You can click on me :-)

Saturday, 14 May 2016

Trip Solo : Grand Palace, Bangkok

Assalamualaikum dan salam sayang buat semua reader,


Ada yang masih setia berkunjung ke blog JM ke..

Hampir sebulan lebih blog ni di abaikan, tuan blog sibuk kan diri dengan hal lain...tiada mood nak menulis sebenarnya. 

Bulan April hanya mampu keluarkan 1 entri je..bulan ni...harap- harap lah lebih ek.

Entri yang lepas boleh gomol kat sini Trip Solo : Reclining Buddha Di Wat Pho, Bangkok

Sementara ada mod nak share cerita ni, JM up satu entri pendek je...kalau panjang bukan orang minat nak baca pun apa yang ko tulis JM oi hihihhi.

"Ayat mengelat sebenarnya hihihih"

Bila nak start sambung trip ni puas cari kat mana pulak JM campak itirenary hardcopy ni..nak refer...puas cari tak jumpa..last refer itie alam komputer je...itulah ko JM..tak nak buat KITAB BUSUK cam SS tu..kan senang....

Keluar je dari What Pho memang dah plan nak ke Grand Palace ni sebab ia salah satu tempat menarik dan wajib kunjung jika ke Bangkok City.

Grand Palace, Bangkok City...pic ihsan google
Pic ihsan dari google? WHY???

Sebenarnya kan JM tak masuk pun tau Grand Palace ni...

Dah tu kenapa nak up entri pasal Grand Palace ni..sah - sah picture pun tak ada...

Kalau nak tahu kenapa?

Info yang JM dapat dari Tour Asia :

"If there is one must-see sight that no visit to Bangkok would be complete without, it's the dazzling, spectacular Grand Palace, undoubtedly the city's most famous landmark

Built in 1782 - and for 150 years the home of the Thai King, the Royal court and the administrative seat of government - the Grand Palace of Bangkok is a grand old dame indeed, that continues to have visitors in awe with its beautiful architecture and intricate detail, all of which is a proud salute to the creativity and craftsmanship of Thai people. Within its walls were also the Thai war ministry, state departments, and even the mint. Today, the complex remains the spiritual heart of the Thai Kingdom."

Menarik kan! so mestilah terjah!

Nak tahu cara ke sana (Grand Palace) :

Mudah sahaja..sila refer map yang JM share kat bawah ni.

Gigih kan..siap lukis MAP/PETA ke Grand Palace
Keluar sahaja dari What Pho ambik arah ke kanan jalan terus je sehingga jumpa simpang seperti dalam peta kat atas tu

Cuaca memang panas, JM guna kertas itienary untuk cover muka dari terkena cahaya matahari kih kih kih.

Waktu tu JM follow lah 2 beranak ni dari belakang..cuba korang tengok pic ni...ada cerita di sebaliknya tau.

Si ibu tunjuk sesuatu kat anak kecil tu
Apa pandang - pandang...cium kang heheheh
Siapa tahu??? sila tinggalkan di ruang komen he he hee

Korang nampak tak aa sorang perempuan bersanar kat tembok tu..pakai suar pink..tak nampak? sape tak nampak sah rabun hihih

Kenapa dengan buak perempuan tu..dia ada kacau JM ke atau JM yang kacau dia..no! no! dia tiada kaitan dalam ini cerita hehehehe.

Bila JM jalan melepasi budak perempuan ni, ada pintu masuk di sebelah kanan tu, ada sorang Pak Guard bersenapang kat luar pintu masuk tu, JM ingat itulah pintu masuk Grand Palace. 

Bila dah melepasi pintu masuk utama, ada lagi pintu masuk ke dua, pun ada Pak Guard yang jaga. 

Dia terus tanya JM.. "Pai nai?"

JM buat muka tercengang...muka tak faham apa yang dia tanya...tapi dalam hati JM tahu maksudnya "Nak ke mana?"..itu sebab kena tengok juga movie or drama Thailand/Siam ni jangan nak layan KDrama jek hihihhi

DALAM HATI NAK TERGELAK PUN YE JUGAK..MUKA AKU NI ADA MIRIP ORANG THAILAND KAH...hihihih

Pastu dia pun cakap dalam Bahasa Inggeris, JM jawab lah nak ke Grand Palace tu..

