You can click on me :-)

Thursday, 15 October 2015

Ku Bawa Namamu ke Gunung Bromo dan Batok, Surabaya

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader blog JM,


Perghh!! Best tak tajuk, gempak tak eheheheh

Mohon maaf ye semua hampir seminggu lebih blog tak ber'update'.

Balik dari trip di Surabaya -Yogja tempoh hari JM demam selesema kemudian power cable notebook ASUS pulak rosak jadi makin malas lah nak share story di blog ni.

Sehari sebelum balik Msia, kami ke Timang Beach, on the way tu Mas Akbar bagi tahu di kawasan ni ada orang jual belalang goreng, nak try tak? rasa seperti udang kering katanya.

Pastu Maz kawan travel JM nak try jadi beli sebungkus Rp5,000. Berani betul dia makan, terus masukkan sekor dalam mulut termasuk kepala, kaki, peha dan perut sekali. Dia cakap sedap rasa cam udang kering.

Then dia tanya JM, nak rasa tak? JM tengok pun dan kembang tekak ni. Alaah cuba je lah JM, rasa cam udang kering je. Cuba lah...'FEAR FACTOR' nih..katanya

Cubalah katanya lagi....sikit pun tak pe...JM pun ambil bungkusan belalang goreng tu patahkan bahagian kaki yang kurus kering tu, gigit rasa cam kayu kering je. Tak puas hati JM patahkan bahagian peha lak.

Terus gigit sikit demi sedikit menikmati sambil pejam mata...rasa seperti ikan kering goreng yang kita beli di Pangkor Laut tu. Bila dah habis kunyah sebelah peha tu...JM surrender memang tak boleh nak makan.....rasa pelik di tekak.

Selebihnya Maz yang habiskan...memang tabik spring toing toing toing kat Maz sebab boleh makan makanan eksotik macam tu.

Nak tengok belalang goreng rangup tu, rasa masin sikit-sikit.

Nah!!! inilah belalang goreng rangup tu...ada sesiapa berani?
Esok pagi pulak semasa sarapan pagi kami minum pulak air campuran Temulawak...tak de kaitan dengan Wak Tiga Lalat kih kih kih.....RASA? pahit nak mamp$%&!!!!


Maz minum cam tak ada perasaan je, dia cakap minumlah baik untuk kesihatan. JM pun telan lah sampai mengigil-gigil badan nak habiskan ahahahaha....sebab tercabar dengan Maz.

Inilah air Temulawak tu...nampak cam air oren kan
Balik Msia je badan rasa panas dan mula bersin dan hidung berair. Adakah sebab makan belalang goreng rangup pastu minum air temulawak atau kerana JEREBU?

Tulah ko JM nak fear factor sangat kan hahahahaah hambek! rasain!

TAPI bukan itu yang JM nak kongsi dalam entri ni, sebenarnya.....Ini adalah entri penghargaan kepada Top Commentar September 2015.

Agak terlambat untuk publish entri ni tetapi lebih baik ada dari tak de ye dok!

As i said before, JM sangat hargai kehadiran kalian di blog ni.

Kepada yang tidak masuk dalam list Top 20 Commentar Sept jangan rasa tersisih ye kerana JM tetap hargai dan akan BOOM blog korang.

JM bawa bersama 20 Top Commentar September melancong ke Puncak Mount Bromo dan Gunung Batok Surabaya, Indonesia...best tak hehehehe.

Nak ke puncak Mount Bromo bukan mudah, perlu naik kuda kemudian naik tangga lagi. Sebut tangga je teringat SS heheheh....

Pesal ko nampak kerdil je JM dalam gambar ni hahahaha. Kuda!! be nice to me..nampak kuda No 7 tu..jeling SS sekali lagi hiksss
Percutian ke Mount Bromo, Surabaya Indonesia
Kemudian perlu mendaki berpuluh anak tangga untuk sampai ke puncak Mt Bromo Surabaya
20 Top Commentar September berlatarbelakang Mount Bromo yang mengeluarkan asap busuk, perit rasa hidung dan tekak
Percutian ke Gunung Batuk Surabaya Indonesia
Ini pula 20 Top Commentar September berlatarbelakang Mount Batok
Jelas ke tidak senarai 20 orang top commentar tu...meh JM listkan semula. Mereka antara blogger yang tidak asing lagi, semua orang kenal memang kaki BOoomm!!!

