You can click on me :-)

Monday, 19 November 2012

Trip to Beijing 2010 (Day3)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

How's your weekend?...enjoy tak? atau ada sesaper yang pergi bercuti lagi pada hujung minggu hari tu....hujung tahun ni kan hujan sepanjang masa dan tidak menentu. Keadaan cuaca yang sebegini akan menghadkan perjalanan kan?..

Aku?...lepak jer sepanjang hari kat umah..malas nak keluar..save budget sikit kan..:-)

Ok...aku sambung stori ke Bejing untuk hari ke -3 pulak yer...ke mana aku pada hari tu..jommmsss

Day 3 : 19 Mac (Jumaat) - Tiananmen Square dan Forbidden City (Kota Larangan)
- Selepas sarapan ke Tianmen Square dan Forbidden City
- Makan tengahari dan solat Zohor/Jumaat si Nuijie Mosque
- Lawatan ke pusat ubatan herba
- Membeli belah di Sanlintun Market
- Makan malam dan balik hotel

Bergambar dulu sebelum naik bas :-)
Tiananmen Square, Beijing
Pada hari ke tiga selepas sarapan pagi kami di bawa untuk melawat Tianmen Square yang terletak lebih kurang 16 km dan 30 minit perjalanan.
Tianmen Square
Tiananmen Square is a large city square in the center of Beijing, China, named after the Tiananmen Gate (Gate of Heavenly Peace) located to its North, separating it from the Forbidden City. Tiananmen Square is the third largest city square in the world (440,000 m² - 880m by 500m or 109 acres - 960 by 550 yd). It has great cultural significance as it was the site of several important events in Chinese history.
Outside China, the square is best known in recent memory as the focal point of the Tiananmen Square protests of 1989, a pro-democracy movement which ended on 4 June 1989 with the declaration of martial law in Beijing by the government and the death of several hundred civilians.

The Tiananmen Gate to the Forbidden City was built in 1415 during the Ming Dynasty. Towards the demise of the Ming Dynasty, heavy fighting between Li Zicheng and the early Qing emperors damaged (or perhaps destroyed) the gate. The Tiananmen square was designed and built in 1651, and has since enlarged four times its original size in the 1950s.  (sumber from Wikipedia.org)

Admission Fee : Free

How to get there :
1. Kalau pergi dengan travel agen..tak perlu risau..

Subway :
Boleh rujuk di URL ni untuk Beijing Bus/Subway Search : SINI
Subway Line 1: get off at Tiananmen Dong or Tiananmen Xi Station.
Subway Line 2: get off at Qianmen Station. Get out from Exit A or B and walk north.

By Bus :
1. Take bus 1, 5, 10, 22, 37, 52, 205, 728 or 802 and get off at Tiananmen Xi.
2. Take bus 1, 2, 10, 20, 37, 52, 59, 82, 120, 126, 203, 205, 210, 728 or 802 and get off at Tiananmen Dong.
2. Take bus 2, 5, 8, 20, 22, 120, 126, 203, or 210 and get off at Tiananmen Guangchang Dong (Tiananmen Square East).
3. Take bus 2, 5, 20, 120, 126 or 210 and get off at Tiananmen Guangchang Xi (Tiananmen Square West).

Apa lagi..apabila sampai sahaja di sana..sesi bergambar pun bermula...ramai pelancong yang datang dari pelbagai negara dan setiap tourist guide memegang bendera masing-masing bagi membezakan ahli rombongan mereka. So pastikan follow tourist guide yang betul yer :-). Kualiti gambar kurang memuaskan kerana menggunakan kamera compact biasa jer..belum mampu nak beli DSLR. Kepada yang suka melancong..amat sesuai kalau ada DSLR kan?..ada jugak niat nak membeli nih..tunggu :-).
 


Selepas puas menikmati keindahan di Tiananmen Square dan Forbidden City, kami terus bergerak untuk makan tengahari dan solat zohor di Nuijie Mosque.


Lawatan di teruskan ke Pusat Ubatan Herba dan Sanlintun market
Sesi bergambar bermula :-)

Tak nak letak gambar banyak-banyak nanti bosan ...ehehehe

End of day 3....wasalam..

2 comments:

  1. Suka nama2 tempat kat China ni...forbidden city, summer palace ;)

    ReplyDelete
  2. Intai2 entri lama

    Day 3 trip dan perjalanan cerita yg boleh difhmi ni

    ReplyDelete

Komen apa2 je!!!
Kunjungan anda akan di BALAS

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang

2348 2349 2352