You can click on me :-)

Friday, 30 November 2012

Awayyyyy!!!!

Assamualaikum to all my readersss...hihihihhi,


Hari ini aku nak mohon maaf ler..aku dah lama tak update blog ni...aku pegi bercuti lagi last week..ke mana aku..nanti aku update yer..

Hujung minggu ni aku nak pergi bercuti lagi...kita jumpa lagi next week yer...

babai...

Friday, 23 November 2012

Trip to Beijing 2010 (Last Day)

Assalamualaikum kengkawan semua...

Inilah adalah entri terakhir selama aku bercuti di Beijing pada 2010 yang lalu...macam tak percaya rupanya dah 2 tahun berlalu tetapi pengalaman bercuti di sana masih segar dalam ingatan..maknanya aku ni masih muda lagi la kan...eheheh

Pada hari terakhir di kami akan bergerak ke Tianjin dari Beijing dengan menaiki Bullet Train..pada mulanya kami akan naik bas tetapi masing-masing nak cuba pulak naik Bullet Train kan...bila lagi..so bayaran dikenakan adalah 100yuan = RM50 untuk ke Tianjin stesen.

Good bye Beijing - Beijing Famous International Hotel Entrance
Pagi hari terakhir kami begerak ke Beijing-Tianjin train station. Kepada sesiapa yang travel secara backpacker boleh rujuk di url http://www.beijingchina.net.cn untuk mengetahui jadual perjalanan, harga tiket dan sebagainya melalui url yang aku kepilkan. Inilah rupanya bullet train tu..

Thursday, 22 November 2012

Trip to Beijing 2010 (Day5)

Assalamualaikum!!!!!!!!!!!!.....

Percutian ke Beijing China sudah masuk hari ke-5..masih belum selesai menikmati keindahan dan tempat-tempat menarik yang wajib di lawati sekiranya ke sana. Pada hari ini kami di bawa ke :

- Summer Palace
- Kilang Mutiara
- Memberi belas di Silik Russian Market
- Melawat ke New Centiry Square, Masjid Fongzhimenwai, Yihai Market
- The Palace Longest Tv dan Gudang Hard Rock Cafe

Permulaan hari di mulakan dengan lawatan ke Summer Palace.

Summer Palace

Tuesday, 20 November 2012

Trip ke Tianjin - Beijing 2010 (Day1)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Ini adalah kisah percutian pertama aku ke Luar Negara iaitu ke Beijing, China bermula pada tahun 2010. Sebelum ini aku tidak pernah melancong ke negara luar dan paling jauh adalah Sabah dan Sarawak sahaja. Kisah ini bermula apabila kawan sekelas aku Honey...waktu tu aku sambung belajar secara part time di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan beliau menyatakan hasrat untuk ke sana secara pakej melalui travel Agensi SMR Holiday Sdn Bhd dengan bayaran RM1000 all inclusive selama 6H5M..tanpa berfikir panjang aku bersetuju kerana bagi aku harga yang ditawarkan memang murah..dan inilah peluang untuk aku bercuti ke negara yang menjadi tumpuan pelancong dan terkenal dengan Great Wall of China (Tembok Besar China).

Oleh kerana first time nak melancong ke luar negara...excited tu memang terlebih..dalam perjalanan nak naik flight pun aku nak bergambar ehehe..

At LCCT Airport
Inilah kawan travel yang aku maksudkan tue..memang seronok travel dengan dia ni..seorang yang berani, berdikari dan suka buat researh tempat-tempat yang hendak di lawati. Kepada jejaka di luar sana jangan tergoda yer sebab dia dah ada yang punya...eheheeh

Trip to Beijing 2010 (Day2)

Assalamualaikum, Selamat Sejahtera dan Annyohaseyo :-)

Apa khabar kawan-kawan dalam talian semua...harap-harap semua sihat lah yer..Aku?..Alhamdulillah sihat hendaknya.

Ok..entri aku kali ini aku mulakan dengan ayat ini "Pertambahan bilangan pembaca dan pengikut blog memberikan aku lebih bersemangat untuk terus menulis dan berkongsi pengalaman kepada semua". Power tak ayat aku...ahahah..ayat tak boleh blah. Terlebih dahulu aku ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada semua kerana sudi singgah ke blog aku yang simple ni ..aku ni tak kreatif jadi tak pandai sangat nak buat blog supaya lebih attractive tapi apa yang penting mesej yang hendak disampaikan boleh difahami oleh semua..yer tak :-).