My Lovely Reader September 2015

1. Scdha Sein a.k.a SS
2. Zie Has
3. Rose Reeza
4. Deanna Morni
5. Farrah a.k.a Cikgu Ceketed
6. Siti Yang Menaip a.k.a CT Roro
7. Nhhas a.k.a Huda or Cik Manisha
8. Cik Ash a.k.a Ekin
9. Amanina Mads
10. Qaseh Abadi a.k.a Sudia or Cik Senah
11. Salbiah M a.k.a Sal or Cik Biah
12. Cik Mimie
13. Iryanty Ahamad a.k.a Kak Yan
14. Yana Yani a.k.a YY
15. Izzeyda
16. Mummy Julie
17. Etuza
18. ArZ MoHa
19. Nooriah Abdullah a.k.a Kak Noor
20. Nieda Ramly a.k.a Kak Nieda

Seperti yang JM janjikan sebelum ni, bagi mereka yang tersenarai dalam Top Commentar Julai, Ogos dan September, JM akan hadiahkan ole-ole seperti di bawah.

FM untuk Top Commentar Julai, Ogos dan September
Ini adalah senarai 10 Top Commentar sehingga 14 Oktober 2015, kenapa 10? sebab bulan 10 heheheh....adakah kedudukan ini akan berubah pada penghujung Oktober nanti? Tunggu!!!!

10 Top Commentar from 01 Oktober until 14 Oktober 2015
Terima kasih kepada semua yang tidak pernah jemu datang bertandang walaupun blog ni hanya kongsi kisah travel sahaja...Muuahhhh cikit...'love u oulsss'

506 comments:

  1. Mesti bertenaga naik gunung lepas minum air temulawak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahaha...Fidah Shah...air temu la wak tu JM minum semasa di Yogja...mendaki tangga tu semasa di Surabaya...bertenaga selepas tunggang kuda gagah perkasa heeeee

      Delete
    2. dahsyat air temulawak ni ... bertenaga dari jogja sampai surabaya ;)

      Delete
    3. Zie Has...minum air temulaWAK tu di Yogja selepas puas berKUDA di Surabaya hehehehe

      Delete
  2. wahhh, tahniah pengomen tegar blog JM..")

    jauh JM bawak korang ye..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wawa...bila nak masuk dalam top list ni...entri blog JM ciput je kot :p

      Delete
    2. entri blog JM ciput ajer ... tapi komen menggunung :)

      Delete
    3. hahhahahaa... tu la entry teaser , komen beratus2..hahhahaha :P

      Delete
    4. si JM femalas nak update blog huhuhhu

      Delete
  3. Fuyoooo.... tinggal parking dulu .. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Manisha..pastikan jangan parking 'kokse'...kena clamp nanti hehehehe

      Delete
    2. hahaha ni semua sapa ajar ni parking sepah2 ? isk..

      Delete
  4. Biar betul sjm... mkn belalang..
    Ayooo... kita tgk kaki tu pun dh kembang tekak . Hwaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Manisha...biar betul..biar betul2..nyanyi sikit SPIDER...x percaya? betul lah...itu belalang ha tarak pakai kasut woo! kaki kurus kering...x nak try heeee

      Delete
    2. baru nak cakap bab makan belalang huda dah cakap ... femes la huda ni kan, kat blog SS namanya cik manisah lesing ... kat blog JM cik manisha ala-ala manisha koirala gitew :)

      Delete
    3. ngeh ngeh ngeh...kami sebut sesedap rasa je ni Zie Has harap2 Huda x ambil hati

      Delete
  5. Sjm... cantiknya view... bila nk ajak kita melancong ni....

    Cepat cepat hapdet citee ye...

    Kiteorg tgu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik Manisha balik kampung Melbourne jeeew!!

      Delete
    2. huhuhu tu la.. Kak Huda layan Aussie NZ je.. ehehe..
      balik kampung dia abam-abam mata biwu...

