fikir 100x kali tu hihihihi

      Delete
  47. Replies
    1. hai..laman blog saya...ke mana pegi...blog okey x...pernah terjah cam ada prob je....ahakss..sis JM baru je balik dari Redang Island

      Delete
  48. JM, kena gi negara yang lebih kurang sama matawang Malaysia
    Lau nak g UK lebeh duit tak per kan (hehehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. klau camtu pegi UK - Ulu Klang je lah Dila ehehehe

      Delete
  49. serius memang seramm.. kami pilih nak ke HK sebab lebih kurang sama exchange rate

    Tips atasi kulit wajah bermasalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Lia...sedih!! sob sob sob..HK pun best

      Delete
  50. Semuga selamat pergi dan selamat balik ya. Semuga Allah mempermudahkan perjalanan JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak Notie...belum pergi lagi sedang menghitung hari ni

      Delete
  51. Ketagih travel memang takde ubat kak hahahah! Sama la kita nk pergi umrah tp mahram tiada so berjalan2 la tempat lain dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ros nzrj...x de ubat kan? puas minta kat doktor dia cakap x de ubat...katanya itu penyakit cari sendiri hehehehe

      Delete
  52. Moga cepatlah pulih. Flight tickets memang ok dah harga, currency pulak drop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah SFJ...meraung dalam hati bila pegi money changer huhuhu

      Delete
  53. Deal all, nanti JM reply okey..masih di Malaysia heeeeeeeee

    ReplyDelete
  54. JM nak g lombok ke..hahaha nak ikut,main terjah jer JM nak travel kt mn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu!! blog masih ber'update' x...rasanya pernah try terjah tapi permission denied...Lombok? bukan...sila buat tekaan lagi heeeee

      Delete
  55. nak pi siam reap lagi ke JM
    anyway sve journey dear..keep on travelling

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan NekCik....bukan Siem Reap...tempat lain....terima kasih NekCik

      Delete
  56. Samalah kita......sebab tiket dah beli tahun lepas..terpaksalah hadapinya jugak...waaaaa

    ReplyDelete
  57. asalm JM, nanti khabarkan di mana keberadaannya. GST jg menekan kita di Malaysia..nilai mata wang susut nilai..tukaran tinggi.

    Keluar duit dari atm lain pundah RM1.60 ..Dunia ni dah moden betul lah kan, apa2 ja duit duit hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhuh,,,betul cikgu Etuza...top pup prepaid pun perlu bayar extra 6%

      Delete
  58. Travel dlm malaysia je JM ..

    Bnyk mnarik nya msia ni...

    Ke dah habis pusing dah?

    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huda!!!! belum habis pusing lagi....temankan boleh heee

      Delete
  59. JM... ada x ter papar komen IRM kita?

    Sewel sikit network kita... jap2 disconnect... huhuhu

    ReplyDelete
  60. JM... jom tgk salam baitullah ... tv1 ... pkl 9 mlm jom...

    #rinduBaitullah...

    Allahuakbar ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak!!! baru nk baca komen ni lah Huda...sob sob sob

      Delete
  61. Semoga dipermudahkan pergi dan balik buat sis JM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Ekin....belum berangkat lagi...masih di Msia

      Delete
  62. Wahhh xsabar nak tengok ole2 hahaha

    ReplyDelete
  63. JM;

    Semuga selamat pergi dan selamat kembali ...

    Dan Insya Allah, kalau ada rezeki, pasti JM dapat jodoh and dapat buat Umrah jugak . Muga Allah memberi jodoh yang terbaik buat JM.

    ReplyDelete
  64. Tu la moga ringgit kita cepat sembuh dr sakit yg tenat...

    ReplyDelete
  65. lama tak jelajah blog JM.sakitnya tengok rates sekarang.Tapi apakan daya suka tau tak kena tukar jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Cerita!!!! yahooooo...terima kasih kerana masih sudi datang sini,,,terharu iollsss...blog tu blog tu masih ber'update' ke x...jap nk skodeng

      Delete
  66. kak JM kan selalu travel sini sana.. tak mustahil boleh duduk diam tak ke mana-mana.. apapun semoga kak JM selamat pergi dan balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss..Eyda ni cam faham-faham je kan

      Delete
  67. yelah, selalunya kaki travel akan beli tiket awal, jadinya tak tau apa yang akan jadi bila tiba waktu nak travel tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuatu yang perlu di hadapi huhuhhu

      Delete
  68. JM nak p jalan mane???btw, selamat berjalan..hihi

    memang perit p berjalan time RM merundum ni..tapi insya Allah boleh lagi dalam masa setahun..