Tak nak merapu panjang-panjang aku teruskan kepada perjalanan aku di Beijing, China untuk hari ke-2. Oh yer..aku lupa nak mention tempat penginapan kami adalah di Beijing Famous International Hotel dan nak tahu maklumat lanjut mengenai hotel ni boleh google www.baimingwei.com.

Bangun pagi sudah semestinya kena isi perut dulu..ini adalah sarapan pagi kami. Kalau kat Malaysia tak der nyer nak makan macam ni..mahu nasi lemak sebungkus dan nescafe atau teh tarik. Aku perasan dalam tempoh 6 hari aku kat sana..berat aku turun sedikit :-)

Trip to Beijing 2010 (Day4)

Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan kesayangan eheheeh,

Entri aku hari ni nak show kat korang gambar kat bawah..tahu tak apa nama tempat ni ?

Beijing Olimpik Stadium  2008 (Bird Nest Stadium)
Day4 : 20 Mac (Sabtu) - Stadium Sarang Burung (Olimpik Stadium)/Shopping
-  Lawatan ke Beijing 2008 Olimpik Stadium
- Jewellery City
- Tempat pembuatan Teh China, Dr Tea
- Shopping di Tianya Hongqiao dan Wangfujing Donghuamen Night Street

Monday, 19 November 2012

Trip to Beijing 2010 (Day3)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

How's your weekend?...enjoy tak? atau ada sesaper yang pergi bercuti lagi pada hujung minggu hari tu....hujung tahun ni kan hujan sepanjang masa dan tidak menentu. Keadaan cuaca yang sebegini akan menghadkan perjalanan kan?..

Aku?...lepak jer sepanjang hari kat umah..malas nak keluar..save budget sikit kan..:-)

Ok...aku sambung stori ke Bejing untuk hari ke -3 pulak yer...ke mana aku pada hari tu..jommmsss

Day 3 : 19 Mac (Jumaat) - Tiananmen Square dan Forbidden City (Kota Larangan)
- Selepas sarapan ke Tianmen Square dan Forbidden City
- Makan tengahari dan solat Zohor/Jumaat si Nuijie Mosque
- Lawatan ke pusat ubatan herba
- Membeli belah di Sanlintun Market
- Makan malam dan balik hotel

Bergambar dulu sebelum naik bas :-)
Tiananmen Square, Beijing
Pada hari ke tiga selepas sarapan pagi kami di bawa untuk melawat Tianmen Square yang terletak lebih kurang 16 km dan 30 minit perjalanan.
Tianmen Square
Tiananmen Square is a large city square in the center of Beijing, China, named after the Tiananmen Gate (Gate of Heavenly Peace) located to its North, separating it from the Forbidden City. Tiananmen Square is the third largest city square in the world (440,000 m² - 880m by 500m or 109 acres - 960 by 550 yd). It has great cultural significance as it was the site of several important events in Chinese history.
Outside China, the square is best known in recent memory as the focal point of the Tiananmen Square protests of 1989, a pro-democracy movement which ended on 4 June 1989 with the declaration of martial law in Beijing by the government and the death of several hundred civilians.

The Tiananmen Gate to the Forbidden City was built in 1415 during the Ming Dynasty. Towards the demise of the Ming Dynasty, heavy fighting between Li Zicheng and the early Qing emperors damaged (or perhaps destroyed) the gate. The Tiananmen square was designed and built in 1651, and has since enlarged four times its original size in the 1950s.  (sumber from Wikipedia.org)

Admission Fee : Free

How to get there :
1. Kalau pergi dengan travel agen..tak perlu risau..

Subway :
Boleh rujuk di URL ni untuk Beijing Bus/Subway Search : SINI
Subway Line 1: get off at Tiananmen Dong or Tiananmen Xi Station.
Subway Line 2: get off at Qianmen Station. Get out from Exit A or B and walk north.

By Bus :
1. Take bus 1, 5, 10, 22, 37, 52, 205, 728 or 802 and get off at Tiananmen Xi.
2. Take bus 1, 2, 10, 20, 37, 52, 59, 82, 120, 126, 203, 205, 210, 728 or 802 and get off at Tiananmen Dong.
2. Take bus 2, 5, 8, 20, 22, 120, 126, 203, or 210 and get off at Tiananmen Guangchang Dong (Tiananmen Square East).
3. Take bus 2, 5, 20, 120, 126 or 210 and get off at Tiananmen Guangchang Xi (Tiananmen Square West).