      Delete
  6. Tahniah kepada semua pengomen tegar.. Siap ada background mount batuk lagi tu.. Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Aiza!!! kalau u jadi Top Commentar Disember...i bawak u ke tempat yang lagi BEST tau hiksss

      Delete
  7. Wohohoho mkn belalang goreng??!!!!
    Yewww!tak termampu kalau saya kak.
    Tahniah pd semua yg bertuah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ietams....alaaaa tak rock aaaarghhh x mkn belalang hihiihih

      Delete
  8. Gigihnya kak JM mendaki gunung Bromo ni. Kalau saya, mahu fikir banyak kali juga.

    By the way, rasa geli-geleman tak masa makan belalang tu >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah...apa nickname IG..sis JM nk approve!

      Ahaksss....Gunung Rinjani sis JM daki inikan pula Mt Bromo yang bertangga tu...kacang je lahhh....ahahaha...riak nak mamp&^ kan hehehe

      masa nak makan tu tak rasa geli sebab makan peha ngan kaki je...kalau minta makan perut dan kepala tu..ohhhh x sanggup! masih terbayang mata belalang yg bulat besar tu

      Delete
    2. eheheh mohon Akak JM tazkirah Farah sikit..
      suruh dia post gambar.. ehehe..

      Delete
  9. Welcome back JM... Tahniah buat semua... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama balik mummy....tahniah juga buat mummy tu....ehh..pernah email alamat ke JM x? kalau belum mummy email eh

      Delete
    2. ooooo nama mummy ea... ingatkan sapa la mummy Julie tu..Macehh na JM..Muahhsss

      Delete
  10. Asalamualaikum jm..alhamdulilah tq jm...murah rezeki jm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam kak Yan....in shaa Allah Amin

      Delete
  11. Patutlah hidung kak yan perit rupanya nama kak yan dah sampai gunung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakssss...so skrg hidung kak Yan dah ok lum

      Delete
  12. Berbicara tanpa suara...sayang tanpa kenal...ketawa tanpa bunyi...itulah teman bolgger...ikatan ukhwah terjalin tanpa paksaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoyeee! betul tu kak Yan....bila ada keserasian terpupuklah kasih sayang...hamboiiii! hihihihih

      Delete
    2. kannn.. Kak Yan..bila dah masuk dunia blogger nni baru tau best.. heheh :D

      Delete
  13. Top komentar oktober macam pelik ss tak tersenarai..ss beli bom banyak2..bom jm..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak an...sis SS tu low profail!

      Delete
    2. SS tak layak laa Kak Yan... Tak layak nak berada kat blog hebat ni...

      Delete
    3. kan kan ... memang hairan kalau SS takde dalam list :)

      Delete
    4. SS tak tersenarai pun tak apa Kak Yan.. dia ada habuan dia khas ehehe..

      Delete
    5. elehhh SS tu..merendah diri plak

      Delete
    6. jangan kata Zie Has, JM pun pelik gak nih

      Delete
  14. arghhh.mmg xkan try belalang goreng.rs gelinya.huahua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eija!!! alaaaaaa kalau mcm ni memang tak boleh masuk fear factor...BELUT berani makan tak?

      Delete
  15. akhirnya...sampai juga di bromo...jangan lupa kirim salam pada semua....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRz..kenapa baru ckp sekarang...okey sis JM jawab bagi pihak eh hiksss

      Delete
  16. Replies
    1. sebab itu bukan asap rokok erk! hehehe...itu asap dari kawah gunung Bromo arZ....ada bau belerang! bila terhidu...arggh!!! rasa sakit hidung dan tekak

      Delete
    2. Aikkk... Pelik... Tengok aje pon dah tahu perit? Betul2 Nujum Pak Belalang nih... Kah Kah Kah....

      Delete
    3. itu belum lagi makan BELALANG jika x belum tgk pun dah tahu nghe ngeh ngeh

      Delete
  17. macam tak caya duduk dalam top komentator....alhamdulillah rasa macam sikit ja komen

    ReplyDelete
    Replies
    1. eleh!!! buat2 terkezut lak dia si ARz heeee...ye lah entri SJM ni ciput je setiap bulan....mesti leh masuk Top Commentar nye lah

      Delete
    2. Tu la mummy pun tak percaya..ehh bermimpikah aku..? hehehe :P

      Delete
    3. bhahaha ngade lebih ni abang long buat2 terkejut ahahaha..
      tahniah Arz !!

