You can click on me :-)

Monday, 28 September 2015

Trip Solo : Bus No 29 to Mo Chit BTS Station, Bangkok

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Lama betul kan JM tak 'bersiaran' ada yang cari tak?


Ingat lagi tak apa yang berlaku di Don Mueng Airport, Bangkok?

Tak ingat? mestilah tak ingat kan sebab entri tu dah up beberapa minggu yang lalu.

Meh JM throwback...semasa solat di Surau, Don Mueng Airport..JM berjumpa dengan seorang student yang menuntut di salah sebuah universiti di Bangkok, kemudian dia 'offer' untuk tunjukkan cara naik bas ke Mo Chit Station. Kebetulan beliau nak balik asrama dan we are in a same direction.

Ingat? alaaa....dia nak balik asrama tetapi sebut jom 'ASMARA' heeheheh....

Nampak baik budaknya...cantik, putih dan gebus hihihi...kalau JM ni lelaki memang terpikat lah kih kih kih....jangan salah faham...itu hanya gurauan.

Sebenarnya JM nak ke Hotel Silom Avenue Inn tempat penginapan yang telah di tempah melalui booking.com selama 6 hari 5 mlm.

Jadi untuk ke sana perlu naik Bangkok Sty Train (BTS) dari Mo Chit Station, tranfer train di Siam Central pastu naik train ke Surasak Station

Dari Surasak Station perlu jalan kaki dalam masa 10min untuk sampai ke Silom Avenue Inn Hotel.

Train Route Bangkok City
BTS Sky Train Transit Guide
Dari Airport JM ikut je bontot budak cantik ni namanya Shafinaz.

Pabnduan dari Don Mueng Airport to Bangkok City
Ikut je anak anah tu untuk ke station bus di tepi jalan besar. Bus No 29
Sebenarnya kalau nak ke Mo Chit Station ni boleh je naik bas A1 di luar airport tu seperti yang JM kongsi di SINI. Oleh kerana Shafinaz sudi temankan, kami naik bas di luar airport dengan kadar tambang lebih murah.

Waktu jalan beriringan ke main road, kami sempat berborak.

Shafinaz : Akak datang sorang ke Bangkok? Dah berapa kali ke sini?

JM : ye datang sorang...ni pertama kali jalan sorang..sebelum ni pernah ke tempat lain tapi berteman

Shafinaz : berani nya!!! sambil senyum terkejut! eheheeh (korang bayangkan lah sendiri)

Sebaik sampai je di main road dari jauh dah nampak Bus No 29 dah berhenti di bus stop...JM tanya Shafinaz..sempat tak naik bas tu...

Sempat akak, jom kita lari...naik bas no 29 ni tambang nya murah!!! Cermin depan tertulis Victory Monument.

Bila dengar je Shafinaz cakap MURAH...JM terus pecut 100m kih kih kih...dengan bagpack 7kg di belakang....pedulik! tak kesah dengan orang lain janji naik bas tambang murah!

Selamat masuk dalam perut bas..fuh!! lega..

Tiada seat kosong, jadi kami perlu berdiri dan bas mula bergerak.

Waktu nak bayar tambang tu tanya Shafinaz berapa tambang dia cakap THB10 seorang. JM cakap kat Shafinaz tak perlu bayar biar akak bayarkan (dalam hati tu niat nak balas budi baik). JM pun keluarkan note THB1000 (itu je note kecil yang dapat dari money changer).

Bila konduktor bas datang nak kutip tambang dia buat tak tahu je bila JM bagi 1000THB tu. Pastu JM pandang Shafinaz....

Shafinaz senyum je hehehe..."akak!!! dia tak terima duit besar...note THB1000 bersamaan RM100...tambang bas tu RM1...konduktor tu tak terima duit besar"

Ahahahah...kami sama-sama gelak gelihati...aduh!!! JM ooo JM...bukan ko tak tahu kan..tapi itu je duit yang ada.