Apa lagi..apabila sampai sahaja di sana..sesi bergambar pun bermula...ramai pelancong yang datang dari pelbagai negara dan setiap tourist guide memegang bendera masing-masing bagi membezakan ahli rombongan mereka. So pastikan follow tourist guide yang betul yer :-). Kualiti gambar kurang memuaskan kerana menggunakan kamera compact biasa jer..belum mampu nak beli DSLR. Kepada yang suka melancong..amat sesuai kalau ada DSLR kan?..ada jugak niat nak membeli nih..tunggu :-).
 


Selepas puas menikmati keindahan di Tiananmen Square dan Forbidden City, kami terus bergerak untuk makan tengahari dan solat zohor di Nuijie Mosque.


Lawatan di teruskan ke Pusat Ubatan Herba dan Sanlintun market
Sesi bergambar bermula :-)

Tak nak letak gambar banyak-banyak nanti bosan ...ehehehe

End of day 3....wasalam..

Wednesday, 14 November 2012

Itirenary Beijing 2010

Assalamualaikum, Selamat Sejahtera, Annyonghaseyo....

Ini adalah antara percutian aku yang pertama ke luar negara mulai tahun 2010 menggunakan khidmat travel agensi kerana pada waktu ini aku masih belum terdedah dengan suasana melancong ke negara orang.

Travel Agensi : SMR Holidays Sdn Bhd
Alamat             : Aras 9 (9F) Menara UBSA, Pusat Dagangan Unmo Shah Alam,
                            Persiaran Damai, Section 11 Shah Alam, Selangor
Tel No             :  03-55137910

Melancong dengan travel agent yang aku maksudkan amat memuaskan dan aku mengesyorkan kepada sesiapa yang ingin menggunakan khidmat mereka boleh hubungi talian di atas. Ini adalah pengalaman pertama aku melancong bersama 49 orang ahli rombongan dan seperti biasa kalau dah ramai tu..pengurusan masa agak terganggu.
Entri kali ini lebih kepada perkongsian persediaan kepada sesiapa yang first time naik pesawat dan pergi melancong macam aku mula2 nak ke Beijing dulu….

1.    Pastikan berada di Airport 2 jam sebelum penerbangan untuk International Flight dan 1 jam bagi domestic fligt.
2.   Travel secara backpacker sebaiknya check in flight secara online melalui web check in seminggu sebelum penerbangan bagi melancarkan proses daftar masukdi kaunter.
3.   Berat bagasi melebihi 7kg perlu masukkan ke dalam cargo dan minimum bagasi yang di jual oleh AirAsia adalah 15kg dengan harga RM35.00.
4.   Berat bagasi yang dibenarkan untuk di bawa masuk ke dalam pesawat adalah 7kg.
5.   Segala jenis cecair termasuk air mineral tidak dibenarkan di bawa ke dalam pesawat dan hendaklah di letakkan ke dalam kargo.
6.   Elakkan dari memakai barang kemas ketika pergi melancong dan pastikan semua barang peribadi seperti duit, passport, arrival card dan lain-lain barang disimpan dengan selamat.
7.   Bawa bersama ubat-ubatan seperti minyak angin atau minyak cap kapak sebagai persediaan sekiranya terasa pening dalam penerbangan.
8.   Bawa bersama kompas sebagai panduan arah Kiblat.
9.   Bawa bersama international soket (soket 2 pin).

Informasi tambahan :

-         Mata wang China adalah Yuan (100 yuan = RM50)
-         Suhu bln Mac : 6 - 20 Darjah Celsius (siang hari dan pastikan bawa bersama baju
           tebal)
-         Waktu China dalah sama dengan waktu Malaysia
-         Musim : Winter

Itirenary/Aturcara perjalanan

Day 1  17 Mac (Rabu) - Kuala Lumpur /Tianjin/Beijing
-         Berkumpul di LCCT 2 jam sebelum berlepas
-         Makan tengahari di dalam pesawat
-         Berlepas ke Tianjin
-         Dari Tianjin ke Beijing dengan menaiki bus dan tempoh masa adalah 1 jam
           perjalanan
-         Sampai di Beijing menyaksikan pertunjukan Acrobatic dan makan malam sebelum
           check in hotel dan berehat

Day 2 : 18 Mac (Khamis) – Jade Centre/Tembok Besar China/Shopping
-         Selepas sarapan pagi di bawa ke Jade Centre dan Crystal
-         Makan tengahari dan Solat Zohor
-         Lawatan ke Juyongguan Great Wall (Great Wall of China)
-         Melawat pusat perubatan Baoshutang Scald Ointment
-         Membeli belah di Sunshine Market
-         Makan malam dan balik ke hotel