      Delete
    4. siapa x kenal ArZ tu hihiih

      Delete
  18. Best kan naik kuda tu... tapi nampak senyum dalam kerisauan... hehe

    Background tu sebenarnya Gunung Batok... batok tu maknanya tempurung dalam bahaga Jerman... bukan batuk ye tuan2 dan puan2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa tak nya Pak Lang Mie..pertama kali naik kuda...kudang kepang pun x pernah naik!

      ahaksss...patutlah JM terbatuk-batuk je....okey2..JM dah betulkan....biasalah PLM..JM ni queen of typo heeeee

      Delete
    2. Muka cuak takut dikudakan balik.... ha ha ha...

      Delete
    3. Ehh dak SS ni..kecik besor kecik besor je JM nengok ni..babab montot tu kang haaa hehehe

      Delete
    4. CT pun naik kuda x duduk tegak.. macam condong je lebih sampai orang bawak
      kuda tu givap suruh tegak.. lastnya macam da nak pelok kuda..

      Delete
  19. Pegununganya indah sekali gan :D
    mantapp rasanya...

    ReplyDelete
  20. wahhhh...gila tak seronok dpt pergi travel...tahniah yg dua puluh org tuh dpt pergi travel percuma..hehehehee :D
    Dapat ole ole plak tuh..jeles tetiba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiman!!! x nak join sekali ke travel....jom! bulan Disember ada lagi tau!

      Delete
    2. parah JM ni ... bulan disember ada lagi?

      Delete
    3. katanya ketagihan travel setahun sekali ... ni macam banyak kali ajer :)

      Delete
    4. ketagihan setahun sekali tu orang lain kot Zie Has...JM ni 6 kali setahun opps!

      Delete
  21. Replies
    1. bis! Normala sanggup tengok je lah heee

      Delete
  22. Replies
    1. ehehehe...terkezut tak? terkezut tak?

      Delete
  23. ishh klu Eyda tak mampu laa nak telan belalang ngan air temulawak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaaa baru nak suruh Eyda try n test power

      Delete
  24. Tahniah bagi yang berjaya.
    Nampak macam best aje tempat ni teringin juga pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zai!!! perlu pegi memang sgt best dan cantik!!! kalau ada peluang JM nak pegi lagi :-)

      Delete
  25. eeee...yuk..Kalau bagi RM 100 pun fida tak kan makan belalang tu...takut termuntah terus je..hahaha..
    Untunglah semua blogger yg Fidah kenal dah berjaya sampai ke Gunung Bromo...Fida jer baru nak merangka BW balik hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eeeyyewww... bg kita seribu pun kita x kn mkn... huhuhu

      Delete
    2. Kira JM mmg hebat lah... KITA KAGUM SJM.... tabik spring toing toing toing

      Delete
    3. ahahaha....laaaa Fidah ni...kunyah2 telan je. Tak pe Fidah ada lagi peluang untuk 'travel bersama JM' Disember nanti...Chaiyook!!!!

      Delete
    4. alaaa huda...x yah pandang kunyah je

      Delete
    5. ahakss...belum cukup hebat Huda...makan sebelah peha dan kaki je pun :p

      Delete
  26. belalang goreng? rietta mmg xmmpu la nk mkn.temulawak?pown x jugak...cantiknye gunung tu, berbau erk?rietta xtaw plak ada baw, FM?jelesnye...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Rietta....ada bau bau bucuk!!!! alaaaa dua2 x leh mkn dan telan...x leh geng fear factor arghh camni x berani cuba heee

      Delete
  27. assalam sis jm..maaf wana baru sempat singgah sini..bz lately ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaa...dah agak! kalau x BZ bukan Bbwana namanya hiksss

      Delete
  28. erkkk..belalang goreng memang tak mampu wana nak telan..memang geli rasa tekak..huhu..tabik pada teman sis tu..hebat!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahhaha....ramai yang tak mampu eh!