Dia pun tunjuk arah jalan ke depan lagi..bukan kat sini...pastu dia cam nak marah dekat Guard di pintu utama tu sebab biar JM masuk tak tanya dulu..nasib ko lah labu...sape suruh ko terpacak je kat depan pintu tu.

Jalan sehingga nampak nama jalan ni
Pastu belok arah ke kanan jalan dalam 100 meter
JM nampak ramai berpayung di seberang jalan tu. Traffic light betul-betul berdepan pintu masuk Grand Palace 
Bila traffic light merah je...mak aihhhh semua serbu pintu masuk tu..habislah macam ni..datang waktu tak sesuai
Hadoi lah..sanggup ke korang nak redah bersama beratus orang ni.

JM cuba mencelah masuk sebab alang - alang dah sampai kan...sekali bila masuk ke dalam....

Ni yang baru sampai..ntah berapa buah bas
Ohhhh! tak boleh jadi ni ni...nak beli tiket bukan ada kaunter kat pintu masuk ni, perlu jalan lagi 100 meter ke depan..kalau beratur beli tiket pun jam berapa leh dapat tiket, panas lagi...

Nasib baik kat tepi pintu masuk tu ada letak harga tiket masuk tau...


JM ada terbaca kat mana ntah, tiket masuk ke Grand Palace ni 400 THB pada tahun 2011 dan tahun-tahun sebelum tu 350 THB.

TETAPI tahun 2015 tiket masuk ke Grand Palace adalah 500 THB..kalau lagi 2 tahun 3 tahun, agak-agak harga tiket masih sama atau naik lagi.

Tiket Masuk Grand Palace 500 THB
Tengok je harga tiket tu..terus congak...buat kira-kira, tengok nilai 500 tu rasa cam RM500 ko! sebenarnya 500 tu nilai dalam baht tapi orang kedek cam JM ni, travel budget ciput memang akan buat kira-kira...tak kira lah korang cakap JM ni..tu pun nak berkira...tak kira aaa...ahahahah...berapa banyak kira lah!

Congak punya congak tak dapat jawapan..maklumlah otak tak berapa genius terus minta tolong kalkulator...ahaksss...hp kan ada...pe susah-susah nak pecahkan kepala otak tu...banyak lagi benda nak guna otak tu kih kih kih

100 THB = RM11.25 (rate semasa JM tukar julai 2015) kalau 500 THB = RM56++!!!! MAHAL ko!!! RM56++ tu boleh belanja makan kat Fish Manhattan tak pun Secret Resepi....jeling SS an HH....klaau tak kerana mereka berdua ni memang tak pernah jejak JM kat 2 tempat ni..itu pun mereka belanja heeeeee.

Jadi korang boleh agak tak KENAPA JM TAK MASUK GRAND PALACE TU

1.Umat manusia terlalu ramai...macam semut nampak tebu....eh gula..kalau masuk nanti mesti susah nak cari port bergambar yang cantik..penuh dengan orang..

2. Entah jam berapa boleh dapat tiket tu.

3. PANAS!!!! walaupun masih awal pagi tapi panas tu bahang! ahkak kan puteri lilin kah kah kah

4. MAHAL!!!! yes ...harga tiket tu bagi JM...mahal tambah pulak orang ramai sangat...kalau lah waktu JM sampai tu tak ramai sangat orang memang boleh consider lagi harga tiket tu.

Kalau nak tahu apa yang menarik kat dalam Grand Palace tu perlu lah masuk tengok sendiri sebab JM tak boleh nak share.

JM tunggu dalam 5 minit tak gerak-gerak orang yang beratur tu terus decide balik ke jeti je lah.

Keluar dari pintu masuk tu, jalan ke arah jeti Than Chang. Singgah beli buah nenas 50 THB buat alas perut sebelum makan tengahari.

Laluan ke Tha Chang Pier...gerai kiri kanan..JM beli buah nenas kat sini
Tunggu bot kat sini untuk ke Central Pier
Naik bot tambang 15 THB
Turun kat sini untuk naik BTS Saphan Thaksin
Dari sini JM nak ke mana?

Nak cari Yana...siapa Yana tu...bukan Yana Samsddin...Tunggu!!!!!