    my friend pun ramai mengeluh sebab time RM merundum ni la diorang nak berjalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Feeza Fauzi...trip klai ni dekat je...flight x sampai 3 jam pun hiksss...ye lah kalau dh namanya kaki travel RM jatuh tetap 'jalan' kan

      Delete
  69. Jangan ambil kisah sangat... kena jalan juga...sekurang2nya dua tempat setahun pi jalan over the sea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih x boleh nak challenge abe MKL...buat trip overland China....tabik spring tau

      Delete
  70. takde obat utk ketagih travel ni, JM..nanti cari life partner yg kaki travel jg, kalau jumpa masa time travel pun ok jg...hehe..

    takut nak beli flight tiket, tahun depan tak tau mcmana lg, .huhu..RM semakin menjunam turun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss...bagus juga cadangan kak Nohas ni..JM amin berkali-kali...amin!!!!

      kita doakan supaya ia 'bangun' semula ye kak Nohas

      Delete
  71. demam tengok exchange rate ni.. bukan yang nak travel je. semua benda pun ada kesan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kan Normala...adus!!! mmg tention..makin bertambah lah rambut ni gugur huhuhu

      Delete
  72. SJM... ni pun kita nk bg UBAT kat SJM...

    jom gv support ... jawab soklan2 cepu cemas saya :http://hnr318.blogspot.my/2015/09/jom-berkenalan.html?m=1

    Tolong pomot skali if baik hati ...
    I really hope it can reach many heart of readers for the medicine awareness...

    Jazakallahu khayr ... tengs in advance ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis dh baca entri tu....berpeluh menjawab solan2 nya

      Delete
  73. JM,
    Saya pun seram sejuk tgk rate currency...ngeri!!
    Dan saya pun memang count kalo beli setiap brg semasa travel..orang x bopa nak kaya travel kan..
    JM nak pergi mana tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mimpi ngeri mak.. SS baru tuko duit tadi...

      Delete
    2. Mama Gojes ku!!! JM pegi dokek2 jo...

      Delete
    3. SS tukar duit? nk ke mana plak dia tu..jangan tinggal daku!

      Delete
  74. ada kawan saya tak kisah nak travel walau matawang jatuh...duit berkepuk-kepuk, saya telan air liur je lah...JM, kita sama, masih belum ada mahram huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti Hazreen...kalau duit berkepuk2...mmg tak perlu risau cam kita ni kan huhuh

      Delete
  75. Asalam Rindu pula nak kacau JM..rasanya kalau ada rezeki tetap pergi travel juga ya. Niat ziarah kerana Allah ..Etuza tahu JM seorang yang amat bersyukur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye cikgu Etuza..perlu sentiasa bersyukur barulah rezeki sentiasa bertambah :-)

      Delete
  76. Kalau dah minat mengembara nak buat mcm mana kan JM... sabar jelah.. kenalah berjimat.. yg selebihnya tu anggap jelah sedekah hihii... Salam ceria selalu JM... :D

    ReplyDelete
  77. Asalamualaikum jm..selamat hari isnin
    :-))

    ReplyDelete
  78. Kalau dah minat jm travel..mata wang malaydia jatuh tersungkur pun pasti jm pu juga kan...bak kata pepatah..

    Lautan api sanggup ku renangi...inikan pula rm jatuh..
    ;-p

    ReplyDelete
  79. Assalammualaikum......mana tuan umah ni....titew dtg nk beraya...sempena hari malaysia.....hahahhaha

    ReplyDelete
  80. Muahh ciked??? ciked jer ker??? kalau nk byk??? boleh kah??? kah kah kah

    ReplyDelete
  81. sy ada ubat utk JM.....amik segenggam ikan bilis...guna yg dah kopek tuh yer....pastu goreng garing....boleh dimakan bersama kacang goreng....kacang jer kannnn...kah kah kah

    ReplyDelete
  82. waaa.....suda ada plan jenjalan lg kaa??? kemana???? meh bisik jap....mau itut....hehheheeh

    ReplyDelete
  83. exchge rate ni memang dah sebati dalam jiwa sy...coz dulu2 masa semak baucar bayaran...memang selalu kena belek website bank negara tgk rate....semak pulak baucar yg dari pelbagai negara....memang jenuh nk tgk satu2...cuma skg ni kurang skit la belek rate tuhh...

    ReplyDelete
  84. semoga dipermudahkan urusan dan perjalanan JM nnti....ada ole2 nti jgn lupa titew kt sini....opsss....tutup muka malu...kah kah kah

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352