      Delete
  29. tahniah pada semua top komentor sis..beruntung dapat ole2 dari sana..

    psst..sis dah sihat ke?take care tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bbwana!!! aduhai rindu nya adik sorang yang jauh ni....lama tul menyepi....sibuk lah tu kan

      Delete
  30. Nama ku diseru seru di sini... Patutlah batuk2 je rasa.. Ahaksss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama x seru nama U kat sini

      Delete
    2. Rindu laa tuh... Ahakksss...
      * Toleh kiri kanan... Kot ada mamapaparazi...

      Delete
    3. sshhhhh! nanti semua orang tahu

      Delete
  31. Lawo jambul kuda tu... Guna jari ke? Keh Keh Keh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ofcoz lah...Jari Manis yang tunggang kan!!!

      Delete
  32. Style makan peha belalang tu ada macam makan peha ayam KFC tak Jay Emm? Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada perisa original or spicy mmg kalah Kay F Chee tau SS...ni rasa masin je....

      Delete
  33. Nampaknya kawan Jay Emm tu layak utk masuk Fear Factor... Tolak batu dengan kayu je... Kirim salam dia eh... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih khi...nanti JM sampaikan....dia mmg hebatlah...really salute...berwisata di Cave Tubing tu pun kecil punya lah

      Delete
  34. Terima kasih sebab bawak SS dengan kekawan kat Bromo... Jasa mu ku kenang... Cewahhhh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm dan Kengkawan juga byk melancong di blog SS tu leh naik fireFly lagi tau

      Delete
  35. FM tu comel.. But.. Can I choose... Aci tak? Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak aci.... arhhh kita nk choose gak...

      Eh nm kita masuk senarai ke tak tu... hihihi

      Delete
    2. pilih je SS...semua sama je tetapi untuk u...i bagi yang paling comel heeeee

      Delete
    3. untuk cik Manisha pun ada jugak

      Delete
  36. wah cowgurl.... huhuhu jeles ahkak... Dolu-dolu masa kecik-kecik penah rasanya makan belalang kunyit yang di panggang tapi dah lupa macamana rasanya. Temulawak tu makanan berkhasiat orang tua-tua yang kata. Tapi kita yang kunun muda lagi ni bab makanan pahit-pahit ni huh memang le tolak tepi padahal banyak khasiatnya. Tu sebab orang dolu-dolu sihat kerana makan makanan benda macam tu lah. Siap jadi ulam lagi.

    Tenguk Fm tu huh memang tragedi Bromo sungguh buat geng ahkak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaah kak Notie ni..pesal lak cowgirl? cam pelik je...kalau CowBoy x sesuai lak eh... HorseGirl lah baru up sikit hehehe....itu sbb orang zaman dolu-dolu umur panjang akak....boleh cecah 90 tahun

      Ahaa....ada baca entri Surabaya di blog kak Notie..menarik! mcm2 drama hiksss

      Delete
  37. Jamu tu sekadar cium ambik bau jer...minum belum lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa kak Nasa....minumlah! ubat awet muda tu....jadilah awet muda cam JM ni kah kah kah...mood perasan dah mari!!!

      Delete
    2. SS ingatkan dah balik Malaysia baru minum temulawak tu...

      Delete
    3. tak pernah minum di Msia...ada eh?

      Delete
  38. kita pun tak lalu nk mkn belalang goreng tu JM...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurnadeea!!! jgn makan...hanya orang kuat semangat cam sis JM je mampu kih kih kih...itupun makan sikit je dah rasa lain macam

      Delete
  39. Belalang goreng tu macam tak goreng. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nani!!! ahahahaha....tgk kepala dia tu, dengan mata bolat besar tu....sian plak nak makan kan

      Delete
  40. kuda tu muka bangga je dpt bawak blogger terkenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. muka bangga ke muka stim? Kah Kah Kah...

      Delete
    2. ohhh patutlah...kalau abam Meng nak tahu, sepanjang JM tunggang kuda gagah perkasa tu..dia asyik bunyi 'eheekkkkk burr...ehheeekkk burrr' geleng2 kepala..ehh betul ke kuda bunyi mcm tu...belasah ke lah...mgkin dia panggil kawan2 lain nak bagi tahu "wooi!! aku bawak rerupis dari Msia lah" kah kah kah..matilah statement minta penampar!