Day 3 : 19 Mac (Jumaat)  – Tianmen Square/Kota Larangan (Forbidden City)
-         Selepas sarapan ke Tianmen Square dan Forbidden City
-         Makan tengahari dan solat Zhor di Nuijie Mosque
-         Lawatan ke pusat Ubatan Herba
-         Membeli belah di Sanlintun Market
-         Makan malam dan balik hotel

Day 4 : 20 Mac  (Sabtu) – Stadium Sarang Burung (Olimpik Stadium)/Membeli Belah
-         Lawatan ke Beijing 2008 Olimpik Stadium dan Kilang Sutera
-         Makan tengahari dan solat Zohor di MAsjid Chaoyang men
-        Membeli belah di Tianya Hongqiao Market dan Wangfujing Donghuamen Night
          Street
-         Makan malam dan balik ke hotel

Day 5 : 21 Mac (Ahad) – Summer Palace/Membeli belah
-         Lawatan ke Summser Palace dan Kilang Mutiara
-         Makan tengahari dan solat Zohor di Masjid Madian
-         Lawatan ke tempat pembuat teh China
-         Membeli belah di Silk Russian Market,New Century Tower Square, Jewelery
           City,  Masjid Dongzhimenwai, Yihai Market, the Palace Longest TV dan Gudang
           Hard Rock
-        Makan malam dam balik ke hotel

Day 6 : 22 Mac (Isnin) – Beijing/Tianjin/Kuala Lumpur
-         Bertolak dari hotel ke Tianjin dengan menaik Bullet Train (keretapi terpantas)
-         Lawatan ke Tianjin Ancient Culture Street dan Tianjin Snack Market
-         Makan tengahari
-         Bertolak ke Kuala Lumpur

Untuk melihat tempat menarik kat sana kena tunggu entri aku seterusnya..sabar yer..

Jakarta : Wait 4 me :-)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kawan -kawan semua,

Selamat Cuti Sekolah kepada semua cikgu dan adik-adik semua, selamat Hari Deepavali dan selamat menyambut Tahun Baru Maal Hijrah 1434H (1 Muharam) pada 15 Nov 2012...

Hari ini perjalanan aku ke opis berjalan lancar kerana kurang kereta di jalanraya..sebab apa..tentulah cuti sekolah..tak ada orang sibuk nak menghantar nak ke sekolah kan..Bila time cuti sekolah ni semua parent nak bawak anak-anak dan family melancong dan bersuka ria kan..tapi aku nak nasihatkan supaya lebih berhati-hati kerana sakarang musim hujan...jikalau pergi bercuti ke pantai tu..beri perhatian penuh kepada anak-anak kalian yer...

JAKARTA, Indonesia...siapa dah pernah sampai Jakarta?..aku belum pernah jejak kaki ke sana lagi..tapi aku dah beli tiket untuk ke sana pada 02 dis - 05 dis 2012...hoyyeeyyy...cuti hujung tahun dan penutup jadual destinasi pelancongan aku untuk tahun 2012..jadual pelancongan aku untuk tahun 2013 dah ader yer..destinasi tahun 2013 akan aku update kemudian.

Kenapa Jakarta menjadi destinasi pilihan..jom kita kenali Jakarta dengan lebih dekat lagi...

Jakarta, Indonesia
Sumber dari Utusan Malaysia bertarikh 08/05/2012 :

Akhbar berbahasa Inggeris, The Jakarta Post, dalam laporannya hari ini berkata daripada 172,126 orang pelancong yang ke Jakarta pada bulan Mac, 14.61% adalah dari Malaysia, Jepun (9.84%), China (9.8%), Singapura (8.97%), korea Selatan (4.23%) dan Australia (3.89%).

Monday, 12 November 2012

JetStar Airlines : Cheap Flight

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera pembaca semua....

Apa khabar semua...aku doakan semua sihat lah yer...kalau badan sakit-sakit semua kerja tak menjadi..selera makan pun makin berkurang..selera untuk pergi melancong pun tak ada kan..melancong lagi..tak habis-habis cakap pasal melancong kan..Yo lah..dah blog namanya Jari Manis Travel..mestilah cerita pasal travel jer...ehehehe

Aku harap agar semua pembaca enjoy yer bila baca setiap entri aku ni..aku suka nak berkongsi info dan maklumat kepada semua pembaca walaupun sedikit..bukan apa..waktu muda-muda dulu berangan nak jadi cikgu..suka nak mengajar...suka nak bagi maklumat sebab aku suka membaca dan mencari info..at last..itu hanya angan-angan kerana bukan lagi cikgu tapi cikgi...hihihhi. kalau korang suka membaca blog aku ni boleh jer war-warkan kepada kawan sebagai panduan untuk dorang..no problem..apa yang baik jadikan panduan..