Pastu Shafinaz keluarkan duit THB20 serahkan kepada konduktor tambang bas untuk 2 orang. Tak pe akak...saya bayarkan. Aduh!!! JM amat terhutang budi dengan budak Shafinaz ni. Sangat terharu. Baru je jumpa tak sampai 30minit tapi pertolongan di berikan sangat terkesan dihati.

Selang beberapa minit bas berhenti turunkan penumpang, jadi adalah seat kosong. Kemudian Shafinaz bersuara...akak duduk dulu, saya berdiri...Ya Allah mulia hati budak ni.

Kemudian ada seat kosong di depan JM, barulah Shafinaz duduk. Waktu ni jalan masih lengang.

Bus No 29 to Mo Chit Station
Bus tiada aircond, nampak tak kipas di atas kepala driver tu. Dalam flush warna pink tu stok air ais
Bus 29 to Mo Chit Station
Ini Shafinaz yang baik hati tu...RUGI..memang RUGI sebab JM berat mulut untuk cakap 'nak ambil foto boleh?' Tengok tangan pun tahu cantik dan manis orang nya ehehe
Bus 29 to Mo Chit Station
JM duduk sebelah pakcik ni...nampak tekun betul dia dengan hp....tengah chatting dengan awek cun!!!
Tak percaya? ye! pakcik ni tengah chatting dengan awek cun uolss!

JM skodeng pakcik ni dalam diam-diam...dia asyik je dengan hp tu tak pedulik orang keliling. Awek tu muka macam retis sangat kau. Tak pastilah kalau awek tu anak nya.

Paling kelakar tu...JM tengok dia terima 2 message je dari awek tu......tapi 10 message dia reply. Pastu terkial-kial taip message, taip padam...taip padam..tak kisah lah dengan siapa dia message yang penting gigih betul. 

JM pun tak ada smartphone cam pakcik ni..jelez!

Bas terus bergerak tetapi perlahan kerana jalan dah mula jem!...keadaan dalam bas memang panas...panas di Thailand panas kering tak seperti di Msia panas lembab.

JM keluarkan kertas Itirenary jadikan kipas..hover kan iolss..hiksss

Bus No 29 to Mo Chit Station Bangkok
Jalan dah mula 'jem'
JM dah rengsa..kalau jalan 'jem' macam ni ada kemungkinan dalam jam 7mlm baru sampai di Mo Chit Station. Kalau boleh nak elak sampai malam sebab nanti satu hal pulak nak cari jalan ke hotel tu.

Shafinaz berkali-kali pesan "akak tido dulu, lambat lagi nak sampai. Dah nak sampai nanti saya kejutkan"

Macam mana nak tidur adik sayang, panas!

Tengok melalui luar tingkap bas nampak teksi warna pink..laju je tangan ni terus klik..pink uolss my feveret colour.

Bus No 29 to Mo Chit Station Bangkok
Teksi PINK...nampak lawa..nampak lawa dia pakai apa?
Masa terus berlalu, bas terus bergerak perlahan dalam jem. Sesekali berhenti turunkan dan ambil penumpang.

Hampir 1jam lebih dalam bas sambil melayan perasaan sendiri, kemudian Shafinaz bersuara lagi.

Akak! sekejap lagi dah nak sampai Mo Chit Station.

Waktu tu otak JM ligat berfikir...sebelum turun dari bas nanti nak bagi 'something' kepada Shafinaz sebagai tanda terima kasih TAPI...tengok dalam dompet duit THB paling kecil THB1000, pastu duit RM paling kecil RM50 untuk tambang balik dari KLIA2 Airport.

Aduh!!! takkan nak cakap terima kasih je...JM selongkar 'bag makeup' kah kah kah...bag makeup lah sangat cuma ada bedak, lip gloss, sunblock, losyen dan perfume.

Ahaaaa....i get the idea...JM nak bagi perfume...perfume botol kecil bersiaz 10ml..dari jauh dah nampak Mo Chit Station, Shafinaz minta berdiri di depan pintu bas. Sebelum turun salam peluk cium dulu pastu dia terkejut sebab JM hulurkan perfume sebagai tanda terima kasih. 