      Delete
    3. SS yang STIM tu JM ....adusss! komen hahahaha

      Delete
  41. "Balik Msia je badan rasa panas dan mula bersin dan hidung berair. Adakah sebab makan belalang goreng rangup pastu minum air temulawak atau kerana JEREBU?"

    Xleh blah JM ni, makan kaki belalang je pun..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. badan JM tu mengade ngade je lebih cik Senah oi heheheh

      Delete
    2. Wuitttt... tere arh blh mkn kaki belalang... kalo sy... tgk pun dh muntah... compom akak kwn JM tu x nk kawan dah... huhuhu

      Delete
    3. Boleh bayang tak kalu dia makan kepala belalang?

      Delete
    4. alaaa Huda ni...baru tgk dh nak muntah adus!

      Delete
    5. eeeee jangan bayangkan..JM x sanggup..tengok je mata belalang tu terus rasa simpati

      Delete
  42. wowwww....ada entry baruuuu.....nk smbung baca jap heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh....x yah baca x Puan Kari...cite x best hihiihih

      Delete
  43. Mencari2 namaku dikertas itu, mulanya nak hampa dah..aleh2 ada tu, ada.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama u mestilah ada Suida a.k.a Cik Senah tu...Top Commentar Julai, Ogos dan September tau....makasih..muahh!

      Delete
  44. Apa ni Cik Senah plak.. haha.. nama baru tu.. Ada sejarah kenapa dapat nama tu.. kui..kui..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada sejarah eh? sama x sejarah wujudnya Suida...share lahh...sejarah Sidah i dah tahu

      Delete
  45. U kena selsema ye JM.. take care ok.. I dah masuk 3 hari sesak nafas.. Baru faham perasaan org yg ada lelah.. Huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Senah...Alhamdulillah i dah sihat....tapi semasa selesema tu mmg tak tahan lah sbb air hidung jenis cair tu...tgh solat tu menitis atas kain telekung huhuhuh

      Delete
    2. Moga hampa dua cepat sembuh na..

      Delete
  46. Mount Bromo ni yg SS pergi ritu hari kan..kan....yg baunya mashaAllah (bajet macam I pernah bau plak)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suida...itu bukan di Mt Bromo tapi Kawah Putih Bandung...bau nya tak sama rasanya...ni bau belerang....menusuk hidung perlu pakai mask

      Delete
    2. Bromo kat Surabaya... SS pegi Kawah Sikidang kat Jogjakarta... Entry Tangkuban belum buat... Malas! Ha Ha Ha...

      Delete
    3. alaah SS cepatlah sambung entri Bandung tu nak baca

      Delete
  47. Replies
    1. Sama-sama kasih kak Yan...Salam Jumaat juga

      Delete
  48. Singgah lalu lalang dulu...nanti datang komain lagi...sibuk sikit hari ini T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. singgah lalu je...meh la minum milo panas dulu cik Mimie

      Delete
  49. aduiiii....ngeri plak tgk belalang tuhhh...adehhh...kalau sy xleh nk telan tuhhh.....JM kira ok lagi berani nk cuba..sy...nk cuba pun lom tentu.....huhuhuuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok jari lah Deanna....Jari Manis kot ahahaha....JM pun penakot..berani makan sikit je pun tu

      Delete
  50. waaaaahhhhh....waahhhhhhhhh......JM naik kuda....waahhhhhhhhhh....wahhhhhhhhhhhh....lagi.....jelesnye tgk JM nek kuda.....sy kalau nek kuda...pengsan terus kuda tuhh....coz terlebih muatan.....kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung kalau kuda tu pengsan...JM takut dari jauh dia nampak terus lari ahahaha....gurau je Deanna eh...