Siapa pernah dengar pasal JetStar Airlines..aku dulu pun buta huruf jugak..ehehe...tak tahu menahu pasal syarikat penerbangan ni...sejak dua menjak ni jer baru aku berjinak-jinak mengenali syarikat penerbangan yang ada kat Malaysia ni ha..Kita kan familiar dengan MAS dan AirAsia sahaja kan. JeStar juga merupakan salah sebuah syarikat penerbangan tambang murah tapi tak semurah AirAsia yang selalu sahaja buat sale kan. Kiranya JetStar boleh dijadikan sebagai pilihan ke dua selepas AirAsia sekiranya ingin terbang ke destinasi yang tidak di tawarkan oleh AirAsia dengan harga yang agak murah sedikit berbanding Malaysia Airlines.

Kepada yang belum biasa atau pernah membuat tempahan tiket melalui syarikat penerbangan seperti yang aku nyatakan di atas..boleh klik link di bawah.

Malaysia Airlines  : klik SINI (http://www.malaysiaairlines.com.my/splash/index.html)
Air Asia : Klik SINI (http://www.airasia.com)
JetStar : Klik SINI (http://www.jetstar.com) untuk mendapatkan maklumat lanjut

JetStar Airlines
JetStar Detination

Laluan penerbangan JetStar dari Kuala Lumpur merangkumi negara-negara seperti Australia, New Zealand, Singapore, Philipines, Cambodia,Taiwan, Thailand, USA, Vietnam, China, Fiji, Hong Kong, Macau, Japan dan Indonesia.

Kiranya bagi destinasi yang tidak di tawarkan oleh AirAsia untuk terbang ke New Zealand, JetStar menjadi pilihan tetapi perlu transit di Singapore. JetStar adalah penerbangan altenatif sekiranya korang tidak memilih untuk terbang dengan MAS.

From Kuala Lumpur (KLIA Main Terminal) to New Zealand depart at (Auckland, Christchurch dan Wellington) .

Kesimpulan nya kepada sesiapa yang ingin terbang ke New Zealand boleh juga menggunakan perkhidmatan JetStar Airlines.....buatlah pilihan bijak dan value for money.

Sekian dahulu untuk hari ini...wasalam...

Friday, 9 November 2012

Kenali LANGKAWI

Assalamualaikum sahabat pembaca sekalian....yuhhuuu,....ehehe

Kalau lihat kepada tajuk entry memang agak bosan kan...JM nak kongsi jugak dengan kengkawan...rasanya masih ada lagi yang belum pernah sampai ke Langkawi pulau lagenda tu..bila sebut jer Langkawi mesti orang teringat akan kisah Mahsuri di kenakan hukuman bunuh dan darah mengalir berwarna putih..termasuklah kisah sumpahan Mahsuri. Pulau Langkawi merupakan salah satu destinasi pilihan keluarga untuk membawa anak-anak melihat peninggalan Sejarah.


Langkawi Map
Seperti JM cakap sebelum ni lah...JM nak kongsi jugak dengan korang :-)

Kepulauan Langkawi terdiri dariapda 99 pulau yang terletak di Laut Andaman, di Selatan Thailand. Ramai pelancong dari pelbagai negara datang melihat dan menikmati pantai yang indah lagi mempesona, pusat peranginan yang hebat dan melakukan aktiviti berasaskan alam semulajadi yang menyegarkan. Pantai yang terbaik seperti Pantai Chenang, Teluk Burau, Pantai Kok dan Pantai Datai.Pelbagai jenis penginapan seperti Hotel, Resort & Spa, Kabin dan Chalet dari pusat peranginan bertaraf dunia seperti The Datai dan The Andaman sehingga ke chalet yang mampu dihuni dan kemudahan kos rendah bagi pengembara. Kedai bebas cukai di Langkawi menawarkan pelbagai barangan yang menarik. Rangkaian kedai di pekan Kuah dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi menawarkan pengalaman membeli belah yang menarik.

Aduhh...sakit kepala menyusun ayat secara formal ni....guna bahasa rojak lah eh...sebab dah macam tulis karangan ketika ambil SPM dahulu...eheheheh. holla..back to normal...cerita..cerita jugak...macam mana cara nak ke Langkawi ni...ehehe...Pulau Langkawi tidak seperti Pulau Pinang yer ada jalan Darat, Laut dan Udara....nak ke Langkawi ada 2 cara sahaja sama ada jalan Laut atau Udara.