JM sempat dapatkan FB Shafinaz untuk terus berhubung.

Kami berpisah di Mo Chit Station. JM doakan agar Shafinaz dapat menamatkan pelajaran dengan jaya nya dan terus success dalam kerjaya beliau nanti aminn.

Pengajaran di sini : 

1. Orang baik ada di mana-mana...alhamdulillah syukur kepada Allah JM di temukan dengan orang yang baik.

2. Sediakan wang kecil, peringatan buat diri sendiri.

Mo Chit Station, Bangkok
Safely arrive at Mo Chit Station
Misi seterusnya mencari Silom Avenue Inn Hotel...

Susah ke senang nak cari hotel tu? tunggu kisah nya dalam next entri...

Bersambung!

205 comments:

  1. Kim salam kat shafinaz ea...

    Hihi...

    Org msia ke dia JM?

    Tak ingat dh entri hrtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam!! ehh hihih..Huda...Shafinaz tu orang YALA!

      Delete
    2. yala tu nama tempat kat sempadan Thai-Malaysia.dekat ngan Narathiwat. Oh my geografi!

      Delete
    3. Yala tu nama tempat kat selatan thai kot

      Delete
    4. nape Yala?
      * Soalan mintak kena lempang

      Delete
    5. Yala tu nama tempat kat thailand huda

      Delete
    6. Dah nape plak Huda yang dipanggil? SS yang tanya... keh keh keh..

      Delete
    7. haha ... SS yang tanya huda yang disebut :)

      Delete
    8. Hahahah Ekin dah level up! Sekarang ni dia main typo nama pulak :)

      Delete
  2. Sempat lagi tu JM g usha pakcik sblh tu...

    Hahahadoiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeh ngeh ngeh...Huda! kalau pakcik di kg sis JM..x pandai nak pegang gadget2 mcm ni tapi pakcik ni mmg 'HERO' heeee

      Delete
    2. kalau ayah Eyda pun tak reti.. mesti selalu dok ngadap hp tuh yang teror..

      Delete
    3. Pakcik ayat sapa erk... Hehe

      Delete
    4. betul ke dia pakcik? atau sebenarnya umur dia remaja tapi bermuka tua...
      * ketawa mengilai...

      Delete
    5. Ulat bulu gigit ke sis jm hahaha gatal tu

      Delete
    6. Sampai sini ha dengar SS mengilai! Hihihi tapi ulasan lengkap Sis JM tentang pakcik tu memang kelakar!

      Delete
  3. Wah baiknya hati adik Shafinaz tu... dahla nama pon sedap. Saya setuju, dekat mana-mana pon ada orang baik kan.

    Btw, lama ke naik bas ni sis JM? Dalam sejam ada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay!!! orang baik pasti berjumpa ngan orang baik-baik juga....cam dalam ber blog..dapat kenal Kay yang baik ni heeee

      ahakss..ni mesti baca x habis ni..dalam 1 jam lebih lah sayang..sebab 'jem'

      Delete
    2. Hahaha kantoi kan baca skip2!

      Kak JM kata hari tu ada trip, dah balik ke?

      Delete
    3. Hahaha.... Baca-baca rehat bersama kitkat dulu

      Delete
    4. x sempat nak hapal... hi hi hi...

      Delete
  4. macam tula Allah mempermudahkan urusan hamba2Nya, melalui bantuan yg tidak disangka2.. Alhamdulillah, dah la travel solo ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Shiha..sentiasa mohon doa kepada Allah permudahkan perjalanan dan di temukan dengan orang yang baik-baik cuma belum berdoa untuk bertemu jodoh semasa travel kih kih kih gatal kan!

      Delete
  5. Jeles saya sama mbak JM dapat kenalan baru gadis cantik dan baik..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks....kalau Mas Gunadi yang ketemu Shafinaz tu jangan main-main mata tau..i is jelez hihih

      Delete
  6. Replies
    1. SS!! jangan komain seround x puas..i need more :P (matilah statement buat org boleh jadikan VIRAL) ngeh ngeh ngeh

      Delete
    2. Abislah orang tuduh SS carik publisiti menaip murahan di sini... keh keh keh...