      Delete
  51. ehhh....tetiba titew tersenyum.....coz tengok nama titew dalam kertas tuhhhh.....heheheheh...tq JM coz susah2 jer bwk nama ktorang masa g sana....mesti jenuh nk pikul 20 org tu kan??? hahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama Deanna ada eh...mana? mana? x nampak pung....dek kerana sayang..pikul 20 org tu kacang je :p

      Delete
  52. ehhhh....bulan oktober pun nama titew ada ehhhhh.....terselit jugak disitu......hahahahahahah

    ReplyDelete
  53. Saya teringat masa sekolah dulu kawan saya ada bawak belalang goreng dalam balang isi kuih! Lepas tu dia makan dengan roti and siap offer kawan kawan yang lain lagi. Saya rasa kembang tekak so terus keluar takut pula diorang terasa ke apa haha

    ReplyDelete
  54. top komentor boleh photosoot smpai indon laaa

    ReplyDelete
  55. dah baik deman jm? bila ntah nama mrs nak masuk dalam senarai tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah sihat Mrs...semoga Mrs juga sihat eh...jangan lasak sgt tau

      Mrs Smile x perlu masuk dalam list..u always in my HEART hihihih

      Delete
    2. SS pon x masuk list... Ha ha ha...

      Delete
  56. mengikut kajian saintis, serangga adalah sumber protein yang bagus haha. fear factor sangat sis JM :D kalau I pun tak berani nak makan tuh. belum cekal nak try makanan eksotik hehe. Anyways get well soon. musim2 jerebu nih memang mudah dapat batuk selsema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa SarahFJ..kenapa baru cakap...kalau sis JM tahu..mesti telan semua belalang tu ahahaha...berani cakap belum tentu berani buat

      Delete
  57. rugilah JM tak makan betul-betul hari tu
    rasa macam udang kering

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nah!!! inilah kawan JM yang makan belalang goreng tu..memang BERANI dan JM salute tau kat Maz! nak berkenalan? boleh terjah blog beliau..

      Maz!...JM mmg surrender tak boleh nak makan betul2...mmg tabik spring lah ngan Maz ni...'no fear!!' at all...

      Delete
    2. tak boleh masuk fear factor lah macam ni
      hehehe...

      Delete
    3. ohhh TIDAK Maz!!!!! memang awal2 lagi xkan daftar masuk heheheh

      Delete
    4. Hai SS. Salam perkenalan. :)
      Alamak skemanya ayat saya. Auuuww!

      Delete
    5. Jangan skema2 sangat Maz... Ha Ha Ha.... Terima kasih sebab temankan Cik Jari Manis kesayangan ramai ni sepanjang kat Surabaya-Jogja ye... Kalu ada trip lagi SS nak join boleh? He He He...

      Delete
    6. ooooooooo okay inilah yeeee kawannya.. Kak Mazu ke Kak Maz ke macam mana nak address ni ? ngeh3..
      ritu CT cedok tips pi melbeng kat Kak Maz jugak..

      Delete
  58. walopon nama wak ada JM sebut2 psl temulawak tuu tp maseh x tersenarai dlm top commentator sunguh menyedihkan., kanns JM ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak kena rebranding name jadi temulawak... Hi hi hi...

      Delete
    2. hahaha wak memang lawak kan ... boleh pula ngaku JM panggil wak bila sebut temulawak :)

      Delete
    3. hahahhaaha.. lawaklahh SS ni..Temulak pon boleh..keh keh keh

      Delete
    4. ahahaha Wak kena gigih lagi Wak..

      Delete
  59. Tahniah kepada pemenang2
    dapat hadiah istimewa lagi wowww !! : )

    ReplyDelete
  60. belalang goreng, wowww
    JM makan kaki dan paha tu ok laa kan. ader laa jugak masuk sikit kat mulut : ) terbaik ; )

    ReplyDelete
  61. adoi JM awat kawan tu gigih beno makan belalang. geli pulak tekak ni haa tengokkkkk... huhuhu.

    ReplyDelete
  62. kuda dah kenyit mata kat SS tu..

    ReplyDelete
  63. tuan badan belum samapi di Bromo , nama dah sampai jadilah

    ReplyDelete
  64. yeay no.2 dan no. 3 ... dari tak masuk list dah makin upgrade gitew :)

    ReplyDelete
  65. memang cantik view ... eh chop jawapan teka teki JM dulu dah keluar lom? gigih menjawab tau, walaupun rasa macam salah, nak juga tahu jawapan :)

    ReplyDelete
  66. Hai JM

    JM makan kaki belalang? kena bagi 10 bintang kat JM. Tapi ada paten paten lipas skit kan ?