How to get there :
1. Melalui perkhidmatan Feri - Perkhidmatan Feri di sediakan dari Jeti Kuala Perlis dan Kuala Kedah
Dari Jeti Kuala Perlis - Pulau Langkawi
1. Harga Tiket RM18.00 (Dewasa) dan RM13.00 (Kanak-kanak)
2. Jarak perjalanan : 1 jam 15 minit
3. Masa Operasi : 7.30 pagi - 7.00 mlm
4. Masa bertolak : selang 30 minit
5. Ticketing Counter Tel. No. Kuala Perlis : 604-985 1899 / 604-9852539 / 604-985 2690

Dari Jeti Kuala Kedah - Pulau Langkawi
1. Harga Tiket RM23.00 (Dewasa) dan RM17.00 (Kanak-kanak)
2. Jarak perjalanan : 45 minit - 1 jam
3. Masa Operasi : 7.30 pagi - 7.00 mlm
4. Masa bertolak : selang 30 minit
5. Ticketing Counter Tel. No. Kuala Kedah : 604-762 6295 / 604-762 6296

Melalui pekhidmatan AirAsia dan MAS (Malaysia Airlines). Tepuk dada tanya selera ..pilih lah sendiri cara mana yang korang suka :-)

TIPS :
1. Tempoh masa untuk melancong ke Langkwi 3H4M atau 4H3M sudah mencukupi
2. Tidak perlu guna GPS kerana boleh dapatkan MAP di Jeti Langkawi atau Airport Terminal
3. Sepanjang jalan di Langkawi terdapat signboard/tanda arah dan nama destinasi yang hendak di tujui
4. Tidak perlu risau kerana stesen minyak yang banyak
5. Pastikan tidak isi minyak terlalu penuh kerana semasa pulangkan kereta nanti, pastikan minyak sampai ke tahap E level
6. Dapatkan kereta sewa yang tidak kenakan charge tambahan jika pulang kereta melebihi tempoh masa. Boleh dapatkan kereta sewa dari Syarikat Let Go Travel.

Perkhidmatan kereta sewa :
Pekhidmatan kereta sewa disediakan kepada semua pelancong yang ingin melawat sema tempat-tempat menarik di Langkawi dan kadar sewa yang di kenakan bergantung kepada Low Season (Hari Biasa) dan Peak Season (Shool Holiday) di mana harga kereta sewa untuk satu hari (24 jam) lebih mahal berbanding pada hari biasa. Harga juga bergantung kepada jenis kereta. Syarikat berbeza membari perkhidmatan dan kadar sewa yang berbeza, jadi sila buat perbandingan harga terlebih dahulu kerana terdapat syarikat yang menyediakan kereta dalam kondisi yang teruk tapi harga yang mahal. Jadilah pengguna yang bijak :-) . Kalau korang rajin..boleh tanya pakcik google : taip jer kereta sewa langkawi.

Antara syarikat yang menyediakan perkhidmatan kereta sewa adalah :

1. Let's Go Travel & Tour Langkawi Sdn Bhd (Contact Person : Zarina - 019-465 8363)
2. S@bagus TRavel & Tours Sdn bhd (contact Person : Azliza - 019-5489195/017-5480154)
3. Rizzuan (012-5348278/012-4144408)

Tempat-tempat menarik yang boleh dikunjungi :

Sebenarnya terdapat pelbagai tempat menarik unutk di lawati antaranya :
1. Ismail Group dan Idaman Suri - memang menjadi tumpuan para suri rumah
2. Taman Burung
3. Taman Burung
4. Sangkar Ikan
5. Air Terjun durian Perangin
6. Telaga Air Hangat
7. Pantai Pasir Hitam
8. Pantai Datai
9. Pantai Cenang
10. Taman Buaya
11. Taman Ular
12. Makam Mahsuri
13. Agro Park
14. Taman Herba
15. Air Terjun Lubuk Sembilang
16. Beras Terbakar
17. Harbour Park
18. Cable Car - Oriental Village
19. Taman Kuda
20. Air Terjun Telaga Tujuh

Memang banyak tempat menarik kat Langkawi ni..kepada sesiapa yang belum pernah sampai..masukkan dalam kalender pelancongan korang untuk ke sana. Berikut antara sebahagian lokasi yang menjadi tumpuan pelancong.