      Delete
    3. Menaip jangan sebut nanti Siti Yang Menaip marah haha

      Delete
    4. sekarang sis JM panggil Siti yang Mengamok

      Delete
    5. Hahahah Siti Yang Mengamuk sekarang ni dah ada macam2 nama :)

      Delete
  7. SS tengah bayangkan Jay Emm lari pecut... Watson nyambek mesti bangga! Kah Kah Kah...
    * Tak sengaja gelak jahat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheheh..Watson Nyambek dan ada pengganti...Wokson Lembik!

      Delete
    2. SS ni betoi ke tak sihat ha ? kemain mnyakat macam sihat ja..

      Delete
    3. SS tu sihat ke tak ke dia tetap CERIA heee..tak percaya? sis JM kan Warden :P

      Delete
    4. jari SS sihat..badan je..haha

      Delete
    5. hanya mati yang memisahkan kite... cewahhh! ha ha ha

      Delete
    6. Ayat SS mati hanya tinggal nama..

      Delete
    7. Sis JM warden khas utk pantau SS :)

      Delete
  8. trade mark Jay Emm... Suka tengok 'jari' orang! Adeiii laaa... Kih Kih Kih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe...jari yang cantik melambangkan kecantikan seseorang..Nah!!! tak percaya? ce tengok jari Deanna hihihi..melalui jari juga bole htahu orang tu suka masuk dapur ke tak..so becarefull with your JARI..JM pandai tilik nih :P

      Delete
    2. ala jari mummy bam bam.. so tak canteklah..sob sob sob :((

      Delete
    3. Sila sembunyikan jari anda dari JM

      Delete
    4. Jari ekin sis pernah tgk tak hahaha dah kata boleh tilik

      Delete
    5. jumpa sis JM sila sorokkan jari

      Delete
    6. Lepas ni jump Sis JM kena pakai purdah kat jari ;)

      Delete
  9. Adakah Pakcik Baju Merah tu desperate? keh keh keh...
    * Soklan kontolbesi... Adusss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah2 betul kan...excited benar reply message..dah lama tinggal sorang agak nya..so tengah mencari teman..matilah kalau salah..ampun pakcik..ini hanya gurauan

      Delete
  10. Ladies Pink memang suka tepek 'Bedak'!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau x de bedak dia akan jadi Ladies BLUES!

      Delete
    2. ladies red camna? hahaha...
      *nak jugak

      Delete
    3. Nasib baik bedak xde warna pink kalau muka tubjdi pink... hahahammm

      Delete
  11. salam cik JM yg jeliter tuuu., wahh pegi siam sorang2 je yee., semoga selamat pergi dan balik., ke dah balik ? ., harhar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh eh eh..gosok mata berkali..Wak ke ni..Wak Lat ke Wak Kentut ni hihih....Wak ni dah ketinggalan ketapi ke? JM dah 2 bulan balik dari Bangkok tu :P

      Delete
    2. tular cik JM, wak nih selalu baca x pakai cermin mata., x tengok sangat date tuu., huhu2

      mana ole-ole siam wak mana?

      Delete
    3. ecececeh...Wak ni pandai tau bagi alasan hihih..ole2? tunggu!!!

      Delete
  12. Peringatan no 3... Kalu sesat cari Shafinaz... Ehhh... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe..pastikan bukan Shafinaz suara sapporono tu eh

      Delete
    2. Jenuh la kalau lepas ni semua ke sana cari shafinaz

      Delete
    3. Nk cari macam shafinaz kat yala tu sis no contact pun xde hihihi

      Delete
    4. Kalu jerit dengar tak? He He He...