Fuhh..macam tak percaya leh siapkan entri satu malam jek heeee

222 comments:

  1. Gosok gosok mata.. Masuk habuk.. Ehhhh! Jay Emm up entry baru laaa... Ha Ha Ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haippp g tdo lewat dah...hihih...mata masu habuk eh..meh sini nak tiup

      Delete
    2. Gosok gigi dulu... he he he...

      Delete
    3. jgn lupa basuh kaki sekali eh

      Delete
    4. Harap harap tak jatuh katil...
      * gelak guling... Keh keh keh

      Delete
    5. yana pon scroll dua tiga kali feed hahahha

      Delete
    6. kih kih kih...jatuh tu EPIC tau

      Delete
    7. eh eh eh..babab bontot Yana kang! ;p

      Delete
  2. Jay Emm sibuk hal lain apa tu? He He He..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sshhh.....adalah..mana boleh kasi tahu

      Delete
    2. perghhh JM dah pandai secret micret la.. hahahaha :p

      Delete
    3. JM tahu Secret Admirer jek mummy

      Delete
  3. Jay Emm nak pinjam kitab busuk SS tak? Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
  4. Si ibu tu terpijak tahikkkk ke? he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih...TAK! SALAH!..sila cuba lagi

      Delete
    2. hahahha , jawapan tahi terus dia kasi

      Delete
    3. pe tahi tahi ni...bucuk arrhhh..Yana kalau tahu ce teka

      Delete
    4. kaki mak budak tu melecet kot tak pun kene gigit binatang kecik hahah, tak pun mak dia gatal kaki, suruh anak nya garu jap hahaha

      Delete
    5. ahakss..SALOH jgk..agak2 siapa leh teka dengan tepat eh

      Delete
    6. kaki maknya gatal.. suh anaknya garu sbb tangan sebelah lagi pegang bakul..hehehe :D

      Delete
    7. kah kah kah...lawak but salah la mummy

      Delete
  5. Replies
    1. jgn buat main-main...bukan mcm guard kat msia ada chotta jek

      Delete
    2. Tapi semua guard ada pistol air... Keh keh keh...

      Delete
    3. pistol air tu menakutkan pompuan jek hihihhi

      Delete
    4. pistol air ok lagi.. buat botol air..camana tu? hahaha :p

      Delete
    5. botol air ek mummy..oh em gi heeee

      Delete
  6. Muka Jay Emm macam orang vietnam laaa... Ha Ha Ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe...dulu ke Cambodia..orang ingat JM ni orang Kemboja...hadoilah

      Delete
    2. Okay,...itu kita panggil muka serumpun. Mana-mana negara berdekatan boleh blend in :)

      Delete
    3. Tak pun muka tenggiling ahaks

      Delete
    4. muka asia pergi mana mana negara pun orang boleh cakap penduduk negara tu

      Delete
    5. Muka Farrah cam orang dari China heeee

      Delete
    6. muka tenggiling? ahahah..itu muka pemalu..asyik nak sorok muka jek

      Delete
    7. bukan Yana MUKA BUKU ke hehehehe

      Delete
    8. ngeh ngeh ngeh..nak jugak tu!

      Delete
  7. Jom pi Melben... Pekena fresh fish kat sana.. he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. JOm kita pergi tinggalkan CML ;p

      Delete
    2. Sitiroro pun kita tinggalkan jugak! Ha ha ha

      Delete
    3. kih kih kih..habislah dorang dua tu berpakat 'boikot' kita nanti

      Delete
    4. Biarkan! Sape suruh tak move on! Kah kah kah
      * matikkkk laaa kena keji...

      Delete
    5. kah kah kah..harap2 CT Roro dan CML x baca komen nih

      Delete
    6. Tinggal semua tapi mummy korang jgn tinggalkan tau..hahhaa
      Nak jugak menyelit..:P

      Delete
    7. mummy x leh tinggalkan 2 hero besaq tu

      Delete
  8. SS tahu Yana mana... Dan sebab Jay Emm jumpa Yana... Ha Ha Ha...
    * Gelak sampai kencing.... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih kih kih..bukan lagi RAHSIA

      Delete
    2. Sis JM cari saya ke ? hahaha perasan jap!