Dataran Lang (Helang)
Dataran Lang
Dataran Helang merupakan salah satu inspirasi yang diilhamkan oleh YAB. Dato' Sri Mahathir Mohamad. Dataran Helang ini di bina untuk memperkenalkan Pulau Langkawi. Sebuah arce berbentuk helang setinggi 12 meter merupakan arca utama di dataran itu yang terletak berhampiran Jeti Kuah. Terdapat beberapa lanskap menarik di sekitar dataran tersebut. Keluasan taman kira-kira 19 ekar mampu menarik para pengunjung  malah merupakan tempat pelancongan yang mesti di kunjungi. Boleh melihat panorama matahari terbenam pada waktu petang.

Entrance Fee : Free of charge (FOC)

Taman Lagenda
Taman Lagenda
Taman Lagenda berhampiran dengan pantai dan hanya 400 meter dari Pekan Kuah. Terletak bersebelahan Taman CHOGM dan Masjid Al-Hana. Taman Lagenda seluas 50 ekar dibina untuk menceritakan sejarah Langkawi, lagenda, cerita dongeng dan bayak lagi. Terdapat 4 buat tasik buatan, 17 monumen yang terdapat kisah tersendiri, pantai buatan manusia dan beberapa buat tempat rehat yang dibuka untuk orang awam. Setiap sudut taman dihiasi denga lanskap yang indah. Monumen-monumen yang yang dibina kebanyakan nya dari cerita-cerita rakyat antaranya berkisarkan perlawanan antara Mat Raya dan Mat Cincang. Monumen lain yang unik seperti Bukit sawah, Belanga Pecah, Ayer Hangat dan Tanjung Chinchin. Kunjungan ke taman ini akan dapat menerokadi sejarah Langkawi. Jadi tunggu apa lagi ..jom cuti-cuti Langkawi.

Direction : 400 meter dari Jeti Kuah..dari Jeti Kuah sebelah kiri jalan..kalau dari Airport Langkawi sebelah kanan jalan.
Waktu Operasi : 8.00 am - 11.00 pm
Harga Tiket  : RM5.00 (Dewasa) dan RM2.50 (Kanak-kanak)

Underwater World Langkawi

Underwater World
Underwater World Langkawi terletak di Pantai Cenang merupakan sebuah akuarium laut yang terbesar di Asia. Akuarium ini mengandungi 5,000 spesies hidupan laut, ikan air tawar dan ikan laut, serta spesies-spesies lautan dalam yang lain dalam 100 buah akuarium. Di sini boleh melihat ikan jerung, penyu dan sebagainya. Pengunjung berjalan dalam lorong berbumbung kaca dan semua spesis berlegar-legar di sekeliling dan di atas kepala pengunjung. Temapt ini memang amat sesuai dan menarik untuk kanak terutamanya. Terdapat juga spesis haiwan tidak bertulang belakang, ikan eksotika seperti Koi Pond dan Kap Jepun, gua buatan manusia dan lain-lain. Hasil-hasil laut turut dijual di Dragon Seefood Centre, Neptune Cafe. Zon Shopping Paradise merupakan kawasan yang menjual barangan bebas cukai.

Waktu Operasi :
Daily  : 10.00 am - 6.00pm
School and Public Holiday : 9.30 am - 6.30 pm

Harga tiket :
Dewasa (MyKad - RM38.00) / (Tanpa MyKad - RM28.00)
Kanak-kanak (3-12 years) - RM28.00 (Tanpa MyKad) / RM18.00 (Dengan MyKad)

Laman Padi Langkawi

Sawah Padi/Paddy Field
Laman Padi - para pengunjung dapat melihat setiap perkembangan industri padi iaitu industri tertua di Malaysia. Semua orang tahu..sebut sahaja Negeri Kedah..Negeri Jelapang PAdi...Negeri pengeluar padi...tahu tak padi tu apa..alah...pengeluar beras yang kita makan hari-hari tu...Kepada anak-anak yang dilahirka di ibukota memang tiada peluang/belum pernah melihat pokok padi..jadi inilah tempatnya.

Di sini terdapat juga sebuah muzium yang mempamerkan sejarah perkembangan industi padi di Malaysia. Untuk mengalami pengalaman sebenar, para pengunjung boleh menanam padi secara traditional di kawasan laman padi yang berhampiran. Para pengunjung boleh menikmati keindahan sawah padi di anjung bangunan lamat tersebut. Terdapat juga Taman Herba Traditional.