      Delete
  13. selamat malam JM
    wah berani nya jalan sensorang kalau kaknoor adoiii dalam rumah boleh lah sorang2 hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat pagi Kak Noor!!! ehehehe...kak Noor kak Noor..lawak lah

      Delete
  14. tak baik sekodeng Hp pakcik tu tau sampai nampak pakcik tulis padam tulis padam memang lama tu kannn heehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM curious kak Noor..alang-alang dah puas tgk luar tingkap alih pandang ke pakcik ni...yang kelakar tu..tulis padam tu lah..maybe dia sedang susun ayat-ayat romantis hihihih

      Delete
  15. jangan marah tau tak baik marah orang tua hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehhe.....orang tua di hormati orang muda di sayangi...tul tak kak Noor?

      Delete
  16. Wah! Rindu Bangkok!
    Kak JM pergi solo? Nice one.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojie!!! lama x singgah sini..how's your study...masih ligat travel? Kan! rindu eh? kalau sis JM rindu TOm Yam!!
      ahaaaa..sis travel SOLO..nape TAK PERCAYA? hikssss

      Delete
  17. Hati saya berbunga-bunga 'asrama' nampak entri baru muncul. Selamat malam, Sis JM!
    Tinggal jejak dulu seround!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...nah!!! bunga cinta lestari untuk Cikgu Ceketed...jaga tau jari yang terluka tu...jangan sibuk sangat di dapur..makin bengkak nanti..sis JM jgk yg susah sbb x de entri baru nk 'serang' heeee

      Delete
    2. ehehe tunggu lagi 2/3 minggu baru ada entry baru..

      Delete
    3. nape CT..bukan ke kak Farrah ko tu rajin up entri

      Delete
    4. CT maksudkan JM bukan kak farrah

      Delete
    5. Hihihi CT maksudkan Sis JM,...yg entri2 nya kitorang tunggu2. Dont worry, sis. Alhamdulillah, jari dah baik. Tapi skrg tak dpt up entri sgt pun,.. busy sikit bebudak tengah periksa :)

      Delete
  18. Allahuakhbar...masih ada insan yang baik dimuka bumi ni kan...alhamdulilah ,Allah permudahkan urusan jm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak Yan..syukur sangat...I Love U Allah...

      Delete
  19. pendeknya entry ni..hehehe.syukurlah, orang baik macam JM, ditemukan dengan orang baik jugak. Next time JM melancong, bawaklah keychain or FM dari Malaysia..kalau jumpa local yang baik macam tu boleh bagi sebagai token.Ni saya baca dalam blog traveller mat salleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaa....good idea gak tu Sal...in shaa Allah i will try!

      Delete
    2. Rasanya... Kalu bagi duit Malaysia pon ok... cakap je as tanda ingatan...

      Delete
    3. Idea2 Sal & SS sungguh bernassssss!

      Delete
  20. Betul tu jm..hp pakcik tu pun lebih canggih dari kak yan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih...pakcik tu pakai HP mahal tapi naik bas je kan kak Yan....ntah2 HP pakcik tu anak belikan hiksss

      Delete
  21. JM travel sorang bawak go pro tak? habis tu sape yang tangkapkan gambar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Go Pro x dok..goblok ada hihih..Sal! itu sebab dalam entri Bangkok ni tak de gambar sendiri sob sob sob

      Delete
    2. Kak Sal dah pasang cecita nak beli Gopro.. then dia nak travel sorang.. katanya..
      "akak kalo ada gopro akak x kesah dah travel partner.. ada gopro bleh ambil gambar akak.."

      Delete
    3. hahaha..CT, akak mana suka amik selfie, tak kisah pun kalau takde gopro..ada sony tu cukuplah...

      Delete
    4. boleh berguru go pro dengan Cikgu CT... he he he

      Delete
  22. saya boleh bayangkan senyum terkejut tu..sebab saya pun senyum macam tu bila dengar JM kembara solo. Tapi senyuman saya tak semanis Shafinaz lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaksss....Sal tahu senyum terkejut tu...