    ReplyDelete
  67. Saya masa kecik-kecik selalu jugak mkn belalang goreng ni, pakcik saya buat perangkap kat bendang sawah. Masak goreng kunyit ;) Teringat kat kg baca entry kak JM ni.

    ReplyDelete
  68. asalam JM..mimpi kah apa ni Etuza rrasa hapnampak nama tersenarai lepas tu di bawa sama ke travil JM di Gunung Btomo..
    Ya Allah JM ni baik hati..sebenarnya tak harap apa2 just Etuza suka komen usik Jm sebab Jm ni mesra peramah orangnya..Etuza ni memang suka tegur2 orang bila dah kenal..Ya Allah semoga Jm pemilik blog JM travel..dimurahkan rezeki dan sihat segera..dari selesma..amin

    ReplyDelete
  69. Tak sangka top 20..barusan rasanya Etuza muncul kembali. Terima kasih ya JM...

    ReplyDelete
  70. Wow!! Jm rupanya Etuza top 10..hadiah kena bagi lagi. Terima Kasih Ya JM....baik hati betul JM ni..patutlah ramai kenalan blogger. gerun tengok komen cecah ratusan..teringin dapat macam tu dalam satu artikal..kapunan org pedalaman ni JM.

    ReplyDelete
  71. JM makan belalang.Etuza pernah..sayanp buang dan goreng ..nampak merah macam udang ..bila makan dengan kawan humm! rangup..bukan pasal darurat makannan, hahahah lucu nakal masa tu baru 10 tahun..ikut kawan tangkap belalng goreng makan rangup!..hhehehe satu ekor ja Etuza makan..takut sakit perut..

    ReplyDelete
  72. hahahah.. belalang tu saya tengok pun geli.. hehehe

    thanks sbb jadi top pengomen tegar dalam blog saya..
    saya ada nak bagi hadiah sikit sebagai tanda penghargaan..
    http://www.budakpening.com/2015/10/pengomen-pening-suku-ke-3-2015.html

    ReplyDelete
  73. belalang tu saya pun geli.. hehehe

    thanks sbb jadi top pengomen tegar dalam blog saya..
    saya ada nak bagi hadiah sikit sebagai tanda penghargaan..
    http://www.budakpening.com/2015/10/pengomen-pening-suku-ke-3-2015.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa ni Phais.. tak machoooolah ahahaha..

      Delete
  74. Tak rock ler JM ... belalang pun takut nak makan !!! Hahahahahhahaa

    Temulawak nih bukankah salah satu ramuan jamu??? JM tak makan jamu ker? Tapi kenapa JM kiut miut ? Hehehheheee

    ReplyDelete
  75. JM ...

    Terlupa nak cakap .... kita pun pernah naik Gunung Bromo waktu kita zaman muda belia dulu !!! Kita siap kidnap selimut hotel lagi, sebab kuar dari Hotel kul 2 lebih gitu ... sejuuukkkk !!!!

    ReplyDelete
  76. Belalang Goreng nampak begitu sedap sekali..mesti ranggup kan... keh keh keh :P

    ReplyDelete
  77. heeeelooo Kakak JM !! im heeeeere to serbu u.. ehehe..

    ReplyDelete
  78. belalang ke apaaaaa keee pelik2 nooo way ahahaha..
    upahla brapa pun noooo way !!

    ReplyDelete
  79. Temulawak tu kalo kat Malaysia bukan nama bedak ke ? ngeh3..

    ReplyDelete
  80. yahoooo iols dah sampai Bromo yahoooo..
    last time CT bawa juga nama2 top commentators tp tp.. bahahaha..
    salah amek notebook.. pi tinggal yg CT selit tu then bawa buku kosong..

    ReplyDelete
  81. JM bawa balik belalang goreng tak???

    ReplyDelete
  82. wahhh..top commentar pun sampai jugak kat Mt Bromo..cayalah JM :)

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352