      Delete
    3. ahakssss...Yana TKK tak de kaitan dengan 'Yana BKK'

      Delete
  9. Knock knock!
    Assalamu'alaikum, Sis JM.
    Datang singgah. Sorry lama dah tak buat onar di sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam salam..masuk lah cikgu Ceketed sayang tu..lama kita x borak kan..meh la masuk..kita BERGOSIP hihihi

      Delete
  10. Entri baru la
    Sempat buat cursory reading dan nampak memang banyak umat manusiaaaaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. entri basi..up selepas sebulan lebih menyepi....hihihhi

      Delete
  11. Beli nanas je ke? Kerepek durian tak ada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerepek durian ngan kerepek ngaku nak cari kat umah cikgu Ceketed

      Delete
    2. Nasik nasik x de? Keh keh keh

      Delete
  12. kalau lela pon tak masuk dah tempat tu.mahai sangat smpai 56++

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lela!! kan!!! baik gi makan lagi puas hati

      Delete
  13. Haha apa pandang pandang :)) oh dah cakap siam ye jawab je tomyum kung, swadikap, somtam hehe... ai teringin nakbtravel tengok entri ni hehe biasa la naluri manusia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihih...lawak lah babYpose ni..sawadiakp!! masuk ikut pintu kuar ikut tingkap!

      Delete
  14. beratur nak tinggal komen nih !

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari jam berapa lagi kak Nieda beratur ni? pesal tak ambil nombor jek hihihih

      Delete
  15. macam mimpi ..tengok JM buat entry baru..kih,kih

    ReplyDelete
  16. wow..rmai nyer org...ape yg ada dlm palace tu smpai ramai yg nak masuk tu..huhu..
    n..mahal jgak hrga ticket dia....
    yg pic mak n anak tu...
    mak dia tunjuk kaki dia kena gigit ngan nyamuk..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yuk Baiq..dalam PALACE ada PUTERA RAJA itu sbb semua nak masuk tengok hihihi
      **SALAH!!! cuba teka lagi

      Delete
    2. oh patutlar rmai gurl yg nak masuk..nak tngok prince charming..hahaha

      Delete
  17. perghh.. mahak jugak entry fee tu.. berbaloi x kalau masuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mahal Nina..bagi JM kalau murah memang berbaloi..ISTANA je kot..ni ISTANA NEGARA pun JM x pernah masuk

      Delete
    2. Mahak tu pe? Dah macam pelat! Kah kah kah

      Delete
  18. Uishh ramainya yang serbu masuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah macam orang nak masuk tengok BOLA kan Nani

      Delete
  19. RAMAI YG BERMINAT NAK MASUK MELAWAT ISTANA BESAR WALAU MAHAL SGT BYRAN MASUKNYA YA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Kak PARIDAH..mgkin antara tempat menarik di BANGKOK..gigih sangat dorang

      Delete
  20. Mhl gila tiket kot..baru brsesak dgn umat manusia memg takla nak msuk kan hihi.
    Lmanya tak nmpk akak jm ni kat blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asya Lya..kan!!! denga panas lagi...huhuhuh...kalau sejuk lain cite
      **Bulan 4 hari sis JM BZ travel heee

      Delete
  21. Replies
    1. ye FN..baca tajuk je ke..ce baca entri barulah YES! hihih

      Delete
  22. Kalau akak pun...takle masuk Grand Palace tu, selain sesak..selaku pelancong miskin mmg akak tak sanggup bayo rm50+ utk tmpt gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YES!!! give me five kak Ujie..kita serupa

      Delete
  23. Blog JM adalah blog yang lengkap dengan panduan ke sesuatu tempat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau abe MKL nak ke tempat2 yg belum pernah pergi tu sila lah refer sini eh..one stop information giteww heeeee

      Delete
  24. salam sis Jm datang mengacau di entry baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Yana..kacau jgn stop eh nanti hangus hihih

      Delete
    2. hahahha boleh pulak dia kesitu SisJM ni,, hangus nanti sisJM xupdate la

      Delete
    3. ehehehe...'buang' terus busuk!

      Delete
  25. awat tengok berderet je komen SS semua!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa....yang tu biar SS yang jawab heeee

      Delete
    2. Yana balas dendam nampak..komen berderet ;p

      Delete
    3. master SS lagi laju basala dendam! kakakka

      Delete
  26. kalau yana pun tak masuk tempat penuh manusia tu rimas!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis JM kan rerupis..ehh sama lah titeww!

      Delete
    2. rerupis kena tahan tempat crowded cenngini ..