      Delete
  23. Baru je nak excited dah bersambung. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ecececececeh!!! tak leh panjang sgt kura-kura...nanti scroll tgk gambar je :P

      Delete
  24. JM cilok lah gmbr FB shafinaz satu upload kt sini.kiki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kura-kura laju! hihih...sis dah jadi FB Friend tapi sayang...dia 'malu' so no pic in public..mood sedih!

      Delete
  25. Dolu masa PLM gi Bangkok pun stay kat area Silom... ada masjid dan senang dapat makanan halal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu PLM...Masjid tu hanya selang beberapa buah kedai je dari Silom Avenue Inn dan byk kedai makanan HALAL di Silom Road ni..isshh!!! pesal komen SKEMA plak ngan PLM ni..cam bercakap ngan BAPAK MERTUA ku heheheh

      Delete
    2. ahahaha x setel lagi eh kes Bapak Mertua ni =P wakakaka.. ingatkan dah beransur reda..

      haaa part makanan ni CT suka.. di mana ada makanan disitu ada CT eh..

      Delete
  26. Replies
    1. Normala...agak2 kalau kat Msia x de duit kecil utk bayar tambang ada x yg sudi hulurkan bantuan :P

      Delete
  27. Replies
    1. Kathy!!! lama betul kan..sis JM pun dah laaaaaaaaaaaaammmmmaaaaa sgt x jengah Kathy....x lupda tapi x sempat...wait ur turn bebeh hihihiih

      Delete
  28. Seronokkan kalau dapat jumpa orang yang baik sangat masa kita travel. ALhamdulillah, kak JM memang bertuah sangat-sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Farah! rezeki Allah beri dalam pelbagai cara

      Delete
    2. Alhamdulillah, Allah mudahkan urusan. Hantar insan baik utk orang baik :)

      Delete
  29. alhamdulillah..JM dipertemukan dgn cik adik manis Shafinaz tu...
    sayangnya cuma boleh tgk tangannya ja hehe

    ReplyDelete
  30. Bangkok best aaaa
    JM banyak pengalaman
    Satu perjalanan yang berharga

    ReplyDelete
  31. Alhamdulillah, orang baik akan bertemu org yang baik jugak :) nanti kim slam dgn shafinaz tu tau Sis JM tau...hehehe :)

    ReplyDelete
  32. hehehee...teringat abah Cik Mimie bila tengok pkcik tu main hp..Abah Cik Mimie scroll gambar2 je dalam grup family...hahahaha

    ReplyDelete
  33. bertenu kenalan baik di rantau orang adalah rezeki Allah yg xdisangka...syukur alhamdulillah Allah permudahkan urusan travel JM menulusuri bumi ciptaan Allah yg penuh keajaiban yg mengagumkan...

    ReplyDelete
  34. bila travel ke tempat orang memang setiap pertolongan tu sangatlah berharga wp bagi yang menolong tu rasa small matter je,syukur jumpa adik manis yg baik tu,pmulaan yg best untuk solo trip,sweet sungguh la teksi pink tu...sedap mata memandang :-)

    ReplyDelete
  35. Rindunya bangkok..biar la panas melekit tp suka ngan envirnmnt sn,rindu nk naik bot kat sg chao phraya,ni yg nk repeat nih

    ReplyDelete
  36. tengok bahagian belakang pun dah boleh bayangkan
    dia pakai cermin mata, mesti cun macam saya...wahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi kak YY, sempat lagi puji diri sendiri..haha

      Delete
  37. travel JM yang ni paling suspend saya baca
    sebab p sesorang...uishh...tak berani kalau saya

    ReplyDelete
  38. Jenguk2 JM sekali ada post baru yeah! Wah2 baiknya hati budak tuh. Betul2 orang baik tuh ada, majoriti memang orang2 baik sebenarnya dalam dunia nih, just kena aware dengan persekitaran. Saya menunggu post Bangkok seterusnya, sambil menangis bucu katil tengok exchange makin tinggi waaa!!!

    ReplyDelete
  39. Amboii pak cik tu mengadap phone khusyuk betul. Hahaha !