Waktu Operasi : 10am - 6pm
Harga Tiket : Adult (RM2.00) / Child (Free below 12 years)

Galeria Perdana
Galeria Perdana
Idea untuk membina gelari ini adalah khas untuk Yang Amat Berhormat Daato' Seri Dr Mahathir bin Mohammad. Galeri yang unik ini di bina untuk mempamerkan kepada semua anugerah-anugerah serta hadia yang diterima oleh Perdana Menteri dan Isteri daripada tokoh-tokoh negara dan dunia ketika menjalankan tugas di Luar Negara. Galeri tersebut di bahagikan kepada beberapa bahagian antaranya seperti hadiah dan cenderahati yang diperbuat daripada kayu, kristal dan beberapa alat muzik. Terdapat juga bahagian yang mempamerkan barangan tekstil, alat permainan, senjata, seramik, dan beberapa hasil seni bercirikan keislaman. Antara barangan lain adalah hadian yang diperbuat daripada tembaga, gangsa dan pewter. Selain dari itu, beberapa jenis automobil buatan luar negaraturut dipamerkan. Galeri ini juga di kelilingi landskap yang indah dan menarik dengan tanaman tumbuhan tempatan dan herba. 

Waktu Operasi : 10.00 am - 5.00 pm
Harga Tiket : Dewasa (RM3.00) / Kanak-kanak bawah 12 tahun percuma

Makam Mahsuri
Makam Mahsuri
Makam Mahsuri terletak kira-kira 12 kilometer dari Pekan Kuah. Makam ini telah didirikan bagi memberi penghormatan Mahsuri, seorang gadis yang adil yang tidak adil dituduh berzina. Menurut legenda, dia berdarah darah putih bagi menggambarkan beliau sebagai tanda dia tidak bersalah. Semasa nafas terakhir beliau telah bersumpah bahawa Pulau Langkawi tidak akan maju selama tujuh generasi. Kisah ini telah berlalu selepas tujuh generasi telah sejak berlalu dan kini, Langkawi merupakan destinasi pelancongan yang berkembang pesat.

Waktu Operasi : Setiap Hari (8.00am - 6.30 pm)
Harga Tiket      : Dewasa (RM5.00) 

Langkawi Coral, Pulau Payar
Snorkeling at Pulau Payar
Pulau Payar terkenal sebagai taman laut yang tercantik di Malaysia. Airnya yang jernih membolehkan pelancong  melakukan aktiviti snorkeling boleh melihat kehidupan laut dengan memasuki terowong dalam laut yang diperbuat daripada kaca dan pengunjung tidak perlu basah untuk melihat kepelbagaian spesis tersebut.

How to get there :
Untuk ke Pulau Payar, para pengunjung akan menaiki bot yang disediakan khas oleh Langkawi Coral

Masa berlepas : 9.45 am
Bayaran : Dewasa (RM220) / Kanak-kanak (RM140)
Pakej Menyelam : RM280

Cable Car Oriental Village
Cable Car
Terletak di gunung mat cincang..nak ke sana senang sahaja...ikut arah jalan padang mat sirat...follow jer singnboard Oriental Village Cable Car. Ini adalah salah satu destinasi yang wajib di lawati.

Ticket Price :
Harga tiket happy hour dari jam (5.00 ptg - 7.00 mlm) >>
Harga tiket Public Rate Without MyKad
RM30 (Dewasa) dan
RM20.00 (Kanak-kanak ~2-12 tahun)

Harga tiket Public Rate with MyKad
RM15.00 (Dewasa) dan
RM10.00 (Kanak-kanak ~ 2 - 12 tahun)
Waktu Operasi :
Isnin - Khamis  : 10.00 am - 7.00 pm
Rabu                : 12.00 pm - 7.00 pm
Jumaat - Ahad, Cuti Umum dan Cuti Sekolah : 9.30am - 7.00 pm

Taman Buaya
Taman Buaya
Taman Buaya Langkawi  terletak di Kubang Badak lebih kurang 32 km dari Pekan Kuah. Terdapat lebihk urang 1,000 spesis buaya dari pelbagai jenis dan saiz. Pengunjung boleh mengambil gambar dan melihat persembahan akti buaya.

Waktu Operasi : Setiap hari (9:00am - 6:00 pm)
Harga Tiket : RM15.00 (Dewasa) RM10.00 (Kanak-kanak)
Menarik tak entri kali ini..ada membuatkan korang nak melancong ke Langkawi tak?..ehehe...asyik melancong ke Luar Negara je kan..apa kata kita melancong Dalam Negara pulak..."Jom..Cuti-Cuti Malaysia"....cuti sekolah sudah dekat..sudah ada perancangan unutk bercuti..pilihlah Langkawi sebagai salah satu destinasi...ehehe...dah macam agen pelancongan pulok...ehehe

Jumpa lagi di lain siaran...byeeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertise Nuffnang