      Delete
  27. baca kisah tiket mahai ni teringat kisah SS ngan HH ,

    ReplyDelete
  28. sambung lagi tau , yana tunggu nak tahu juga yana mana yang sisJM ketemu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...yes..ada Yana BKK tau..bukan Yana TKK..mampu ke nk tggu sebulan lagi ;p

      Delete
    2. ahakss..rindu lah tu kan..ce ckp!

      Delete
    3. Ye rindu! , dah cakap so kena update lagi dan lagi dan lagi!

      Delete
  29. wah..bestnya..tempatnya pun cantik..Yana??? sapekah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti Rohaida..yg pasti bukan org Msia ;p

      Delete
  30. Pehhh, memang ramai orang la! Kalau saya pun, saya fikir banyak kali nak masuk ke tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah! x perlu nk fikir byk kali..sekali pun cukup heeee

      Delete
  31. Teruskan menulis JM... amik mood balik. JM, saya ada kawan yang kenal JM. :)
    Boleh emel saya nanti, kalau JM nak tahu info lanjut..
    Ataupun pm kat fb saya..:)

    ReplyDelete
  32. Wow berpusu-pusu mcm masuk stadium,kalah taj mahal eh,takpala kan tak berbaloi pun nk bpanas beratur dgn tiket yg mencekik,mak budak tu betis dia kejang ke..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayda...masuk Taj Mahal tgk kubur je mgkin sbb tu org x ramai ;p

      Delete
  33. Replies
    1. sila jgn jeles sbb Arz x masuk list kih kih kih

      Delete
  34. ehhh napa entri ni macam entri SS....dua dua dah sampai tapi tak masuk...

    rancang ka dirancang ka atau perancangan teratur ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aRZ ini entri copy paste ;p

      Delete
    2. Itu namanya tindakan kimia... Ha ha ha...
      * Jeling Jay Emm...

      Delete
    3. kih kih kih..bahan 'kimia' dah tranfer

      Delete
    4. jangan copy paste entri..i report nanti hehehe

      Delete
    5. x saya tak terlibat dalam xtiviti copy paste

      Delete
  35. Mak oi JM..!!..Maheiiiiiiii nye harga tiket dia..Bahahaa..!!..

    Mujur laaaaa siap satu entry kannnnn ini malam. Ngeeeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Ain Cho'in..gigih tau nak siapkan sampai makan depan PC *yang ni menupi eh menipu hihihi

      Delete
  36. assalamualaikum JM
    dah lama tak singgah sini
    entry baru pun dah panjang berjela jugak kan
    biasalah famous amos kannn mesti ramai yg suka dtg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam kak Noor..mmg lah lama x singgah sbb kak Noor kat Nottingham London..jeles!!!
      Famous Amos tu bukan biscuit yg kak Noor masak ke hihihih

      Delete
  37. tak tahan jugak kalau masuk tempat2 yg ramai orang camtu. nak bergambar pun x senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Mazni...gambar orang je lah byk nanti....rugi!

      Delete
  38. JM oo JM..ingat kita lg tak haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak oooo Mak...cam biasa dengar je ayat ni ;p

      Delete
  39. Ramai nya umat nak ke Grand Palace..tak sanggup nk bersesak cmtu..JM buat pilihan bijak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak!! kalau bab duit ni JM mmg kedek sikit heeee

      Delete
  40. Wah dah ada watermark eh kt gambo..ni geram kes curi gambo la tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak!! watermark tu dah lama letak Mak before org copy paste entri lagi..hehehe..itulah Mak tu jarang baca entri blog JM ho ho ho ho heeeee

      Delete
    2. Makkk Makkkk... Ingatan mak tinggal kat Pattani ke? He He He...

      Delete
    3. ehehehe..Mak! tolong jawab

      Delete
  41. Replies
    1. Raihanah!! mungkin sebab hujung minggu

      Delete
  42. yeay ada entry baru.. kalau Eyda pun tak sanggup nak hadap orang ramai macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan Eyda...buat peluh tiak jek..kalau bau wangi ok gak

      Delete
  43. thanks sudi singgah blog sambil tinggalkan bom..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah penyakit sis JM..x mampu nak BW hari2 bila ada masa FREE jek..nasib lah blog sape kena BOmmm...mmg gegar vaganza lah ;p