    ReplyDelete
  40. Sweetnya cite ni JM: Memang betul, orang baik ada di mana-mana :)

    ReplyDelete
  41. wak tenok tangan shafinas yg chantek dan manis tuu mesti pandai memasak kannn ., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tak yah susah2 masak nasi lemak... ha ha ha...

      Delete
  42. betul tu Akak JM.. orang baik dimana-mana tapi sebelum travel.. solat hajat and doa dulu..
    semoga kita dipertemukan dengan orang baik2 saja.. ada juga yang dasarnya baik tapi ada muslihat..
    dats why kena doa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, tengok CT...dipertemukan dengan kak Sal yang baik hati dan comel...haha

      Delete
  43. Ya Rabbi.. i is kenotlah bas tak ada ekon tu.. keeeeenot !! i nak yang sejuk2 ja.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT..negara cuaca PANAS dia x pandang..nak pergi negara cuaca SEJUK je kan kan kan hehehe

      Delete
    2. Bawak ekon dari umah laaaa... Bising laaa... Kah Kah Kah...

      Delete
    3. haha..CT memang kenot go negara panas ni..kalau tak, nak ajak gi Brazil..

      Delete
    4. dia kulit Panda! nak tempat sejuk je...
      * adusss mati laaa kena tuduh pembuli cyber lagi aku ni kang! ha ha ha

      Delete
    5. Jangan buli adik panda saya hahahahahHahh :)

      Delete
  44. asalam JM baru kerluar kursus ni... bagus kan ada teman berbicara seketika dengan student tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam Cikgu Etuza...ha'a..kebetulan peramah dan baik orang nya

      Delete
  45. Org yg baik msti akan bertemu dgn org yg baik kan..berani ya akak jln sen sory d cna

    ReplyDelete
  46. Salam Aidiladha JM... wah... klu saya tu mesti dah terpikat dgn Syafinaz tu hohohoo... menariklah pengalaman ni. Bukan senang nak jumpa syafinaz eh... salah... bukan senang nk travel menimba pengalaman sorang2... best!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM sangat berani kan KK... Kirimkan salam kat Syafinaz ek. Hehe gurau aje ^-^

      Delete
  47. mummy cari gak.. tapi jerebu tebal la so kabuq sikit la ..keh keh keh

    ReplyDelete
  48. mummy baca komen dulu ea.. esk mummy sambung baca entry..hahahhaha :P

    ReplyDelete
  49. Budak U Thailand pakai uniform kan? Baju putih kain hitam ?

    ReplyDelete
  50. khusyuk betul pakcik tu, sampai JM snap gambar pun x toleh..hihi...

    sejuk hati..jumpa orang baik dlm surau..betul kan..ehh..rasanya betul..haha..(kes entry lama x bersambung..hehe.)

    ReplyDelete
  51. Wah JM sempat gak skodeng pak cik tu duk berchatting yer ^-^

    ReplyDelete
  52. Apa apa pun, boleh tak sambung cepat sikit cite nih!

    Hahahahhahahaa

    ReplyDelete
  53. Wahhh...
    pegi sendiri... !!..

    dalam negara berani lagi... luar negara nanti dulu... heheheheh

    lama tak naik bas.., merempit lalu tepi bas jee.. ade..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama laaa kite hidu asap je... tapi SS kayuh basikal! he he he

      Delete
  54. nasib jumpa Syafinaz tu kan.. kalau tak, jenuh kak JM..

    ReplyDelete
  55. tp kalau tukar duit dr Malaysia memang payah la nk dapat duit kecik kan JM..

    Ni kalau sorang2 xde shafinaz, mau konduktor bas tu suh turun bas karanggggg... Hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairy...kalau konduktor tu halau turun dari bas..sis JM peluk tayar bas tu erat2 minta simpati hihihih

      Delete
  56. wah JM...beraninyer travel sensorang..kagum sat!hehe..ada jugak perancangan nak terjah Bangkok..tapi cuak sikit kes bom aritu

    ReplyDelete
  57. bestnye...rietta teringin nak travel solo...paling brani pown pergi langkawi je la...hehehe....cantik la teksi pink....cute sngat....