      Delete
    2. Mana pi masa Jay Emm? He he he

      Delete
    3. eheheh..mana boleh bagi tahu

      Delete
  44. Klu ramai sgt org jadi tak seronok nak nikmati persekitaran yg dilawati... ti apa pun, kat gerai buah2an tu nampak durian tu kan... mcm besar je... sedap pulak tengok buah2an tu... fresh je... :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahakss...tu yang terliur eh Bro KK...tggu tak lama lagi musim durian kat Msia ni leh makan puas-puas

      Delete
  45. hai JM...*Lelambai

    saya pernah masuk grand palace nie...nothing much interesting melainkan time tu tour guide ktorang kelakar..hahaha..tapi kat dalam banyak jugak tempat menarik dan kalau nk masuk dalam tu kena berpakaian sopan...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Lan Strider sambil balas balik LAMBAIAN tu
      Wow..lama tak jengah sini sib baik masih jumpa jln nk ke sini hihihi. Ohh itu je ke..klau tour guide tu x kelakar camne ;p kalau compare dgn Istana Negara mana lg menarik?

      Delete
  46. As salam n salam perkenalan JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkomsalam dan selamat berkenalan Azreen

      Delete
  47. Grand Palace ni mmg ramai tourist...akak dulu bersesak-sesak jg, tapi kt dlm kawasannya luas, mmg menarik, stunning building, ada muzium textile, ada guard changing ceremony...

    rasa berbaloi jg lah entrance fee cenggitu..apa nk buek, kt Thailand pun bn (barang naik)...hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaa kak Nohas..bila baca komen ni cam nak repeat jek semata nak masuk Grand PALACE tu ;p

      Delete
  48. fuhhh, ramainya orang. kalau saya pun tak sanggup!

    ReplyDelete
  49. Replies
    1. Sama-sama abe MKL..wah cepatnya dah terima

      Delete
  50. Replies
    1. ahakss..tengok lah siapa yang pilih

      Delete
  51. Replies
    1. Early April...ni mesti tak follow entri blog JM :)

      Delete
    2. Entry yg lepas Jay Emm tak cakap pon pi India... Jay Emm pi negara teka teki... Cer up!

      Delete
    3. eheheeh...x leh cakap awal-awal x saspen

      Delete
  52. sawade kappp...:)
    anak dara sorg ni mmg kaki travel betul la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kap krung kra kak Kham..ala trip ni dah lama kak Kham on Julai 2015..ni baru nak update huhuhu

      Delete
  53. New entry! Mak aih ramai gila org kat palace. Memang tak sanggup rasanya nak bersesak hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan SarahFJ..panas lak tu mmg tak lah

      Delete
  54. hi JM dah balik dari Kashmir ke ? Best kan

    Panasnya cuaca.Tak sanggup CC nak beratur kalau cam gitu

    Ada rembat tiket ke Tehran tak AA buat promotion

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai CC...ahakss...Kashmir sangat BEST!!! Dah tgk tiket ke Tehran tu murah gile RM606 je RETURN tp tak beli sbb ada plan trip lagi GRAND :-)

      Delete
  55. Canteknya View.. Pndai JM amik gamboo..!

    ReplyDelete
  56. mahai tu 50 henngett.. mummy pun syg nak buat keluaq duit lagu tu.. So alasan penuh, sesak tu memang cukup sesuai tuk sejukkan hati..heheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheeh...sib baik time tu ramai..buatnye tak ramai mmg JM pejam mata je masuk

      Delete
  57. aik makan nenas tgh pewott kosong!.. Nasib baik tak meragam, kalo mummy confirm dah guling2 sbb pedih perut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. perut JM ni baik...dengar cakap ;p

      Delete
  58. Replies
    1. mcm tu pun comel..hadoi lah mummy ni lawak!

      Delete
  59. Mak aihhh manusia macam semut.. tak de feel nak melawat kalo ramai2 macam tu.. nak maik gamboo seluruh pelusuk mesti selit manusia lain..hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haahh...silap haribulan semua gambar bontot

      Delete
  60. Minah baju pink tu dah macam signage la pulak.. utk tunjuk arahkann..hehhe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pesal JM x nampak pic minah tu...garu2 kepala nih

      Delete
  61. Ayu pi sini dok tgk dr luar je jm..panas xhingat pastu sesak2 ngan org ramai..bila nak travel ngan jm ag nih,rindu nk mkn mskn air tgn jm...gitewww

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352