    ReplyDelete
  58. menarik dan x jemu baca entri JM. teruskan berkarya JM Chaiyokkk...

    ReplyDelete
  59. alhamdulillah, sebab JM baik Allah temukan dengan orang yg baik2 juga..")

    seronoknya baca JM gi jalan2..

    ReplyDelete
  60. wow teksi pink tu utk ladies jeke JM? haha

    ReplyDelete
  61. assalammualaikum JM....sihat ka??? sempat singgah kejap jer ni...parking dulu laa yerrrr.....nnti sy singgah lagi...hheheheh

    ReplyDelete
  62. aiiii...sis JM... sihat ka...
    alhamdulillah p sana..jumpa org yg baik..

    ReplyDelete
  63. mcam lama ja xsinggah merapu..rindu JM..

    ReplyDelete
  64. Dalam komen komen di atas penuh ikon muka SS ja... Brapa jam sehari SS ada ni.... Jeles betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si SS tu ada 24-7... Hik hik hik...

      Delete
    2. bagilah peluang saya dok atas pulak...jenuh nak menaip kat sini...tak muncul lagi 10 terbaik

      Delete
    3. Nama SS pon tak pernah muncul 10 terbaik... Keh Keh Keh.... Sebab... SS komain je kat sini... Bukan komen... He He He..

      Delete
  65. Amboi sis JM sempat lagi skoding ya

    ReplyDelete
  66. Mana gambar shafinaz nya hehe

    ReplyDelete
  67. Kesian pakcik tu.. ntah ntah dia tgh susah pyh cari direction balik rumah hahahaa.. tak psl kene tuduh chat dgn awem cun lak tu kihkihkihhhh..
    (Sape shafinaz tu?) Hahahaha...

    ReplyDelete
  68. Nasib la shafinaz.. kalau jumpa saya jhn bg perfume lak.. RM 50 tu kira halal la hahaha..

    ReplyDelete
  69. belanja komen satu dulu ... sebab entry panjang ni nak baca :)

    ReplyDelete
  70. oh ingat-ingat ... yang 'ASMARA' tu :)

    ReplyDelete
  71. dah lama tak naik bas old skool ... dulu time belajar di UTP selalu naik bas ni nak ke ipoh, berpeluh-peluh :)

    ReplyDelete
  72. hahaha JM ni kan naik bas tak selesa pun ... sempat lagi sekodong pakcik tu chatting :p

    ReplyDelete
  73. nasib baik jumpa shafinaz ... JM kan solo ajer, yang baca ni yang cuak, tak tahu la kalau JM tak cuak :)

    ReplyDelete
  74. mula2 xigt dh pasal entry yg lepastuh....tp bila JM citer psl "asmara" terus igt kisah budak sekolah yg nk balik asrama tuhh...hahahhahaa

    ReplyDelete
  75. ok...sy tengah bygkan shafinaz senyum terkejut....hmmmmm....mcm mne ekkk....xleh nk bygkan ....ahahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh kena bayangkan eh? Saya pun tumpang bertenggek kat sini nak bayang sama :)

      Delete
  76. nmpk teksi pink pun jadi laaaaa.....adehhhhh...pink punya pasal kan...hahhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang saya kagum tu. Sempat snap gambar. Cantik lak tu :)

      Delete
  77. alhmdulillah...JM dipertemukan dengan shafinaz yg cantik dan baik hati....moga kebaikan akan sentiasa mendatangi kita supaya kita boleh terus memberi kebaikan kepada org lain pulak kan...pahala berganda....hehehehehe

    ReplyDelete
  78. Nak lagi! Nak sambungan citer ni! Nak lagi!

    ReplyDelete
  79. Baiknya Shafinaz tu! Best rasa travel lepas tu terjumpa org baik. Mesti kenang smpai bila2 kn JM :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang